Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Stereotypy
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 25.03.2014 17:33
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Ostatnio natknęłam się na jakimś portalu, czy tam w gazecie, nie ważne gdzie, na artykuł o tym jak Polacy postrzegają Rosjan i na odwrót. Z tego tekstu wynikało, że mamy naszych wschodnich sąsiadów za zacofanych tępaków, dla który liczy się tylko potęga, że kojarzą nam się z niedźwiedziami (wtf?), oraz że chleją hektolitry wódki. Oczywiście, jak łatwo można się domyślić, chodzi o stereotypy. Każdy z nas postrzega inne kraje na podstawie czegoś charakterystycznego. Francuzi - żabojady, Niemcy - porządek i rygor, Czesi - piwo, Węgrzy - najlepsze ziomki. A co Wy myślicie o postrzeganiu innych państw na podstawie stereotypów? Dobre to czy złe? Z czym Wam się kojarzą inne kraje? Udało Wam się obalić kiedyś jakiś stereotyp na temat jakiejś innej kultury? Jakby ktoś nie kumał co oznacza tytułowe słówko, to proszę, wyjaśnienie z Wikipedii :Stereotyp - konstrukcja myślowa, zawierająca komponent poznawczy emocjonalny i behawioralny, zawierająca pewne uproszczone przeświadczenie, dotyczące różnych zjawisk, w tym innych grup społecznych. Ogólnie to chodzi mi tutaj o wasze zdanie na temat innych narodowości, bo to mnie najbardziej interesuję, ale nie zaszkodzi jak pogadamy też o innych stereotypach. ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 25.03.2014 18:38
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Boże Ulka ten twój podpis... nie mogę się skupić haha Dla mnie wszystko powinno być z umiarem. Wiem, że to zdanie jest bez sensu, ale dosyć trafnie określa moje podejście do życia. Można czasami się pośmiać z takiego Heńka, że to typowy Polak, bo zapałka na cztery a litr wódki na raz. Tak samo jak gadanie - Ale z niego Żyd, też nie jest jakieś złe. Z drugiej strony z takim gadaniem trzeba uważać, żeby komuś przykrości nie robić. Dlatego wszystko chyba zależy od tego co gdzie i jak mówimy. Francuzowi nie powiem, że jego naród to banda tchórzy, no bo po co. A to, że duża część tych stereotypów jest niestety prawdą to już inna sprawa. Tylko nie wolno generalizować. Ja wielokrotnie spotkałam się z opowiadaniami ludzi, którzy wrócili z Anglii, że Polak dla Brytyjczyka jest milutki, ale swojego to w łyżeczce wody utopi. To nie znaczy jednak, że teraz na każdego trzeba patrzeć jak na szuję. Jest jakaś reguła, którą możemy odnieść do całości, ale nie do poszczególnych jednostek. Francuzi to historyczni tchórze, ale z drugiej strony wielu Francuzów popisało się odwagą. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam ; ) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Malwkaaa |
Dodany dnia 25.03.2014 18:42
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 412 Dom: SlytherinPunkty: 6376 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 15.07.13 |
Ja byłam tylko w Czechach i mają tam świetne piwo, więc co do tego stereotypu to jest on trafny. (mama piła, nie ja niestety ) Jeśli ktoś poprosi tam o piwo z sokiem, to po prostu go wyśmieją, bo uznają, że ten ktoś zgłupiał, próbując zepsuć smak napoju, a była taka sytuacja. Ja bym dodała jeszcze, że bracia, bo przewodnik nam opowiadał, że Czesi nie dogadują się z Rosjanami i uznali, że kiedy był Lech, Czech i Rus, to Lech i Czech byli braćmi, a Rus przybłędą. Strasznie fajni ludzie. ;D "Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła."
Slytherin przyjmuje takich, Co mają czystą krew. Co mają więcej sprytu Od uczniów domów trzech. ![]() Sé onr sverdar sitja hvass! |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 25.03.2014 19:08
|
![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
Udało Wam się obalić kiedyś jakiś stereotyp na temat jakiejś innej kultury? No jasne...Podobno Polak nigdy nie przepije Rosjanina i Ukraińca. Z Rosjaninem nie próbowałem, ale kolegę ze Smotrycza na Ukrainie przepiłem. Obaliłem, tzn. dużo wtedy obalane było, ale on "spoczął" pierwszy - to znak, że jeszcze z Polakami nie jest źle - trzeba po prostu trenować. We Francji ponoć ludzie nie wierzą - a ilu tam muzułmanów głęboko wierzących. Na Zachodzie powołania mają tylko zakony klauzurowe - mnisze, które radykalnie idą za Ewangelią. Dlatego zawsze lekko się uśmiecham jak mi ktoś buczy do ucha "na Zachodzie sami ateiści". Ponoć Murzyni są agresywni po alkoholu jak nikt inny, zaczepiają kobiety, i bywają naprawdę nieprzyjemni. W pewnym mieście było nawet referendum w tej sprawie : czy wpuszczać Murzynów na plażę, bo biali mieli dość - a raczej białe kobiety - chciały się w spokoju poopalać, pokąpać, a nie słuchać tych wrzasków, głośnej muzyki, tańców, zaczepek, dwuznacznych propozycji. Ludzie bogaci zagłosowali, że trzeba ich wpuszczać - inna sprawa, że bogaci mieli na prywatnych posesjach baseny, i na plażę nie chodzili. Podobno ludzie z Krakowa są skąpi, a ci z Dolnego Śląska mają w sobie więcej z Niemców niż Polaków ;p. Węgrzy lubią ostre jedzenie, Gruzini też, Japończycy to urodzeni fetyszyści z lubowaniem się w różnego rodzaju perwersjach, Norwegowie mają ograniczoną świadomość umysłową. No, ale co na to poradzić...Żyć dalej trzeba. Ilu ludzi, nacji, plemion, państw tyle stereotypów. A ja sobie żyję spokojnie na "swojej farmie" i naprawdę nie zastanawiam się czy to prawda, że kobiety z Francji nie golą nóg. ![]() ![]() |
|
|
|
dobrosia1 |
Dodany dnia 02.04.2014 17:56
|
![]() Postów: 764 Dom: SlytherinPunkty: 9768 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 07.03.14 |
Ja coś trochę o innych stereotypach. No więc, denerwuje mnie to, że jak ktoś lubi czytać, to od razu jest mądrala, dziwak, nienormalny, itd. A przynajmniej ja tak mam w szkole, bo każdy wie, że lubię czytać, nawet bardzo. Rozumiem, gdybym siedziała NON STOP w książkach, ale tak nie jest. Czy ta młodzież musi być tak zacofana? Jak tylko ktoś zacznie opowiadać o ostatnio przeczytanej książce to od razu wszyscy mówią, "to ty czytasz książki jeszcze?!" Albo jak ktoś dostaje dobre stopnie i choć trochę się uczy to już jest kujonem. No po prostu szału można dostać!!! |
|
|
|
Sixth Gun |
Dodany dnia 13.10.2014 20:00
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1071 Dom: RavenclawPunkty: 15461 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 24.07.13 |
Czy ta młodzież musi być tak zacofana? To samo pytanie zadaje sobie, odkąd moja osoba musi chodzić do gimnazjum. Albo jak ktoś dostaje dobre stopnie i choć trochę się uczy to już jest kujonem. To jest irytujące, bo są osoby, które ze mnie kpią, że jestem kujonem itd. a mylą pojęcia. To, że ktoś ma dobre oceny nie znaczy, że musi siedzieć nad książkami cały dzień, no ludzie (tak jak ja, tylko się lamię cały dniami a w szkole samo idzie ). A żeby było śmieszniej, te same osoby proszą się o ratowanie tyłkach na lekcjach, żeby bani nie dostać. Meh.A co Wy myślicie o postrzeganiu innych państw na podstawie stereotypów? No cóż, stereotypy nie biorą się znikąd, ale do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem i znać umiar, cóż tu się dużo rozwodzić... Akurat żadne kraje nie wiążą mi się ze stereotypami, więc nie jestem w stanie nic na ten temat powiedzieć. Wiem jedynie tyle, że Rosjanie to pijacy, ale jestem zdecydowanie przeciwko uogólnianiu, co za tym idzie - też stereotypom Glanek, jopro - jak zwał, tak zawał ![]() Jeżeli jesteś amatorem (lub amatorką) twórczości Borszewicza, to możemy się ożenić |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 11.02.2015 14:15
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No problem ze stereotypami jest taki, że prędzej czy później będą prowadziły do dyskryminacji. Oczywiście najczęściej jest tak, że nasze przekonania na temat jakiejś narodowości nie biorą się z kosmosu, ale mimo wszystko chyba zawsze powinniśmy mieć z tyłu głowy "nie oceniaj zanim nie poznasz, jaki ten ktoś jest naprawdę". Sama oczywiście mam pewne wyobrażenie na temat różnych narodowości, ale staram się tego nie podnosić jako jedynej objawionej prawdy, dopóki się na własnej skórze nie przekonam, jak jest w rzeczywistości. Bo każdy może sobie wyjść na ulicę z obelgami skierowanymi do Żydów czy muzułmanów na ustach, ale nieco inaczej sprawa wygląda, jak już swoje poglądy skonfrontujemy ze stanem faktycznym. No, chyba, że tak nas te stereotypy pochłoną, że nawet nie będziemy chcieli przekonać się jak jest, tylko będziemy bazować na tym co nam powiedział sąsiad, ojciec albo pan w telewizorze. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
MorganaViolinist |
Dodany dnia 11.02.2015 14:40
|
![]() Postów: 34 Dom: RavenclawPunkty: 96 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 31.01.15 |
dobrosia1 napisał(a): Ja coś trochę o innych stereotypach. No więc, denerwuje mnie to, że jak ktoś lubi czytać, to od razu jest mądrala, dziwak, nienormalny, itd. A przynajmniej ja tak mam w szkole, bo każdy wie, że lubię czytać, nawet bardzo. Rozumiem, gdybym siedziała NON STOP w książkach, ale tak nie jest. Czy ta młodzież musi być tak zacofana? Jak tylko ktoś zacznie opowiadać o ostatnio przeczytanej książce to od razu wszyscy mówią, "to ty czytasz książki jeszcze?!" Albo jak ktoś dostaje dobre stopnie i choć trochę się uczy to już jest kujonem. No po prostu szału można dostać!!! Waść dobrze prawi, polać mu! Co tu dużo mówić, niektórzy ludzie są ignorantami. A skoro nie posiadają wiedzy to oprą się na każdej jaka zostanie im dana nieważne czy prawdziwej, czy nie, co więcej jeśli tą "wiedzę" potwierdzą to ona w mniemaniu zostanie "najprawdziwszą prawdą", a gdy napotkają kogoś nie pasującego do tej teorii zasłonią się powiedzeniem "Wyjątek potwierdza regułę". Moim zdaniem wszystkie stereotypy są warte gaśnicy z kartonu. Zadanie z butelki: Ravenclaw jest najlepszy, Gryffoni są głupi i nierozważni. My jesteśmy najlepsi. Gryffindor przegra puchar domów.
Bad Wolf, wszyscy ją znają. Jej poświęcenie, każdy o nim wie. Gdy ją widzisz, usta się w uśmiech układają Kocha wszystkich, także Ciebie Jej skromność ... Ach po co pisać wiersze. Na co, zdania te upiększać mam. Skoro osoba ta tak skromna, sobą przyćmi słów mych blask. Dzień dobry! Wiem, że większość użytkowników w tym miejscu wypisuje różne cytaty, albo wkleja zdjęcia. Ja, natomiast postanowiłam, że w tym miejscu napiszę krótką historyjkę z ukrytym morałem. Bajka o wodzie i powietrzu autor: Morgana Violinist Są ludzie, którzy rodzą się w wodzie. Nurkują przekonani, że to woda jest życiodajnym powietrzem. Po pewnym czasie zaczynają się dusić, skoro twierdzą że to dzięki wodzie mogą oddychać, to nurkują coraz głębiej przekonani, że za chwilę zwów będą mogli oddychać. W końcu tracą przytomność powietrze ciągnie ich ku górze. Kiedy ockną się dryfując, i dopiero wtedy zrozumieją, że całe życie byli w wodzie. Już zawsze będą tylko na lądzie, omijając wodę szerokim łukiem. Istnieją tacy ludzie, którzy wpadają do wody nie wiedząc o tym. Nie nurkują, zostają na miejscu próbując oddychać. Zapominają czym jest woda, a czym powietrze i nie odróżniają jednego, od drugiego. Oni nie zauważają, że się duszą, tylko zamykają oczy. Budzą się dryfując i dopiero wtedy zaczynają oddychać Są też tacy, co wcale nie wchodzą do wody i nigdy się nie duszą Morał jest prosty: Nie wchodź do wody, jeśli nie umiesz pływać. |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 25.01.2017 20:49
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
Propo stereotypów to u nas w kraju też mamy swoje stereotypy i to w zasadzie kilka. Ja przytoczę tylko jeden i to ogólnopolski Otóż osoby noszące dresy są u nas na ogół postrzegane jako wulgarni, patologiczni ludzie. I dotyczy to tylko stroju. Tak samo jak emo, którzy wyróżniają się tylko stylem ubierania i mentalnoscią, ale w gruncie rzeczy to normalni ludzie.Ostatnio zresztą zauważyłam, że ludzie mają ciekawe zdanie, które może jeszcze stereotypem nie jest, na pochodzenie ludzi. Skąd są, z której części Polski pochodzą, z miasta czy ze wsi. I żeby było ciekawiej to w wielu miastach i wsiach niezależnie od siebie miastowi to wypudrowani, eleganccy panowie a ,,wiesniacy" to zaniedbane parobki Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 29.01.2017 17:32
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Byłam w kilku krajach i poznałam osoby różnych narodowości i stwierdzam, że stereotypy nie biorą się znikąd, jednak staram się nie myśleć o ludziach w ten sposób. Przykładowo, mówi się, że Niemcy są sztywni i szczerze mówiąc, coś w tym jest. Francuzi są zadufani w sobie i uważają, że ich język jest jedynym słusznym i nie trzeba znać angielskiego - o tym też się przekonałam osobiście. O Hiszpanach mówi się, że są rozrywkowi i otwarci, co jest zdecydowanie prawdziwe. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Hufflepuff

Malwkaaa
Slytherin

Ilu ludzi, nacji, plemion, państw tyle stereotypów. A ja sobie żyję spokojnie na "swojej farmie" i naprawdę nie zastanawiam się czy to prawda, że kobiety z Francji nie golą nóg. 

Ravenclaw

Gryffindor