Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Rockowcy i metalowcy łączmy się!
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 16.10.2013 13:31
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1328 Dom: GryffindorPunkty: 29744 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 13.01.13 |
Rock i metal Na naszej stronie jest całkiem spora grupa ludzi lubiących nieco ostrzejsze brzmienie. ;D Oczywiście nieograniczany się w tym temacie do czystej klasyki rocka i metalu. Wszelkie nowe podgatunki są jak najbardziej na miejscu, w szczególności, że powstaje ich coraz więcej, a część z nich to całkiem niezłe propozycje. ;p Dlaczego te dwa gatunki włożyłam do jednego wora? Mianowicie, mają one ze sobą baaardzo wiele wspólnego i zazwyczaj fani jednego z nich lubią także ten drugi. Mam nadzieję, że szybko rozkręci się tutaj jakaś dyskusja. ^^
Czego słuchacie? Jesteście bardziej rockowi czy metalowi? Jakie są Wasze ulubione podgatunki? I oczywiście, jakie zespoły są Wam najbliższe? Wychowaliście się na tej muzyce, czy sami ją odkryliście? |
|
|
|
Sixth Gun |
Dodany dnia 16.10.2013 13:43
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1071 Dom: RavenclawPunkty: 15461 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 24.07.13 |
Jak słodko Słucham różnej muzyki, ale najbliższe sercu zawsze były i są cięższe brzmienia. Nie słucham klasyki typu Queen, The Beatles czy Metallici. Stawiam na modern. Nie słucham również całych albumów. Wyberam sobie jakiś utwór, który zaintryguje mnie tytułem, lub szukam perełek. Słucham bardzo dużo zespołów, ale tylko pojedynczych nutek. Na dłużej zostałam przy The White Stripes, Nirvanie, Placebo, Lamb of God, SOAD, Offertorium i Rise Against. Nie słucham podgatunkami. Szczerze, to zaczynam się gubić w tych cąłych podziałach i dyskusjach Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał ![]() Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 16.10.2013 13:44
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1040 Dom: SlytherinPunkty: 9322 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 30.04.13 |
O wielka MoMo dzięki Ci za ten temat ;D Cóż, ja lecę bardziej w gotyk, więc muzyka, której słucham to głównie tzw. post-punk (Bauhaus, Siouxie and the banshees, Nick Cave and the bad seeds, The Cure, She wants revenge, Xmal Deutschland [niektóre z nich podchodzą bardziej pod new wave, ale łotewa]). Post punk to styl w obrębie muzyki rockowej, wywodzący się z muzyki i ideologii punk, będący skutkiem poszukiwań artystycznych zespołów z tego kręgu; efektem tego stało się wyjście poza dość wąskie ramy gatunku. Niewiele to mówi, więc powiem, że jest to genialna muzyka o nieco mrocznym, tajemniczym brzmieniu ;D Uwielbiam również metal industrialny (Rammstein, Rob Zombie, Turmion Kätilöt, The Kovenant, Pain). Typowy rock gotycki (The Sisters of Mercy, Specimen, Christian Death, Closterkeller) lub zespoły podchodzące pod tzw. indie czy też alternative jak np. The Kills i o matko bosko kochano wiele wiele więcej. Muzyka rockowa jest tak różnorodna, że nie jestem w stanie wymienić kilku ulubionych podgatunków. Moim zdaniem najlepszy okres dla muzyki rockowej przypada na lata 70 i 80. 90 kojarzą mi się raczej z komercyjną papką, choć oczywiście nie wszystkie utwory z tej dekady, a to, co teraz nazywa się muzyką rockową to śmiech na sali. Mam na myśli zespoły popowe z gitarą w tle [tak, między innymi OD]. "You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt about that." ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tumblr klik 'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.' 'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.' ![]() 'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.' ![]() It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one. ![]() |
|
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 16.10.2013 13:52
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1328 Dom: GryffindorPunkty: 29744 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 13.01.13 |
Te podziały jeśli wie się jak one powstawały to okazuje się, że to się wszystko płynnie posuwało. xp Jeden powoli wypiera drugi... Ale jak człowiek już w tym trochę siedzi to spokojnie jest w stanie to ogarniać. ;D Ty jak widzę po uszy zagrzbana w alternatywie, ale nie tylko. ;p Co my tu mamy grunge, punk, hard rock, glam rock, heavy metal, o nawet indie rock... Glanku w cholerę masz tutaj podgatunków. Ja jednak bez klasyki i rocka progresywnego bym nie mogła.. ![]() O wielka MoMo dzięki Ci za ten temat ;D A nie ma za co, tak mnie jakoś tchnęło. xp Loss, Ty to taka metalówa z kopyta jesteś. Ja również jestem zakochana w punku, ale jakoś metal gotycki do mnie nie przemawia. Nie moja bajka. Ty tu jesteś ta mroczna. W latach '90 powstał grunge! A ten gatunek jest mi bardzo bliski. Fakt, faktem lata '70, '80 były najwspanialsze. Przyznam się szczerze, że o metal industrialny prawie w ogóle nie zahaczałam. Ale może się skusze i coś mnie wciągnie. ;] Ludzie, ludzie linki z muzą też wpuszczające. Nie chce mi się szukać jak coś macie na wierzchu. Uwielbiam odkrywać nowe lądy, że tak powiem. ;D Edytowane przez YourSmile dnia 16.10.2013 13:59
|
|
|
|
Sixth Gun |
Dodany dnia 16.10.2013 13:58
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1071 Dom: RavenclawPunkty: 15461 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 24.07.13 |
Odróżnić trash od heavy, alternatywę od indie to nie jest taki duży problem. Chodzi mi raczej o podgatunki podgatunków. Osoby, które to wykreowały, same się w tym gubią Ale zgadzam się, podział musi być.Ostatnio siedzę bardziej w alternatywie, ale i tak piosenki i zespoły, których słucham są bardzo różnorodne. A tu taka nietypowa mapa metalu ! ![]() http://mapofmetal... EDIT: Chodzi mi o coś takiego: Metal Power Metal Melodic Power Metal Troche przesada jak dla mnie Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał ![]() Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 16.10.2013 14:02
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1040 Dom: SlytherinPunkty: 9322 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 30.04.13 |
Wcale nie jest ciężko się w tym połapać. Jest ich dużo, ale jestem wdzięczna, że taki podział istnieje, gdyż bardzo ułatwia to znalezienie muzyki, której brzmienie nam odpowiada ^^ Chociaż samo kreślenie 'indie' czy 'alternatywna' niewiele mówi, gdyż akurat tutaj nie ma wyznaczonych jakiś konkretnych norm i jeden zespół indie brzmi zupełnie niepodobnie do drugiego, gdy np. w przypadku epickiego black metalu ramy są dość ścisłe [długie utwory o zabarwieniu ambient, podniosłe, zwykle w towarzystwie orkiestry lub syntezatorów] (; edit Glanek, wcale nie przesada, gdyż samo określenie Metal jest zbyt ogólne. Power metal oscyluje głównie wokół tematyki fantasy, a gdy dochodzi do tego określenie Melodic, wtedy możemy się spodziewać mniejszego "łomotu" a więcej melodii ^^ "You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt about that." ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tumblr klik 'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.' 'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.' ![]() 'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.' ![]() It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one. ![]() |
|
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 16.10.2013 14:06
|
Widziałam to wcześniej. ;] Bardzo fajnie to zrobili. ;D Czasem pojawia się utwór, który jest zupą jarzynową i w sumie mamy np. połączenie trzech podgatunków i wtedy człowiek głupieje. Ja w sumie czasem samemu próbuję coś zaszufladkować i raczej mi to nieźle wychodzi. ;p Loss, samo słowo alternatywa to jest taki worek bez dna. Coraz więcej nowych podgatunków się pojawia i są właśnie tam wrzucane. Ale metal jest dużo bardziej poukładany. ;D A teraz tak sobie słucham... Czysta klasyka z wysokim, męskim wokalem. To jest to co kocham. <3 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pAgnJDJN4VA[/youtube] Laski, każda z nas ma zupełnie innego bzika. ;D Edytowane przez YourSmile dnia 16.10.2013 14:08
|
|
|
|
Sixth Gun |
Dodany dnia 16.10.2013 14:07
|
Wcale nie jest ciężko się w tym połapać. Jest ich dużo, ale jestem wdzięczna, że taki podział istnieje, gdyż bardzo ułatwia to znalezienie muzyki, której brzmienie nam odpowiada ^^ Z tym się zgodzę w 100%. Gdyby istniał tylko rock i tylko metal, dokopanie sie do tego, czego chcemy, zajęłoby całą wieczność. Mnie szczególnie nie interesuje to, z jakim gatunkiem mam do czynienia słuchając danego utworu, nie siedzę w tym tak bardzo i dlatego czasem się w tym gubię. Chociaż wierzę, że trochę wystarczy wszystko prześledzić i problem z głowy Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał ![]() Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 16.10.2013 14:12
|
Glanek, jeśli chcesz to prześledzić, to polecam www.lastfm.pl Genialne narzędzie by poukładać swoją muzykę i dokopać się do czegoś nowego, a i userzy tagują utwory i artystów, by łatwiej było znaleźć coś, co przypadnie nam do gustu. Strona sama też tworzy listę tzw. Polecanych. Sprawdź (; Posiadam tam konto od bardzo dawna i wiele można się stamtąd nauczyć (: Momo, jak nie wiadomo jak coś nazwać, to zwykle ludzie wrzucają to do indie i alternative. Trochę przykre, bo wielu artystów chce się od tego odciąć tworząc coś nowego. A Ce Pierdun De Ce, jak to mówi mój tata. Kurde, wychowałam się na tym ;D "You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt about that." ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tumblr klik 'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.' 'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.' ![]() 'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.' ![]() It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one. ![]() |
|
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 16.10.2013 14:16
|
Ja mam tam konto. Zresztą dzisiaj je założyłam. Ale jeszcze mam tam Sajgon. x d Wg mnie też to jest krzywdzące... Ja jednak grunge, który jest w alternatywie nigdy nie nazwę indie. Z indie to ostatnio mam nie mały zakręt na punkcie Florence & The Machine, chociaż to nie jest rockowy zespół to mają kilka fajnych kawałków właśnie z tej bajki. |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 16.10.2013 14:32
|
Też lubię Florencję, chociaż to zupełnie nie moja bajka ;D Chodziło mi raczej o nazywanie w ten sposób artystów, którzy stworzyli coś nowego i tak naprawdę NIE DA się ich podpiąć pod jakikolwiek podgatunek rocka, czy też innego gatunku. Indie to taki wór różnych różności, które strasznie od siebie odbiegają. 'indie' to independent' [niezależny], więc tak na dobrą sprawę nie powinno to być w ogóle brane pod uwagę jako podgatunek. "You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt about that." ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tumblr klik 'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.' 'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.' ![]() 'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.' ![]() It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one. ![]() |
|
|
|
Charlie96 |
Dodany dnia 16.10.2013 18:55
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 38 Dom: SlytherinPunkty: 706 Ranga: Prefekt Slytherinu Data rejestracji: 23.07.13 |
Ale się cieszę, że coś takiego powstało jak ten temat *.* Uwielbiam cięższą muzykę, chociaż nie aż tak "ostrą". Zawsze mnie do niej ciągnęło... Zespołami, których częściej słucham są.. SOAD przede wszystkim (Serj jest epicki), Skillet, Thousand Foot Krutch, Three Days Grace, Luxtorpeda, Kabanos, Hollywood Undead, Nirvana, Papa Roach, Nickelback... oj dużo tego ![]() Mam wszystkie albumy tych zespołów, bo stwierdziłam, że nie bedę zgrywać pojedynczo tylko przebieram w albumach. Slytherin, Slytherin, Slytherin! ![]() Parę fajnych piosenek: ![]() Książki warte przeczytania: - "Charlie" - Stephen Chbosky - Seria "Harry Potter" - J.K. Rowling - Seria "Percy Jackson i Bogowie olimpijscy" - Rick Riordan - Seria "Olimpijscy Herosi"- Rick Riordan - Wszystkie książki i opowiadania Stephena Kinga - Seria "Maximum Ride" - James Petterson - trylogia "Igrzyska Śmierci" - Suzanne Collins ![]() Niech Wielka Wszechmocna Lama będzie z wami! |
|
|
|
Lossiril |
Dodany dnia 16.10.2013 20:15
|
Loss, Ty to taka metalówa z kopyta jesteś. Ja również jestem zakochana w punku, ale jakoś metal gotycki do mnie nie przemawia. Nie moja bajka. Ty tu jesteś ta mroczna. W latach '90 powstał grunge! A ten gatunek jest mi bardzo bliski. Fakt, faktem lata '70, '80 były najwspanialsze. Przyznam się szczerze, że o metal industrialny prawie w ogóle nie zahaczałam. Ale może się skusze i coś mnie wciągnie. ;] Huehuh metalu słucham bardzo mało wbrew pozorom ;P Metalu gotyckiego również nie słucham, wolę rocka gotyckiego ;D to są właśnie głównie lata 80, kiedy subkultura gotycka się rozwijała i przeżywała najwspanialszy okres. Sprawdź sobie Specimen - Syria (; No mówiłam, że nie wszystko jest śmieciowe, co z lat 90tych, jednak to, co komercyjne i pochodzi z tej dekady to jakiś żart ;P poza paroma wyjątkami. Co do metalu industrialnego, to musisz lubić szybką i dość ostrą muzykę z dużą ilością elektroniki ;D "You could be great, you know, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt about that." ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tumblr klik 'We must take a hard road, a road unforeseen. There lies our hope, if hope it be.' 'The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.' ![]() 'Deserves it! I daresay he does. Many that live deserve death. And some that die deserve life. Can you give it to them? Then do not be too eager to deal out death in judgment. For even the very wise cannot see all ends.' ![]() It is not our part here to take thought only for a season, or for a few lives of Men, or for a passing age of the world. We should seek a final end of this menace, even if we do not hope to make one. ![]() |
|
|
|
Evolution232 |
Dodany dnia 16.10.2013 22:28
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 50 Dom: RavenclawPunkty: 209 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 11.10.13 |
Łohohoho oscylujemy w krzyku gitar? ;D Dobrze trafiłem Co do samej muzyki warto zwrócić uwagę na polskich wykonawców takich jak TSA, Illusion czy nawet Acid Drinkers.Podobnie jak Glanek wybieram z różnych płyt perełki które potem leżą na moim telefonie i są często słuchane. Szczególne zamiłowanie mam do Rise Against. Wszystkie ich utwory są mi bliskie. Ostatnio ta piosenka wpadła mi w ucho. Warto posłuchać [youtube]www.youtube.com/watch?v=gnhXHvRoUd0[/youtube] Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() Szukam ludzi do projektu o Harrym Potterze W planie stworzenie gry przęglądarkowej. Poszukuje ludzi do współpracy wiecej info na PW |
|
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 17.10.2013 09:42
|
Loss, miałam takie skojarzenie (bardzo pozytywne skojarzenie : D), moja znajoma z wakacji słucha metalu gotyckiego... I szczerze powiedziawszy nie zetknęłam się z rockiem gotyckim. No chyba, że się zetknęłam, ale nie wiedziałam o tym. x d Taka opcja też istnieje. Metalu gotyckiego również nie słucham, wolę rocka gotyckiego ;D to są właśnie głównie lata 80, kiedy subkultura gotycka się rozwijała i przeżywała najwspanialszy okres. Faktycznie wtedy pojawiła się ta mroczna muzyka. ;D Punk został przytłoczony głównie przez metal, heavy metal i mocnego, ostrego rocka. ;p Sprawdź sobie Specimen - Syria (; Zarąbiste! : D Spodziewałam się mocniejszego wokalu, ale naprawdę fajne. Bass <3 Ja bym wróciła jeszcze do tego całego indie rocka. On siedzi razem z moim ukochanym grunge'em w worku o nazwie rock alternatywny i uznałabym go za osobny podgatunek. Są zespoły, które błędnie zaliczane są do niego i robi się wtedy właśnie taki bałagan. I wychodzi na to, że wszystko co chociaż trochę brzmi rockowo wrzucamy tam. Indie rock to jest taki trochę powrót do przeszłość, do tego co kiedyś nazywano rockiem alternatywnym. Taki zespół jak np. The Smiths nie zaliczę do innego podgatunku, bo ind jest ich miejsce. Oni są wg mnie najlepszym przykładem. Tak szczerze to wyróżniamy cechy charakterystyczne. Nie mamy już głosu - siekiery, a dużo spokojniejszy, lecz nadal całkiem silny wokal. Gitary i bass mają zupełnie inne brzmienie! Aaaa i perkusja nie wali tutaj z całej pety, ale jest słyszalna. Wokal, tekst i przekaz są najważniejsze. Oprócz tego te kawałki mają w sobie coś innego... Takie charakterystyczne brzmienie i w ogóle musi być jakiś pomysł i to nie byle jaki, a nie 'robimy piosenkę, jakiś głupia melodyjka na refren wpadająca w ucho i zarabiamy kupę szmalu'. Tak w ogóle to korzenie tego podgatunku sięgają punku rocka, którego włożono do pralki o nazwie alternatywa. To może jeszcze jakieś przykłady: Tak trochę ze starszej beczki... xp [youtube]http://youtu.be/mjqiS7nipM4[/youtube] I coś nowszego. ; ) [youtube]http://youtu.be/WbN0nX61rIs[/youtube] Ale się cieszę, że coś takiego powstało jak ten temat *.* Buahaha, wiedziałam, że ten temat ożywi muzyczne forum! : D Evolution232, coś nie działa link. I zaraz się rozkręci dyskusja o polskiej scenie, coś tak czuję... Kochani, jeszcze się później wypowiem. ;] |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 17.10.2013 10:04
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
A ja wam się przyznam, że dzielenie muzyki na podgatunki jest mi absolutnie obojętne. Staram się nie ograniczać, co chwilę poznawać nowe lądy. Jeszcze kilka lat temu w życiu bym nie pomyślała, że będę słuchać takich zespołów jak System of a Down czy nawet Kiss. Takie kierowanie się gatunkiem właśnie zamyka nas w jednej kategorii muzyki. Pewnie gdybym tak robiła, nigdy nie słuchałabym muzyki filmowej. Dlatego mi wystarczy podział podstawowy - rock, pop, hip-hop, klasyka, country i wsio. W takim układzie bardzo lubię ten worek z napisem "rock", chociaż oczywiście znajdą się tam utwory które lubię bardziej lub mniej. Ostatnio na przykład non stop Red (to chyba chrześcijański rock, bo na lastfm jest masa komentarzy typu - nie jestem chrześcijaninem, ale słucham chrześcijańskiego rocka haha), wpadło mi w ucho Papa Roach, a znowu Hoobastank jakoś mnie nudzi. Z tego co wiem, The Killers to indie rock, a ja uwielbiam płytę "Sam's town", a reszta indie mnie koszmarnie nudzi. Właśnie dlatego olewam podgatunki. to, co teraz nazywa się muzyką rockową to śmiech na sali. Mam na myśli zespoły popowe z gitarą w tle [tak, między innymi OD]. Myślę, że nie warto popadać w przesadę. OD nazywane jest rockiem tylko przez ich nastoletnie fanki. A poza tym obecnie mamy całą masę zespołów, których twórczość nie wszystkim się musi podobać, ale z pewnością nie wywołuje to śmiechu na sali ; ) Nawet takie popularne grupy jak My Chemical Romance, 30 seconds to Mars, Young Guns tworzą muzykę rockową przyjemną dla ucha. Co do moich obecnych upodobań - Stabbing Westward, chociaż na lastfm napisali, że ich płyta "Darkest days" to porażka. A mnie się wkręciła na maksa. Taka psycho. Queen to już pisałam, chociaż chyba wolę ich na żywo. 30 seconds to mars jako sentyment, chociaż ich nowa płyta jest bardzo dobra pod względem muzycznym z tym, że na pewno nie ciężka. Nawet bardzo lekkie. Mogę nawet zapodać link a co. [youtube]http://youtu.be/kTKnSbFBIh8[/youtube] Z System of a down to zawsze będzie mi się podobać Psycho, ale tutaj już nie muszę nic wstawiać (pewnie i tak każdy zna), lubię nawet Bon Jovi. Są na pewno pojedyncze utwory, które uwielbiam np. Metallica - unforgiven (nic więcej już mi nie wpadło w ucho, chociaż ten płyty akurat jeszcze mogę posłuchać), uwielbiam cover Fall out boy "beat it", ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 17.10.2013 10:28
|
Al, nie będę cytować samej siebie, ale w którymś ze wcześniejszych postów napisałam tak samo, że ubóstwiam odkrywanie nowych lądów. Tylko, że wg mnie ten podział jest potrzebny. Rock i metal to tak jak Eurazja. Potem mamy podział na dwa osobne kontynenty i w końcu na państwa, tam na miasta itd. Dzięki tym podziałom lepiej mi się jest odnaleźć i znaleźć coś z tej beczki, w której aktualnie siedzę. Ale faktycznie mam b. często tak, że jakiś gatunek mnie nie interesuje, ale wyłapię tam jaką perełkę. ;D A ja ostatnio przez Florence + The Machine zaczęłam się wkręcać w indie i co nieco mnie z tego zainteresowało. Chociaż wolę trochę mocniejsze brzmienie. ;DMuzyka filmowa to jest zupełnie inna bajka, która jest wielkim złotym workiem ze skarbami i tu nie myśli człowiek o żadnych podziałach, bo to jest po prostu bez sensu. I tu się zgadzam w 100%. to, co teraz nazywa się muzyką rockową to śmiech na sali. Mam na myśli zespoły popowe z gitarą w tle [tak, między innymi OD]. Myślę, że nie warto popadać w przesadę. OD nazywane jest rockiem tylko przez ich nastoletnie fanki. Co do OD to o tym... nie rozmawiamy tutaj. Jest miejsce na to gdzie indziej. Niech sobie te fanki nazywają ich wypociny jak chcą, a kij mnie to obchodzi, ale to trochę niestety obraża rocka. |
|
|
|
RazorBMW |
Dodany dnia 17.10.2013 11:06
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 561 Dom: HufflepuffPunkty: 3368 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 30.08.07 |
Wszelkie nowe podgatunki są jak najbardziej na miejscu, w szczególności, że powstaje ich coraz więcej, a część z nich to całkiem niezłe propozycje. ;p Rozwój muzyki to się zastopował gdzieś pod koniec lat 90", stąd też mało co się rozwija (zakładamy, że mówimy o rocku i metalu), od paru lat jedyny gatunek który się pojawił to bodajże djent (swoją drogą, jedna z bardziej kretyńskich nazw w muzyce ever, Ent za didżejką czy co). Który to i tak jest tylko masturbacją gitarową, podobnie jak cokolwiek, co wychodzi obecnie pod nazwą "progresywny metal"... Co do lat? Lata 60, 70 wypluły całą masę zespołów z rocka psychodelicznego i progresywnego. Które nagrywało po 1 longpleju... i się rozpadały. Lata 80 zaś, to były najgorsze dla muzyki rockowej nie licząc zabawnego, ale i przyjemnego AORu. Rozwój bekowego glamu, cały ten zabawny power metal... a w opozycji stał chłód industrialnego COILa czy potem początki industrial metalu... W latach 90" zaś rozwój doom metalu i wielka trójca z UK, stoner doomu, pojawia się Opeth, Debiut Agallocha który znakomicie łączy gatunki w metalu. Ale i Swansy, które złagodził swój wariacki styl z lat 80" i nagrywały niezłe post rockowe płytki. Glanek, jeśli chcesz to prześledzić, to polecam www.lastfm.pl Genialne narzędzie by poukładać swoją muzykę i dokopać się do czegoś nowego, a i userzy tagują utwory i artystów, by łatwiej było znaleźć coś, co przypadnie nam do gustu. Strona sama też tworzy listę tzw. Polecanych. Sprawdź (; Posiadam tam konto od bardzo dawna i wiele można się stamtąd nauczyć (: Z Lastem to problem jest taki, że generalnie... średnio się sprawdza takie coś, bo zamyka się w tym, co słuchają userzy obok zespołu, tzn. jak np. masz artystę, to wypluwa Ci po tagach (!)... kolaboracje, czyli jak słuchasz X to wypluwa Ci X & Z, X & Y, X & A itp. Stąd też generalnie RYM > LastFM jeśli chodzi o chartsy czy "podobne" : http://rateyourmu...ustomchart Wpisujesz co chcesz, peeeeeeeełno pozycji, do obrzygania wręcz czyli życia nie starczy bo to ogarnąć. Co do OD to o tym... nie rozmawiamy tutaj. Jest miejsce na to gdzie indziej. Niech sobie te fanki nazywają ich wypociny jak chcą, a kij mnie to obchodzi, ale to trochę niestety obraża rocka. Było pełno takich zespolików, no to po prostu pop/pop rock, tak, jak sobie istnieje pop-rap i tyle. Tak samo goście od rocka progresywnego też płakali, jak pojawiły się takie Roxy Music itd. ![]() ![]() ![]() ![]() Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał Wielu walniętych, jednego wiernego miał Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego Umilacza czasu, pracownika wybitnego Co zawsze w potrzebie rozweseli... A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli. The enemy is among us The enemy is among us And nobody is doing anything about it They don't care So we had to take matters into our own hands A WORLD NOT OF MY MAKING YET A WORLD OF MY DESIGN SO STRANGE AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS |
|
|
|
YourSmile |
Dodany dnia 17.10.2013 11:17
|
Rozwój muzyki to się zastopował gdzieś pod koniec lat 90", stąd też mało co się rozwija (zakładamy, że mówimy o rocku i metalu), od paru lat jedyny gatunek który się pojawił to bodajże djent (swoją drogą, jedna z bardziej kretyńskich nazw w muzyce ever, Ent za didżejką czy co). Który to i tak jest tylko masturbacją gitarową, podobnie jak cokolwiek, co wychodzi obecnie pod nazwą "progresywny metal"... Może nie tyle mi chodziło o powstanie nowych NAZW gatunkowych co nowych SPOSOBÓW i POMYSŁÓW na granie rocka i metalu. Często są zespoły czy kawałki, które nie podlegają żadnemu podgatunkowi rocka i metalu, a tego faktycznie trochę jest. I wsadzamy to do worka z napisem rock alternatywny albo właśnie metal progresywny. Chociaż spokojnie można by kolejny podgatunek wyróżnić, lecz kto by tam się jednym czy dwoma oryginalnymi zespołami przejmował. A szkoda. ;d Pal licho nazwę, ważne że coś w kręgach muzyki metalowej się dzieje, a nie stoi i pali faje. |
|
|
|
Sixth Gun |
Dodany dnia 17.10.2013 11:37
|
A tak z innej beczki... chciałam Was zapytać, co sądzicie o w sumie nowo powstałych zespołach grających metalcore czy też deathcore ? Ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat, bo opinie są strasznie podzielone. Niektórzy bardzo lubią takie brzmienie, inni wręcz potępiają. Twierdzą, że to zwykłe emodrzyjmordy w rurkach, a taki gatunek nie powinien w ogóle powstać. Nazywają to pedałcorem albo jeszcze Bóg wie jak... Najpopularniejszymi zespołami są na chwilę obecną Bullet For My Valentine, Trivium, Bring Me The Horizon, As I Lay Dying Przykładowe: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cbG_m835YnU#t=16[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1V86VfXxSec[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=312Sb-2PovA[/youtube] Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał ![]() Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Gryffindor
Ravenclaw

Lossiril
Slytherin

Hufflepuff