Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Religia [Bóg i Kościół]
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 08.10.2013 18:09
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
A jakie jest wasze zdanie? Właśnie ostatnio dla mnie coś strasznie dużo na ten temat. Najpierw wybrano nowego papieża, który okazał się być zupełnie inny od poprzednich i ludzie zaczęli ponownie przychylniej patrzeć na Watykan to nagle wychodzą co tydzień nowe wiadomości na temat księży-pedofilii. Nie usprawiedliwiam nikogo, ale to naprawdę mnie dziwi. Wcześniej owszem, był ten temat, ale raz na jakiś czas. A teraz jest to wręcz ciągle i ciągle. Nagle tyle spraw wypłynęło na światło dzienne? Co do samego problemu. Ja wychodzę z założenia, że księdza-pedofila powinno się traktować tak samo jak mężczyznę-pedofila (piszę o wyłącznie o mężczyznach, ponieważ księżmi nie mogą być przecież kobiety). Troszkę irytuje mnie fakt, że ksiądz-pedofil bardziej podburza ludzi niż np. lekarz-pedofil albo nauczyciel-pedofil (!). Przecież to śmieszne. Ja wiem, że ksiądz powinien być głosem Boga i tak dalej, ale on w tym wypadku tak samo wykorzystuje swoją funkcję jak właśnie lekarz (który składa przecież Przysięgę Hipokratesa), czy nauczyciel. Dlatego powinno się ich jednakowo traktować. Wsadzać do więzień i tyle. Co do zamiatania pod dywan. Jestem osobą wierzącą, ale ciężko jest mi wierzyć w Kościół. Wiem, że dla chrześcijanina wiara w Kościół jest obowiązkiem wręcz, bo inaczej jest się katolikiem niepraktykującym, ale powiedzmy sobie szczerze, to wszystko zaszło nie w tą stronę co trzeba. Obecnie Kościół jest dla mnie jedynie instytucją i głównie maszynką do zbijania pieniędzy. Strasznie denerwuje mnie fakt, jak na kazaniu ksiądz zamiast tłumaczyć tekst Pisma Świętego (po to jest chyba kazanie?), czyta list biskupa na temat aborcji/seksu przedmałżeńskiego/homoseksualizmu. I niech nawet Kościół ma swoje zdanie na te tematy, ale poparte Pismem Świętym, bo właśnie przecież to jest jego zadanie, prawda? Głosić Słowo Boże. Niech znajdzie mi fragment, gdzie Bóg zakazuje aborcji/seksu przedmałżeńskiego/homoseksualizmu i niech przetłumaczy go zwykłym ludziom, którym ciężko zrozumieć zawiłości i alegorię Biblii. I nie twierdzę, że takowych fragmentów nie ma, ale to właśnie one powinny być podstawą do wyrażania opinii na te tematy przez Kościół! Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 08.10.2013 19:10
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Właśnie ostatnio dla mnie coś strasznie dużo na ten temat. Najpierw wybrano nowego papieża, który okazał się być zupełnie inny od poprzednich i ludzie zaczęli ponownie przychylniej patrzeć na Watykan to nagle wychodzą co tydzień nowe wiadomości na temat księży-pedofilii. Nie usprawiedliwiam nikogo, ale to naprawdę mnie dziwi. Wcześniej owszem, był ten temat, ale raz na jakiś czas. A teraz jest to wręcz ciągle i ciągle. Nagle tyle spraw wypłynęło na światło dzienne? Nie wiem w sumie, czy to dziwne i spisku bym się nie dopatrywała. Właściwie za każdym razem, kiedy wybierano nowego papieża, świat rzucał pytanie, co ten zrobi ze sprawą pedofilii w Kościele. Ostatnio może faktycznie dużo mówi się na ten temat, ale to chyba dobrze, bo o takich rzeczach powinno się mówić dużo i głośno. Troszkę irytuje mnie fakt, że ksiądz-pedofil bardziej podburza ludzi niż np. lekarz-pedofil albo nauczyciel-pedofil (!). Przecież to śmieszne. Ja wiem, że ksiądz powinien być głosem Boga i tak dalej, ale on w tym wypadku tak samo wykorzystuje swoją funkcję jak właśnie lekarz (który składa przecież Przysięgę Hipokratesa), czy nauczyciel. Sprawy molestowania dzieci przez księży są po prostu częściej nagłaśniane. A co do tego większego oburzania się na księży, to nie uważam, żeby to było śmieszne. Oczywiście czyn pedofilski popełniany przez lekarza i księdza jest tak samo okropny. Kwestia tego, że ksiądz to jednak sługa boży, który codziennie na ambonie grzmi o upadku moralności. Który uważa chociażby in vitro za okropny grzech, a gwałt na dziecku (mówię o księdzu pedofilu, nie o normalnym duchownym) już nie. To jest straszne i to tak bardzo szokuje i doprowadza do szału. Co do tego, że wszyscy powinni być równi wobec prawa i karani bez względu na funkcję, to się zgadzam w zupełności. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 08.10.2013 19:18
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
A teraz jest to wręcz ciągle i ciągle. Nagle tyle spraw wypłynęło na światło dzienne? Z tego, co słyszałam, to po prostu nowy papież postanowił poniekąd się z tym rozprawić, a nie zamiatać pod dywan. I dlatego te sprawy teraz się piętrzą. Bo wcześniej Kościół był zgodny, że problemu nie ma. Teraz brakuje tej jedności i księża sami się gubią w zeznaniach. Troszkę irytuje mnie fakt, że ksiądz-pedofil bardziej podburza ludzi niż np. lekarz-pedofil albo nauczyciel-pedofil (!). Przecież to śmieszne. Ja wiem, że ksiądz powinien być głosem Boga i tak dalej, ale on w tym wypadku tak samo wykorzystuje swoją funkcję jak właśnie lekarz (który składa przecież Przysięgę Hipokratesa), czy nauczyciel. Dlatego powinno się ich jednakowo traktować. Wsadzać do więzień i tyle. To chyba jest właśnie to zakłamanie, o którym mówi Fuer. Z jednej strony oceniają i wytykają palcami ludzi, którzy grzeszą. Z drugiej usprawiedliwiają tych zboczeńców. Ja rozumiem, że istnienie księży-pedofili nie czyni całego Kościoła zrzeszeniem pedofilów. Ale ta właśnie zmowa milczenia o czymś świadczy. Bo Kościół powinien się wypowiedzieć, a tych przestępców wsadzać za kratki, nie ukrywać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 08.10.2013 19:23
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
Ostatnio może faktycznie dużo mówi się na ten temat, ale to chyba dobrze, bo o takich rzeczach powinno się mówić dużo i głośno. Ja w takich sprawach wierzę tylko w fakty. Większość tych nagłośnień nie ma dobrej argumentacji, a tylko "plotki". Ktoś coś powiedział, dziecko zaświadczyło i tyle. Wolałabym usłyszeć od osoby zajmującej się takimi sprawami zawodowo "tak, mamy dowody, obecnie zajmuje się tym prokuratora", oczywiście poparte jej imieniem i nazwiskiem. Obecnie jak dla mnie zbytnio się to celebruje, co nawet jeżeli jest prawdą, robi krzywdę osobie poszkodowanej. Ja bym nie chciała, by cała Polska wiedziała "tak byłam molestowana przez księdza tego i tego, robił mi to i to". Które dziecko by chciało? Który uważa chociażby in vitro za okropny grzech, a gwałt na dziecku (mówię o księdzu pedofilu, nie o normalnym duchownym) już nie. To jest straszne i to tak bardzo szokuje i doprowadza do szału. Ksiądz to tylko człowiek. A ludzie potrafią być naprawdę różni. Pedofile przeważnie są cwani i starają się korzystać w takich a nie innych działalnościach. Wyobraź sobie lekarza, który leczy dziecko chore przez dajmy na to dwa lata. I przez te dwa lata wykorzystuje je seksualnie. Przysięga, że nie będzie szkodził, ale wykorzystuje swoją funkcję lekarza do spełniania swoich chorych marzeń. Może dla mnie jest to śmieszne, bo nie uważam każdego księdza za sługę Boga, bo ma taką funkcję. Po prawdziwych sługach Boga to raczej widać. Dlatego bardziej staram się patrzeć na osobę jaką jest ksiądz, a nie na to, że jest księdzem, więc na pewno musi być dobry. Swoją drogą co sądzicie o tym, że najwięksi zbrodniarze Kościoła zasiadają w Watykanie? (nie mylić z papieżem). Spotkałam się z taką tezą i poniekąd może być prawdą. W końcu to Watykan rozporządza takie sprawy, czy nie? Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 08.10.2013 19:41
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Ksiądz to tylko człowiek. A ludzie potrafią być naprawdę różni. Pedofile przeważnie są cwani i starają się korzystać w takich a nie innych działalnościach. Wyobraź sobie lekarza, który leczy dziecko chore przez dajmy na to dwa lata. I przez te dwa lata wykorzystuje je seksualnie. Przysięga, że nie będzie szkodził, ale wykorzystuje swoją funkcję lekarza do spełniania swoich chorych marzeń. Może dla mnie jest to śmieszne, bo nie uważam każdego księdza za sługę Boga, bo ma taką funkcję. Po prawdziwych sługach Boga to raczej widać. Dlatego bardziej staram się patrzeć na osobę jaką jest ksiądz, a nie na to, że jest księdzem, więc na pewno musi być dobry. No ja nie tego nie neguję i dla mnie pedofilia w wykonaniu kogokolwiek jest obrzydliwa i chciałabym, żeby dla takich ludzi przewidywano najwyższy wymiar kary. I w porządku, ksiądz też człowiek. Ale postanowił wstąpić do seminarium, zrezygnować z normalnego życia - małżeńskiego chociażby, czy jakiegokolwiek. Potępia i moralizuje w kościele ludzi, którzy zachowują się inaczej niż on sobie to zakłada. Potępia in vitro i homoseksualizm, a po godzinach molestuje dzieci. Dla mnie to jest jeszcze bardziej rażące. Nie mówię, że dla molestowanego dziecka ma szczególne znaczenie, czy robi to ksiądz, czy strażak, bo liczy się ogromna krzywda. Ale w odczuciu opinii społecznej to jest duża różnica. Zwłaszcza, że w naszym państwie Kościół ma dużo do powiedzenia w kwestiach także państwowych, a okazuje się, że ukrywa wszystkie te ohydne praktyki i operuje dziwnymi wymówkami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 09.10.2013 20:42
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Tak sobie myślę, że ta cała afera to po prostu takie "Miarka się przebrała". Zawsze tak jest ze wszystkim właściwie. Teraz czas na kolejną, oburzającą sprawę, którą się ukrywało przez lata. Ale właśnie w tym wszystkim najbardziej mnie boli nie to, że tacy księża są. Jak Angelina napisała pedofile są cwani i zawsze znajdą sobie sposób. Ksiądz to wyjście dosyć proste własnie dlatego, że do tej pory nie było konsekwencji w działaniach Kościoła. Po prostu udawanie, że problemu nie ma. Co jakiś czas wypływała taka afera, ale nic. Nie ma odzewu ze strony nikogo. Mało tego. Nawet teraz Kościół się pogrąża, tymi żałosnymi wypowiedziami. Nawet nie chce mi się przytaczać, bo masakra. Tylko mimo wszystko denerwują mnie te komentarze typu "Jan Paweł II był beznadziejnym papieżem, bo nie walczył z pedofilią". Tak jakby jeden człowiek został zobligowany do naprawienia całego zła i zbawienia świata. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.10.2013 11:51
|
Tylko mimo wszystko denerwują mnie te komentarze typu "Jan Paweł II był beznadziejnym papieżem, bo nie walczył z pedofilią". Tak jakby jeden człowiek został zobligowany do naprawienia całego zła i zbawienia świata. Z jeden strony się zgadzam, ale z drugiej trochę rozumiem te głosy. Właśnie dlatego, że pedofilia w kościele jest dla ludzi bardziej odrażająca przez to, o czym pisałyśmy już wcześniej. I tak naprawdę papież - bez znaczenia, kto nim jest - powinien robić coś, żeby to zjawisko zmniejszać. Karać tych duchownych, bo jeśli tego nie robi, to po pierwsze: księża czują się bezkarni, a po drugie ludzie nabierają negatywnego nastawienia do całej instytucji. Według mnie każdy papież powinien się tą sprawą zająć, zwłaszcza jeśli ma informacje, że jego współpracownik, czy jakikolwiek inny ksiądz z jakiejkolwiek części świata ma na koncie działania pedofilne. Bo jeśli coś wie, ale nic nie robi, bo wydaje mu się, że ta informacja nigdy nie wycieknie, no to jest coś nie halo. I jakby nie rozumiem radzenia sobie z tymi sytuacjami tylko przez osobę papieża: mnóstwo podległych mu duchownych, delegowanie obowiązków, angażowanie innych może zdziałać wiele. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiovsky |
Dodany dnia 19.10.2013 12:09
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 539 Dom: GryffindorPunkty: 1800 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 21.05.13 |
Zgadzam się w 100% z fuerte.Moja katechetka jednak broni tych pedofilii a czym ich broni? a tym że nie jeden pedofil który nie jest duchownym chodzi w naszym kraju po ulicach bezkarnie z czym ja i mój kolega z ławki się nie zgadzamy na to ona że Bóg będzie nas sądzić z czym ja się zgadzam ale nie z tym że ksiądz Gil nie zostanie osądzony także przed sądem. Dziękuje tyle miałem do powiedzenia. " z tobą nie da się nudzić łosiu"
Łapa15 Sir Łosiu David I - Przydomek który nadała mi Sir Łapa Szlachetna "Nic nie daję zapatrzenie się w marzenia i zapominanie o życiu" - A.Dumbledore ![]() Dziekuję Łapsonie ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.10.2013 12:23
|
Nie no, jasne, że nie każdy pedofil jest księdzem. Ale bronienie się statystykami, z których wynika, że to jest jakiś tam nieduży odsetek, nie do końca do mnie trafia. Bo wydaje mi się, że większe prawdopodobieństwo stygmatyzowania dziecka zachodzi w momencie, kiedy mówi ono, że było molestowane seksualnie przez księdza. Zwłaszcza w małych społecznościach, gdzie ksiądz nadal stanowi baaardzo silny autorytet i zwłaszcza starszym ludziom trudno jest uwierzyć, że mógł się dopuścić czegoś takiego. Dla mnie bronienie pedofilii to w ogóle jakiś kretyński pomysł i nie mam szczerze mówiąc na to słów. Mówienie, że pedofilia wynika z rozwodów i ideologii gender jest idiotyczne i zwyczajnie podłe. Bo to pokazuje, że księża nie chcą brać odpowiedzialności, a Kościół próbuje usprawiedliwić to, że tacy ludzie są po prostu źli i nienormalni. Bo jak słyszę, że ksiądz jest kuszony przez dziecko, bo mu się rodzice rozwodzą i dzieciak nie ma bliskości w domu, to mnie szlag jasny trafia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiovsky |
Dodany dnia 19.10.2013 12:47
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 539 Dom: GryffindorPunkty: 1800 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 21.05.13 |
No jasne że nie każdy jest pedofilem ale to wzrasta głównie w Polsce.Ja nie rozumiem jak można molestować 10 letnie dziecko które nie wytrzyma po tym psychicznie a potem będzie miało zesrane za przeproszeniem życie te wspomnienia TO JEST STRASZNE. " z tobą nie da się nudzić łosiu"
Łapa15 Sir Łosiu David I - Przydomek który nadała mi Sir Łapa Szlachetna "Nic nie daję zapatrzenie się w marzenia i zapominanie o życiu" - A.Dumbledore ![]() Dziekuję Łapsonie ![]() ![]() |
|
|
|
TheWarsaw1920 |
Dodany dnia 19.10.2013 12:58
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 4 Postów: 134 Dom: SlytherinPunkty: 1850 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 06.06.13 |
A KK się dziwi, że się ludzie od nich odwracają. "Pamiętajcie o ogrodach - Czy tak trudno być poetą? W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton!" ~ Jonasz Kofta ![]() "Świecie nasz - daj nam, Daj nam wreszcie zgodę, Spokój daj - zgubę weź, Zabierz ją, odprowadź." ~ Marek Grechuta ![]() "Tak nas Panie obdarzasz, wżdy nam zawsze mało - Za nic mamy - co mamy, więcej by się chciało." ~ Jacek Kaczmarski |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 19.10.2013 13:14
|
A nie uważacie, że Papież jest tylko jako reprezentant? Nie ma tak realnej władzy jak każdy myśli i po prostu ma propagować wiarę wśród ludzi z całego świata, a tak naprawdę realna władza to Ci wszyscy biskupi wokół mieszkający w Watykanie (może oni się jakoś inaczej nazywają, nie znam się na tym)? Zawsze mnie to zastanawiało. Coś jak prezydent i premier. Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.10.2013 14:07
|
Nie wiem, być może nie ma aż takiej władzy, jak nam się wydaje. Ale z drugiej strony widać, który jest bardziej zaangażowany w walkę z tematem. Franciszek działa, z Janem Pawłem II było różnie i wiele zarzutów padało i pada do dzisiaj, ale nie będę się w nie zagłębiać, bo nie mam aż takiej wiedzy na ten temat. Natomiast tak jak mówię, wydaje mi się, że jak się ma odwagę z tym walczyć, to się to robi i oprócz celów reprezentacyjnych, to stanowisko papieża można też wykorzystać do walki z pedofilią. A nawet powinno się to robić, moim zdaniem przynajmniej. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiovsky |
Dodany dnia 19.10.2013 14:34
|
On ma władzę ale tak jak powiedziałaś Fuerte nie wiemy i na pewno nigdy się nie dowiemy jaką.No i znów się zgadzam z twoją wypowiedzią. Ale mnie bardzo ciekawi jedno... czy ten ksiądz Gil z Dominikany zostanie osądzony? " z tobą nie da się nudzić łosiu"
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 19.10.2013 18:24
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
Ale bronienie się statystykami, z których wynika, że to jest jakiś tam nieduży odsetek, nie do końca do mnie trafia To nie jest bronienie się statystykami. To jest próba wytłumaczenia kretynom, którzy potem rzucają ogólnikowe hasła, że księża to pedofile (generalizując i poważnie szkodząc tym, którzy nie mają takich wynaturzeń), że to wcale nie w tej, nazwijmy to grupie zawodowej, jest to najczęstsze zjawisko. A księża są przedstawiani jako największe siedlisko pedofilów, co jest niezgodne z prawdą i dlatego podaje się statystyki, które temu przeczą. Pedofilia zawsze jest zła, nieważne kim z zawodu jest pedofil. I powinna być karana jednakowo bez taryfy ulgowej. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.10.2013 18:32
|
W porządku, jeśli to ma taką formę. Ale mimo wszystko uważam, że nie tędy droga. I jeśli pojawiają się takie oskarżenia, to w pierwszej chwili to, co powinno być zrobione, to ochrona ofiar i złapanie sprawcy. A nie wybielanie całej instytucji. Jeśli podejmuje się działania przeciwdziałające pedofilii, a obok tego zaczyna się tłumaczyć ludziom, że poza kościołem też chodzą pedofile, to ja taką formę akceptuję. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 19.10.2013 18:45
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
I jeśli pojawiają się takie oskarżenia, to w pierwszej chwili to, co powinno być zrobione, to ochrona ofiar i złapanie sprawcy. A nie wybielanie całej instytucji. Oczywiście, zgadzam się w 100%. Po prostu denerwuje mnie ta nagonka na księży. Antyklerykalizm jest teraz modny, więc najlepiej upatrzyć sobie księży jako zbiorowisko pedofilów, a o innych milczeć. Pedofilia powinna być tępiona jednakowo wszędzie, ale jako zjawisko, a nie "typowe wynaturzenie tej konkretnej grupy zawodowej, czytaj: unikajcie osobników wykonujących ten zawód, bo to pedofile". Generalizowanie tylko krzywdzi tych uczciwych. I tak moim "ulubionym" argumentem jest podawanie celibatu jako przyczyny pedofilii. Po prostu brak słów dla tego, kto to wymyślił i jeszcze miał śmiałość powiedzieć na głos. |
|
|
|
Ana_Black |
Dodany dnia 19.10.2013 18:51
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 8 Postów: 4391 Dom: GryffindorPunkty: 24016 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 06.02.10 |
I jeśli pojawiają się takie oskarżenia, to w pierwszej chwili to, co powinno być zrobione, to ochrona ofiar i złapanie sprawcy. A nie wybielanie całej instytucji. Oczywiście, zgadzam się w 100%. Po prostu denerwuje mnie ta nagonka na księży. Antyklerykalizm jest teraz modny, więc najlepiej upatrzyć sobie księży jako zbiorowisko pedofilów, a o innych milczeć. Pedofilia powinna być tępiona jednakowo wszędzie, ale jako zjawisko, a nie "typowe wynaturzenie tej konkretnej grupy zawodowej, czytaj: unikajcie osobników wykonujących ten zawód, bo to pedofile". Generalizowanie tylko krzywdzi tych uczciwych.[/quote] Dokładnie. Wrzucanie do jednego worka jest krzywdzące, a przykładów można podać wiele - ksiądz to od razu pedofil, lekarz bierze łapówki, budowlaniec to pijak, który nic nie robi itd. Jest jeszcze kwestia w jakim świetle stawiają się sami klerycy. Papież Franciszek jest ok, otwarcie krytykuje bogactwo i zachowanie niektórych biskupów. A Michalik robi z oprawców ofiary. ![]() Loki: Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... Hulk: Wielki mi bóg. ![]() ![]() Hulk ziewać ~ Łapa ![]() Uwielbiam też jak dostajesz szału i zamieniasz się w tę wielką zieloną bestię.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdradzę ci moją tajemnicę. Zawsze jestem zły. ![]() ![]() Nieźle. Chcą mnie zamknąć w metalowym pudle i zanurzyć w wodzie. Nie. Jest gorzej niż myślałem. ![]() No bo czym jesteśmy? Zespołem? Nie, nie, nie. Mieszanką wybuchową niosącą chaos. *** ![]() Nie bądź jeleń, nie fikaj. ![]() Matka wie że ukradłeś jej szaty? ![]() - Jarvis, znasz przypowieść o Jonaszu? - Traktowałbym ją raczej jako metaforę. - Thor walczy na 6. - Nie zaprosił mnie? ![]() Co, stawaliście na siusiu? ![]() Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszę imprezę do was. ![]() Weź mnie nie strasz. Co to było, robił mi usta usta? ![]() Phil? Ale on ma na imię Agent! ![]() J.A.R.V.I.S: Dostępne 400% mocy. Iron-Man: Dzięki. ![]() Nie gniewam się, pączuszku. Masz niezły prosty. ![]() Ta wiedźma miesza ci w głowie. Jesteś od niej silniejszy, mądrzejszy. Jesteś Banner. ![]() On jest szefem. Ja tylko za wszystko płacę, wszystko buduję i dbam żebyśmy byli cool. ![]() Stark! Potrzebny jest plan ataku! Mam plan: atakować! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() - Ja bym sobie odpuściła, to faceci nie z tego świata, bogowe czy coś. - Bóg jest tylko jeden! I głowę dam, że tak się nie ubiera. ![]() - No jasne. Złoty chłopiec w złotej zbroi. Co zostanie jak ją zdejmiesz? - Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jesteś wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmieściło się do probówki. *** Zabijesz mnie? Ustaw się w kolejce. ![]() Kto znajdzie ten młot i okaże się go godny posiądzie moc Thora. ![]() Thor: Loki może i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem. Natasha: Zabił 80 ludzi w ciągu dwóch dni. Thor: Był adoptowany. - Nie będę z tobą walczył bracie. - Nie jesteśmy braćmi. ![]() Piekło rozbrzmiewa jękami jego ofiar. ![]() - O, kontratakują. - No wiesz, młodzi są. - Do stu piorunów, szanuj mowę ojczystą - Długo mi tego nie wybaczą. ![]() To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostszą. Nie jesteście godni. ![]() - A jakby wsadzić młot do windy? Uniesie ją. - Winda nie jest godna. ![]() Zobaczyłem coś we śnie. Muszę to wyjaśnić. Tutaj się nie da. ![]() - Jak tam kosmos? - Kosmos ma się dobrze. ![]() - I myślisz, że możesz mi zaufać? - Nie ufam ci. Matka ci ufała. W przeszłości. Nawet mimo naszych ciągłych sporów. Zawsze miała nadzieję, że gdzieś w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja już nie istnieje i już cię nie chroni. ![]() Mojego życia... Tato, nie nadaję się na króla. Będę bronić Asgardu i innych światów do ostatniego tchu... ale nie mogę tego robić z tronu. Mimo swego szaleństwa Loki rozumiał władzę w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osiągnę. *** ![]() O nie, będę żył wiecznie i będę cały z plastiku. ![]() ![]() Kto okaże się godzien moc młota posiądzie. Bez jaj, stary, to sztuczka. ![]() Rekalibracja kognitywna... Zdzieliłam cię w czaszkę ![]() Mam go spowolnić? Czy wyślesz mu więcej sparingpartnerów? ![]() Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicować. ![]() Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade? ![]() Przerabiałem hipnozę. Nie lubię. *** Stoimy w obliczu globalnej katastrofy. ![]() Hej malutki. Słonko już zachodzi. ![]() Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w tyłku. ![]() - Steve nie lubi takiego słownictwa. - A kopnąć cię w tą... ![]() Nie jest taki zły, tylko trochę nerwus. Drugiego takiego nie ma na całym świecie. Wszyscy lubią wygrywać, a ten mój facet robi co może by walki uniknąć, bo wie że walkę wygra. ![]() - Co ci się śniło? - Że jestem Avengersem, że jestem kimś więcej niż tylko posłuszną maszynką do zabijania. ![]() Kocha to się dzieci, ja mam u niego dług. *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Wstąp do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwykłych ludzi... i zabij ich. ![]() ![]() Ja się nie pocę. Ja błyszczę. ![]() Thor mógłby choć raz przysłać boga sprzątania po sobie. Na pewno ma jakąś magiczną miotłę. ![]() ![]() Zawsze nosisz whisky? ![]() Ten dom miał wytrzymać siłę Hulka. ![]() - Jak nas znaleźli? - Zaprosiłem ich. ![]() Nie poddam się. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ę, ale jeep od Eddiego to za mało. ![]() Nasza kiepska opcja. Grant Ward. *** ![]() Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y. ![]() - Służysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y? - To to samo. ![]() Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz. ![]() Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice. *** Nie wierzę w strach. Wierzę w zaufanie. ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new. ![]() Nie byłam w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie". ![]() ![]() *** ![]() ![]() Nie jestem dobrym człowiekiem, Skye. ![]() Long time to see. ![]() Jestem Agent Grant Ward. ![]() *** ![]() ![]() ![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Jeśli to jeszcze aktualne, to poproszę tego drinka. ![]() - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. Ale za to z tej planety. ![]() Nigdy nie chciałem tronu. Chciałem być równym tobie. ![]() - A ty co? Błyskawic się boisz? - Nie darzę miłością tego, co zwiastują. - Chcesz zabrać mi ukochaną planetę w odwecie za rzekomą zniewagę? Nie. Sprawuję nad nią opiekę. - No rzeczywiście, wspaniale się nią opiekujesz. Ludzie wyżynają się milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzę tu porządek. Kto mnie powstrzyma? ![]() - Jesteś potworem. - O nie. Potwór jest wśród was. - A, Banner. To twój plan. ![]() Że urodziłem się by zostać królem. ![]() No dobrze. To może wolisz kogoś ze swoich nowych przyjaciół? Wydaje się, że jesteś do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sobą cnót! Jakiż to wielki zaszczyt! Czuję, że aż szaleję od sprawiedliwości. Chcesz usłyszeć mowę o prawdzie, honorze i patriotyźmie? Boże chroń Amer... Zaufaj mojemu gniewowi. Nie zrobiłem tego dla niego. Uuuu. A była już na wyciągnięcie ręki. Dzięki Tesseractowi mogliście mieć władzę, nieograniczoną moc. A wy co? Ciepło i światło dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie się, co znaczy prawdziwa władza. ![]() Przynoszę wam dobrą nowinę. Czeka was wyzwolenie. *** ![]() ![]() ![]() ![]() *** ![]() Nie miałem prawa cię winić. Wiem, że chciałeś mi pomóc, chronić mnie. Od tego są przyjaciele. Możemy żyć z godnością - nie możemy z nią umrzeć. Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie. Wszystko się zmienia. To nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.10.2013 19:23
|
Z tą modą na antyklerykalizm się w pewnej mierze zgodzę. Bo większość ludzi tak naprawdę nie podaje żadnych argumentów, dlaczego tak Kościoła nienawidzi, albo bazuje po prostu na opiniach innych, bo tak jest łatwiej i zawsze można zwalić winę na to, że jakiś "autorytet" tak powiedział. Inna kwestia, moim zdaniem przynajmniej, jest taka, że teraz ludzie czują przed kościołem mniejszy respekt. I to powoduje, że łatwiej jest tę instytucję krytykować; duże znaczenie ma też telewizja, prasa. Pokazuje się różne sytuacje, chociażby z tą pedofilią ostatnio. Albo pisze się o tym, że ksiądz zabił chłopaka, bo prowadził pod wpływem alkoholu. Jasne, te sytuacje są jednostkowe i nie powinny tworzyć całego obrazu kościoła, ale powoli zaczynają tworzyć. Bo wychodzi Michalik i przepraszam, ale pieprzy takie kocopoły, że strach słuchać. Nie wiem, jak jego słowa odbierają osoby wierzące, czy regularnie chodzące do kościoła, ale mnie to przeraża zwyczajnie. I z jednej strony argument, że ktoś przestaje chodzić do kościoła, bo wszyscy księża to pedofile jest głupi. Bo w setkach kościołów ksiądz może być naprawdę w porządku, a w np. w pięciu trafi się pedofil. Ale mnie się wydaje, że ludzie powoli zaczynają tracić cierpliwość. I stanowisko kościoła w wielu sprawach przestaje być odzwierciedleniem tego, co oni sami uznają za słuszne. I straszenie, że myślący inaczej popełniają grzech, przestaje mieć już taką moc, jak dwadzieścia lat temu. Dla mnie kościół i księża, którzy mają niestety dostęp do posługiwania się środkami masowego przekazu, wiele rzeczy robią idiotycznie i się z tym nie zgadzam. Natomiast inna jest sprawa, że te same media generalizują zjawisko pedofilii w kościele i rozpościerają je na całą instytucję. Ale nie róbmy z kościoła jednostkowej ofiary, bo media robią tak w wielu przypadkach, mówiąc chociażby o prawakach/lewakach (w zależności, po której stronie barykady stoi dana stacja telewizyjna albo gazeta). Wracając do sprawy molestowania seksualnego tych dzieciaków na Dominikanie... Pojawiło się na ten temat wiele artykułów, jeden z nich czytałam w Angorze chyba, gdzie przedstawiono także jedną z wielu innych wersji - jeżeli to było omawiane szeroko w mediach, to sorry, nie oglądam telewizji, więc tak czy siak napiszę. Mianowicie chodziło o to, że całą aferę nakręcił jakiś rodzinny gang, po tym jak ksiądz nie "pomógł" w jakiejś kwestii jednemu z członków tej familii. M. in. pojawiły się zarzuty, że to oni podrzucili nagrania na komputer księdza, podstawiali prostytuujących się na ulicach chłopców, żeby zrobić "dogodne" zdjęcia, kiedy ksiądz był w pobliżu. I za tę wersję ręczył bardzo dobry znajomy księdza. I pojawia się taka myśl: z jednej strony czytasz artykuł i nie wiesz, co masz myśleć, bo przedstawia się wersję księdza, a nie molestowanych dzieci, a z drugiej zapala ci się lampka, bo znowu ktoś wietrzy spisek. Jeszcze później okazuje się, że zdjęcia z komputera były prawdziwe i to nie fotomontaż, tylko naprawdę ta pornografia dziecięca na tym dysku jest. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiovsky |
Dodany dnia 19.10.2013 19:57
|
Yersinia ia nie mam zamiaru kogoś udupiać że tak powiem, ale to co się ostatnio dzieję to jest horror 5 gwiazdkowy. Księża lecą sobie w kulki nie mówię że wszyscy bo większość wykonuję swoją pracę dobrze i nie robią sobie dzieci z przypadkowymi kobietami. " z tobą nie da się nudzić łosiu"
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Slytherin

Ravenclaw

Hufflepuff

Gryffindor