Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
"Harry Potter i Przeklęte Dziecko"
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 26.10.2016 12:35
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 121 Dom: SlytherinPunkty: 63 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 10.10.15 |
Smierciojadek napisał(a): No zastrzegło, pisaliśmy o tym w newsie. Poszukaj. Ale to na razie kilka procent szans, że w ogóle takowy film powstanie. A to, że ma w nim grać Daniel, to jakaś bujda! Nie wiem, skąd Ci się teraz wzięła Mikasa. Ja komentuje Twoją ostatnią wypowiedź. Mikasy tutaj nie było. EDIT: Chociaż w sumie łap: http://www.harry-...o8562.html Szanse są zawsze, albo są małe albo duże. Wcale nie bujda, to jest Hollywood. A Warner Bros potrząśnie pieniędzmi i Daniel zagra Pottera czy to się komuś podoba czy nie. Bo napisałaś że nie szanuję zdania innych więc pewnie chodzi ci o dyskusje na czacie, więc napisałem Mikasę bo zrobiła to w moją stronę. I gdzie nie szanuję? Twoje np szanuję bo mnie nie obraziłaś napisałaś mi opinie na priv i szanuję ją. Więc o co kaman? Dałem link owszem do facebooka i może i nie było to potrzebne ok. Ale chciałem dać do zrozumienia że nie tylko ja np. Uznaję to za 8 część. Jak znajdę przy okazji to wstawię tu obiektywne recenzje krytyków. Tak dla jasności. Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 26.10.2016 12:43
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Muszę się wtrącić, bo dzieje się tu coś strasznego. Otóż zawiadamiam, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja. Być może jest to szok i niedowierzanie, ale takie coś nie istnieje. Tak dla jasności, rzecz jasna. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 26.10.2016 12:57
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 121 Dom: SlytherinPunkty: 63 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 10.10.15 |
fuerte napisał(a): Muszę się wtrącić, bo dzieje się tu coś strasznego. Otóż zawiadamiam, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja. Być może jest to szok i niedowierzanie, ale takie coś nie istnieje. Tak dla jasności, rzecz jasna. Istnieje istnieje. I są to krytycy, polecam strony Rotten Tomatoes i Metacritic. To jest ich praca i dzięki nim wiemy czy pójdziemy do kina na coś dobrego czy na gniot tak samo jest z książką wiemy czy przeczytamy fajną książkę bądź nudną. Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 26.10.2016 13:05
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
nie nie wiemy. bo to że coś im się nie spodoba, to nie znaczy że nie spodoba się innym. I odwrotnie. Kilkukrotnie byłam w kinie na filmach nad którymi recenzenci się zachwycali, a ja sama miałam ochotę wyjść w trakcie. A inni przysypiali Także.... To jest ICH ocena, a nie wyrocznia. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 26.10.2016 13:11
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Katniss, teraz to już gadasz takie bzdury, że nie wytrzymam - recenzje i opinie NIGDY nie będą obiektywne, ponieważ są oparte na odczuciach i wrażeniach. Praca kucharza to gotowanie, ale on też nigdy nie stwierdzi obiektywnie, czy coś jest smaczne, bo - uwaga - każdy ma inny gust. Po raz kolejny nie odróżniasz faktów od opinii. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 26.10.2016 13:28
|
Znudziła mnie dyskusja z wami. I przyjdę tu z opinią gdy już przeczytam książkę PD. A jeśli według was opinia krytyków nie jest obiektywna to ja już z wami nie mam o czym rozmawiać nawet mi się nie chce. Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
|
|
|
Wioletta |
Dodany dnia 26.10.2016 13:31
|
![]() Pochwały: 26 Postów: 3204 Dom: GryffindorPunkty: 33447 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 06.07.16 |
Najłatwiej powiedzieć, że się nie chcę z kimś rozmawiać jak brakuje argumentów. Robisz tak za każdym razem, a mimo to ciągle podejmujesz temat dyskusji robiąc z siebie ofiarę. Taki biedny.. Wszyscy bo atakują, nie mają racji. A to od Ciebie odbija się każdy argument. Jeśli nie umiesz dyskutować to tego nie rób. ![]() Severusie, jak mogłeś.. ![]() WYMOWNA - 26.07.2016 Przewodnicząca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04) Członek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na zamówienie, i z żywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w ręczniku na głowie. <3 - od wspaniałej Matki Karczmy, Alette! ![]() Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3 [img][/img] Z dedykacją dla mnie od Ewy! ![]() ![]() Z dedykacją dla mnie od ulki kulki! ![]() Od Klaudka! <3 ![]() ![]() Od Julki! Izrael! ![]() Wcześniej: w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher różdżka: 18 cali, sosna, pióro feniksa czarodziej: półkrwi. Quidditch: Obrońca Gryffindoru oraz Zastępca Kapitana Pottermore: wiolcis dom: Gryffindor różdżka: heban, 12¼ cala, włos jednorożca. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 26.10.2016 13:37
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Ale z Was małpy, dziewczyny! Opinia krytyków jest przecież obiektywna (Krytycy to kosmici i dla nich nie ma określenia "subiektywny".)Co do Przeklętego Dziecka. Trzymałam już tę ksiązkę w dłoni i prawie kupiłam ale jednak coś mnie powstrzymało i już sama nie wiem czy czytać tę (na pewno nie óśmą część) książkę czy nie. To tak jak w Dragon Ballu. Wszyscy kochają DB i DBZ ale kto raz obejrzy GT nie chce już nigdy do tego wracać bo nie zostało to stworzonę przez Akirę :< Tutaj pewnie będzie ten sam shit i dlatego ciągle waham się z zakupem tego scenariusza. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 26.10.2016 13:39
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
jeśli według was opinia krytyków nie jest obiektywna... SŁOLWNIK JĘZYKA POLSKIEGO: opinia 1. czyjeś zdanie o kimś lub o czymś; sąd; osąd; zdanie; pogląd; 2. renoma, reputacja; 3. ocena kogoś lub czegoś wyrażona ustnie lub pisemnie Przecież tego się uczy w podstawówce, człowieku Masz dosłownie ćwiczenia typu: Określ, czy poniższe zdanie jest faktem, czy opinią.Dlaczego tak trudno do Ciebie dotrzeć? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 26.10.2016 13:41
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
No dla mnie NICZYJA opinia nie jest obiektywna. A oceniając coś kieruję się własnym gustem. Jeśli krytyk kulinarny powie Ci, że jakieś danie jest super, wręczy wyborne, a Tobie nie będzie smakować, to znaczy, że co? Że masz zwalony smak? Bo OBIEKTYWNIE ktoś Ci powiedział, że to pyszne? Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
mugik |
Dodany dnia 26.10.2016 14:04
|
![]() Postów: 6 Dom: RavenclawPunkty: 401 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 17.09.16 |
Jeśli chodzi o tytuły (mała/wielką literą) to przeklęte dziecko małą literą jest jak najbardziej poprawne, bo w języku polskim pozostałe człony tytułu poza pierwszym wyrazem i tymi, które nie są nazwami/imionami własnymi powinny być pisane małą literą. Dlatego "Harry Potter i więzień Azkabanu" jest poprawnie podobnie jak "Harry Potter i przeklęte dziecko". No chyba że Przeklęte Dziecko byłoby przyjętą ksywą kogoś, np. Czarny Pan. Pisanie wszystkiego wielką literą jest typową kalką z angielskiego. Edytowane przez mugik dnia 26.10.2016 14:21
|
|
|
|
Nedelle |
Dodany dnia 26.10.2016 22:21
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 2 Postów: 1086 Dom: HufflepuffPunkty: 11317 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 26.08.14 |
Postanowiłam się wtrącić - potwierdzam, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna opinia - miałam nawet z tego niedawno kilka lekcji na języku polskim. Uważam, że obydwie strony mają trochę racji - HermionaKatniss - faktycznie, najlepiej ocenić daną rzecz dopiero, gdy samemu się to zobaczy, w tym przypadku najpierw przeczytać książkę, a dopiero się wypowiadać. Tylko zastanawiam się, dlaczego sam się do niej nie stosujesz i wyrażasz swoją opinię za pomocą opinii krytyków? Jawisz się w takiej sytuacji jako człowiek-tylko-media, czyli po prostu jako ktoś, kto chłonie wszystko, co przeczytał, zobaczył w internecie czy telewizji, wyłączając przy tym własny mózg i swoje własne upodobania zmienia tak, by pasowały do tego, czego tam się dowiedział, jakby media były najważniejszym czynnikiem. A to postawa naprawdę głupia! Los podesłał mi dzisiaj "Harry'ego Pottera i przeklęte dziecko". W sumie najpierw miała myśl, żeby od razu to... "dzieło" spalić, ale w sumie czytając cytaty jakie HPnetowicze wstawili z tego utworu uświadomiłam sobie, że może i nie jest to taka ósma część, jaką bym chciała, jeśli już bym chciała, ale przynajmniej będę miała czasoumilacz, coś w rodzaju "księgi żartów i żarcików". Także jak skończę czytać, to napiszę, jak według mnie, oczywiście, prezentuje się scenariusz. Hic sunt leones "Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo: - Co ma wspólnego budzik i wiosło? - Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du... - No.... w sumie racja. A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów "Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze! Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże! Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury. Kowalski! W prostych żołnierskich słowach! Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety. Paralizator? Life's a piece of shit When you look at it Life's a laugh and death's a joke, it's true You'll see it's all a show Keep 'em laughin' as you go Just remember that the last laugh is on you ![]() Cóż za draka, jaka farsa Knedel nam odwala dansa Sznejp aż oczy swe przeciera. gdy do niego ta dociera. Kluska bierze Sznejpa w tany Slughorn cały uhahahany Zaraz z nimi tańczyć chce a to wszystko sen, hehe - SQ <3 ![]() Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie. Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie, Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę! |
|
|
|
Vestanaros |
Dodany dnia 26.10.2016 23:09
|
![]() Postów: 86 Dom: HufflepuffPunkty: 241 Ranga: Pomocna dłoń Data rejestracji: 17.09.16 |
Nigdy nie uznam tego za kontynuację HP, jak dla mnie jest to robione czysto dla kasy (tylko mnie nie zabijcie za moje skromne zdanie). Wszystko zakończyło się na 7 części-Voldemort nie żyje, śmierciożercy pokonani, Harry ma szczęśliwą rodzinę i po co dalej drążyć temat. We live alone. We die alone. Everything else is just an illusion. ![]() |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 27.10.2016 07:25
|
Nedelle napisał(a): Postanowiłam się wtrącić - potwierdzam, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna opinia - miałam nawet z tego niedawno kilka lekcji na języku polskim. Uważam, że obydwie strony mają trochę racji - HermionaKatniss - faktycznie, najlepiej ocenić daną rzecz dopiero, gdy samemu się to zobaczy, w tym przypadku najpierw przeczytać książkę, a dopiero się wypowiadać. Tylko zastanawiam się, dlaczego sam się do niej nie stosujesz i wyrażasz swoją opinię za pomocą opinii krytyków? Jawisz się w takiej sytuacji jako człowiek-tylko-media, czyli po prostu jako ktoś, kto chłonie wszystko, co przeczytał, zobaczył w internecie czy telewizji, wyłączając przy tym własny mózg i swoje własne upodobania zmienia tak, by pasowały do tego, czego tam się dowiedział, jakby media były najważniejszym czynnikiem. A to postawa naprawdę głupia! Jest taka opinia ale w zasadzie nie tylko taka... formy są 4: jest obiektywna, subiektywna, fanatyczna (dajesz od razu 10) lub hejterska (dajesz z mety 1). O tym pisałem dlatego denerwuje mnie ocenianie tej książki bo nie napisała do Rowling i to nie jest 8 część słabe itd... nie wyrażam swojej opinii za pomocą krytyków ale za nim poczytam książkę/zobaczę film wolę zapoznać się z ich pierwszymi recenzjami. Stąd rzuciłem"obiektywne opinie" bo takie są.... Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 27.10.2016 07:46
|
Postanowiłam się wtrącić - potwierdzam, że nie ma czegoś takiego jak obiektywna opinia - miałam nawet z tego niedawno kilka lekcji na języku polskim Stąd rzuciłem"obiektywne opinie" bo takie są.... Ot, cała dyskusja. Ty nas trollujesz, prawda? Po prostu lubisz wałkować temat i zmieniać rzeczywistość. Obecnie już się kompromitujesz swoją ślepotą i ja postanowiłam się więcej nie wtrącać, aby zaoszczędzić czas i nerwy. Polecam to też innym, bo - jak widać - ten człowiek to ściana. A żeby było trochę w temacie, to powiem oczywistość, nie zamierzam kupować Przeklętego Dziecka i wszystkie doniesienia potwierdzają absurdy fabuły, które wywracają moją ukochaną serię do góry nogami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 27.10.2016 07:55
|
Ja może wyjaśnię dlaczego krytykuję przed przeczytaniem. Po pierwsze, z opinii tych co przeczytali (zarówno krytycznych jak i pozytywnych) wnioskuję, że spoilery poznane zaraz po sztuce to wszystko co możemy przeczytać. Jadek ostatecznie rozwiała moje wątpliwości. Więc mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że znam fabułę, wiem co się dzieje z postaciami, jakie perypetie przeżywają i jak są wykreowane. Spoiler :: Harry jako rozczarowany dzieckiem ojciec, podróże w czasie w celu uratowania Cedria (co śmieszne bo wcześniej pani R. pisała że Zmieniacze czasu działają mask do kilku godzin wstecz), ale mieszają w przeszłości i Harry umiera przez co Albus się nie rodzi. Cedrik jest śmierciożercą, zabija Nevilla. Ron nie jest z Hermioną w któreś tam rzeczywistości. Pojawia się dziecko Voldzia i Belli, która chce spotkać rodziców i też się cofa do nocy, w której zginęli Potterowie żeby go strzec (tatusia)... i wiele więcej Więc jeśli znam fabułę, a książka nie jest prozą, więc nie ma tam opisów, które mogłyby zachwycić i przyćmić słabą akcję (a znam takie książki). Więc po co mi czytanie czegoś, o czym wiem już wszystko? Cenię sobie swój czas i wolę te kilka godzin poświęcić innej książce. Dlaczego więc nie mam prawa pisać, że nie podoba mi się to że *podstaw sobie dowolny pkt ze "spoilera"*? Skoro mi się nie podoba? Nie podoba mi się to co się stało z Cedrimiem, nie podoba mi się sam motyw mieszania w historii, którą pokochałam. Nie podoba mi się to i jako iż dokładnie to jest w tej "książce" to dlaczego po przeczytaniu tego samego (dokładnie tego samego) ma mi się spodobać? Dramat ma to do siebie, że nie ma w nim miejsca na wnikanie w dogłębne uczucia bohaterów więc jest formą spłyconą. A tego też nie lubię. Dlatego uważam, że mam prawo do krytyki FABUŁY - bo nie czepiam się przecież poszczególnych dialogów itd., tego czego nie znam. Tak samo jak mam prawo do krytykowania tego, że w fabule są nieścisłości, jak chociaż "czas działania zmieniacza czasu", które by się nie pojawiły, gdyby w całości za pomysł odpowiadała pani Rowling, a nie tylko się pod tym podpisała. A i gdyby autor znał świat o którym pisze. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Wioletta |
Dodany dnia 27.10.2016 09:40
|
![]() Pochwały: 26 Postów: 3204 Dom: GryffindorPunkty: 33447 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 06.07.16 |
Dlaczego Ty gościu lubisz sobie stwarzać swoje fakty i wmawiać nam tu wszystkim, że tak jest? Dlaczego próbujesz nam wmówić dlaczego hejtujemy tą książkę? W tej chwili to nie ma znaczenia kto to napisał. Czy Rowling czy nie.. Nawet małe zaznaczenie, nawet wcale nie ma czy uznajmemy to za 8 cześć czy nie. KRYTYKUJEMY, bo to nawet nie są hejty to co jest w środku. To co się wydarzyło. Wchłaniasz wszystko jak gąbka wodę. Szkoda, że wszystkie opinie z Internetu sa prawdziwe poza tymi tutaj. Najlepsze jest to, że nie masz argumentów i zmieniasz wypowiedzi innych w ten sposób aby mieć się do czego przyczepić.Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym to będzie, ale i tak wiesz najlepiej. Zapoznaj się ze scenariuszem i wtedy będzie ok. Możesz się nim zachwycać do bólu. To nie zmieni tego czy nam się on podoba czy nie. Są tu osoby co już czytały, i się nigdzie nie wypowiadają, a uważają tak samo jak my. Dlaczego do Ciebie nic nie dociera? Ile Ty masz lat? Bo zarzucasz niski wiek nam, a mam podejrzenia, że to Ty masz mniej.. Niech do Twojej głowy wreszcie wejdzie fakt, że nie narzucisz swojej opinii, że tak naprawdę to nie masz nic do powiedzenia. Nie chce Cię obrażać, ale jesteś śmieszny. Tyle. ![]() Severusie, jak mogłeś.. ![]() WYMOWNA - 26.07.2016 Przewodnicząca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04) Członek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na zamówienie, i z żywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w ręczniku na głowie. <3 - od wspaniałej Matki Karczmy, Alette! ![]() Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3 [img][/img] Z dedykacją dla mnie od Ewy! ![]() ![]() Z dedykacją dla mnie od ulki kulki! ![]() Od Klaudka! <3 ![]() ![]() Od Julki! Izrael! ![]() Wcześniej: w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher różdżka: 18 cali, sosna, pióro feniksa czarodziej: półkrwi. Quidditch: Obrońca Gryffindoru oraz Zastępca Kapitana Pottermore: wiolcis dom: Gryffindor różdżka: heban, 12¼ cala, włos jednorożca. |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 27.10.2016 15:46
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Myślę, że jemu chodzi bardziej o to, że recenzje są profesjonalne (a przynajmniej w założeniu powinny takie być, bo jak wychodzi w praktyce to wiadomo), a nie obiektywne. Czyli że swoją ocenę wystawiają ludzie, którzy w tym siedzą i się na tym znają. Jednak ja już nie ufam i to nie dlatego, że gusta są różne. Po prostu to już nie czasy, kiedy krytykiem mogły zostać tylko osoby o niesamowitej wiedzy i kiedy ten zawód to był prestiż. Na zasadzie "wow, on jest krytykiem". Teraz te recenzje piszą zwykłe średniaki, które od nas różnią się tym, że oglądają więcej filmów. Oczywiście bez obrazy dla tych, którzy na temacie naprawdę się znają, ale to już wtedy nie szukamy w sieci ogólnie "recenzji" tylko recenzji konkretnej osoby, która jest dla nas sprawdzona i godna zaufania. Mam też więcej do powiedzenia haha. Chodzi mi konkretnie o hejt. Nie ma co zatracać się w tych popularnych sloganach (chociaż "hejt" już wyszedł z mody w sumie), bo one niestety nie świadczą o błyskotliwości i stosować je polecam tylko w luźnych rozmowach, takich z przymrużeniem oka. Hejt to w sumie powinien polegać na szerzeniu nienawiści, a tutaj nikt nikogo takim uczuciem nie darzy. Zwykłe określenie, że ta fabuła to absurd jest absolutnie wystarczająca. No i dla mnie spoko jest PD, o ile właśnie podkreślamy że to jest FF, a nie jakaś kontynuacja. Bo bez przesady. Zaraz będziemy może rozprawiać, czy James tak naprawdę nie kochał Severusa (stąd te wszystkie zaczepki, KOŃSKIE ZALOTY... jeleńskie?), a Ginny podczas bitwy o Hogwart nie była w ciąży z Albusem... bo w sumie to czemu nie To może sobie istnieć jako osobny twór i jak kogoś to cieszy to ja też się cieszę. Ale to nie jest kanon. Nie i nie. Po prostu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 27.10.2016 18:39
|
Alette wybroniłaś mnie. Tak o to mi dokładnie chodziło dyskusja zakończona dobra serio nie chcę się kłócić. Ale po prostu Mikasa mnie obraziła tym że napisała że zostałem zmanipulowany przez marketing. Nie wcale nie. Ja byłem od roku 2? lat bo wtedy było ogłoszone że powstanie ta sztuka byłem nastawiony że to będzie 8 część. I tak się nastawiam. A czy przebije poprzednie książki to kwestia gustu i tyle... po spoilerach wiem tyle że nie przebije ta książka np Książki Książę Półkrwi. Tyle co mam na razie do powiedzenia w tej chwili. Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 27.10.2016 19:11
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Ale to i tak nie będzie 8 część, bo to nie jest książka. Ogarnij Nie książka. Scenariusz. W dodatku nie napisała tego JKR. Więc to nie jest kanon. To nawet nie jest headcanon. Tylko scenariusz na potrzebę wystawienia sztuki do zarabiania kasy. Nic więcej. Jak ci się spodoba, to ok. Może. Ja lubię FF. Te durne też, bo są śmieszne. Dlatego ciesz się Przeklętym dzieckiem. Ale to nie jest żadna kontynuacja, nie była i nie będzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

ja mam propozycję. poczujmy się staro. ile lat mieliście jak założyliście tu konto a ile macie teraz?a miałam 18 a teraz mi stuknie 30 w lipcu 

YodaZgredek

Slytherin

Ravenclaw

Gryffindor

Hufflepuff
Masz dosłownie ćwiczenia typu: Określ, czy poniższe zdanie jest faktem, czy opinią.

dobra serio nie chcę się kłócić. Ale po prostu Mikasa mnie obraziła tym że napisała że zostałem zmanipulowany przez marketing. Nie wcale nie. Ja byłem od roku 2? lat bo wtedy było ogłoszone że powstanie ta sztuka byłem nastawiony że to będzie 8 część. I tak się nastawiam. A czy przebije poprzednie książki to kwestia gustu i tyle... po spoilerach wiem tyle że nie przebije ta książka np Książki Książę Półkrwi. Tyle co mam na razie do powiedzenia w tej chwili.