Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
"Przeklęte Dziecko"
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 21.12.2015 09:08
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
https://twitter.c...8627564544 Jestem wściekła. Hermionę zagra czarna aktorka. I byłoby to śmieszne, gdyby nie to, że obsada została ZAAKCEPTOWANA PRZEZ ROWLING. Oczywiście ludzi niezadowolonych od razu nazywa się "rasistami", bo to takie łatwe i takie modne. Proponuję, aby Raya Charlesa następnym razem zagrał biały aktor. BO URWA CZEMU NIE. To po prostu porażka. Porażka już na starcie. Właśnie w tym momencie przestałam się utożsamiać z całym przedsięwzięciem i jeśli nigdy nie zobacze tej sztuki to naprawdę nic mi nie będzie. Jo, jak mogłaś... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 21.12.2015 12:48
|
![]() Pochwały: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzedaży Data rejestracji: 09.04.15 |
Mnie śmieszy najbardziej to o czym pisałaś na sb, ze aktor grający Rona w głębi duszy jest rudy.... serio kuwa? Dla mnie cała ta obsada to nieporozumienie, ten ich Harry jest chyba najlepszy z wszystkich, no i kestia czarnoskórej Hermiony, ja dużo rozumiem, ale on a była do jasnej Anielki biała, w książkach, w filmach.. po co na siłe być poprawnym politycznie? Każdy film, książka cokolwiek musi mieć swojego czarnoskórego, homoseksualiste, homofoba jeszcze niedługo każdy film/serial/książka będą musieli mieć swoja Annę Grodzką. Raczej jestem na nie w kwestii całej trójki. ![]() Ściana uznania i miłości ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie kłam, że go nie znasz Harry'ego Pottera zagrał niektórych nawet nabrał, że ma oczy koloru zielonego a tak naprawdę są niebieskiego "Tak jak Ron" - woła Ulica dziewczyna pięknego lica. Potteromaniak z niej na schwał i nie jest to żaden wał. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie każda Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to słońce, czy to deszcz W moich myślach on wciąż jest Myślę o nim nieustannie Nawet gdy się kąpię w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak się to zaczęło Lecz gdy serce moje drgnęło Cała byłam zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnę Nawet jeśli spotkam bombę Jest to miłość jednostronna Ale źle to nie wygląda Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() Ściana chwały ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 21.12.2015 12:56
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
W którym momencie było napisane w książkach, ze Hermiona jest biała? Rozumiem, ze sie wybór moze ni podobać, ale nigdzie nie było to napisane, wiec argument troche chybiony. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 21.12.2015 13:02
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
fuerte napisał(a): W którym momencie było napisane w książkach, ze Hermiona jest biała? Rozumiem, ze sie wybór moze ni podobać, ale nigdzie nie było to napisane, wiec argument troche chybiony. Po pierwsze-czy to nie jest oczywiste? Po drugie - okładki książek, nawet brytyjskich. Po trzecie - ktoś wrzucił Jo fragment, gdzie była mowa o "bialej twarzy Hermiony"; w kontekście była to twarz "blada", no ale proszę, błagam... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 21.12.2015 13:19
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
W książce, gdy pojawił się ktoś ciemnoskóry za każdym razem było to podkreślone. No bo jak to możliwe, że Harry zwrócił uwagę na tę cechę u innych osób, a u swojej przyjaciółki już nie? Podkreślono jakoś pochodzenie u Parvati i u Cho, gdyby Hermiona była mulatką, to by zostało o tym napisane. Więc argument "nigdzie nie było napisane" w ogóle do mnie nie trafia. Bo idąc tym tropem, możemy sobie różne kosmiczne cechy dopowiadać. Gdzieś tam JKR stwierdziła, że Emma wygląda jak Hermiona, no to trochę nie, skoro Hermiona jest jednak ciemna haha. No i nie chodzi o to, że mi by przeszkadzało gdyby Hermiona okazała się mieć brązową skórę, absolutnie. Tylko skoro wcześniej była biała, to dlaczego teraz nagle okazuje się inaczej? Może niech wezmą do obsady jeszcze blondyna Harry'ego, mógł przecież pofarbować włosy... i niskiego Rona, bo... skurczył się w praniu. Nie powiem, że mnie to jakoś denerwuje, bo ja od początku sceptycznie podchodziłam do tego "Przeklętego dziecka". Natomiast z pewnością mnie to śmieszy. Taka poprawność polityczna. A jeszcze nie daj Boże ktoś powie, że chce białą Hermionę - co za rasizm. Niewybaczalne. Powinien smażyć się w piekle. I na tortury. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 21.12.2015 14:32
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Dla mnie to ostateczne potwierdzenie, że ta sztuka nie ma nic wspólnego z kanonem HP. To jest taki rodzaj ff i to bardzo "odlecianego". Nikt nie broni tego wystawiać, ale należy to traktować jako zupełnie odrębny utwór. Taki który zapożyczył tylko imiona i nazwiska, oraz jakąś inspirację z książek Rowling. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 21.12.2015 15:04
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 22.04.07 |
A ja uważam, że wszędzie trzeba zachować umiar. Wybrali czarnoskórą aktorkę, dobra, no i co z tego? Osobiście wolałabym, żeby było inaczej, ale nie mam zamiaru siać paniki. A już rzucanie tekstami w stylu, cytuję "powinni mi zapłacić odszkodowanie za starty moralne" to już w ogóle dla mnie jakaś parodia. To tylko sztuka. Może Hermiona pojawi się tam na 10 sekund. ![]() Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności. ![]() Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 21.12.2015 15:35
|
![]() Postów: 99 Dom: RavenclawPunkty: 207 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 12.09.14 |
Szczerze, nie wiem w czym problem? Co z tego, że Hermionę zagra ciemnoskóra aktorka? Spektakl będzie od tego gorszy? Zresztą może to świadomy zabieg artystyczny, Hermiona w książce jest prześladowana, może nie za kolor skóry, ale z pochodzenie z mugolskiej rodziny. Może twórcy razem z Rowling chcieli przybliżyć problem widzowi? |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 21.12.2015 16:08
|
Smierciojadek napisał(a): A już rzucanie tekstami w stylu, cytuję "powinni mi zapłacić odszkodowanie za starty moralne" to już w ogóle dla mnie jakaś parodia. To tylko sztuka. Może Hermiona pojawi się tam na 10 sekund.Pijesz do mnie, więc odpowiem. Czarnoskóra Hermiona to naruszenie obrazu postaci, którą mam w głowie od dzieciństwa, to wprowadzenie pewnego fałszu do świata, z którym czuję się bardzo mocno związana. Czarna Hermiona i nie-rudy Ron to dla mnie jak kpina z fandomu. Rzecz jasna aktor może przefarbować włosy i nie mam z tym problemu, ale pisanie usprawiedliwień typu "aktor w głębi duszy jest rudzielcem" uważam za żenadę. A czy aktorka w głębi duszy jest biała? Oczywiście dzisiaj są największe emocje i one opadną. Ale nigdy tego nie zaakceptuję i po prostu pójdę za radą wyżej - potraktuję tę sztukę jako amatorskie fan fiction luźno związane z serią. A tak na marginesie to opadnięciu pierwszych emocji stwierdzam, że jest to zabieg bardzo mocno marketingowy, wszyscy będą mówić o czarnej Hermionie, rozgłos jest i o to chodzi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 21.12.2015 17:22
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No to po co ktoś używa argumentu, że kolor skóry został oznaczony w książce na poparcie swojej tezy, skoro taka informacja nie padła? To działa w obie strony. Nie rozumiem w ogóle, dlaczego to ma AŻ takie znaczenie. Rozumiem, że w głowie mamy obraz postaci wypracowany przez lata, ale z drugiej strony zastanawia mnie, czy wszyscy by tak samo marudzili, gdyby nie powstały ekranizacje HP? Czy ktoś by aż tak strasznie zwracał uwagę na kolor skóry? Czy to by było aż tak oczywiste, że Hermiona nie jest czarnoskóra? No nie wydaje mi się. Zresztą, jakie znaczenie w książkach ma to, jak ktoś wygląda, czy jest czarnoskóry, czy nie jest? Wydaje mi się, że jednak większość z nas jest związana z serią z nieco innych powodów, a nie dlatego, że Harry został opisany jako brunet z zielonymi oczami. Moim zdaniem, skoro ludzie komentują wybór czarnoskórej aktorki z takim świętym oburzeniem, to musi być coś na rzeczy. Jasne, że nie każdy, komu nie podoba się wybór jest rasistą, nikt chyba tego nikomu nie sugeruje d; Natomiast nie ma co ukrywać, że przy tej okazji pojawiło się sporo wątpliwych komentarzy. No i serio, ile osób stąd będzie miało w ogóle szansę obejrzeć tę sztukę d; Mnie się najbardziej podoba podsumowanie całej tej śmiesznej sytuacji komentarzem jednej z osób pod zdjęciem obsady zamieszczonym przez Rowling: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 21.12.2015 19:14
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
Ehh, za późno ogarnąłem, że tutaj jest dyskusja. Co miałem do powiedzenia, to napisałem w komentarzu pod newsem. Okazuje się, że zgadzam się w opinii z Fuer, Brują i Jadkiem, także nie mam nic do dodania. Fuer, dzięki za tego screena! Aż pofatygowałem się na Facebooka, żeby dać tam swojego lajka ![]() Always ![]() |
|
|
|
Fenris |
Dodany dnia 21.12.2015 20:52
|
![]() Postów: 165 Dom: SlytherinPunkty: 1745 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.10.15 |
Każdy film, książka cokolwiek musi mieć swojego czarnoskórego, homoseksualiste, homofoba jeszcze niedługo każdy film/serial/książka będą musieli mieć swoja Annę Grodzką. W punkt. Właściwie wszystko zostało powiedziane - tolerancyjna filantropka Rowling angażuje czarnoskórą aktorkę, co wywołuje małą burzę - burza zwraca uwagę na sztukę, zainteresowanie = pieniążek. Ja mam dość sporą szansę na odwiedzenie Londynu, jak tylko plany wypalą, to sztukę zobaczę. Niemniej jednak Jo zachowała się trochę nie w porządku wobec fanów. TROCHĘ Spoiler :: w końcu Hermiona będzie miała "za duże" jedynki ![]() Pottermore: Slytherin Sekwoja, pióro feniksa, 12 i 3/4 cala, giętka ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 21.12.2015 21:36
|
Każdy film, książka cokolwiek musi mieć swojego czarnoskórego, homoseksualiste, homofoba jeszcze niedługo każdy film/serial/książka będą musieli mieć swoja Annę Grodzką. Och, no tak, bo przecież świat jest złożony tylko z białych, heteroseksualnych ludzi. Resztę w ogóle powinno się izolować i nie pokazywać światu, bo PO CO. Przecież tacy ludzie nie istnieją albo są dziwni, brzydcy, więc po co ich pokazywać. Jeszcze się komuś zmysł estetyczny popsuje. Nie wiem, co ten post miał na celu, ale jestem serio zniesmaczona. Bo o ile to, że komuś nie pasuje jakiś aktor do odtworzenia jakiejś postaci jest normalne, to takie teksty już są obrzydliwe. To jest dopiero zasłanianie się zarzutem poprawności politycznej, żeby móc wypisywać takie teksty. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Fenris |
Dodany dnia 21.12.2015 21:46
|
![]() Postów: 165 Dom: SlytherinPunkty: 1745 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.10.15 |
fuerte Bo o ile to, że komuś nie pasuje jakiś aktor do odtworzenia jakiejś postaci jest normalne (...) Czyli jak w sposób nie urażający nikogo napisać, że aktorka nie pasuje do roli Hermiony, ponieważ jest murzynką (określenie w żaden sposób nie jest pejoratywne)? Prawda jednak jest taka, że wiele środowisk się wręcz domaga obecności swoich przedstawicieli w produkcjach. Ps. Co się stało Lavender, która również zmieniła kolor skóry w ekranizacji? Żeby nie było - rasistką nie jestem, ale nie lubię uszczęśliwiania wszystkich na siłę. ![]() Pottermore: Slytherin Sekwoja, pióro feniksa, 12 i 3/4 cala, giętka ![]() |
|
|
|
Animag37 |
Dodany dnia 21.12.2015 22:30
|
![]() Postów: 212 Dom: RavenclawPunkty: 3149 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 22.04.15 |
Nie widziałbym sensu w odwzorowaniu trio jako osób podobnych do książkowej wersji. To przecież byłoby upodobnieniem do filmu, wyróżniające się tylko gestykulacją, akcentowaniem i mniejszą ilością odbioru osób. Mnie książkowo wyglądające trio nie zachęca ani nie zaciekawia i cieszę się z takiego wyboru aktorów. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 23.12.2015 16:00
|
Czyli jak w sposób nie urażający nikogo napisać, że aktorka nie pasuje do roli Hermiony, ponieważ jest murzynką (określenie w żaden sposób nie jest pejoratywne)? No, ale przecież nie napisałam, że uważam za rasistowskie, jak ktoś napisze, że mu czarnoskóra aktorka nie pasuje do roli Hermiony, bo w głowie ma wyobrażenie Granger jako białej. To, że uważam robienie afery z tego, że zagra ją w sztuce jednak czarnoskóra kobieta, to jest zupełnie inna para kaloszy. Odniosłam się do tekstu, w którym piszecie, że teraz wszystkich "innych" to dają wszędzie na siłę. Jakby "inni" czyli nie tacy jak Wy, nie mieli prawa mieć swojej reprezentacji w serialach, filmach, sztuce, gdziekolwiek. Świat nie jest jednowymiarowy, nie składa się tylko z jednego "rodzaju" człowieka. Dla mnie takie stawianie sprawy jest zwyczajnie obrzydliwe, ale każdy ma swoje zdanie i swój pogląd na świat. Już nie wspominając o tym, że gdzie można najlepiej i najskuteczniej łamać konwenanse, jak nie poprzez sztukę? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Fenris |
Dodany dnia 23.12.2015 22:54
|
Odniosłam się do tekstu, w którym piszecie, że teraz wszystkich "innych" to dają wszędzie na siłę. Jakby "inni" czyli nie tacy jak Wy(...) Jakby nie patrzeć - da się zaobserwować obecnie taką tendencję. Jednak nie dyskryminuję nikogo ze względu na jego inność, ani nie uważam że jest gorszy ode mnie. Zasygnalizowałam jedynie, że coś takiego ma miejsce. Świat nie jest jednowymiarowy(...) O tym wiem doskonale, głównie z doświadczenia, w niewiele mniejszym stopniu też z książek ![]() Już nie wspominając o tym, że gdzie można najlepiej i najskuteczniej łamać konwenanse, jak nie poprzez sztukę? Jednakowoż, szkoda mi trochę HP na bycie wyłomem dla konwenansów (wait, seria złamała ich już kilka) wiele osób czekało na niejako kontynuacje historii świata opisanego już w książkach, pokazanego w filmach etc. Mi kolor skóry aktorki w sumie nie przeszkadza (nie ukrywam, wolałabym zobaczyć wyobrażenie starszej Hermiony), przeszkadzają mi jednak prawdopodobne motywy działania twórców. ![]() Pottermore: Slytherin Sekwoja, pióro feniksa, 12 i 3/4 cala, giętka ![]() |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 23.12.2015 23:14
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Dla mnie to jest jakaś porażka, że do roli Hermiony wybrano czarnoskórą aktorkę. Owszem, nie przeszkadzałoby mi to, gdyby od samego początku Hermiona była czarna, ale nie była, w dodatku z opisu w książce ciężko było sobie ją w takim wydaniu wyobrazić (jeśli się nie mylę, było zaznaczone, że była szatynką, a jak wiadomo, czarnoskóre kobiety nie mają naturalnie brązowych włosów). A jeszcze bardziej mnie denerwuje tłumaczenie Rowling, że nigdzie nie napisała, że Hermiona jest biała - owszem, nie napisała, ale przy każdej innej postaci odmiennej urody zaznaczała to, pisała, że ktoś jest skośnooki, ktoś czarny, ktoś inny ma hinduską urodę itp. Pominęłaby tak ważną informację w przypadku głównej bohaterki? Nie sądzę. W ogóle ta obsada zupełnie mi nie pasuje do bohaterów, ale co zrobić. Sztuka ;D. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 30.12.2015 08:41
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Odnośnie koloru skóry Hermiony, to właśnie coś sobie przypomniałem. Otóż kiedy zaczęło się polowanie na mugolaków, Ron zaproponował Hermionie pomoc. Chciał ją nauczyć genealogi i historii swojej rodziny, aby mogła udawać, że przynależy do jego rodziny czarodziejów czystej krwi. Czyżby więc część rodziny Weasley też była czarna ? To taka mała wstawka i odpowiedź na argument, że nigdzie nie jest jasno podany kolor skóry Hermiony. Niestety przy tak długiej serii, nawet autorka może mieć problem z przypomnieniem sobie co napisała. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 30.12.2015 09:58
|
Blad logiczny, dobreeee Przez całą serię Hermiona ewidentnie była biała. Jo podkreśliła,że Angelina Johnson była czarna, więc czy nie pokusiłaby się o taką notkę w przypadku jednej z głównych postaci? Nie bądźmy niepoważni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Ravenclaw

Hufflepuff

Gryffindor
Wybrali czarnoskórą aktorkę, dobra, no i co z tego? Osobiście wolałabym, żeby było inaczej, ale nie mam zamiaru siać paniki. A już rzucanie tekstami w stylu, cytuję "powinni mi zapłacić odszkodowanie za starty moralne" to już w ogóle dla mnie jakaś parodia. 

Fenris
Slytherin

Przez całą serię Hermiona ewidentnie była biała. Jo podkreśliła,że Angelina Johnson była czarna, więc czy nie pokusiłaby się o taką notkę w przypadku jednej z głównych postaci? Nie bądźmy niepoważni.