Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pracownik departamentu
12.06.2026 18:36
Padł dziś Facebook i nikt nie pamiętał, żeby tu wejść (*)

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:58
Moje ma niecałe 12 lat

Pracownik departamentu
07.06.2026 20:56
Czesc

Wielki Mag
07.06.2026 10:25
no i jutro mi stuknie dekada na stronie...

Wielki Mag
07.06.2026 10:24
Sharllottka, technicznym? nikt. bo czy A. jeszcze o tej stronie pamięta... nie wiem. o Krico już nawet nie wspominając xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
NOP czy Antifa? I kto nam wreszcie powie prawdę?
Prefix użytkownikaUpadly Aniol
Ty chyba nie możesz po prostu znieść, że ktoś ma inne zdanie niż ty.

To samo mógłbym powiedzieć o tobie. Dokładnie to samo. Czytając nie raz artykuły natknąłem się na zarzuty, że to tobie ktoś wytyka 'uważanie się za mądrzejszą'. Ciekawe ile myślałaś nad tą "ofensywą". Chyba sporo, bo od moich postów minie jakiś czas zanim sobie przekalkulujesz jak tu coś napisać. Zauważ, że to nie ja zaraz jak napiszesz post lecę od działu do działu, tylko po to, żeby "objawiać swoje inne zadnie". Tak, to forum. Jednak nie sposób nie odnieść wrażenia, że przyjęłaś sobie za punkt honoru nie zgadzać się ze wszystkim cokolwiek bym nie napisał. Nawet zmienić zdanie potrafisz jak okaże się, że mam podobne ( ----> demokracja chociażby ) Pomijam już Huncwotów i Snape'a, bo to dziecinada. Nie próbuję nikogo obrażać, więc nie wmawiaj mi głupot, bo to śmieszne. Tylko dlatego, że mam inne zdanie, to już mam kogoś obrażać. To, ty w swoim stylu oznajmiłaś : "i już mnie to nie dziwi", - stawiasz się wyżej od kogoś, bo nie klaszczę twojemu tokowi myślenia.

Ty jesteś normalny?

I kolejny sposób dyskusji na poziomie. Ale to ja tu obrażam. Żałosne po prostu. Jestem nienormalny, bo mam inne zdanie od najmądrzejszej na świecie, i jedynie słusznie myślącej księżnej Hp netu Alette.

GDZIE? Gdzie ma miejsce na lewacka propaganda,

W wielu miejscach. W miejscach gdzie zaprasza się Baumana, w GW, gdzie Michnik pisze o Żołnierzach Wyklętych jako bandytach, w tygodniku NIE gdzie towarzysz Urban z wszystkiego co polskie się śmieje, i pali flagę Polski. Ogólnie w większości mediów.

czemu jest winna lekcja historii

Przecież ile się słyszy - na tej stronie jak najbardziej, że lekcje historii są słabo prowadzone, że nie sposób wszystkiego zrozumieć, przerobić, pojąć. Nic nie poradzę, że nie rozumiesz mojego toku myślenia. Ja twojego, a żyć trzeba dalej. Możesz się wściekać, ale nic nie zmienisz tymi ciągłymi atakami. Pogódź się może z tym.

Zawsze uważałam, że ludzie, którzy się niczym nie przejmują, są zwyczajnie szczęśliwsi.

A ja uważam inaczej, i co to będzie ?

Bo dla Niemców Rosjanie byli niższą kategorią człowieka. Jak więc niby mieli żyć jak za pan brat?

We wspólnym działaniu. Wspólnie na Polskę napadli, podpisali pakt, bywały akcje gdzie razem współdziałali. Z innymi krajami też.

A powiedz mi proszę, jak niby walka do ostatniej kropli krwi miała być nazistom nie na rękę?

Bo byli tacy ( i są nadal niestety ), dla których Polska znaczy tyle co marchewka na kiju. Środowiska, którym nie sprawiało żadnej różnicy czy będą pod okupacją czy we własnym kraju, byle żyli. Każda grupa walcząca, i stawiająca interes własnego państwa ponad swój jest 'niebezpieczna' dla najeźdźcy. Czemu w Katyniu zginęli oficerowie, ludzie wykształceni, inteligentni z wyrobionym światopoglądem a nie proste 'chłopki roztropki'. Bo tymi drugimi można było łatwiej manipulować. Za Judaszowe srebrniki byli gotowi działać pod dyktando 'nowej władzy' - za pieniądze, awanse, społeczne korzyści.

w sumie odechciało mi się dyskusji. Znowu. Dlatego bez odbioru. Pozdrawiam.

A to niespodzianka...Już tak kończysz te dyskusje za każdym razem, że nie wiem ile razy miało to miejsce. Serio, zgubiłem się.

Idea Marszu jest słuszna. I ma on prawo się odbywać. Mogą być Manify na 8 marca, które organizują feministki i działaczki lewicowe, mogą być parady równości organizowane przez lesbijki, gejów, transwestytów. To TAK SAMO mogą być marsze organizowane przez środowiska narodowe, kombatanckie, niepodległościowe. Faszystą jest ten kto staje na drodze takiego marszu Uważam tak sam jak tu : http://www.youtub...cRGJpsodbI
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikafuerte
Idea Marszu jest słuszna. I ma on prawo się odbywać. Mogą być Manify na 8 marca, które organizują feministki i działaczki lewicowe, mogą być parady równości organizowane przez lesbijki, gejów, transwestytów. To TAK SAMO mogą być marsze organizowane przez środowiska narodowe, kombatanckie, niepodległościowe. Faszystą jest ten kto staje na drodze takiego marszu Uważam tak sam jak tu : http://www.youtub...

No tak, tylko sama idea sobie tam nie wędruje. Jeżeli ktoś chce coś organizować, to niech zadba o bezpieczeństwo na takim marszu. Dziwnym trafem, co roku 11 listopada słyszy się o zadymach, rzucaniu kamieniami, paleniu samochodów, tęcz i tak dalej. Na Manifach baby robią zadymy na pół miasta? Jasne, można sobie tłumaczyć to tym, że manifestacje feministek nie cieszą się jakąś ogromną popularnością, to i zamieszek nie ma. Ale sorry, jeżeli w Marszu Niepodległości biorą udział także rodziny, a więc i dzieci, a obok idzie jakiś kretyn, który skacze do policji albo pali cokolwiek i zwyczajnie niszczy stolicę, to to nie jest bezpieczny marsz. Mnie do poglądów ONR czy NOP daleko, ale niech sobie maszerują, proszę bardzo. Dopóki jakaś część (w porównaniu z ogólną liczbą może nie większość) to po prostu zwykła hołota, która demoluje stolicę swojego ukochanego (rzekomo) kraju, to dla mnie takie marsze nie powinny mieć miejsca.

Może komuś imponuje "miłość do ojczyzny", która daje podstawę do wywalenia wszystkich, którzy się nie zgadzają ze światopoglądem narodowców (nawet jeśli organizatorzy marszu do przemocy się nie uciekają, to hołota się z nimi utożsamia). Najlepiej wykopać każdą inność, która nawet państwu nie zagraża, a wszystko to w imię "patriotyzmu". Bo ci, których tęcza jest symbolem, przecież patriotami być nie mogą, bo nie pasują do schematu.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaUpadly Aniol
No i ja się nawet po części zgadzam. Bo jak słusznie zauważono odniosłem się do idei. Nie jestem organizatorem, nawet w Marszu udziału nie brałem. W żadnym ze swoich postów nie odnosiłem się do aktów wandalizmu, bo to chyba coś banalnego, że jest to złe. I palenie tęczy, i rzucanie kamieniami, ataki na ambasadę, itd. Tak samo prowokacje i agresja tej drugiej strony. Musi być jakaś selekcja, bo też jestem przeciwny, żeby chuligani, którzy chcą się wyżyć, czy powalczyć z policją na Marsz przychodzili. Przez zdecydowaną mniejszość potem obrywa się wszystkim. Czy organizatorom czy zwykłym uczestnikom. No, na tych paradach też bywa różnie. Mają prawo maszerować wszyscy. Ta paranoja strachu jest bezpodstawna. Rządziły już różne partie w Polsce : nawet LPR w koalicji z PIS-em. Ja nie przypominam sobie ustawy mówiącej o więzieniach dla gejów, lesbijek, innych nacji. Bez przesady. Ja nie mówię, że każdy lewicowiec chciałby mordować narodowców ( mimo, że przecież akcje w 1943 roku np. na Lubelszczyźnie miały miejsce. Bandy PPR atakowały i dokonywały egzekucji na członkach oddziałów Narodowych Sił Zbrojnych (NZS). Nie popadajmy w jakieś szaleństwo. Ateiści też mają swoje marsze. Czy ktoś czegoś zabrania ? Nie może być tak, że jednym pozwala się na wszystko, a drugim na nic. Ale co do aktów wandalizmu pełna zgoda.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikapiotrek zet
A ja obroniłem licencjat, obecnie zarabiam dobre pieniądze w polskiej firmie, mam piękną kobietę z którą za pół godziny wyjeżdżamy do Warszawy na Marsz Niepodległości. Po to by ŚWIĘTOWAĆ Niepodległość Ojczyzny. Mamy w zaopatrzeniu po jednej fladze Polski na kij. I tu się pytanie pojawia do niektórych tutaj: jestem ciemnogrodem, faszystą, zacofanym prawackim typem w kominiarce? Pozdrawiam! Ku Chwale Ojczyzny!

Prefix użytkownikaMikasa
Nie czytałam zbyt dokładnie tej dyskusji, ale chciałabym powiedzieć dwie rzeczy:

1. Każda skrajność jest zła
2. Nie wyrabiajcie sobie opinii na podstawie skrótu informacji z telewizji. Oni specjalnie filmują tylko burdy, pomijając pokojowe marsze. I tak, to prawda, że wśród zadymiarzy są przedstawiciele sił porządkowych (prowokacje), ale nie wypowiadam się na temat tego, co chcieli osiągnąć.

Aha, i takie tylko postscriptum: ogromny smutek mnie ogarnia, kiedy piękne święto narodowe (ile takich mamy? zazwyczaj świętujemy porażki) niektórzy niszczą swój własny kraj i jest to okazja do wyrażania wzajemnej nienawiści. To naprawdę straszne.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Rok temu o tym, że ktoś podpalił tęczę dowiedziałem się przy pomniku R.Dmowskiego, a o awanturze przy skłocie (słynne wyrywanie drzewek) dopiero w domu. Przeszedłem cały Marsz zupełnie spokojnie, śpiewając patriotyczne pieśni, obserwując przekrój całego społeczeństwa, od rodzin (kobiety z wózkami - wyobraźcie sobie!) do staruszek. Nie każdy tam idzie robić awantury, powiedziałbym, że przy takiej grupie osób NIE DA SIĘ skontrolować i opanować tego tłumu. Przekaz medialny jest jaki jest, ale ja się tym w ogóle nie przejmuje. Bo mam wyrobione zdanie o Marszu osobiście, a nie poprzez przekaz medialny czy policyjny!

Prefix użytkownikafuerte
Nie wiem w sumie, czy ktoś tutaj napisał, że wszyscy, którzy biorą udział w marszu są zacofani, albo że mają nierówno pod sufitem, czy coś w tym rodzaju. Mnie w każdym razie chodziło o zadymiarzy, którzy pod płaszczykiem patriotyzmu, wyrażają swoją dezaprobatę nad stanem państwa robiąc burdy, paląc samochody, instalacje i po prostu waląc się po mordach. I podtrzymuję swoje zdanie, że marsz nie jest przedsięwzięciem do końca bezpiecznym, skoro co roku pojawiają się dość poważne incydenty w wykonaniu tych pseudo-patriotów. Policja nie potrafi nad tym zapanować, a podejrzewam, że są rodziny, które pod wpływem doświadczeń z ostatnich lat po prostu rezygnują z wzięcia udziału w marszu. Bo nie wiedzą, czy faktycznie przejdą całą drogę bezpiecznie, świętując niepodległość, czy dostaną czymś w łeb od nawiedzonego fanatyka. Niech sobie każdy maszeruje, czy świętuje jak mu się podoba, dopóki nie naraża na niebezpieczeństwo innych i zwyczajnie nie niszczy miasta. Bo naprawdę, co tęcza ma wspólnego z niepodległością? Czy w imię wolności trzeba palić samochody stacji telewizyjnych? Nawet, jeżeli nie podoba nam się to, co głosi?

Jestem już w domu. Niestety nie dane mi było dojść do celu Marszu, ponieważ grupa debili zaczęła robić awanturę gdzieś za mostem, na którym z moją dziewczyną utknęliśmy. A że jutro wstaję rano, a nie byłem do końca pewny ile czasu będziemy zablokowani, postanowiłem zwyczajnie zawrócić.
Tu słowo, bo nie wiem kto "atakował" czy byli to zwyczajni idioci, którzy potrafią wszystko zepsuć w imię swojej pasji, jaką jest bicie się po ryjach przy każdej możliwej okazji, czy pożyteczni aktorzy na usługach ufoludków. Nie obchodzi mnie to. Organizatorzy MN powinni raz na zawsze odciąć się od grup chuligańskich/pseudokibicowskich. Dodam że jak rok temu, tak i dzisiaj widziałem matki z małymi dziećmi, staruszków itd. Dało się początkowo nawet odczuć dobrą atmosferę.

O, jest reakcja. Brawo!

https://scontent-...e=54626DE7

Prefix użytkownikabatalion_88
Do 2009 roku Marsz Niepodległości był niemal niezauważalnym zjawiskiem, nawet marginalnym. Uczestniczyło w nim ledwie kilkaset osób (w zdecydowanej większości środowiska narodowe). Ja zacząłem w Marszu uczestniczyć w roku 2011, gdzie już było o nim głośno. I nie tylko z powodu awantur czy zadym. Ja szedłem w biało czerwonym szaliku, w ręku flaga, obok znajomi, przyjaciele, nawet ciocia z Radomia. Był już pokaźny tłum. Było wówczas trochę ponad 20 tysięcy ludzi. Na obrzeżach pochodu jakieś ekscesy czy też incydenty się zdarzały, ale to były grupki z Antify, którzy przerzucali się butelkami i petardami z kibicami. Leciały też race. Większych zakłóceń nie pamiętam. Zgodzę się, że w tak wielkiej grupie ludzi zdarzą się też tacy, którzy nie dorośli do świętowania Niepodległości Polski. Co roku ludzi jest jeszcze więcej, i mam nadzieję, że w 2015 roku w końcu uda się uniknąć tych wszystkich prowokacji, burd, rzucania kostkami brukowymi itp. Wierzę głęboko, że Polacy pokażą innym nardom, że uroczystości w Warszawie mogą odbyć się w przysłowiowym świętym spokoju, że mogą wyglądać zupełnie inaczej. Śpiewy pieśni patriotycznych, skandowane hasła, transparenty - to wszystko jest ok. Jednak rękoczyny nie powinny się zdarzać. Z drugiej strony nie można spokojnie słuchać jak ktoś z drugiej strony opowiada bzdury, że na Marszu były flagi ze swastykami. To perfidne kłamstwo, takiej flagi nigdy nie było. Co najwyżej falanga - symbol NOP-u czy też ONR-u. Bardzo żałuję, że obraz pozostaje przedstawiony w taki negatywny sposób. Chciałbym kiedyś zobaczyć relację w TV, gdzie ukazani są idący kombatanci, rodziny z dziećmi, mamy z wózkami, studenci, młodzież, harcerze a nie wciąż tylko zadymiarze i chuligani. Bo trzeba uczciwie przyznać, że medialna relacja jest jednostronna (tylko te akty wandalizmu, starcia z policją, i nic poza tym). Przeciwnicy Marszu mówią, że idą w nim faszyści. Czyli według nich jestem więc faszystą. No trudno. Jakoś to przeżyję ;p Nie rozumiem natomiast straszenia Polaków przez te "tęgie głowy", że "w Polsce odradza się faszyzm" Omg Niech ktoś mi przypomni, bo naprawdę nie pamiętam kiedy to w Polsce panował ustrój faszystowski? Tym wszystkim ludziom wygadującym podobne bzdury nasz kraj pomylił się chyba z Włochami. Bo to tam Benito Mussolini stworzył ową dyktaturę.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 28.07.2015 12:14
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikafuerte
Temat właściwie powinien zmienić nazwę, ale skoro co roku dyskusja na temat Marszu Niepodległości toczy się tutaj, to nie będę jej już przenosić.

Media donoszą, że tegoroczny marsz był wyjątkowo spokojny i zanotowano tylko jeden poważny incydent. Pod pojęciem "spokojny" rozumie się brak poważnych burd, czyli po prostu nikt nie dostał po gębie i nie płonęły wozy TVN.
Z drugiej jednak strony w sieci już krąży video z transmisji Polsatu, gdzie grupa uczestników marszu wykrzykuje do kamery "jebać TVN, jebać Żydów, jebać Donalda". Także jasne, można uznać, że marsz ogólnie był spokojniejszy, ale retoryka jak widać wciąż ta sama.
Co sądzicie na temat marszu? Czy chcielibyście świętować rocznicę odzyskania niepodległości w takiej manifestacji?

Prefix użytkownikaSam Quest
Ja już się wypowiadałam na sb na ten temat, ale może rozwinę swoją myśl tutaj.
Nie lubię takich spędów i można to nazywać manifestacjami, pochodami, marszami, paradami ale w moim odczuciu to tylko synonim słowa spęd. Dużo ludzi w jednym miejscu. Gdzie dużo ludzi, tam pojawia się agresja.
Nie jestem radykałem, nie jestem też tzw. Lewakiem, ani Prawicowcem. Niektóre moje poglądy są prawicowe inne lewicowe, ale dla mnie najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka i tolerancja dla jego zdania i poglądów. Mogę się z kimś nie zgadzać, ale go szanuje.

Z drugiej jednak strony w sieci już krąży video z transmisji Polsatu, gdzie grupa uczestników marszu wykrzykuje do kamery "jebać TVN, jebać Żydów, jebać Donalda". Także jasne, można uznać, że marsz ogólnie był spokojniejszy, ale retoryka jak widać wciąż ta sama.

No właśnie, niby nie ma burd. Jest spokój, ale mowa nienawiści pozostała. Nie rozumiem jak można powiedzieć coś takiego, a później spojrzeć sobie w lustro i zobaczyć tam... właśnie, co? Nazywają siebie narodowcami, patriotami. Mi brakuje określenia na takie zachowanie.

Dla mnie patriotyzm można okazywać na tysiąc innych sposobów niż krzyczenie " jebać żydów" i "Polska dla Polaków". Ale to tylko moja opinia.

Zaznaczam, że nie uogolniam, wiem, że nie wszyscy tam obecni tacy są, ale ja po prostu nie lubię takich imprez.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

Ściana uznania i miłości

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie kłam, że go nie znasz
Harry'ego Pottera zagrał
niektórych nawet nabrał,
że ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdę są niebieskiego
"Tak jak Ron" - woła Ulica
dziewczyna pięknego lica.
Potteromaniak z niej na schwał
i nie jest to żaden wał.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie każda Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to słońce, czy to deszcz
W moich myślach on wciąż jest
Myślę o nim nieustannie
Nawet gdy się kąpię w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak się to zaczęło
Lecz gdy serce moje drgnęło
Cała byłam zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnę
Nawet jeśli spotkam bombę
Jest to miłość jednostronna
Ale źle to nie wygląda

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

Ściana chwały

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix użytkownikaAlette
Moim zdaniem, jeśli marsz skończył się bez bójek, to ja nie mam nic do tego. Mam kilku znajomych, którzy na marszu byli i wcale to nie są dresy ani narodowcy.

Czy to jest dobra forma świętowania? Na pewno lepsza niż moje i większości Polaków, którzy w przypływie patriotyzmu obejrzą coś w tv. Bo kto z nas z ręką na sercu może powiedzieć, że faktycznie coś 11.11 robił poza obijaniem się? I teraz to już nie ma specjalnie co się wykręcać gadaniem, że niczego nie było albo że same smutne pochody. Obecnie w sporej części miast (niekoniecznie tych dużych) robione są parady, festyny, a i samemu można sobie w gronie mniejszym zorganizować coś jak śpiewanie Roty, nie? Ale się nie chce. Mi to akurat nie chce się robić tego bez towarzystwa, bo wokół mnie brak chętnych. Innym nie chce się robić nic wcale. Więc w zasadzie nie będę oceniać patriotyzmu ludzi na marszu, skoro sama zrobiłam nic.

Wydaje mi się, że zamiast narzekać na sam marsz niepodległości, warto stworzyć dla niego lepszą alternatywę. Mnie tam kusiło w tym roku, żeby na własne oczy zobaczyć, jak to wygląda na takim marszu, no ale boję się, że kogoś sprowokuję i dostanę płytą chodnikową.

Inna sprawa, że organizatorzy marszu nie ustosunkowują się w zasadzie do tej mowy nienawiści, która niestety na marszu się pojawia. Gdyby oni bezpośrednio ją skrytykowali, to też może sam wydźwięk tej manifestacji by się zmienił. Bo nie wiem, co ze świętem niepodległości mają wspólnego Żydzi ;p
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikafuerte
Ja się zastanawiam tylko, jak skończyłoby się zorganizowanie czegoś na własną rękę. Jak wyglądałoby przejście obok siebie (no, nie tak może obok) dwóch ugrupowań o innym pojęciu patriotyzmu. Bo ja siebie na Marszu Niepodległości nie widzę. Organizatorzy i uczestnicy wyrysowali sobie obraz prawdziwego patrioty, w który się nie wpisuję ani ja, ani podejrzewam, spora część społeczeństwa. Wydaje mi się, że w świętowaniu rocznic nie chodzi o dowalanie wszystkim możliwym grupom społecznym czy etnicznym, tylko radość z tego, że faktycznie jesteśmy wolni, że zaborcy nie dyszą nam nad głowami.
Zresztą, mowa nienawiści, to nadal jest agresja. I ja rozumiem, że są tam być może ludzie, którzy nie wykrzykują tych wszystkich okropieństw, tylko idą, bo czują, że tak według nich będzie odpowiednio. A ja nie chcę w czymś takim uczestniczyć, zwłaszcza w narodowe święto.
I jeszcze raz, jasne, każdy z nas może wyjść z inicjatywą zorganizowania podobnego marszu, w jakimkolwiek mieście, ale mnie po prostu zastanawia, czy ludzie o innych niż radykalnie prawicowe poglądy mają w ogóle czego szukać na takich marszach. 11 listopada właściwie wszyscy powinniśmy być razem, jednoczyć się, cieszyć, a moim zdaniem, marsz dzieli społeczeństwo. Dzieli nawet tych, którzy zostają w domach, nie mieszkają w Warszawie. I to jest okropnie smutne.

Prefix użytkownikaAlette
No wszystko to, co mówisz, to racja. Powinniśmy się jednoczyć i cieszyć. Tylko ile znasz osób, którzy cokolwiek robią 11.11? Kiedy pisałam o alternatywie dla marszu wcale nie miałam na myśli innego marszu, który miałby kolidować z tamtym narodowym. Bardziej chodziło mi o coś z innej półki jak nawet wieczorek śpiewania roty, czytania poezji czy książek historycznych (jeśli mniejsze grono) albo właśnie jakiś festyn, w Sopocie wypuszczali lampiony w święto niepodległości i fajnie było.

Zastanawiam się jednak czy kilku baranów faktycznie przesądza o charakterze wszystkich ludzi na marszu. Bo że ciołki się wszędzie znajdą to wiadomo, ale to była bardziej grupa piesków, nie? Czy nie?
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
Kompletnie nie interesuję się polityką, przeczytałam nazwę tematu i zastanawiałam się, o co w ogóle chodzi. Przeczytałam i już wiem, a odpowiadając na pytanie zadane na początku - nie wiem, nie widzę w sumie żadnego działania, ani ze strony neonazistwów, ani ze strony ich przeciwników, więc jeśli coś robią w moim mieście, to nie jest to zauważalne.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix użytkownikafuerte
No ja się zastanawiam, czy to faktycznie jest mała grupa. To znaczy, nawet nie chodzi o tych, którzy robią burdy i rzucają mięsem na prawo i lewo. Społeczeństwo nam się radykalizuje, ale nie każdy ma ochotę iść ramię w ramie z kimś, kto przyszedł na marsz manifestować swoją nienawiść do wszystkiego co obce albo zbyt mało polskie. Nie wiem właściwie, jak się wyrazić, haha. Chodzi mi głównie o to, o czym piszesz, że właśnie wolałabym nawet iść i śpiewać patriotyczne pieśni, trzymać flagę, zamiast transparentów "Polska dla Polaków", "Polska narodowa", "Wolę kotleta od Mahometa" i tak dalej. Bo po prostu dla mnie nie o to w tym święcie chodzi i mnie wszelka mowa nienawiści i agresja zwyczajnie odrzuca. A z drugiej strony myślę sobie, że byłabym w stanie usiąść z narodowcami w jednej knajpie na jakimś historycznym spotkaniu, mimo że się z nimi nie zgadzam. Chodzi mi zwyczajnie o różnicę w retoryce, bo ja nikogo do zmiany poglądów namawiać nie chcę. Ale mam wrażenie, że część osób się zwyczajnie boi uczestników marszu albo zwyczajnie czuje się tam niechciana, bo nie jest tak radykalna w swoich poglądach.
W ogóle mam na myśli to, że są takie dni, w których przydałoby się odejść od poglądów. To znaczy w ogóle ich nie manifestować, po prostu pójść, puścić nawet ten lampion, pomyśleć na chwilę o swoich pradziadkach, czy w ogóle przodkach, którzy walczyli o wolność. Bo mnie się jednak wydaje, że nie byliby dumni z tych wszystkich nienawistnych transparentów, okrzyków i burd.

Żadne NOP, tylko ONR + MW - ludzie, nie mylcie się aż tak. Byłem na Marszu ze znajomymi, 29 kolegów, kibice z Motoru, 8 koleżanek, siostra, szwagier, dwóch wujków, 3 sąsiadów. Spokój, świętowanie, patriotyczne hasła. Do żadnych incydentów nie doszło, wiadomo dlaczego. Nie ma już PO, więc i POlicyjnych prowokacji w końcu brak. Była naprawdę fajna atmosfera. Najlepszy był dziadek kolegi (Powstaniec Warszawski) i obok niego 3-letni Krzyś z polską flagą. Nie brakowało też patriotycznych pieśni, pamięci o Żołnierzach Wyklętych, żołnierzach z NSZ, AK czy bohaterów sierpnia 1980. Była wspaniała uroczystość, i naprawdę dumny jestem z tych, którzy tam się pojawili...

nie wiem, nie widzę w sumie żadnego działania, ani ze strony neonazistwów

Boże, jakim trzeba być totalnym ignorantem, żeby neonazistów (narodowych socjalistów) - więc lewaków mieszać z Narodowcami POLSKIMI - Patriotyzm to nie faszyzm, nacjonalizm to nie ksenofobia, Polska to nie III Rzesza - Nie trzeba być faszystą, żeby dbać o ziemię ojczysta. Zresztą faszyzm a nazizm też się między sobą różnią. PAN Michnik i tak już guzik zwojuje, bo będzie patriotów coraz więcej, i więcej.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 12.11.2015 17:40

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaKeira Karkarow
batalion - takie pytanie padło ze strony autorki tematu:
Macie jakieś doświadczenia (pozytywne lub negatywne) związane z ugrupowaniami neonazistowskimi jak NOP, ONR czy Falanga? A może wręcz przeciwnie - działacie ruchy antyfaszystowskie? Która ze stron intensywniej działa w Waszym środowisku?", więc na nie odpowiedziałam ;d. Wyraźnie padły tu słowa "ugrupowania neonazistowskie".

Całej reszty komentarzy w temacie nie czytałam, bo przyznam szczerze, że mi się nie chciało. Nie mniej jednak, z żadnymi tego typu ugrupowaniami, czy to neonazi, czy narodowcami polskimi, o których wspominasz, do czynienia nie miałam, nie spotkałam na swojej drodze też praktycznie nikogo o takich poglądach czy działającego w takich ugrupowaniach. Znam tylko jednego chłopaka, który nazywa siebie neonazistą, ale znamy się z widzenia. Poza nim, nie znam żadnej takiej osoby, reszta jest raczej przeciwieństwem, zwolennikami multikulti itp. A czy w moim mieście którakolwiek z tych grup jakoś działa? Nie zauważyłam, ani nie słyszałam o żadnych manifestacjach, marszach czy chociażby nie natknęłam się na ich fanpage na fejsie.
A Ty od razu dopowiadasz sobie coś, czego w mojej wypowiedzi nie było ;d.
I wyobraź sobie, że same "typy" ugrupowań czy poglądów rozróżniam, natomiast nie znam ich konkretnych nazw, takich jak te podane w temacie.

A czy patriotów będzie coraz więcej? Prawdę mówiąc, nie sądzę, w moim otoczeniu robi się ich raczej coraz mniej ;d.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Ale na litość boską... Neonaziści nie mają nic, ale to nic wspólnego z Ruchem Narodowym. Dlatego to pytanie moim zdaniem pozbawione jest jakiegokolwiek sensu. Czy innym jest nacjonalizm, patriotyzm, Narodowa Demokracja, narodowy socjalizm (nazizm właśnie), faszyzm, rasizm - dziś to się wszystko do jednego "wora" wrzuca... A to kardynalny błąd. Czy ja kiedykolwiek osobę, która na SLD głosowała nazwałem zwolennikiem Stalina czy Lenina? Tak samo nie można Twórcę Niepodległej Polski, którym był śp. Roman Dmowski przyrównywać do Hitlera. I znam Narodowca, który publicznie na Litewskim w asyście kilkuset osób palił flagę ze swastyką i sierpem i młotem. Tzw. Rudy (znany z "Kamienie na szaniec";) był w ONR, byli też tam więźniowie Oświęcimia, Majdanka, Auschwitz... Patrioci, którzy ginęli z rąk hitlerowców i komunistów z tymi skrajnościami nie mają absolutnie nic wspólnego. Tak samo jak "nowe pokolenie' czy "armia patriotów". Z każdym miesiącem młodych patriotów przybywa, patriotów a nie neonazistów spod "kapsla" Honoru czy Konkwisty.

NOP - Narodowe Odrodzenie Polski nie ma nic wspólnego z nazizmem. ONR - Obóz Narodowo Radykalny również. Falanga to jedna z "podgrup" ONR - obok ABC, kiedy w latach 30-tych doszło do podziału. Trzeba poznać historię raz a dobrze środowisk narodowych, żeby potem właśnie takich głupstw nie wypisywać, że Narodowcy to narodowi socjaliści czy faszyści...

Prefix użytkownikaAlette
Batalion, to ty teraz pleciesz od rzeczy. Temat sam w sobie dotyczy NOP, czyli ugrupowania nacjonalistycznego. Więc jej wsio ryba czy to ma czy nie ma coś wspólnego z ruchem narodowym czy marszem niepodległości.

Poza tym nacjonalizm ksenofobię nie jest, ale jedno i drugie nie należy do zdrowych poglądów z założenia. Nacjonalizm to poczucie wyższości nad innymi krajami, pogarda dla innych, ksenofobie to strach przez obcą kulturą... coś zupełnie innego, ale w praktyce odnosi się do jednego - nie lubię obcych.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: