Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Zmiana płci
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 03.04.2014 12:03
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 22.04.07 |
W ostatnim czasie temat zmiany płci stał się coraz głośniejszy także w naszym kraju. Polskie media zaczynają o tym mówić. Jakiś czas na przykład portale rozpisywały się na temat młodej niemieckiej wokalistki Kim Petras - w tym przypadku decyzja o zmianie płci zapadła po badaniach przeprowadzonych przez najlepszych specjalistów w Niemczech. Mówiło się także o startującej w wyborach miss i zdyskwalifikowanej później Jennie Talackovej. To tylko dwa przykłady. W Polsce zmiana płci też podobno nie jest niczym nowym. Okazuje się, że miejscem, gdzie takich operacji przeprowadza się sporo, jest Łódź. Co Wy o tym sądzicie i o osobach, które zdecydowały się na ten krok? Chcielibyście na swojej drodze spotkać kogoś, kto przeszedł taką operację? Bylibyście w stanie zrozumieć jego decyzję? ![]() Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności. ![]() Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Ana_Black |
Dodany dnia 03.04.2014 12:56
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 8 Postów: 4391 Dom: GryffindorPunkty: 24016 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
Sama nie wiem. Jak ktoś naprawdę źle się czuje w swoim ciele, to ok, niech zmienia płeć. Ale niech to będzie przemyślana decyzja, najlepiej poparta rozmową z psychologiem czy psychiatrą, a nie dlatego, że ma taki kaprys. Taka Grodzka - sami spójrzcie, jak to wygląda - nie udało jej/jemu dostać się do sejmu jako Krzysztof Bęowski, zmieniła płeć i ta dam - dostała się do sejmu jak Anna Grodzka. Z tego wynika, że żeby dostać się do sejmu wystarczy być gejem/lesbijką/transseksualistą/transwestytą/murzynem, a najlepiej wszystko jednocześnie. Ja jestem tolerancyjna, ale tolerancja też ma swoje granice. ![]() Loki: Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... Hulk: Wielki mi bóg. ![]() ![]() Hulk ziewać ~ Łapa ![]() Uwielbiam też jak dostajesz szału i zamieniasz się w tę wielką zieloną bestię.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdradzę ci moją tajemnicę. Zawsze jestem zły. ![]() ![]() Nieźle. Chcą mnie zamknąć w metalowym pudle i zanurzyć w wodzie. Nie. Jest gorzej niż myślałem. ![]() No bo czym jesteśmy? Zespołem? Nie, nie, nie. Mieszanką wybuchową niosącą chaos. *** ![]() Nie bądź jeleń, nie fikaj. ![]() Matka wie że ukradłeś jej szaty? ![]() - Jarvis, znasz przypowieść o Jonaszu? - Traktowałbym ją raczej jako metaforę. - Thor walczy na 6. - Nie zaprosił mnie? ![]() Co, stawaliście na siusiu? ![]() Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszę imprezę do was. ![]() Weź mnie nie strasz. Co to było, robił mi usta usta? ![]() Phil? Ale on ma na imię Agent! ![]() J.A.R.V.I.S: Dostępne 400% mocy. Iron-Man: Dzięki. ![]() Nie gniewam się, pączuszku. Masz niezły prosty. ![]() Ta wiedźma miesza ci w głowie. Jesteś od niej silniejszy, mądrzejszy. Jesteś Banner. ![]() On jest szefem. Ja tylko za wszystko płacę, wszystko buduję i dbam żebyśmy byli cool. ![]() Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakować! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() - Ja bym sobie odpuściła, to faceci nie z tego świata, bogowe czy coś. - Bóg jest tylko jeden! I głowę dam, że tak się nie ubiera. ![]() - No jasne. Złoty chłopiec w złotej zbroi. Co zostanie jak ją zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jesteś wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmieściło się do probówki. *** Zabijesz mnie? Ustaw się w kolejce. ![]() Kto znajdzie ten młot i okaże się go godny posiądzie moc Thora. ![]() Thor: Loki może i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabił 80 ludzi w ciągu dwóch dni. Thor: Był adoptowany. - Nie będę z tobą walczył bracie. - Nie jesteśmy braćmi. ![]() Piekło rozbrzmiewa jękami jego ofiar. ![]() - O, kontratakują. - No wiesz, młodzi są. - Do stu piorunów, szanuj mowę ojczystą - Długo mi tego nie wybaczą. ![]() To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostszą. Nie jesteście godni. ![]() - A jakby wsadzić młot do windy? Uniesie ją. - Winda nie jest godna. ![]() Zobaczyłem coś we śnie. Muszę to wyjaśnić. Tutaj się nie da. ![]() - Jak tam kosmos? - Kosmos ma się dobrze. ![]() - I myślisz, że możesz mi zaufać? - Nie ufam ci. Matka ci ufała. W przeszłości. Nawet mimo naszych ciągłych sporów. Zawsze miała nadzieję, że gdzieś w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja już nie istnieje i już cię nie chroni. ![]() Mojego życia... Tato, nie nadaję się na króla. Będę bronić Asgardu i innych światów do ostatniego tchu... ale nie mogę tego robić z tronu. Mimo swego szaleństwa Loki rozumiał władzę w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osiągnę. *** ![]() O nie, będę żył wiecznie i będę cały z plastiku. ![]() ![]() Kto okaże się godzien moc młota posiądzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. ![]() Rekalibracja kognitywna... Zdzieliłam cię w czaszkę ![]() Mam go spowolnić? Czy wyślesz mu więcej sparingpartnerów? ![]() Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicować. ![]() Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? ![]() Przerabiałem hipnozę. Nie lubię. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. ![]() Hej malutki. Słonko już zachodzi. ![]() Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w tyłku. ![]() - Steve nie lubi takiego słownictwa. - A kopnąć cię w tą... ![]() Nie jest taki zły, tylko trochę nerwus. Drugiego takiego nie ma na całym świecie. Wszyscy lubią wygrywać, a ten mój facet robi co może by walki uniknąć, bo wie że walkę wygra. ![]() - Co ci się śniło? - Że jestem Avengersem, że jestem kimś więcej niż tylko posłuszną maszynką do zabijania. ![]() Kocha to się dzieci, ja mam u niego dług. *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Wstąp do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwykłych ludzi... i zabij ich. ![]() ![]() Ja się nie pocę. Ja błyszczę. ![]() Thor mógłby choć raz przysłać boga sprzątania po sobie. Na pewno ma jakąś magiczną miotłę. ![]() ![]() Zawsze nosisz whisky? ![]() Ten dom miał wytrzymać siłę Hulka. ![]() - Jak nas znaleźli? - Zaprosiłem ich. ![]() Nie poddam się. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ę, ale jeep od Eddiego to za mało. ![]() Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** ![]() Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. ![]() - Służysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. ![]() Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. ![]() Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzę w strach. Wierzę w zaufanie. ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. ![]() Nie byłam w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". ![]() ![]() *** ![]() ![]() Nie jestem dobrym człowiekiem, Skye. ![]() Long time to see. ![]() Jestem Agent Grant Ward. ![]() *** ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Jeśli to jeszcze aktualne, to poproszę tego drinka. ![]() - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. ![]() Nigdy nie chciałem tronu. Chciałem być równym tobie. ![]() - A ty co? Błyskawic się boisz? - Nie darzę miłością tego, co zwiastują. - Chcesz zabrać mi ukochaną planetę w odwecie za rzekomą zniewagę? Nie. Sprawuję nad nią opiekę. - No rzeczywiście, wspaniale się nią opiekujesz. Ludzie wyżynają się milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzę tu porządek. Kto mnie powstrzyma? ![]() - Jesteś potworem. - O nie. Potwór jest wśród was. - A, Banner. To twój plan. ![]() Że urodziłem się by zostać królem. ![]() No dobrze. To może wolisz kogoś ze swoich nowych przyjaciół? Wydaje się, że jesteś do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sobą cnót! Jakiż to wielki zaszczyt! Czuję, że aż szaleję od sprawiedliwości. Chcesz usłyszeć mowę o prawdzie, honorze i patriotyźmie? Boże chroń Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobiłem tego dla niego. Uuuu. A była już na wyciągnięcie ręki. Dzięki Tesseractowi mogliście mieć władzę, nieograniczoną moc. A wy co? Ciepło i światło dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie się, co znaczy prawdziwa władza. ![]() Przynoszę wam dobrą nowinę. Czeka was wyzwolenie. *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Nie miałem prawa cię winić. Wiem, że chciałeś mi pomóc, chronić mnie. Od tego są przyjaciele. Możemy żyć z godnością - nie możemy z nią umrzeć. Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie. Wszystko się zmienia. To nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 03.04.2014 13:14
|
![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
nie udało jej/jemu dostać się do sejmu jako Krzysztof Bęowski, zmieniła płeć i ta dam - dostała się Krzysztof Bęgowski mógł się równie dobrze ufarbować pastą do butów, i próbować dostać jako Murzyn. Poza tym operacja "zmiany płci" nie powoduje zmiany płci, ale za pomocą interwencji chirurgicznej i hormonalnej modyfikuje narządy płciowe i zmienia wygląd cielesny. Nie ZMIENIA JEDNAK wrodzonej struktury płciowej...Gdyby poseł TR poszedł zrobić badania genetyczne, to czarno na białym wyszłoby, że jest mężczyzną. Zresztą jako facet dochował się potomka - syna. Już jako Grodzka do tego nie dojdzie. To jego sprawa co robi ze swoim ciałem w każdym bądź razie. Jednak jest osobą publiczną - i oto w tej nietolerancyjnej Polsce gdzie homoseksualiści są paleni żywcem a kobiety dyskryminowane znalazło się miejsce na pierwszego w świecie posła - co "zmienia płeć". Nie wiem jak w kolejnych wyborach, bo sondaże średnio im 'dobrze wróżą'. Mnie osobiście to brzydzi. Nie uważam tego za normę - dziś facet, jutro kobieta, pojutrze jeszcze 'inna płeć'. Argument, że wewnętrznie się czuje kobietą mnie śmieszy. A jak ktoś się czuje wewnętrznie Napoleonem Bonaparte, to zmienia mu się dowód tożsamości i zwraca do niego "Cesarzu" ?? ![]() ![]() |
|
|
|
Youka |
Dodany dnia 03.04.2014 14:26
|
![]() Postów: 167 Dom: SlytherinPunkty: 481 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 20.02.14 |
Serio, czy to ze wszystkiego trzeba takie wielkie halo robić? Najpierw homoseksualizm, teraz to... Jeśli kogoś taka operacja uszczęśliwi, to nie widzę w tym nic złego. Wydaje mi się, że przede wszystkim powinno się żyć w zgodzie z samym sobą, a podejrzewam, że jeśli ktoś czuje się kobietą, to nie będzie szczęśliwy w męskim ciele i na odwrót. Oczywiście zgadzam się z tym, że nie należy się kierować chwilową zachcianką. Na pewno są tacy, którzy większość rzeczy robią dla kaprysu, ale gdyby przyszło mi spotkać się z osobą, która miała dobry powód do takiej zmiany, na pewno bym jej w żaden sposób nie potępiał. |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 03.04.2014 14:42
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
Jeśli ktoś czuje się źle w swoim ciele i operacja może go uszczęśliwić - niech to zrobi. Wątpię, żeby to była chwilowa zachcianka, operacji nie robi się "dla jaj". Nie rozumiem dlaczego komukolwiek miałoby to przeszkadzać, nikomu krzywda się nie dzieje. |
|
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 03.04.2014 16:24
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 22.04.07 |
Ale niech to będzie przemyślana decyzja, najlepiej poparta rozmową z psychologiem czy psychiatrą, a nie dlatego, że ma taki kaprys. Oczywiście zgadzam się z tym, że nie należy się kierować chwilową zachcianką. Nie trzeba mieć ogromnej wiedzy na ten temat, żeby orientować się, że zmiana płci to nie jest tylko operacja, ale cykl złożony z kilku (co najmniej) części. Najpierw są badania psychologiczne, później psychiatryczne, następnie terapia hormonalna. W trakcie na pewno pojawia się seksuolog. Więc to nie jest tak, że ktoś nagle wpadł na super pomysł, że od jutra chce zmienić płeć. To jest proces wydłużony w czasie, a i tak nie ma pewności, że dana osoba zostanie zakwalifikowana. Swoją drogą, pamiętam na TVNie taki program, w którym była chyba w miarę atrakcyjna kobieta Miriam (Sekrety Miriam - tak się to chyba nazywało), o jej względy walczyła określona grupa mężczyzn, po czym na sam koniec okazało się, że to jednak facet. Podobno zwycięzca zażądał dość wysokiego odszkodowania za starty moralne. ;p ![]() Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności. ![]() Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Youka |
Dodany dnia 03.04.2014 16:54
|
![]() Postów: 167 Dom: SlytherinPunkty: 481 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 20.02.14 |
^ Ja się bardziej odniosłem w tym miejscu do faktu, że w niektórych państwach na świecie można sobie "od ręki" taką operację załatwić bez miliona konsultacji u psychologa/psychiatry, także nie wynika to z mojej niewiedzy. Ale to akurat nie ma znaczenia właściwie, bo myślę (a przynajmniej mam nadzieję), że jednak zdecydowana większość osób, które się na coś takiego decydują, dobrze przemyślały swoją decyzję. EL PSY CONGROO |
|
|
|
harry7potter |
Dodany dnia 03.04.2014 17:02
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 303 Dom: SlytherinPunkty: 3877 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 13.06.13 |
Absolutnie by mi nie przeszkadzzało spotkanie takiej osoby na swojej drodze, jest to dla mnie jak najbardziej naturalne i nie widze w tym nic niewłaściwego czy niestosownego. Jestem tolerancyjna wobec takich ludzi jak i wobec odmienności seksualnej. Ja sama jestem kobietą w której jest dobre 70% z mężzyzny więc rozumiem tych ludzi i całkowicie popieram ich decyzje o zmianie płci jeśli źle się czują w swoim ciele! ******** Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka
http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png ![]() "Dotknij mnie tylko, to cię zabiję do krówki nędzy" "Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności." "Im więcej ludzi pokochasz tym będziesz słabsza" "Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie." "-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda. Czym jest prawda? Zaprzeczeniem kłamstwa? Czy stwierdzeniem faktu? A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda? - Nie wiem, Yen. Powiedz mi! - Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy. -Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda? - Prawda - powiedziała pustułka- jest okruchem lodu. |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 03.04.2014 17:50
|
![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
Można zmieniać dziś płeć - to może też za kilkadziesiąt lat gatunek. Kto to może widzieć ? 100 lat temu nikt pewnie nawet nie przypuszczał, że można stać się z mężczyzny 'kobietą' czy na odwrót. A za jakiś czas ktoś ogłosi, że "wewnętrznie" czuje się kotem. Pokryje się sierścią, będzie miauczeć, dorobi się ogon i wąsy. No czemu nie ?. Oczywiście jego sprawa. Jak wspomniałem wcześniej. A co jak ktoś poczuje się szczęśliwym dopiero jak pozabija dzieci sąsiada ? Czemu w imię jego szczęścia mu na to nie pozwolić ? Ja być może jestem staroświecki i z deka skostniałym, ale prawa natury są moim zdaniem niepodważalne. Mi krzywda też się bezpośrednio nie dzieje jak obok w domu ktoś gwałci sąsiadkę. Poza tym dla mnie najważniejsze jest to : Rzymska Kongregacja Nauki Wiary przypomniała r11; w wydanym w 2003 roku specjalnym dokumencie - że Kościół Katolicki posiada swoje własne spojrzenie na sprawę zmiany płci. Operacja medyczna oraz jakiekolwiek inne zabiegi chirurgiczno-farmakologiczne, które zmierzają do zmiany płci człowieka faktycznie r11; oprócz przemian fizycznych - nie powodują zmiany tak zwanej "osobowości płciowej". Oznacza to, że chłopiec będzie zawsze mężczyzną, a dziewczynką kobietą. Jako katolik zgadzam się ze stanowiskiem Kościoła. To chyba logicznym jest, że nie będę znowuż przyklaskiwał takim czynom - tego typu operacjom. A niezgodność z nauką Kościoła w kwestiach ważnych ( transwestytyzm taką jest ) pozbawia mnie przyjmowania Komunii. Tyle. Zresztą nawet gdybym był ateistą czy agnostykiem, to też dla mnie nie jest czymś normalnym taka operacja. I zgodzę się, że na Zachodzie to jest na 'zawołanie' Coś jak wycięcie wyrostka. Źle się w tym ciele czuję...Ja nie rozumiem. Do kogo mieć pretensje ? Do Boga, natury, kosmitów czy w końcu rodziców, że jestem mężczyzną. "Nie każda nauka jest prawdziwa i nie każda prawda jest naukowa" Jan Paweł II Edytowane przez Upadly Aniol dnia 03.04.2014 18:11
![]() ![]() |
|
|
|
Youka |
Dodany dnia 03.04.2014 18:07
|
Jednakże porównywanie zmiany płci do przemiany w kota bądź mordowania ludzi (!) jest co najmniej nie na miejscu. Przecież to w ogóle nijak się do siebie nie ma. Chyba już nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie mają tendencje do wyolbrzymiania wszystkiego i popadania w absurdalne skrajności. Nie bardzo też wierzę w niepodważalność praw jako takich. Czy to prawa natury, czy prawa fizyki. Ale to już chyba trochę offtop, przepraszam. EL PSY CONGROO |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 03.04.2014 18:19
|
Jednakże porównywanie zmiany płci do przemiany w kota bądź mordowania ludzi (!) jest co najmniej nie na miejscu. "Wolny człowiek ma prawo używać dowolnych analogii i porównywać pancernika z mrówką." Chodzi o motywację takiej operacji : bycia szczęśliwym. Nie o czyny, które mogą to szczęście dać. Czy będzie to kradzież samochodu czy pokolorowanie włosów. Nigdy nie zapomnę miny towarzysza Urbana jak całował dłoń Grodzkiej. Poezja - 'sami koledzy z PZPR' nie uważają Krzysztofa Bęgalskiego za kobietę. W tym problem chyba. Urodził się mężczyzną i umrze mężczyzną. I nie tylko on. Mimo, że dorobi sobie implanty, obetnie to i owo, założy perukę. Pozory mylą a geny nie kłamią. ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 03.04.2014 18:21
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Lekko mnie to brzydzi (no nie poradzę), ale nie mam nic przeciwko takim osobom, JEDNAKŻE absolutnie nie toleruję tego, że ktoś dostał się do sejmu tylko dlatego, że zmienił sobie płeć - to jest chore. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Youka |
Dodany dnia 03.04.2014 18:26
|
"Wolny człowiek ma prawo używać dowolnych analogii i porównywać pancernika z mrówką.". Oczywiście, że ma prawo, ale po co? Dlaczego? Ledwo gdzieś padnie hasło 'homoseksualizm' albo 'związki partnerskie' i od razu pojawiają się wypowiedzi z rodzaju, że 'skoro legalizacja związków homoseksualnych, to dlaczego nie zalegalizować zoofilii?' Tutaj teraz prawie na to samo wyszło z tymi zmianami w koty. Nie jestem pewien, czy wynika to z ograniczenia, czy złośliwości. EL PSY CONGROO |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 03.04.2014 18:30
|
Nie jestem pewien, czy wynika to z ograniczenia, czy złośliwości. Ani z jednego ani z drugiego. Co w tym złego, że się tak pisze ? Odbiję piłeczkę i powiem to samo. Jak jestem przeciw, to od razu pada słowo "ograniczony" "złośliwy". I co z tym homoseksualizmem...Nie ten temat. JEDNAKŻE absolutnie nie toleruję tego, że ktoś dostał się do sejmu tylko dlatego, że zmienił sobie płeć - to jest chore. A tak się stało w tym przypadku. Do sejmu nie wchodzą fachowcy tylko ludzie, którzy sobie coś obcięli albo dorobili. EDIT : I takie coś. Bo o tym się nie mówi, a takie przypadki są. 42-letnia Belgijka przeszła operację zmiany płci. Jako mężczyzna czuła się jednak jak rpotwórr1; i zgłosiła się do kliniki eutanazyjnej, gdzie przyjęto jej wniosek. Dziś już nie żyje. Edytowane przez Upadly Aniol dnia 03.04.2014 18:39
![]() ![]() |
|
|
|
Youka |
Dodany dnia 03.04.2014 18:48
|
Ani z jednego ani z drugiego. Co w tym złego, że się tak pisze ? Odbiję piłeczkę i powiem to samo. Jak jestem przeciw, to od razu pada słowo "ograniczony" "złośliwy". I co z tym homoseksualizmem...Nie ten temat. Nie ten temat, ale na tej samej zasadzie odpowiedzi padają. Tylko to miałem na myśli. Co do samych porównań, one po prostu nie mają sensu. Nawet przyjmując, że motywacja wszystkich działań jest wspólna - szczęście - nie powinno się wrzucać wszystkiego do jednego wora. Nie rozumiem porównywania czegoś, co nikomu nie robi krzywdy do zabijania albo gwałcenia sąsiadów. Jeśli jest dla takich porównań jakieś logiczne uzasadnienie, to ja chętnie się dowiem. EL PSY CONGROO |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 03.04.2014 19:01
|
A skąd wiesz, że nie robi ? No popatrz na mój post wcześniej ----> o tej Belgijce. Jej śmierć, to nie krzywda ? Krzywda, która dotknęła samą osobę zmieniającą płeć. A jak matka poderżnie sobie gardło, bo jej syn zmienia się w kobietę ? A jak starsza babcia włączając TV ujrzy tam Grodzką i tak się wystraszy, że dostanie zawału i umrze ? Są też krzywdy moralne, duchowe, estetyczne. To nie jest wyrwanie sobie zęba czy ścięcie włosów. A tak niestety jest traktowane. I to w tym wszystkim chyba poraża. Ta szumnie rozumiana tolerancja i poprawność wszelkiej maści. Dla mnie to nie jest normalne i kropka. I takie me prawo. Z Grodzkiej już teraz próbuje się zrobić niemal męczennicę, bo jaka odważna, jaka super kobieta. Taka dzielna, bo operacja. Co tam chore NAPRAWDĘ dzieci, umierający młodzi ludzie, nie mogąca zajść w ciążę matka. "Źle się czuję we własnym ciele" - to jest dla mnie niepojęty argument. ![]() ![]() |
|
|
|
Youka |
Dodany dnia 03.04.2014 19:24
|
No, teraz zaczęło mi to wyglądać na jakieś dziwne założenie, że każda zmiana płci musi skończyć się tragedią. A ile "zwyczajnych" operacji kończy się czyjąś śmiercią? O to się jakoś nikt nie pluje. Nawet z operacjami plastycznymi mało kto ma problem, a przynajmniej nie słyszałem, żeby było to jakoś szczególnie nagłaśniane. Żeby sprostować, nie sugeruję teraz, że nagle wszyscy powinni popierać takie zabiegi. Nie, każdy ma swoje zdanie, i jeśli jest poparte sensowną argumentacją, to nie zamierzam tego podważać. Po prostu trochę mnie bolą porównania tego rodzaju, ale zostawmy je już w spokoju. "Źle się czuję we własnym ciele" - to jest dla mnie niepojęty argument. No, raczej ciężko jest pojąć coś, z czym nie miało się jako takiego doświadczenia, ogólnie styczności. Ale naprawdę, dlaczego miałoby to komuś przeszkadzać? Gdyby media nie trąbiły o wszystkim jak leci, to pewnie nawet nikt by nie zwrócił uwagi na taki problem. Anyway, trochę już ta dyskusja się mija z celem chyba. Moja wina. EL PSY CONGROO |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 03.04.2014 19:32
|
I ja też kończę, bo w zasadzie wszystko co miałem do powiedzenia powiedziałem ( napisałem ;p ). Co do mediów pełna zgoda. Tak jakby komuś zależało na robieniu z tego 'show'. Czuję się dobrze jako mężczyzna, dlatego ciężko to zrozumieć czy w ogóle pojąć jak wspomniałem. To kilka takich wiadomości, które w jakiś sposób mogą uzmysłowić do jakich paradoksów i absurdów dochodzi po "zmianie płci" : Fallon Fox to człowiek, który urodził się jako mężczyzna. Po rzmianier1; płci na damską walczy w MMA na ringu... z kobietami. Twierdzi, że nie ma nad nimi żadnej fizycznej przewagi. Mężczyzna, który utrzymuje, że jest kobietą, oczekuje od sportowej organizacji CrossFit 2,5 mln dolarów odszkodowania i prawa do rywalizowania w zawodach przeciwko kobietom. Francuski polityk Florence Bertocchio rzmieniłr1; płeć. Jego partia Europa Ekologia-Zieloni w Tuluzie musi błyskawicznie przebudować listy, by zachować równowagę w parytetach. To nie żart. To zdarzyło się naprawdę. Anna Grodzka, publicznie podczas audycji w radiowej Jedynce, powiedziała, że "rozpoznawanie płci na podstawie genitaliów to patologia". ...??Może to jednak kogoś krzywdzić...Nawet finansowo tę organizację, albo te biedne zawodniczki - fizycznie też ;p dzięki za dyskusję. ![]() ![]() |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 03.04.2014 19:33
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
A niezgodność z nauką Kościoła w kwestiach ważnych ( transwestytyzm taką jest ) pozbawia mnie przyjmowania Komunii Moment, moment, MOMENT. Niby dlaczego niezgadzanie się ze stanowiskiem Kościoła ma pozbawiać szansy przyjmowania Komunii? Sama nie zgadzam się w tej kwestii, tak samo jak w kwestii związków homoseksualnych i nie widzę powodu, dla którego moje osobiste zdanie miało mnie wyłączać ze wspólnoty. Ktoś tu kogoś chyba źle zrozumiał, tylko nie wiem kto kogo. A co jak ktoś poczuje się szczęśliwym dopiero jak pozabija dzieci sąsiada ? Czemu w imię jego szczęścia mu na to nie pozwolić ? (...) Mi krzywda też się bezpośrednio nie dzieje jak obok w domu ktoś gwałci sąsiadkę Zabijanie i gwałcenie jest robieniem krzywdy (delikatnie mówiąc) innym ludziom i na to nigdy nie wolno pozwolić. A tu mówimy o zmianie płci - decyzja ta ma wpływ tylko i wyłącznie na tę osobę. A jak matka poderżnie sobie gardło, bo jej syn zmienia się w kobietę ? A jak starsza babcia włączając TV ujrzy tam Grodzką i tak się wystraszy, że dostanie zawału i umrze ? Ja mam na to swoje wytłumaczenie, mianowicie: to mają problem, bo to nie jest ich sprawa. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 03.04.2014 20:18
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Ogólnie nie mam zamiaru łazić po ulicy z transparentem "precz ze zmianą płci", ale nie będę ukrywać, że mnie to nie zachwyca. Nie rozumiem tak naprawdę, co to znaczy "czuję się kobietą". Dla mnie kobieta to jakiś stan fizyczny - mam cycki, mogę rodzić dzieci i takie tam. Psychicznie to przecież mogę chcieć nosić spodnie, grać w piłkę, kumplować się z facetami itd. Dlatego może nie trafia do mnie to całe zamieszanie (może na tym forum ktoś mnie oświeci). Czego tak naprawdę chcą te osoby...? Przecież prawdziwy członek i tak jej nie wyrośnie, wyższa nie będzie... no o co chodzi? Myślę jednak, że to całe zamieszanie wbrew pozorom wcale nie ma większego związku z tym, czy ktoś faktycznie tę płeć zmienił. Ja na przykład nikomu pod kołdrę nie zaglądam. Tylko z drugiej strony tutaj zaczyna się właśnie włażenie z butami w moje życie. Bo jak ktoś sobie gdzieś tam zmienił płeć, to ja nie mam nic do tego. Ale jak teraz proponuje się, by dzieci w przedszkolu określały swoją płeć, patrzą na zdjęcie dziewczynki chłopczycy i mówią "ona chyba czuje się chłopcem"... no to sorry. Nie podoba mi się to. Tyle ode mnie ; ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Gryffindor

Hufflepuff

Slytherin

Ravenclaw