Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Molly Weasley
Prefix u¿ytkownikaPaulaSmith
rozaiestrange9 no w³a¶nie ja mam to samo xD nie chodzi mi tylko o Molly, ale i o inne czarownice, ich ¿ycie codzienne, co robi³y je¶li nie pracowa³y, przecie¿ to szalenie ciekawe jak wygl±da³o ich ¿ycie! xD

Zwróci³a¶ te¿ uwagê na ciekawy aspekt ¿ycia Molly- przyjació³ka. Noe mówiê tu o s±siedztwie, bo dla czarodzieja ¿aden problem siê szybko przemie¶ciæ przez teleporatcjê lub sieæ Fiuu. Nie widzê za bardzo, w¶ród bohaterów, przyjació³ki dla Molly, jak tak sobie szybko przelecia³am w g³owie to bardzo ma³o by³o kobiet w sadze. Jedyna osoba, która mi przychodzi do g³owy to Tonks, no ale ró¿ni³o je podej¶cie do ¿ycia i wiek, wiêc nie jestem pewana czy mog³y by siê przyja¼niæ tak naprawdê. Mo¿e wy macie pomys³y na przyjació³kê Molly?
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wyd2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminpaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admingadulapaula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienie.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/paula.png

78.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

SarahisSerce

funkyimg.com/i/2CwAW.jpg

Prefix u¿ytkownikaRue Riddle
PaulaSmith
No w³a¶nie, wiemy ¿e niektóre czarownice pracowa³y, Tonks by³a aurorem i w ogóle to w Ministerstwie Magii nawet by³o widaæ ¿e kobiety pracuj±. Co do przyjació³ki to pisa³am ju¿ ¿e mo¿liwe ¿e to pani Lovegood by³a ale z tym pytaniem to do JO xD (kolejne na li¶cie:writer: )
Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje
16.04.2020

Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± xD
Wprowadzi³am emotkê "Wiedzma" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb Cwaniak
(No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna xD)

Moja HPnetowa twórczo¶æ Wizard

Fanarty:
Meropa Gaunt
Trytonka
Chiñski Ogniomiot
Molly Weasley
Hagrid i Aragog
Hagrid i Sfinks

Fan ficki:
Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y.
Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³.
Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie :D

Artyku³y:
Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie.
Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! Wino
A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê:D W tym te¿ ;p

A tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb Starstruck

Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking

Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle

Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza Love ~ Bad wolf

Witaj ksiê¿niczko rozrywki Kapelusz ~ Prorok Niecodzienny

Biorê przyk³ad z najlepszych :D (czyt. Ciebie) xD ~ AdersYooo

Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu xD ~ ulka_black_potter

Ona jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe xD ~ Bad wolf

Jeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± Cwaniak ~ Angelina Johnson

Uwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka
(Moja nowa fucha Cwaniak )

Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson

No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa xD ~ Roksolana Delakur
(Nie mia³am)

Facepalm
Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar xD
~
gordian119

S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych Chmurka ~ Roksolana Delakur

Awwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka

Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle xD ~ BumSzakalaka

Jeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci xD ~ MorfinGaunt

I mistrzowski tekst Adersa:
Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... xD ~ AdersYooo

A oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æCwaniak
- Uwielbiam Ciê xD
- Za co? Cwaniak
- Za twoje teksty xD

By Shanti Black Love

A to jest po prostu ¶mieszne ¦miech
Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson

Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter
... Dziêki, ulka xD

- Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy
- Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte
Eyebrows

- Rue jest ³atwa do wo³ania xD ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]
- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje Wrozka~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]

Moja HPnetowa rodzinka :D
Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka).
Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy:

A to rysunki z dedykacj± dla mnie, autorstwa Ewki Potter Serce
Podziwiajcie Ksiazka

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-03-10-10-43-1_1.png

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-04-15-51-26-1-1.png

A to od Klaudii Lind Love
Czy¿ nie wspania³e? Starstruck

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20171008_173442-952x699_t2.jpg

A tutaj, moi Szanowni Pañstwo widzimy wielkie dzie³o utalentowanej Zireael Wizard
Piêkne i ju¿ Motylki

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/r0tb14.jpg

i.postimg.cc/BZR8pL9C/hermiona.png

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Na sam koniec napiszê jeszcze, ¿e ja te¿ siê zastanawia³em czemu ona nie mia³a jakiej¶ dobrej, serdecznej przyjació³ki od serca, z któr± obgadywa³aby Lokcharta, jego u¶miech, wymienia³a siê przepisami kulinarnymi, sposobami na pozbycie siê gnomów z ogrodu, sukienkami itd xD No nie znam siê na kobietach - nie wiem co one tam jeszcze lubi± robiæ w wolnych chwilach? Mo¿e przyda³aby siê jej jaka¶ kompanka do szyde³kowania albo co <;
A tak dom, dzieci, kuchnia... i co podczas ca³ego roku? przecie¿ Artur pracowa³, starsi bracia byli poza Nor±, m³odsze dzieci w Hogwarcie, a ona chyba faktycznie te p±czki jad³a xD Nawet telewizji nie mia³a, neta, NIC - straszne to musia³o byæ jak siê nad tym d³u¿ej pomy¶li. A mo¿e mia³a kochanka? Kto wie... W koñcu niedaleko mieszka³a ojciec Luny Lovegood, Ksenofilisus - jak wiemy by³ wdowcem, ona te¿ taka sama. Mo¿e co¶ pomiêdzy nimi by³o? Tak na krótki czas? xD Te¿ tego nie wiemy. Co prawda Molly nie by³a tak± kobiet±, ale jak spêdza³a czas w ci±gu dnia pozostanie dla nas s³odk± tajemnic± <;
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
My¶lê, ¿e ta ilo¶æ dzieci mia³a du¿o wspólnego z faktem i¿ przez d³ugi czas, w tej rodzinie przychodzili na ¶wiat sami synowie. Weasleyowie byli pewnym wyj±tkiem w¶ród rodzin czystej krwi, bo chyba nie przyk³adali tak wielkiej wagi do statusu maj±tkowego. Uznawali ¿e "jako¶ sobie poradz±", a najwa¿niejsza jest rodzina nie maj±tek. Brakowa³o im mo¿e wielu rzeczy, ale dziêki Molly, nikt przecie¿ tam nie g³odowa³, nie chodzi³ boso i nie marz³.
Odno¶nie Harry'ego i Hermiony, by³o to zupe³nie logiczne postepowanie. Byli traktowani jak taka "rozszerzona rodzina". Znam du¿e rodziny i w wielu z nich przyjaciele czy przyjació³ki dzieci s± w³a¶nie tak traktowane. Bo niby co tam, jedna czy dwie osoby wiêcej nie robi ju¿ wielkiej ró¿nicy:D ¦miech To podobno naturalny obyczaj, dobrze znany, w ro¿nych plemionach, w Afryce, czy Ameryce Po³udniowej.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaNatalia Tonks
Molly budzi moje sprzeczne uczucia. Z jednej strony to w³asnie ona da³a Harry'emu namiastkê domu i rodzinnego matczynego ciep³a. Z drugiej strony by³a wkurzaj±c± kur± domow±, która rozstawia wszystkich po k±tach. I chylê czo³a, bo wychowaæ tak± gromadê nie jest ³atwo i trzeba niekiedy utemperowaæ tak± zgrajê dorastaj±cych ch³opaków. Ale zupe³nie nie rozumiem czemu nie zajê³a siê czym¶, jak±¶ prac± nawet niezbyt wymagaj±c±, kiedy dzieci ju¿ by³a w Hogwarcie a m±¿ pracowa³ przez ca³e dnie. Mog³a podj±æ jak±¶ pracê chocia¿by dla samej siebie nawet nie dla kasy ( a wiadomo, ¿e w Norze i trochê grosza by nie zaszkodzi³o). Zgadzam siê z poprzednikami, nigdy nie by³o mowy o jakie¶ s±siedzkiej przyja¼ni jak to bywa zazwyczaj z gospodyniami, ¿e sobie o przepisach poplotkuj± czy co¶. Ja nie znios³abym takiego ¿ycia, jestem bardziej jak Tonks, wolê rozwijaæ siê zawodowo. A postawy Molly nie rozumiem.
To bardzo ciekawy temat do rozmowy, kobiety w ¶wiecie magii czy pracuj±/robi± karierê (w Ministerstwie jest ich ca³kiem sporo!) czy mo¿e raczej wol± zajmowaæ siê dzieæmi i domem?
Jednego Rowling nie wybaczê. A mianowicie, przykre jest to, ¿e Tonks poleg³a w walce z Bell± a b±d¼ co b±d¼ trochê jako auror siê na pojedynkowaniu musia³a znaæ a Molly gospodyni domowa pokonuje j± bez wiêkszego problemu bo tamta siê o¶mieli³a zaatakowaæ Ginny. Nie kupujê tego, to jest s³abe i naci±gane. Co o tym s±dzicie? Zapraszam do rozmowy, jestem ciekawa jakie macie zdanie w tej kwestii?

Prefix u¿ytkownikaWioletta
Wracaj±c do poprzednich pytañ to osobi¶cie uwa¿am, ¿e Molly by³o bardzo du¿o w ksi±¿kach wiêc nie widzê potrzeby by co¶ jeszcze o niej wiedzieæ lub stwierdziæ, ¿e mog³oby byæ wiêcej. ¯eby wszystkie postacie drugoplanowe by³y tak rozbudowane jak ona to by³oby cudownie.

Co do przyjació³ki to uwa¿am, ze szkoda, ze jej nie mia³a, a chocia¿by w tre¶ci tego nie by³o. Nic dziwnego, ¿e tak pasowa³a jej obecno¶æ Tonks, i sobie razem spêdza³y czas, gada³y. Jednak ka¿dy ma czasem chêæ siê po prostu wygadaæ, a nie tylko dom, m±¿, rodzina, dzieci i w kó³ko.

Zastanawiam sie, i wy¿ej o tym mówiono co ona robi³a gdy dzieciaków nie by³o. Nie pracowa³a, nie wiadomo nic o jej znajomych. Mia³a niby ta jakie¶ kury to ewentualnie je obrz±dziæ czy co¶, ale co wiêcej? Tak, tak zajmowa³a siê domem, okay. Tylko co oni z Arturem mogli wiecznie "brudziæ" by by³o co robiæ. Skoro on praktycznie ca³e dnie siedzia³ w pracy. Zastanawiam siê jak spêdza³a ten czas. I tu znowu nasuwa siê pytanie.. Dlaczego nie posz³a do pracy? Dzieci nie by³o, mêza te¿.. To dla samego zajêcia.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Z drugiej strony by³a wkurzaj±c± kur± domow±

Ja nie lubiê takich stereotypów - "kura domowa". A gdzie w takim wypadku pojêcie tak zwanej tolerancji? Uwa¿am, ¿e ona ani nie by³a g³upia, ¿eby czego¶ nie robiæ zawodowo (nawet taki Stan Shunpike co¶ robi³ - pracowa³ w B³êdnym Rycerzu).
Tak¿e mo¿e ona po prostu tak CHCIA£A? Mo¿e jej siê nie nudzi³o w ogrodzie, kuchni, sypialni, mo¿e po prostu w tym siê odnalaz³a - co chwile zreszt± mia³a dzieci, wiêc jak te 9 miesiêcy pododawaæ plus + jeszcze okres wychowywania do czasu szko³y (11 lat), to ca³e ¿ycie jej na tym "zlecia³o". I dawa³a im mi³o¶æ. Czêsto o tym zapominamy. Wychowanie dzieci i niepo¿±danie ¶cie¿k± kariery zawodowej nie jest niczym gorszym, tylko innym.

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaAlette
Wiesz, Natalia, poci±gnê³a¶ dosyæ trudny temat. Dla mnie sta³o siê jak siê sta³o, bo ¿ycia nie mo¿na zaplanowaæ a ¿aden przyjêty schemat czêsto nie zadzia³a. My¶lê, ¿e JKR chcia³a trochê pokazaæ, ¿e Moly wcale nie by³a tylko siedz±c± w domu kobiet± i w obronie rodziny by³a w stanie naginaæ czasoprzestrzeñ... ale po prawdzie wzbudzi³a¶ we mnie trochê w±tpliwo¶ci.
Bo patrz±c na to z drugiej strony - kobieta, która zajmuje siê domem i na pewno jest w tym wspania³a, nagle daje radê z potworem, który pozbawi³ ¿ycia naprawdê ¶wietnych czarodziejów i nie chodzi mi tu nawet o Tonks, ale mamy jeszcze w paczce Syriusza czy rodziców Neville'a. Jak tak teraz na to patrzê, to realnie na to patrz±c, to uda³o jej siê chyba przez przypadek albo zbieg okoliczno¶ci.

Chyba ¿e Moly sekretnie trenowa³a potê¿ne uroki i dlatego kiepsko robi³a swetry haha
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

A mi siê jeszcze wydaje (chyba o tym ju¿ wspomina³em) - ¿e Molly dlatego pokona³a Bellatrix, bo bardzo, ale to bardzo kocha³a swoj± rodzinê - dla niej by³a zrobiæ wszystko. Ka¿demu stawiæ czo³o, lêk zosta³ wówczas zakryty si³± mi³o¶ci. Kto by siê nie ba³ stan±æ do pojedynku z tak± Bellatrix? No ka¿dy... A ona si³± mi³o¶ci str±ci³a t± diablicê do piekie³ xD
Dlatego Molly by³a taka uniwersalna, bo kocha³a - a mi³o¶æ jest przecie¿ najwiêksz± magi± - sam o tym wspomina³ zreszt± Dumbledore ;d

Prefix u¿ytkownikaNatalia Tonks
Alette, Tonks to tylko przyk³ad jeden z wielu dobrze, ¿e wspomnia³a¶ o rodzicach Nevill'a i o Syriuszu. Dlatego tym bardziej wydaje mi siê to g³upie oni te¿ walczyli w imiê mi³o¶ci. Na pewno rodzice kochali Nevilla i chcieli ¿eby dorasta³ w innym ¶wiecie, nie wspominaj±c ju¿ o Tonks! Nie przekonuje mnie gadka, ¿e w imiê mi³o¶ci i tylko z tej mi³o¶ci pokona³a najbardziej psychopatyczn± ¶msiercio¿erczyniê?

Prefix u¿ytkownikaAlette
No akurat tutaj tej potêgi mi³o¶ci nie rozumiem. Bo ona mia³a zastosowanie do Hary'ego, który dla przyjació³ chcia³ umrzeæ i który pokona³ Voldemorta zaklêciem rozbrajaj±cym. Natomiast Moly jednak zabi³a Bellatrix i nawet je¶li emocjonalnie to pochwalam, to trudno mi to nazwaæ tak± kwintesencj± mi³o¶ci. Mamy nawet przyk³ad Jamesa i Lily, którzy oddali ¿ycie dla dziecka. A jednak pozbawianie ¿ycie to takie ma³o... dobre jest ;p
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaWioletta
Ja w sumie sama nie mogê zrozumieæ dlaczego Molly uda³o siê pokonaæ Bellatrix, bo gdyby sama mi³o¶æ wystarcza³a do zabijania tak potê¿nych przeciwników to nie by³oby tylu poleg³ych. Wiêkszo¶æ z niech kogo¶ kocha³a, chyba ¿e mi³o¶æ ¶miercio¿erców do Voldemorta by³a wiêksza, ale nie mi to oceniaæ czyja mi³o¶æ jaka by³a, bo ka¿dy inaczej okazuje uczucia.

Jak na kurê domow±, kobietê niewyszkolon± raczej w walce, pokonaæ takiego przeciwnika jak Bella, rzek³abym bez wiêkszego wysi³ku jest naprawdê imponuj±ce. Zawsze marzy³am, ¿e zrobi to Neville, a nie Molly u której nie dostrzeg³am takiego magicznego talentu, i si³y..
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
To niespodziewane i szybkie zwyciêstwo w pojedynku z Bellatriks, rzeczywi¶cie wydaje siê lekko naci±gane. Ja zrozumia³em to tak. Bellatriks podobnie jak wcze¶niej Syriusz ca³kowicie zlekcewa¿y³a przeciwniczkê. Chwile wcze¶niej skutecznie broni³a siê walcz±c z trzema przeciwnikami. Wiêc uzna³a ¿e jest tak dobra, ¿e jaka¶ gospodyni domowa nie jest w stanie nic jej zrobiæ. Ju¿ wcze¶niej przecie¿ pope³ni³a taki sam b³±d i Harry trafi³ j± zaklêciem. Gdyby mia³ wtedy wystarczaj±ca wolê zrobienia krzywdy zaklêcie powali³oby j± skutecznie tak jak pó¼niej Amycusa Carrowa. Trochê przypadku, w tym by³o i oczywi¶cie ¶wiadomego zamys³u Rowling, która chcia³a pokazaæ jak siê koñczy lekcewa¿enie naprawdê zdeterminowanego przeciwnika. Neville tak¿e dziêki wielkiej determinacji prze³ama³ wszystkie swoje ograniczenia.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaania919
A tak dom, dzieci, kuchnia... i co podczas ca³ego roku? przecie¿ Artur pracowa³, starsi bracia byli poza Nor±, m³odsze dzieci w Hogwarcie, a ona chyba faktycznie te p±czki jad³a xD Nawet telewizji nie mia³a, neta, NIC - straszne to musia³o byæ jak siê nad tym d³u¿ej pomy¶li. A mo¿e mia³a kochanka? Kto wie... W koñcu niedaleko mieszka³a ojciec Luny Lovegood,

Podczas roku robi³a dzieciom swetry na drutach na bo¿e narodzenie :D. No i mia³a przecie¿ du¿y dom, sprz±ta³a, gotowa³a, kury karmi³a. Faktycznie nudno tak ca³y czas dzieñ w dzieñ siedzieæ w domu, ale to jej wybór, widocznie jej to pasowa³o, mia³a jednak ogród, kochaj±cego mê¿a wiêc nie by³o tak ¼le. Potem do³±czy³a do zakonu, to mia³a jakie¶ zajêcie. Chocia¿ uwa¿am, ¿e lepiej by by³o jakby jednak znalaz³a sobie jak±¶ pracê.
Nie mia³a, neta, telewizji, ale mia³a RADIO. S³ucha³a tej swojej celestyny. No i gazety by³y. I pragnê przypomnieæ, ¿e w tamtych czasach nawet mugole w wiekszo¶ci nie mieli neta.
Kochanka nie mia³a. Kocha³a swojego mê¿a i nie s±dzê, ¿e by go mog³a zdradziæ. Chocia¿ czasem do kogo¶ wzdycha³a (Lockharta), ale to jeszcze nie zdrada, ot, po prostu wywar³ na niej wra¿enie.

A co do tego, ¿e Molly pokona³a Bellê to zgodzê siê z b³êdem logicznym, Bella nie doceni³a przeciwnika i zosta³a zaskoczona. Poza tym Harry odda³ ¿ycie za nich wszystkich wiêc Voldemortowi nie udawa³o siê nikogo skrzywdziæ. Nie wiem czy ta "magia" chroni³a tylko przed Voldemortem czy równie¿ przed ¶miercio¿ercami, je¶li to drugie to mog³o to mieæ jaki¶ wp³yw na walkê.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaJakub Scamander
Jest ona jedn± z moich ulubionych postaci w ca³ej serii. Darzy³a ona mi³o¶ci± nie tylko swoje dzieci, ale i ich przyjació³ i walczy³a wraz z nimi do samego koñca.

Ostatnio jednak zacz±³em zadawaæ sobie pewne pytanie. W ksi±¿kach wielokrotnie by³o mówione, ¿e rodzina Weasley'ów nie ma du¿o pieniêdzy do dyspozycji. W rodzinie by³o ³±cznie 9 osób, z czego 7 to dzieci. No dobrze, w momencie, gdy poznajemy Weasley'ów dwójka ju¿ nie mieszka z rodzicami, a potem wyprowadza siê jeszcze Percy.

Ale teraz do sedna sprawy: Skoro ta rodzina by³a biedna, to dlaczego Molly Weasley nie wspiera³a swojego mê¿a i te¿ nie posz³a do pracy?

Ja rozumiem, ¿e w Norze mia³a ona du¿o do roboty: posprz±taæ, ugotowaæ obiad, nakarmiæ zwierzêta. Ale nawet mugole daliby sobie z tym rady. Machniêciem ró¿d¿ki mo¿e umyæ na przyk³ad naczynia w kuchni, zwierzêta nakarmiæ z samego rana, a potem wieczorem. Obiad mo¿e przy¿±dziæ dzieñ wcze¶niej, albo wieczorem z pomoc± Artura.

Wiem, ¿e czepiam siê szczegó³ów, ale dla mnie to trochê dziwne. Molly mia³a co¶ ze zdrowiem, ¿e nie sz³a do pracy, czy Artur jej tego zabroni³?

Co wy na ten temat s±dzicie?

http://pl.harrypotter.wikia.com/wiki/U¿ytkownik:32
Prefix u¿ytkownikaManiaLovegood
Jakub Scamander napisa³(a):

Jest ona jedn± z moich ulubionych postaci w ca³ej serii. Darzy³a ona mi³o¶ci± nie tylko swoje dzieci, ale i ich przyjació³ i walczy³a wraz z nimi do samego koñca.

Ostatnio jednak zacz±³em zadawaæ sobie pewne pytanie. W ksi±¿kach wielokrotnie by³o mówione, ¿e rodzina Weasley'ów nie ma du¿o pieniêdzy do dyspozycji. W rodzinie by³o ³±cznie 9 osób, z czego 7 to dzieci. No dobrze, w momencie, gdy poznajemy Weasley'ów dwójka ju¿ nie mieszka z rodzicami, a potem wyprowadza siê jeszcze Percy.

Ale teraz do sedna sprawy: Skoro ta rodzina by³a biedna, to dlaczego Molly Weasley nie wspiera³a swojego mê¿a i te¿ nie posz³a do pracy?

Ja rozumiem, ¿e w Norze mia³a ona du¿o do roboty: posprz±taæ, ugotowaæ obiad, nakarmiæ zwierzêta. Ale nawet mugole daliby sobie z tym rady. Machniêciem ró¿d¿ki mo¿e umyæ na przyk³ad naczynia w kuchni, zwierzêta nakarmiæ z samego rana, a potem wieczorem. Obiad mo¿e przy¿±dziæ dzieñ wcze¶niej, albo wieczorem z pomoc± Artura.

Wiem, ¿e czepiam siê szczegó³ów, ale dla mnie to trochê dziwne. Molly mia³a co¶ ze zdrowiem, ¿e nie sz³a do pracy, czy Artur jej tego zabroni³?

Te¿ siê nad tym zastanawia³am. Rozumiem gdy jeszcze Ginny by³a w domu ale potem przez ca³y rok szkolny mog³aby spokojnie pracowaæ i wspomóc mê¿a finansowo. Z drugiej strony mo¿e te¿ trudno by³o jej po tylu latach zajmowania siê domem i gromadk± dzieci znale¼æ pracê? Bo w sumie w czym by³a dobra? Jedynie w zaklêciach gospodarskich.

Co do przyjació³ki to my¶lê, ¿e Molly mog³a siê przyja¼niæ z pani± Lovegood przed jej ¶mierci±. Swoj± m³odo¶æ spêdzi³a w trudnych czasach gdy nikomu nie mo¿na by³o uFaæ bo ka¿dy móg³ byæ szpiegiem Voldemorta. Trudno w takich okoliczno¶ciach nawi±zywaæ przyja¼nie. Mo¿e mia³a jak±¶ bratni± duszê, która zabili poplecznicy Voldemorta?

W kwestii ¶mierci Tonks i tego, ¿e Molly uda³o siê pokonaæ Bellatrix, to my¶lê, ¿e zadzia³a³ tu instynkt matki, która w obronie dziecka znalaz³a w sobie pok³ady tak ogromnej mocy, ¿e zmiot³a Bellatrix :D
culturallydisoriented.files.wordpress.com/2012/07/tumblr_m7dk9xvcdk1rys4czo2_400.gif

sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/hogwarts-is-my-home-2.png

Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu...
Wiedzma Hedwiga

Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera
Harry

Prefix u¿ytkownikaJakub Scamander
ManiaLovegood napisa³(a):

Jakub Scamander napisa³(a):

Te¿ siê nad tym zastanawia³am. Rozumiem gdy jeszcze Ginny by³a w domu ale potem przez ca³y rok szkolny mog³aby spokojnie pracowaæ i wspomóc mê¿a finansowo. Z drugiej strony mo¿e te¿ trudno by³o jej po tylu latach zajmowania siê domem i gromadk± dzieci znale¼æ pracê? Bo w sumie w czym by³a dobra? Jedynie w zaklêciach gospodarskich.

Co do przyjació³ki to my¶lê, ¿e Molly mog³a siê przyja¼niæ z pani± Lovegood przed jej ¶mierci±. Swoj± m³odo¶æ spêdzi³a w trudnych czasach gdy nikomu nie mo¿na by³o uFaæ bo ka¿dy móg³ byæ szpiegiem Voldemorta. Trudno w takich okoliczno¶ciach nawi±zywaæ przyja¼nie. Mo¿e mia³a jak±¶ bratni± duszê, która zabili poplecznicy Voldemorta?

W kwestii ¶mierci Tonks i tego, ¿e Molly uda³o siê pokonaæ Bellatrix, to my¶lê, ¿e zadzia³a³ tu instynkt matki, która w obronie dziecka znalaz³a w sobie pok³ady tak ogromnej mocy, ¿e zmiot³a Bellatrix :D

Co do bratnich dusz, który zginê³y z rêki Voldemorta lub na jego rozkaz, uwa¿am, ¿e ¶mieræ jej braci mia³a na ni± du¿y wp³yw. Moim zdaniem nawet do teraz za nimi têskni. Mo¿na to zauwa¿yæ nawet w imionach Freda i George'a. Obydwa zaczynaj± siê na te same litery.
We¼ sobie ciasteczko, Potter.

http://pl.harrypotter.wikia.com/wiki/U¿ytkownik:32

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: