Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
NOP czy Antifa? I kto nam wreszcie powie prawdę?
|
|
Alette |
Dodany dnia 13.11.2012 00:02
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Spokojnie. Jak na ponad 100 tysięczny tłum to tak. No dla mnie nie. Spokojnie jest tam, gdzie incydentów nie ma. Euro nie jest tutaj wyznacznikiem, bo wiadomo że pijani kibice do spokojnego grona nie należą. Proszę o źródło gdzie są wymienione cegły. Żadnych cegieł tam nie było! Co najwyżej przedmioty leżące na/będące częścią ulicy. Czytałam to na wp, ale okej. Nie będę się tutaj wykłócać. Tak czy inaczej niszczyli mienie publiczne: kamienie, kostki brukowe, śmietniki. Rzucali tym w ludzi. Komuś stała się krzywda. A ty piszesz, że jest okej. Dla uściślenia, nie wiem czy wiesz, ale te protesty również były organizowane przez środowiska prawicowe. Nie. Te manifestacje były organizowane przez młodzież, bez względu na podział. Tutaj nie miały one znaczenia. Środowiska polityczne tylko wykorzystywały tę akcję dla swojej promocji. Ja może nie umiem nic zaproponować, ale na stronach MW, ONRu są wypisane ich cele, zamierzenia i to co chcą osiągnąć. I ty naprawdę im wtórujesz? Serio? Najpierw link - http://www.polity...skiej.read A teraz cytaty. Chcemy zmobilizować, zaktywizować i zorganizować naród, by dokonać gruntownej wymiany elit w Polsce. To brzmi jak za czasów komuny, widzisz? Trzeba wreszcie obalić republikę Okrągłego Stołu i dokończyć rewolucję Solidarności, która została zdradzona właśnie przy Okrągłym Stole w 1989 roku. Rewolucja to najgorsze, co można zrobić. Prowadzi tylko do zamętu, śmierci, chaosu. Wszystko niszczy, nic nie daje w zamian. Stronnictwa Prawicowe niby się historią interesują, a o skutkach rewolucji francuskiej, rosyjskiej, czyli o podstawach, jakby zapominają. (Roman Giertych) Był najlepszym ministrem edukacji po 1989 roku A skąd to określenie? a teraz z oficjalnej strony ONR, podkreślam oficjalnej, więc wykreowanej tak, by wyglądałam na zbawczą i kolorową. Dzisiaj nie pozostało już praktycznie nic i trzeba zdawać sobie z tego sprawę. W dużej mierze przyczyną tego jest oczywiście wymordowanie elity narodowej w czasie wojny i półwiecznej okupacji Polski przez komunistów r11; bardzo często ideowych ojców czy dziadów ludzi, którzy dziś zażarcie walczą z Marszem Niepodległości. Winę za wymordowanie elity ponoszą ludzie, którzy są przeciwnikami Marszu Niepodległości. Ha ha ha ha. Ja jestem przeciwniczką, więc oczywiście moi dziadkowi byli komunistami. Pewnie. Okazało się, kto za bardzo wrósł w system, kto wspiera Republikę Okrągłego Stołu r11; kto jest po prostu zdrajcą. Jestem zdrajcą. Dziękuję bardzo. Nic, że się kształcę, nic że płacę podatki, jestem uczciwa, znam polską historię, głosuję... jestem zdrajcą, bo nie jestem z ONR Dobra... pomijam ten cały bełkot, który przeinacza fakty i robi ludziom papkę z mózgu. A to ich oficjalna strona. Ciekawe o czym nie piszą. Chcesz tego bronić? Proszę bardzo, próbuj. Wolę być zdrajcą w mniemaniu bandy zadymiarzy i wciąż szanować człowieka bez względu na rasę, pogląd, czy wyznanie. Nie mówię innym, jak mają żyć. Nie atakuję i nie poniżam w imię Polski. Nie tak rozumiem patriotyzm, nie tym jest dla mnie Polska. Chcesz zmian? Proszę bardzo - płać podatki, ucz się, pracuj, głosuj, udzielaj się społecznie, zapisz się do organizacji pozarządowej. Tak można dokonać zmian... a nie maszerując po ulicach Warszawy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 13.11.2012 13:59
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Dla mnie to wszystko jest śmieszne, Andrzej. Ty i pewnie kupa młodych ludzi odnosicie wrażenie, że w czasach, kiedy Polska się rozwija, staje się (powoli, ale jednak) państwem coraz bardziej tolerancyjnym i otwartym, Wasze skrajnie prawicowe poglądy są objawem jakiegoś odważnego, samodzielnego myślenia. I zastanawiam się, czy naprawdę popierasz to wszystko, o czym mówi ONR. Dyskryminacja ludzi o innym kolorze skóry, orientacji, poglądach aż bije z tych postulatów. I co chcecie zrobić z Polski? Kolejne nazistowskie Niemcy? Bo wybacz, ale nie będę nazywać łagodnie haseł typu "Polska dla Polaków". Wymyślacie sobie jakieś przewroty, jakbyśmy znowu wracali do czasów PRLu. W głowie mi się to nie mieści. Te zmiany, które przedstawia ONR i z którymi Ty się najwyraźniej zgadasz, to jest po prostu jakiś absurd. "Propagowanie zboczeń" - jakich, ****, zboczeń? "Wyśmiewanie patriotyzmu"? Kto wyśmiewa? To, że dla kogoś pójście na Marsz Niepodległości i danie w mordę policjantowi, czy jakiemukolwiek uczestnikowi nie jest przejawem patriotyzmu, to znaczy, że trzeba go zniszczyć? To jest straszne. Jakieś dziwne porównywanie Unii Europejskiej do zaborców, o co tu chodzi? Stary, przejrzyj na oczy, bo po takich akcjach i opiniach ludzi, jak ty i reszta tych "złotych chłopców" z ONRu i MW to chyba nie chcę, żeby moje dzieci się w przyszłości wychowywały w takiej Polsce, o jaką wy "walczycie". ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 13.11.2012 18:07
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 2386 Dom: SlytherinPunkty: 43682 Ranga: Ten, Którego Konta Nie Można Wyszukać Data rejestracji: 29.12.07 |
http://www.youtub...0edczRbRp0 Od 7:45 jak to nie uświadomi, że była to policyjna prowokacja to ja nie widzę już sensu w prowadzeniu tej dyskusji. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 13.11.2012 18:14
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Ja też już nie widzę sensu. Do całej mojej cholernie długiej wypowiedzi odniosłeś się tylko a propos jednej, całkiem nieistotnej kwestii. Skoro wyciągasz sobie tylko takie zdania, które ci pasują, a nie umiesz odpowiadać na pytania, które ci zadaję - widać nie dojrzałeś do dyskusji ze mną. Miłego dnia. Edytowane przez Alette dnia 13.11.2012 18:21
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 05.03.2013 18:38
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Oto, co zastałam po wejściu na fejsbuka. Ręce opadają. http://natemat.pl...i-facebook Korwin-Mikke i Godson przywódcami narodu, brak na to jakichkolwiek poważnych słów. Chociaż z drugiej strony to przerażające, że ludzie są w stanie głosować na takich oszołomów. : ( Nie bronię przy tym Palikota, który znowu jest oszołomem po drugiej stronie, żeby nie było gadek typu "Ty, to byś najchętniej posadziła Palikota na fotelu premiera". ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 05.03.2013 18:45
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 2386 Dom: SlytherinPunkty: 43682 Ranga: Ten, Którego Konta Nie Można Wyszukać Data rejestracji: 29.12.07 |
Ja w takie sondaże nie wierze. Prawda jest taka, że PO mocno traci poparcie, a RN i KNP faktycznie je zyskują. Wszystko okaże się (kto ma więcej poparcia itd.) 20 marca i później podczas wyborów. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 05.03.2013 18:54
|
PO traci poparcie, to prawda. Nie rozumiem natomiast jak można nagle zdecydować się na popieranie radykalnych ruchów, których poglądy bardzo często są czysto rasistowskie, faszystowskie, bo nie wiem, jak to inaczej nazwać, albo przynajmniej się o takowe poglądy ocierają. Nie jestem za PO, obecnie za żadną partią i wolę oddać nieważny głos, niż poprzeć kogoś, kto dyskryminuje człowieka z powodu orientacji seksualnej, koloru skóry, czy niepełnosprawności - a Korwin-Mikke już się wielokrotnie popisywał takimi tekstami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 05.03.2013 19:02
|
Wałęsa był i jest homofobem, a jakoś wybrali go na prezydenta ![]() A wracając do tematu to KNP i RN zyskują poparcie, ponieważ ludzie potrzebują kogoś nowego w sejmie, bo mają dosyć słuchania ciągle o tym samym: PO - jak to będzie pięknie, zabrońmy tego, tego i tamtego (Miała być druga Irlandia, a jest druga Białoruś) PiS - Smoleńsk (wchodzę przed chwilą na WP wita mnie napis: - To jednak był trotyl. :omg2: ) RP - usuńmy krzyże, legalizacja itd. SLD - same komuchy to już nawet nie muszą być w telewizji, bo o tym, że SLD to kontynuacja PZPR'u to wie każdy PSL - o nich wgl nic nie słychać, więc jak mają zyskać poparcie? PJN, SP - dla mnie to są tylko odłamy tych większych partii więc się nie liczą Po za tym te afery ZSRE, próby ingerencji w Konstytucje itd. Dla mnie nie ma nic dziwnego, że wkurwienie w narodzie wzrasta i wolą trzymać się konserwatywnych partii, a nie tych które chcą się podlizać jakiemuś innemu państwu by zyskać kasę Edytowane przez A. dnia 05.03.2013 19:13
|
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 05.03.2013 19:21
|
Andrzej, nie porównuj czasów, kiedy Polska przechodziła zmianę ustrojową, bo to się zupełnie nie ma do tego, co jest teraz. Poza tym dla mnie Wałęsa żadnym autorytetem nie jest, moi rodzice go nie popierali, więc nie przejmuję się za bardzo słowami tego człowieka. Wstyd jedynie, że takie słowa padają z ust kogoś, kto dostał Pokojową Nagrodę Nobla. Patrząc na to z dzisiejszej perspektywy, to zakrawa na absurd .Rozumiem, że nie ma obecnie na naszej scenie politycznej ani jednej partii, która by się nadawała do rządzenia. Natomiast popieranie radykalnej prawicy jest dla mnie niedorzeczne chociażby ze względu na przeszłość naszego kraju. Jeżeli ksenofobia, homofobia, dyskryminacja kogokolwiek ze względu na to, że nie jest taki sam jak reszta, staje się zachęcająca, to zastanawiam się, co się stało z rozumami tych wszystkich "młodych i wykształconych". Naprawdę jestem ciekawa, ile z tych osób chce naprawdę mieszkać w takiej Polsce, o jaką postulują te wszystkie radykalne ugrupowania. Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 05.03.2013 20:10
|
Dajcie spokój z tymi sondażami - one nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Po pierwsze dlatego, że tylko radykalni umieszczają sobie w profilu "lubię to" jakiejś konkretnej partii. A są przecież jeszcze ludzie niezdecydowani, nieprzekonani, którzy ostatecznie pewnie i tak zagłosują na PO, PSL czy cokolwiek... ja dla przykładu. Nie jestem zwolenniczką platformy, ale wybaczcie - nie ma dla nich alternatywy. Oprócz tego same oszołomy i prostaki. Co do Wałęsy... ja nie do końca rozumiem tę aferę. Oczywiście to zdanie "Homoseksualiści powinni w polskim Sejmie siedzieć w ostatniej ławie sali plenarnej lub nawet jeszcze za murem" nie było zbyt przyjemne, palnął jak debil, ale w sumie - to wolny kraj, nie każdy musi chcieć się zgadzać na związki partnerskie. Zwłaszcza ktoś stary i konserwatywny. Wydaje mi się, że jemu po prostu chodziło o to, że niektórzy siedzą w Sejmie tylko dlatego, że mają odmienną orientację czy po prostu są mniejszością. Bo tak nie mają nic do zaoferowania. Nie identyfikuję się z tym, co powiedział, ale też aferę z tego zrobili nie z tej ziemi. On pokojową nagrodę Nobla dostał za coś zupełnie innego, nie musi być w związku z tym idealny. Ludzie tak naprawdę nie potrzebują nowej partii w Sejmie, ale po prostu ludzi kompetentnych. Jakiś idiota co się nie zna powie - wybudujemy wam przedszkola... i ludzie na niego głosują. A inny powie - nie wybudujemy wam przedszkoli, bo nie ma pieniędzy. Ale wprowadzimy nowe przepisy, które ułatwią ich tworzenie przez osoby prywatne... kto na niego zagłosuje? Hm... nikt? Jak on wygląda przy kimś kto mówi ci wprost, że ci da? Jak ktoś mi wybuduje dom to jest fajniejszy od tego, co mi pokaże, która firma wybuduje go najlepiej. A niestety nie ma nic za darmo. I nie wiem czy jakiekolwiek nowe organizacje coś zmienią. To chyba siedzi głęboko w nas - to nieróbstwo i do tego jeszcze zarozumialstwo. Jak w Sejmie mają pracować, jak każdy pospolity obywatel tylko szuka okazji by się nie narobić? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 05.03.2013 20:14
|
I nie wiem czy jakiekolwiek nowe organizacje coś zmienią. To chyba siedzi głęboko w nas - to nieróbstwo i do tego jeszcze zarozumialstwo. Jak w Sejmie mają pracować, jak każdy pospolity obywatel tylko szuka okazji by się nie narobić? Źródła problemu należy szukać już w końcówce XVI wieku. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 05.03.2013 20:37
|
I nie wiem czy jakiekolwiek nowe organizacje coś zmienią. To chyba siedzi głęboko w nas - to nieróbstwo i do tego jeszcze zarozumialstwo. Jak w Sejmie mają pracować, jak każdy pospolity obywatel tylko szuka okazji by się nie narobić? Z drugiej strony można powiedzieć, że posłowie dają doskonały przykład tego, jak się nie narobić i jeszcze dostać za to pieniądze. Także można to przedstawić w dwie strony, jak kto sobie chce. Co do Wałęsy... ja nie do końca rozumiem tę aferę. Oczywiście to zdanie "Homoseksualiści powinni w polskim Sejmie siedzieć w ostatniej ławie sali plenarnej lub nawet jeszcze za murem" nie było zbyt przyjemne, palnął jak debil, ale w sumie - to wolny kraj, nie każdy musi chcieć się zgadzać na związki partnerskie. Zwłaszcza ktoś stary i konserwatywny. Wiesz, wydaje mi się, że można swoje odmienne poglądy głosić w sposób bardziej cywilizowany. No, ale jeżeli byłemu prezydentowi wolno dyskryminować ludzi, to nic dziwnego, że robią to zwykli obywatele . ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 05.03.2013 21:43
|
No tylko, że posłowie nie są naszymi mentorami i autorytetami, tych trzeba szukać w innym miejscu. Poseł to nasz przedstawiciel, czyli w sumie reprezentuje to, jacy jesteśmy my. Wiadomo, że w społeczeństwie barbarzyńców wodzem zostanie ten, kto jest najbardziej okrutny. Bo oni takiego sobie wybierają. U nas (i chyba wszędzie) działa to tak samo. Gdyby społeczeństwo było pracowite, to i politycy tacy właśnie by byli - inaczej nie mieliby poparcia. To nie jest tak, że oni są naszymi szefami - jest wręcz odwrotnie. To my - naród - jesteśmy pracodawcami posłów. Dobry pracodawca to taki, co trzyma krótko, dużo wymaga i wie, co się dzieje w jego "firmie". U nas niestety to siada. Co do Wałęsy - może ja po prostu tak głęboko w tym nie siedzę. Gdyby powiedział - kobiety do garów, pewnie patrzyłabym na to z przymrużeniem oka. Bo to jest stary facet, bardzo konserwatywny, czego mamy się po nim spodziewać? Pisania projektu legalizacji związków partnerskich? Ktoś go zapytał o zdanie, on je wypowiedział i może to nie jest poprawne politycznie, może nie było to miłe i może nie powinna ta opinia być podzielana, ale nie robiłabym tyle szumu wokół tego. Bo tak między nami - ja też już mam dość tych setek debat na temat związków partnerskich. W tym kraju jest cała masa innych problemów, którymi nikt się nie zajmuje. No ale to nie ten temat ;p ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 05.03.2013 22:11
|
No wiesz, może nie powinni być mentorami, ale dla wielu chyba jednak są. Bo jak ludzie widzą, że posłowie dostają grubą kasę za to, że nie robią nic, to niektórzy zaczynają kombinować, żeby osiągnąć takie same korzyści. Niestety. Poza tym nie wiem, ja chyba żyję trochę w innej rzeczywistości, bo nie otaczali i nie otaczają wyłącznie ludzie, którzy nic nie robią. Wręcz przeciwnie. Rozumiem, natomiast ja nie traktuje wypowiedzi Wałęsy tak lekko. Bo każdy powinien wiedzieć, kiedy zejść ze sceny. Na niego być może trzeba brać poprawkę, natomiast nie usprawiedliwiałabym go tym, że jest konserwatywny. Tłumaczył się tym, że popiera go 95 procent społeczeństwa (nie wiem, skąd to wziął) i, co najlepsze - że ma dość rozmowy o związkach partnerskich i homoseksualistach. Spoko, jest dużo ważniejszych tematów w Polsce; głodujące dzieci, bieda, rosnące bezrobocie, i tak dalej. Tylko, że zamiast dyskryminować mniejszości, jakiekolwiek, niech Wałęsa rozpocznie dyskusje na tematy, którymi rząd naprawdę powinien się zająć, zamiast podawać nam sprawy zastępcze. Chciałabym po prostu żyć w kraju, który nie dyskryminuje nikogo, w którym karki nie będą wychodzić na ulicę z okrzykami "Polska dla Polaków", "Zakaz pedałowania" na ustach. Tak jak męczą tematy o Smoleńsku, związkach partnerskich, mamie Madzi z Sosnowca, tak samo mnie i myślę, że całkiem sporą liczbę osób, zaczyna męczyć nietolerancja i ciemnota w naszym kraju. Każdy ma prawo do wyrażania swoich poglądów, ale tak, żeby nie nawoływać do dyskryminacji. A ostatnio się chyba politykom w dupach poprzewracało. Palnie jeden z drugim głupotę, a potem powie, że go cały kraj popiera. Ale może nie jesteśmy jeszcze straceni, skoro się gromy posypały na tych cudaków, z któregoś z radykalnych ugrupowań (nie pamiętam już jakiego, sorry), co wpadli sobie na wykład prof. Środy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 05.03.2013 22:41
|
No to już zależy od ludzi, których sobie wybieramy na mentorów. Ale tak czy inaczej - ich zachowanie nie bierze się z kosmosu. Nie zwalałabym na nich całej winy. Żaden profesor na wydziale uniwersytetu nie oburza się na widok wielkiego gmachu, podwyżki, wycieczki, nowego sprzętu. Mam mu to ktoś za złe? Ja nie, bo sama reagowałabym tak samo. A to, że w tym wszystkim tkwi jakiś chory absurd, to już inna sprawa. Bo po co wydawać miliony na kształcenie, które nie zapewni pracy? Kto się powinien oburzyć? Społeczeństwo. Tak samo jest z politykami - jak nie muszę nic robić, to nic nie robią. Czy to jest mądre? Bynajmniej. Ale podejrzewam, że dopóki nie zmieni się nastawienie społeczeństwa, to nie zmieni się też praca polityków. Bo nie wierzę, że tam w Parlamencie nie ma mądrych ludzi, którzy naprawdę chcieli dla kraju dobrze. Po prostu zniknęli w systemie, po prostu nikt nie chciał stanąć w ich obronie - bo obywatele mają to gdzieś. Oczekuję, że wszystko zostanie postawione pod nos. Poza tym nie napisałam, że ludzie absolutnie nic nie robią... Ale gdzieś ta mentalność w nas siedzi. Jeszcze za czasów komuny chyba, kiedy człowiek musiał tylko przesiedzieć swoje x godzin, by pójść do domu. Poza tym pracując sezonowo można łatwo tę "pracowitość" dostrzec. Zazwyczaj tylko szuka się okazji, by nic nie robić. Cieszę się, że nie obracasz się w takim towarzystwie, bo to w sumie dobrze o nim świadczy. Ja też staram się takowego unikać... ale to nas po prostu otacza. Tylko, że zamiast dyskryminować mniejszości, jakiekolwiek, niech Wałęsa rozpocznie dyskusje na tematy, którymi rząd naprawdę powinien się zająć, zamiast podawać nam sprawy zastępcze. No tutaj się z tobą zgadzam ; ) Oczywiście nie zrozum mnie źle - nie uważam, że o związkach partnerskich nie powinniśmy rozmawiać w ogóle. Po prostu nie chce, aby robiono z tego medialną szopkę, która przysłania sprawy w dobie kryzysu ważniejsze. Jestem zdania, że Wałęsa wyraził się źle i nie popieram go. Tylko uważam, ze stwierdzenia typu - powinno się mu odebrać nagrodę Nobla - to już lekka przesada. No i skłaniałabym się ku temu, że problemem nie jest chyba brak akceptacji dla pewnych zjawisk. Bo każdy ma prawo się z czymś nie zgadzać. Myślę, że problemem jest ten język nienawiści, pełen jakiegoś takiego słowiańskiego barbarzyństwa na zasadzie - byle kogoś skrzywdzić, będę sobie pływał w jego cierpieniu. I dlatego póki co nie jestem w stanie nawet w 1% poprzeć te wszystkie radykalne obozy, bo po prostu za dużo tam dla mnie spisków, agresji. Spisków, które w większości nie istnieją, agresji, która nie jest nikomu potrzebna. Edytowane przez Alette dnia 05.03.2013 22:44
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 05.03.2013 22:43
|
Mnie dziwi i zastanawia jedno czemu takie 'skandale' zawsze media będą rozdmuchiwać przez n czasu, a np. w ogóle w ogólnopolskiej telewizji nie mówi się np. o tym, że cichaczem chce się przepuścić ustawę o rudziale zagranicznych funkcjonariuszy lub pracowników we wspólnych operacjach lub wspólnych działaniach ratowniczych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiejr1;, która bądź co bądź jest ważniejsza niż jakiś tam Wałęsa dyskryminujący kogoś, ale po co o tym wgl informować opinie publiczną o niewygodnej sprawie skoro można ją zakryć pod właśnie taką 'aferą' ;] |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 05.03.2013 23:17
|
Czytam o tej ustawie i widzę, że ludzie już zaczynają porównywać to do zaborów, stanu wojennego i Bóg wie, czego jeszcze. Też tak uważasz, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem? Ale tak, to raczej powinno się pojawić w wieczornych dziennikach. edit: Doczytam coś jeszcze na ten temat i się wypowiem pod wieczór. Edytowane przez fuerte dnia 06.03.2013 15:15
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 06.03.2013 19:38
|
Bez przesady. Kolejny raz prawica zaczyna układać spisek, którego nie ma. Wpisy Chmielowskiej, a także te w 'wpolityce.pl' - tak, Karnowscy... - są dla mnie trochę śmieszne. Wielkie zdziwienie, że nasze służby porządkowe sobie nie radzą, rzeczywiście, nowość. Jak zadźgają gościa w centrum miasta, to się podnosi lament, że policja powinna mieć patrol. A teraz nagle się mówi, że niepotrzebni nam funkcjonariusze z zewnątrz? Teraz przepisy I TAK umożliwiają współpracę ze służbami z innych państw. Ponadto przepisy obowiązujących Rzeczpospolitą Polską umów międzynarodowych i porozumień oraz przepisy prawa europejskiego ograniczają się jedynie do zakreślenia ogólnych ram wspólnych działań, pozostawiając wiele szczegółowych kwestii do późniejszego ustalenia. Później Tusk pisze o tym, że po pierwsze, konieczność uchwalenia ustawy wynika z dostosowania się do zobowiązań, przed jakimi stoimy z racji zawartych umów międzynarodowych i członkostwa w UE. A po drugie, w pewien sposób zabezpiecza to nas, w przypadku, gdy będziemy potrzebowali pomocy "w postaci interwencji odpowiednich służb". Co, jak wiadomo z naszej historii, chyba nam się przyda. Poza tym, zapis tej ustawy nie jest nigdzie ukryty, bo na sejmometrze spokojnie można sobie zaglądnąć i przeczytać, o co chodzi. Wina leży po stronie mediów, że puszczają w eter te same tematy, ale gadanie, że rząd chce coś wprowadzać cichcem, jest śmieszne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 06.03.2013 19:49
|
Kto zarządza mediami? KRRiT, która podlega rządowi, więc co rządowi się nie podoba albo jest nie na rękę to się w mediach nie pojawi proste ;] Co do ingerencji służb zagranicznych to już to 2 razy przerabialiśmy: 1772, 1793, 1795 - rozbiory 1944 - wkroczenie Armii Czerwonej do Polski - wprowadzenie komunizmu Faktycznie nam się przydało i wyszło na dobre ![]() Zadźgania i akcje z bronią białą zdarzają się w każdym państwie, a współpraca i ingerencja to trochę inne pojęcia. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 06.03.2013 20:16
|
Teraz to dałeś do pieca z tymi rozbiorami i 44'. Jesteśmy w Unii. Przyjęliśmy zobowiązania i, nie wiem, czy zauważyłeś, ale nie jesteśmy jedynym państwem, które to zrobiło. Więc się nie zapędzaj w tych porównaniach, bo to jest dopiero straszne. Wszędzie węszycie spisek, we wszystkim, co tylko nie jest podane na tacy obywatelowi. Zadźgania i akcje z bronią białą zdarzają się w każdym państwie, a współpraca i ingerencja to trochę inne pojęcia. Gdybyś przeczytał tę ustawę uważnie, to wiedziałbyś, że do tego się między innymi ona odnosi. Do zapewnienia bezpieczeństwa nie tylko na imprezach masowych, ale obywatelom ogólnie. Nie jesteśmy jedynym państwem, w którym to będzie funkcjonować, więc gadanie, że pewnie zaraz utracimy niepodległość, to jest śmiech na sali. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Hufflepuff

Ravenclaw

Slytherin