Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Specjalista ds. sprzedaży
11.04.2026 14:59
śniło mi się ostatnio (znowu), że znów działają newsy na hpnecie xD ta strona zryła mi beret na zawsze xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Wszyscy jesteśmy nietolerancyjni
Prefix użytkownikaAlette
Mnie za to zadziwia, jak wiele osób uważa się za tolerancyjne, a do tolerancji im daleko. Takim sztandarowym przykładem jest "nic nie mam do [wpisz jakąkolwiek grupę społeczną], ale...". Ale co? Albo mam z jakąś grupą problem, albo nie mam.

Merlinie, tak. Jak pisałam w pierwszym poście, nienawidzę takiego czegoś, wolę osoby jasno mówiące co ich drażni, nawet jeżeli się z tym nie zgadzam, niż osoby tak oględnie udające tolerancyjne.

No ale czy nietolerowanie pewnych cech czy zachowań danej grupy oznacza od razu, że się jest nietolerancyjnym? Bo ja nie uważam siebie za rasistkę, ale widzę sposób postępowania muzułmanów czy hindusów, zwłaszcza tych drugich, którzy nie mają szacunku do niczego, a na pewno nie do mnie. W końcu jestem kobietą.

W ogóle zgadzam się z osobami, które tutaj podkreśliły, że obecnie słowo "tolerancja" to narzędzie, którym wiele osób wyciera sobie gębę. No bo co to właściwie oznacza? Przecież z definicji wszystkiego tolerować po prostu nie możemy.

Donośnie matek karmiących, bo to chyba najbardziej aktualne. Wiecie, ja jestem w tym wieku, że widzę, znam i spotykam wiele kobiet, które wychowują maluchy. I to naprawdę jest kwestia podejścia. Bo wiadomo, że jak maluch zacznie płakać, no to trzeba karmić. Ale to nie tak, że rodzice nie wiedzą, że dziecko na spacerze może być głodne. Można się właśnie zabezpieczyć pieluszką, a miejsce wyjątkowo tłoczne opuścić.

No bo jeśli mówimy o pewnych sytuacjach kryzysowych to powiedzmy o porodzie. Jak się zacznie, to nie zatrzymasz, nie ma siły. Ale jak kobieta zacznie rodzić w restauracji, to nikt jej nie kładzie na stole i nie każe się rozkraczać do gości. Też natura.
Jest też biegunka :D No i nikt nie sra nam do talerza.

Ja nie lubię słowa "tolerancja". Wolę "empatia", "szacunek". Jeśli zrozumiem sposób, w jaki myśli druga osoba i będę tę osobę szanować, to naprawdę nie muszę ogłaszać się jako tolerancyjna. Będę mogła wtedy z całą świadomością pewnych zachowań nie tolerować, a i tak być dobrym człowiekiem. Z kolei osoba, która tej zdolności do empatii nie posiada a szacunku nie okazuje nawet z tolerancją niewiele wskóra.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaInga Clinton
Jestem rasistką dla Czeczenów i Arabów, którzy mnie zaczepiają (powiedziała pół-Azjatka). Poza tym Turków bym wyrżnęła jak oni Ormian, Ukraińców nie lubię, wredni są okropnie, Ruscy z niższych sfer okropni, punki z Berlina są przerażające, a Polacy też się zachowują często jak niedorozwoje.

A poza tym kocham wszystkich.

Dobra a tak na poważnie to wiadomo. Nie da się być zawsze tolerancyjnym w stu procentach. Zawsze znajdzie się ktoś, kogo nie potrafimy tolerować przez jego zachowanie, sposób bycia, lub coś innego. Najprostszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest chyba po prostu urwanie kontaktu z taką osobą, lub nie wchodzenie z nią w jakiekolwiek interakcje. Wiadomo, jeśli jednak musimy z tą osoba utrzymywać znajomość, to wystarczy to robić na dystans. Mam wrażenie, że jeśli nie pozwolimy się takiej osobie do siebie zbliżyć bliżej niż my chcemy, to można nawet się przywyczaić i nie być nietolerancyjnym. Jeśli jednak ta osoba będzie dalej robiła co jej się podoba i to specjalnie, żeby nam przeszkadzać. To wtedy można sobie wyobrazić milion scenariuszy, co jesteśmy w stanie zrobić.

Wiem, że odbiegł od tematu, który był toczony wyżej, ale chciałam napisać moje własne przemyślenia na tamat braku tolerancji.

Prefix użytkownikafuerte
No ale czy nietolerowanie pewnych cech czy zachowań danej grupy oznacza od razu, że się jest nietolerancyjnym? Bo ja nie uważam siebie za rasistkę, ale widzę sposób postępowania muzułmanów czy hindusów, zwłaszcza tych drugich, którzy nie mają szacunku do niczego, a na pewno nie do mnie. W końcu jestem kobietą.

W byciu nietolerancyjnym chyba chodzi o to, że się nie toleruje cech, na które dana osoba nie ma wpływu, takich jak kolor skóry, płeć, orientacja, itd. Trudno nazwać nietolerancyjnym kogoś, kto nie lubi Araba dlatego, że ten mu osobiście wyrządził krzywdę w jakikolwiek sposób. Natomiast uważam, że uznawanie danej osoby z góry za taką, siaką i owaką, tylko dlatego, że należy do określonej grupy jest nieuzasadnione i chyba właśnie nietolerancyjne.

Podobnie nie uważam, żeby tolerancja dotyczyła osób toksycznych, o których napisała Inga. Bo trudno kogoś, kto wpływa negatywnie na nasze samopoczucie i kto jest wrednym manipulatorem "tolerować" w rozumieniu tolerancji, o jakiej tu rozmawiamy.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaBumSzakalaka
Inga Clinton napisał(a):
Jestem rasistką dla Czeczenów i Arabów, którzy mnie zaczepiają (powiedziała pół-Azjatka). Poza tym Turków bym wyrżnęła jak oni Ormian, Ukraińców nie lubię, wredni są okropnie, Ruscy z niższych sfer okropni, punki z Berlina są przerażające, a Polacy też się zachowują często jak niedorozwoje.

Bardzo jesteś zamknięta na inne narodowości :D Należy jednak pamiętać, że są ludzie z Ukrainy, którzy są wredni, Turcy, którzy podczas tej masakry nie tknęli żadnego Ormiana, Ruscy, którzy nie są okropni i punki z Niemiec, którzy pomimo swojego wyglądu mają anielskie dusze. Ja również napisałam, że nie trawię Czeczenów, ale tylko takich napadających i wyzywających Polaków. Aktualnie przyjaźnię się z Czeczenką, więc do niej nic nie mam. Dociera do mnie to, że oprócz tych "złych" ludzi z danej narodowości, są jeszcze Ci dobzi.

03.01.2019 r. -
Pogromca Parchatego Trolla
www.harry-potter.net.pl/images/articles/bum.png

W Hogwarcie: Madison Dixie
www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/ao9yo2no.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkombum.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20201.jpg

_____________________~*~_____________________

- I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587.
- My name is OLIVER QUEEN.

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif
data.whicdn.com/images/216550281/original.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?
- Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej.

i.pinimg.com/originals/77/1c/bf/771cbf249ac2523f149efe9619045a26.gif

BumSzakalaka

Przyjaciółko ma najdroższa!
Pisać wiersze sprawa "prosta"
W dniu miłości coś wypada,
Prawie głowa mi odpada...
Gdzieś zniknęłaś, takie życie..
I na pewno nie w Madrycie.
Nasz rysunek gdzieś zgubiłem,
Jestem Ci go jednak winien.
Szkoła chyba cię wykańcza,
Jednak lepsza niż szarańcza ;D
Kwaśne żelki mam pod biurkiem,
Nie otworze ich więc z hukiem,
Bo z tęsknoty już usycham
I w te kąty je upycham.
Wszędzie różu, kiczu schyłki
Życie, zabierz Walentynki.

Ps. Z tym obrazkiem to serio Wstydniś
XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Niestety, w obecnych czasach słowo tolerancja ma dla mnie niestety negatywny i irytujący wydźwięk. Nienawidzę tego, że cokolwiek by się nie powiedziało na temat kogoś, kto troszkę odbiega od nazwijmy to, naszych standardów, od razu pakowany jest do worka "nietolerancja". Chciałabym wolność słowa. Ale przecież wolność słowa też wychodzi już wszystkim bokami, bo przecież każdy hejter się nią broni. Czasami żałuję, że żyję w czasach, gdzie wszystko musi być tak "bardzo".

A czy ja jestem tolerancyjna? Pewnie już się w tym temacie wypowiadałam, ale nie wiem co pisałam, więc napisze co jest teraz. W sumie to osobista sprawa, ale myślę, że nie jestem do końca tolerancyjna. Ci którzy mnie znają, pewnie wiedzą, że mam serce na dłoni, ale są rzeczy... Pracuję w urzędzie i mam kontakt z obcokrajowcami... Zawsze dla wszystkich jestem uprzejma, uśmiechnięta... Niestety jak przychodzi Pakistańczyk, Hindus, albo Turek... ONI ZAWSZE PATRZA NA MNIE KRZYWO ALBO RZUCAJĄ PODTEKSTAMI, serio. ZAWSZE. Nie miałam jeszcze z nimi normalnej sytuacji. Jak mam w takim razie wyrobić sobie o tym narodzie dobrą opinię-> tolerancję? Jestem szalenie otwartą osoba na innych, ale nie spotkałam ludzi z tamtej strony świata, którzy traktowaliby mnie normalnie. Mieszkałam trochę w Londynie, przybywałam wśród ludzi z Pakistanu, Bangladuszu. Traktowali mnie jak powietrze, dosłownie. W dzielnicy arabskiej chcieli mnie potrącić na pasach, czaicie to? Albo widzę, że jak przyjeżdza setka facetów z Indii do pracy. FACETÓW, gdzie są te biedne kobiety? A no dalej w Indiach, traktowane jak gówno. I nie, nie jestem feministką (jestem przeciez Anią z Zielonego Wzgórza) no ale jak tu się nie wściekać?
Reasumując, staram się jak mogę, ale nic nie poradzę, że same przykre sytuacje zdarzały mi się z wyżej wymienionymi. I wiem, że są też spoko ludzie, ale to nie zmienia faktu, że się ich boję, przez co rodzi się nietolerancja w jakimś stopniu, no.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

A czy ja jestem tolerancyjna? Pewnie już się w tym temacie wypowiadałam, ale nie wiem co pisałam, więc napisze co jest teraz. W sumie to osobista sprawa, ale myślę, że nie jestem do końca tolerancyjna. Ci którzy mnie znają, pewnie wiedzą, że mam serce na dłoni, ale są rzeczy... Pracuję w urzędzie i mam kontakt z obcokrajowcami... Zawsze dla wszystkich jestem uprzejma, uśmiechnięta... Niestety jak przychodzi Pakistańczyk, Hindus, albo Turek... ONI ZAWSZE PATRZA NA MNIE KRZYWO ALBO RZUCAJĄ PODTEKSTAMI, serio. ZAWSZE. Nie miałam jeszcze z nimi normalnej sytuacji. Jak mam w takim razie wyrobić sobie o tym narodzie dobrą opinię-> tolerancję? Jestem szalenie otwartą osoba na innych, ale nie spotkałam ludzi z tamtej strony świata, którzy traktowaliby mnie normalnie. Mieszkałam trochę w Londynie, przybywałam wśród ludzi z Pakistanu, Bangladuszu. Traktowali mnie jak powietrze, dosłownie. W dzielnicy arabskiej chcieli mnie potrącić na pasach, czaicie to? Albo widzę, że jak przyjeżdza setka facetów z Indii do pracy. FACETÓW, gdzie są te biedne kobiety? A no dalej w Indiach, traktowane jak gówno. I nie, nie jestem feministką (jestem przeciez Anią z Zielonego Wzgórza) no ale jak tu się nie wściekać?
Reasumując, staram się jak mogę, ale nic nie poradzę, że same przykre sytuacje zdarzały mi się z wyżej wymienionymi. I wiem, że są też spoko ludzie, ale to nie zmienia faktu, że się ich boję, przez co rodzi się nietolerancja w jakimś stopniu, no.

Pięknie powiedziane, serio. W piątej albo czwartej klasie podstawówki, przez rok chodziła z nami do klasy Czeczenka. Nazywała się chyba Faima czy coś, nie pamietam. Nie miałam nic przeciwko niej, a ona miała coś przeciwko całemu światu. Kilka miesięcy później pamietam, jak wyjeżdżałam z mamą z parkingu spod szkoły muzycznej. Jej bracia zaczeli rzucać w nasz samochód kamieniami. Jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć takie zachowanie?

Bardzo jesteś zamknięta na inne narodowości :D Należy jednak pamiętać, że są ludzie z Ukrainy, którzy są wredni, Turcy, którzy podczas tej masakry nie tknęli żadnego Ormiana, Ruscy, którzy nie są okropni i punki z Niemiec, którzy pomimo swojego wyglądu mają anielskie dusze. Ja również napisałam, że nie trawię Czeczenów, ale tylko takich napadających i wyzywających Polaków. Aktualnie przyjaźnię się z Czeczenką, więc do niej nic nie mam. Dociera do mnie to, że oprócz tych "złych" ludzi z danej narodowości, są jeszcze Ci dobzi.

Widzę, że źle zinterpretowałaś moją wypowiedź. Ja tylko podałam banalny przykład rasizmu, gdzie człowiek czepia się czegokolwiek. Niżej wyjaśniłam moje podejście ;D

Prefix użytkownikafuerte
Niestety, w obecnych czasach słowo tolerancja ma dla mnie niestety negatywny i irytujący wydźwięk. Nienawidzę tego, że cokolwiek by się nie powiedziało na temat kogoś, kto troszkę odbiega od nazwijmy to, naszych standardów, od razu pakowany jest do worka "nietolerancja". Chciałabym wolność słowa.

A mnie się wydaje, że w tym przypadku wina leży po dwóch stronach. Bo jak ktoś nadużywa pojęcia tolerancja i go zwyczajnie nie rozumie i naciąga do własnych celów, to druga strona rzadko kiedy potrafi mu to spokojnie wytłumaczyć. Od razu się wkurza, że "nie ma prawa wyrazić swojego zdania, więc nie ma sensu dyskutować, a ty jesteś nawiedzony i spadaj". Z drugiej strony właśnie są ludzie, którzy każdą krytykę będą odbierać jako nietolerancję i brak akceptacji. Trudno ich wtedy brać poważnie i na pewno bardziej szkodzą sprawie. Bo przecież tolerancja ma być czymś pozytywnym, zrywać z wykluczaniem innych. A jak się ktoś zacietrzewia na drugiego, bo ten skrytykował czyjeś niefajne zachowanie, to koło się zamyka i sami się stajemy nietolerancyjni. Z jeszcze innej strony myślę sobie, że są pewne cechy, do których niechęci nie da się racjonalnie wytłumaczyć, ona nie ma uzasadnienia w jakichś nieprzyjemnych przeżyciach. Wtedy to niestety, trzeba przed sobą samym przyznać, że w jakimś aspekcie jest się nietolerancyjnym. Nie uważam, żeby to od razu czyniło człowieka złym, może przecież być tolerancyjny w innych aspektach życia.

A co powiecie o tolerancji względem wierzeń? Przecież jeśli chodzi o płaskoziemców to nie jest im na pewno łatwo. Nawet memy o ich wierzeniach tworzą oraz perfidnie się z nich wyśmiewają. Nie zgadzam się z ich teorią, ale to akceptuję. Każdy ma prawo wierzyć w to co chce, nawet jeśli dla nas jest to niedorzeczne.
Drażni mnie również nietolerancja, którą głosi Kościół. Akceptujesz homoseksualizm? Grzeszysz. NIEDAJBOŻE jesteś homoseksualistą - bilecik do piekła, proszę ustawić się w kolejce. To właśnie wiara nakręca ludzi przeciwko innym.

03.01.2019 r. -

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?

BumSzakalaka

I w te kąty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Prefix użytkownikafuerte
A co powiecie o tolerancji względem wierzeń? Przecież jeśli chodzi o płaskoziemców to nie jest im na pewno łatwo. Nawet memy o ich wierzeniach tworzą oraz perfidnie się z nich wyśmiewają. Nie zgadzam się z ich teorią, ale to akceptuję. Każdy ma prawo wierzyć w to co chce, nawet jeśli dla nas jest to niedorzeczne.
Drażni mnie również nietolerancja, którą głosi Kościół. Akceptujesz homoseksualizm? Grzeszysz. NIEDAJBOŻE jesteś homoseksualistą - bilecik do piekła, proszę ustawić się w kolejce. To właśnie wiara nakręca ludzi przeciwko innym.

No ja się zgadzam, że to jest słabe. Słabe jest też to, że pewnie większości z nas zdarzyło się kogoś zwyczajnie wyśmiać tylko dlatego, że wierzy w coś, co my uważamy za bzdurę. I jako społeczeństwo dobrze by było nad tym popracować. Nie chodzi o zupełnie zaprzestanie wyrażania swojego zdania, ale można to zrobić kulturalnie i bez obrażania drugiej strony.

Co do Kościoła - to sobie ostatnio znowu folgują w temacie, ale jak sam minister Błaszczak opowiada kocopoły, to co się dziwić; jest przyzwolenie. Trzymają się kurczowo tego tematu, bo coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych już nie myśli o homoseksualistach jako o dziwolągach i grzesznikach. Jak ktoś sobie nie akceptuje, to niech sobie nie akceptuje, natomiast język, jakiego się używa w tym temacie ze strony tych, którzy mają z homoseksualizmem problem jest po prostu skandaliczny. I tu nie ma czego tolerować.

Byłam raz z dzieciakami (wiek w przedziale 12-16) w kościele. Wtedy ksiądz zaczął podczas kazania temat homoseksualizmu. Gadał naprawdę uwłaczające rzeczy, których nie mogłam osobiście słuchać. Kiedy msza się skończyła, wracając z dzieciakami do domu, słyszałam jak mówili "Co ten ksiądz pitoli?", "Co nie? Też tego sluchałeś? Aż mi się rzygać chciało". Odnosiło się to oczywiście do jego kazania o innej orientacji. Skoro osoby w takim wieku mają swoje zdanie na ten temat, to może Kościół przesięwzie inne środki, żeby to zmienić? U siebie to już mają, w prawie również to zapisano, więc co dalej? Krucjaty? Niby mówią, że są dobzi i tolerancyjni, ale sami sobie przeczą. Oczywiście mam "ale" tylko do tych katolików, którzy właśnie tak robią.
Edytowane przez Prefix użytkownikaBumSzakalaka dnia 20.08.2018 10:34

03.01.2019 r. -

BumSzakalaka

I w te kąty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Byłam raz z dzieciakami (wiek w przedziale 12-16) w kościele. Wtedy ksiądz zaczął podczas kazania temat homoseksualizmu. Gadał naprawdę uwłaczające rzeczy, których nie mogłam osobiście słuchać. Kiedy msza się skończyła, wracając z dzieciakami do domu, słyszałam jak mówili "Co ten ksiądz pitoli?", "Co nie? Też tego sluchałeś? Aż mi się rzygać chciało". Odnosiło się to oczywiście do jego kazania o innej orientacji. Skoro osoby w takim wieku mają swoje zdanie na ten temat, to może Kościół przesięwzie inne środki, żeby to zmienić? U siebie to już mają, w prawie również to zapisano, więc co dalej? Krucjaty? Niby mówią, że są dobzi i tolerancyjni, ale sami sobie przeczą. Oczywiście mam "ale" tylko do tych katolików, którzy właśnie tak robią.

Oh
Mój
Boże
Z ust mi to wyjęłaś Bum, serio. Kościół dla mnie w coraz mniejszym stopniu (oczywiście Katolicki) jest istotny. Nie mówię o wierze i tak dalej, tylko oddanym chodzeniu do kościoła. Jeśli idziemy do kościoła, bo wierzymy w coś co powiedział Bóg Wszyscy ludzie są sobie równi (w przybliżeniu tak to brzmiało). Idziemy do tego kościoła wierząc w to co mówi Bóg. A ksiądz prawi nam kazanie na temat gejów? Serio, niech się ci ludzie zastanowią co robią.
1. Ludzie z wolną wolą i trzeźwym umysłem przestaną przychodzić do takiego kościoła, będą woleli pomodlić się w domu
2. Ślepo zapatrzeni w księdzów ludzie, mogą doprowadzić nawet do jakiś zamieszek, znęcania się nad gejami i lesbijkami. Nigdy nie wiadomo
3. Połowa tych książąt to pedofile (nie mówię, że wszyscy), więc sami siebie za swoje grzechy powinni zabić czy coś, bo przecież to nienaturalne. Nie tak jak chciał Bóg.

A aj szczerze mówiąc. Co się wydaje mniej odpowiednie.
Bycie homo czy pedofilem?

Prefix użytkownikaAlette
Wytłumaczcie mi, proszę, dlaczego mam akceptować płaskoziemców? Przecież oni głoszą nie tylko bzdury, ale bzdury toksyczne. Tak samo antyszczepionkowcy. Nie uważam, że powinnam tolerować głupotę.

Zresztą po antyszczepionkowcach widać, że rozsądek i kulturalne rozmowy niewiele dają, bo zderzasz się że ścianą.

Czym innym jest akceptowane i szanownie tego, że ktoś nie jest jakiś super mądry, a czym innym lekceważenie głupoty, która jest niebezpieczna. A przecież teorie o płaskiej Ziemi opierają się na wielkim spisku, wszelkie nawiązywanie do spisku zdrowe nie jest.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Nie ma co nawet wspominać antyszczepionkowców, bo to tylko patologiczne mamy, które naczytały się głupich artykułów o skutkach ubocznych szczepień. Warto wspomnieć, że wychodzenie na słońce również ma skutki uboczne :I
To one robią krzywdę SWOIM dzieciom, nie naszym. Takich ludzi nie przegadasz, więc nie ma co się nad tym pastwić. Pod jednym tematem na FB zaczęły się udzielać antyszczepionkowcy. Jak to wyglądało?
- Czemu lekarze nie szczepią swoich dzieci, a my mamy szczepić?
- Kto pani powiedział, że lekarze tego nie robią?
- O zgrozo! Jak mogą szczepić swoje dzieci, wiedząc o tym wszystkich niebezpieczeństwach?! Co za nieodpowiedzialni rodzice...

Więc tyle w temacie antyszczepionkowców.

Wracając do płaskoziemców, jeśli oni uważają, że Ziemia jest płaska, to niech sobie wierzą. Mi to wisi. Jest to teoria niedorzeczna i wielu ludzi próbowało z nimi na ten temat dyskutować, ale oni nie mają racjonalnych wytłumaczeń. Po prostu wystarczy to akceptować, olać to i cichl liczyć, że kiedyś zmądrzeją :D

03.01.2019 r. -

BumSzakalaka

I w te kąty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Prefix użytkownikaSarahis
Nie ma co nawet wspominać antyszczepionkowców, bo to tylko patologiczne mamy, które naczytały się głupich artykułów o skutkach ubocznych szczepień. Warto wspomnieć, że wychodzenie na słońce również ma skutki uboczne :I
To one robią krzywdę SWOIM dzieciom, nie naszym.

No właśnie rzecz w tym, że nie robią krzywdy tylko swoim dzieciom, a wszystkim innym, które mają z nimi styczność i:
a) nie zostały jeszcze zaczepione, bo są za małe
b) nie zostały zaszczepione z przyczyn od nich niezależnych
c) z obniżoną odpornością
d) w czasie chemioterapii

I tak można wymieniać i wymieniać. (Już pomijając odporność stadną, za dużo by się rozpisywać). Ostatnio czytałam, że była taka sytuacja, że w przychodni mamuśka usiadła ze swoim nieszczepionym dzieciakiem z kaszlem obok pani z noworodkiem. Jak to się skończyło? Noworodek na intensywnej terapii z krztuścem, walczący o życie. Póki żyjemy w społeczeństwie, nie mamy prawa stanowić zagrożenia dla innych ludzi - jeżeli kupią sobie prywatną wyspę, niech tam się nie szczepią, zobaczymy ile przeżyją. Poza tym dziecko NIE JEST własnością rodzica. I jeżeli rodzic ma chore, niczym niepodparte poglądy, to państwo powinno o to dziecko zadbać - dlatego w niektórych krajach wraca już obowiązek szczepień, bo sytuacja robi się niebezpieczna.
Pozostaje też kwestia mutacji. Ah, no i nawet osoby szczepione niekonieczne muszą wykazywać odporność na daną chorobę - każdy organizm jest inny. Osoby starsze, które się nie doszczepiają też są w grupie zagrożenia. Więc to nie jest takie tam decydowanie o swoim dziecku.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

Prefix użytkownikaRoksolana Delakur
Pierwszy pościk w temacie Wrozka
Więc tak, ogólnie zdziwiłam się dosyć mocno kiedy zobaczyłam o czym jest tym razem dyskusja. Dlatego piszę aż tak późno. Na samym początku postanowiłam, że jednak nie będę się wypowiadać, bo zwyczajnie głupio mi było pisać o czymś na czym się nie znam. Po przeczytaniu kilku waszych postów jednak zmieniłam zdanie.
Na tegorocznym obozie harcerskim (:heartdance:) miałam okazje wziąć udział w warsztatach o stereotypach, które jak się okazało po pierwszej części zajęć, mają bardzo dużo wspólnego z nietolerancją. A przecież prawie każdy z nas (nie chcę tu generalizować) ich używa, a jeśli nie używa to jakby nie było społeczeństwo nas tym bombarduje. Każdy zna jakieś stereotypy i podświadomie z nich korzysta. No dobra, może nie każdy ale większość. Głupi żart z blondynek, czy nudnych informatyków, jest w pewnym sensie oznaką nietolerancji. Oczywiście są ludzie, którzy tylko żartują i tak nie myślą, ale osoba o której był ten żart może się poczuć urażona.

Prefix użytkownikaManiaLovegood
BumSzakalaka napisał(a):

To one robią krzywdę SWOIM dzieciom, nie naszym. Takich ludzi nie przegadasz, więc nie ma co się nad tym pastwić. Pod jednym tematem na FB zaczęły się udzielać antyszczepionkowcy. Jak to wyglądało?
- Czemu lekarze nie szczepią swoich dzieci, a my mamy szczepić?
- Kto pani powiedział, że lekarze tego nie robią?
- O zgrozo! Jak mogą szczepić swoje dzieci, wiedząc o tym wszystkich niebezpieczeństwach?! Co za nieodpowiedzialni rodzice...

Więc tyle w temacie antyszczepionkowców.

Wracając do płaskoziemców, jeśli oni uważają, że Ziemia jest płaska, to niech sobie wierzą. Mi to wisi. Jest to teoria niedorzeczna i wielu ludzi próbowało z nimi na ten temat dyskutować, ale oni nie mają racjonalnych wytłumaczeń. Po prostu wystarczy to akceptować, olać to i cichl liczyć, że kiedyś zmądrzeją :D

Co do antyszczepionkowcow popieram Cię w 100%. Moi znajomi mają właśnie takie podejście ich już prawie 3-letnia córka nie była jeszcze szczepiona bo uważają, że nie ma jej po co szczepić skoro nie chodzi do przedszkola... dla mnie to chore. Nagle w wieku 3 lat zaczną ją szczepić na wszelkie możliwe choroby? to dopiero będzie wyzwanie dla układu odpornościowego! Poza tym takie dziecko jest tak naprawdę zagrożeniem dla innych dzieci bo może być nosicielem wirusa a samemu nie mieć żadnych objawów. Jesli coś stwarza zagrożenie dla społeczeństwa to już nie podchodzi pod temat tolerancji i nietolerancji. To jest zwykły zdrowy rozsadek. Nie wiem jak można uważać, że podanie dziecku w szczepionce bezpiecznego, oslabionego wirusa który tylko pobudzi organizm dziecka do wytworzenia przeciwciał odpornosciowych bez wywolywania zadnych objawow moze byc mnie zdrowe niz wyslanie dziecka na ospa party aby zlapalo zywego wirusa z domieszka nie wiadomo czego, meczylo sie przez kilka tygodni z wysypka i goraczka. to zakrawa wręcz na przemoc a tej nie mozna tolerowac.

Co do plaskoziemcow nie trzeba sie z nimi zgadzac ale swoimi pogladami nikomu krzywdy nie robia. Po prostu wierza w cos co ewidentnie jest bzdura ale czy wszyczynaja z tego pwoodu wojny albo dokonuja zamachow terrorystycznych? no nie :) Niech więc sobie wierzą. Są przeciez tacy co wierzą, że świat powstał w 6 dni, ludzie pochodzą z garstki gliny a wszyscy jestesmy spokrewnieni bo pochodzimy z kazirodczych zwiazkow synow i corek Adama i Ewy :D

Prefix użytkownikaAneta02
Warto zauważyć, że pojęcie tolerancji jest bardzo rozległe i ma swoje zakresy. Osobiście jestem w stanie szanować każdego i jego zdanie, jeśli nie zacznie mi niczego narzucać.
Tolerowałabym np. imigrantów w Polsce, jeśli stosowaliby się do prawa i narzuconych norm. Jak słyszałam o sytuacji w Niemczech, że przybyli wolą pobierać zasiłki niż pracować to mnie krew zalała.
Czarnoskórzy - to chyba często poruszany temat w kategorii tolerancji. Spotkałam już wiele osób o ciemnej karnacji i owszem, chociaż kultura jakoś się różni - są ludźmi! Jak czasem słyszę jakieś podłe żarciki to mam ochotę zapaść się pod ziemię.
i.pinimg.com/originals/b0/de/82/b0de82da6d68b257040b5c632f9bb88c.gif

W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczęście, które osiągamy szczerymi intencjami, życzliwością i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby działać zgodnie z energią runy, dobrze jest otaczać się dobrymi ludźmi, którzy wznoszą nas do góry, zamiast ściągać na dół. Szczęście i radość mnoży się, kiedy się je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel się dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz.

Chlubne i niechlubne osiągnięcia

i.ibb.co/VDvT8Ym/2021-komentator.png

i.ibb.co/MGBXgg3/zaginionyaneta.jpg

https://www.wattpad.com/user/Lavender_Potter
Aneta02 napisał(a):
Jak słyszałam o sytuacji w Niemczech, że przybyli wolą pobierać zasiłki niż pracować to mnie krew zalała.

To jest mało tego. Mojemu znajomemu, który jeździ na tirach, imigranci grozili nożem, żeby ich zawiózł do tych Niemiec. Normalnie wwalili mu się na pake. A co na to kontrola i masa policjantów na granicy? Oni mająto gdzieś. Wwiozłeś? To płać za to karę. A sam kierowca takiego tira nie może zrobić żadnej krzywdy imigrantom, bo są pod ochroną, jak jakieś rzadkie zwierzęta. Chociaż nawet jakby próbował to nie miałby szans, bo ich zawsze jest grupka. O tyle dobrze, że Polska jakoś to ogarnęła.

Natomiast co do czarnoskórych to nigdy nie byłam świadkiem ich jawnego szykanowania, jedynie słyszałam tylko ciche "O patrzcie jaki czarnuch".

03.01.2019 r. -

BumSzakalaka

I w te kąty je upycham.

XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

Prefix użytkownikaSarahis
O tyle dobrze, że Polska jakoś to ogarnęła.

Oni do nas nie chcą, bo mamy kijowy socjal :D.

Jeżeli chodzi o muzułmańskich imigrantów to jestem bardzo nietolerancyjna. Nie chciałabym nawet, żeby taka rodzina mieszkała na moim osiedlu - po prostu nie czułabym się bezpiecznie. Ja nie rozumiem, czemu oni mają taką zwierzęcą mentalność i przez to się ich boję. Przez te wszystkie akcje w obozach (zasztyletowanie wolontariuszki itp), gwałty na festiwalu muzycznym w Szwecji, gwałty w czasie sylwestra w Niemczech. To jest dla mnie niepojęte. Ich stosunek do kobiet, postrzeganie ich jako "podczłowieka" też mi nie odpowiada. Szczerze mówiąc wytępiłabym wszystkich ortodoksyjnych muzułmanów, bo są zagrożeniem dla świata.

A co do zwykłych ludzi żyjących z socjalu to też ciężko mi to tolerować. Jakiś czas temu przeczytałam komentarz mojej dawnej znajomej pod jakimś postem dot. 500+, że 'gdyby to było x lat temu, to by nie musiała wyjeżdżać z kraju'. Szczęka mi opadła. Serio? xDxD Laska ledwo skończyła zawodówkę, w której zaciążyła z jakimś wieśniakiem* (również po zawodówce), teraz w wieku 24? chyba lat ma już trójkę dzieci, nigdy nie pracowała, czego ona oczekuje od państwa, przepraszam bardzo? I ja wiem, że są ludzie, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji nie z ich winy, moja rodzina też była w takiej z 10 lat temu, ale wiem, że większość beneficjentów takich programów i socjali to osoby pokroju tej mojej znajomej niestety. Bo mnie naprawdę to irytuje, że jak zaczęłam drugie studia (płatne), to zapieprzałam od rana do nocy (i moja mama też), bo niczego nie oczekuję od społeczeństwa, a niektórzy myślą, że jak wydalą z siebie potomstwo, to wszystko im się należy.

*nie mam nic do ludzi ze wsi, uwielbiam wieś, po prostu chodzi mi o typ człowieka

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

Prefix użytkownikaManiaLovegood
Bo mnie naprawdę to irytuje, że jak zaczęłam drugie studia (płatne), to zapieprzałam od rana do nocy (i moja mama też), bo niczego nie oczekuję od społeczeństwa, a niektórzy myślą, że jak wydalą z siebie potomstwo, to wszystko im się należy.

Trochę się z tym zgodzę a trochę nie. Fakt są tacy, którzy wręcz "produkują" gromadki dzieci żeby mieć wyższy socjal i móc żyć za cudze. Z drugiej strony gdyby rynek pracy był dostosowany do matek z dziećmi myslę, że mniej byłoby takich sytuacji. Realnie sytuacja kobiet wygląda tak, że większość prywatnych pracodawców jesli już da ci umowę o pracę to bedzie kombinował tak, żeby to była umowa na czas okreslony i będzie ja w nieskończoność aneksować żeby nie dac ci umowy na czas nieokreslony bo nie daj boże zajdziesz w ciaze i bedzie ci musial wyplacac macierzynski i jeszcze wyplate osobie na zastepstwie. a potem to tez wiadomo ciagle wolen l4 bo dziecko chore albo cos. nie mozna takiej matce z malym dzieckiem dac nadgodzin i jeszcze kobieta ma prawo wziasc dodatkowe godziny wolne na mkarmienie. No same straty... dlatego lepiej dac takiej umowe smieciowa zeby nawet w razie ciazy po urodzeniu dziecka moc zerwac z nia umowe i niech sobie ZUS z nia radzi... a jak wroci no to znowu startuje z najnizszej krajowej ktorej nie starczy nawet na pieluchy i zlobek zeby ta kobieta mogla pojsc do pracy. Wiec co robi takak kobieta? a no zwalnia sie dajac miejsce jakiejs bezdzietnej zabira dziecko ze zlobka i siedzi z nim w domu za 1500 socjalu bo jej sie to bardziej oplaca niz zarabianie 1600 zl i oplacanie z tego zlobka za 500-800 zl. Gdyby panstwo lepiej przemyslalo sprawe i nie dawalo suchuch pieniedzy tylko np. doplacalo pracodawcy do urlopow macierzynskich i L4 na dziecko albo dawalo kobietom pracujacym mozliwosc darmowego zlobka albo chociaz doplate 50% do tego zlobka to chetniej by kobiety pracowaly. A tak to sie nie oplaca pracowac bo bedac np samotna matka i zarabiajac 1600 zl na swoje pierwsze dziecko nie dostane 500+ ktore pozwoliloby mi na oplacenie zlobka i pojscie do pracy. W takiej sytuacji musze pojsc na socjal bo mi sie to bardziej oplaca. chore ale taka prawda. ten system w polsce jest totalnie niedopracowany. Staramy sie teraz z partnerem o dziecko. I samam mimo ze lubie swoja prace i wolalabym pracowac to bardziej mi sie oplaca byc osoba bezrobotna bo wtedy dostane 500 + i zasilek 1000 zl a przynajmniej nic nie bede musiala wydac na zlobek czy nianie.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: