Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Wielki Mag
27.05.2026 09:56
Ja miałem 19, i dosłownie za kilka dni minie 10 lat. Szkoda, że ta strona padła, swego czasu dużo dla mnie znaczyła tutejsza społeczność :(

Żywy worek treningowy
26.05.2026 18:27
28,5, zaraz będzie 38 Duże oczy

Harrych świąt!
25.05.2026 23:00
14, teraz 33 Duszek

Harrych świąt!
25.05.2026 18:38
Prawie 15 vs 34 no elo [*]

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
25.05.2026 01:12
Ja miałam 10 jak założyłam a zaraz kończę 21 ;(

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Sumy - odpowiedzi
Prefix użytkownikaAlette
W tym temacie zamieszczamy wszystkie odpowiedzi do sumów ; )

TRANSMUTACJA

Arkusz jest tutaj ->http://www.harry-...l#comments

Tak strasznie panikowaliście, a egzamin wcale tak źle nie poszedł. Ale przejdźmy do rzeczy.

1. Rozszyfruj znaczenie słowa ranimagusr1;

Odpowiedź poprawna to - Animals - zwierzę, magus - mag.
Początkowo miało być to zadanie za 1pkt, ale ponieważ większość nie zrozumiała o co mi chodzi, dałam na dwa - by poszczególne osoby mogły dostać cokolwiek. Odpowiedź mogliście znaleźć w słowniczku trzeciego tomu Pottera.
W każdym razie - dawałam punkt, jeśli ktoś napisał, kto to jest animag. 1pkt jeśli ktoś podkreśli, że to ma być jedno, określone zwierzę. 0,5 pkt jeśli ktoś napisze o samej zamianie w zwierze.

2. Wymień minimalnie jednego animaga zarejestrowanego w Ministerstwie Magii
Poprawna odpowiedź - Minerwa McGonagall
Jeśli jednak ktoś źle napisał imię i nazwisko, dawałam 0pkt.

3. Wypowiadając ravisr1; możemy wyczarować: (1)
a. Bukiet kwiatów
b. Fontannę wina
c. Ptaki
d. Myszy

Poprawna odpowiedź - c

4. Co oznacza nazwa transmutatio?

Poprawna odpowiedź - przemiana
Dawałam jednak punkt, jeśli ktoś napisał, co to jest transmutacja.

5. Uzupełnij (3pkt)
Jedzenie Jest jednym z pięciu wyjątków od prawa Gampa. dotyczącego elementarnej transmutacji. Oznacza to, że nie można go wyczarować z powietrza. Można je jedynie wezwać, pod warunkiem, że posiada się wiedzę na temat aktualnego położenia Można również zwiększyć jego ilość jeśli posiada się go już trochę.

Nie wymagałam, byście pisali dokładnie to, co wyżej. Jednak sens musiał być zachowany. Są to słowa Hermiony z siódmego tomu.

6. Napisz treść prawa wspomnianego w zadaniu 5

W książce nigdzie się to prawo nie pojawiło, natomiast co sprytniejsi kopiowali treść prawa z Internetu, ci bardziej kreatywni sami je wymyślali - tutaj byłam bardzo miło zaskoczona. Zaliczałam jedne i drugie odpowiedzi.
Nie zaliczałam natomiast takich odpowiedzi jak
- Jest to prawo, od którego jest pięć wyjątków(bowiem trzeba było podać treść prawa, a nie wyjątki od niego)
- Nie można wyczarować jedzenia, pieniędzy(r30;) (to jest wyjątek od tego prawa, a skoro to wyjątek, to jakim cudem miałoby być to prawo).

7. Jak prawo i wyjątki od niego mają się do zwierząt czy wody? (3pkt)

Tutaj również liczyłam na waszą kreatywność. Punkty dostawaliście za wspomnienie o zaklęciu Aquamenti, jak i o możliwości zmiany kamienia w psa, czy kielicha w ptaka. Dużo osób zwróciło uwagę, że woda to nie jedzenie, niektórzy stwierdzali, że to bezsens, bo skoro nie można wyczarowywać jedzenia, to dlaczego można zwierzęta, skoro to może być jedzenie. Tak czy inaczej - punkty dawałam za własne refleksje, ucinałam głównie za wypowiedzi nielogiczne czy krótkie.

8. ile jest wyjątków od prawa wspomnianego (1pkt)
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7
e. 10

Odpowiedź poprawna - b
Zaskoczyło mnie to, że nie wszyscy tutaj zaznaczali poprawnie. Wystarczyło zerknąć do "Uzupełnij" z zadania piątego ; )

9. Scharakteryzuj wybrany wyjątek od prawa wspomnianego w (4pkt)->

Jeden punkt dostawaliście za napisanie wyjątku. Pozostałe dawałam za poprawną argumentację. Warto jednak zaznaczyć, że jedno bardzo się wiązało z drugim. W książce nie napisano nigdzie o pozostałych wyjątkach (nie licząc jedzenia). Wielu z was posiłkowało się Internetem, ale tutaj również liczyła się poprawna argumentacja. Wspomnę o jednym przykładzie, gdyż ten najczęściej się pojawiał:
Pieniądze - nie wystarczyło napisać, że gdyby można było wyczarować pieniądze wszyscy by byli bogaci. To nie jest prawda, ponieważ (jak ktoś z resztą napisał) z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to sensu. Pieniądz bowiem można dodrukować, ale traci wtedy swoją wartość.

10. Zaznacz, czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe (2pkt)

a. W tym stuleciu było siedmiu niezarejestrowanych ani magów F - było siedmiu zarejestrowanych
b. Zdolność do metamorfomagi zawsze przechodzi z rodziców na dzieci F - kto powiedział, że zawsze?

11. Gdzie trzeba się zarejestrować jako animag? (2pkt)

Wydział Niewłaściwego Używania Czarów - MM

Większość z was pisała tylko o Ministerstwie Magii, dlatego zmieniłam punktację za to zadanie. Jeśli ktoś wspomniał o wydziale dostawał 2, jeśli tylko o MM miał 1.

12. Wymieć przynajmniej dwa elementy, które muszą być zawarte w rejestrze konkretnego animaga?

Np. Imię i nazwisko animaga, zwierzę w które się zmienia, cechy charakterystyczne

Feraverto służy do: (1pkt)
f. Zamiany żuka w guzik
g. Zamiany katedry w prosiaka
h. Zamiany wykałaczki w igłę
i. Zamiany jakiejkolwiek rzeczy w ptaka

Tutaj pojawił się błąd z mojej strony, ale nie będę was uświadamiać. Osoby, które zwróciły na niego uwagę miały punkt, a ten które nie również ; ) - zamiana w ptaka

13. Najwcześniejszą literacką wzmianką o animagach była baśń (1)

a. Czara Mara i jej gdaczący pieniek
b. Włochate serce czarodzieja
c. Fontanna szczęśliwego losu
d. Czarodziej i skaczący garnek

Odpowiedź poprawna - a

14. Za co skazana została Lisette de Lapin i jak najprawdopodobniej udało jej się uciec? (2)

Za uprawianie czarów; zamieniła się w królika i przecisnęła się między kratami

15. Zaznacz czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe (F lub P) (2)

a. Autorem podręcznika "Wprowadzenie do transmutacji" był Emerik Waffling F - był to Emerik Switch
b. Metamorfomagia może być dokonywania bez użycia różdżki - P

16. Jaka jest różnica między byciem animagiem a zwykłą transmutacją w zwierzę? (3 cechy) - 3 pkt
 W tym drugim przypadku osoba zmieniona w zwierze nie ma zdolności do rozumowania czy myślenia
 Nie jest świadomy, że był czarodziejem
 Nie potrafi powrócić do dawnej postaci
Wszystkie trzy cechy można było bez problemu znaleźć w baśni "Czara Mara i jej gdaczący pieniek", jednak uznawałam czasami również te cechy, które wywnioskowaliście sami r11; o ile miało to sens (np. to, że animag zmienia się w jedno, konkretne zwierzę).

17. Co jest konieczne, aby uzyskać dobre wyniki z transmutacji? (3pkt)

Im dłuższa i ciekawsza była wasza wypowiedź, tym więcej dawałam punktów. Szczególną uwagę zwracałam na takie elementy jak skupienie, nauka, znajomość praw i wyjątków.

18. Jako czarodziej musisz się ukryć. W tym celu postanawiasz wykorzystać transmutację i zmienić swój wygląd. Napisz, jakie rzeczy zmienisz w pierwszej kolejności, tak by najlepiej się maskować (maksymalnie pięć) (5pkt)

Wielu z was pisało tylko co by w sobie zmieniło, ale bez napisania dlaczego. Za to dawałam mało punktów. Przykładowo:
- Zmienię swój kolor włosów na blond - dlaczego? - bo na włosy się zwraca uwagę w pierwszej kolejności.
Niektórzy z resztą dokonywali zmian ciut nielogicznych, w każdym razie z pewnością nie pozwalały się ukryć r11; zmiana włosów brązowych na rudy - wiadomo, że rudy bardziej się rzuca w oczy.

19. Na podstawie swojej wiedzy z zakresu transmutacji napisz, czy twoim zdaniem, rejestr ani magów ma sens (4)

Tutaj liczyła się przede wszystkim wasza argumentacja, chociaż wymagała wiedzy na temat animagów. Im lepiej ktoś uzasadnił swoje zdanie, tym więcej miał punktów. Za sami napisanie rtak mar1; czy rnie, nie mar1; dawałam 1 pkt, dlatego przykro mi, że niektórzy zostawiali puste miejsce.
Nie zaliczałam odpowiedzi, które pokazywały, że o animagach wie się niewiele np. pisanie, że między transmutacją w zwierzę a byciem animagiem nie ma różnicy. Mniej punktów dawałam jeśli ktoś pisał, że rejestr ma sens, bo pozwala kontrolować animagów - książka wyraźnie pokazuje na przykładzie Syriusza Blacka czy Rity Skeeter, że tak nie jest.
Zmieniłam też punktację - z 5 pkt na 4.

20. Przeczytaj tekst, a następnie odpowiedz na pytanie (5)

Uradowani z pokonania drugiej przeszkody ruszyli ochoczo w górę, aż wreszcie dostrzegli z oddali fontannę połyskującą jak kryształ pośród kwiatów i drzew .Zanim jednak do niej dotarli, drogę zagrodził im strumień biegnący wokół szczytu wzgórza. Wóda w nim była tak czysta, że z łatwością odczytali napis na gładkim kamieniu spoczywającym na dnie: Zapłać mi skarbem swojej przeszłości. Baron Pechowiec próbował przepłynąć strumień na swojej tarczy, ale ta natychmiast zatonęła. Trzy czarownice wyciągnęły go z wody, po czym próbowały przeskoczyć przez strumień, ale każda musiała uznać, że to niemożliwe. A tymczasem słońce coraz bardziej zniżało się do widnokręgu
Zaczęły więc roztrząsać znaczenie owego napisu na kamieniu i Amata pierwsza pojęła,
o co chodzi.
Amata oddała swoje wspomnienia, by uratować Barona. Jak ty wyciągnąłbyś rycerza z wody, wykorzystując swoją wiedzę z zakresu transmutacji?

Na samym początku zwracam uwagę na swój błąd - czarownice wydostały barona z wody, a nie jedna z nich. Co nie zmienia faktu, że wy mieliście napisać jak wyciągnąć barona z wody, a nie jak przejść przez strumyk. Mimo to dawałam wam punkty, chociaż nie powinnam.

Mniej punktów dawałam za działania nieprzemyślane r11; transmutowanie siebie w zwierzę, co nie daje nam możliwości powrotu do pierwotnej postaci. Zmiana strumyku w głaz, co mogłoby uwięzić barona, usunięcie wody, co mogłoby spowodować upadek barona na twarde dno.
Bardziej kreatywne pomysłu dostawały 5pkt. Zadanie nie było na 7, ponieważ nikt nie napisał odpowiedzi na 7. To również była zmiana na waszą korzyść.

I tyle z transmutacji
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaAlette
WRÓŻBIARSTWO

arkusz tutaj -> http://www.harry-...l#comments

Odpowiedzi z wróżbiarstwa

1. Połącz poszczególne symbole z fusów z ich znaczeniem
a. Krzyż - próba
b. Słońce - szczęście
c. Żołądź - przypływ gotówki
d. Jastrząb - wróg
e. Pałka - atak
f. Ponurak - śmierć

2. Zaznacz elementy, które istotne są dla interpretacji snów według rSennikar1; Iniga Imago? (4)
a. Wiek +
b. Data urodzenia
c. Miesiąc urodzenia
d. Długość snu
e. Częstotliwość pojawiania się snu
f. Data ostatniego snu +
g. Data ponownego snu +
h. Odstępy między pierwszym a drugim snem
i. Liczba liter w temacie +
j. Liczba wyrazów w temacie
k. Liczba słów kluczowych tematu

3. Ornitomancja to

Wróżenie z lotu ptaków (akceptowałam również odpowiedzi podobne - wróżenie z zachowania ptaków itp.)

4. Zaznacz, czy podane niżej zdania są prawdziwe (P) czy fałszywe(F)
a. Mewa muskająca skrzydłem człowieka jest znakiem śmierci P
b. Zobaczenie ptaka po lewej stronie jest znakiem szczęśliwym F

5. W tarocie
a. najważniejsza jest pierwsza karta
b. karty muszą być odwrócone do góry nogami
c. Czwarta karta daje praktyczne wskazówki dotyczące koniecznego postępowania
d. karty odpowiadają tylko na pytania rtakr1; lub rnier1;

odpowiedź poprawna - a

6. Kapnomancja to r11; wróżenie z dymu

7. Połącz znaki zodiaku z ich żywiołami

A. Lew - a
B. Byk - d
C. Skorpion - b
D. Wodnik - c
a. Ogień
b. Woda
c. Powietrze
d. ziemia

8. Ile lat potrzeba by nauczyć się wróżbiarstwa?
a. 5
b. 7
c. 13
d. żadna odpowiedź nie jest poprawna

Odpowiedź poprawna - d

9. W Krystalomancji
a. nie można używać czarnego lustra
b. można używać kryształowej kuli
c. nie można zakupić kryształowej kuli (trzeba ją wykonać samodzielnie)
d. nie można używać ręcznie wykonanego lustra

odpowiedź poprawna - b

10. Zaznacz, czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe
a. Słonce prezentuje ducha stworzenia P
b. Merkury rządzi dwoma znakami zodiaku r11; Panną i Skorpionem F
c. Wpływ Uranu przejawia się w sumienności F
d. Wpływ Plutona najczęściej zwiastuje zmiany r11; P

11. Podpisz linie zaznaczone na rysunku (linia życia, linia serca, linia losu, linia głowy)

1)życia
2)głowy
3)serca
4)losu

12. Linia losu
a. To inaczej linia Apolla
b. To linia Urana
c. To inaczej linia głowy
d. Wskazuje, w jakim stopniu człowiek kieruje się instynktem

Skreśliłam to pytanie, ponieważ żadna odpowiedź nie jest poprawna. Wiem, że mnie kochacie.

13. Haruspicja:
a. to wróżenie z wnętrzności ludzkich
b. b) dotyczyła głównie serca
c. c) stosowana była między innymi przez Hetytów
d. d) odprawiana była przez osoby nazywane haruspiceses

odpowiedź poprawna - c

14. Dobierz znaczenie do poszczególnych kart
a. Dama kier - D
b. Walet Karo - A
c. 9 trefl - C
d. 10 pik - B
A. szanse na spełnienie zamiarów
B. czekają cię wyjazdy
C. Pojawią się problemy
D. Może dać dobrą radę

15. W przypadku wróżenia z wahadełka
a. odradzane są rzemykowe sznurki, gdyż przywołują złą energię
b. trzeba skierować się twarzą do południa
c. osoby nerwowe nie powinny używać zbyt lekkich wahadełek
d. raz wybranego wahadełka nie powinno się zmieniać

odpowiedź poprawna - d

16. Zaznacz, które zdanie dotyczące run nie jest prawdziwe
a. FEHU symbolizuje troskę i finanse
b. URUZ symbolizuje seksualność, płodność
c. RAIDO symbolizuje podróż
d. KENAZ symbolizuje niezadowolenie

odpowiedź poprawna - d

17. Co może oznaczać, gdy przy stole siedzi 13 osób?

Pierwsza, która wstanie, pierwsza umrze,

18. Czy podanie ręki przez próg jest złym znakiem? Dlaczego?

Próg ma oddzielać dom od złych mocy, a podanie ręki przez owy próg ściąga złe moce do domu (uznawałam jedna bardziej luźne odpowiedzi)

19. Co, Twoim zdaniem, jest konieczne, aby nauczyć się wróżbiarstwa?

Tutaj liczyłam na waszą kreatywność. Dłuższe, ciekawsze odpowiedzi dostawały więcej punktów, krótkie i powierzchowne mniej.

20. Co można zinterpretować z ustawienia Marsa? (3)

wypadki, pożary, jego jasność oznacza zakłócenie spokoju, ogólnie jest to symbol wojny, więc właśnie w tym kierunku może pójść interpretacja ;p

21. Przeczytaj tekst i wykonaj zadanie
rwrócił do sali spotkań GD. Cho oskarżała go, że przyciągnął ją tu pod jakimś fałszywym pretekstem. Powiedziała, że obiecał jej sto pięćdziesiąt kart z Czekoladowych Żab, jeśli się tu pojawi. Harry protestował... Cho krzyczała: "A Cedrik dał mi te karty! Dużo kart, popatrz!" Wyciągnęła z szaty pełną garść kart i wyrzuciła je w powietrze. Następnie odwróciła się do Hermiony, która powiedziała: "Wiesz Harry, ty naprawdę jej obiecałeś... Myślę, że lepiej będzie jeśli dasz jej coś w zamian... może Błyskawicę?" Ale Harry protestował tłumacząc, że nie może dać jej Błyskawicy, ponieważ ma ją Umbridge i w ogóle cała ta sytuacja jest jakaś śmieszna, bo on przyszedł tutaj tylko po to, żeby pozbierać parę tych świątecznych bombek w kształcie głowy Zgredka...r1;
Zinterpretuj sen Harryr17;ego na podstawie Sennika

Krzyk r11; obmowa
Bombka - widzieć: nie wydawaj pochopnie pieniędzy, zacznij oszczędzać

Pozostałe symbole wybieraliście dowolnie, jednak koniecznie ich interpretacja musiała dotyczyć Sennika, a nie waszego widzimisię. Wielu z was nie odnosiło się do każdego podpunktów np. interpretowało sen, ale nie odnosiło się do życia Harryr17;ego, niektórzy zapominali i wskazówkach itd.

22. Który sposób wróżbiarstwa (np. chiromancja) jest twoim zdaniem najlepszy i dlaczego?
Liczyła się wasza kreatywność, czyli przede wszystkim argumentacja.

23. Przeczytaj tekst i odpowiedz na pytanie

Aby dowiedzieć się, jakim typem osoby jesteśmy, trzeba zsumować cyfry (dd+mm+rr) ze swojej daty urodzenia. Uzyskujemy tym sposobem liczbę właściwą dla swojej osoby, tzw. rliczbę urodzeniar1;. Według numerologii liczba urodzenia określa charakter człowieka.
 1: rdowódcar1;; to osoba o charakterze przywódczym, lubi przewodzić i podejmować samodzielne decyzje,
 2: rrozjemcar1;; idealny mediator, wrażliwy i ze zdolnością do spajania grupy, dbający o jej interesy,
 3: rechor1;; numerologiczna trójka jest utalentowana, potrzebuje jednak często cudzej mobilizacji, by poprawnie wykonać zadanie, trudno jej się odnaleźć, ale jest bogata wewnętrznie,
 4: rlogikr1;; inaczej mózgowiec, obdarzony ścisłym, racjonalnym umysłem człowiek, który podejmuje się odpowiedzialnych prac bez strachu,
 5: ruczeńr1;; człowiek o charakterze ucznia jest otwarty na nowe doświadczenia i wiedzę, wytrwały, błyskotliwy i spostrzegawczy,
 6: rrodzinnyr1;; taka osoba ceni sobie wartość rodziny i z niej czerpie siłę do życia, jest pewna siebie, kreatywna, emocjonalna,
 7: rintrowertykr1;; numerologiczna siódemka jest osobą o dużej wrażliwości, zainteresowaną duchowym wymiarem istnienia, inteligentną, radzącą sobie z życiem,
 8: rtwórcar1;; osoba aktywna, energiczna, uparta, stawiająca na działanie,
 9: rwybranek losur1;; osoba o tej liczbie urodzenia jest rskazana na sukcesr1;, który jednak może przyjść późno.

a) Jakim typem był Harry Potter? r11; 31 lipca 1980 -> 3+1+0+7+1+9+8+0=29 ; 2+9=11; 1+1=2 -> rozjemca
b) Jakim typem będzie osoba urodzona 28 listopada 2018 roku? -> 2+8+1+1+2+0+1+8=23; 2+3=5 -> uczeń
c) Jakim typem ty jesteś i co to dla ciebie oznacza?
Właściwie mogliście kłamać, ale nie uznawałam odpowiedzi rjestem typem rozjemcy, twórcy i uczniar1;, bowiem można być tylko jednym typem.

Tyle ode mnie. Wątpliwości rozwiewam w komentarzach ; )
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaSann
ELIKSIRY:

1. Który ze składników Eliksiru Euforii łagodzi jego skutki uboczne? (2 pkt)
a. sok z cytryny
b. muchy siatkoskrzydłe
c. mięta
d. figi abisyńskie

2. Która z podanych poniżej ingrediencji NIE jest składnikiem eliksiru Wywaru Żywej Śmierci? (2 pkt)
a. piołun
b. syrop z ciemiernika
c. korzeń asfodelusa
d. korzeń waleriany

3. Który z poniższych eliksirów stanowi antidotum dla Eliksiru Rozdymającego? (2 pkt)
a. Wywar Dekompresyjny
b. Eliksir Wiggenowy
c. Eliksir Skurczający
d. Wywar Zmniejszający

4. Kto wynalazł Wywar Tojadowy? (2 pkt)
a. Abraxas Malfoy
b. Damokles Belby
c. Nicholas Flamel
d. Merlin

5. Jakie kształty przybierają opary nad poprawnie uwarzoną Amortencją? (2 pkt)
a. złociste krople
b. spirale
c. serduszka
d. sprężynki

6. Do czego służy Eliksir Wiggenowy? (2 pkt)
a. do zmiany koloru włosów
b. do walki z likantropią
c. do regeneracji zdrowia
d. do walki z bahankami

7. Który z poniższych zestawów cech opisuje Eliksir Słodkiego Snu? (2 pkt)
a. żółty, gęsty, o zapachu mięty
b. bezbarwny, wodnisty, o smaku truskawek
c. zielony, wodnisty, o smaku cynamonu
d. zielony, gęsty, o zapachu cynamonu

8. Jak brzmi nazwa eliksiru przynoszącego szczęście? (2 pkt)
a. Feliks Feliks
b. Felix Felicis
c. Felicis Felixus
d. Felixis Felicis

9. Połącz eliksir ze składnikiem w nim użytym [jeden składnik nie pasuje]: (4 pkt)
a. Eliksir Rozśmieszający, Eliksir Euforii, Eliksir Skurczający, Eliksir Spokoju
b. syrop z ciemiernika czarnego, figi abisyńskie, żółć pancernika, korzonki stokrotek, skórka boomslanga
Eliksir Rozśmieszający - żółć pancernika
Eliksir Euforii - figi abisyńskie
Eliksir Skurczający - korzonki stokrotek
Eliksir Spokoju - syrop z ciemiernika czarnego

Składnik, który nie pasuje: skórka boomslanga

10. Jaka roślina kryje się pod nazwami akonit i mordownik? (2 pkt)
a. tojad
b. asfodelus
c. waleriana
d. piołun

11. Opisz eliksir Felix Felicis [wygląd, sposób działania, efekty uboczne]. (8 pkt) W jakich sytuacjach nie może być używany? [podaj co najmniej dwa przykłady] (2 pkt)
Wygląd: barwa płynnego złota, krople wyskakujące nad powierzchnię
Sposób działania: sprzyja osiąganiu sukcesów
Skutki uboczne: zażywany zbyt często powoduje lekkomyślność i zbyt wielkie zaufanie do samego siebie, zbyt duże dawki działają jak trucizna
Zakaz używania: wszelkiego rodzaju zawody sportowe, egzaminy, wybory

Uwagi: Punkty odejmowałam za brak wzmianki o kroplach wyskakujących ponad powierzchnię eliksiru, za brak uwagi o działaniu trującym w zbyt dużych dawkach, za brak dwóch przykładów.

12. Podaj definicję trzeciego prawa Golpalotta oraz wyjaśnij jego znaczenie. (6 pkt)
Definicja: antidotum na złożoną truciznę to więcej niż suma antidotów na każdy z jej składników
Wyjaśnienie: jeśli składniki eliksiru zostaną poprawnie zidentyfikowane za pomocą zaklęcia Skarpina, zadaniem szukającego odtrutki jest znalezienie nie tylko antidotum na każdy ze składników osobno, ale odnalezienie dodatkowej ingrediencji, która przemieni poszczególne elementy

Uwagi: Nie odejmowałam punktów, jeśli ktoś nie napisał o zaklęciu Skarpina, ale poprawnie opisał resztę procesu. Część punktów odejmowałam, jeśli ktoś w definicji pisał, że antidotum jest "więcej warte" niż suma antidotów na każdy ze składników trucizny.

13. Czego użyłbyś do zniwelowania działania trucizny, nie mając pod ręką odpowiedniego eliksiru? (2 pkt)
Bezoaru

Uwagi: Tylko ta odpowiedź była uznawana.

14. Kiedy należy zrywać ślaz potrzebny do uwarzenia eliksiru wielosokowego? (2 pkt)
W czasie pełni księżyca

Uwagi: Tylko ta odpowiedź była uznawana.

15. Nad czym pracowała Hesper Starkey? (2 pkt)
Nad wpływem faz księżyca na warzenie eliksirów

16. Jaki eliksir znalazłby zastosowanie na oddziale ratunkowym pełnym osób z połamanymi kończynami? (2 pkt)
Szkiele-Wzro

Uwagi: Chodziło konkretnie o Szkiele-Wzro, ponieważ mowa o połamanych kończynach. Przyznawałam jednak połowę punktów, jeśli ktoś wymienił sam Eliksir Wiggenowy lub Eliksir Leczący.

17. W jakim wypadku nie zadziała Veritaserum? (2 pkt)
W przypadku, gdy osoba, z której chcemy wydobyć prawdę, jest Strażnikiem Tajemnicy

Uwagi: Przyznawałam połowę punktów, jeśli ktoś napisał, że wtedy, gdy eliksir był źle przyrządzony.

18. Jakich składników użyjesz do sporządzenia eliksiru leczącego? [wymień co najmniej dwa] (2 pkt)
Do wyboru: suszona pokrzywa, kruszone kły węża, rogate ślimaki, kolce jeżozwierza

19. Do uwarzenia jakiego eliksiru użyjesz kamienia księżycowego? (2 pkt)
Eliksir Spokoju

British English & The Lord of the Rings - moje dwie największe miłości <3

"All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

From the ashes fire shall be woken,
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,
The crownless again shall be king."

~ J.R.R. Tolkien

"All we have to decide is what to do with the time that is given to us..."

3.bp.blogspot.com/-ynB9BQxOzH4/UatMRezYTkI/AAAAAAAACVc/slDAqbAfQ90/s640/w%C5%82adca5.jpg

"Tłumaczenia są jak kobiety: te wierne nie są piękne, a te piękne nie są wierne."

"Moja Mistrzyni Tłumaczeń"
~ Łoś :*

"Moja Guru angielskiego"
~ Sef :*

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_tlumacz.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_newsman.png

"Kasia została rozjechana walcem na drodze, czy jej rodzinie przysługuje roszczenie o naprawienie szkody?" - czyli jak wytłumaczyć laikowi, co to są kazusy.
~ Alette :*

Do Heleny

"Przebiegasz palcami po stronach,
Co niosą oświaty kaganek.
Spoczynek Ci obcy jest nocą,
Twój wieczór to dla innych ranek.

Boleśnie odrywasz głowę,
Znad ksiąg w pozłacanych ramach.
I wiesz, że jest jedna odpowiedz,
Na wszystko co masz dziś w planach.

I chociaż chcesz się zatrzymać,