Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Potęga Krwistego Steka!
21.04.2026 21:23
Od mojego założenia konta do covidu minęło mniej czasu niż od covidu do teraz Duże oczy

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Wybory/Polityka
Prefix użytkownikabatalion_88
No i serio batalion, ty chyba życia nie kumasz.

Jasne, nie kumam nic a nic ^^ Może cię to zdziwi, ale znam osoby, które wychowują chore dzieci i wiem ile to kosztuje, i ile trzeba poświęcenia, żeby takiemu dziecku zapewnić godne warunki. Dlatego nie o końca tego zarzutu o "niekumaniu" życia rozumiem. Napisałem chyba wyraźnie, że nie jestem zwolennikiem państwa socjalno-opiekuńczego. Tak samo napisałem, że to 4000zł. to nie jest astronomiczna suma. Tylko w takim razie jak inaczej pomóc? Nic nie dawać, bo za mało? Może i to jest pod publiczkę środowisk Pro-Life, nie wiem. Jakby dawać po dziesięć czy dwadzieścia tysięcy to też będzie mało... Dlatego chyba pozostaje zostawić tych rodziców samych sobie. Albo dać tą kiszoną kapustę tym chorym dzieciom. Jak zdrowa, to może wyzdrowieją. A najlepiej w zasadzie to zabić, nic nie kosztuje, i problem z głowy. Po co się nadwyrężać? Albo poobniżać emerytury ubekom (8000zł. to za dużo za ich zbrodnie) i oddać komu trzeba. Zawsze, ale to ZAWSZE będzie tak, że każdemu będzie mało. Za mała pensja, renta, emerytura, zapomoga, socjal itp. Może najlepiej by było, żeby nie dawać nic, ale i nie zabierać?
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAlette
Batalion, ale to jest pic na wodę, to nie ma sensu, po prostu mydlenie oczu i szkoda naszych pieniędzy. I nie chodzi mi wcale o tych rodziców, ale stworzenie takich głupich przepisów też kosztuje - czas polityków, prawników, papier, zatrudnienie dodatkowych urzędników od wypłaty itd. Nie sztuką jest zrobić "coś", trzeba działać skutecznie i z sensem.

Jeśli chcą jakoś wesprzeć rodziny z dziećmi niepełnosprawnymi, to niech po prostu zainwestują w służbę zdrowia, żeby ten człowiek mógł się leczyć w godnych warunkach. To nie jest niewykonalne, po prostu ktoś musi się tym zainteresować. A obecny MZ tylko szczuje na siebie lekarzy i pielęgniarki.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikaBruja
Co do projektu za życiem, to byłem całym sercem za kompromisem z 1993 roku. Jednak nawet jak już ten projekt organizacji Pro-Life trafił do kosza, to skrajnie lewicowym feministkom nie przeszkadzało nadal urządzać protesty pod domem Kaczyńskiego. Czyli nie było tak jak próbowano ludziom wmawiać, że kobiety manifestujące nie są za aborcją,

Bo nie są za aborcją. Są za wyborem. Nikt nakazu aborcji nie proponował.

A co do tego jak PiS pomaga ludziom śmiertelnie chorym. Dali w ustawie, że będzie można oddać takie dziecko do hospicjum, żeby rodzice sobie mogli odpocząć, ale jednocześni przez nich łódzkie hospicja straciły 20 milionów.

http://www.ryneks...,7467.html

Fajnie nie?

Co do gimnzjów, pojawiały się problemy, bo to problematyczny wiek. Nie wiem tylko, co ma dać powrót do poprzedniego systemu? W jaki sposób ma to ulepszyć naszą edukację? Bo wygląda jak zrobiony na zasadzie, że kiedyś to było lepiej, trawa była bardziej zielona a niebo bardziej niebieskie. Zresztą Ci co są za gimnazjami mogliby równie dobrze powiedzieć, że przecież gimnazja istaniały przed wojną, i co źle było? Już więcej sensu by miał powrót do oryginalnego pomysłu sprzed lat, gdzie gimanzjum i liceum miało być połączone. Przynajmniej chaosu organizacyjnego byłoby mniej, bo łączyłyby się licea z gimanzjami, a podstawówki miałby spokój.

Prefix użytkownikalosiek13
Że też jeszcze komuś chce się stukać w klawiaturę i rzucać nią o ścianę ;P Podziwiam, serio.

Żeby nie było, że offtop... PiS w rakietę i wycieczka na księżyc.
zapodaj.net/images/edba268d6e942.png

Always

zapodaj.net/images/c4ff56e394964.jpg

W najbliższym czasie (10.12., 13.12.) czekają nas już kolejne protesty tak zwanych obrońców demokracji, którzy nie uznają demokratycznie wybranego rządu w Polsce. Brzmi to z pewnością komicznie i nielogicznie, ale w rzeczywistości tak jest. Ciekawe tylko ilu tym razem ludzi weźmie udział w tym podupadającym z każdą manifestacją cyrkowym zbiorowisku. 11.11. było ich raptem 10.000, a przecież Tomcio Lis spodziewał się 500.000, Wałęsa chciał ich mieć 2.000.000, a tu brak frekwencji ; ) No dobra, do rzeczy.

Niech tam sobie ludzie protestują, bo to w końcu Białoruś pomieszana z Koreą Północną i Kubą za czasów Fidela Castro. Każdy przecież ma prawo do wyrabiania sobie zdania i swojego poglądu. Mnie tylko zastanawia jak wielu pójdzie w proteście, którego całym sercem popiera i weźmie w nim udział niejaki pułkownik Adam Mazguła. Brawo, opozycjo, serio. W tym właśnie momencie pokazaliście, że nie jesteście tylko "opozycją totalną", ale przede wszystkim totalnie głupią. Jak trzeba mieć pusto w bani, żeby stawać ramię w ramię z oficerem stanu wojennego i członkiem PZPR, który powiedział: "Oczywiście były tam [w czasie stanu wojennego] jakieś bijatyki, jakieś ścieżki zdrowia, ale generalnie jednak dochowano jakiejś kultury w tym całym zdarzeniu..." Normalnie nóż się w kieszeni otwiera. Niech powie to samo przed rodzinami zakatowanych górników, zamordowanego Grzegorza Przemyka, kilkudziesięciu ofiar. To jest całkowity upadek moralny szeroko rozumianej opozycji. Skoro bratają się już z komunistami i wojskowymi zbrodniczego systemu totalitarnego, to ja serdecznie dziękuję za taką opozycję. Też mam wiele, ale to wiele zarzutów wobec obecnego rządu, ale za żadne skarby nie chciałbym być reprezentowany przez żadnego komucha! Kulturę to na pewno miał zapewnioną Wałęsa, o której sam wspominał. Miał w końcu dobre jedzenie, wódki i szampana ile chciał w Arłamowie. Też złożył swój podpis. Jak szef ZNP Broniarz, Krystyna Janda, Schetyna i Petru. Doborowe towarzystwo. Dziwę się, że w tym szeregu staje z nimi Władysław Frasyniuk, i chyba już potępił to zaproszenie byłego komunistycznego oficera stanu wojennego. No i największa i sztucznie napompowana gwiazda KOD-u, czyli pan Kijowski. Pierwszy Alimenciarz Rzeczypospolitej Polskiej chyba stracił już poparcie feministek (jak można nie płacić matce alimentów na dzieci?) i Zielonych (niedojrzałych czerwonych). Partii Razem raczej odpowiadają marsze antyfaszystowskie Antify na kilkaset osób. Są tak bardzo potrzebne jak marsze przeciw pingwinom, bo spotkają w Warszawie tylu faszystów na wolności co pingwinów właśnie ;p Co tak wkurzyło tych "demokratów"? Chyba to, że byłym ubekom i esbekom emerytury (W KOŃCU) chcą obniżyć. Nie może być tak, że ofiara systemu totalitarnego ma żyć za 882zł! a zbrodniarz ma albo 19.000zł, 12.000zł, 9000zł, a najmniej 6000zł. Projekt tej reformy ma jednak sporo wad.

I żeby nie było, że zaraz ślepo popieram PIS i jestem "pisowcem", "pisuarem" czy coś. To mam do nich wielki żal, że tego Piotrowicza u siebie mają. Prokurator z czasów stanu wojennego w partii rzekomo prawicowej? Śmiech na sali! Niech Kaczyński lepiej dopiera ludzi i patrzy kogo przyjmuje. W tym momencie całe PIS traci szacunek, autentyczność, zaufanie i rację bytu. Zresztą to stricte partia lewicowa. Oni w programie mają socjal większy niż SLD <lol>. Mówienie, że istnieją partie prawicowe z socjalistycznym programem to twierdzenie, że istnieją żonaci kawalerowie ;p Światopogląd to jedynie jakiś odłamek, bo komunistą można być i w sumie z krzyżem w zębach. Człowiek, który ma choć minimalne rozeznanie czym jest prawica potrafi to rozróżnić. I nie dać się głupio nabierać na hasełka <:

Co do daty, to już w ogóle tragedia. Ten dzień to jeden z najczarniejszych w dziejach naszej ojczyzny, a ci "polscy demokraci" chcą sobie wiece urządzać w jednym szeregu z byłymi esbekami... Pomyleńcy, sorry. Należałaby się chyba jakaś pamięć o pomordowanych, aresztowanych, katowanych, jakieś znicze, modlitwa, apel. To kolejny "atut" obecnej opozycji, w której na dobrą sprawę brakuje jeszcze tylko kaczora Donalda i Misia Uszatka.

Jednak nawoływanie już do tego, żeby z nimi razem szli obecni żołnierze, policjanci, strażnicy więzienni, straż graniczna itp., to chyba jakiś kompleks niespełnionego rewolucjonisty xD Co prawda opozycja zapewniała, że władzę odzyska "ulicą i za granicą", ale pojęcia nie miałem że wzorują się na krajach trzeciego świata, tak jak Niger gdzie władzę zabiera się poprzez juntę wojskową ;) Doprawdy, nic tylko pogratulować wyborcom Platformy Obywatelskiej i Nowoczesnej.

Można PIS-u nienawidzić, bo Kaczyński mały i ma kota, Macierewicz obłęd w oczach, Pawłowicz coś tam itd., bo 500+, bo nie tak jak miało być. I spoko, protestować, robić "dym". Tylko jeżeli już w Polsce opozycja musi wchodzić w konszachty ze sługusami poprzedniej epoki zbrodniczego systemu totalitarnego w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, to ręce opadają.

To jest właśnie efekt "dekomunizacji"... Przez bite 27 lat nie zrobiono z tym porządku, i po tylu latach coś chce się naprawić. No, ale jak pokojowo w Magdalence komuniści oddawali władzę Solidarnościowej opozycji, to dla siebie też sporo "atutów i haków" zostawili, żeby już za chwilę wrócić do najwyższych stanowisk i urzędów w Polsce.

Obecnie realną opozycją to stety czy niestety jest ruch społeczny Kukiz15. Bo ta "totalna" to bujda na resorach. Ugrupowania opozycyjne jako fundament swojej działalności uważają przede wszystkim alternatywny program, inne projekty ustaw, chęć rozmowy, kompromisu i inne rozwiązania... A tu? Nic tylko narzekanie, bo się koryta urwały oraz wycie w trąbkę i skakanie przez panie emerytki, które sobie przypomniały, że był ktoś taki jak towarzysz Edward Gierek w rytm hasełka "Kto nie skacze ten za PIS-em, hop-hop-hop-" xD

Jednak jest i takie alternatywne: "Cała Polska z was się śmieje: komuniści i złodzieje" ; )
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 05.12.2016 22:51

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaBruja
Zresztą to stricte partia lewicowa. Oni w programie mają socjal większy niż SLD <lol>. Mówienie, że istnieją partie prawicowe z socjalistycznym programem to twierdzenie, że istnieją żonaci kawalerowie ;p Światopogląd to jedynie jakiś odłamek, bo komunistą można być i w sumie z krzyżem w zębach. Człowiek, który ma choć minimalne rozeznanie czym jest prawica potrafi to rozróżnić. I nie dać się głupio nabierać na hasełka <:

Bo sorry, są prawicą. Przeciwnicy in vitro, zakaz aborcji, nie uznawanie związków osób homoseksualnych, chęć wypowiedzenia konwencji o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet, światopoglądowo są prawicą. Nie wiem jak można dojść do innego wniosku. Gospodarczo to taki trochę wtf i miszmasz, bo tu by chcieli dać ludziom większą opiekę socjalną, a z drugiej strony bąkają coś o obniżaniu podatków. Tak się nie da. Albo budujemy państwo opiekuńcze z progresją podatkową, podobnie do tego co zrobiły kraje skandynawskie czy inne kraje zachodnie jak np. Niemcy, albo robimy coś takiego jak Wielka Brytania i Stany Zjednoczone, gdzie każdy sobie rzepkę skrobie.

Osobiście już wolę socjal-demokrację taką jak na zachodzie i ewentualne problemy z urzednikami niż martwienie się, tak jak jest w Stanach, skąd wytrzasnąć pieniądze, jakieś kilkadziesiąt tysięcy, w razie gdybym poważnie zachorowała, bo służba zdrowia jest prywatna.

Na Kukiza i jego ludzi głosować w życiu nie będę, bo już przed wyborami pokazał, że jest imbecylem i ignoratnem politycznym jak proponował JOWy, który tylko wsparłby establishment przeciwko któremu występował.

No właśnie żadną prawicą NIE SĄ. Równie dobrze każdy kto na stadionie przed meczem odśpiewa hymn narodowy "staje się żołnierzem Kaczyńskiego". Historia zna bardzo, ale to bardzo wiele takich błędnych określeń. W Niemczech Adolf Hitler też nie reprezentował żadnej skrajnej prawicy, ale właśnie narodowy socjalizm - stąd nazwa nazizm.

Głównym i niemal fundamentalnym założeniem prawicowych partii jest postawienie tezy, że państwo w jakikolwiek sposób nie powinno ingerować w życie obywateli a jedynie umożliwić im jak najswobodniejszy rozwój.
Wolność osobista stoi więc na PIERWSZYM miejscu. Kolejna kwestia to oczywiście redukcja administracji państwowej do MINIMUM. A to do jasnej ciasnej w Polsce od upadku PRL ciągle rośnie. PIS tego nie spowolnił, ale stworzył nowe rzesze urzędników budżetówki.

Ludzie prawicy byli zawsze postrzegani jako ludzie prawa.
Kwestia ekonomiczna - PiS chce tworzyć tylko i wyłącznie państwo opiekuńcze . Dlatego zmuszani będziemy do płacenia ogromnych podatków na za przeproszeniem utrzymywanie nierobów i "dzieci socjalizmu". Partia Razem np. to już w ogóle bolszewicki wymysł rodem z 1917 roku. "Czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy".
Normalna prawica nigdy nie wprowadziłaby takiej ilości ulg i zasiłków!

Lewica wychodzi z błędnego i jakże mylnego założenia, że państwo wie lepiej co jest dobre dla obywatela. Można PiS co najwyżej nazwać katolicką lewicą lub narodową lewicą. Jednak żadną miarą partią prawicową.

Młodzi działacze Partii Razem niechętnie, ale przyznają, że program socjalny PiS jest więcej wart niż jego krytyka. Zmieniono nastawienie, bo czymś oczywistym jest, że nie "ułoży sobie popularności" choćby w poparciu i sondażach "jadąc" na kwestiach światopoglądowych.

U ludzi prawicy własność prywatna jest podstawą systemu gospodarczego. U lewicy zaś najważniejsza jest własność państwowa.

I teraz ja się dziwię jak można wnioskować, że Prawo i Sprawiedliwość jest prawicą.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 10.12.2016 12:32

Prefix użytkownikafuerte
Wszystkie te Twoje definicje są bardzo piękne i mądre, batalion, tylko że nijak się mają do rzeczywistości. Współcześnie w naszym kraju i w ogóle na świecie prawica generalnie mało kojarzy się z obroną wolności osobistej. Dziwnym trafem o ograniczaniu wszelkich swobód najbardziej piszczą osoby o konserwatywnych, prawicowych poglądach.

Pomijam w ogóle fakt, że Bruja wskazuje PiS jako prawicę w kwestiach światopoglądowych, nie wspomina o gospodarczych.

Dalej... Twoje ironiczne podejście do protestów mogę w tym momencie porównać do tego, z czego się tak nabijasz. Ludzie korzystają ze swojego prawa do zgromadzeń, które - nie wiem, czy wiesz, ale chyba jednak nie wiesz - władza chce dość znacząco ograniczyć dla zwykłego zjadacza chleba. Jak sam nie dotrzesz, w jaki sposób chce to zrobić, to chętnie wytłumaczę. Uwierz, że ludzie wychodzą na ulicę z poważniejszych powodów niż Twoje wszechobecne teorie spiskowe, że ktoś chce obalać demokratycznie wybraną władzę. Tak nie możesz zdzierżyć, że się komuś władza nie podoba, że sam sobie przeczysz. Najpierw piszesz, że protestujący nie rozumieją demokracji, a później sam po nich jedziesz, nie mogąc zaakceptować, że korzystają ze swoich praw, które władza chce im ograniczyć, no ludzie.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaBruja
Napisałam przecież, że światopoglądowo są prawicą. Mają poglądy mocno konserwatywne typowe dla prawicy, ale tak wiem, że w Polsce jest pomieszanie z poplątniem, bo ich propozycje gospodarcze to miszmasz.

Kwestia ekonomiczna - PiS chce tworzyć tylko i wyłącznie państwo opiekuńcze . Dlatego zmuszani będziemy do płacenia ogromnych podatków na za przeproszeniem utrzymywanie nierobów i "dzieci socjalizmu". Partia Razem np. to już w ogóle bolszewicki wymysł rodem z 1917 roku. "Czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy".

Zwykli ludzie pewnie tak, bo zdaje mi się, że Morawiecki próbował wprowadzić rozwiązania, które umożliwiłby między innymi jago poprzedniemu pracodawcy, bankowi Santander, unikanie płacenia podatków.

Natomiast sorry, ale Partia Razem ma typowy program zachodnio-europejskiej socjal-demokracji. Wyższa kwota wolna od podatku i progresja podatkowa, to coś co masz u naszych zachodnich sąsiadów. Poza taym jak np. wyższa kwota wolna od podatku zachęca do lenistwa? Przecież, żeby z czegoś takiego w ogóle skorzystać, to najpierw trzeba, suprise, suprise, pracować! Co do wysokich podatków, to jakoś inwestorzy nie uciekają gdzie piperz rośnie z krajów skandynawski, a wręcz przeciwnie, kraje skandynawskie, które charkateryzują się wysokimi podatkami, są uznawane za bardzo dobra miejsce dla inwestorów. Widać niskie podatki to nie wszystko.

Nie wiem jak można dojść do wniosku, że Razem to komuniz, czyba że nie ma się elementranej wiedzy i nie rozróżnia komunizmu, socjalizmu i socjal-demokracji. Ale mogę Ci trochę pomóc. Wyobraź sobie, że jesteś w zepsutym wehikule czasu. Wehikół może awaryjnie zabrać Cię tylko w dwa miejsca. Sztokholm, Szewcja w latach 70 poprzedniego wieku lub Moskwa, Związek Radziecki też lata 70 poprzedniego wieku, gdzie wolałbyś wylądować?

Lewica wychodzi z błędnego i jakże mylnego założenia, że państwo wie lepiej co jest dobre dla obywatela.

Nie, lewica nie wychodzi z założenia, że państwo wie lepiej, tylko że potrzebującemu człowiekowi trzeba pomóc. Jakby nie patrzeć państwu powinno zależeć, żeby jak najwięcej osób pracowało. Widać, że pomysł duńczyków na flexicurity, czyli model, w którym pracownicy zajmują stanowiska najlepiej dopasowane do ich kompetencji i umiejętności, bo w razie utraty pracy państwo się nimi opiekuje i pomoże w doszkoleniu, okazał się strzałem w dziesiątkę i najwyraźniej pomysłem wartym więcej niż niskie podatki, skoro to Dania wygrywa w konkursach na najlepsze miejsce do prowadzeni biznesu.

Wszystkie te Twoje definicje są bardzo piękne i mądre, batalion, tylko że nijak się mają do rzeczywistości.

Oczywiście, żelazny argument na wszystko ;p "Oderwane od rzeczywistości. Po prostu jak ktoś nie ma rozróżnienia pomiędzy lewicą a prawicą, to dalej będzie tkwił w kardynalnym błędzie. Polska jest niejako skażona myśleniem, że lewica to musi być idiotyczny antyklerykalizm, chęć mordowania nienarodzonych, dziwadła pokroju ideologii gender, homo - propaganda itp. Dlatego tak się dzieje, że tyle ten PRL (Bogu dzięki nieboszczka) tyle lat panował, tyle zepsuł gospodarczo przede wszystkim nasz kraj. Zresztą sama Solidarność to nic innego jak w zdecydowanej większości były postulaty tylko i wyłącznie lewicowe.

Dalej... to według ciebie "rozbrajanie" ludzi poprzez zakaz posiadania broni (ogółem łatwiejszego dostępu) nie jest ograniczaniem wolności? Zaraz ktoś wyskoczy, że wariat może łatwiej dostać broń. Tylko, że w zasadzie każdy mężczyzna nosi przy sobie narzędzie gwałtu. I co? Kastrować, bo może 1 na milion będzie zboczony? Nakazy, zakazy, sterty gryzipiórków, urzędników, najwyższe w Euro-kołchozie podatków, podatki za działki (sam znam taką u mnie sytuację), ingerowanie w życie przeciętnej rodziny, MOPSY, MOPRY itp. To jest lewicowe! czarne jest czarne, białe jest białe, czerwone jest złe.

Rozbudowana biurokracja z systemem zakazów, zezwoleń, koncesji, kontyngentów itp, prowadzącym do korupcji, nepotyzmu. Wysokie podatki, progresywne skale podatkowe ze skomplikowanym systemem zwolnień.Tego można wypisywać w nieskończoność. Wszystkie najbardziej bezduszne i krwawe totalitaryzmy biorą swoje źródło w lewicowym SOCJALIZMIE - odpowiednio marksizm, komunizm, faszyzm, nazizm.

Jakbyś dokładnie mój post przeczytała, to zauważyłabyś, że wyraźnie napisałem, że PiS można co najwyżej nazywać lewicą narodową albo katolicką lewicą jak ktoś woli, ale żadną miarą prawicową partią. Światopogląd to jest jakieś minimum/kilka znikomych procent szeroko rozumianej "całości". Owszem, jest to ważne, bo prawica ma poglądy takie na rodzinę, że jest to podstawa społeczeństwa, którą należy wspierać, zaś lewica ograniczenie wolności przepisami, zakazami, nakazami, lansowanie homoseksualizmu, aborcji, eutanazji, feminizmu i ostra i nieugięta krytyka modelu tradycyjnej rodziny.

Twoje ironiczne podejście do protestów mogę w tym momencie porównać do tego, z czego się tak nabijasz.

Nie wiem gdzie ty tam gdziekolwiek zauważyłaś jakąś ironię. To po prostu suche fakty. No, ale jak chcesz, to idź bronić demokracji w Polsce ramię w ramię ze zbrodniarzami totalitarnego sytemu jakim był komunizm, wolna droga. Dla mnie to jeden wielki cyrk. Wiesz kiedy tak naprawdę demokracja miała się źle? Wtedy jak:

- strzelano do górników podczas protestów za poprzednich rządów
- jak dokonywano dziesiątek prowokacji na Marszu Niepodległości, na polecenie szefa CBA podpalano budkę przy rosyjskiej ambasadzie (tylko błagam, nie wciskaj już zaraz kitu z teoriami spiskowymi, bo to już ogólnie znana rzecz - masz na taśmach, posłuchaj jak nie wierzysz mi na słowo ;p )
- jak nocą policja wkraczała do redakcji tygodnika Wprost
- jak wzywano w dniu Marszu Niepodległości na posterunki, jak zatrzymywano autokary z ludźmi jadącymi do Warszawy pod byle pretekstem.
2 lata, 2 lata jest spokój, bo prawdziwi postkomuniści z PO już nie rządzą. W swoich szeregach mają 22 ludzi bezpośrednio związanych z PZPR, SB i dodać należy "ich" komucha Rzeplińskiego jako prezesa powołanego przez Jaruzelskiego Trybunału Konstytucyjnego. Niech idą, ale dla większości Polaków to są śmieszni ludzi, upolitycznieni, bo tam w imię walki demokracji idą ściągane przez Facebooka i GW (spada im nakład, dzięki Bogu) rzesze nieświadomych ludzi. Iść, żeby protestować za tym, żeby przywileje esbekom zostawić? Goodbye Lenin.
Nie są wiarygodni, bo mieszanina zdrajców Polski, którzy nasyłają i podżegają do przestępstwa innych ludzi to jakiś dziejowy paradoks.

Natomiast sorry, ale Partia Razem ma typowy program zachodnio-europejskiej socjal-demokracji.

Socjalistą i był Hitler i Kwaśniewski, i jest nim Kaczyński czy ten młody wilczek z PR (nie pamiętam nazwiska). Jeden wielki populizm, i wygłupienie się z podatkiem dla najbogatszych (ile tam tego było?) 80% czy coś koło tego... Jednak to margines, i szanse na to, że wejdą do sejmu są znikome. Poszli 11.11 z Antifą na "wielkie 900 osób", a patriotów było kilkadziesiąt tysięcy.

Razem to nie komunizm/bolszewizm? Jak najbardziej tak - wystarczy na ten obrzydliwie socjalistyczny program spojrzeć i od razu się zrozumie z kim się ma do czynienia. Z "janosikami" co zabrać chcą bogatym, wspierać nierobów. Dla mnie to jawna kradzież. Tak działał Janosik, i słusznie został za to powieszony za ziobro.

Nie, lewica nie wychodzi z założenia, że państwo wie lepiej, tylko że potrzebującemu człowiekowi trzeba pomóc.

:D Tak, jasne. A konie mają skrzydła i latają. Jeżeli dla ciebie pomoc człowiekowi polega na okradaniu go z zarobionych pieniądzach poprzez podatki wyższe jak Rysy, organizowaniu mu życia, wtrącaniu się do wszystkiego, to gratki ...

komunizmu, socjalizmu i socjal-demokracji.

Jeden czort tak naprawdę. Różni się to zwyczajnie nazwą. Jasne, że ci czerwoni z ZSRR minionej epoki mordowali, a ci socjal-demokraci z Euro-kołchozu tylko kradną, ale to dalej ten sam wytwór chorej i wrogiej idei ludzkości.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 10.12.2016 14:04

Prefix użytkownikaBruja
Dalej... to według ciebie "rozbrajanie" ludzi poprzez zakaz posiadania broni (ogółem łatwiejszego dostępu) nie jest ograniczaniem wolności? Zaraz ktoś wyskoczy, że wariat może łatwiej dostać broń. Tylko, że w zasadzie każdy mężczyzna nosi przy sobie narzędzie gwałtu. I co? Kastrować, bo może 1 na milion będzie zboczony? Nakazy, zakazy, sterty gryzipiórków, urzędników, najwyższe w Euro-kołchozie podatków, podatki za działki (sam znam taką u mnie sytuację), ingerowanie w życie przeciętnej rodziny, MOPSY, MOPRY itp. To jest lewicowe! czarne jest czarne, białe jest białe, czerwone jest złe.

Przypominam, że w Polsce nie ma całkowitego zakazu posiadania broni. Trzeba przejść testy, w tym testy psychologiczne, żeby broń dostać i jest to upierdliwe, ale to dobrze, że nie ma łatwego dostępu do broni. Chyba, że boli Cię to, że ludzie muszą przejść te testy i uważasz, że są zbędne, bo nie ma sensu sprawdzać, czy ktoś umie się bronią posługiwać i jest psychicznie zrównoważony.

Jeden wielki populizm, i wygłupienie się z podatkiem dla najbogatszych (ile tam tego było?) 80% czy coś koło tego... Jednak to margines, i szanse na to, że wejdą do sejmu są znikome. Poszli 11.11 z Antifą na "wielkie 900 osób", a patriotów było kilkadziesiąt tysięcy.

No widzisz jakbyś się zainteresował i doczytał, to wiedziałbyś, że chodziło o 75%. Przy czym oni nawet nie liczą na to, że z tego będą jakieś pieniądze, bo to ma być podatek, który będzie zachęcał do nie trzymania kasy przy sobie. Osoba z nadmiarową gotówką będzie mogła go ominąć inwestując w coś, np. rozbudowę sklepu albo budowę nowego sklepu. Jak tak zrobi, to nie będzie musiała go płacić. Zresztą, celem tego podatku jest to, żeby wysoko postawieni koledzy w firmach nie przyznawali sobie nawzajem wysokich premii za znajomość. Bo o tym, że ich zarobki są oderwane od rzeczywistości i nie mają nic wspólnego z wartością ich prac już wiemy z badań. Lepiej nawet, bo z badań wynika, że im więcej zarabia prezes, tym gorzej radzi sobie firma.

http://www.forbes...4903b293a2

Tak, jasne. A konie mają skrzydła i latają. Jeżeli dla ciebie pomoc człowiekowi polega na okradaniu go z zarobionych pieniądzach poprzez podatki wyższe jak Rysy, organizowaniu mu życia, wtrącaniu się do wszystkiego, to gratki ...

Jeśli te podatki zostaną przeznaczone na dobrze funkcjonującą służbę zdrowia, inwestycję w dobrą edukację, komunikację miejską, pomoc w wymianie pieców i tym samym polepszeniem jakości powietrza, które jest w Polsce paskudne i rakotwórcze, itd. to w czym problem? Szczerze, wolałabym już płacić wysokie podatki i mieć świadomość, że w razie problemów nie zostanę na lodzie niż żyć w państwie, gdzie jak poważnie zachoruję, to będę musiała bulić kilkadziesiąt tysięcy za pobyt w prywatnym szpitalu. Coś za coś. Nie ma tak, że jak będą niskie podatki, to wszystko będzie cacy i nie będzie żadnych problemów.

Więc albo płace wysokie podatki i mam zapewnione przez państwo jakieś podstawowe standardy albo płacę niskie podatki ale muszę liczyć się z tym, że w razie poważniejszych kłopotów z problemem zostaję praktycznie sama. Tak jak to ma miejsce w Stanach, gdzie najczęstszym powodem bankructw ludzi są wydatki na opiekę medyczną. Nawet Ci co są ubezpieczeni tam bankrutują, bo oczywiście ubezpieczycielowi nie opłaca się na wszystko ubezpieczać, zwłaszcza jak choroba wymaga kosztownego leczenia. No i oczywiście muszę wtedy wziąć pod uwagę, że np. edukacja wyższa kosztowałby mnie kilkadziesiąt tysięcy rocznie - tak to wygląda w Stanach.

Naturalnie nie łudzę się, że jak ktoś zrobi z Polski socjal-demokrację to problemy znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Wiadomo, że one będą, tylko będą to inne problemy, ale już wolę bujać się z urzędnikami niż np. martwić skąd wziąć kilkadziesiąt tysięcy na leczenie, ale co kto woli.

Uwierz, że ludzie wychodzą na ulicę z poważniejszych powodów niż Twoje wszechobecne teorie spiskowe, że ktoś chce obalać demokratycznie wybraną władzę.

Jako osoba inteligentna nie powinnaś mieć przecież problemów z czytaniem ze zrozumieniem. Nie wiem więc skąd takie (celowe?) przeinaczanie moich postów. Napisałem chyba bardzo wyraźnie, że każdy ma prawo do demonstracji czy protestów, innych manifestacji. Moim "jedynym sprzeciwem" jest to z kim idą protestować. Jesteś młodą osobą (no ja niewiele starszą) i oboje nie wiemy czym był stan wojenny, represje, prześladowania, tortury podczas przesłuchań (przypomnij sobie film "Przesłuchanie", o którym nie tak dawno ładnie pisałaś), niszczenie fizyczne, psychiczne, wyrywanie paznokci, strzał w tył głowy i bezimienny "pochówek" w dołach na Łączce, tak żeby nikt się nie dowiedział. Stąd mój post, a nie dlatego, że PiS mi się podoba. Napisałem zresztą też co "mam do nich", ale nie wiem czy przeczytałaś, bo może uznałaś, że za mało tam krytyki. No sorry, ale nie będę brał udziału w plebiscycie na stronie na "największego wroga i krytyka obecnego rządu". Pojęcia nie mam też skąd Tobie biorą się ciągle te "teorie spiskowe". Rozumiem, że jakbym był taki trendy i całym sobą wspierał duszą i sercem KOD, Partię Razem, czy kogo tam popierasz, to wtedy raz na zawsze wyzbyłbym się tych "demonów ze spiskowymi teoriami". Rozumiem też, że każdy kto w tych protestach nie bierze udziału kocha spiskowe teorie. Tak, moim zdaniem Elvis Presley żyje i mieszka na planecie Nibiru, serio. Idąc takim tokiem rozumowania mógłbym równie dobrze Tobie zarzucić, że w każdej ustawie, propozycji ustawy, projekcie, czy nawet wypowiedzianemu zdaniu przez prezydenta, premier, jakiegoś ministra, prezesa i kogokolwiek z obozu rządzącego wietrzysz spisek, zakładasz najczarniejsze scenariusze z wprowadzeniem w Polsce ustroju totalitarnego na czele, obaleniem demokracji, ograniczeniem wolności, rozpowszechnianiu propagandy rodem od Goebbelsa, wprowadzeniu cenzury, zakazów, nakazów i Bóg Jeden wie czego jeszcze. Moim zdaniem takiego zagrożenia nie ma. Przynajmniej ja go na ten moment nie widzę. Jak zauważę, to będę pierwszym, który przyzna Ci rację. Aha, tę ustawę o zgromadzeniach znam i wcale jej nie popieram. Wczoraj zresztą zaobserwowaliśmy tę kontrmanifestację. Tego podobne sytuacje były na Marszu Niepodległości, ale nic się nikomu nie stało. Duży w tym udział straży marszu, która odgrodziła chcących świętować niepodległość ludzi od zaczepnych wyzwisk od faszystów z drugiej strony. Sam buntowałem się w sprawie rejestracji telefonu na kartę. Bo nie wiem po co to i na co. Jak islamscy terroryści zechcą zorganizować zamach, to niespecjalnie telefony komórkowe im do tego posłużą. Tu jest mój sprzeciw jak większości (chyba). Tak jak było za poprzednich rządów w sprawach ACTA itp. Zresztą jeszcze co do tych spiskowych teorii, że ktoś chce w Polsce obalać demokratycznie wybraną władzę. Nie wiem kogo zacząć cytować. Może pana Lecha Wałęsę, który mówił, że zbierze ludzi, podburzy tłum i obecna władza albo się podda albo będzie skakać z okien. Może od byłego prezydenta Komorowskiego, który mówił, że jak trzeba, to i cegłami trzeba walczyć, od pułkownika Mazguły, który zachęcał do demonstracji wojsko i policję? "Odbierzemy władzę ulicą i zagranicą". Czy według Ciebie takie słowa czołowych postaci naszego kraju nie są nawoływaniem do łamania prawa, "rewolucji", mową nienawiści? (warto wspominać o wcześniejszych "dożynaniach watahy";). Zresztą to działa w OBIE STRONY. Żeby dalej nie ubierać mnie (choć to wygodne) w "adwokata pis-diabła).

A co do obrad Komisji Europejskiej w dniu 13 grudnia w "sprawie Polski" to żal się wypowiadać. Tak nas właśnie tam szanują, tak znają naszą historię, tak się o nas troszczą. To tak jakby w Parlamencie Europejskim 1 września zacząć debatę o sytuacji w Niemczech. Znam osobiście ludzi, którzy w stanie wojennym stracili bliskich (np. byłą nauczycielką j. polskiego, której zginął syn), internowanych, więźniów politycznych. Dla mnie to nie tyle nietakt co po prostu ohydne świństwo mające na celu pokazanie, że "u nas coś się dzieje niedobrego". Dobrze, niech protestują powtórzę raz jeszcze. Jednak czy dla ludzi chcących w tym szczególnym dniu manifestować znaczy coś poświęcenie górników z kopani Wujek? Zapalą znicz na grobie zamordowanego przez ZOMO maturzysty Grzegorza Przemyka? Wspomną internowanych, zabitych? Dlatego o dzień mi chodzi i towarzystwo. Być może nie znasz nikogo osobiście kto takie katorgi przeżywał (sąsiadów, znajomych rodziców) jak duża część Polaków, ale nikomu nie powinno zależeć, żeby akurat w 35 rocznicę wprowadzenia w Polsce stanu wojennego wzniecać zamieszki, nawoływać do rozrób, prowokować i podburzać tłumy. Czy to jest odpowiedzialne? Moim zdaniem absolutnie.

Dziś jeszcze dowiaduję się, że Stefan Michnik popiera KOD i wspiera w walce z rządem. To doprawdy zaiste czarny humor. Kim ów pan był? (młodsze pokolenie nie ma pewnie pojęcia). Otóż ów "pan" był stalinowskim sędzią i tym samym oprawcą polskiego podziemia niepodległościowego, skazywał polskich patriotów sprzeciwiających się zależności Polski od ZSRR na kary śmierci, długoletnie wyroki pozbawienia wolności w katowniach i aresztach esbeckich jak np. na Rakowieckiej w Warszawie, działacz komunistyczny dobrowolny informator tajnych służb bezpieczeństwa. Obecnie mieszka w Szwecji, pobiera wysoką emeryturę (5000zł), przyjął obywatelstwo szwedzkie, a Szwecja nie zezwoliła na jego ekstradycję do Polski (miał stanąć przed sądem za stalinowskie zbrodnie). No i rodzony brat redaktora naczelnego Gazety Wyborczej Adama Michnika.

Tak nie możesz zdzierżyć, że się komuś władza nie podoba, że sam sobie przeczysz.

To nieprawda. Mi to jest najogólniej mówiąc obojętne, bo protesty są czymś zupełnie normalnym i powtarzającym się cyklicznie w systemie demokratycznym jaki panuje w Polsce. Nie jestem z PiS-u, nie jestem jego rzecznikiem, nie głosowałem na tę partię, nie popieram wielu ich działań. Nie trzeba być za PiS-em, żeby nie lubić PO czy Nowoczesnej, tak samo jak nie trzeba być zwolennikiem opozycji, żeby nie cierpieć PiS-u. Zwróciłem uwagę na to z kim opozycja rozpoczęła "polityczny flirt".

Jeżeli Polakom chcącym prawdziwie walczyć o wolność i demokrację w Polsce nie przeszkadza towarzystwo byłych esbeków, zomowców, ormowców, tajnych agentów i współpracowników UB, donosicieli, stalinowskich oprawców i komunistycznych dygnitarzy, to ja nie mam pytań. Sam KOD w tym momencie wystawia sobie świadectwo.

Dziękuję za dyskusję.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 11.12.2016 13:12

Prefix użytkownikaRazorBMW
Ludzi nie obchodzi to, że w rządzie/na ulicy/w sejmie są lewaki/komuchy/bUgwiektojeszcze

ale TO

I TO OBCHODZI ICH BARDZIEJ!

1EUR 4,4385PLN
1USD 4,1772PLN
1GBP 5,2701PLN

jest ważniejsze niż gadanie o jakichś śmiesznych lewakach czy komuchach, którzy nikogo nie obchodzą oprócz prawicowców.

Z dedykacją dla tych, którzy chcą kupić teraz coś pod choinkę, albo dla mnie jak chcę kupić muzykę albo Clannada na Steamie za przeszło 30EUR.

Nuff said.
i.imgur.com/Axea2dj.jpg
i.imgur.com/AjekDS6.png
i.imgur.com/UHdLTdN.png

myanimelist.cdn-dena.com/signature/RazorBMW.png

Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał
Wielu walniętych, jednego wiernego miał
Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego
Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego
Umilacza czasu, pracownika wybitnego
Co zawsze w potrzebie rozweseli...
A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli.

The enemy is among us
The enemy is among us

And nobody is doing anything about it
They don't care
So we had to take matters into our own hands

A WORLD
NOT OF MY MAKING
YET A WORLD
OF MY DESIGN
SO STRANGE
AND SO FAMILIAR
BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE
ONE CONSTANT REMAINS
CHAOS

http://ja.gram.pl/RazorBMW
Prefix użytkownikaBruja
Naprawde sadzisz ze zostana na to przeznaczone?:D na pewno nie w Polsce:D, no ale wiara ponoc czyni cuda :D

No cóż, władzy trzeba patrzeć na ręce i wymagać od niej pewnych standardów.

Od obecnej władzy niczego podobnego nie oczekuję, ale też nie wierzyłam, nawet przed wyborami, że PiS się sensownie do czegokolwiek zabierze. Wiem, że sporo osób myślało, że PiS to będzie jakaś nowa jakość, ale nigdy nie widziałam żadnego uzasadnienia do tak optymistycznego spojrzenia na tę partię. Z drugiej strony, w sumie ja akurat pamiętałam kiedy rządzili w latach 2005 - 2007, więc może dlatego w cudowną przemianę PiSu w rozsądną partię nie uwierzyłam tak łatwo. Natomiast rozumiem, że jak ktoś miał wtedy około 10 lat to niewiele pamięta z tamtego okresu, jeśli w ogóle cokolwiek.

Możesz sobie nawet odkopać moje stare posty w tym temacie. Na Razem zagłosowałam, bo w gruncie rzeczy postawili sprawę najuczciwiej. Dali do zrozumienia, że chcą zachodnio-eurpoejskiej socjaldemokracji, ale w zamian będzie progresja podatkowa. PiS obiecywał, ale nie bardzo chciał mówić z czego ma zamiar finansować swoje pomysły. Natomiast nie przypominam sobie, żeby partie mówiące o obniżeniu podatków jasno postawiły sprawę, to znaczy, że będą niskie podatki, ale w razie kłopotów, to radź sobie sam.

Prefix użytkownikaMikasa
Dzisiaj przeżyłam pewien szok. Normalnie nie interesuję się za bardzo polskim środowiskiem politycznym, no ale nie trzeba być jakiś wielkim analitykiem, żeby stwierdzić, że mamy po prostu beznadziejny rząd. Wśród moich znajomych czy na hpnecie, panuje raczej podobne przekonanie. No i dzisiaj zdarzyło mi się skrytykować na twitterze Beatę Szydło, nazwałam ją socjalistką i marionetką. I wiecie co? Naskoczyła na mnie horda obrońców PiSu, głównie dość młodych ludzi. Najśmieszniejsze było jak zwyzywali mnie od lewackich trolli, mimo że właśnie skrytykowałam socjalizm, i tak dalej. Lubię dyskutować, więc każdego próbowałam zapytać o jakieś argumenty na obalenie moich poglądów, no i zwykłych faktów. Nie odpowiedział nikt, skończyło się na jakiejś bezproduktywnej agresji słownej i że chyba mi Angela Merkel wyżarła mózg czy coś (wystarczy jedno spojrzenie na moje konto, zeby się zorientować jak bardzo jestem przeciwna instytucji UE).

Jestem naprawdę w szoku. Czy w tym kraju nie ma naprawdę ŻADNEJ świadomości politycznej? Czy tak wiele osób widzi świat w czarno-białych barwach i wydaje im się, że jeśli nie za PiSem, to za Tuskiem? I poza tym - czy oni NAPRAWDĘ myślą, że PiS to prawica? Przecież to jest jakaś tragedia, ludzie się żrą między sobą jak wściekłe psy, a tak naprawdę kłócą się o to, który złodziej lepszy. No i tak dzielą,dzielą i dzielą nasze społeczeństwo, które zupełnie nie umie się zjednoczyć, tylko skacze sobie do gardeł zupełnie bez refleksji.

Mam nadzieję, że chociaż część z nich to opłacane polityczne trolle, bo jak sobie pomyślę, że młodzi, przyszłość narodu, są tak bardzo nieświadomi politycznie, to naprawdę nic tylko palnąć sobie w łeb.
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Na początku chciałbym zapytać czy może pan Ryszard Rwie Serce Sześciu Króli powrócił już z tej Madery? To doprawdy wyśmienity i znakomity przodownik obrony demokracji w naszym kraju, w ogóle na całym świecie. Nic tylko pogratulować przywództwa "Nowej Platformie" ;p

Myślę, że takich groteskowych, komicznych i infantylnych scen nigdy w polskim parlamencie nie było, serio... I dotyczy to też rządzących, choć ci dziwnym trafem unikają jakoś tego całego zamieszania.
Marszałek Kuchciński podał na złotej (srebrnej?) tacy gotowy argument pseudo opozycji totalnie nieodpowiedzialnej, to zbiera żniwo ;p

Przypomnę, że jak Kaczyński za rządów PO - PSL zamiast przemówienia postawił tablet z gadającym wówczas tzw. "technicznym ministrem" Glińskim, to nikt go wtedy z obrad nie usunął, nie było "zadymy" ;p Dlatego tego Kuchcińskiego nie rozumiem nic a nic... / Szczerba powinien mówić dalej, choć obserwując tego polityka mam poważne wątpliwości czy z jego psychiką jest do końca wszystko w porządku. No i jak PiS chce kogoś odesłać do wywiadów, to niech nie będzie to ten jegomość Terlecki, bo przypomina mi jakiegoś żywego trupa. Zamiast skupić się na tym co on ma do przekazania, to ja zastanawiam się, z której trumny go wyciągnęli. Rzeczniczki Mazurek też nie czaję (w ogóle ;p)...

Najrozsądniej w tej całej bujdzie na resorach i staro-noworocznej szopce politycznej zachowało się chyba PSL (nie wierzę w to co piszę xD) i Kukiz15. No bo początkowo cała opozycja została na sali plenarnej. Potem zostali radykałowie jak ich teraz w TVPiS przedstawiają ;p (swoją drogą, to kocham to słowo: radykalni;p ) / Przedstawiciele tych partii jasno zakomunikowali przed świętami Bożego Narodzenia, że "dalszy protest nie ma sensu, bo media do sejmu wróciły". Apelowali też o rozejm na czas świąt hierarchowie Kościoła, ale jak widać politycy chcą kościoła tylko jak im coś potrzeba (ślub Tuska, śniadanie u arcybiskupa Gocłowskiego), a wojskowy komunista z poprzedniego systemu pisał coś o popieraniu totalitarnego ustroju ; ) Przezabawne ^^

Na stronce też ktoś palnął już taką głupotę, której nic chyba nie przebije. Coś, że woli komunistę od Kaczyńskiego i totalitaryzmu Tak A system komunistyczny nie był czasem systemem totalitarnym? To mniej więcej jakby napisać, że woli wodę surową z kranu wypitą ze szklanki, niż taką samą wodę spożytą z kubka ;p Gdzie tu sens i logika?

Kaczyński jest socjalistą o czym pisałem chyba na tej tylko stronie jakieś dziesięć razy ;p Pisałem też, że to żadna prawica, ale nie wiem już kto taki sztuczny i głupi podział na lewicę i prawicę zapoczątkował: pamiętam wybory prezydenckie w 1995 roku - II tura: Wałęsa - prawica/ Kwaśniewski - lewica
wtedy w ogóle prawą stronę rozumiano jako wszystkich spadkobierców Solidarności: Jacka Kuronia, Tadeusza Mazowieckiego, Bronisława Geremka, Leszka Muczulskiego, Hannę Suchocką, ale i z drugiej strony Antoniego Macierewicza, Jana Olszewskiego, braci Kaczyńskich, Gabriela Janowskiego itd... sztuczny podział <lol> Problem był tylko z PSL, bo z jednej strony Pawlak i Zych śpiewali Rotę pod pomnikiem Wincentego Witosa, a z drugiej zawsze w kolacji ze spadkobiercami PZPR - SLD (Kwaśniewski, Miller, Cimoszewicz, Sierakowska, Borowski, Pastusiak, Szmajdziński, Jaskiernia, Janik).

Socjaliści zawsze mieli "wybitnych przedstawicieli", no może nie zawsze ;p Zagorzałym socjalistą był twórca faszyzmu we Włoszech Benito Mussolini, który z początku odmawiał autografu innemu socjaliście z Niemiec Hitlerowi (uważając go za małego i głupowatego klauna xD). Potem role się odwróciły i to Benito był Adolfa marionetką ;p Dalej ze znanych socjalistów mamy Marksa, Engelsa, Lenina, Stalina, Chruszczowa, Breżniewa, Castro, Bieruta, Gomułkę, Jaruzelskiego itd... aż do współczesnego dyktatora w Korei Północnej. No, ale socjalistą był też marszałek Józef Piłsudski, więc aż tak strasznie nie jest xD (choć to chyba wyjątek od reguły) ;p W 1905 roku pojechał namawiać Japończyków o udział (wojna z Rosją wtedy była) do wybuchu w Polsce - ale to się nie podobało. był z ramienia PPS-u (Polska Partia Socjalistyczna), do której odwoływała się potem Unia Pracy (Ryszard Bugaj, doradca ekonomiczny śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Aleksander Małachowski, Marek Pol), a teraz Ikonowicz (brat Magdy Gessler)

Także ta socjal-demokracja pożal się Panie Boże tak tę Polskę nam zniszczyła, okradła, zadłużyła, podzieliła naród, wypiła resztki krwi prawie co. Dla PiS-u alternatywy trzeba szukać na PRAWO, nie na lewo. Zmienią się tylko złodzieje przy korycie.

Tylko za jedno mogę PiS w sumie pochwalić / a mianowicie za obniżenie emerytur ubekom. To na tak, jak najbardziej. I niech się potem ośmiesza pawian jeden z drugim, że on: "nie jest w stanie wyżyć za 2000zł." żal... W państwie prawa tacy ubecy i sługusy Moskwy powinni do więzień trafić za współudział w organizowaniu działania państwa totalitarnego. Nigdy nie było Norymbergi dla komuny (najbardziej krwawego systemu politycznego ze wszystkich - do dziś ponad 100 milionów zabitych ludzi) (nazizm trwał 12 lat 1933-1945, komunizm trwa nadal w niektórych państwach). Gdyby za to się zabrano od razu 1989 roku, to dziś mielibyśmy to raz na zawsze za sobą. Jednak czego tego nie zrobiono wówczas wie chyba tylko sam Lechu z podlegającymi mu kolejno rządami (Mazowiecki, Suchocka, Pawlak).

Dziś chyba stoi całym murem i sercem za pseudo-opozycją chyba serio ktoś kto ma w rodzinie kogoś z PO albo dziadka, któremu emeryturę obniżono, bo już nie wiem jak można teraz po tych wszystkich wpadkach i kompromitacjach Nowoczesnej i PO iść dalej w zaparte. Oni są na dobrej drodze do tego, żeby PiS za 3 lata znowu wygrał, ale tym razem mając nie 38% a jakieś 45%, a może i większość konstytucyjną. I to jest realna groźba. No, ale jak się na tych pajaców popatrzy co w sejmie robią to co pozostaje? Głosować na tych co chcą rzekomego spokoju i dają 500+ xD A propos, to te pieniądze zostały chyba dobrze rozdane jak na ponad 3 miliony rodziny tylko w około 600 przypadkach odebrano te świadczenia, bo patologia, alkohol i te sprawy ;p To margines... a można mieć jakieś przeświadczenie, że każdy kto to pobiera, to bezrobotny złodziej z alkoholowym uzależnieniem, żoną dziwką, co rodzi i nie wie które dziecko z kim ma. A przeważnie krytykują chyba ci co sami dzieci nie mają, nie chcą mieć, ale swoje 3 grosze wepchną ;p

Też jestem przeciwnikiem opiekuńczo-socjalnego modelu państwa, bo czemu zatem nie dawać nie wiem, po 300+ tym samotnym singlom, żeby sobie co miesiąc jakąś randkę mogli zorganizować i zaprosić kogoś do restauracji, drinka postawić, miłość, ślub, rodzina wow! takie zapobiegawcze działanie przeciw niżowi demograficznemu ;p

Także przeciwnicy PiS-u niech dziękują swoim fanom z Nowej i Starej PO, że z protestu okupacyjnego zrobili serial-tasiemiec, komedię romantyczną, cyrk, kabaret i show w jednym xD

- występy i śpiewanie przez posłankę PO Joannę Muchę: "Nie pucz kiedy odjadę" ; "Znowu w puczu" mi nie wyszło ;

- "Wigilię" z pasztetem od Kodu, zniczami na cmentarz zamiast świec przy stole

- setkom jak nie tysiącom infantylnym filmikom wrzucanym do sieci / serio, jak dla mnie to jakaś relacja z domu dla psychicznie chorych

- grzebaniu posłów PO w osobistych rzeczach tych z PiS-u (książki, dokumenty, torebki jakieś)

- i wyjazdy na Maderę pana Petru z posłanką Shmidt (rozwód już ma od 8 września, on rozdzielczość majątkową ) Czy coś z tego będzie Eyebrows w Sylwka ;p

Przecież już żaden rozsądnie myślący człowiek nie bierze tego kabaretu na poważnie. Jaka obrona demokracji? Przed kim? Przed czym? Ci co porównują obecne czasu do tych sprzed 1989 roku, to albo:

1) są pożytecznymi trollami, które nawet nie wiedząc co, coś powtarzają. Idealni ludzie z GimBazy i nie tylko ;p

2) nie znają w ogóle historii, realiów tamtych czasów. Ci, którzy życie oddawali, byli katowani, inwigilowani, prześladowani w pracy, upokarzani, poniżani, i już nie żyją, to w grobie się przewracają, że jakiś bez-mózg takich porównań dokonuje.

Tańczą, przyjeżdża Michnik, Borusewicz, śpiewy, muzyka, poczęstunek, życzenia - policja ich chroni z naszych (moich) podatków i mają wszystko w czterech literach. Tak wygląda BRAK DEMOKRACJI? xD To już jest takie show, o jakim chyba nikt nie śnił.

A od prawa do lewa, w mediach różnej maści w każdym sondażu PiS ma ponad 30% <szok> Komu to zawdzięczamy? W dużej mierze poprzedniej władzy... Co opozycja ma w zamian? Jakie inne pomysły? Jaką wizję państwa? Jaki program? Bo sorry, ale zrobić spęd KOD-u pod sejmem i powrzeszczeć "Precz z Kaczorem", to pierwszy z brzegu półgłówek potrafi zorganizować...

PS a już gadanie aktorki Magdaleny Cieleckiej, że w opasce KOD-u w tramwaju czuła się jak żydowskie dziecko podczas II wojny światowej w Warszawie to gruba przesada i głupota niewymiarowa. Nie wiem jak można sobie gębę wycierać pomordowanymi ludźmi, żeby zbić na tym swój interes.
Edytowane przez Prefix użytkownikabatalion_88 dnia 04.01.2017 19:23

Prefix użytkownikaBruja
Nie nazwałabym Kaczyńskiego socjalistą, głównie dlatego, że on się na gospodarce w gruncie rzeczy nie zna i się jej raczej boi. Zresztą wystarczy zobaczyć kto był i jest odpowiedzialny za tak ważną działkę jak finanse w jego rządzie. Nie są to ludzi, którzy są z PiSem jakoś szczególnie mocno powiązani i nie są to marionetki jak Beata, tylko faktycznie stara się tę fuchę dać komuś kto ma o tym jakieś pojęcie. W latach 2005-2007 był to Zyta Gilowska, którą wyciągnęli z PO, a teraz Morawiecki.

Co do socjalnego programu PiSm, to nie jest najlepiej przemyślany, więc jest jak jest. Jakby zamiast dawać 500+ przeznaczyli te pieniądze na przedszkola i żłobki, tak żeby posłanie tam dziecka nie było żadnym problemem, to wsparcie dostałby głównie osoby pracujące, a także Ci, którzy mają jedno dziecko. Można ludzi wspierać niekoniecznie dając im do ręki kasę. Znaczy tak, nie uważam, że pomoc pieniężna sama w sobie jest zła, bo i taka jest potrzebna, ale to musi mieć wszystko razem sens. W zasadzie jak 500+ ma zachęcać młodych ludzi do posiadania dzieci? Jak na pierwsze dziecko specjalnie pomocy nie dostaną, a muszą sobie jakoś poradzić.

Kaczyński sam wielokrotnie powtarzał, że ideologicznie najbliżej mu do jego wzorca - marszałka Józefa Piłsudskiego. (PPS). Nie wiem, ale on chyba doktorem prawa jest z wykształcenia, a w tym raczej też nie jest za pan brat xD Zresztą, gdybyśmy tak chcieli teraz dokładnie szufladkować i klasyfikować konkretnych polityków, to wyszłaby z tego niezła polityczna papka. Tusk mówił, że jest liberałem, ale potem już "zmienił" się na socjaldemokratę. PSL wiadomo, ludowcy (choć czy taki "front" istnieje? xD) I takie pomieszanie z poplątaniem.

Lewica straciła, bo skoro jej wizerunkiem stał się pan Kalisz, który nie mógł swobodnie wejść do luksusowego i cholernie drogiego jaguara przez wystający brzuch, to jaka to lewica? Już chyba tylko Ikonowicz został na "posterunku", bo PiS przebił SLD socjalnym programem na łeb na szyję. Najpierw dziedzictwo PZPR, potem afery (Rywingate), drogie bryki, pijany Kwaśniewski i luksus. Gdzieś im po drodze ideały z oczu zeszły ;p Gdzie biedni, klasa robotnicza, ci wyzyskiwani? Elektorat lewicowy poszedł nie za PO, ale za PiS.

A co do śp. Zyty Gilowskiej, to nikt jej siłą z PO nie wyciągał, tylko sama odeszła, przymusu nie było ;d

Prefix użytkownikaBruja
Nie o to chodzi, czy ktoś ją na siłę wyciągał czy zrobiła to dobrowolnie. Chodzi o to, że Kaczyński, który otacza się osobami miernymi, lecz wiernymi, nie robi tego samego w przypadku jednego z najważniejszych ministrów. Dlaczego? Czyżby nie był w stanie mówić jej/mu co ma robić i pociągać za sznurki? PiS do wyborów sobie może iść z socjalnymi hasłami i nawet próbować coś tam wprowadzić, ale jak przychodzi co do czego to za finanse ostatecznie odpowiedzialna jest osoba, którą trudno posądzać o bycie socjalistą czy nawet socjaldemokratą. Może nawet część osób z PiSu naprawdę by chciała państwa opiekuńczego, ale ponieważ nie ma tam nikogo sensownego, kto by się na tym znał i autentycznie chciał i umiał wcielić to w życie, to efekt jest taki, że za wykonanie biorą się od tylnej części ciała strony.

No w tej kwestii na pewno będą różnice, choć dla mnie PiS pozostanie najbardziej socjalistyczną partią na obecnej scenie politycznej w Polsce i nic tego nie zmieni.

ale o co innego chciałem zahaczyć, bo przed momentem trafiłem na taki filmik. link ---->

https://www.youtu...oDHQbooJ_s

Co myślicie/sądzicie? Celowe były te kłamstwa o niewpuszczaniu do sali kolumnowej? Jeśli tak było, to mi już naprawdę więcej nie potrzeba do tego, żeby uznać tę opozycję za najgorszą i najbardziej kłamliwą od 1989 roku.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: