Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Uchodźcy
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 23.09.2015 19:40
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Alette, czyli w zasadzie całkowicie się ze sobą zgadzamy. Różnica jest taka, że liczysz na zbudowanie spójnej i skutecznej polityki (finansowania, asymilacji, itd.), a ja w takie działania nie wierzę - nie wierzę, że kraje się postawią. To przecież rasistowskie! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 23.09.2015 20:13
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
A teraz mamy w Polsce albo właśnie imbecylów, którzy wychodzą ze swoją mową nienawiści i robią z nas jakiś ciemnogród (czekam na hasło Polska dla Polaków A dla kogo ma być Polska jak nie dla Polaków? Lepiej jakby tu fala imigrantów z islamskich krajów się zagnieździła? Ludzie harują na czynsz opłaty, pobierają renty pożal się Boże, emerytury to kpina... A tu im dajemy za darmo wszystko, dosłownie wszystko. Trzeba ich powstrzymać póki czas. A Kopacz to dla mnie zdrajczyni Polski. W wolnej Polsce powinna stanąć przed Trybunałem Stanu. Znam doskonale od kilkunastu znajomych relacje (Niemcy, WB, Szwecja) co oni tam wyprawiają. Pojęcie ludzkie przechodzi. Naprawdę musimy być aż tak durnym narodem, żeby się przekonać na własnej skórze co znaczy postępująca islamizacja? Chyba nie... ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 23.09.2015 21:31
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Hermiona03, proszę, używaj autokorekty :< Co do uchodźców - temat trudny. z jednej strony trzeba pomóc, ale z drugiej strony wiąże się to z kosztami i sporym ryzykiem. Podejrzane jest też to, że większość z uchodźców to mężczyźni w sile wieku, którzy powinni walczyć za swój kraj, a nie uciekać do Europy, chociaż samą ucieczkę jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Kolejną sprawą jest to, że nie stosują się do zasad, które obowiązują w państwach, do których trafiają, wszczynają awantury, pozorują napady policjantów na nich (filmik z imigrantem powalonym na ziemię przez policję, gdzie przed interwencją policji, facet rzucił się na stojącą obok kobietę z małym dzieckiem w rękach i przewrócił ją na tory kolejowe, gdyby kobieta nie osłoniła głowy dziecka ręką, prawdopodobnie rozbiłoby głowę o szyny), wyrzucają jedzenie i wodę, które dostają od funkcjonariuszy, obrzucają autokary własnymi odchodami, zagradzają drogi itd. Długo by wymieniać. Kolejna kwestia jest taka, że oni tutaj uciekają, bo liczą na lepsze życie i przede wszystkim na pieniądze, dlatego większość z nich ciągnie do Niemiec. Rozumiem ucieczkę przed wojną, ale żądanie 2000 euro miesięcznie? Dla mnie ta sytuacja jest chora, zwłaszcza, że w Gdańsku część mieszkań komunalnych mają zamiar przekazać uchodźcom, a tym samym - odebrać je polakom, którzy niejednokrotnie czekają na takie mieszkania latami. Kolejnym problemem są różnice kulturowe, w Syrii dominuje islam, a jak to jest z muzułmanami chyba mówić nie muszę. Zakładając nawet, że tylko 1% z nich będzie fanatykami religijnymi, chcącymi wprowadzić prawo szariatu w Europie, to nadal będzie ogromna liczba ludzi. A religia to tylko jeden z problemów, bariera językowa to kolejny problem, bardzo znaczący, bo uchodźcy nie znający polskiego czy chociażby angielskiego, nie będą w stanie znaleźć pracy, czyli będą wiecznie żerować na zasiłkach. Kultura Europy, a kultura krajów muzułmańskich jest bardzo różna, chociaż ma wspólne korzenie. Generalnie, dawniej muzułmanie byli zdecydowanie lepiej rozwinięci cywilizacyjnie niż chrześcijanie (czasy wypraw krzyżowych), a teraz jest zupełnie na odwrót. Myślę, że Europa, a w tym Polska, nie są gotowe na przyjęcie takiej liczby ludności i zapanowanie nad nimi. To może i przykre, ale mamy w Polsce infrastrukturę stworzoną z myślą, o przetrzymywaniu dużej ilości ludzi... Tak, tak, mówię o zabudowie obozów koncentracyjnych. W sumie nie chodzi mi to, aby je wykorzystać, bo to jakby na to nie patrzeć zabytki i miejsca uboju ludzi, bo inaczej tego nie nazwę, ale można by skorzystać z rozwiązań tam zastosowanych - zamiast mieszkań - baraki, choć w nieco lepszym standardzie, bo ogrzewane i z doprowadzonym prądem. Kiedyś coś podobnego chcieli wprowadzić dla ludzi bezdomnych - kontenery z prądem, wodą, łóżkiem itp. Uważam, że na coś takiego moglibyśmy pozwolić, ale dawanie im mieszkań, gdzie większość polaków nie ma swojego mieszkania, to zdecydowana przesada. W dodatku uważam, że powinni zapracować sobie na swoje utrzymanie, a nie dostawać zasiłki za nic. Mogliby wykonywać prace społeczne czy pracować w jakiś firmach na np. halach produkcyjnych itp. i najzwyczajniej w świecie na siebie zarabiać. Ewentualnie jeśli mają dostawać zasiłki, to powinna być taka kwota, która ledwo wystarczałabym im na przeżycie, aby zachęciło ich to do pracy i zarabiania większej kwoty. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
Arti1915 |
Dodany dnia 23.09.2015 21:33
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 123 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 07.09.14 |
Jestem trochę zdziwiony, a nawet zszokowany ogólnym podejściem do tematu, a w szczególności zarządców tego forum. Myślałem, że przejawy rasizmu i ogólnego zacofania powinny być starannie tłumione, a nie wzbudzane. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do definicji rasizmu odsyłam do encyklopedii. Nie mówię, że wszystkie negatywne rzeczy napisane o uchodźcach to od razu rasizm, jednak niektóre obelgi są po prostu niesmaczne, podobnie jak zachowanie niektórych manifestujących w Warszawie. Dosyć jednak i tym, a czas przejść do tematu. Uchodźcy z Syrii to nie ludzie głupi, biedni czy słabi. To kiedyś zarabiający normalnie, silni, przeważnie płci męskiej ludzie. Dlaczego? A dlatego, że za taki transport jednej osoby przemytnicy biorą minimum 3 tys euro. Dużo, nie? A przecież Syria niby taka biedna, a oni potrafią całymi rodzinami uciekać. Nie dziwię się, że 30 latek, który ma możliwość zarabiać normalne i uczciwe pieniądze w krajach zachodnich Europy ucieka z własnego kraju, bo i co robią nasi współbratymcy? Wyjazdy emigracyjne do Anglii, USA czy Holandii to właśnie szukanie lepszych warunków i lepszych pieniędzy. A to właśnie Ci ludzie, którzy uciekają z Syrii powinni tam pozostać i starać się naprawić swój kraj, znormalizować tamtejszą sytuację i odbudować zniszczone. Największym problemem jednak jest ich religia, tak? No to muszę Wam wszystkim powiedzieć, że akurat sami Syryjczycy nie są aż tak religijni jak większość krajów Kalifatu. Z powodu ich sytuacji wewnątrz politycznej nie są oni aż tak ortodoksyjni, o czy oczywiście albo nikt nie wie albo nie chce wiedzieć i brać tego do świadomości, bo odpadnie mu najważniejszy argument bojkotu na temat przyjmowania uchodźców. Nie przejmuję się tymi niecałymi 10 tysiącami ludzi, których ma nasz kraj przyjąć, bo na każdego z nich przypadnie ok. 6 tys euro na utrzymanie, co oczywiście nie wystarczy na ich całkowite utrzymanie, ale jak myślicie, z czego pójdą na to pieniądze? Z podatków? Polska nie jest największym biorcą dotacji z UE, jednak i tak to sobie jakoś zwrócimy, głównie dlatego, że większość tych imigrantów i tak będzie próbowała uciekać za zachodnią granicę, które z resztą mimo strefy Shengen powoli się zamykają. Co zrobić z ludźmi, którzy jednak będą chcieli zostać? Dla tych kilku tysięcy lekcje polskiego, naszej kultury i historii, pomoc w znalezieniu pracy i rozlokowanie ich PO CAŁYM KRAJU, a nie w jednym mieście, bo w taki sposób to oni nigdy się nie zasymilują. Pomoc Syryjczykom nie powinna polegać na przyjmowaniu uchodźców (czego chcą Niemcy, po to, żeby dostać tanią siłę roboczą), ale na pomocy samej Syrii i ludziom, którzy tam zostali, bo to oni są biedni, za biedni na emigrację. To tam są te umęczone dzieci, nie na granicach Węgier. Dla jasności, nie jestem za przyjmowaniem kilkunastu tysięcy imigrantów rocznie. NIE JESTEM jednak za ogłaszaniem w te i drugą stronę, że oni wszyscy to źli muzułmanie, którzy chcą naszej śmierci. Powiem Wam sekret. W Polsce już teraz żyją muzułmanie i jakoś nikt nikomu głowy codziennie nie odcina, nie? Mam nadzieję, że choć w części ktoś przyzna mi racje i zmieni choć odrobinę swoje podejście do tego tematu. Nie narzucam nikomu swojej racji, to tylko opinia. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 23.09.2015 21:38
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Arti, przykro mi, ale cała Twoja wypowiedź opiera się na fałszywym założeniu, że to są ludzie z Syrii i tylko z Syrii. A tymczasem większość z nich nie ma żadnych papierów, tylko dzisiaj (a może wczoraj?) w ciągu 3 godzin do Grecji wdarło się 2.5 tysiąca ludzi i praktycznie wszyscy z Afganistanu. Jeśli ktoś nie ma dokumentów, to po prostu wbija się do kraju NIELEGALNIE. To jest fakt. Nielegalnych się deportuje. Kropka. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 23.09.2015 21:43
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No ja się właściwie zgadzam z kolegą wyżej, z Ulką i w dużej części z Alette : D. A tak ogólnie, to trochę odechciewa mi się dyskutować, jak widzę, że tu nieźle już pofolgowane jest. Skoro wyrażacie takie opinie na forum, to nie obrażajcie się teraz, że kogoś to dotknęło i zostało to wytknięte. No i naprawdę, mam wrażenie, że tu już teraz nie można mieć innego zdania, bo zaraz wleci pocisk, że każdy kto chciałby tym ludziom pomóc to idiota i zdrajca narodu. Rozumiem strach, ale kurde, nie jesteśmy krajem wielkości Estonii, żeby nam 10 tysięcy ludzi zrobiło jakąś wielką krzywdę. Tak wiem, że sprowadzą rodziny, ale chyba nie trudno zauważyć, że nasze podwórko to nie jest podatny grunt na innych. Właściwie mogę się podpisać pod tym, co napisała Alette - że trzeba się najpierw na przyjęcie uchodźców przygotować i mieć na to plan. To, że latami się im odpuszczało i fundamentaliści zaprowadzili jakieś swoje porządku w kilku regionach zachodnich państw, to nie znaczy, że nie można podjąć jakichś decyzji. No, ale najlepiej napisać, że oni się w życiu pięknym nie zasymilują, i nawet nie próbować regulować sytuacji i wypisywać na forum, że każdy kto wierzy, że z nimi da się coś zrobić, to idiota. Naprawdę, rozumiem, że temat jest gorący i wywołuje emocje, ale wydawało mi się, że można na ten temat dyskutować bez walenia niesmacznymi tekstami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 23.09.2015 21:44
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Myślałem, że przejawy rasizmu i ogólnego zacofania powinny być starannie tłumione, a nie wzbudzane. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do definicji rasizmu odsyłam do encyklopedii. No jasne, każdy kto jest przeciw tym nierobom z islamskich krajów jest rasistą. Z tym rasizmem to parodia jakaś. Dziś już jest nim każdy ^^ Co oni zarobili? Gdzie? Jak? To darmozjady, którzy mają w główce nie po kolei. Zarobkowi imigranci z Syrii, Iraku, Afganistanu... Lewactwo będzie ich bronić (jeszcze), bo są tak nieświadomi, że głowa do kosmosu się wyrywa ^^ Tylko sobie wyobraźcie teraz paradę równości i tych ciapatych... Muzułmanie mają swoje kraje, swoje tradycje. Od Europy powinni trzymać się jak najdalej! Na wieki wieków amen. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Arti1915 |
Dodany dnia 23.09.2015 21:45
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 123 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 07.09.14 |
Mikasa, po części masz rację. Jednak nasi specjaliści już nie jeden raz wypowiadali się, że głównym zadaniem naszych służb, a raczej służb UE będzie właśnie oddzielenie Syryjczyków od ludzi tylko korzystających na ich przywilejach względem nadawania statusu imigranta. Nie wiem czemu stwierdziłaś, że pisałem o kimkolwiek innym niż o Syryjczykach, jednak mogłem rzeczywiście to powiedzieć wcześniej. Jeśli interesuje kogoś jak rządy mają zamiar oddzielać faktycznych emigrantów z Syrii od reszty, to niech po prostu się tym zainteresuje i poszuka odpowiedzi na to pytanie na własną rękę. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 23.09.2015 21:52
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No jasne, każdy kto jest przeciw tym nierobom z islamskich krajów jest rasistą. Z tym rasizmem to parodia jakaś. Dziś już jest nim każdy ^^ Weź mnie, batalion, nie rozśmieszaj. Nie wiem, jak chcesz być postrzegany, jak walisz jakieś teksty o ciapatych i lewactwie. Lewactwo będzie ich bronić (jeszcze), bo są tak nieświadomi, że głowa do kosmosu się wyrywa ^^ Tylko sobie wyobraźcie teraz paradę równości i tych ciapatych... Dla Ciebie każdy, kto myśli inaczej na temat uchodźców to zdrajca narodu, więc się teraz nie obruszaj, że ktoś śmiał Ciebie nazwać rasistą. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 23.09.2015 21:58
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Nawet jeśli sami Syryjczycy jakoś super ortodoksyjni nie są teraz, to nie znaczy, że jeśli trafią na kogoś charyzmatycznego, to części z nich nie "nawróci" na swoje racje, racje islamskich fanatyków. Ja w swojej wypowiedzi wspomniałam o 1% tej ludności, nawet nie chodzi tylko o Syryjczyków, bo jak wiadomo, poza nimi wdzierają się też ludzie z innych krajów. Nie mniej jednak, nie rozumiem argumentu broniącego faktu, że silni, młodzi mężczyźni mają kasę i uciekają zostawiając swoje dzieci, żony, matki itp. To pokazuje co jest dla nich najważniejsze, a jest to ich własna ****. Gdybym ja miała pieniądze na wysłanie kogoś do bezpiecznej (póki co) Europy, to wysłałabym swoją żonę z dziećmi, a nie samego siebie (zakładam, że jestem ok 25-30 letnim zdrowym mężczyzną), bo chciałabym je chronić. Ale muzułmanie mają inny stosunek do kobiet, co widać w tej sytuacji między innymi. A to, że muzułmanie już tu żyją, to jasne, ale nie w takiej ilości. Podejrzewam, że nawet jeśli rozsiać ich po całym kraju to i tak staraliby się jakoś ze sobą łączyć, z czasem zaczęliby tworzyć getta, tak jak w innych krajach europejskich. Co do nauki polskiego - zanim taki uchodźca nauczy się języka na tyle, żeby się jako tako dogadać, minie pewnie co najmniej rok, półtorej. A żeby znał go biegle lub chociaż na poziomie bardzo dobrym? Pewnie kilka lat, zwłaszcza, że polski nie należy do najłatwiejszych. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 23.09.2015 21:59
|
Weź mnie, batalion, nie rozśmieszaj. Nie wiem, jak chcesz być postrzegany, jak walisz jakieś teksty o ciapatych i lewactwie. Tego chce zdecydowana większość Polaków Nie tylko Warszawa, ale Gdańsk, Wrocław, Lublin, Białystok,... Dla Ciebie każdy, kto myśli inaczej na temat uchodźców to zdrajca narodu, więc się teraz nie obruszaj, że ktoś śmiał Ciebie nazwać rasistą. Analogicznie, to dla Ciebie każdy, który sprzeciwia się przyjęciu tych ///// to rasista ^^ Rasizm, nazizm, faszyzm, nacjonalizm, ksenofobia - to inne "światy" ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 23.09.2015 22:03
|
Ty widzę dalej nie ogarniasz tego, że nie chodzi mi o to, że jesteś przeciw czy nie, tylko o to, w jaki sposób to wyrażasz. No, ale skoro tego nie kumasz, to nie będę się dziesiąty raz produkować, bo nie warto. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 23.09.2015 22:04
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Rasizm to dyskryminacja ze względu na pochodzenie/kolor skóry, a Syryjczycy są niechciani ze względu na własne zachowanie. Już podałam przykład ich pięknego zachowania i serio nie widzę powodu, dla którego miałabym stosować poprawność polityczną i płaszczyć się przed uchodźcami tylko dlatego, żeby ktoś nie nazwał mnie zacofaną. To jest w ogóle bardzo lotne określenie dla ludzi, którzy na siłę próbują zgrywać oświeconych... W pierwszej kolejności to nie porównujmy teraz emigrujących Polaków do Syryjczyków, bo za dużo tutaj różnic. Przede wszystkim Polacy nie biorą zagranicznych na litość, od razu zabierają się za pracę i nikt im na starcie nie daje 2000 ojro. A jeśli jest inaczej, to moim zdaniem powinni ich wykopać. Taka prawda. Druga sprawa to fakt, że cywilizowani ludzie nie rzucają kamieniami w straż graniczną, dla których strzeżenie tego płotu to praca. Oni chcieliby wrócić do domu bez obrażeń, w czym niby zawinili? Jakaś strażniczka podstawiła uchodźcom nogę i poszła afera na cały świat, oni masowo atakują Europejczyków i to jest spoko? Jak ja mam takiego kogoś przyjmować do mojej Polszy, jak ja mam chcieć koło kogoś takiego mieszkać? No jak? Zachowanie typowo chuligańskie i za to powinni pakować ich za kratki, a nie dawać schronienie. Dla mnie religia nie ma nic do rzeczy i to tylko przykrywka. Bo nikt ich nie dyskryminuje za to, że czczą sobie Allaha, tak samo jak większość Polaków nie wtyka nosa w sprawy Tatarów. 6 tysięcy euro na utrzymanie to dla ciebie mało? Mój Boże. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 23.09.2015 22:07
|
No, nie warto ^^ Meczetów nie zbudujemy, zasiłków nie damy, na cały Islam delikatnie mówiąc potrącamy ;p Żadne ciapate brudasy nie będą na nas wyciągać <wiadomo co> - Niech ich kraj, nic tu do nas... ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 23.09.2015 22:09
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
Ja tylko ogólnie napiszę, że wycofuję się z tej jałowej dyskusji, bo absolutnie nikt negując, nie odnosi się do faktów. Nikt nie potrafi wyjaśnić dlaczego mimo tak zatrważającej ilości materiałów o tym jak "uchodźcy" zmieniają miłosierne kraje pod siebie, jak żądają wprowadzania kalifatu i jak mówią nam prosto w twarz, że jesteśmy służalczym gównem, mamy dawać im nasze domy, dawać im prace i trzymać kciuki, że my przyjmiemy tych prawdziwych uchodźców i że oni będą nas traktowali na równi z sobą. Nikt z osób, które są za "spróbowaniem przyjęcia ich" nie skomentowała żadnego z materiałów, które zostały tu pokazane (nie tylko przeze mnie), nikt nie skomentował nawet sprawy tego, że już była pierwsza próba asymilacji uchodźców i oni od nas zwiewali. Nie. Wszystko jak dotąd opiera się na przypuszczeniach, nadziejach i snuciu marzeń o tym, że na pewno przyjmiemy tylko tych rzeczywiście potrzebujących pomocy i oczywiście z sensowym planem. I że oni rzeczywiście będą chcieli się dostosować, wiedząc, że w innych państwach ich bracia mogą sobie robić co chcą. A już najbardziej denerwuje mnie przeinaczanie sensu, jeżeli chodzi o "idiotów" i "zdrajców". Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Amen. Mimo wszystko dziękuję ze swojej strony za dyskusję i życzę owocnych dalszych rozmów ; ) Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 23.09.2015 22:12
|
Jak stosujecie taką retorykę, to czego się spodziewacie? Że będzie tutaj merytoryczna dyskusja? Powodzenia w nazywaniu innych brudasami i ciapatymi. Wielkie poruszenie, bo ktoś śmiał zwrócić uwagę, że mu nie odpowiada ton dyskusji. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Arti1915 |
Dodany dnia 23.09.2015 22:14
|
Alette, co do "dowodów" w postaci filmów i zdjęć, proszę bardzo : https://www.youtu...licja+bije Według tego policja w naszym kraju jest bardzo zła i bije wszystkich, no nie? Ludzie, trochę ogłady. Macie racje, że Ci emigranci robią rozróby, prowokacje itp. Jednak to nie tylko Ci, których zamierzamy przyjąć, ale w głównej mierze Ci, którzy "zabrali się po drodze". No i jakie 2000 euro? Średni miesięczny koszt utrzymania takiego "uchodźcy" to niecale 1500zł, i tak więcej niż minimalna krajowa, ale ok. 4 razy mniej niż napisałaś Alette. Te 6 tys. euro to niestety nie miesięczny dodatek, a jednorazowa kwota, a w takim przypadku to "tylko" ok. 24tys zł, które muszę pokryć bardzo wielkie koszta, które np. Francja szacuje na miliard euro rocznie, jeśli nie więcej. Jeśli religia nie jest problemem, sądzę, że chodzi tutaj tylko o wątek ekonomiczny. Na ekonomi niestety się nie znam w takim stopniu na jakim bym chciał, ale z tego co wiem masa Polaków wyjeżdżała na "socjal" na zachód i jakoś nikt tego nie przytacza. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 23.09.2015 22:15
|
Stanowczo protestuję przeciwko terminom typu "ciapate brudasy". To zwykłe prostactwo. Przeciwnikom imigrantów powinno zależeć na pokojowym podejściu do tematu. Na merytorycznej dyskusji i kulturze. Inaczej jawią się oni jako ułomne gbury i chamy. Także mniszku, uspokój się, bo to jest w Twoim interesie. Średni miesięczny koszt utrzymania takiego "uchodźcy" to niecale 1500zł, i tak więcej niż minimalna krajowa, ale ok. 4 razy mniej niż napisałaś Alette. Te 6 tys. euro to niestety nie miesięczny dodatek, a jednorazowa kwota, a w takim przypadku to "tylko" ok. 24tys zł, które muszę pokryć bardzo wielkie koszta, W kraju, gdzie 2 tysiące na rękę to już przyzwoita pensja (odejmując Warszawę czy Gdańsk), rozdawanie takich kwot za darmo musi wzbudzać wściekłość i konflikty społeczne. Ja też poproszę jednorazową zapomogę w wysokości rocznej pensji, przecież muszę jakoś pokryć koszty wejścia w dorosłe życie, wynajęcia mieszkania, itd. No ale niestety, ja sobie muszę na to zapracować. Edytowane przez Mikasa dnia 23.09.2015 22:18
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 23.09.2015 22:31
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Jak coś to skasowałam post Bataliona, który zawierał odnośnik do video, w którym zawarto typową mowę nienawiści, na którą nie ma zgody na tej stronie. Wali mnie to, czy to prawda czy nie. Za takie coś następnym razem będą ostrzeżenia. I od razu zaznaczam, że ja w żaden linki nie wchodzę, bo wiadomo, że każdy znajdzie jakieś pod siebie. Nie chodzi mi konkretnie o nikogo, ale wolę sama szukać informacji, które będą dla mnie pewne i wiarygodne. Nie mam też pojęcia, co z moją wypowiedzią ma policja. Chodzi ci o manipulację informacją? Ale co to ma ze mną wspólnego, hę? Była granica, było rzucanie kamieniami, dworce w stolicach wysadzają, w Londynie były zamieszki, gdzie się ich na ulicy we Francji nie spotka, zaraz się okradną... i nie, to nie jest uprzedzenie, tylko własne doświadczenie. Moje, moich znajomych. Jak już napisałam, to nie jest do końca ich wina, bo wiadomo, że nie każdy Syryjczyk czy Arab to od razu terrorysta. Tylko skoro takie sytuacje mają miejsca, to widać Europa nie jest w stanie sobie z nimi radzić. A skoro nie potrafi to nie powinna ich przyjmować. Powinniśmy wiedzieć, z czym dajemy sobie radę. Jak ktoś nie zna medycyny, to nie idzie przeprowadzać operacji. Skoro Europa nie umie poskromić tych chorych na głowę muzułmanów, to nie powinna opiekować się żadnymi. Pomoc niech leci bezpośrednio do Syrii. A przyjmowanie uchodźców niech ma miejsce, kiedy będziemy na to gotowi. Poza tym jakie wielkie koszta oni muszą pokryć? Bo jak dla mnie te wyliczenia są dosyć wątpliwe. Oczywiście leczenie chorych to wiadoma sprawa, w końcu dla zdrowia tu przyjechali. Ale 24 tysiące na raz? Nie wmówisz mi, że to mało dla przeciętnego, zdrowego człowieka. Ludzie w Polsce opuszczają dom i często z niczym wkraczają w okrutną rzeczywistość. Ich dobytek to nie jest nawet 10 tysięcy, a nikt im za nic 1500 nie da. Co do tego socjalu na zachód - to mamy się czym chwalić? Bo jak dla mnie to wstyd i obora za granicą i zachód powinien tych leniuchów wywalić na zbity pysk a nie utrzymywać. Ja się oczywiście cieszę, że tych nierobów nie ma w Polszy, bo po co nam takie coś? Ale z perspektywy takiej WB, to śmiech na sali, że nie zrobili z tym porządku. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 24.09.2015 09:15
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
"Wyczuła mucha gdzie jest trup". Europa jest już prawie trupem, przez cała lata odcinała się od własnych korzeni. Walczyła o prawa "wszystkiego dla wszystkich", byle tylko nie chrześcijan. Zamykała usta tym którzy ostrzegali. Pielęgnowała najświętszą poprawność polityczną. Teraz jest, jak pijany we mgle, sama już nie wie do czego dążyć. Więc przychodzą tacy co wiedzą i dobrze widzą, że jest dużo dóbr do zabrania. Nie ma co się łudzić, oni nie będą się integrować i już dobrowolnie nie wyjadą, kiedy nastanie pokój, w ich krajach, bo nie po to tu przyjechali. Oni tu będą budować tu swój kalifat. Prawdziwych uchodźców politycznych to jest może z 5% i są to głównie chrześcijanie, których tam morduje się, w okrutny sposób. Bo niby czemu muzułmanie, nie emigrują, do bogatych krajów arabskich? Próbkę tego co będzie, mieliśmy już jakiś czas temu we Francji, kiedy wybuchły zamieszki. Batalion88 nie nadużywaj epitetów, bo to zupełnie niepotrzebne i klasyfikuje cię jako "faszystę". Większość osób, po wieloletniej "obróbce umysłowej" przez, "wiadome media polskojęzyczne". Już nie odróżnia narodowca od faszysty. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Ravenclaw

Gryffindor

Hufflepuff

Slytherin