Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
25.05.2026 18:38
Prawie 15 vs 34 no elo [*]

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
25.05.2026 01:12
Ja miałam 10 jak założyłam a zaraz kończę 21 ;(

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
24.05.2026 17:45
Nedelle, aż wstyd się przyznać Lucjuszja mam propozycję. poczujmy się staro. ile lat mieliście jak założyliście tu konto a ile macie teraz?a miałam 18 a teraz mi stuknie 30 w lipcu :lezki:

Harrych świąt!
18.05.2026 22:28
Zastanawiam się, jak ożywić naszego trupa, skoro wszyscy tęsknią... to w ogóle możliwe? Whistle

Shanti Black, tyle lat w błędnym przekonaniu xD

O choinka!
17.05.2026 13:21
Moje skończy 12 w czerwcu :D

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Huncwoci
Prefix użytkownikaulka_black_potter
jeszcze poruszę kwestię ochrony Harry'ego- ja mam taka teorię, że Snape poniekąd traktował Harry'ego jak syna, tak przez pryzmat tego że był synem kobiety którą kochał, że w pewien sposób zależało mu na nim.
Jednak nie nawet jako dorosły nie mógł sobie poradzić z tym że Harry był fizyczną kopią Jamesa, Snape widząc go z uporem sadysty widział Jamesa i to nie tylko fizycznie ale to już zadziałała sugestia samym wyglądem.
Ponadto Snape nie mógl okazać chocby krztyny sympatii Hatty'emu bo w szkole było pełno dzieciaków śmierciożerców i po prostu całe palny szpiegostwo itp wziełoby w łeb.
Na lekcjach oklumencji Snape ani razu nie wyśmiał Harry'ego za to co widział w jego wspomnieniach gdy to rodzina Dursleyów czy Dudley sie nad nim pastwili.jak dla mnie to znaczyło że nie czuł do niego takiej prawdziwej neinawiści, osoba która nienawidzi wykorzysta takie rzeczy, on nigdy tego nie zrobił.

Stój szalooona. Severus w żadnym wypadku nie traktował Harry'ego jak syna. Ani troszkę. Wszystko co dla niego zrobił, było tylko i wyłącznie intencja Dumledore'a i wynikało z jego miłości do Lily. Snape nienawidził Pottera zanim ten przyszedł do szkoły. Z odrazą myślał o tym, że ma "opiekować się" JEGO synem. Nigdy nie wykrzesił z siebie ani krzty zrozumienia dla Harry'ego. A na tych lekcjach oklumencji? No cóż, robił to co musiał. Wykazywał wielką obojętność na to co widział w myslach swojego ucznia. Poza tym to, że nie wyśmiał Wybrańca nie znaczy, że traktował go ze jako syna. Po prostu została nam pokazana pierwsza bliższa relacja między nimi, która nie ograniczała się do zwykłej pyskówki na lekcji czy gdziekolwiek. Dzięki temu mogliśmy mylnie przyjąć, że Snape jednak lubi Harry'ego. Żeby nie było, ja bardzo lubię Severuska: )

No tak się składa, że nie. Poza tym nie da się dojść do porozumienia, czy kompromisu, bo my mamy odmienne pojęcia, po prostu. Dla mnie to co spotkało Severusa po SUMACH w V klasie nie było żadnym wyśmiewaniem się. To był perfidny atak, bez najmniejszego powodu. I w tym wypadku nikt mi nie wmówi, że Severus coś zrobił, był winny - bo nie był. Ta teza mnie śmieszy. W tym konkretnym przypadku mamy jawną agresję wobec innego ucznia, którego winą było to, że "istniał".
I co do tego czy było to raz, pięć, siedem razy też się nie zgodzimy. Uważam za bardzo mało prawdopodobne, że od momentu w pociągu do Hogwartu przez te bite 5 lat nigdy Huncwoci nie zaatakowali Snape'a.

Ulka naprawdę uważasz że każdy kogoś w szkole wyśmiewał? ja się naprawdę wypisuję z tej kategorii bo nie wyśmiewałam nikogo, za to ja wielokrotnie oberwałam za odmienne poglądy i tą inność.

Zastanawia mnie jeszcze co wg was można podciągnąc pod kategorię znęcania się nad kimś? Bo jeśli uważacie że to co zrobili Snape'owi nie było znęcaniem się(i powtarzam mamy przesłanki że to nie jeden ich wybryk wobec niego) to co by sie musiało stać abyście nazwały dany czyn znęcaniem się i mówię tu już czysto hipotetycznie nie odnosząc sie już do huncwotow kontra Snape.

Jeżeli nigdy nikogo nie wyśmiewaliście, to widze, że spotkałam aniołów. Boże, ja wiem, że to straszne się z kogoś wyśmiewać, ale czasami nie idzie wytrzymać. Może jestem dziwna, niedobra, niewychowana, ale kurde. Takie są dzieciaki. Oczywiście nie będę robić z siebie potwora, tego tu nie doświadczycie jednak każdy ma coś za uszami: )
No i nie wiem czemu tak bardzo chcecie podczepić ten incydent pod znęcanie się. Oni nawzajem robili z siebie pośmiewisko, więc nie rozumiem oburzenia. Może Snape miał słabszą psychike od chłopaków, nie miał za dużo przyjaciół i w ogóle, ale to tylko i wyłącznie jego wina, no i może rodziców.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaharry7potter
A dlaczego tak demonizujesz tą czarną magię?
W sumie dobrze ze Snape ją tak dobrze znał dzięki temu przedłużył życie Dumblowi, pomógł Katie Bell, uleczył Draco(choć zniwelował skutki wymyśłonego przez siebie zaklęcia) ale dobrze jest znać wroga aby móc sobie czy innym pomóc.
Na OPCM powinno sie nauczać pewnych czarnomagicznych zaklęć czy rytuałów aby móc soie poradzić ze skutkami pewnych klątw.

Nie czarna magia jest sama w sobie zła- źli są ludzie którzy użyją jej w niewłaściwy sposób.

Nie mamy zadnych przesłanek że Snape używał jej w negatywny sposób, a zaklęcie sectumsempra wymyślił aby sie bronić przed wrogami.

łohoho miało byc o huncwotach ale fakt temat huncwotów jakoś nie istnieje bez Snape'a ;)

Ulka mnie sie zdaje że Snape nie mógł tak do końca nienawidzieć Harry'ego bo jakby nie było był częścią Lily a skoro tak kochał lily to na pewno w jakiś swój dziwny pokręcony sposób mógł darzyć jakimś uczuciem chłopca który jest z nią nierozerwalnie połączony.Tak wiem że wszsytko rozbija sie znów o Lily ale cos człowieka musi determinować do działania.

Edytowane przez Prefix użytkownikaharry7potter dnia 18.03.2014 14:22
Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka

http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_fanarta.png

"Dotknij mnie tylko, to cię zabiję do krówki nędzy"

"Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności."

"Im więcej ludzi pokochasz tym będziesz słabsza"

"Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie."

"-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda.
Czym jest prawda? Zaprzeczeniem kłamstwa? Czy stwierdzeniem faktu?
A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda?
- Nie wiem, Yen. Powiedz mi!
- Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy.
-Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda?
- Prawda - powiedziała pustułka- jest okruchem lodu.

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
I chyba nie wmówisz mi, że jako śmierciożercy nigdy nikomu nie zrobili krzywdy?

A gdzie ja tak napisałem ? Gdzie ? Gdzie ? W którym momencie i gdzie ? Napisałem jedynie, że nie każdy śmierciożerca musiał być zabójcą. Ale przecież nie tylko zabójstwo jest czynem złym. Czy ja naprawdę muszę takie banalne rzeczy wyjaśniać ??

A ja rozumiem tak, i mam takie prawo. Nikt mi nie będzie wykładał jak mam rozumieć jakieś pojęcia, czy stwierdzenia. Tym bardziej, że akurat 'swoje za uszami' naprawdę można interpretować w różny sposób. Dla ciebie to nic takiego - nieświadoma kradzież, a dla mnie straszna rysa na życiorysie.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

harry7potter napisał(a):

A dlaczego tak demonizujesz tą czarną magię?
W sumie dobrze ze Snape ją tak dobrze znał dzięki temu przedłużył życie Dumblowi, pomógł Katie Bell, uleczył Draco(choć zniwelował skutki wymyśłonego przez siebie zaklęcia) ale dobrze jest znać wroga aby móc sobie czy innym pomóc.
Na OPCM powinno sie nauczać pewnych czarnomagicznych zaklęć czy rytuałów aby móc soie poradzić ze skutkami pewnych klątw.

Nie czarna magia jest sama w sobie zła- źli są ludzie którzy użyją jej w niewłaściwy sposób.

Nie mamy zadnych przesłanek że Snape używał jej w negatywny sposób, a zaklęcie sectumsempra wymyślił aby sie bronić przed wrogami.

łohoho miało byc o huncwotach ale fakt temat huncwotów jakoś nie istnieje bez Snape'a ;)

Taaak, czarną magię można ZNAĆ, ale nie jej używać. Snape był nią zafascynowany przecież. Był zafascynowany ciemną stroną i myślę skoro przyłączył się do Voldemorta to miał na sumieniu jakieś duszyczki. Był przerażony tym, że wdał swoich ziomków ze szkoły, ale nie przeszkadzało mu to, ze ma zginąć jakies obce dziecko. Czarna magia ściągna na ludzi tylko ból i nieszczęście. Nie jest dobra, nie jest potrzebna. Jak to Dumbledore powiedział, najważniejsza magiczną siłą jest miłość i zgadzam się z tym w 100%.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikaAna_Black
A ja rozumiem tak, i mam takie prawo. Nikt mi nie będzie wykładał jak mam rozumieć jakieś pojęcia, czy stwierdzenia. Tym bardziej, że akurat 'swoje za uszami' naprawdę można interpretować w różny sposób. Dla ciebie to nic takiego - nieświadoma kradzież, a dla mnie straszna rysa na życiorysie.

No właśnie. Snape zadawał się z przyszłymi śmierciożercami, praktykował czarną magię to "swoje za uszami", ale jednorazowe powieszenie kolegi za kostki to już tyrania i okrucieństwo? No błagam, nie ośmieszaj się.

Tak, będąc śmierciożercą nigdy nie użył czarnej magii, żeby zrobić komuś krzywdę. Bronić się przed wrogami mógł zwykłym zaklęciem, np. Experiallmusem, a nie ciachać jak nożem. I nie, czarna magia nie jest dobra. Można kogoś zastrzelić w obronie własnej lub kogoś innego, ale to nie znaczy, ze pistolet jest dobry.
Edytowane przez Prefix użytkownikaAna_Black dnia 18.03.2014 14:30
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_ana_black.png

Loki: Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną...
Hulk: Wielki mi bóg.

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/04/Thor-1429558677.gif

33.media.tumblr.com/8caebe0f50235ec3d8997bfacbf114c6/tumblr_n9g5j564Fx1skiebmo1_400.gif

Hulk ziewać ~ Łapa

25.media.tumblr.com/tumblr_m8z9tyv7qg1rpcea3o3_250.gif

Uwielbiam też jak dostajesz szału i zamieniasz się w tę wielką zieloną bestię..

i1217.photobucket.com/albums/dd398/MiyakoHiteya/Tumblr%20pics/thanks.gif

static.tumblr.com/04db463ca2c0ae5f8ab6f1ad512f6aed/adptjxj/OfVmwe80a/tumblr_static_tumblr_mdh7ruogcd1qmccp7o2_r3_250.gif

31.media.tumblr.com/6f73dc5f8974e16664b596cf79053647/tumblr_inline_n7jsc9ns7i1rqfizb.gif

24.media.tumblr.com/tumblr_m835m1wVOX1qk04hlo1_500.gif33.media.tumblr.com/70cd59c666abdc6ae0e12a5fcbbfbe96/tumblr_nm0zn7iBiG1qzxanao1_400.gif

Zdradzę ci moją tajemnicę. Zawsze jestem zły.

33.media.tumblr.com/5274675726286bc0a424d856c26df680/tumblr_inline_nnqxmemBsb1rqgtqi_500.gif

33.media.tumblr.com/020ea28e37d4be3b8867fdbd58514a96/tumblr_inline_nnmre4l6ZH1tpfg2f_500.gif

Nieźle. Chcą mnie zamknąć w metalowym pudle i zanurzyć w wodzie. Nie. Jest gorzej niż myślałem.

25.media.tumblr.com/tumblr_m42wevvwnM1qaon7qo2_500.gif

No bo czym jesteśmy? Zespołem? Nie, nie, nie. Mieszanką wybuchową niosącą chaos.

38.media.tumblr.com/cda9ac059ee51a9d1a478f66c1293c31/tumblr_inline_nrcijhheTW1rbyvbg_500.gif

Nie bądź jeleń, nie fikaj.

media.giphy.com/media/jo43sGvtnNEdO/giphy.gif

Matka wie że ukradłeś jej szaty?

38.media.tumblr.com/tumblr_m5tuqzaljl1rqlfp9.gif

- Jarvis, znasz przypowieść o Jonaszu?
- Traktowałbym ją raczej jako metaforę.

- Thor walczy na 6.
- Nie zaprosił mnie?

24.media.tumblr.com/tumblr_m6rmf3RHqe1qismt6o1_500.gif

Co, stawaliście na siusiu?

www.gifmania.pl/Animowane-Gify-Komiks/Obrazki-Animowane-Iron-Man/Iron-Man-64217.gif

Niech wyskakuje z ciuchów. Przenoszę imprezę do was.

static.tumblr.com/2xsmasw/vQqm3rjpb/iron_man.gif

Weź mnie nie strasz. Co to było, robił mi usta usta?

i.imgur.com/k75NyyH.gif

Phil? Ale on ma na imię Agent!

31.media.tumblr.com/tumblr_m4ldk2Fzvu1qci7ofo1_250.gif

J.A.R.V.I.S: Dostępne 400% mocy.
Iron-Man: Dzięki.

25.media.tumblr.com/tumblr_mcc45djkA11qe8pkxo1_500.gif

Nie gniewam się, pączuszku. Masz niezły prosty.

cdn3.whatculture.com/wp-content/uploads/2014/10/Avengers-Hulk-Buster.gif

Ta wiedźma miesza ci w głowie. Jesteś od niej silniejszy, mądrzejszy. Jesteś Banner.

33.media.tumblr.com/598337ea881bd60b366a9350ecc80373/tumblr_nmq7kewjJN1s3y9slo4_500.gif

On jest szefem. Ja tylko za wszystko płacę, wszystko buduję i dbam żebyśmy byli cool.

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/04/iron-man-14-1428067620.gif

Stark! Potrzebny jest plan ataku!
Mam plan: atakować!

static.comicvine.com/uploads/original/0/2532/3509642-tumblr_mxs289cxyq1qddteyo1_500.gif

static.tumblr.com/sr7nemf/VyTm9fw51/tony5.gif

38.media.tumblr.com/bab5ebf21d2c082caa6a03346f7c5480/tumblr_mhobkiz5Lx1ra5vgio2_500.gif

rack.3.mshcdn.com/media/ZgkyMDEzLzA1LzAzLzY1LzExLjgzYTJlLmdpZgpwCXRodW1iCTEyMDB4OTYwMD4/db896365/5ab/11.gif

media.giphy.com/media/11dMtvmKPLrwCk/giphy.gif

b1.pinger.pl/5b4fd557bea774512fc3600d1ec2946c/Captain-America-Thor-fight-togeth.gif

- Ja bym sobie odpuściła, to faceci nie z tego świata, bogowe czy coś.
- Bóg jest tylko jeden! I głowę dam, że tak się nie ubiera.

i.annihil.us/u/prod/avengersmovie/captainamerica/mainsite/images/grid/animgifs/falcon_pre.gif

- No jasne. Złoty chłopiec w złotej zbroi. Co zostanie jak ją zdejmiesz?
- Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jesteś wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmieściło się do probówki.

Zabijesz mnie? Ustaw się w kolejce.

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/02/thor-hammer-1424957797.gif

Kto znajdzie ten młot
i okaże się go godny
posiądzie moc Thora.

38.media.tumblr.com/tumblr_m745zkaPTf1ru1wbho2_250.gif

Thor: Loki może i jest nieobliczalny, ale jest Asgardczykiem i moim bratem.
Natasha: Zabił 80 ludzi w ciągu dwóch dni.
Thor: Był adoptowany.

- Nie będę z tobą walczył bracie.
- Nie jesteśmy braćmi.

33.media.tumblr.com/209f4f4410f874b5b0a45a2f302c5cc4/tumblr_inline_namnsenSv51s0g87j.gif

Piekło rozbrzmiewa jękami jego ofiar.

i31.photobucket.com/albums/c355/543210-BOOM/THEYMOVEWHENIFLAIL/thorsaysapprovesmashingly.gif

- O, kontratakują.
- No wiesz, młodzi są.
- Do stu piorunów, szanuj mowę ojczystą
- Długo mi tego nie wybaczą.

33.media.tumblr.com/tumblr_m726hykhNm1rsy50k.gif

To bardzo, bardzo ciekawa teoria, ale ja mam prostszą. Nie jesteście godni.

moargeek.com/wp-content/uploads/2015/05/avengers-age-of-ultron-not-worthy.gif

- A jakby wsadzić młot do windy? Uniesie ją.
- Winda nie jest godna.

37.media.tumblr.com/32e00153d10200c13549d960c6f4901c/tumblr_n3zy3tiV8g1s00jsao5_500.gif

Zobaczyłem coś we śnie. Muszę to wyjaśnić. Tutaj się nie da.

c3.thejournal.ie/media/2015/07/tumblr_m726xuq0701rsy50k.gif

- Jak tam kosmos?
- Kosmos ma się dobrze.

24.media.tumblr.com/tumblr_m068saHsv51qjowpro1_500.gif

- I myślisz, że możesz mi zaufać?
- Nie ufam ci. Matka ci ufała. W przeszłości. Nawet mimo naszych ciągłych sporów. Zawsze miała nadzieję, że gdzieś w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja już nie istnieje i już cię nie chroni.

38.media.tumblr.com/tumblr_m726h5gMYu1rsy50k.gif

Mojego życia... Tato, nie nadaję się na króla. Będę bronić Asgardu i innych światów do ostatniego tchu... ale nie mogę tego robić z tronu. Mimo swego szaleństwa Loki rozumiał władzę w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osiągnę.

sg.uploads.ru/t/R7Gmd.gif

O nie, będę żył wiecznie i będę cały z plastiku.

media.tumblr.com/cd46d5daafada989ad40aea7c2c3e434/tumblr_inline_mi34jgE5MN1qz4rgp.gifmedia.tumblr.com/cc910e990f52449283e0d4d0e8f21cde/tumblr_inline_mi34jqIXQ01qz4rgp.gif

Kto okaże się godzien moc młota posiądzie. Bez jaj, stary, to sztuczka.

25.media.tumblr.com/tumblr_m70w64YzEX1qap9q7o4_500.gif

Rekalibracja kognitywna... Zdzieliłam cię w czaszkę

ic.pics.livejournal.com/swing_set13/12737011/55389/55389_original.gif

Mam go spowolnić? Czy wyślesz mu więcej sparingpartnerów?

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/03/hawkeye-5-1425321334.gif

Lepiej wydaj rozkaz, bo zaczynam mu kibicować.

33.media.tumblr.com/tumblr_m72im12cSA1rsy50k.gif

Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade?

img2.wikia.nocookie.net/__cb20130503063353/yakuza-mob-roleplay/images/9/97/Dom12.gif

Przerabiałem hipnozę. Nie lubię.

Stoimy w obliczu globalnej katastrofy.

38.media.tumblr.com/3b8b9b2d4f7cccded3b74b21640d60d6/tumblr_noesmkmmwK1unm9tpo8_500.gif

Hej malutki. Słonko już zachodzi.

i.imgur.com/QC8H4.gif

Cicho blaszak, ja nie mam rakiety w tyłku.

media.tumblr.com/tumblr_m7knw0jsiG1rsy50k.gif

- Steve nie lubi takiego słownictwa.
- A kopnąć cię w tą...

www.btchflcks.com/wp-content/uploads/2015/05/dirtyenough.gif

Nie jest taki zły, tylko trochę nerwus. Drugiego takiego nie ma na całym świecie. Wszyscy lubią wygrywać, a ten mój facet robi co może by walki uniknąć, bo wie że walkę wygra.

31.media.tumblr.com/tumblr_m21w9stkuY1qzcnvbo1_500.gif

- Co ci się śniło?
- Że jestem Avengersem, że jestem kimś więcej niż tylko posłuszną maszynką do zabijania.

media.tumblr.com/tumblr_m8t9g54ohv1r4z8sp.gif

Kocha to się dzieci, ja mam u niego dług.

imagesmtv-a.akamaihd.net/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/03/tumblr_ndvjpwRlwc1tv7tl2o2_r1_500-1427726593.gif

media.comicbook.com/uploads1/2015/03/whoisthatguy-128089.gif

screencrush.com/files/2015/03/scargif.gif

33.media.tumblr.com/0bf4d02e0594b534906a358fe2f02b38/tumblr_nek98zQdbM1r7gbeko2_r3_500.gif

33.media.tumblr.com/22bbd2537043876693c912e900e12a44/tumblr_no6rv9KAyk1qzo8iho1_500.gif

media.tumblr.com/tumblr_md3e07f3FK1qbqdfc.gif
38.media.tumblr.com/8421e9efc8073ab5c8bdf9c3faeaade6/tumblr_inline_nnpocxNuQz1t6nbgh_500.gif

25.media.tumblr.com/a7f43fdf07ea25a182b8d20740226546/tumblr_mfe2lrjn8H1qf2m9lo1_250.gif

38.media.tumblr.com/ab802d7120eb8e51306a5adf808d78c9/tumblr_inline_myuk6e2PAN1s3776n.gif

24.media.tumblr.com/tumblr_m8yttoyTqS1qm5bjko1_250.gif

24.media.tumblr.com/tumblr_m54ddygy381qjpi22o1_500.gifppss.kr/wp-content/uploads/2015/07/f.gif

33.media.tumblr.com/c0407e20203ddd67bc15db95bb2706b4/tumblr_n5lpkzcZnv1qhktavo10_250.gif

Wstąp do T.A.R.C.Z.Y, poznaj dalekie kraje, niezwykłych ludzi... i zabij ich.

www.wired.com/wp-content/uploads/2015/04/CoulsonAvengers.gif

static.tumblr.com/ed25722d40fad1805ab02855f04aa360/elphmmj/Wtvmgpbnd/tumblr_static_i_wear_my_sunglasses_at_night.gif

Ja się nie pocę. Ja błyszczę.

31.media.tumblr.com/9dd2a523cef1e34137b5a471094db1d6/tumblr_mmp2h2mHCS1qbbseto1_500.gif

Thor mógłby choć raz przysłać boga sprzątania po sobie. Na pewno ma jakąś magiczną miotłę.

37.media.tumblr.com/c2e3d4fdc72dba6261336613f19a30bc/tumblr_n4tlo7dxgF1qb9jcko1_250.gif

33.media.tumblr.com/12b97139bb8b966f9fb41650603166c4/tumblr_inline_no0so47yL71sm8bid_500.gif

Zawsze nosisz whisky?

auto.img.v4.skyrock.net/6087/91026087/pics/3249892288_1_15_d52LXUOb.gif

Ten dom miał wytrzymać siłę Hulka.

24.media.tumblr.com/845a6d2d998aa2e4613727c8151247b4/tumblr_n5jnrfXPwm1qe3p9bo1_500.gif

- Jak nas znaleźli?
- Zaprosiłem ich.

jlnelson73.files.wordpress.com/2014/05/tumblr_inline_n10d7gus6a1soew1g.gif

Nie poddam się. Odzyskam Skye i T.A.R.C.Z.Ę, ale jeep od Eddiego to za mało.

37.media.tumblr.com/6310f8400e6138491b9bfc00fc738779/tumblr_n5jnfpk75W1qc80zxo2_250.gif

Nasza kiepska opcja. Grant Ward.

media.tumblr.com/29e7e2bab8256ae80cdeceea5d966683/tumblr_inline_n5bjkjLMTH1qgp297.gif

Bez ciebie nie ma T.A.R.C.Z.Y.

33.media.tumblr.com/f32a1a7b82bf7b4ab15b9b3c1d61a57a/tumblr_mwwxs1tDEI1t0xz7jo1_500.gif

- Służysz Coulsonowi czy T.A.R.C.Z.Y?
- To to samo.

38.media.tumblr.com/e41aa5eda1d20c19304a141413501cc2/tumblr_ndhppazWXT1qgqr0ho3_500.gif

Kogo jak kogo, ale Coulsona nie zlikwidujesz.

s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/80/2d/df/802ddf8eb51aa2bbf1476a3dc1239415.jpg

Dyrektor T.A.R.C.Z.Y zawsze ma tajemnice.

Nie wierzę w strach. Wierzę w zaufanie.

33.media.tumblr.com/2e004bd58b351590cd67506bed27fd24/tumblr_nrcqtaemyD1uq32vbo1_500.gif

31.media.tumblr.com/30de7b1e7495569e3bfbb5e94fa6cf69/tumblr_n4gtq0mhRB1qea60lo3_250.gif

31.media.tumblr.com/6c8af00d33ef73aa7d922e19aa4ac240/tumblr_mv9simIVX31qko9h3o2_250.gif

25.media.tumblr.com/3c8f088cedb454c18665f8394567eda9/tumblr_mv9simIVX31qko9h3o4_250.gif

media.giphy.com/media/2wYQhcMdUqCdO/giphy.gif

25.media.tumblr.com/0c9d9826babe9ac4483dc683b0a90a58/tumblr_muqn6l7tn01rt5ctno2_250.gif

I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new.

s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/29/34/a3/2934a3f25256ceb3e9cfec921cae3f8c.jpg

Nie byłam w waszym durnym "S.H.I.E.L.D. Hogwarcie".

overmental.com/wp-content/uploads/2015/01/skye-whattheybecome-gif3-26555.gif

38.media.tumblr.com/6a257e4505f56537505f33cb838b7625/tumblr_nm3xi3OkMp1qllhdno1_500.gif

static.tumblr.com/4203ff72c14d9dfa97d0d4593639af87/rxidj0f/YaCn1jhvg/tumblr_static_grant.gif

2.bp.blogspot.com/-eNovJZT1dcA/VWSf3EPqdzI/AAAAAAAAA3M/9YEBe2PJ6XQ/s400/agent%2Bcoulson.gif

Nie jestem dobrym człowiekiem, Skye.

38.media.tumblr.com/0c0bf09a073873c7d92bfe4d03acdbfd/tumblr_n4wh54tCbo1s0gqfgo2_250.gif
.

Long time to see.

media.giphy.com/media/z6EYJDY5kNfxK/giphy.gif

Jestem Agent Grant Ward.

31.media.tumblr.com/6fd59c719f4fad54a2c44eda3d62fadf/tumblr_mto8bjzffS1r8wqbxo1_500.gif

fictionfg.files.wordpress.com/2014/07/tumblr_n4msy4npe61rearvyo3_250.gif

37.media.tumblr.com/5866af3cec36e72245dea883d587848e/tumblr_n2anh0sV9V1t0xz7jo1_250.gif

33.media.tumblr.com/4a50944b27b8516769d1108ce1218ee6/tumblr_n4yt41nUAI1qhaefjo3_250.gif

media0.giphy.com/media/7oNP9r2ufABqg/200.gifmedia2.giphy.com/media/HYkf6aeiMoQQo/200.gif

38.media.tumblr.com/1c632dcd5147fffccaed7b16cce775e9/tumblr_n6sqzxr3wX1r3ud65o1_250.gif

30.media.tumblr.com/53acd9557e266ab537df86f31560fd42/tumblr_n5qilbFp1S1rjh2ymo5_250.gif

38.media.tumblr.com/034bc44c710b3b6fb461015e0ec03f9b/tumblr_n3z608svmK1sjoo39o2_500.gif

Jeśli to jeszcze aktualne, to poproszę tego drinka.

static.tumblr.com/06e31c3fee384da90a7c942b546c2974/wactdjh/E0zmsd6em/tumblr_static_thor__j_arrival.gif

- Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki.
Ale za to z tej planety.

38.media.tumblr.com/tumblr_m3dayw74jm1qapy9o.gif

Nigdy nie chciałem tronu. Chciałem być równym tobie.

33.media.tumblr.com/0d4eb97a2737d90cd5c8739b99506f35/tumblr_mgwfq32ZEW1ra8x1ao12_r1_500.gif

- A ty co? Błyskawic się boisz?
- Nie darzę miłością tego, co zwiastują.

- Chcesz zabrać mi ukochaną planetę w odwecie za rzekomą zniewagę? Nie. Sprawuję nad nią opiekę.
- No rzeczywiście, wspaniale się nią opiekujesz. Ludzie wyżynają się milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzę tu porządek. Kto mnie powstrzyma?

thats-normal.com/wp-content/uploads/2013/05/madness01.gif

- Jesteś potworem.
- O nie. Potwór jest wśród was.
- A, Banner. To twój plan.

media.tumblr.com/tumblr_m9mucrxQ311r1sleg.gif

Że urodziłem się by zostać królem.

33.media.tumblr.com/4bfe4e0d17e71f8d0656496a1758b1ce/tumblr_inline_my9xl60oPO1qzu49c.gif

No dobrze. To może wolisz kogoś ze swoich nowych przyjaciół? Wydaje się, że jesteś do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sobą cnót! Jakiż to wielki zaszczyt! Czuję, że aż szaleję od sprawiedliwości. Chcesz usłyszeć mowę o prawdzie, honorze i patriotyźmie? Boże chroń Amer...

Zaufaj mojemu gniewowi.

Nie zrobiłem tego dla niego.

Uuuu. A była już na wyciągnięcie ręki. Dzięki Tesseractowi mogliście mieć władzę, nieograniczoną moc. A wy co? Ciepło i światło dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie się, co znaczy prawdziwa władza.

25.media.tumblr.com/tumblr_m3qqfxEAxa1r5r8duo2_250.gif

Przynoszę wam dobrą nowinę. Czeka was wyzwolenie.

pobierak.jeja.pl/images/d/0/7/146491_avengersi-tancza-tancza-tancza.gif

orig09.deviantart.net/7874/f/2012/247/8/7/avengers_adorable_eyes__gifs_faster_gif__by_lokigodofmiischief-d5djwoi.gif

38.media.tumblr.com/tumblr_m8rcl1kffW1rqd9vio5_500.gif

38.media.tumblr.com/bc3f0dd2dc0bba787cced4437e1ebea7/tumblr_mxcwx2V3o61qhct03o3_500.gif

cdn.natemat.pl/63aec486743540661bf43b7c41f917fe,981,0,0,0.jpg

Nie miałem prawa cię winić. Wiem, że chciałeś mi pomóc, chronić mnie. Od tego są przyjaciele.

Możemy żyć z godnością - nie możemy z nią umrzeć.

Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie.

Wszystko się zmienia. To nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi.

Czy z moich ust padły określenia tyrania i okrucieństwo w stosunku do Jamesa ? Raczej znęcanie się, pycha, zarozumialstwo. Ty się ośmieszasz, bo w każdym kolejnym poście imputujesz mi jakieś nieprawdziwe stwierdzenia.
Temat dotyczy HUNCWOTÓW, huncwotów...Opanujcie się ludzie z tym spamem, bo to już uciążliwe się robi...Temat, który dotyczy Snape'a istnieje w innym wątku. A tu co drugi post to Snape się zadawał, Snape praktykował, Snape nasłał i trolololo - a o Huncwotach ani słowa.

No jakby Ciebie powiesili za kostki, ukazali innym uczniom bieliznę, spowodowali, żebyś się dusiła - tylko za to, że ISTNIEJESZ - bo to był powód, a obrońcy Huncwotów sprytnie go przemilczają, to pewnie byś sobie też tłumaczyła, że to jednorazowy wybryk - kto wie, może z biegiem lat zaśmiewałabyś się, i zrywał boki z takiego dow****u. Jednak nie każdy tak silną psychikę posiada.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Rety ja o tej czarnej magii mówiłam ogólnie nie odnosząc tego do Snape'a tylko tak ogólnie że jest bardzo demonizowana, uważana za coś mega złego ale właśnie aby powiedzmy tłumacząc już jak krowie na granicy(nie odnoście tego znów personalnie) że ci dobrzy mogliby skutecznie sie obronić albo często uratować sobie czy innym życie w odpowiednim momencie. Wydaje mi się że OPCM była traktowana dość pobieżnie jako obrona przed magicznymi stworzeniami ale tak naprawde największymi potworami są ludzie!

Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka

http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png

"Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności."

"Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie."

"-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda.
A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda?
- Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy.
-Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda?

Prefix użytkownikayersinia
Odniosę się do części, bo 1) nie chce mi się więcej pisać, 2) za dużo piszecie, nie nadążam z odpisywaniem.

Ja właściwie nie do końca to rozumiem. Skoro ktoś ma prawo się wypowiadać na jakiś temat, to ja mam prawo się z tym nie zgodzić. Jak ktoś nie chce, by inni komentowali jego poglądy, to zachowuje je dla siebie. Proste.

Przecież niczego innego nie napisałam...

Skoro skreślamy z góry jakąś osobę za jedno beznadziejne zachowanie, ignorując wszelkie dobre cechy, to chyba jednak ocena takiej postaci jest trochę ograniczona

Pisałam już wcześniej, że zbyt mało wiemy o Jamesie, a to, co wiem wystarcza mi, żeby za nim nie przepadać. Sytuacja prawdopodobnie by się zmieniła, gdyby Rowling zawarła w książkach np. sceny z myślodsiewni ze dobrymi wspomnieniami kogoś, kto znał Jamesa z lepszej strony.
a w przypadku takiego Snape'a, który sprzyjał grupie morderów i sam wydał na śmierć niewinnego niemowlaka, mówimy o "błędzie", "swoim za uszami".

O tym, że Snape ma coś za uszami pisałam tylko i wyłącznie w odniesieniu do niego jako 15latka, nie o życiu dorosłym. Bo cała działalność jako śmierciożerca jest godna największego potępienia.

I jeszcze to tłumaczenie Snape'a, że przecież jak dowiedział się o kim mówi według Voldemorta przepowiednia, wymazuje fakt skazania na śmierć niewinnego dziecka, to jest po prostu śmieszne.

A tego nigdy nie twierdziłam, bo się z tym nie zgadzam.

Ulka naprawdę uważasz że każdy kogoś w szkole wyśmiewał? ja się naprawdę wypisuję z tej kategorii bo nie wyśmiewałam nikogo, za to ja wielokrotnie oberwałam za odmienne poglądy i tą inność.

U mnie to samo. I podejrzewam, że dlatego tylko u nas występuje taka gwałtowna reakcja na takie zachowanie. Inni po prostu mają szczęście, że ich to nie spotkało (albo w niewystarczającym stopniu). Nie znoszę wyśmiewania się z innych, sama tego nie robię i zawsze będę to tępić, od postaci książkowych po wyśmiewanie aktorek na czerwonym dywanie.

Zastanawia mnie jeszcze co wg was można podciągnąc pod kategorię znęcania się nad kimś? Bo jeśli uważacie że to co zrobili Snape'owi nie było znęcaniem się(i powtarzam mamy przesłanki że to nie jeden ich wybryk wobec niego) to co by sie musiało stać abyście nazwały dany czyn znęcaniem się i mówię tu już czysto hipotetycznie nie odnosząc sie już do huncwotow kontra Snape.

No chwała Ci za to, dobra kobieto.

Jeżeli nigdy nikogo nie wyśmiewaliście, to widze, że spotkałam aniołów.

Nie, spotkałaś po prostu ludzi wrażliwych, którzy starają się nie krzywdzić innych w myśl zasady "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe". Akurat nienaśmiewanie się z kogoś jest banalnie prostą do wykonania czynnością, nie wymaga anielskich zdolności, żeby nazywać takie osoby aniołami.

A jeśli chodzi o wysłanie Snape'a do wilkołaka - no sorry, kto normalny słucha szkolnego wroga i posłusznie idzie?

Już nawet pomijam to, że Snape był nieziemsko naiwny w tym momencie. Ale niezależnie jak głupi był, żeby pójść gdzie go wysłali - dalej jest to karygodne, że Syriusz wpadł na taki pomysł.

No wyobraź sobie, że Harry nie jest pępkiem świata. Inni dorośli też nie wpadli na to, żeby mu pomóc, porozmawiać o tym, co wydarzyło się na cmentarzu

Po śmierci rodziców Harry'ego, Syriusz został jego opiekunem i to na nim spoczywa obowiązek wychowania go i troszczenia się o jego dobro. A to, że nie ma żadnego doświadczenia w wychowaniu nastolatka, to już jest problem Jamesa, bo powinien wiedzieć kogo wyznacza na chrzestnego. Inni rzeczywiście mogli próbować pomóc Harry'emu, ale główne zadanie ma tu Syriusz.

Ekhm, uczepił? Nie bądź śmieszna. Lupin sam powiedział, że nie raz bał się, że zrobi im krzywdę podczas pełni. Czy tak zachowuje się człowiek, który zadaje się kimś, bo szuka akceptacji? Nie sądzę

Daruj sobie teksty typu "nie bądź śmieszna" i nie zachowuj się, jakbyś miała monopol na prawdę. To jest jej pogląd i ma święte prawo tak uważać. Sama też się z Tobą nie zgadzam, a zauważ, że ani ona, ani ja nie wyjeżdżamy do Ciebie z tekstami w takim stylu. A chodziło jej o to, że Lupin bał się odtrącenia w przypadku, gdyby wstawił się przeciwko przyjaciołom za Snapem - dokładnie tak zachowuje się człowiek, który szuka akceptacji i tu dziewczyna miała rację, wiec chętnie bym Ci napisała "to Ty nie bądź śmieszna", ale wstrzymam się.

Ha ha, bardzo śmieszne. Tak się składa, że Trelawney nie wiedziała, ze wygłosi przepowiednię i nie zapraszała Snape'a, żeby ich podsłuchiwał.

Ona żartowała... chciała tylko rozładować napięcie w rozmowach.

Jeżeli nigdy nikogo nie wyśmiewaliście, to widze, że spotkałam aniołów.

Nie, spotkałaś po prostu ludzi wrażliwych, którzy starają się nie krzywdzić innych w myśl zasady "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe". Akurat nienaśmiewanie się z kogoś jest banalnie prostą do wykonania czynnością, nie wymaga anielskich zdolności, żeby nazywać takie osoby aniołami.

Ja rozumiem, że można być wrażliwym i sam od zawsze tępiłam takie zachowanie, ale to nie znaczy, że się tak nie zachowywałam. Na pewno zdarzyło mi się nie raz kogoś zranić, ale nigdy się nad nikim nie znęcałam czy coś, broń boże. Jednak jeśli ktoś mi mówi, że nigdy nikogo nie wyśmiał, nie wyzwał to chce mi się po prostu śmiać. Naprawdę musicie być strasznie dobrymi ludźmi skoro takich rzeczy nie robiliście. Ja się uważam za dobrego człowieka, a różne głupie pomysły wpadały mi do głowy i często wcielałam je w życie. No ale dobra, to nie temat o tym: )

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

O tym, że Snape ma coś za uszami pisałam tylko i wyłącznie w odniesieniu do niego jako 15latka, nie o życiu dorosłym. Bo cała działalność jako śmierciożerca jest godna największego potępienia.

A to, że jako nastolatek praktykował czarną magię i zadawał się z przyszłymi śmierciożercami i sam chciał nim zostać, to już nie jest godne potępienia?

Czy z moich ust padły określenia tyrania i okrucieństwo w stosunku do Jamesa ? Raczej znęcanie się, pycha, zarozumialstwo. Ty się ośmieszasz, bo w każdym kolejnym poście imputujesz mi jakieś nieprawdziwe stwierdzenia.

Chodzi o to, że ciągle demonizujesz JEDEN czyn Jamesa i próbujesz tu nam przedstawić go jako tego złego, co się znęca nad biednym Snape'em na każdym kroku.

No jakby Ciebie powiesili za kostki, ukazali innym uczniom bieliznę, spowodowali, żebyś się dusiła - tylko za to, że ISTNIEJESZ - bo to był powód, a obrońcy Huncwotów sprytnie go przemilczają, to pewnie byś sobie też tłumaczyła, że to jednorazowy wybryk - kto wie, może z biegiem lat zaśmiewałabyś się, i zrywał boki z takiego dow****u. Jednak nie każdy tak silną psychikę posiada.

Nie wiemy dlaczego Huncwoci to zrobili. I, nie, nie przekona mnie argument, że gdyby Snape wcześniej coś im zrobił, to by mu to wypomnieli.. To mogło być coś, o czym Huncwoci nie chcieli mówić publicznie. I znowu to demonizowanie - jednorazowy wybryk Jamesa należy potępiać do końca jego życia, a nawet po jego śmierci, ale praktykowanie przez Snape'a czarnej magii, zadawanie się ze śmierciożercami, to już "błąd" i "swoje za uszami". Nikt tu nie broni Huncwotów. Postąpili niewłaściwie i to nie ulega wątpliwości. Problem w tym, ze ty próbujesz przedstawić Snape'a jako biednego, pokrzywdzonego chłopczyka.

Pisałam już wcześniej, że zbyt mało wiemy o Jamesie, a to, co wiem wystarcza mi, żeby za nim nie przepadać. Sytuacja prawdopodobnie by się zmieniła, gdyby Rowling zawarła w książkach np. sceny z myślodsiewni ze dobrymi wspomnieniami kogoś, kto znał Jamesa z lepszej strony.

I dlatego możemy nazywać go okrutnym tyranem? Na podstawie jednego wspomnienia Snape'a?

No szkoda tylko, że Snape się do tej zasady nie dostosował. Nie było mu miło jak James go źle traktował, ale sam poniżał jego syna, którego "winą" było tylko i wyłącznie to, że poza oczami jest kropka w kropkę podobny do ojca.

Już nawet pomijam to, że Snape był nieziemsko naiwny w tym momencie. Ale niezależnie jak głupi był, żeby pójść gdzie go wysłali - dalej jest to karygodne, że Syriusz wpadł na taki pomysł.

Nikt temu nie zaprzecza.

Po śmierci rodziców Harry'ego, Syriusz został jego opiekunem i to na nim spoczywa obowiązek wychowania go i troszczenia się o jego dobro. A to, że nie ma żadnego doświadczenia w wychowaniu nastolatka, to już jest problem Jamesa, bo powinien wiedzieć kogo wyznacza na chrzestnego. Inni rzeczywiście mogli próbować pomóc Harry'emu, ale główne zadanie ma tu Syriusz.

Poprawka, James i Lily wyznaczyli Syriusza na opiekuna Harry'ego w razie gdyby coś im się stało, ale jak wiemy Łapa spędził pół życia w Azkabanie, więc nie mógł zająć się opieką nad chrześniakiem. Syriusz troszczył się o Harry'ego na tyle, ile potrafił. I tak, ma tu znaczenie, że nie miał doświadczenia z nastolatkami. Myślisz, że tak łatwo jest rozmawiać z piętnastolatkiem, który widział śmierć kolegi i odrodzenie się największego czarnoksiężnika w dziejach? Samemu nie będąc w najlepszym stanie psychicznym? James dobrze wiedział kogo mianuje ojcem chrzestnym swojego syna i podjął dobrą decyzję.

Daruj sobie teksty typu "nie bądź śmieszna" i nie zachowuj się, jakbyś miała monopol na prawdę. To jest jej pogląd i ma święte prawo tak uważać. Sama też się z Tobą nie zgadzam, a zauważ, że ani ona, ani ja nie wyjeżdżamy do Ciebie z tekstami w takim stylu. A chodziło jej o to, że Lupin bał się odtrącenia w przypadku, gdyby wstawił się przeciwko przyjaciołom za Snapem - dokładnie tak zachowuje się człowiek, który szuka akceptacji i tu dziewczyna miała rację, wiec chętnie bym Ci napisała "to Ty nie bądź śmieszna", ale wstrzymam się.

Nie, nie skomentuję tego. To byli jego przyjaciele, więc logiczne, że stał po ich stronie i nie wierzę, że sam nigdy nie zrobił żartu Snape'owi. Nie mówię, że mam monopol na prawdę, ale chyba mam prawo się nie zgadzać?

Rety ja o tej czarnej magii mówiłam ogólnie nie odnosząc tego do Snape'a tylko tak ogólnie że jest bardzo demonizowana, uważana za coś mega złego ale właśnie aby powiedzmy tłumacząc już jak krowie na granicy(nie odnoście tego znów personalnie) że ci dobrzy mogliby skutecznie sie obronić albo często uratować sobie czy innym życie w odpowiednim momencie. Wydaje mi się że OPCM była traktowana dość pobieżnie jako obrona przed magicznymi stworzeniami ale tak naprawde największymi potworami są ludzie!

A nie uważasz, że zabijanie kogoś, podczas gdy można się obronić innymi sposobami, to nic innego jak zniżanie się do poziomu śmierciożerców?
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_ana_black.png

Loki: Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną...

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/04/Thor-1429558677.gif

33.media.tumblr.com/8caebe0f50235ec3d8997bfacbf114c6/tumblr_n9g5j564Fx1skiebmo1_400.gif

Hulk ziewać ~ Łapa

static.tumblr.com/04db463ca2c0ae5f8ab6f1ad512f6aed/adptjxj/OfVmwe80a/tumblr_static_tumblr_mdh7ruogcd1qmccp7o2_r3_250.gif

31.media.tumblr.com/6f73dc5f8974e16664b596cf79053647/tumblr_inline_n7jsc9ns7i1rqfizb.gif

24.media.tumblr.com/tumblr_m835m1wVOX1qk04hlo1_500.gif33.media.tumblr.com/70cd59c666abdc6ae0e12a5fcbbfbe96/tumblr_nm0zn7iBiG1qzxanao1_400.gif

33.media.tumblr.com/5274675726286bc0a424d856c26df680/tumblr_inline_nnqxmemBsb1rqgtqi_500.gif

33.media.tumblr.com/020ea28e37d4be3b8867fdbd58514a96/tumblr_inline_nnmre4l6ZH1tpfg2f_500.gif

Nieźle. Chcą mnie zamknąć w metalowym pudle i zanurzyć w wodzie. Nie. Jest gorzej niż myślałem.

No bo czym jesteśmy? Zespołem? Nie, nie, nie. Mieszanką wybuchową niosącą chaos.

38.media.tumblr.com/cda9ac059ee51a9d1a478f66c1293c31/tumblr_inline_nrcijhheTW1rbyvbg_500.gif

- Thor walczy na 6.
- Nie zaprosił mnie?

www.gifmania.pl/Animowane-Gify-Komiks/Obrazki-Animowane-Iron-Man/Iron-Man-64217.gif

i.imgur.com/k75NyyH.gif

Ta wiedźma miesza ci w głowie. Jesteś od niej silniejszy, mądrzejszy. Jesteś Banner.

33.media.tumblr.com/598337ea881bd60b366a9350ecc80373/tumblr_nmq7kewjJN1s3y9slo4_500.gif

On jest szefem. Ja tylko za wszystko płacę, wszystko buduję i dbam żebyśmy byli cool.

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/04/iron-man-14-1428067620.gif

static.comicvine.com/uploads/original/0/2532/3509642-tumblr_mxs289cxyq1qddteyo1_500.gif

38.media.tumblr.com/bab5ebf21d2c082caa6a03346f7c5480/tumblr_mhobkiz5Lx1ra5vgio2_500.gif

rack.3.mshcdn.com/media/ZgkyMDEzLzA1LzAzLzY1LzExLjgzYTJlLmdpZgpwCXRodW1iCTEyMDB4OTYwMD4/db896365/5ab/11.gif

b1.pinger.pl/5b4fd557bea774512fc3600d1ec2946c/Captain-America-Thor-fight-togeth.gif

i.annihil.us/u/prod/avengersmovie/captainamerica/mainsite/images/grid/animgifs/falcon_pre.gif

- Geniusz, miliarder, playboy, filantrop. A co? (...) A kto jest [prawdziwym bohaterem]? Ty? Jesteś wynikiem eksperymentów na ludziach. Tyle w tobie bohatera, ile zmieściło się do probówki.

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/02/thor-hammer-1424957797.gif

Kto znajdzie ten młot
i okaże się go godny
posiądzie moc Thora.

- Nie jesteśmy braćmi.

33.media.tumblr.com/209f4f4410f874b5b0a45a2f302c5cc4/tumblr_inline_namnsenSv51s0g87j.gif

i31.photobucket.com/albums/c355/543210-BOOM/THEYMOVEWHENIFLAIL/thorsaysapprovesmashingly.gif

- O, kontratakują.
- No wiesz, młodzi są.

- Winda nie jest godna.

37.media.tumblr.com/32e00153d10200c13549d960c6f4901c/tumblr_n3zy3tiV8g1s00jsao5_500.gif

- Jak tam kosmos?
- Kosmos ma się dobrze.

- Nie ufam ci. Matka ci ufała. W przeszłości. Nawet mimo naszych ciągłych sporów. Zawsze miała nadzieję, że gdzieś w tobie nadal jest iskierka mojego brata. Ta nadzieja już nie istnieje i już cię nie chroni.

Mojego życia... Tato, nie nadaję się na króla. Będę bronić Asgardu i innych światów do ostatniego tchu... ale nie mogę tego robić z tronu. Mimo swego szaleństwa Loki rozumiał władzę w taki sposób, jakiego ja nigdy nie osiągnę.

media.tumblr.com/cd46d5daafada989ad40aea7c2c3e434/tumblr_inline_mi34jgE5MN1qz4rgp.gifmedia.tumblr.com/cc910e990f52449283e0d4d0e8f21cde/tumblr_inline_mi34jqIXQ01qz4rgp.gif

mtv.mtvnimages.com/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/03/hawkeye-5-1425321334.gif

Have you ever had someone take your brain and play? Pull you out and stuff something else in? Do you know what it's like to be unmade?

img2.wikia.nocookie.net/__cb20130503063353/yakuza-mob-roleplay/images/9/97/Dom12.gif

38.media.tumblr.com/3b8b9b2d4f7cccded3b74b21640d60d6/tumblr_noesmkmmwK1unm9tpo8_500.gif

i.imgur.com/QC8H4.gif

- A kopnąć cię w tą...

Nie jest taki zły, tylko trochę nerwus. Drugiego takiego nie ma na całym świecie. Wszyscy lubią wygrywać, a ten mój facet robi co może by walki uniknąć, bo wie że walkę wygra.

- Co ci się śniło?
- Że jestem Avengersem, że jestem kimś więcej niż tylko posłuszną maszynką do zabijania.

imagesmtv-a.akamaihd.net/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/03/tumblr_ndvjpwRlwc1tv7tl2o2_r1_500-1427726593.gif

33.media.tumblr.com/0bf4d02e0594b534906a358fe2f02b38/tumblr_nek98zQdbM1r7gbeko2_r3_500.gif

33.media.tumblr.com/22bbd2537043876693c912e900e12a44/tumblr_no6rv9KAyk1qzo8iho1_500.gif

38.media.tumblr.com/8421e9efc8073ab5c8bdf9c3faeaade6/tumblr_inline_nnpocxNuQz1t6nbgh_500.gif

25.media.tumblr.com/a7f43fdf07ea25a182b8d20740226546/tumblr_mfe2lrjn8H1qf2m9lo1_250.gif

38.media.tumblr.com/ab802d7120eb8e51306a5adf808d78c9/tumblr_inline_myuk6e2PAN1s3776n.gif

24.media.tumblr.com/tumblr_m54ddygy381qjpi22o1_500.gifppss.kr/wp-content/uploads/2015/07/f.gif

33.media.tumblr.com/c0407e20203ddd67bc15db95bb2706b4/tumblr_n5lpkzcZnv1qhktavo10_250.gif

static.tumblr.com/ed25722d40fad1805ab02855f04aa360/elphmmj/Wtvmgpbnd/tumblr_static_i_wear_my_sunglasses_at_night.gif

31.media.tumblr.com/9dd2a523cef1e34137b5a471094db1d6/tumblr_mmp2h2mHCS1qbbseto1_500.gif

Thor mógłby choć raz przysłać boga sprzątania po sobie. Na pewno ma jakąś magiczną miotłę.

37.media.tumblr.com/c2e3d4fdc72dba6261336613f19a30bc/tumblr_n4tlo7dxgF1qb9jcko1_250.gif

33.media.tumblr.com/12b97139bb8b966f9fb41650603166c4/tumblr_inline_no0so47yL71sm8bid_500.gif

Zawsze nosisz whisky?

24.media.tumblr.com/845a6d2d998aa2e4613727c8151247b4/tumblr_n5jnrfXPwm1qe3p9bo1_500.gif

- Jak nas znaleźli?
- Zaprosiłem ich.

37.media.tumblr.com/6310f8400e6138491b9bfc00fc738779/tumblr_n5jnfpk75W1qc80zxo2_250.gif

media.tumblr.com/29e7e2bab8256ae80cdeceea5d966683/tumblr_inline_n5bjkjLMTH1qgp297.gif

33.media.tumblr.com/f32a1a7b82bf7b4ab15b9b3c1d61a57a/tumblr_mwwxs1tDEI1t0xz7jo1_500.gif

- To to samo.

38.media.tumblr.com/e41aa5eda1d20c19304a141413501cc2/tumblr_ndhppazWXT1qgqr0ho3_500.gif

s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/80/2d/df/802ddf8eb51aa2bbf1476a3dc1239415.jpg

33.media.tumblr.com/2e004bd58b351590cd67506bed27fd24/tumblr_nrcqtaemyD1uq32vbo1_500.gif

31.media.tumblr.com/30de7b1e7495569e3bfbb5e94fa6cf69/tumblr_n4gtq0mhRB1qea60lo3_250.gif

31.media.tumblr.com/6c8af00d33ef73aa7d922e19aa4ac240/tumblr_mv9simIVX31qko9h3o2_250.gif

25.media.tumblr.com/3c8f088cedb454c18665f8394567eda9/tumblr_mv9simIVX31qko9h3o4_250.gif

25.media.tumblr.com/0c9d9826babe9ac4483dc683b0a90a58/tumblr_muqn6l7tn01rt5ctno2_250.gif

I was able to hack S.H.I.E.L.D. from my van. You're gonna show me something new.

s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/29/34/a3/2934a3f25256ceb3e9cfec921cae3f8c.jpg

38.media.tumblr.com/6a257e4505f56537505f33cb838b7625/tumblr_nm3xi3OkMp1qllhdno1_500.gif

static.tumblr.com/4203ff72c14d9dfa97d0d4593639af87/rxidj0f/YaCn1jhvg/tumblr_static_grant.gif

2.bp.blogspot.com/-eNovJZT1dcA/VWSf3EPqdzI/AAAAAAAAA3M/9YEBe2PJ6XQ/s400/agent%2Bcoulson.gif

38.media.tumblr.com/0c0bf09a073873c7d92bfe4d03acdbfd/tumblr_n4wh54tCbo1s0gqfgo2_250.gif
.

Long time to see.

Jestem Agent Grant Ward.

31.media.tumblr.com/6fd59c719f4fad54a2c44eda3d62fadf/tumblr_mto8bjzffS1r8wqbxo1_500.gif

37.media.tumblr.com/5866af3cec36e72245dea883d587848e/tumblr_n2anh0sV9V1t0xz7jo1_250.gif

33.media.tumblr.com/4a50944b27b8516769d1108ce1218ee6/tumblr_n4yt41nUAI1qhaefjo3_250.gif

media0.giphy.com/media/7oNP9r2ufABqg/200.gifmedia2.giphy.com/media/HYkf6aeiMoQQo/200.gif

38.media.tumblr.com/1c632dcd5147fffccaed7b16cce775e9/tumblr_n6sqzxr3wX1r3ud65o1_250.gif

30.media.tumblr.com/53acd9557e266ab537df86f31560fd42/tumblr_n5qilbFp1S1rjh2ymo5_250.gif

38.media.tumblr.com/034bc44c710b3b6fb461015e0ec03f9b/tumblr_n3z608svmK1sjoo39o2_500.gif

static.tumblr.com/06e31c3fee384da90a7c942b546c2974/wactdjh/E0zmsd6em/tumblr_static_thor__j_arrival.gif

Ale za to z tej planety.

33.media.tumblr.com/0d4eb97a2737d90cd5c8739b99506f35/tumblr_mgwfq32ZEW1ra8x1ao12_r1_500.gif

- Chcesz zabrać mi ukochaną planetę w odwecie za rzekomą zniewagę? Nie. Sprawuję nad nią opiekę.
- No rzeczywiście, wspaniale się nią opiekujesz. Ludzie wyżynają się milionami, a ty palcem nie kiwniesz. Zaprowadzę tu porządek. Kto mnie powstrzyma?

- Jesteś potworem.

33.media.tumblr.com/4bfe4e0d17e71f8d0656496a1758b1ce/tumblr_inline_my9xl60oPO1qzu49c.gif

No dobrze. To może wolisz kogoś ze swoich nowych przyjaciół? Wydaje się, że jesteś do nich podobny. No i to jest o wiele lepsze! Mój strój jest taki sobie. Ale ile niesie ze sobą cnót! Jakiż to wielki zaszczyt! Czuję, że aż szaleję od sprawiedliwości. Chcesz usłyszeć mowę o prawdzie, honorze i patriotyźmie? Boże chroń Amer...

Zaufaj mojemu gniewowi.

Uuuu. A była już na wyciągnięcie ręki. Dzięki Tesseractowi mogliście mieć władzę, nieograniczoną moc. A wy co? Ciepło i światło dla wszystkich ludzi? Dopiero przekonacie się, co znaczy prawdziwa władza.

orig09.deviantart.net/7874/f/2012/247/8/7/avengers_adorable_eyes__gifs_faster_gif__by_lokigodofmiischief-d5djwoi.gif

38.media.tumblr.com/bc3f0dd2dc0bba787cced4437e1ebea7/tumblr_mxcwx2V3o61qhct03o3_500.gif

Nie miałem prawa cię winić. Wiem, że chciałeś mi pomóc, chronić mnie. Od tego są przyjaciele.

Wszystko się zmienia. To nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi.

Prefix użytkownika_raven_
Jak ktoś chce zauważać negatywne cechy tylko jednej strony konfliktu, to nigdy nie da się znaleźć złotego środka i wystawić obiektywnej opinii.

Przede wszystkim, mamy za mało danych, by jednoznacznie orzec, że to huncwoci byli tymi złymi w Hogwarcie, a biedny Severus to tylko bezbronna ofiara ich podłych żartów. Syriusz i James byli tacy źli, na oczach całej szkoły poniżając biednego Snejpika. I co, wysnujemy taki wniosek na podstawie JEDNEGO WSPOMNIENIA? I to czyjego wspomnienia...
Po pierwsze - Severus przychodząc do Hogwartu, miał już obraną drogę, jaką chciał podążać. Była to droga związana z czarną magią. Co naturalne, część czarodziejów dawała się "uwieść" tej dziedzinie magii. Inni otwarcie nią gardzili. Severus, podobno tak mocno zakochany w Lily, dokonał wyboru. Wiedział, co jego przyjaciółka myśli o czarnej magii, wiedział, że ona stoi po dobrej stronie, a jako nastolatek nie był w stanie zrezygnować dla niej (dla swojej przecież tak wielkiej miłości) z czarnoksięskich praktyk. Dokonał wyboru, świadomego. Dopiero świadomość, że skazał ją na śmierć, sprawiła, że się otrząsnął. No właśnie - ją. Mało go obchodziła cała reszta, nawet wiedząc, że dziecko jest najważniejsze dla Lily, wykazał się egoizmem, żądając, by Albus ocalił tylko ją. Severus był zafascynowany czarną magią, James - wręcz przeciwnie, gardził nią. Już w pociągu zazgrzytało między tą dwójką i stało się jasne, że nie będzie między nimi porozumienia. W tym momencie można albo zacisnąć zęby i udawać, że ta druga osoba nie istnieje, albo pojawia się konflikt. Porównałabym tę sytuację do tego, co było między Harrym i Draconem. Tylko że w przypadku Pottera Juniora i Malfoya to wszystko nie poszło tak daleko. Ale przecież Harry też zaatakował Dracona, rzucił w niego nieznane czarnomagiczne zaklęcie. To też nazwiecie znęcaniem się? Litości.

Co do zaklęcia Levicorpus, Lupin tak o nim mówił w "Księciu Półkrwi": "Och, za moich czasów to było bardzo modne zaklęcie! W piątej klasie często się wisiało w powietrzu". Wisiało się. To oznacza, że Snape nie był jedyną osobą, która wisiała w powietrzu. Zaklęcie było zapisane odręcznie w podręczniku Księcia. Po co je zapisał? Ano po to żeby je zapamiętać i też go używać - być może na Jamesie, być może na Syriuszu, Lupin też nie powiedział "koledzy wisieli", ale "wisiało się", być może sam miał ku temu okazję. Snape wymyślił zaklęcie, które zabijało, jeśli ofiara w porę nie uzyskała pomocy. To świadczy o tym, że nie był wcale taki bezbronny, jak niektórzy tu próbują sugerować.

Demonizowanie jednej bądź drugiej strony to przeginka. Pod względem złośliwości, chamstwa, podłości - huncwotów i Snape'a umieściłabym na jednej półce. Snape też miał kolegów, którzy zapewne stawali w jego obronie i których mógł prosić o pomoc w zemście, więc to raczej nie jest tak, że był biedny, sam, pokrzywdzony, a tamci w czwórkę się nad nim znęcali. Myślę, że pod tym względem ich siły były raczej wyrównane. Koledzy-przyszli-śmierciożercy raczej by nie pozwolili żeby ich kolega był bezkarnie znieważany.

Poza tym, kto z Was nie uśmiechnął się, kiedy oszukany Moody zamienił Malfoya w futrzaka? Sytuacja analogiczna, Draco też został poniżony na oczach gapiów, a jakoś nikt nie demonizuje Moody'ego z tego powodu.

No, ale nasi cudowni bohaterowie dorastają, niektórzy z nich schodzą do podziemia (Glizdek), niektórzy umierają (Jamie), inni trafiają przez to do pierdla (Łapa), a jeszcze inni wracają do Hogwartu w roli nauczyciela. I co się dzieje? Severus zaczyna się zachowywać DOKŁADNIE tak samo, jak jego zażarci wrogowie z czasów szkolnych. Chociaż Sev nie wieszał uczniów za nogę, to poniżanie ich stało się jego pasją. Musi być jakiś powód, dla którego większość uczniów nie była nawet w stanie przeczytać polecenia na zajęciach. Przecież zrobienie eliksiru zgodnie z przepisem nie mogło być aż tak trudne, by większość klasy tego nie potrafiła. Ok, samo zrozumienie tej dziedziny magii było niewątpliwie trudne, dostępne dla wybranych. Ale proste eliksiry przy kierowaniu się gotowym przepisem nie mogły przerastać 80 procent uczniów. Oni się go panicznie bali, musieli mieć powód.

Jako postać książkową Severusa bardzo lubiłam. Tzn moją ulubioną postacią jest Syriusz, na drugim miejscu właśnie Snape. Pomijam tego Snape'a, którego poznajemy we wspomnieniu, bo to mi zniszczyło cały obraz jego za*ebistości. Sev był fajny jako taki podły wstrętny typ, znęcający się nad Harrym, kiedy reszta świata się zachwycała Wybrańcem. Sarkazm, trafne negatywne opinie, złośliwość - lubiłam go już od pierwszego tomu. Co absolutnie nie oznacza, że chciałabym mieć takiego nauczyciela, no way! Ale jako postać w książce był fajnie przedstawiony. GDYBY tak jednak stanąć na środku i wybrać którąś stronę, nie wahałabym się ruszyć za huncwotami. Ktoś gdzieś kiedyś napisał, że nie ważne kim się urodzisz i kim jesteś w młodości - ważne, kim się stajesz. Ktoś zasugerował, że Syriusz był egoistą, że nigdy nie dojrzał. Owszem, ale to Snape stał się kopią tych nastoletnich huncwotów, poniżał i znęcał się nad uczniami.

I Severus, i Snape byli egoistami. Snape chronił Harry'ego, bo chciał coś wynagrodzić Lily. No i obiecał to Albusowi. Syriusz egoistycznie chciał mieć Harry'ego dla siebie, wywierał na nim presję i poczucie winy. Ale Syriusz nie szukał na siłę zemsty, nie pastwił się nad Bogu ducha winnym dzieckiem tylko dlatego, że ten mu kogoś przypominał. Severus natomiast każdą lekcję eliksirów zamienił w horror, wystarczy spojrzeć na Neville'a. Harry, nauczony doświadczeniami w życiu z Dursleyami, potrafił się nieco uodpornić, ale jeśli chodzi o Longbottoma, to tylko możemy sobie wyobrazić, co czuł, wchodząc do klasy.

j.gifs.com/J6PONg.gif

#FinoAllaFine

But I'm a creep, I'm a weirdo.
What the hell am I doing here?
I don't belong here.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwieksza_maruda.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_irytujacy_uzytkownik_raven.png

38.media.tumblr.com/cc771211be691b8df0a1087ee9f8cb9e/tumblr_n2wb1oF3Jo1rq3hwbo2_500.gif

WAVE GOODBYE, WISH ME WELL
I've become something else
Something else, something else, it's just this world

Prefix użytkownikaAlette
Wreszcie napisałaś yersinie, bo nie miałam komu odpisywać :(

Było sporo scen z Jamesem pokazanym z lepszej strony, może to były tylko jakieś opowiastki czy urwane wspomnienia, ale mimo to. Ale już przyznałam ci, że wiemy niewiele. Zbyt mało, by go nazwać okrutnikiem. Oczywiście możesz go nie lubić, dlaczego nie. Tylko z jakiej paki ktoś go ocenia na podstawie jakiś zmyślonych bzdur? Bo dla mnie większość teorii tutaj wyssano z palca. Ciebie to akurat nie dotyczy, ale cóż...

Piszesz o znęcaniu, a jaka jest definicja znęcania? To bardzo mocne słowo, dotyczy z resztą jakiegoś ciągłego zachowanie. A my mamy jedną akcję, która faktycznie była ostro przesadzona, ale wciąż mówimy o jednym incydencie. Bo nie ma żadnego dowodu na to, że Syriusz i James kiedykolwiek zachowali się w taki sposób. Oczywiście możemy sobie to zmyślić, czemu nie.
Wpisz sobie w google samo hasło znęcanie i zobaczysz, jak ja to interpretuję. Widzę osoby cierpiące, zmaltretowane, pocięte, wygłodzone, z poważnymi problemami psychicznymi. A nie powieszonego za kostki nastolatka, z którego gaci śmiał się jakiś palant.

Ale on go nigdzie nie wysłał. On mu powiedział, że dowie się o ich sekrecie, jeśli zbliży się do wierzby bijącej. Nie kazał mu tam iść.

Syriusz nie starał się wychowywać Harry'ego? No po prostu gówno prawda, wybacz. Nawet Harry doskonale wiedział, że Syriusz zawsze przybędzie, kiedy ten go będzie potrzebował. Zawsze.
Syriusz był człowiekiem, który spędził 12 lat w miejscu, w którym wypompowano z niego wszelki optymizm. Czasami popadał w melancholię i trudno mu się dziwić. Chciałabym zobaczyć was samotnie zamkniętych w domu (bez możliwości wyjścia nawet do ogrodu), z którego wynieśliście okropne wspomnienia. Na pewno tryskalibyście entuzjazmem.
Syriusz nie był idealnym opiekunem, ale tak na dobrą sprawę nikt nie dał mu szansy. Jak miał niby wychować chrześniaka przez dwa tygodnie ferii czy wakacji? No błagam.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Wreszcie napisałaś yersinie, bo nie miałam komu odpisywać Smutny

Miło. Wypowiadały się jeszcze 4 inne osoby.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.

"zmiennokanoniczne"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Naprawdę musicie być strasznie dobrymi ludźmi skoro takich rzeczy nie robiliście.

A może odwróćmy bieg. To jakimi strasznie ludźmi muszą być osoby, które takie rzeczy robiły...Owszem, zaśmiać się np. jak ktoś na WF-ie dostał piłką w głowę - jeżeli to podchodzi pod wyśmiewanie się, to w tym znaczeniu wyśmiewałem się. Tzn. zaśmiałem z sytuacji a nie kogoś. Natomiast nigdy nie byłem świadkiem, a już na pewno uczestnikiem sytuacji gdzie kilku uczniów znęca się, poniża, upokarza innego. Jeżeli przez to jestem dobry, to tak - jestem dobry. ^^

Może za chwilę dowiemy się, że Snape coś z tym wspomnieniem zrobił, kombinował przy nim. Czasem jedno zdarzenie może przynieść straszliwe skutki. To, że jak ktoś zabił raz, to już znaczy, że jest mniejszym winowajcą od tego co zabił dwa razy ?

Co do przykładu Pottera i Malfoya w łazience. A nie było czasem tak, że Draco chciał rzucić Crutiatusa na Pottera, a on instynktownie użył przeciw Ślizgonowi zaklęcia,którego skutków nie znał ? I to był pojedynek 1 na 1 - a nie atak od tyłu Jamesa mającego za sobą 3 kumpli. Dla mnie takie porównanie jest grubym nadużyciem.

Tak samo mogę twierdzić, że zdarzało się to częściej tak jak niektórzy wysnuwać teorie, że Snape sam sobie zasłużył na to - mimo, że stoi jak byk w książce powód tego zachowania. Syriuszowi się nudziło - nudziło...

Ja się nie uśmiechnąłem jak fałszywy Alastor przemienił Malfoya we fretkę. W ogóle mało okazji miałem do uśmiechu przy lekturze HP. Chyba najlepiej bawił mnie Irytek i rozmowy Rona z Nickiem ;)

Modne tu tak słówko "demonizowanie" - no każdego można mniej lub więcej lubić. W większości skupiam się na tej scenie - ale nie tylko. Poza tym, że to wspomnienie Snape'a - co to za argument ? ALE czy tzn., że było to nieprawdziwe wspomnienie ? Nigdy taka sytuacja nie miała miejsca ? Snape to sobie wymyślił ? Czy Syriusz i Lupin kwestionowali ten czyn ? A jak Lilly postrzegała w tym wszystkim Jamesa ? Jak się do niego odniosła ? Stanęła w obronie biednych czterech bohaterów Hncwotów, których owładnięty czarną magią Snape próbował zamordować za pomocą Sectumsempry ? Czy może było inaczej ??

Prefix użytkownikayersinia
I dlatego możemy nazywać go okrutnym tyranem? Na podstawie jednego wspomnienia Snape'a?

Ja go tak nie nazwałam.

No szkoda tylko, że Snape się do tej zasady nie dostosował. Nie było mu miło jak James go źle traktował, ale sam poniżał jego syna, którego "winą" było tylko i wyłącznie to, że poza oczami jest kropka w kropkę podobny do ojca.

Ale co ma Snape do wyżej wspomnianej wypowiedzi?
Niemniej zgadzam się co do niego, nigdy za nim nie przepadałam właśnie między innymi z powodu tego, jak traktował Harry'ego.

Poprawka, James i Lily wyznaczyli Syriusza na opiekuna Harry'ego w razie gdyby coś im się stało, ale jak wiemy Łapa spędził pół życia w Azkabanie, więc nie mógł zająć się opieką nad chrześniakiem.

Ale mówimy o tym, jak już Syriusz był po za Azkabanem, konkretnie w Gwaterze Głównej Zakonu.

Nie, nie skomentuję tego. To byli jego przyjaciele, więc logiczne, że stał po ich stronie i nie wierzę, że sam nigdy nie zrobił żartu Snape'owi. Nie mówię, że mam monopol na prawdę, ale chyba mam prawo się nie zgadzać?

Oczywiście, że masz prawo się nie zgadzać, tego nie kwestionuję. Denerwują mnie tylko teksty typu "nie bądź śmieszna".
Co do przyjaciół - w takich sytuacjach NIE stoi się po stronie przyjaciół. Właśnie ze względu na to, że byli to przyjaciele, Lupin powinien odwrócić się do nich i powiedzieć: "Co wy, idioci, odpierniczacie?", "Weźcie się, kretyni, uspokójcie" albo coś w tym stylu. A oni liczyli się ze zdaniem Lupina. Hermiona też nie przepadała za Malfoyem, ale kiedy Moody zamienił go we fretkę sama później stwierdziła, że dobrze, że McGonagall to przerwała, bo mógł mu zrobić krzywdę.

(właśnie, ktoś tu wspomniał tą sytuację - mi osobiście było trochę żal Malfoya z tego powodu. Trochę, bo jednak współczucie miałam do niego ograniczone przez to, że zaatakował Harry'ego od tyłu, ale mimo wszystko został niefajnie potraktowany.)

I nie wierzę, żeby Lupin zrobił jakikolwiek żart Snape'owi. To po prostu nie ten typ człowieka.

Wpisz sobie w google samo hasło znęcanie i zobaczysz, jak ja to interpretuję. Widzę osoby cierpiące, zmaltretowane, pocięte, wygłodzone, z poważnymi problemami psychicznymi. A nie powieszonego za kostki nastolatka, z którego gaci śmiał się jakiś palant.

Nie będę wpisywać nic w google, bo z reguły każde słowo ma różne definicje, a często czysta definicja nie wystarczy do pełnego zobrazowania sytuacji.
Mówisz o przemocy fizycznej. Ja natomiast cały czas piszę o przemocy psychicznej, która niejednokrotnie bywa tak samo, a czasem bardziej bolesna, niż przemoc fizyczna - niestety nie wszyscy to rozumieją. To oczywiście zależy od wrażliwości, którą każdy ma inną - jedni powieszeni za nogi do góry przez znajomych będą się z tego śmiać, dla innych będzie to przykre i poniżające doświadczenie, o którym chcieliby zapomnieć.

Ale on go nigdzie nie wysłał. On mu powiedział, że dowie się o ich sekrecie, jeśli zbliży się do wierzby bijącej. Nie kazał mu tam iść.

Przecież on doskonale wiedział, że Snape tam pójdzie, nie powiedział mu tego w ramach ciekawostki.
Syriusz nie starał się wychowywać Harry'ego? No po prostu gówno prawda, wybacz.

Ja pierniczę, no... przecież nie pisałam o tym, że go nie wychowywał, tylko o tym, że powinien bardziej zatroszczyć się o niego, gdy tamten wrócił z cmentarza! Owszem, w wakacje do niego pisał, ale Rowling nie zawarła w książkach NIC na temat tego, czy pisał jakiekolwiek listy do niego w ciągu roku szkolnego (nie na temat tamtych wydarzeń, bo bzdur o Umbridge nie liczę). Chłopak przeszedł traumę, cały czas śniły mu się koszmary, wakacje nie wystarczą, żeby się po czymś takim pozbierać, a miałam wrażenie, że po powrocie do Hogwartu został pozostawiony sam sobie. Całą tamtą wypowiedź odnosiłam tylko i wyłącznie do słów:
No wyobraź sobie, że Harry nie jest pępkiem świata. Inni dorośli też nie wpadli na to, żeby mu pomóc, porozmawiać o tym, co wydarzyło się na cmentarzu

Nie pisałam nic o tym, że Syriusz go nie wychowywał, tylko o tym, że nie "inni dorośli" powinni na to wpaść (chociaż powinni), a przede wszystkim Syriusz.

Prefix użytkownikaAlette
Miło. Wypowiadały się jeszcze 4 inne osoby.

Nie będę ci odpisywać Ulka, bo się z tobą zgadzam :< Chodziło mi o osobę, która ma odmienne poglądy ;p

Nie będę wpisywać nic w google, bo z reguły każde słowo ma różne definicje, a często czysta definicja nie wystarczy do pełnego zobrazowania sytuacji.

Nie chodziło mi o definicję samą w sobie, ale bardziej hasła, które pojawiają się w związku ze znęcaniem.
Samo słowo "znęcanie" jest masakrycznie poważne, co już napisałam. Ani Syriusz ani James nie mieli nawet warunków, żeby się nad takin Severusem znęcać. I nie, nie chodzi mi p pastwienie się fizyczne, ale również psychiczne.
Każdy ma inną wrażliwość, ale słowa też trzeba dobierać ostrożnie. Dla mnie zachowanie huncwotów w tej piątej klasie było złe i paskudne, dla ciebie jeszcze gorsze. Jednak to wciąż nie jest znęcanie, bo ono powoduje okropne wręcz skutki. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Przecież on doskonale wiedział, że Snape tam pójdzie, nie powiedział mu tego w ramach ciekawostki.

Nie wiem jak Syriusz, ale gdybym powiedziała swojemu wrogowi, że ma coś zrobić, to raczej bym zakładała, że on ma swój rozum i tego nie zrobi.

powinien bardziej zatroszczyć się o niego, gdy tamten wrócił z cmentarza! Owszem, w wakacje do niego pisał, ale Rowling nie zawarła w książkach NIC na temat tego, czy pisał jakiekolwiek listy do niego w ciągu roku szkolnego (nie na temat tamtych wydarzeń, bo bzdur o Umbridge nie liczę).

Z tego co kojarzę, Syriusz próbował kontaktować się z Harrym. Jednak zabroniono im kontaktować się za pomocą sów, a z kominka Harry osobiście go wygonił. Później ofiarował mu do kontaktu lusterko, z którego Harry nie skorzystał. Co miał jeszcze zrobić?
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Oka juz nie będe sie odnosic do poszczególnych wypowiedzi bo to wsjo to w koło macieju to samo ale ja nadal od początku tej dyskusji nie moge zrozumieć dlaczego uczepiliście sie stwierdzenia że incydent huncwoci kontra wiszący Snape to był JEDYNY INCYDENT!
Przecież pisałam wielokrotnie aby do niektorych dotarło(choć nie dociera) że mamy w książkach kilka przekazów że to nie był jednorazowy atak!
Najpierw Lupin mówił, że ataki sie zdarzały ale już nie w obecności Lily i w KP mamy przekaz co prawda od samego Snape'a że James go atakował- rozdział ucieczka księcia- padły tam słowa że twój ojciec atakował mnie tylko wtedy gdy miał ze sobą swoich przyjaciół oraz jak śmiesz używać moich własnych zaklęć przeciwko mnie, tak jak twój plugawy tatuś- czy coś w tym stylu(nie chce mi się wchodzić do pokoju śpiącej młodej po książkę)
A zatem mamy przesłank ku temu że ataków było więcej plus przesłanki że to Snape wymyślił te zaklęcia itp......

Po za tym zaklęcia jakie Snape zapisywał na marginesie książki były jego wynalazkami, może wymyśłał je żeby sie bronić nie wiemy, ale skoro on wymyślił levicorpus to możliwe że James je podchwycił i wykorzystał przeciwko Snape'owi, może właśnie poniekąd James spopularyzował to zaklecie w szkole.Można sobie gdybać.

A teraz mniej więcej sedno sprawy!
czyli moje zdanie o huncwotach po kolei i pokrótce:
Glizdek- jak dla mnie dno i dwa metry mułu, tak nieszczególny że nawet nie można sie o nim wypowiedzieć, a skreślił się komletnie przystając do Voldemorta.
Lupin-- Mój ulubiony huncwota, jest człowiekiem dobrym, jak się to mówi miły w obejściu, z podejściem do ludzi, spokojny, rzeczowy z jednym ale...- wkurzało mnie w nim to że właśnie ze strachu przed odrzuceniem nie reagował na Wyskoki kolegów i był troche zbyt neutralny nawet w dorosłym życiu, nie znoszę zbyt dużej neutralności.
Syriusz-- jak dla mnie był niedojrzały zarówno jako nastolatek jak i jako osoba dorosła, był arogancki, zarozumiały, wyniosły, w Harrym za wszelką cenę chciał widzieć Jamesa i chciał sobie z niego zrobić kumpla a nie dzieciaka którym powinien sie zająć. Jedyne dobro jakie w nim widziałam to to że jednak był bardzo za Harrym, robił to cholernie nieudolnie i nie od tej strony co trzeba ale fakt za chłopakiem by w ogień skoczył.
James-- znamy go głównie z czasów szkolnych, a tam niestety był zarozumiałym , zapatrzonym w siebie palntem z poczuciem wyższości. Nie ma w zasadzie żadnej informacji o tym jaki był od ukończenia szkoły do ataku przez Voldemorta- czarna dziura która nie pozwala na dalsze wyroienie sobie opinii bo za osiągnięcie nie można przyjąć założenie rodziny i zginięcie dla niej( bo coś takiego zrobi każdy kochający rodzic)
Zatem dla mnie niestety tu praktycznie same negatywy!

a na koniec nieszczęsny Snape- wiele mi w nim nie pasowało ale i wiele pasowało, może trochę imponowało.Nie podobał mi sie nadamiar sarkazmu i tej nienawiści choć to może i była jakaś maska którą stworzył przez lata ale jednak mnie to drażniło. Wkurzało mnie to że w Harrym z uporem maniaka widział Jamesa, no kompletne klapy na oczach!Nie podobało mi się że skupił sie głownie na Lily i na początku Harry go nie obchodził, no troche może by się jeszcze znalazło tych negatywów ale mniej istotnych. a z pozytywów, no cóż był niezwykle uczuciowy pod tą swoją skorupą oziębłości.W głębi duszy był dobrym człowiekiem i za swoje błędy i występki pokutował do końca życia i myślę że odpokutował, ponadto imponowała mi jego tajemniczość, umiejętność ukrycia emocji i nieufność(jak ja bym czasem chciała taka być) oraz umiejętność tak dobrej gry, bycie podwójnym agentem na pewno było niezwykle trudne.

Najpierw Lupin mówił, że ataki sie zdarzały ale już nie w obecności Lily i w KP mamy przekaz co prawda od samego Snape'a że James go atakował- rozdział ucieczka księcia- padły tam słowa że twój ojciec atakował mnie tylko wtedy gdy miał ze sobą swoich przyjaciół oraz jak śmiesz używać moich własnych zaklęć przeciwko mnie, tak jak twój plugawy tatuś- czy coś w tym stylu(nie chce mi się wchodzić do pokoju śpiącej młodej po książkę)
A zatem mamy przesłank ku temu że ataków było więcej plus przesłanki że to Snape wymyślił te zaklęcia itp......

Taak, Severusek mówi, że James atakował go tylko wtedy, gdy byli z nim przyjaciele i to na pewno jest prawda. Nikt nie przeczy, że Huncwoci robili psikusy Snape'owi, ale nie ma dowodu na to, że sytuacja z wieszaniem za kostki się powtórzyła. Nawet sam Syriusz przyznał, że się tego wstydzi. I jak już ktoś zauważył Lupin powiedział Harry'emu, że Levicorpus na jego piątym roku to było popularne zaklęcie i "się wisiało", czyli Snape nie był jedyny, a i może sami Huncwoci "wisieli".

Nie pisałam nic o tym, że Syriusz go nie wychowywał, tylko o tym, że nie "inni dorośli" powinni na to wpaść (chociaż powinni), a przede wszystkim Syriusz.

Alette już napisała, że przecież Syriusz dał Harry'emu lusterko, żeby mógł z nim porozmawiać w razie potrzeby, a że z niego nie skorzystał to już inna sprawa. Co do innych dorosłych. Tu najbardziej uczepię się Dumbledore'a, bo reszta wypełniała tylko jego rozkazy. Chłopak przeżył traumę, chce z nim porozmawiać, a on go olewa. Zawsze będę się dziwić jak on mógł sądzić, że z tego powodu Voldemort zostawi Pottera w spokoju. No ale dobra, to nie temat o tym. Syriusz starał się mu pomagać jak potrafił i mógł. Harry zawsze był dla niego na pierwszym miejscu.

Hulk ziewać ~ Łapa

- Thor walczy na 6.
- Nie zaprosił mnie?

i.imgur.com/k75NyyH.gif

Kto znajdzie ten młot
i okaże się go godny
posiądzie moc Thora.

- Nie jesteśmy braćmi.

- O, kontratakują.
- No wiesz, młodzi są.

- Winda nie jest godna.

- Jak tam kosmos?
- Kosmos ma się dobrze.

i.imgur.com/QC8H4.gif

- A kopnąć cię w tą...

- Co ci się śniło?

Zawsze nosisz whisky?

- Jak nas znaleźli?
- Zaprosiłem ich.

- To to samo.

.

Long time to see.

Jestem Agent Grant Ward.

Ale za to z tej planety.

- Jesteś potworem.

Zaufaj mojemu gniewowi.

Prefix użytkownikafuerte
Matko, uduszę Was. Zaznaczam, że przeczytałam tylko ostatnią stronę dyskusji, więc jeżeli powtórzę coś, co pisaliście wcześniej, to wybaczcie, ale nie mam po prostu tyle czasu, żeby przeczytać wszystkie wypowiedzi.

No dobra, ja też uważam, że wieszanie Snape'a za kostki z gaciami do dołu to prędzej znęcanie się, niż dokuczanie. I nie rozumiałabym znęcania się od razu jako obdzierania kogoś ze skóry, czy coś w tym rodzaju. Rozumiem, że to miała być forma jakiegoś tam żartu, ale oni Snape'a straszliwie upokorzyli i nie sądzę, żeby ktokolwiek tutaj zapomniał o takiej sytuacji ze swojego życia. Zwłaszcza, kiedy dochodzi do takiego zdarzenia na oczach kogoś, kogo się kocha i w ogóle całej szkoły i ma się w dodatku 15 lat, czyli jest się w najgłupszym możliwym wieku. Dla mnie to, co Huncwoci zrobili wtedy Snape'owi nie różni się niczym od spuszczania komuś głowy w kiblu i tak dalej. Nie wierzę, że takie wydarzenie przeszłoby w życiu każdego bez echa, serio. Nie twierdzę, że to by było wspomnienie, które wracałoby do mnie codziennie, ale to na pewno byłaby rzecz, o której bym nigdy nie zapomniała i która przypominałaby mi się w jakichś chwilach zwątpienia w życiu.

Z drugiej strony nie uważam też, że to czyniło z Huncwotów, czy samego Jamesa złego człowieka. Bo to, że odstawiał takie coś jak był w szkole, w której uważał się za najjaśniejszą z gwiazdek, nie znaczy, że powinien smażyć się w piekle. Zrobił głupotę, wiadomo, ale to go nie skreśla jako człowieka. Natomiast wiem, że nie chciałabym się kumplować w szkole z ludźmi, którzy odstawiają taki cyrk. Pewnie fajnie byłoby się z nimi włóczyć po zamku i wszystkich tajnych przejściach, ale oni byli zwyczajnie wredni. Mam tu w sumie na myśli Jamesa najbardziej i po części Syriusza. Lupin z kolei zachowywał się jak sierota, bo nie był w stanie się przeciwstawić głupim żartom. Nie wiem, jeżeli się naprawdę z kimś przyjaźnimy, to na tym ta przyjaźń polega, żeby czasami powiedzieć stop i sprowadzić kogoś na ziemię. Słabe było to jego poczucie, że pójdą za nim w ogień, skoro bał się powiedzieć, że zachowują się jak idioci.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Ana_Black zaczynam wątpić czy potrafisz czytać ze zrozumieniem!Zatem wdech wydech i przecytaj jeszcze raz to co przytoczyłam z książek albo przeczytaj książki jeszcze raz.

Fuerte całkowicie sie z tobą zgadzam.
Zaczyna mnie przerażać jak dla niektórych osób granica pomiędzy żartem a przemocą jest zatarta!

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: