Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Potęga Krwistego Steka!
21.04.2026 21:23
Od mojego założenia konta do covidu minęło mniej czasu niż od covidu do teraz Duże oczy

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Imperio
Prefix użytkownikaulka_black_potter
Tak się zastanawiam nad działaniem zaklęcia Imperio. Pamiętacie jak Lucjusz kręcił się w pobliżu Departamentu Tajemnic kiedy Harry miał przesłuchanie? Na pewno pamiętacie. No więc Hermiona wymyśliła po jakimś czasie, że Malfoy rzucił Imperiusa na Strugisa Podmore chociaż go nie widział bo tamten był pod peleryną niewidką.

O co mi chodzi? O to jak Malfoy mógł wpływać na działanie Podmore skoro nie wiedział, że rzucił na niego zaklęcie? Tzn, ja myślałam, że cały czas trzeba "nakazywać" osobie pod wpływem tego zaklęcia, a nie że raz się walnie i tamta osoba już wie co robić. Bo Podmore chciał się włamać do Departamentu Tajemnic, no nie?

Wytłumaczy mi ktoś jak to jest z tym zaklęciem? Trzeba cały czas mieć kogoś pod kontrolą czy wystarczy raz coś nakazać, a to osoba cały czas będzie wiedziała co robić?

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaSixth Gun
Mi się wydaje że trzeba ciągle kierować tą osobą, skąd ona ma wiedzieć, co ma robić potem? Jest trochę jak zombi, a zombi nie myślą, trzeba nią kierować cały czas. Tak myślałam od samego początku, ale trochę mi się teraz namieszało w głowie ??

Prefix użytkownikaXeri
Wydaje mi się, że w książce raz było napisane, że trzeba kierować osobą, np. jak Harry w IŚ rzucił Imperiusa na tego goblina to chyba mu na bieżąco wydawał polecenia. Nie dam sobie ręki uciąć, bo dawno to czytałam. Ale przecież Voldemort "trzymał na sznurku" wielu ludzi pod działaniem Imperio i ciężko byłoby gdyby każdemu co chwila wydawał jakieś polecenie, żeby wyglądali na normalnych... Też mnie ta kwestia zastanawia.
i60.tinypic.com/11jyots.gif

Czy chcesz, czy chcesz
pod drzewem skryć się?
Tu zawisł ten,
co troje zginęło z jego mocy.
Dziwnie już tutaj bywało,
nie dziwniej więc by się stało,
gdybyśmy się spotkali
pod wisielców drzewem o północy.

Czy chcesz, czy chcesz
pod drzewem skryć się?
Choć trup ze mnie już,
uwolnię cię od przemocy.
gdybyśmy się spotkali

Czy chcesz, czy chcesz
pod drzewem skryć się?
Tu do mnie miałaś zbiec,
żeby uniknąć przemocy.
gdybyśmy się spotkali

Czy chcesz, czy chcesz
pod drzewem skryć się też?
W naszyjniku ze sznura
u boku mego nie czekaj pomocy.
gdybyśmy się spotkali

24.media.tumblr.com/5e7ea95eb3a66610a04f2ef69c96a95f/tumblr_mzoa4w9n8J1qfx172o5_250.gif

40.media.tumblr.com/db4b3542ad14dcd274e696dc3a7ee172/tumblr_nhs5ru1eXc1s9t61qo1_500.jpg

38.media.tumblr.com/ceac3d6d60bf1a7f26ac63d1c11c6466/tumblr_njkptkSyOh1un5mawo1_250.gif

Prefix użytkownikaZukachi
Rzeczywiście masz rację musiało mi to umknąć bo dość dawno nie czytałem tego tomu, a tu mam cytat:
"To stało się bardzo szybko. Mój pan rzucił na ojca zaklęcie Imperius. Teraz ojciec był więźniem, poddanym pod czyjąś kontrolę. Mój pan zmusił go do chodzenia do pracy, jak zwykle, do zachowywaniu się tak, jakby nic się nie stało."

Prefix użytkownikabatalion_88
Pojęcia nie mam... Średnio kojarzę co tam Moody tłumaczył na czwartym roku im o tym zaklęciu. Nie wiem, no jak mógł Draco tą Rosmertą kierować cały czas? Dla mnie kosmos totalny. O ile dwa pierwsze niewybaczalne zaklęcia skomplikowane nie są, to tu pomysłu brak.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAlette
Czas na podjęcie tematu zaklęcia Imperio, otwiera m TZT

Na pewno problem podjęty przez Ulkę jest szczególnie ciekawy, dlatego powiedzcie - jak wedle was działa to specyficzne zaklęcie?

Dodatkowo - czy słusznie zostało uznane za niewybaczalne? Naprawdę, waszym zdaniem, jest aż tak okropne w porównaniu do innych zaklęć?

Jakie skutki mogłoby wywołać dla psychiki dłuższe stosowanie tego zaklęcia?
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaShanti Black
Mnie się wydawało, że osoba pod wpływem Imperium wymaga kierowania cały czas. Jak sim. Musisz jej wszystko mówić, bo jest pod twoją władzą. Ale niedawno czytałam KP i tam Draco rzucił to zaklęcie na Rosmerte i faktycznie nie miał kiedy kierować nią cały czas. Chyba, że kazał jej to robić ze wszystkimi szczegółami i nie musiał już później nic dopowiadać. Wydaje mi się, że to zaklęcie niesłusznie jest traktowane jako niewybaczalne, bo poniekąd jego skutki nie są tak straszne jak pozostałych dwóch. No chyba, że używa go ktoś zły.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/shantiwielkawojanff.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/shanti.png

W Hogwarcie Cynthia Lynwood. Nikt ważny, ale lubi przypały, prefekt Hogwartu.
Na stronie:
- prefekt Gryffindoru (14 edycja; 27.07.2015 - 11.11.2015)
- przewodnicząca Karczmy pod Parchatym Trollem (31.08.2015 - 21.11.2015)
- Redaktor Naczelna Proroka Niecodziennego (Wydanie 4 - Halloween), (Wydanie 5 - Nowy Rok, (Wydanie 15 Walentynki), (Wydanie 16 (Huncwoci))
- Prefekt Hogwartu (27.08.2017-)

www.harry-potter.net.pl/images/articles/shant.jpg

Bo mogę Cwaniak
i.imgur.com/N9bzzWn.png

Sim Shanti w wykonaniu EmilyWright Love
i.imgur.com/MbrWM9r.jpg

Magiczna siódemka
i.imgur.com/GRVPG1y.png

Magiczna siódemka part II
i.imgur.com/M0pcH5X.png

Ciekawa liczba punkcików
i.imgur.com/p9aV7MW.pngi.imgur.com/JTHiWfJ.png

Prefix użytkownikaYashenah
Moim zdaniem jestem Imperius może być jako zaklęcie niewybaczalne. Bo wykorzystywany jest dla niezbyt zacnych celów. Jeśli nawet mamy dobre zamiary, to i tak czyny nie są ładne. A tym bardziej, jeśli chodzi o wykorzystywanie Imperiusa przez wujka Voldzia oraz jego ludzi.
Jest kilka dróg, ale to od Ciebie zależy, którą wybierzesz.

truth, freedom, hope and faith

Nothing is true.
Everything is permitted.

http://www.javri.eu
Prefix użytkownikagordian119
No właśnie, to jest dość ciekawe. Działanie tego zaklęcia opisane w Czarze Ognia każe nad przypuszczać, że osoba je rzucająca musi cały czas skupiać się na swojej ofierze, przynajmniej tak to wyglądało na przykładzie zaklęcia rzuconego przez Moody'ego (no dobra, przez Croucha Jr w skórze Moody'ego) na Harry'ego. Ale nie sądzę jednak, żeby Malfoy cały czas "myślał" o tym co ma robić Rosmerta, No chyba że wyglądało to tak, że Malfoy rzucał na nią zaklęcie Imperius tylko kiedy jej potrzebował, a tego nie można wykluczyć. A z perspektywy rzucającego mieliśmy opisane to zaklęcie w Insygnach Śmierci, gdzie Harry użył je na goblinie w banku, ale tak szczerze to tego nie pamiętam, a nie mam teraz pod ręką książki haha xD No cóż, osoba na którą rzucono to zaklęcie jest jednak cały czas świadoma, tyle tylko że ma pustkę w głowie i słyszy tylko rozkazy napastnika i o niczym innym nie myśli, dlatego je wykonuje. Ale w sytuacji, w których nie ma żadnych rozkazów, chyba może cały czas działać normalnie... Słowem, wydaje mi się, że jeśli atakujący coś od niej chce, to ofiara musi to zrobić, ale poza tym zachowuje się normalnie. W każdym razie nie jest to w książkach aż tak dobrze opisane... Czy słusznie niewybaczalne? Chyba tak, bo jest niemniej niebezpieczne niż pozostałe dwa, a może nawet jeszcze gorsze, bo kto z nas chciałby być przez kogoś absolutnie kontrolowany? Chyba nie jeden wolałby żeby go torturowano albo zabito... Ale w którejś książce było to powiedziane, że każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie, bo nie skażą na Azkaban kogoś kto używa czarnej magii by pozbyć się szkodników w ogrodzie...
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele.

Posycz sobie, mała żmijko
Wij się, żmijko, wij
Bądź milutka dla Gordiana
Bo cię przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Prefix użytkownikaYashenah
Och, Crouch Jr to w filmowej wersji, nieźle dopasowali Aktora do postaci, z resztą, jak każdego innego. Przyznam, że ten bohater był nieziemsko przebiegły, skoro z początku udało się wrobić Dumbledore'a, iż to Moody jest.
A wracając jeszcze do tematu, to chcę jeszcze nadmienić, iż jest to temat bardzo różnorodny tzn. że zdania mogą być podzielone.
Jest kilka dróg, ale to od Ciebie zależy, którą wybierzesz.

truth, freedom, hope and faith

Nothing is true.
Everything is permitted.

http://www.javri.eu
Prefix użytkownikaBellatrix L
Zgadzam się z gordianem co do tych szkodników xD Imperius może być niewybaczalny, ale wcale nie musi. Wszystko zależy od okoliczności, osoby, która go użyła oraz w jakim celu. Z pewnością bycie ofiarą tej klątwy nie jest przyjemne, ale to w końcu nie śmierć ani nie ból. Jeśli matka zmusi nią dziecko do zjedzenia obrzydliwej owsianki, to raczej nie ześlą jej do Azkabanu. Co najwyżej mogą jej ograniczyć prawa rodzicielskie xD Myślę też, że status zaklęcia jako "niewybaczalnego" jest już wpisany w kulturę czarodziejów. Dla nich jest to już reguła, normalność i nikt nie zastanawia się nad tym, czy może to jest jednak dobre... Niewybaczalne i już.
Co do kontroli ofiary, to to rzeczywiście jest zastanawiające. Może to zwykłe niedociągnięcie w książkach Rowling. Ja jednak uważam, podobnie jak gordian, że Impreius mógł być rzucany tylko w razie potrzeby. To w sumie nie do końca ma sens, bo ofiara po zdjęciu klątwy mogła o tym komuś powiedzieć... Przecież Harry w CO słyszał rozkazy w głowie i pamiętał, że mu rozkazywano, gdy już nie był pod wpływem zaklęcia. Może więc chodzi o coś innego... Może w jakiś magiczny (nomen omen) sposób ofiara była cały czas pod wpływem, ale momentami bardziej xD
ღ ღ ღ

media.tenor.com/images/08c10a421fe8817e02a2cdcebcf5944a/tenor.gif

ღ ღ ღ

media.giphy.com/media/tFDWhOyUlTaw0/giphy.gif

ღ ღ ღ

W Hogwarcie Ellen Ripley.
Od 27.07.2015 (14. edycja) dumna pani prefekt Ravenclawu

Redaktorka w 3. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2015
Korektor w 13. numerze Proroka Niecodziennego, wakacje 2017

No ale nie wydaje wam się, że musiało być dużo przypadków uwalniania się spod kontroli Imperiusa, skoro dokonał tego czternastolatek? Wydaje mi się, że to kwestia silnej woli i świadomości. Jeśli komuś poddanemu zaklęciu wydaje się, że ten głos prosi o jakiś absurd ;D
No i ciekawa jestem, czy faktycznie był rzucany w razie potrzeby i czy zakochane czarownice nie używały go na swoich wybrankach, haha :D

Na stronie:
- Redaktor Naczelna Proroka Niecodziennego (Wydanie 4 - Halloween), (Wydanie 5 - Nowy Rok, (Wydanie 15 Walentynki), (Wydanie 16 (Huncwoci))

Bo mogę Cwaniak
i.imgur.com/N9bzzWn.png

i.imgur.com/MbrWM9r.jpg

Magiczna siódemka
i.imgur.com/GRVPG1y.png

i.imgur.com/M0pcH5X.png

Ciekawa liczba punkcików

Prefix użytkownikaania919
Na pewno problem podjęty przez Ulkę jest szczególnie ciekawy, dlatego powiedzcie - jak wedle was działa to specyficzne zaklęcie?

No jak ktoś rzuci na kogoś to zaklęcie to może mu rozkazywać, a ta osoba musi robić co mu każe. Jeśli nie wydaje poleceń to ofiara zachowuje się normalnie, ale w każdej chwili można jej coś kazać zrobić.
Ale niedawno czytałam KP i tam Draco rzucił to zaklęcie na Rosmerte i faktycznie nie miał kiedy kierować nią cały czas. Chyba, że kazał jej to robić ze wszystkimi szczegółami i nie musiał już później nic dopowiadać.

Tak właśnie mogło być

Dodatkowo - czy słusznie zostało uznane za niewybaczalne? Naprawdę, waszym zdaniem, jest aż tak okropne w porównaniu do innych zaklęć?

Myślę, że jak najbardziej słusznie, chyba nikt z nas nie chciałby znaleźć się pod działaniem takiego zaklęcia i być zmuszanym robienia różnych rzeczy. To zaklęcie może być bardzo groźne, można np kazać komuś rzucić się pod pociąg albo skoczyć z mostu lub kogoś zabić. A nawet jakby ktoś nie wydawał aż tak groźnych poleceń to in tak stosowanie tego zaklęcia jest złe, stosując je odbieramy wolność drugiemu człowiekowi i jak najbardziej powinno to być karalne.
Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umysł pięknem lśni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Mnie się zawsze wydawało, że skoro czternastolatek może przezwyciężyć to zaklęcie, to albo
a) jest zdolny
b) rzucający to łajza
c) czarodzieje to łajzy
no bo czarodzieje jako tako raczej nie przezwyciężali tego zaklęcia, tak? Ale Harry'emu się udało. No i ja rozumiem, że to Potter, że cudowny, że w ogóle, ale nie pasuje mi to. No bo wśród czarodziejów wiele bardzo mądrych osobowości było pod wpływem Imperiusa, a nie potrafili tego przezwyciężyć. Co o tym myślicie? Bo ja już nie wiem, chyba się pogubiłam.

Na stronie:

Bo mogę Cwaniak
i.imgur.com/N9bzzWn.png

i.imgur.com/MbrWM9r.jpg

Magiczna siódemka
i.imgur.com/GRVPG1y.png

i.imgur.com/M0pcH5X.png

Ciekawa liczba punkcików

Prefix użytkownikaAlette
Wkraczam do dyskusji

Ktoś porównał imperio do gry w simsy i ja chyba też bym tutaj to zestawiła, tylko że to taka gra bez wyłączania wolnej woli. Czyli jak ktoś czegoś chce, to druga osoba musi, ale poza tym funkcjonuje na normalnych zasadach, kieruje nią instynkt.

Przy czym moim zdaniem to zaklęcie na dłuższą metę musiało byc cholernie trudne. Bo przecież czarodziej zawsze słyszał jakiś głos, czyli mimo tego błogiego stanu nieświadomości, dziwnie się zachowywał. Barty chociażby musiał kontrolować ojca w taki sposób, żeby jego zachowanie nie budziło podejrzeń, a przecież jakiekolwiek pozostawienie pola do działania to ryzyko, że cała akcja się wyda.

No i tutaj dochodzę do tego, że to jedno z najgorszych zaklęć. Bo stracić życie to jedno, ale ludzie bardzo cenię chociażby honor. Inaczej umiera się jako bohater w promieniu avady a inaczej jako śmieć i zdrajca. Imperio to jednak mieszanie w głowie i wątpię, żeby to było takie hop siup. Nie ogarniam, jakim cudem Harry ogarnął taką robotę. Crouch tym bardziej.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikafuerte
Mnie się w ogóle wydaje, że to zaklęcie było chyba najtrudniejsze do opanowania ze wszystkich niewybaczalnych. Żeby rzucić skuteczną Avadę oprócz podstawowych umiejętności magicznych trzeba było bardzo chcieć śmierci danej osoby. Żeby rzucić Cruciatusa, trzeba było bardzo mocno chcieć zadać komuś cierpienie - pamiętamy, jak Harry rzucał klątwę na Bellatrix. No, a przy Imperiusie... Wydaje mi się, że chęć kontroli nie jest aż tak silnym... nie wiem, pragnieniem? Przy poprzednich dwóch zaklęciach w grę wchodzą silne emocje, a tutaj właściwie bardzo chcemy kogoś kontrolować, no ale nie do końca czaję, jak to działa. Większe znaczenie mają chyba w tym wypadku umiejętności magiczne niż sama chęć, czy silne emocje.

A co do tego, czy trzeba było kontrolować swoją ofiarę cały czas, to nie wiem. Crouch Junior rzucał na zajęciach Imperiusa na Harry'ego, który się zaklęciu nie poddał i trwało to zaledwie moment. Berta Jorkins była tak długo poddawana zaklęciu, że postradała zmysły, ze starym Crouchem też zaczynało dziać się podobnie. Wydaje mi się, że jeśli ktoś był długo pod wpływem zaklęcia, to po prostu na tyle mieszało mu się w głowie, że nie był w stanie sensownie komuś przekazać, że ktoś go kontroluje. Harry po spotkaniu Croucha w Zakazanym Lesie nie rozumiał kompletnie, co stary ma mu do przekazania.

I tak ogólnie, odnosząc do reszty niewybaczalnych, to myślę, że Imperius nie tylko zasługuje na to, żeby się w tej grupie znaleźć, ale też sądzę, że to chyba najgorsze z tych zaklęć. Niby fizycznie nie wyrządza żadnej krzywdy, nie pozbawia też ofiary życia, ale jednak mieszanie komuś w mózgu jest straszne i nawet na przykładzie niektórych postaci z HP widać, że ci ludzie już nigdy później nie byli tacy sami i zmiany były nieodwracalne.

http://lastfm.pl/user/justyskag
Niby fizycznie nie wyrządza żadnej krzywdy, nie pozbawia też ofiary życia, ale jednak mieszanie komuś w mózgu jest straszne i nawet na przykładzie niektórych postaci z HP widać, że ci ludzie już nigdy później nie byli tacy sami i zmiany były nieodwracalne.

prawie jak po Cruciatusie (Longbottomowie)

W sumie, tak sobie przemyślałam trochę i myślę, że Imperius to bardzo potężne zaklęcie. CO do kontroli to doszłam do wniosku, że po prostu człowiek pod wpływem tego zaklęcia nie widzi różnicy i wydaje mu się wszystko normalne. Takie jakby błogie zaćmienie.
A potem głosik w głowie nakazuje mu robić różne rzeczy i już nie jest tak fajnie. Na pewno jest to paskudne zaklęcie. I trzeba być bardzo skupionym, żeby je przezwyciężyć.

Na stronie:

Bo mogę Cwaniak
i.imgur.com/N9bzzWn.png

i.imgur.com/MbrWM9r.jpg

Magiczna siódemka
i.imgur.com/GRVPG1y.png

i.imgur.com/M0pcH5X.png

Ciekawa liczba punkcików