Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
12.06.2026 18:36
Padł dziś Facebook i nikt nie pamiętał, żeby tu wejść (*)

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:58
Moje ma niecałe 12 lat

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:56
Czesc

Wielki Mag
07.06.2026 10:25
no i jutro mi stuknie dekada na stronie...

Wielki Mag
07.06.2026 10:24
Sharllottka, technicznym? nikt. bo czy A. jeszcze o tej stronie pamięta... nie wiem. o Krico już nawet nie wspominając xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Drukuj temat
Dzisiejsza młodzież
Prefix użytkownikaulka_black_potter
Hmm, jak tu zacząć.

Ostatnio wszędzie słychać, że ktoś chodzi do gimbazy, jest gimbusem i ma gimbastyczne podejście do życia. Po prostu wszędzie roi się od tego typu określeń. Nie można już skomentowac piosenki na yt, żeby ktoś nie nazwał cię gimbem. To słowo używane jest oczywiście po to żeby wyrazic pogardę dla drugiej osoby, najczęsciej osobnika urodzonego około roku 95 i wzwyż. Ludzię uważają po prostu, że te osoby nic nie wiedza o życiu i lansuja się ciuchami ajfonami i kultem Magika, po to by zaistnieć w życiu czy sieci; że sa to ludzie, którzy "za hajs rodziców balują" i "hajs musi sie zgadzać".

Tak się zastanawiam czy to z tymi gimnazjalistami jest cos nie tak, że wyrobili sobie taką opinię u dosłownie kilka lat starszych kolegów, czy po prostu Ci starsi to już całkiem inne pokolenie nie mające nic wspólnego z "gimbami"?

Przyznam szczerze, że ja jako wiekowa juz osoba, gubię się w tych wszystkich serialikach, pioseneczkach i dziwnych emotikonach, które dla niewiele młodszych ode mnie osób są prawdziwym rajem i miodem dla oczu i uszu. No ale moja opinia na ten temat trochę później.

Co wy myslicie o "gimbusach"? Czy to zjawisko jest zbytnim wyolbrzymianiem czy może, serio coś jest nie tak z "dzisiejszą młodziezą"? A może każdy z nas ma cos ze stereotypowego gimba?

Się tu wymądrzam jakbym miała z 50 lat xD Niech sie wypowiadają także osoby w wieku gimnazjalnym, chcę znac Wasza opinie na ten temat.
Edytowane przez Prefix użytkownikagne dnia 28.05.2013 21:41

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaAlette
Oczywiście w żaden sposób nie broniąc dzieciaków z gimnazjum, muszę przyznać, że określenie "gimbus" jest dla mnie idiotyczne. Jakoś tak bardziej bezpośrednio - nie używam tego słowa, bo to żałosne. Jeszcze bardziej żałosne niż gimnazjaliści, na których się tak uskarżają.

Ludzie teraz jak szaleni podążają za tymi w kółko powtarzanymi idiotyzmami: gimbus, hejter... i w sumie dalej nie wiem, bo mnie to nie interesuje. Polski naprawdę nie jest tak ograniczonym językiem i nie trzeba w kółko każde zachowanie nazywać identycznie. Nie można wprost powiedzieć: jesteś kretynem? Gówniarzem? Szczeniakiem? Tumanem? Idiotą? Nie. Bo trzeba nazwać kogoś gimnusem, bo to jest takie fajne i popularne.

Chociaż w drugiej strony też bym nie przesadzała, bo jako stara babcia już się raczej nie spotykam z takim ograniczeniem umysłowym. Od święta słyszę to określenie.

Co do zasłużonej opinii - jak najbardziej. Ale to nie jest wina samych dzieciaków tylko tego paskudnego systemu. Taki małolat wyrwie się z podstawówki i już mu się wydaje, że jest nie wiadomo jak dorosły. Nie trzeba zaprzeczać, bo ja sama tak miałam. W gimnazjum jest się w trudnym wieku, a jakby tego było mało mamy do czynienia z czasami prostactwa, bezczelności i cofania się pod maską rozwoju. Niemal z każdej strony uśmiecha się do ciebie wytapetowana 15-latka, powstają filmy o przezywającej pierwszy pocałunek/związek 12-latce, a 16-latka martwi się, że jeszcze jest dziewicą. Dalej - brak czasu. Rodzice po prostu olewają te biedne dzieciaki i one są pozostawione na pastwę tego pokręconego świata. Ale to też nie jest wina rodziców, bo przecież oni często kochają swoje pociechy. Ale takie czasy, że aby żyć, trzeba mieć pieniądze. A żeby mieć pieniądze, trzeba dużo pracować. I chyba na razie starczy xD
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaMikasa
Mam nadzieję, że błąd w tytule został popełniony celowo i ironicznie... Bo jeśli nie, to mamy problem nie tylko z młodzieżą gimnazjalną.
Dorzucę tylko jedno zdanie: uważam, że wszyscy byliśmy/jesteśmy dość głupi w pewnym wieku, po prostu kiedyś nie było powszechnego internetu, który wywlekał to wszystko na światło dzienne.

Bang, bang, bang! Nie wiem ile jest 7x8 i nie wiem jak się pisze młodzież. Mogłabym napisac, że to ironia, ale nie. Zdecydowanie jest to mój błąd, który popełaniam sporadycznie, ale trochę wstyd, że akurat w temacie go zrobiłam. Później poprawię.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaRazorBMW
Ze słowem "hejter" to jest niesamowita beka oraz to, ze "kłamstwo powtarzane 1000kroć staje się prawdą". Naaah, nie ma co już nawet dzieciarni tłumaczyć, o co chodzi, bo i tak będą mieli gdzieś różnicę miedzy krytyką a "hejtem".

Na pewno problemem jest bardzo szeroki dostęp do internetu. Ja pamiętam jak w podstawówce w 3 klasie, 2002 rok miało się okazję wejść do neta...
No i było widać znacznie wyższą kulturę ludzi.
Ludzi, którzy wiedzieli, po co wchodzą do neta, będąc przy tym jednak nadal nieliczną (w porównaniu z dzisiaj) grupą ludzi siedzących w sieci.

Że potem to się pozmieniało...
Że potem zbyt duży wpływ mediów oraz generalnie no. mniejszy odsetek czytających regulaminy/FAQ...
:F

alette napisał(a):

Polski naprawdę nie jest tak ograniczonym językiem i nie trzeba w kółko każde zachowanie nazywać identycznie. Nie można wprost powiedzieć: jesteś kretynem? Gówniarzem? Szczeniakiem? Tumanem? Idiotą? Nie. Bo trzeba nazwać kogoś gimnusem, bo to jest takie fajne i popularne.

Nie no, ja rozumiem dlaczego tak - częściowo cienka granica regulaminu, a gimbus jest jednak nieco łagodniejszym określeniem niż kretyn/idiota.

Co do zasłużonej opinii - jak najbardziej. Ale to nie jest wina samych dzieciaków tylko tego paskudnego systemu. Taki małolat wyrwie się z podstawówki i już mu się wydaje, że jest nie wiadomo jak dorosły. Nie trzeba zaprzeczać, bo ja sama tak miałam. W gimnazjum jest się w trudnym wieku, a jakby tego było mało mamy do czynienia z czasami prostactwa, bezczelności i cofania się pod maską rozwoju.

Gimnazja to w ogóle poroniony pomysł - zamknięcie dzieciaków w wieku buntu = wiadomo, co się stanie. Początki nie były złe, ale wraz z obniżaniem się roczników...

W zasadzie to sam widziałem różnicę między moim bratem z rocznika 86" w gimnazjum, a np. samym sobą. Dobra, święci to tez oni nie byli, ale wtedy rodzice jednak mieli czas na opiekę.

Niemal z każdej strony uśmiecha się do ciebie wytapetowana 15-latka, powstają filmy o przezywającej pierwszy pocałunek/związek 12-latce, a 16-latka martwi się, że jeszcze jest dziewicą.

Zwyczajnie, net + noParents = pokolenie idiotów. Są ogarniętee przypadki ale całościowo...

Dalej - brak czasu. Rodzice po prostu olewają te biedne dzieciaki i one są pozostawione na pastwę tego pokręconego świata. Ale to też nie jest wina rodziców, bo przecież oni często kochają swoje pociechy. Ale takie czasy, że aby żyć, trzeba mieć pieniądze. A żeby mieć pieniądze, trzeba dużo pracować. I chyba na razie starczy xD

Się pojawiły te gówniane Iphony czy inne bzdety i tego są efekty.
Toż to ja się boję, co ja bratanicom na komunię za te 8 czy iles tam lat będę musiał kupować, lol.
i.imgur.com/Axea2dj.jpg
i.imgur.com/AjekDS6.png
i.imgur.com/UHdLTdN.png

myanimelist.cdn-dena.com/signature/RazorBMW.png

Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał
Wielu walniętych, jednego wiernego miał
Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego
Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego
Umilacza czasu, pracownika wybitnego
Co zawsze w potrzebie rozweseli...
A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli.

The enemy is among us
The enemy is among us

And nobody is doing anything about it
They don't care
So we had to take matters into our own hands

A WORLD
NOT OF MY MAKING
YET A WORLD
OF MY DESIGN
SO STRANGE
AND SO FAMILIAR
BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE
ONE CONSTANT REMAINS
CHAOS

http://ja.gram.pl/RazorBMW
Prefix użytkownikaCordiale

Co wy myslicie o "gimbusach"? Czy to zjawisko jest zbytnim wyolbrzymianiem czy może, serio coś jest nie tak z "dzisiejszą młodziezą"? A może każdy z nas ma cos ze stereotypowego gimba?

Jeśli chodzi o mnie to nie każdy w wieku gimnazjalnym jest gimbusem. GImbus to stan umysły, lans, dupy, fajki, piwo, kasa. No jednak nie dla wszystkich liczy się marka ;D

Co to wyolbrzymienia to nie (przypomnę, że uczęszczam do gimnazjum)... A więc naprawdę niektórzy przesadzają. Popisują się chcąc udawać dorosłych. Idiotyczne. Nie wiem jak oni jednak zamiast być pustą idiotką tolerowaną przez dresy wolę się uczyć i być omijana szerokim łukiem. xD

A każdy z gimbusa co nieco ma ;x Dokładnych cech nie potrafię wyróżnić acz na pewno takie cechy są. xD ;D

*przepraszam za poszczególne wyrażenia ale gimbusy to mój temat, trzeba to określić
"Dobra, marudo, nie marudź już tak, bo zamarudzisz mnie na śmierć."

31.media.tumblr.com/a4680331a0e696af3a51b345db3fc2b3/tumblr_mfvcyqBCrE1ra5xmxo1_500.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY

Prefix użytkownikafuerte
Tak w celu odświeżenia tematu...

Mnie osobiście bardzo mierzi stosunek młodzieży do osób dorosłych, starszych po prostu. Najprościej jest to chyba zaobserwować w szkole, widząc jak uczniowie odnoszą się do starszych kolegów, czy w końcu - do nauczycieli. Przypadki zakładania kosza na głowę były już słyszalne w momencie, kiedy ja sama byłam w gimnazjum, czy nawet w podstawówce. I o ile w czasach, kiedy nasi rodzice chodzili do szkoły sprzeciwienie się nauczycielowi było nie do pomyślenia, to teraz uczeń może właściwie wszystko.

Kwestia tego sprzeciwu wobec nauczyciela, jeżeli chodzi o sprawy światopoglądowe, czy historyczne: kiedy nie zgadzamy się z tymi pierwszymi, albo wiemy, że historia kształtowała się odrobinę inaczej, jest dla mnie jak najbardziej dopuszczalna. Natomiast jeżeli chodzi o wtrącanie się w decyzje nauczyciela, niepozwalanie mu na przeprowadzenie tej nieszczęsnej lekcji, rzucanie wyzwiskami w jego stronę, jest dla mnie nie do pomyślenia.

Zmierzam do tego, że dzisiejsza młodzież (chociaż to jest także domena 20 i 30 latków, ale nie o nich temat) nie wykazuje jakiegokolwiek szacunku dla starszych. Świetnie, że istnieją jeszcze wyjątki, które potrafią rozróżnić rozmowę z rówieśnikiem, a rozmowę z nauczycielem. I chociaż to się przecież wydaje oczywiste i ogólnie uznane, to w rzeczywistości tak nie jest.
Nie mówiąc już o skrajnych przypadkach, które w rozmowie z nauczycielem uważają słów wulgarnych, niejednokrotnie zapominając o formie zwracania się per "proszę pana/i".

Czasami mam wrażenie, że nasze pokolenie (już 20latków) było ostatnim, które jeszcze zachowywało jakiekolwiek normy zachowania się w stosunku do osób starszych. Samo odzywanie się do swoich rówieśników budzi wiele zastrzeżeń, natomiast przenoszenie tego języka na relacje młodzież-dorosły jest po prostu przerażające.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaYourSmile
fuerte, to wszystko zależy od tzw. środowiska. W szkołach o wysokim poziomie normą jest kulturalne zachowanie wobec nauczycieli, ale jeśli mówimy o jakiś zapleśniałych rejonach (nie mówię, że wszystkie szkoły rejonowe są złe!) to masz całkowitą rację.

Teraz wielu gimnazjalistom i licealistom wydaję się, że mogą wszystko, bo inaczej zrobią z nauczyciela sadystę albo zboczeńca. Tak, zdarzają się takie przypadki! Dla mnie to jest straszne..

Moja mama jest nauczycielem, mój dziadek i babcia byli nauczycielami.. Trochę coś na ten temat wiem.. Znam perspektywę obu stron. Zarówno ucznia jak i nauczyciela. Przecież można wyrazić swoje poglądy np. na historii, choć są sprzeczne z tym co mówi nauczyciel. Tylko trzeba zrobić to w kulturalny i stosowny sposób, a nie rzucać w tego człowieka wyzwiskami! Mam świetnego historyka nie raz nie dwa dochodzi do sytuacji zupełnie przeciwnych poglądów i jakoś jeszcze nie doszło do kłótni ani żadnych nieprzyjemnych sytuacji dla obu stron. Wręcz odwrotnie ten historyk jest zadowolony, że mamy własne zdanie i je wyrażamy w kulturalny sposób..

Z mojej perspektywy są jeszcze gimnazjaliści czy licealiści, którzy potrafią się zachować. Szkoda, że jest ich coraz mniej..

Prefix użytkownikafuerte
Przecież można wyrazić swoje poglądy np. na historii, choć są sprzeczne z tym co mówi nauczyciel. Tylko trzeba zrobić to w kulturalny i stosowny sposób, a nie rzucać w tego człowieka wyzwiskami! Mam świetnego historyka nie raz nie dwa dochodzi do sytuacji zupełnie przeciwnych poglądów i jakoś jeszcze nie doszło do kłótni ani żadnych nieprzyjemnych sytuacji dla obu stron. Wręcz odwrotnie ten historyk jest zadowolony, że mamy własne zdanie i je wyrażamy w kulturalny sposób.

Też miałam w liceum historyka, który bardzo cenił sobie nasze zdanie i jakby nie ukrywał też swoich sympatii, czy swojej oceny faktów, które w książce były przedstawione sucho lub wręcz wybielone. Natomiast właśnie w tym rzecz, na jego lekcjach dyskusje prowadzone były w sposób kulturalny, chociaż to może bardziej dotyczyły lekcji WOSu, które prowadził, bo tam jest więcej tematów społecznych. I naprawdę za takimi dyskusjami podpisuję się w pełni, bo to nas rozwija. Ale z kolei przytoczę przykład języka polskiego, czy wychowawczej, kiedy każda dyskusja dotycząca czy postaci z książki, czy spraw załatwienia Wigilii klasowej kończyła się głupimi tekstami moich koleżanek, czy kolegów. I jakby o żadnej kulturalnej dyskusji nie było mowy, a co najgorsze - nauczyciela niespecjalnie reagowała na to, że zaczynamy po prostu po sobie jechać.

Z mojej perspektywy są jeszcze gimnazjaliści czy licealiści, którzy potrafią się zachować. Szkoda, że jest ich coraz mniej..

Oczywiście, że są, ale właśnie teraz kultura jest wyśmiewana, uznawana za coś dziwnego. Bo zmieszanie nauczyciela z błotem, czy chamskie odezwanie się stało się jakimś wyznacznikiem lansu wśród znajomych.

Chciałabym jeszcze przytoczyć sytuację, która nie spotkała bezpośrednio mnie, ale moją babcię.
Babcia, jak wielu starszych ludzi, czuje się w obowiązku zwracać uwagę każdemu, kto zachowuje się niestosownie, czy to według niej, czy ogólnie. Mieszka naprzeciw gimnazjum, więc często uczniowie stoją niedaleko bloku i palą papierosy. Kiedyś, jak to babcia, zwróciła uwagę jakiemuś chłopakowi, żeby tutaj nie palił, żeby w ogóle nie palił, bo to szkodliwe, a on jest jeszcze młody. Co usłyszała w odpowiedzi? Przyjemne i kulturalne spierdalaj, stara kurwo. Nic, tylko człowiek dębieje. Poszła więc do dyrektora tego gimnazjum i zgłosiła mu po pierwsze to, że połowa szkoły jara fajki na potęgę przed blokami, a po drugie napomknęła o tym, jak ów chłopak zareagował na to, że zwróciła mu uwagę. Co na to dyrektor? Niech pani ich nie zaczepia, bo są niepezpieczni. Jeszcze panią pobiją i będzie nieszczęście. Niech pani nie reaguje.
Nie opadają ręce w takim momencie? Skoro dorosły facet, który w dodatku jest dyrektorem szkoły nie potrafi z pomocą nauczycieli zapanować nad taką liczbą uczniów? Owszem, nie zakaże im palenia, ale nawet nie podejmuje próby egzekwowania takiego nagannego zachowania, boi się własnych uczniów.

Nie wiem, czy wina leży w tym, że rodzice, którzy chcą mieć koleżeńskie relacje ze swoimi dziećmi zapominają wpoić im podstawowych zasad odnoszenia się do siebie nawzajem, czy po prostu ten sposób bezstresowego wychowania jest brany zbyt na serio.

Dorośli teraz nie mają żadnego autorytetu, młodzi mogą wejść im na głowę, skopać i zmieszać z błotem. Żadnego strachu przed karą, bo się starszy sami młodych boją. I to jest przerażające. Nie jestem za bezwzględną dyscypliną, natomiast to, co teraz dzieje się wśród młodzieży mogłabym nazwać zwyczajnie rozpasaniem.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Ok, mój temat więc się wypowiem.

Mnie osobiście przerażają dzisiejsi nastolatkowie. Najpierw przytoczę historię z mojego, ach, barwnego życia.
Pamiętam, że jak chodziłam do gimnazjum rygor mieliśmy tam niesamowity. Ani do sklepu wyjść nie można było, ani po szkole chodzic na przerwach, dziewczyny nie miały luster w łazienkach bo ktoś coś tam kiedyś przeskrobał, nie mogły nosić długich kolczyków, malować twarzy czy paznokci, a za farbowanie włosów dostawało się -50pkt, do szatni odprowadzali nas nauczyciele. Dyrektorka była bardzo zasadnicza. Dzięki tym zasadom chciała wyprowadzić dzieciaki z biednych i patologicznych rodzin na prostą (3/4 osób w szkole to były takie osoby). W dużej mierze jej sie to udawało. Pamiętam, że przypadki chamstwa w klasie były sporadyczne i zazwyczaj wychodziły od tych samych osób.
Odwoziłam niedawno bratanicę do tej szkoły i to co zdołałam zobaczyć przez godzinę przebywania tam, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Dziewczyny wyglądały jak panienki lekkich obyczjów, w szortach ukazujących pół dupy, kurna. Chłopacy stali sobie przed wejsciem i jarali fajki. Ktoś na korytarzu wciągał tabakę ( rozumiem, że można ją wciągać bo sama to robię, ale nie w szkole i do tego taki szczyl młody- 4-5 klasa). Jakis typek mały, z 1. klasy tak myślę, siedział w szatni i co drugie słowo to oczywiście nasez zacne "kur*a".

Za moich czasów to byłoby nie do pomyślenia. Okazało się, że nowy dyrektor jest bardzo tolerancyjny... Jak tu się dziwić dlaczego z tych ludzi wyrasta to co wyrasta, skoro dorośli podchodza do tego ze spokojem. Ach, mój synuś przeklina? Ahahaha, ale to śmieszne, on jest jeszcze taki mały.- Słyszałam takie teksty już kilka razy...

Dobija mnie jak idzie dzieciarnia przez miasto i rzucza kur*ami na prawo i lewo. Co tam, że dookoła pełno ludzi. Co tam, że patrzą ze zgorszeniem. Ja przeklinam, i to często, ale nigdy na ulicy, przy dorosłych i na pokaz. Nie ma się czym chwalić.

Chamstwo wobec dorosłych... Ludzie to już biorą za normę. Krzyknie taki dorosły na dziecko albo da klapsa, to ten go zaraz poda do Fundacji Praw Człowieka czy tam Dziecka, fuck. Co tam, że córka nazwała matkę suką. Przecież to normalne. Dzieciakom pozwala się w tych czasach na o wiele za dużo. Mają wszystko, a wdzięczności czy szacunku doczekać się nie można...

No tak, wypowiedziałam się o patologicznej, moim zdaniem, młodzieży, a miałam mówić o gimbach.

Rażą mnie osóbki mówiące, że One Direction wniósł nowego smaka do muzyki albo, że Hannah Montana jest najlepszą aktorką ever <3;***. I wiecie co jeszcze słyszałam. High School Musical 3 powinien dostać Oscara za muzykę! Dlaczego dzisiejsze dzieciaki mówią, że Kurt Cobain nagrywał chłam ale był ładny, że Freddie Mercury był brzydki, kto by chciał go słuchać. Dlaczego stare kino nie jest doceniane? Tja, wszycy jarajmy się Jestem bogiem. Albo jak można nie wiedzieć kto jest prezydentem Ameryki, albo kim był Martin Luther King...
Młodzież głupieje z roku na rok czy to my jesteśmy totalnymi ignorantami w kwestiach tego co jest dobre i co powinno się wiedziec, a czego nie?
Przytoczę słowa bardzo mądrego człowieka - znajomego mojego taty, który liczy sobie już z 60 wiosen: ŻAL DUPĘ ŚCISKA JAK SIĘ PATRZY NA TE DZIECIAKI. Co tu dużo mówić też tak czuję jak widzę zdjęcie na fejsie jakiejś tam czternaski i podpis: NiKt nie wIe co przeSzłam w Życiu, nIKt nie poZnał jeszcze tego bÓlu. Dziękuję, że jesteście ze mną. i do tego 40 osób oznaczonych na tej foci... Yhm, bardzo mądre i życiowe.

To narazie tyle. Jest chaotycznie, ale "moje" dziecko siedzi mi pod nogami i każe czytać książkę. Zgadnijcie co zgarnęła z półki, hyhy.
Edytowane przez Prefix użytkownikaulka_black_potter dnia 12.06.2013 16:48

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikariveen
Więc teraz wypowie się gimnazjalistka.
Zgadzam się, że większość moich rówieśników to takie typowe 'gimbusy'. Nie lubię tego słowa i nie używam. Tylko, że nie zawsze 'gimbus' to gimnazjalista. Często to nawet podstawówka.. też czasem i liceum. Nie prawda też, że wszyscy tacy są! Chodzę do gimnajum w małej miejscowości, wręcz wioski. Ledwo 100 gimnazjalistów. Może dlatego mogę być nie obiektywna, ale w mojej szkole jest w miarę spokojnie.

Pamiętam, że jak chodziłam do gimnazjum rygor mieliśmy tam niesamowity. Ani do sklepu wyjść nie można było, ani po szkole chodzic na przerwach, dziewczyny nie miały luster w łazienkach bo ktoś coś tam kiedyś przeskrobał, nie mogły nosić długich kolczyków, malować twarzy czy paznokci, a za farbowanie włosów dostawało się -50pkt, do szatni odprowadzali nas nauczyciele. Dyrektorka była bardzo zasadnicza.

Są jeszcze takie gimnazja. Przynajmniej ja do takiego chodzę. Zakaz malowania się, noszenia spódniczek powyżej kolana, noszenia krótkich bluzek, noszenia bluzek, które odkrywają ramiona, noszenia krótkich spodenek (w lecie też), noszenia butów na obcasie. To nie są takie tam 'zakazy'. Za nie przestrzeganie są kary. Ktoś, kto wszystko sobie olewa w końcu zostanie wyrzucony. Nie jestem wielce zapoznana w świecie, może gdzieś indziej jest inaczej, a ja żyję zaślepiona widokiem mojej szkoły.
Bez ładu i składu trochę napisane.. Tylko chciałabym zaznaczyć, że są wyjątki tej młodzieży, co teraz potępiacie. Przynajmniej ja jestem wyjątkiem, moi koledzy. Ci, którym pasuje to towarzystwo i tak do niego trafią. Ktoś z olejem z głowie będzie ich omijał z daleko.

24.media.tumblr.com/5f94107909cf68a08611fadc9c572d3b/tumblr_mtyb3r48Tf1sifo6do1_500.gif

Niektóre stare rany nigdy się nie zabliźniają i krwawią przy najmniejszym nawet zadrapaniu.

Prefix użytkownikaBeastille
Po prostu muszę coś tutaj dopisać :)

Sama jestem w gimnazjum i wiem jak jest. Dzisiejsza młodzież nie ma żadnego szacunku do starszych. Weźmy przykład, kiedyś zapytałam się chłopaka z podstawówki czy nie chciałby żebym się przesunęła bo pewnie nie widzi sceny, a on do mnie: "Spier*****". Ja w jego wieku (mówię jak starsza osoba) co najwyżej mocno bym się zawstydziła i powiedziała: nie, nie, tak jest dobrze. Nie rozumiem, serio. Kiedyś to było całkiem co innego, a to było zaledwie kilka lat temu bo mam cholernie piętnaście lat!
Kolejna kwestia. Dzieci mają teraz po prostu za dużo, rodzicielki kupują już im telefony od najmłodszego, to chore...bo nawet nie odkryją w sobie żadnych zainteresowań tylko będą całymi dniami siedzieć na internecie w komórce póki nie przejdą na laptopa.
Co mnie przeraża? To, że teraz wręcz nagłośniane jest, iż wychudzone kobiety są kanonem piękna. I każda nastolatka próbuje się upodobnić do takiej modelki nie poprzez zdrowe odchudzanie a drastyczne.
Widzieliście teraz strony na tumblr.com? Wszędzie wychudzone dziewczyny. Co za tym idzie...cięcie się. Kolejny problem, który mnie po prostu szokuje. Kiedyś tak nie było, prawda? Z tego co mi mówiono, ludzie byli zbyt zajęci by przejmować się takimi małymi problemami. Poza tym teraz, w tych czasach, można spotkać się z tym, iż co trzecia nastolatka sięga po żyletkę. Bo to jest modne, bo to "pomoże". Dlaczego tak jest? Ludzie po prostu nakręcają młodsze osoby do robienia tego.
Reklamuje się jakieś cholerne, że tak powiem, gówno i promuje, a nastolatki tym przesiąkają. Wszędzie jest po prostu chora propaganda!
Ich priorytetami staję się to by mieć lepsze buty, nowy sprzęt, modniejsze ciuchy.
Jak nie było facebooka, nk czy innych stron społecznościowych nastolatki nie wstawiały (13latki wzwyż) zdjęć ze swoich szalonych imprez z tapetą na twarzy i wyeksponowanym dekoltem.
Piekielnie przeraża mnie to do czego społeczeństwo zmierza, bo skoro dzisiaj tak jest...to jak będzie za 10 lat?
Teraz na każdej przerwie mogę zauważyć, że każdy trzyma w dłoni komórkę.
O i ważna kwestia. Niektórzy chyba nie potrafią nie kaleczyć języka polskiego. Czy tak trudno przyłożyć się do nauczenia się naszego ojczystego języka?
"Gimbus" nie jest dla mnie nawet obraźliwe, co najwyżej żałosne.
Chyba sami widzicie, że teraz każdy jest karmiony medialnymi bzdurami i nikt nie zdaję sobie sprawy jak na świecie jest źle. Zamiast, kurde, przejmować się tym, że "Och bosze, Ilona ma lepsze spodnie ode mnie,hehe hehe heelele" to mogliby poświęcić kilka chwil na coś ważniejszego. Jesteśmy przyszłością tego narodu i jeśli niektórzy się nie ogarną to co z nami będzie?
Nie mówię żeby kuć przed książkami całymi dniami, czy w ogóle nie siedzieć przed komputerem, nie, po prostu mogliby ZMĄDRZEĆ. BO BRAK IM ROZUMU. ZŁÓŻMY SIĘ DLA NICH NA ROZUM, PROSZĘ.
"May the wind always be at your back and the sun upon your face. And may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars."

31.media.tumblr.com/af20c4803edfa5868b3597be9b712508/tumblr_mqwornqJzb1ro4l1eo3_500.png

"Prawda jest taka, że lotniska widziały więcej szczerych pocałunków niż ołtarze kościołów
- a ściany szpitali słyszały więcej prawdziwych modlitw, niż ściany kościołów."

25.media.tumblr.com/d1a217d9cfa0407c58a4758ada7130d2/tumblr_mrquv1nGwP1qdghxxo2_500.png

31.media.tumblr.com/7c60a318618c2266cace1a0799b39eb3/tumblr_mrquv1nGwP1qdghxxo3_500.png

31.media.tumblr.com/93b58aaf0a42fac106900c5402be6fbf/tumblr_mrquv1nGwP1qdghxxo1_500.png

Prefix użytkownikaSixth Gun
Jestem aktualnie w gimnazjum i nie wiem, czy tylko tutaj jest tak tragicznie czy w innych gimnazjach też.
Wchodzę do łazienki - czuć fajki
do szatni na wf - fajki
do szatni z szafkami - fajki
Czasem nawet na korytarzu czuć fajki. Nauczycielki czują ale reagują tylko wtedy jak nikt nie pali. Tylko w zeszłym roku trzy dziewczyny zaszły. Jedną zgarniali z łazienki bo była tak upita że nie stała na nogach. Nawet Najarani przychpdzili ale któryś z nauczycieli się poznał.

dla mnie najstraszniejsze jest to, że jak nie masz vansów i ubrań za furę pieniędzy to się nie liczysz. Jak nie jesteś chudy (nie szczupły, chudy...) to nie istniejesz. Jeżeli masz jakiś mały mankament to i tak masz krzywy ryj. Jak się źle uczysz i stawiasz nauczycielom to jesteś fajny. Jak nie masz grzywki z potylicy to jesteś brzydki. Ogólnie to aż mnie ściska jak widzę, że jakiś chłopak jest lepiej ubrany ode mnie. No nieraz jak widzę te całe stylówki chłopaków to sama bym się tak ubrała. Jeszcze te napisy JB na naszyjnikach w serduszkowej obramówce... Dziwić się potem, że nazywany jest pedałem.

Przeraża mnie odsetek osób pijących i palących. W pierwszym półroczu pierwszej klasy tylko z mojej grupy 14 osób było na jakimś 'melanżu' a na drugi dzień chcieli dzwonić po karetkę do szkoły.
I te całe miłości, rzygać się chce.

Młodzież zawsze była nie halo ale teraz nabrało to zupełnie innego wymiaru
Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick.png

Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić

Prefix użytkownikagne
Jestem aktualnie w gimnazjum i nie wiem, czy tylko tutaj jest tak tragicznie czy w innych gimnazjach też.
Wchodzę do łazienki - czuć fajki
do szatni na wf - fajki
do szatni z szafkami - fajki
Czasem nawet na korytarzu czuć fajki. Nauczycielki czują ale reagują tylko wtedy jak nikt nie pali. Tylko w zeszłym roku trzy dziewczyny zaszły. Jedną zgarniali z łazienki bo była tak upita że nie stała na nogach. Nawet Najarani przychpdzili ale któryś z nauczycieli się poznał.

Hmm, tak bardzo opisałaś moje gimnazjum z czasów kiedy jeszcze do niego chodziłam. ;p
Co śmieszne pozytywnie wspominam ten okres mojego życia. Nauka w tym motłochu, jakim było moje gim (z 1000 osób?) dała mi przekonać się na własnej skórze, że nie wszyscy są grzeczni, cudowni i ułożeni. Mimo to podobała mi się ta anonimowość i luz chociaż nigdy nie dałam się przeciągnąć na złą stronę. Bycie w samym sercu tej patologi mnie śmieszyło, co w sumie może świadczyć o lekkiej niedojrzałości, bo powinnam nad tym płakać. ;p No ale może to właśnie dlatego, ze miałam swój własny rozum i mogłam uczyć się na błędach innych, a nie swoich. ; )

Jak nie masz grzywki z potylicy to jesteś brzydki.

xD

Ja w ogóle słyszałam od koleżanki taką historię. Ktoś tam jej opowiadał, jakaś koleżanka, która obecnie jest właśnie w gim.
W każdym razie, podobno, jak chodzi się w gimnazjum na biby. W sumie sami swoi, wszyscy się dobrze znają znają, jakies klasowe towarzystwo, co nie. No. Mimo to, dziewczyny wyznaczają spośród siebie jedną, która pije MNIEJ, tak żeby mogła potem pilnować całej reszty, które raczej się nie ograniczają z piciem, bo KOLEDZY tylko czekają jak one się spiją i przestaną kontrolować i zaciągają je potem na jakieś obmacywanki i żeby tylko obmacywanki. Koniec historii. ---.---
Ja za swoich znajomych z LO dałabym sobie ręce uciąć (oczywiście tylko teoretycznie^^), że jestem w ich towarzystwie bezpieczna.

Sorry, że bez ładu i składu, ale nie chce mi się.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Prefix użytkownikaLibatius_Borage
Matko... Czytam tak te wpisy gimnazjalistów i jestem wielce zdziwiony jak przeszkadza wam wszystko. Ja też kiedyś byłem w gimnazjum, byłem w liceum i widziałem wszystkie te zachowania, palenie po kątach, picie przed zajęciami, bójki na boisku. Tylko nie pamiętam, żeby kiedykolwiek mi to przeszkadzało. Nie chcesz uczestniczyć w tym czy tamtym, to nie uczestnicz! Nie pij, nie pal, będziesz miał/miała spokojniejsze życie. Ale jedno jest pewne, denerwowanie się na ludzi, którzy piją czy palą czy robią cokolowiek co Ci się nie podoba, wygląda jakbyś zazdrościł/a im w jakimś stopniu. Więc zdecyduj, co tak na prawdę chcesz robić.
///Oppugno ciulaku///

Libatius_Borage napisał(a):

Matko... Czytam tak te wpisy gimnazjalistów i jestem wielce zdziwiony jak przeszkadza wam wszystko. Ja też kiedyś byłem w gimnazjum, byłem w liceum i widziałem wszystkie te zachowania, palenie po kątach, picie przed zajęciami, bójki na boisku. Tylko nie pamiętam, żeby kiedykolwiek mi to przeszkadzało. Nie chcesz uczestniczyć w tym czy tamtym, to nie uczestnicz! Nie pij, nie pal, będziesz miał/miała spokojniejsze życie. Ale jedno jest pewne, denerwowanie się na ludzi, którzy piją czy palą czy robią cokolwiek co Ci się nie podoba, wygląda jakbyś zazdrościł/a im w jakimś stopniu. Więc zdecyduj, co tak na prawdę chcesz robić.

Tss, większej głupoty już dawno nie słyszałam. To, że kogoś denerwuje debilne zachowanie kolegów czy tam koleżanek z klasy nie znaczy, że im czegoś zazdroszczą. Jak można patrzeć biernie na idiotyzm, głupotę, staczanie się? Ja tam nie chciałabym żyć z ludźmi, którzy jak dla mnie sięgają dna. Bierność jest tak bardzo beznadziejna, że bolą oczy od czytania Twojego posta: )

btw. gimnazjum i liceum mam już dawno za sobą.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaSixth Gun
gnębi, słoneczko i tego typu dziecinady to juz przeszłość :)
Teraz się wpuszcza dziewczynę do ciemnego pokoju, ktoś ją przeleci a ona ma zgadnąć, kto to był. Albo dziewczyny malują sobie usta różnokolorowymi szminkami a potem zostawiają ślady, że się tak wyrażę, na chłopaku. On ma zgadnąć która z nich co mu robiła. Bardzo zabawna i fajna zabawa, prawda? W tym przypadku to nie ręce tylko głowa opada.
Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick.png

Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić

Prefix użytkownikaAlette
Libatius_Borage napisał(a):

Matko... Czytam tak te wpisy gimnazjalistów i jestem wielce zdziwiony jak przeszkadza wam wszystko. Ja też kiedyś byłem w gimnazjum, byłem w liceum i widziałem wszystkie te zachowania, palenie po kątach, picie przed zajęciami, bójki na boisku. Tylko nie pamiętam, żeby kiedykolwiek mi to przeszkadzało. Nie chcesz uczestniczyć w tym czy tamtym, to nie uczestnicz! Nie pij, nie pal, będziesz miał/miała spokojniejsze życie. Ale jedno jest pewne, denerwowanie się na ludzi, którzy piją czy palą czy robią cokolwiek co Ci się nie podoba, wygląda jakbyś zazdrościł/a im w jakimś stopniu. Więc zdecyduj, co tak na prawdę chcesz robić.

Aż poczułam psychiczną potrzebę odezwania się. Po pierwsze popieram Ulkę. Po drugie "to wszystko" to nie jest picie, palenie czy bójki na boisku, o czym wspomniały już te "gimnazjalistki".

Nie wiem jak można po prostu akceptować idiotyzm szerzący się wśród młodzieży. To chyba dobrze, że są wśród nich takie jednostki, które tego nie popierają. Równie dobrze można powiedzieć - "nie popierasz gwałtów? Nie gwałć, ale daj gwałcić innym". No bo sorry, bierność w naszym społeczeństwie sięga już kosmosu i chyba czas z tym skończyć.

Nie rozumiem też co jest fajnego w obecnym zachowaniu nastolatków. Ja nie piszę tutaj o zwykłym wypiciu piwa czy zapaleniu papierosa - nie popadajmy w przesadę. Ale jeśli faktycznie uczeń pozwala sobie na przychodzenie do szkoły pijanym? Jeśli przynajmniej jedna dziewczyna w klasie jest w ciąży? Jeśli w kiblu sprzedaje się narkotyki? Poczekaj tylko aż będziesz miał swoje dzieci, chcę zobaczyć jak powiedz im - spoko córeczko, niech cię rżnie pięciu kolegów na raz, w końcu KAŻDY BYŁ W GIMNAZJUM.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikagne
Teraz się wpuszcza dziewczynę do ciemnego pokoju, ktoś ją przeleci a ona ma zgadnąć, kto to był. Albo dziewczyny malują sobie usta różnokolorowymi szminkami a potem zostawiają ślady, że się tak wyrażę, na chłopaku. On ma zgadnąć która z nich co mu robiła. Bardzo zabawna i fajna zabawa, prawda? W tym przypadku to nie ręce tylko głowa opada.

Tylko ile w tym jest prawdy, a ile fantazji internautów? ;)
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

Prefix użytkownikaLily050
Ja jestem w 1gim. ; ) Moja szkoła jest dość porządna, więc nie ma tam żadnych fajek itp. Nie jestem i nie będę takim "gimbusem" jak co niektórzy.
Ja w szkole jestem taka, jak w podstawówce... cicha, spokojna, nieśmiała i najgrzeczniejsza w klasie. Niestety, zbyt cicha, spokojna, nieśmiała i grzeczna. -.-
Odbiegam od tematu. ; D Gimnazjaliści to tacy buntownicy, nic im się nie podoba... Uważają się za dorosłych. Ja bardzo nie lubię, jak ktoś chce za wszelką cenę być już po osiemnastce. Nastolatki sobie dodają lat, a jak będą po trzydziestce będą sobie odejmować! -.- Nie podoba mi się, że chłopaki sobie łażą po korytarzach w obwisłych bluzach, traktują nauczycieli jak kolegów i ciągle kaleczą język polski przeklinając. .___. W moim gimnazjum z reguły tak nie ma, bo jak już wspomniałam to porządna szkoła, ale zdarzają się i takie "łobuzy" delikatnie mówiąc.

Jeśli komuś się coś nie podoba w tym poście, to ja tylko wypowiadam się na ten temat... ; D To chyba oczywiste, w końcu o to chodzi w forum. ; ))
Nie wchodzę już na tę stronę.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: