Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Wybory/Polityka
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 13.12.2015 13:07
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Fuerte rozumiesz doskonale, po prostu dokonuje się kolejna polityczna zemsta. Tusk też robił to samo, po swojej wygranej. Tak było od początku cywilizacji. Przychodzi nowa władza i rozprawia się z tym co zdążyli nabroić poprzednicy. Społeczeństwo, w tym roku już dwa razy dokonało "politycznej zemsty", na niektórych partiach politycznych i dało demokratycznie licencję na rozprawę z nimi. Chyba raczej nie bez powodu ? Problemem polityków PiSu jest zbytnie mieszanie, normalnej polityki ze swoimi prywatnymi porachunkami politycznymi. Gdzieś im się ta granica zaciera.Trybunał Stanu to jeden z największych mitycznych bytów III RP, niby jest, a nikogo chyba jeszcze nie osądził. Masz też rację odnośnie nadużywania terminu "oni", to język trochę charakterystyczny dla czekistów, faszystów i niektórych wystąpień Jarosława Kaczyńskiego . Platforma jednak stała mi się obca, od chwili gdy zdecydowała się zagrać pod szczególną publiczkę. Licząc na przejęcie skrajnie lewicowego elektoratu i zrobiła to z czystego wyrachowania. Tak naprawdę to miała gdzieś te sprawy i tych ludzi. Im chodziło o utrzymanie się przy władzy. Dla tego celu poświeciła nawet całe "skrzydło Gowina"Tu nie ma co rozważać tego co się dzieje w kategoriach, zdrowego rozsądku, tradycji parlamentarnych czy nawet trzymania się prawa. To jest właśnie ten "ruch wahadła", dlatego patrzę na to spokojnie. Bo niedługo osiągnie ono swoje środkowe położenie i nastanie chwila spokoju. Czyli takiej normalności dla zwyczajnych ludzi. Politycy zajęci sobą przestaną nam wtrącać się do "małej gospodarki" i nastanie chwilowo "złoty czas". Raczej nie potrwa długo. Wahadło siłą rozpędu poleci dalej, politycy PiSu są jednak zbyt "mali", aby dali radę popchnąć go przez granicę faszyzmu. W Europie Zachodniej są jednak siły o lewicowych korzeniach, które mogą być groźne dla demokracji. Właśnie przez brak zdrowego rozsądku i zaślepienie ideologiczne. Jeszcze kilka takich zamachów jak, w Paryżu i przeforsują rozwiązania sprzeczne nie tylko z demokracją, ale i wolnością osobistą. Dla obrony stworzą nowoczesne państwo policyjne. Najpierw, w dziedzinie teleinformatycznej, bo to już się dzieje. Totalitaryzm nacjonalistyczny może jednak łatwo odrodzić się, w Rosji. Jestem pewien, że obecny rząd popełni błędy które odbiją się na życiu politycznym, ale zwykłym ludziom zbytnio nie zaszkodzą. Następne wybory już za 4 lata, i to demokratyczny jest bat na polityków. Jest jeszcze jedna siła której zależy by pozostać, w cieniu i zgarniać wszystko. To wielki biznes powiązany z politykami i często z byłymi służbami specjalnymi. Różnie o tym się mówi, ale wiele wskazuje, że tak jak pisała Mikasa, "wilk w przebraniu" Petru, jest jej jakimś "politycznym ramieniem". Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 13.12.2015 13:17
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
To wszystko kojarzy mi się z "Szewcami" Witkacego. Władza się zmienia, jedni sprzątają po drugich i odwracają świat do góry nogami, ale jedno pozostaje niezmienne - mają w du pie obywateli. Na kilka tygodni po wyborach PiS już wycofuje się ze swoich obietnic: pozmieniał zamierzenia w stosunku do podatku od sklepów, kwoty wolnej, 500 zł na dziecko... ta asysta wojskowa do miesięcznic to jest śmiech na sali i żenada, ale samo w sobie nie wpływa to na moje życie. Jak mówiłam, każda władza ustawia świat pod siebie, my mamy tylko płacić podatki. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
To wszystko kojarzy mi się z "Szewcami" Witkacego. Władza się zmienia, jedni sprzątają po drugich i odwracają świat do góry nogami, ale jedno pozostaje niezmienne - mają w du pie obywateli. Na kilka tygodni po wyborach PiS już wycofuje się ze swoich obietnic: pozmieniał zamierzenia w stosunku do podatku od sklepów, kwoty wolnej, 500 zł na dziecko... ta asysta wojskowa do miesięcznic to jest śmiech na sali i żenada, ale samo w sobie nie wpływa to na moje życie. Jak mówiłam, każda władza ustawia świat pod siebie, my mamy tylko płacić podatki. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Kasjopea |
|
![]() Postów: 45 Dom: GryffindorPunkty: 176 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 05.08.15 |
Jestem młoda, fakt. Ale dużo widzę. W Polsce nie ma zbytnio partii, która by wprowadziła zmiany, które będą idealne. PO powoli spada na dno. Byli zbyt pewni wygranej i to ich zgubiło. Mam też pewną teorię w związku z Nowoczesną. Moim zdaniem partia Petru to rodzina PO-wców. Będzie tak jak z Unią Wolności. Będzie PO się rozpadać, a członkowie partii przeniosą się do Nowoczesnej. W końcu PO nie będzie , a posłowie i inni będą w partii Petru. Nowoczesna będzie miała siłę no bo w końcu nie PO, a jak będzie na szczycie to i tak okaże się to samo co za Tuska. Co do niego.. Moim zdaniem przewidział, że stracą poparcie więc zwiał za granicę, a cała wina spadła na Kopacz. Proste? Proste Powracając do tematu Petru. Przeraziły mnie jego słowa, że mógłby zabić Kaczyńskiego.. już mam w głowie obraz Hitlera. Przecież on też podobno chciał dobrze... Panowie Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz przedstawiają... profil Kasjopei!
Może i długo tu nie jestem, ale mam tu parę osób, które wprost uwielbiam. NOW_OR_NEVER Shanti Black Lilyatte julietta115 |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 20.12.2015 19:25
|
![]() Postów: 99 Dom: RavenclawPunkty: 207 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 12.09.14 |
Postanowiłam wskrześcić, żeby dać linka do ciekawego artykułu. http://zakowski.b...emokracja/ Szczególnie ten fragment daje do myślenia. Wiele parametrów pokazuje, jak bardzo jesteśmy (w Polsce) inni. Bella Greskovits i Dorothee Bohle, autorzy fundamentalnej książki o wschodnioeuropejskich modelach posttransformacyjnego kapitalizmu, która była jednym z kluczowych tematów konferencji w SSEES, pokazują rozmaite tropy. Ale prawdę mówiąc, za objaśnienie starczyło sponsorowane przez polską ambasadę wystąpienie Leszka Balcerowicza na koniec pierwszego dnia. Po Thomasie Pikettym, który mówił to, co od ponad roku mówi na okrągło - czyli że kapitalizm prowadzi do koncentracji bogactwa i tworzy wielkie nierówności, które trzeba kontrolować dla dobra rynku i demokracji; po Naomi Klein, która mówiła sporo o globalnym ociepleniu i dużo o tym, o czym mówi od lat - czyli jak demokratyczny kapitalizm stał się kapitalizmem korporacyjnym; po Chantal Mouffe, która tłumaczyła, dlaczego trzeba ożywić agonistyczną demokrację, odtwarzając coś na kształt dawno wygasłego sporu lewicy z prawicą, przyszedł czas na Balcerowicza, który miał opowiedzieć o sukcesach transformacji, ale zamiast tego przypuścił brawurowy atak na niszczący cały świat socjalizm, ukrywający się nawet w Ameryce, nie mówiąc o Anglii. Jako jeden z dowodów wskazał "marksistowski wymysł", którym jest prekariat: "gdzie jest ten prekariat?" - pytał retorycznie. Gdybyście państwo widzieli, jak szeroko otwierały się oczy słuchaczy, gdybyście - jak ja - siedzieli wśród publiczności i słuchali śmichów-chichów, pomruków, docinków - zrozumielibyście, gdzie dziś tkwi nasz problem. W Polsce jednak nikogo Balcerowicz nie śmieszy. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 20.12.2015 21:05
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Kwestia jest taka, że nie wszyscy chodzą na marsze albo nie zgadzają się z obecną władzą dlatego, że ich Petru namówił. Ja podpisywałam petycje w sprawie TK zanim Petru stał się jedną z politycznych twarzy KOD. Chociaż nawet petycja nie pochodziła od KOD, ale chodzi mi o to, że się próbuje ludziom wciskać, że nie było żadnych oddolnych inicjatyw. Były i są nadal. To, że cała inicjatywa została zdominowana przez Petru, to jest inna sprawa i jeśli ktoś chce za nim iść - proszę bardzo. Ale mnie zupełnie nie obchodzi ani Nowoczesna, ani szczerze mówiąc żadna inna partia, ani Tomasz Lis ani Roman Giertych wydzierający się do mikrofonu. Każdy ma jakiś swój interes w obronie demokracji, która pewnie dla partii politycznych jest tylko płaszczykiem do zachowania stołków i kontaktów. Ale w Polsce, gdzie zaufanie do władzy, kto by jej nie sprawował, jest żałośnie niskie, nikt mi nie wmówi, że wszyscy demonstrujący popierają interesy banksterów, platformy, czy kogo tam jeszcze chcecie. Mnie jest zwyczajnie wstyd, że mieszkam w kraju, dla którego ludzie mają za nic prawo i to, że łamane są fundamenty państwa prawa. Bo są, nawet, jeśli ktoś się uprze, że to wymysł TVNu. Wstyd mi, że posłowie obrażają obywateli, dzieląc nas na kategorie albo wrzucając jak Kukiz do sieci filmiki pt. "Jak ja was **** nienawidzę" i kierują to do obrońców demokracji. W ogóle, to gratuluję wszystkim, którzy głosowali na Kukiza, mam nadzieje, że są dumni z takiego reprezentanta narodu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 21.12.2015 00:10
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Słyszeliście już o instrukcjach, które PiS wyslal żołnierzom i policjantom, dotyczących imprez typu WOŚP? Myślicie, że to prawda i o to właśnie chodzi, aby wyeliminować tego typu wydarzenia czy po prostu Internet i media to wszystko zakłamują? "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 21.12.2015 00:58
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
Ktoś tu wspomniał o obstawie żołnierzy na tych chorych "miesięcznicach" i napisał, że to go nie dotyczy... Zobaczymy co będzie dalej i się przekonamy ;> Co do WOŚP, to prawda, tylko to nie instrukcje żadne. Niejaki poseł Pięta napisał na Twitterze, że jeśli jakiś funkcjonariusz publiczny "zaangażuję się w hecę WOŚP", to na drugi dzień może składać raport o zwolnienie ze służby ;> Widocznie lepiej stać pod Pałacem i drzeć mordę... A teraz coś co mnie nie daje spokoju i zmusiło mnie do ponownego zabrania głosu w tym temacie... Mianowicie, "PiS wybrańcem NARODU, który dał mu mandat do zmian". Krew mnie zalewa jak widzę/słyszę teksty, w których ktoś używa takich sformułowań (najchętniej czynią to Jarek-Polskęzbaw, Duda-Błogosłowionełonoipiersi, Szydło-Zbrzydło, no i reszta posłów PiS). Według ostatniego spisu powszechnego, Polaków jest jakieś, pi razy oko razy drzwi, 40 milionów (to jest polski NARÓD). W wyborach uprawnionych do głosowania było DOKŁADNIE 30 629 150 Polaków. Do urn poszło 50,92% uprawnionych do głosowania, to daje jakieś 15 mln głosujących. Z tego na PiS głosowało 5,7 miliona Polaków. O jakim więc przyzwoleniu NARODU my mówimy? To tylko Ci którzy głosowali na PiS mogą się szczycić takim mianem? Reszta to "gorszy sort"? Ach nie, moja ulubienica Krystyna Pawłowicz (matko Jeżusa w niebie tańcząca, kto na nią głosował?!) śpieszy z nowym określeniem: "Nowa lewacko-peowska-neopalikotowa targowica próbuje obalić demokrację w Polsce i unieważnić wynik wyborów. Chce głęboko skłóconych przez siebie Polaków doprowadzić do zamieszek ulicznych,by wydrzeć władzę tym,których Polacy wybrali, którym zaufali i którzy realizują wreszcie program dla Polski i Polaków. Wyrobnicy obcych interesów i ich polscy "użyteczni idioci" nie umiejąc przegrywać, tracąc wpływy i przywileje próbują kolejny raz w naszej historii ,dla prywatnych biznesów,grzebać Polskę własnymi rękami. Tym razem to się targowicy nie uda. Realizujemy nasz wyborczy program dla Polski." "użyteczni idioci", no nic, trzeba się cieszyć, że chociaż dodała, że "polscy"! ![]() Always ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 21.12.2015 10:00
|
![]() Postów: 99 Dom: RavenclawPunkty: 207 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 12.09.14 |
A teraz coś co mnie nie daje spokoju i zmusiło mnie do ponownego zabrania głosu w tym temacie... Mianowicie, "PiS wybrańcem NARODU, który dał mu mandat do zmian". Trzeba też dodać, że tak PiS otrzymał większość, ale zwykłą większość. To nie jest większość konstytucyjna (czyli większość 2/3) pozwalająca na zmianę konstytucji i wprowadzenie zmian ustrojowych, dlatego Trybunał Konstytucyjny jest im solą w oku. Gdyby mieli większość 2/3, czyli swobodną możliwość zmiany konstytucji, to TK nie byłoby dla nich absolutnie żadnym problemem, a że nie mają, to próbują rozwalić albo paraliżować jedyną instytucję stojącą im na drodze do pełni władzy. Edytowane przez Bruja dnia 21.12.2015 10:13
|
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 27.12.2015 15:33
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
I po świętach, to może trochę popolitykuję ;p Ostatnio ciekawy wywiad (23 grudnia) czytałem ze znanym lub zupełnie nieznanym w ostatnim okresie przewodniczącym KOD-u Mateuszem Kijowskim. Otóż on sam stwierdził, że zgadza się z tezą, że po wyborach w niektórych kręgach zaczęła panować histeria. I jak powiedział: "Po wyborach trzeba uszanować ich wynik. Polska się nie skończyła. PiS ma prawo zmieniać Polskę, ale z szacunkiem do prawa..." - i zgadzam się z tym zdaniem jak najbardziej. Padły też pytania o to czemu KOD nie protestował jak prawa nie przestrzegała PO. Ten pan odparł, że "że jak jeszcze jakieś ustawy nie są zgodne z konstytucją, to nie jest jeszcze łamanie prawa..." Warto w tym miejscu wspomnieć, że rządy PO (czy pana Tuska czy pani Kopacz) nie wykonały 49 wyroków Trybunały Konstytucyjnego ... No i "argument", że PO nie wykonała tych wyroków, bo nie zdążyła nie bardzo mnie przekonuje. Zwłaszcza, że najstarszy jest z roku 2008. No i porównywanie KOD-u do KOR-u (Komitet Obrony Robotników - Michnik, Macierewicz, Kuroń) z 1976 roku jest dla mnie najdelikatniej mówiąc lekką przesadą. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 27.12.2015 16:21
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
Warto w tym miejscu wspomnieć, że rządy PO (czy pana Tuska czy pani Kopacz) nie wykonały 49 wyroków Trybunały Konstytucyjnego ... No i "argument", że PO nie wykonała tych wyroków, bo nie zdążyła nie bardzo mnie przekonuje. Zwłaszcza, że najstarszy jest z roku 2008. W tym miejscu warto wspomnieć, że większość tych wyroków nie została wykonana, bo nie było w tym żadnego sensu, skoro prawo zostało w międzyczasie zmienione. Do tego dochodzi kilka ustaw, które zmiany prawne (nakazane wyrokiem) miały wprowadzić, ale przez zasadę dyskontynuacji takiej opcji nie ma. Następnym razem sprawdź info w kilku źródłach. A, no i to, że PO (to straszne, zue i niedobre PO) tak brzydko postępowało (powiedzmy), daje PiSowi prawo do łamania prawa i konstytucji w biały dzień? Spoko... ![]() Always ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 27.12.2015 17:10
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Następnym razem sprawdź info w kilku źródłach. A, no i to, że PO (to straszne, zue i niedobre PO) tak brzydko postępowało (powiedzmy), daje PiSowi prawo do łamania prawa i konstytucji w biały dzień? Spoko... Odniosłem się jedynie w kilku zdaniach do artykułu, który przeczytałem. I to w tym właśnie artykule redaktor przytoczył te wspomniane i niewykonane wyroki Trybunału Konstytucyjnego. Jak znasz dokładnie wszystkie 49 i wiesz czego dotyczyły, to spoko. Jak aż takiej wiedzy nie posiadam. Poza tym wyraźnie wspomniałem, że zgodzę się z wypowiedzią Kijowskiego dotyczącym uszanowania wyników wyborów, ale z szacunkiem do prawa . Dlatego nie wiem skąd ten zarzut: PO (to straszne, zue i niedobre PO) tak brzydko postępowało (powiedzmy), daje PiSowi prawo do łamania prawa i konstytucji w biały dzień? Spoko... Nigdy i nigdzie nie pisałem, że ktokolwiek ma prawo do łamania prawa. Czy to będzie PiS, PSL, PO, Partia Kubusia Puchatka. Każdy może sobie uważać co chce, ale prawo stać powinno ponad czyjeś poglądy... A, no i to, że PO (to straszne, zue i niedobre PO) (najchętniej czynią to Jarek-Polskęzbaw, Duda-Błogosłowionełonoipiersi, Szydło-Zbrzydło, no i reszta posłów PiS). No to jak to jest z tymi złymi partiami... ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 19.01.2016 14:25
|
Pomyślałam, że może kogoś to zainteresuje. Bogaci się bogacą, a ubodzy biednieją tak szybko, że już w zeszłym roku 1 proc. najbogatszych posiadał więcej niż wszyscy pozostali ludzie. Stało się to o rok wcześniej, niż przewidywał Oxfam. http://www.forbes...0,1,1.html Tutaj jest link do źródła, gdzie są pełniejsze informacje, jak np. że bogaci bogacą się głównie dzięki swojemu kapitałowi, a nie pracy. Inaczej mówiąc, w dzisiejszym świecie ważniejsze jest co człowiek posiada niż to, że jest pracowity i kompetentny. Albo, że gdyby nierówności pomiędzy 1990 a 2010 nie rosły to mielibyśmy około 200 milionów mniej biednych. https://www.oxfam...vos-report |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 19.01.2016 19:04
|
Takie lakoniczne streszczenie ostatnich doniesień o spełnianiu obietnic przez obecny rząd: - Podwyższenia kwoty wolnej nie będzie; - 500 zł na dziecko już zmodyfikowane i dalej kombinują (ogólnie jestem przeciwko rozdawaniu, ale chodzi mi o prosty fakt niespełnienia jasno postawionej obietnicy - 500 zł na każde dziecko - KAŻDE); - program MDM do likwidacji - na razie nic nie słychać o obniżce jakichkolwiek podatków (jeśli ktoś coś wie, proszę pisać), reformie urzędów czy czymkolwiek, co realnie poprawiłoby życie obywateli - kwota nielegalnych imigrantów zatwierdzona - PiS wygrał wybory z dwóch powodów - jedni chcieli 500 zł, inni nie chcieli uchodźców No to mamy "dobrą zmianę" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 19.01.2016 19:46
|
To 500 zł na dziecko. Można było się spodziewać, że nic z tego będzie, a przynajmniej, że na pewno nie będzie to wyglądać to jak w obietnicach i jakkolwiek uważam, że państwo powinno wspierać rodziny z dzieckiem, to pomysł 500 zł na dziecko mi się nie podoba. Dużo lepszym pomysłem jest ulga na dzieci od podatku, gdyż jeśli ktoś korzysta z ulgi podatkowej, to znaczy, że ma przychody, a więc pracuje i zarabia. Czyli jest to pomoc dla normalnych pracujących ludzi. Tak samo zresztą wysoka kwota wolna od podatku jest niezłym pomysłem, bo niej jest to nagroda dla Zdzisia siedzącego przez 12 godzin pod budką z piwem z kolegami, tylko dla kogoś komu będzie się chciało pracować choćby i za minimalną. Jestem jak najbardziej za państwem opiekuńczym, ale sensownym, które wspiera normalnych ludzi, a nie patologie. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 19.01.2016 19:52
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Ja w sumie nie wiem, o co chodzi z tym psioczeniem na PiS teraz Przecież oni są z tego samego sortu co PO, tylko bardziej konserwatywni. Tylko tyle że nie kradną jeszcze tak bezczelnie, bo są na pierwszej kadencji. Nie wiem, kto wierzył w to 500zł na każde dziecko, ja się modliłam, żeby tego nie wprowadzali. To samo tyczy się podatków, bo serio... jakim cudem nasze biedne państwo ma to przetrzymać? A jeśli chodzi o MDM to chyba każdy się przekonał, że to wyrzucanie państwowych pieniędzy w błoto. I wiem to na pewno. Banki oferują ci lepsze kredyty niż z tego MDM, gdzie jeszcze masz jakieś limity metrażowe itp. Więc całe szczęście, że to likwidują. Jeśli chodzi o imigrantów to ja też nie rozumiem oburzenia, bo niby CO mają zrobić ci ludzie? Tutaj trzeba zrozumieć, jak pokręconym mechanizmem jest UE, to nie da się tupnąć nóżką, powiedzieć "sorry, ale nie" i nie przyjmować. Nie chodzi o to, że ja bronię PiSu, bo oni są dla mnie śmieszni. Nie wierzę też w żadne uzdrowienie. Ale doceniam, że w ogóle coś robią, nawet jeśli to jest durne. W książce czytałam (hahaha Ciemku), że lepiej, zeby władca robił coś źle niż nic nie robił hehe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.01.2016 20:40
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No mnie się ogólnie wydaje, że PiS w bardzo małej mierze wygrał wybory dlatego, że nie chcieli przyjmować imigrantów albo, że 500 złotych na dziecko. Jasne, to miało na pewno jakiś wpływ na wynik wyborów, ale chyba jest jasne, że największy prezent PiSowie sprawiła Platforma, którą znaczna większość narodu po prostu (ok, nie po prostu, z dobrych powodów, ale zawsze) znienawidziła. Pisałam już tyle razy na temat tej partii, że już chyba sama nie wiem, co można więcej. Oprócz tego, że dla mnie to jest zwyczajna sekta, a nie partia polityczna. Wystarczy zobaczyć co się wyprawia na wszelkich wiecach, te lamenty i modlitwy za Jarosława i do Jarosława, łkanie, wznoszenie rąk ku niebu. To jest ewenement na skalę światową, jak nic. No i jak ktoś czeka na obniżkę podatków za jakichkolwiek rządów, to powodzenia, może się nie doczekać. Nie życzę temu krajowi źle, ale jakoś brak jasnych punktów na horyzoncie. "Historia się nie powtarza, historię powtarzają ci, co jej nie znają". ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 19.01.2016 21:11
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
No właśnie problem polega na tym, że polityka zawsze była przedmiotem kontrowersji i publicznych wojen, gdzie ludzie tylko obrzucają się łajnem. To nie jest żadna nowość, nie dotyczy w żadnym razie tylko naszej biednej Polski, więc ja wychodzę z założenia, że trzeba się trochę zdystansować. Nie że olać całkowicie temat, ale też nie mówić, że nie ma światełka w tunelu. Pod względem gospodarki i poziomu życia to niewiele ten czy inny rząd może zmienić. Bać się możemy co najwyżej o własne bezpieczeństwo, ale jak na razie PiS politykę zagraniczną prowadzi umiarkowanie i bez szałów. Chyba ze ja o czymś nie wiem ;p ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 19.01.2016 21:15
|
Ja bym się tych uchodźców aż tak nie czepiała i tak Polska może wziąć mniej niż państwa starej Unii, a sojusz z kimś jest nam potrzebny. Tak naprawdę mamy tylko wybór Niemcy, czyli Unia i Zachodni świat albo Rosja. Na nie szczególne zawracanie sobie głowy sojuszami i polityką równej odległości mogli sobie pozwolić Anglicy siedzący wygodnie na wyspie, gdzie zrobienie jakiegokolwiek najazdu było nie lada wyzwaniem logistycznym, a nie Polska, gdzie piechota mogła się przemaszerować od prawe do lewej i z powrotem bez żadnych przeszkód. Niestety, ale nie mam gór czy innych znaczących utrudnień na wschodniej i zachodniej granicy. Beck przed drugą wojną światową uparł się na politykę równej odległości, jeśli chodzi o naszych dwóch najbliższych sąsiadów i wyszło jak wszyscy wiedzą - miliony ludzi umarło/zabito, a po wojnie kraj stracił suwerenność. Polska lepiej by wyszła na sojuszu z hitlerowskimi Niemcami i czekaniu na dobrą okazję do zdrady. Oczywiście, teraz ani raczej w najbliższej przyszłości (dwa, trzy lata) żaden najazd ze strony Rosji nam raczej nie grozi, ale w dłuższej perspektywie nie możemy być tego tacy pewni, co będzie za 20 czy 50 lat nikt nie wie. Ambicje Polska też ma Europejskie, ludzi chcą żyć tak jak Europejczycy z zachodu, a nie jak biedni Rosjanie, więc jest to kolejny powód, żeby się przytulać do Unii i tam próbować zdziałać jak najwięcej. Poza tym, lepiej się nie wypinać na Unie za bardzo, żeby oni nam tego czasem nie przypomnieli jak my będziemy potrzebować pomocy. Kolejna rzecz to to, że osłabienie Unii jest w dłuższej perspektywie jest na rękę Rosji, z którą o ile nie zamierzamy wchodzić w sojusz, to znaczy, że nie jest nam na rękę. W końcu łatwiej się będzie można rozprawić w razie czego z kilkoma skłóconymi kraikami, z perspektywy tak dużego kraju jak Rosja niewątpliwie małymi, niż zjednoczoną Europą. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.01.2016 21:21
|
No ja na razie nie widzę. Nikt moich interesów nie reprezentuje i nie będzie reprezentował przez najbliższe cztery lata. Jedyne czym się zajmują, to mąceniem i przywracaniem wszystkiego, co było za ich rządów. Cofajmy się dalej, to jest najlepsza polityka. Jeszcze mnie tylko wkurzają z wycofywaniem lipcowej nowelizacji kodeksu postępowania karnego, kurna. Jakby nie mogli zaczekać rok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw
. Platforma jednak stała mi się obca, od chwili gdy zdecydowała się zagrać pod szczególną publiczkę. Licząc na przejęcie skrajnie lewicowego elektoratu i zrobiła to z czystego wyrachowania. Tak naprawdę to miała gdzieś te sprawy i tych ludzi. Im chodziło o utrzymanie się przy władzy. Dla tego celu poświeciła nawet całe "skrzydło Gowina"

Gryffindor

Hufflepuff