Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
02.06.2026 22:31
Mi tęskno za starym Hogwartem, szkoda że nigdzie nie został zapisany :v

Harrych świąt!
02.06.2026 22:06
Niecałe 13, a w tym roku stuknie ćwierćwiecze Rain

O choinka!
02.06.2026 10:16
13 jak założyłam konto, teraz 25 :(

Też tęsknię za tą stroną, dobrze się tu bawiłam i dzięki niej czułam się mniej samotna. Kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów

Harrych świąt!
31.05.2026 20:16
To i ja się pochwalę. 25 lat jak zakładałem konto, 33 dzisiaj. Niestety założyłem późno, ale załapałem się na ostatki, kiedy ta strona jeszcze jakoś funkcjonowała.

Wielki Mag
27.05.2026 09:56
Ja miałem 19, i dosłownie za kilka dni minie 10 lat. Szkoda, że ta strona padła, swego czasu dużo dla mnie znaczyła tutejsza społeczność :(

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Posiadanie broni
Prefix użytkownikaMikasa
Ja wam powiem, o co chodzi w powszechnym dostępie do broni w filozofii amerykańskiej, na którą często się wszyscy powołują w tym temacie. Tutaj chodzi o obronę przed WŁADZĄ. Chodzi o to, żeby obywatele byli zbrojnie przygotowani do opierania się tyranii. I to przecież nie jest tak, że możesz kupić pistolet razem z bułkami i mlekiem. Są dokładne badania (tzw. background check), są czarne listy nazwisk z zakazem posiadania broni.

Wszyscy, którzy wyciągają argument o strzelaninach - zgadnijcie co, najczęściej te masakry dokonywane przez szaleńców mają miejsca w szkołach i na kampusach, czyli w miejscach, gdzie posiadanie broni jest zakazane. Również w ujęciu stanowym, im trudnijeszy dostęp do broni, tym więcej najpoważniejszych przestępstw z jej udziałem. Także problem jest naprawdę złożony. Bardzo łatwo pomachać przed twarzą statystykami bez kontekstu.

Uważam, że w naszym kraju trzeba byłoby przygotować społeczeństwo do zmiany prawa. To, że większość z nas nie miała nawet pistoletu w rękach, to jest tragedia. A już sprawą bezdyskusyjną jest dla mnie prawo do obrony miru domowego. Myśl, że w razie napadu nie będe się miała czym bronić, jest przerażająca. Oczywiście popieram dokładne badanie takiego chętnego, tak jak ma to miejsce w USA.

#TeamTexas :D
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaKlaudia Lind
Oglądałam kiedyś program o jakimś miejscu w Ameryce północnej, nie pamiętam niestety nazwy, gdzie broń została zalegalizowana właśnie dlatego, że przestępczość w tym miejscu była straszna. Od czasu legalizacji ilość tych czynów, z użyciem właśnie broni, się zmniejszyła, pewnie dlatego, że każdy potencjalny przestępca zdaje sobie sprawę, że ktoś może się skutecznie obronić, ludzie nie są bezbronni.
Pokazywali rodzinę z synem, około 9 letnim, która regularnie uczęszcza na strzelnicę, nie widzę w tym nic złego. Mój syn jak pochwalił się w szkole, że chodzimy strzelać z wiatrówki wywołał lekką panikę pani z świetlicy i nawet dawała nam do zrozumienia, że pokazując mu takie coś, możemy wywoływać u niego jakieś zbrodnicze myśli. Najlepsze jest to, że on w ogóle nie interesuje się bronią, wojną itd, a np. jego kuzyn, który nie miał z tym styczności rysuje same sceny wojny.

www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com
Prefix użytkownikablad logiczny
Klaudek, Mikasa dokładnie o to chodzi. Chodzi o zmianę mentalności, aby broń przestała być jednoznacznie kojarzona ze złem i agresją, albo "dobrotliwym" państwem opiekuńczym które łaskawie na coś pozwala obywatelowi i daje mu cukierka za dobre sprawowanie. Jednocześnie troszczy się niezmiernie o zdrowie i życie biednych przestępców którzy napadają ludzi także, w domach Marzy mi się czas kiedy podstaw posługiwania się bronią będą normalnie uczyć, w szkole podstawowej. To chyba najlepszy sposób na wychowanie społeczeństwa. Może też przy okazji dochowamy się jakiegoś "geniusza" na miarę Billa Rugera, braci Kouchych, oraz......... kilku zajadłych pacyfistów, bo, w przyrodzie jest zwykle równowaga i każda akcja rodzi natychmiast reakcję :D
Edytowane przez Prefix użytkownikablad logiczny dnia 14.03.2017 19:03
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Prefix użytkownikaEdward
Nie jestem fanem kultu broni, ale z wymogiem rejestracji i podstawowych badań pod kątem psychiatrii? Nie mam nic przeciwko.

Oczywiście popieram dokładne badanie takiego chętnego, tak jak ma to miejsce w USA.

Z egzekwowaniem jest problem. Demokraci są bardziej zdroworozsądkowi, ale są blokowani. W 2009-2011 mieli większość, ale nic nie zrobili z niekontrolowaną bronią w obiegu. Szkoda, bo wolność polega na egzekwowaniu liberalnego prawa.

Prefix użytkownikaMikasa
Demokraci nic nie zrobili, bo ich plany i dążenia są zwyczajnie niezgodne z konstytucją. Ta partia otwarcie dążyła do likwidacji Drugiej Poprawki, a Hilary Clinton wspominała wręcz o konfiskacie. I właśnie przeciw takiemu działaniu założyciele skonstruowali zasadę o posiadaniu i noszeniu broni ;)

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaMikasa
remusmistrz napisał(a):

Według mnie w Polsce wyszłaby z tego tragedia.Nieodpowiedni humor, czas, miejsce, sytuacja życiowa czy coś, pijaństwo i nieszczęście gotowe

Traktowanie obywateli jak nieporadnych dzieci do niczego nie prowadzi. Edukacja, jasne zasady i ochrona jednostki, a nie zakazy i ścinanie wszystkich do równego poziomu z nieodpowiedzialnymi ćpunami, kryminalistami i kim tam jeszcze.

Prefix użytkownikaremusmistrz
Mikasa napisał(a):

[quote]remusmistrz napisał(a):

Według mnie w Polsce wyszłaby z tego tragedia.Nieodpowiedni humor, czas, miejsce, sytuacja życiowa czy coś, pijaństwo i nieszczęście gotowe

Kurna, zabić można popychając człowieka rąbnie o blat, ścianę cokolwiek, nie trzeba być tu ćpunem czy kimś takim.Ludzi jest wiele, znajdą się zwyrole, a i u tych co zwyrolami nie są to w określonej sytuacji byliby zdolni kogoś odstrzelić.Jasne, zasady, ta bo każdy by przestrzegał, tak jak ludzie po pójściu w pokoju Chrystusa nie grzeszą.

Prefix użytkownikaMikasa
Kurna, zabić można popychając człowieka rąbnie o blat, ścianę cokolwiek, nie trzeba być tu ćpunem czy kimś takim.

właśnie obaliłeś własny argument ;)

Nikt odpowiedzialny nie zastrzeli człowieka przez - jak wymieniłeś - zły humor. No i jak sam zaznaczyłeś, nie trzeba broni, żeby zabić człowieka.

Prefix użytkownikaremusmistrz
Mikasa napisał(a):

Kurna, zabić można popychając człowieka rąbnie o blat, ścianę cokolwiek, nie trzeba być tu ćpunem czy kimś takim.

właśnie obaliłeś własny argument ;)

Nikt odpowiedzialny nie zastrzeli człowieka przez - jak wymieniłeś - zły humor. No i jak sam zaznaczyłeś, nie trzeba broni, żeby zabić człowieka.

Nie trzeba, ale nie chodzi sam zły humor.Zły humor, stres, zła sytuacja życiowa wiele składowych.A świadomość, że jednym ruchem palca możesz decydować o czyimś losie, spluwa to już jest psychologiczne oddziaływanie czasem.Zresztą też jak nie do zabijania to do zastraszania ktoś użyje.Do obrony to sobie możesz kupić pałkę teleskopową itp. nie trzeba mocno przywalić, aby zabolało.

Prefix użytkownikafuerte
Ale to, że do strzelanin dochodziło w szkołach, gdzie nie można posiadać broni, to w jaki sposób przemawia za tym, żeby dostęp do broni był dopuszczalny? Nie widzę tu, szczerze mówiąc, jakiejś logicznej konstatacji. To, że ktoś sobie wszedł z bronią na teren szkoły, czy kampusu świadczy tylko o tym, że przy powszechnym dostępie do broni, kontrola tego, kto i gdzie sobie spluwę kupuje jest żadna. Żadne jest też bezpieczeństwo w szkołach. Zwłaszcza w państwie, które ma taką bogatą historię masowych strzelanin, mogliby się w końcu porządnie za to zabrać.

No i mówienie, że w Stanach są jakieś wielkie restrykcje, to mijanie się z prawdą niestety. Są stany, w których w ogóle nie trzeba mieć pozwolenia na broń ani jej rejestracja, np. w Kolorado. Mało tego, w niektórych stanach można sobie wejść ze spluwą do restauracji albo baru - to drugie jest szczególnie chore, bo w warunkach picia alkoholu nie trudno o to, że komuś odwali. W niektórych północnych stanach trzeba mieć pozwolenie na broń, ale np. w Nowym Jorku nie wymaga się pozwolenia na broń długą. Dlaczego?

Jeżeli ktoś byłby to w stanie u nas uregulować sensownie i przede wszystkim byłby w stanie wszystkie restrykcje egzekwować, to okej. Ale błagam, nie stawiajmy jako przykładu Stanów Zjednoczonych, bo to jest jakiś cyrk. A największa samowola panuje w stanach południowych, czyli tam, gdzie jest największe poparcie dla posiadania broni.

Sam profesor Szklarski, który rozumie silne przywiązanie Amerykanów do broni, które jest uwarunkowane wprowadzeniem tego prawa do Konstytucji w 1789 roku, uważa, że wprowadzenie dostępu do broni palnej w polskich warunkach jest niebezpieczne. Amerykanie tego prawa nie oddadzą, bo im przysługuje od prawie 230 lat. Więc okej, jeżeli edukacja załatwi sprawę, to my się chyba też musimy edukować 200 lat, zanim to przestanie być poronionym pomysłem.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikablad logiczny
Fuerte, ta "edukacja" już jest od dłuższego czasu. Właśnie od tego zacząłem tę dyskusję. Broń czarnoprochowa rozdzielnego ładowania, bez żadnych pozwoleń. Jeśli jeszcze nie wiesz jaka jest jej skuteczność, to polecam filmy . Weź też pod uwagę, że wiele z tych rewolwerów było załadowanych lżejszą ołowianą kulką, a nie ołowianym pociskiem o masie, kalibrze i parametrach lotu zbliżonych do pocisków pistoletowych 45 ACP.
Jednak, w jednym masz rację, w Polsce nie ma "kultury codziennego noszenia broni po ulicach". To bardzo dobrze i wolałbym, aby akurat tu nic się nie zmieniło, bo to znaczy, że Polska jest jeszcze, w miarę bezpiecznym krajem. Inną sprawą jest jednak prawo do posiadania broni, w domu, w tym także do obrony miru domowego, choć to obecnie sprawa "trzeciorzędna". Jeszcze inną, jest prawo do posiadania takich urządzeń, w celach "kolekcjonersko-rekreacyjnych". To taki "tymczasowy wytrych prawny", bo dokładnie to oprócz tego, chodzi bardziej o porządną naukę jej obsługi, strzelania, demontażu, czyszczenia i montażu, słowem o oswojenie ludzi z tymi urządzeniami. To jest edukacja! Teraz bowiem samo posiadanie broni przez kogoś, czyni go "niebezpieczny i podejrzanym czubkiem", w oczach otoczenia. Tak właśnie jest, z powodu jednoznacznych skojarzeń broni, ze zbrodnią, zabijaniem, agresją, złem. To się nigdy samo nie zmieni, do czasu gdy broń przestanie być tylko i wyłącznie, w rękach policjantów i bandziorów. Może upłynąć i 500 lat i dalej będzie tak jak jest, bo problem jest, w ludzkich głowach, a nie samej broni.
Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubię kuzynów.
Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy.

Prefix użytkownikabatalion_88
Widzę, że temat się rozkręcił... No cóż. Zdania nie zmieniłem w tej kwestii. Jestem za większym i swobodniejszym dostępie do broni. Dość mam państwa opiekuńczego i masy urzędników, którzy wiedzą lepiej co dla mnie jest dobre, a co złe, itd.

Polska jest bodajże najbardziej rozbrojonym państwem w całej Europie. Oczywiście, że nie jestem za tym, żeby wejść do sklepu i kupując rzodkiewkę, mleko i pączka przy okazji poprosić o broń palną. Jakieś restrykcje muszą być. Nie powinny jej dostawać osoby karane, ale to też, że wszyscy bez wyjątków. Bo np. ktoś jechał rowerem w stanie nietrzeźwości, zatrzymała go policja, wydmuchał 2 promile, dostał grzywnę i wyrok w zawieszeniu (artykuł bodajże 178a). I co? No jest karany, ale czy przez taką wpadkę ma nigdy do ręki już broni nie wziąć? Nawet jak ktoś chciałby go zabić? Tak samo przestępstwa gospodarcze. Dal morderców, gwałcicieli i pedofilów - zakaz absolutny i bez odwołania.

Nie każdy ćpa, chla i jest psychicznie chorym. Sorry, ale ja nie znam ludzi, którzy byliby gotowi iść zastrzelić sąsiada, bo ich pies im kurę zadusił. Albo sąsiadka źle zaparkowała.

W celach obronnych jak najbardziej. Ktoś włamuje się do naszego domu, grozi ojcu, matce nożem, chce zgwałcić siostrę, zamordować chłopaka i co mamy zrobić? Krzyknąć "ratunku", zadzwonić na policję? Powodzenia. Nikt nie zdążyłby nic zrobić. Bandyta wiedziałby, że w tym domu ktoś może mieć spluwę, dziewiątkę, dubeltówkę czy coś, i pomyślałby 10 razy, żeby napaść.

Perspektywa utraty zdrowia lub życia to solidny argument do tego, żeby jednak nie napadać niewinnych ludzi.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAlette
A nie lepiej po prostu upowszechnić paralizator? Bo to chyba mniej "zabójcze", a jak najbardziej skuteczne. Można się bronić przed agresorem bez ryzyka, że się zabije niewłaściwą osobę.

Tak od dzisiaj zastanawiam się, czy posiadanie broni jest nam faktycznie potrzebne. Bo niby taka walka, żeby każdy miał możliwości obrony, ale z ręką na sercu - kto z nas zawsze nosi przy sobie gaz pieprzowy? A to dozwolona forma obrony przed napastnikiem, być może nie skuteczna na 100%, ale zwiększająca szanse ucieczki w nagłych przypadkach. Że niby jak będzie dostęp do broni, to teraz nagle każda osoba będzie ją miała w szafie? Wątpię. Sięgną po nią ludzie napaleni na agresję albo bezmyślni, z wyłączeniem kilku rozsądnych przypadków. I tak w konsekwencji większość ludzi broni mieć nie będzie albo zamknie ją w szufladzie w sypialni. Tylko że broń stanie się wtedy bardziej powszechna i więcej ludu trafi do szpitala z raną postrzałową.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Żadnym ekspertem nie jestem, ale moim skromnym zdaniem paralizator i gaz pieprzowy nie zdają egzaminu. Nie zawsze oczywiście, ale przy ich użyciu też trzeba wykazać się sprytem, błyskotliwością, znać się trochę na samoobronie i potrafić do użyć. Do tego też ważny jest czas oraz okoliczności. W przykładzie, który podałem w swoim wcześniejszym poście taka 'broń' na nic się zda. Kobieta ma nóż przy gardle. I teraz odstawi go bo:

a) wyjmę paralizator i gaz pieprzowy?
b) wyciągam broń palną i mierzę do napastnika?

Osobiście wątpliwości nie mam.

Poza tym może trochę więcej wiary w ludzi. Przecież każdy mężczyzna nosi przy sobie narzędzie gwałtu - a czy każdy facet okazuje się zboczonym dewiantem i dopuszcza się takiej ohydnej zbrodni? No nie! Jeden na dwadzieścia milionów to nie powód, żeby mężczyzn kastrować od razu ; ) Porównanie może nietrafione, ale zwraca uwagę na odpowiedzialność. Mi chodzi o bezpieczeństwo - prawdziwe bezpieczeństwo, bo karate jest spoko (sam chodziłem i na taekwondo), ale w pewnych okolicznościach użycie
broni palnej jest koniecznością.

Ja sam znam bardzo wielu ludzi, których nie chciałbym widzieć z bronią, ale jak ktoś ma pracę, zarabia, ma żonę, dziecko, w domu chce się czuć bezpiecznie, to w czym problem, żeby miał w celach obronnych broń? Piesek obronny to niekiedy za mało. Bardzo wielu przestępstw nie doszłoby do skutku, gdyby ofiary miały przy sobie broń, umiały się nią posługiwać i wiedziały, że bezpieczeństwo najbliższych i swoje nie równa się strzelanie do kogo popadnie.

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAlette
Ale to, co napisałeś, idealnie też wpasowuje się w posiadanie broni - nie wystarczy przecież tylko wyciągnąć pistolet i strzelić. Powiem nawet więcej - użycie gazu jest o wiele mniej skomplikowane. Problem z gazem wygląda tylko tak, że musisz nim trafić w oczy, inaczej jest bezużyteczny. Paralizator chyba już nie ma takiego problemu, chociaż też nie jestem specjalistką, bo nigdy go w rękach nie miałam. Natomiast broń? Musisz wiedzieć najpierw jak ją odbezpieczyć, jak strzelić, musisz zachować odpowiednią odległość, żeby nie zrobić sobie krzywdy. Musisz też trafić.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

No tak... Chodziło mi po prostu o samą skuteczność. Ale też widok, bo to też jest ważne.
Jak zareaguje zaciekły kryminalista na gaz pieprzowy? A jak na spluwę w niego mierzoną? Czasami sam widok właśnie sprawia, że bandycie odechciewa się spełnić swoje zamiary.

Poza tym wiadomo, że dla kogoś "obsługa" z początku może być trudna, ale nauczenie się posługiwania bronią nie jest jakieś arcytrudne. To o czym pisał błąd - w szkołach na PO powinni tego nauczać, a nie odczytywania map topograficznych ;p
Pierwsza pomoc + nauka strzelania, odbezpieczania broni. I odpowiedzialności, żeby jej nie zostawiać na widoku, coby sobie dziecko mogło zabrać. Taki podstawowy kurs.

Wystrzał odstrasza, a wycelowanie komuś w kolano z odległości nie przekraczającej 30 metrów trudne nie jest. Nie trzeba od razu też kogoś zabijać i strzelać mu w serce czy czaszkę. Ludzie muszą nauczyć się bronić samych siebie, bo nie ma co się oszukiwać - obecne państwo jednego co od nas chce - to podatków. Polegać na policji raczej nie warto, bo zanim oni przyjmą zgłoszenie, wyślą patrol interwencyjny, to wszystko może dłużyć się niemiłosiernie.

To tego chyba by wystarczył pistolet gazowy, wyglądem przypominający prawdziwą broń.

Jest w tym sens. Jakiś na pewno. Gorzej tylko jak bandzior potrafi z zamkniętymi oczami rozpoznać czy ma do czynienia z bronią palną czy gazówką. A recedywa, dla której obeznanie z bronią to chleb powszedni od razu rozpozna "podstęp"

oghliby też nauczać sztuk walki, zamiast tego co wsponiałeś, wtedy mniej osób sięgało by po broń, którą wymienileś u siebie w poscie. Byliby jak Jackie Chan, on nigdy broni palnej nie potrzebuje a wszystkich rozwala.

Ty tak serio? xD No jasne... Jackie Chan i jeszcze Steven Segall + Chck Norris i śp. Bruce Lee ;p Bez przesady. Poza tym w szkołach są przecież zapisy dzieci na karate, kick-boxing, box, siłkę, czy tam inne kung-fu. Tylko jak kolo ma kosę, to go "wejściem smoka" nie unieszkodliwisz zbytnio. Chyba, że znasz krav magę dobrze. To takie gdybanie.

Po pierwsze, to mieć broń nie oznacza od razu jej używać. Dla własnego bezpieczeństwa, w trudno dostępnym (dla dzieci) miejscu. Kurs + licencja, praktyczna nauka + teoria. To naprawdę powinno wystarczyć.

Poza tym paralizatorem też można zabić i nawet "pewniej" jak bronią. Nie pamięctacie już tego przypadku na lotnisku? jak jakiś Polak zmarł, bo go ochrona takim paralizatorem potraktowała? Dostał bodajże zawału... jak ktoś ma problemy z ciśnieniem, choruje na padaczkę, ma przyśpieszone tętno, itp. (a pełno tego dziś) to go też możemy skutecznie pozbawić życia.

Prefix użytkownikaAlette
Pozwól, że zacytuję

nauka strzelania, odbezpieczania broni. I odpowiedzialności, żeby jej nie zostawiać na widoku, coby sobie dziecko mogło zabrać. Taki podstawowy kurs.

Czyli jakaś nauka jest potrzebna. Tak samo można więc nauczyć obsługi paralizatora. No i podałeś jeden głośny przypadek z tym urządzeniem, podczas gdy od broni ginie o wiele wiele więcej osób. Więc raczej nie zestawiałabym go w linii z pistoletem. Tutaj ryzykujesz, że ktoś ma problemy z ciśnieniem. Przy wystrzale możesz zabić osobę w pełni zdrową. Pomijając już to, że samo rany postrzałowe są bardzo trudne do opanowania.

Mówisz też, że posiadanie broni to nie od razu używanie - a powiedz, jaki niby pożytek jest z broni w ramach obrony oczywiście, jeśli jest ona zamknięta w trudno dostępnym miejscu w domu? No bo jak ktoś cię zaatakuje na ulicy, to nie masz. A jak w domu - ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, w której napastnik daje ci czas, żeby dostać się do tego trudno dostępnego miejsca.

Jeśli chodzi o funkcję odstraszania, to przecież ani paralizator ani gaz pieprzowy wcale nie mają jej spełniać. To jest narzędzie szybkiej reakcji, nie spowoduje, że przeciwnik ucieknie, ale że ty masz szansę uciec.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Używać należy w ostateczności I ja też nie miałbym nic przeciw temu, żeby ktoś miał broń palną przy sobie. Kiedyś byłem świadkiem jak na starówie kolesiowi chcieli furę miejscowi gwizdnąć, to wystarczyło, że zdjął kurtkę, a tam pistolet przy kamizelce. I od razu odeszli. Jakby próbował tak sam na trzech, to nikłe miałby szanse raczej.

No z tym użyciem to tak - sorry, może zabrzmi to jakbym jakimś potworem był, ale co tam. Jak ktoś wchodzi mi do domu w celu zabicia mnie, moich bliskich, jak chce coś ukraść, kogoś zgwałcić, porwać itp. to uważam, że mam prawo go zastrzelić - bo dom to świętość - to mój teren i ja powinienem mieć możliwość postrzelenia tego kogoś. Nawet jeżeli go zabiję, ale w ocenie moralnej takiego czynu ja się broniłem - to nie ja naruszyłem "jego granice" jego dom, nie ja go chciałem skrzywdzić, coś mu zabrać, kogoś zabić.

Broń do obrony i dla bezpieczeństwa - jak najbardziej. Dla zabawy - nigdy. Poza tym załóżmy, że wybucha wojna. Wpadają Niemcy czy Ukraińcy i wchodzą do domów - biją, mordują - a ja mam broń, więc bronię skutecznie siebie, rodziny, w jakimś sensie ojczyzny. A tak? jesteśmy nieporadni, bo rozbrojeni jak dzieci. Nic nie możemy zrobić. Paralizatorem się bronić przed zbrodniarzem z bronią palną? czasem trzeba strzelić, czasem trzeba wystrzelić właśnie.

Masa urzędników i idea państwa opiekuńczego wie oczywiście co jest dla mnie lepsze. Bo bez wątpienia jak dostałbym broń, to wyszedłbym dla rozrywki napaść bank albo zaczął sobie strzelać od tak sobie przypadkowych ludzi. To też jest ograniczenie wolności - ograniczenie mi dostępu do borni,bo może gdzieś tam jest ktoś kto posłużyłby się nie w nie takim celu jak trzeba.

Prefix użytkownikaEdward
Masa urzędników i idea państwa opiekuńczego wie oczywiście co jest dla mnie lepsze. Bo bez wątpienia jak dostałbym broń, to wyszedłbym dla rozrywki napaść bank albo zaczął sobie strzelać od tak sobie przypadkowych ludzi. To też jest ograniczenie wolności - ograniczenie mi dostępu do borni,bo może gdzieś tam jest ktoś kto posłużyłby się nie w nie takim celu jak trzeba.

Ale zwróćmy sprawiedliwość, że w wielu państwach ograniczenia wprowadzali królowie i ówczesna administracja z bożej łaski. Państwa opiekuńcze przyszły na gotowe. W Szwecji/Niemczech dalej można dostać łatwiej pozwolenie niż w Polsce, a bardziej spełniają def. państw opiekuńczych.

Ten argument jest z pewnością prawdziwy - o broni traktowanej jako zabawce. Różne są wnioski. Niektórzy mogą dojść do całkowitego ograniczenia, a inni wyłącznie do zdroworozsądkowej kontroli. Ja jestem zdania, że niekontrolowanie jest gorsze w skutkach niż całkowite ograniczenie. Wszyscy też się raczej zgodzimy, że są ważniejsze sprawy niż kwestia posiadania broni. Najpierw powinniśmy niwelować gospodarcze zacofanie względem Zachodu, czyli stworzyć inne społeczeństwo niż obecnie. Społeczeństwo ludzi przedsiębiorczych, niezależnych i może mniej uzależnionych od alkoholu?

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: