Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Meropa Gaunt
Prefix u¿ytkownikaMarcus Clinton
Nie znalaz³em tematu o tej postaci co jest dla mnie trochê dziwne. Bo to kobieta, która wyda³a na ¶wiat Lorda Voldemorta i mo¿na powiedzieæ, ¿e to od niej wszystko siê zaczê³o. Ojca Czarnego Pana upoi³a eliksirem i sprawi³o to, i¿ Tom Riddle nie potrafi³ kochaæ. Kobieta by³a wê¿ousta, tak samo jak jej syn. W ca³ej serii ksi±¿ek by³a wspomniana kilka razy, we filmie tylko raz. Co s±dzicie o tej postaci i tym jak kierowa³a swoim ¿yciem? Mia³a jaki¶ wybór po tym jak w Azkabanie zamknêli jej ojca i brata?
Po prostu Marcin

images82.fotosik.pl/1011/7aa87cb1da994ba8med.jpg

Takie cudo dosta³em <3

i.imgur.com/0u16lZe.png

imageshack.com/a/img923/4417/HkXkFm.gif

Takie mi³e s³owa mnie spotka³y Love

i.imgur.com/QrjCRNM.png

Mój ranking najcudowniejszych nóg!

1. Edyta!

images92.fotosik.pl/319/9827bac25b48a187med.jpg

2. Livka!
Tu cenzura zdjêcia

3. Scarlett!

images90.fotosik.pl/319/42d14ae8e08607d7med.jpg
https://zapodaj.n...83bd62.jpg

Og³aszam wszem i wobec, i¿ GiHP to moja siostra bli¼niaczka. Dedykujê jej tego gifa Edki, bo mi siê podoba i jej te¿ musi siê spodobaæ
Love
imageshack.com/a/img922/6528/dy1EEC.gif

Edyta <3 Moja motywatorka!
imageshack.com/a/img924/2810/KzL3IE.gif

United <3
imageshack.com/a/img923/9488/ketnkt.gif

¦l±sk!
imageshack.com/a/img921/3372/6I8rgn.gif

You laugh at me because I'm different, I laugh at you because you're all the same.

imageshack.com/a/img924/953/bciSei.gif

"¦mieræ bêdzie ostatnim
wrogiem, jaki bêdzie pokonany"

imageshack.com/a/img923/8085/HrtRvj.gif

imagizer.imageshack.us/v2/xq90/921/HZ1lIM.jpg

"Ka¿dy ma fanów, ale ja mam najlepszych fanów, ja to wiem. Tak siê sta³o, ¿e moja muzyka odnalaz³a najpiêkniejsze, najfajniejsze, najbardziej szlachetne i warto¶ciowe serca. "
-
Edyta Górniak

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Przeczyta³em Ksiêcia Pó³krwi 11 razy, wiêc oczywi¶cie, ¿e kojarzê Meropê Gaunt. Matka Voldemorta by³a naprawdê biedn± czarownic± - zniewolon± przez chorego psychicznie ojca i brata, nieszczê¶liwie zakochana w mugolu. A rodzina jej szczyci³a siê tym, ¿e s± potomkami (ostatnimi ¿yj±cymi) Salazara Slytherina.
Dla niej to by³a mêka, strach, lêk, ob³êd. Dlatego tak straci³a moc magiczn± i dopiero jak ci dwaj wyl±dowali w Azkabanie, to zaczê³a czarowaæ. Jej wielkim b³êdem by³o podanie mi³osnego eliksiru Tomowi - mi³o¶ci nie mo¿na od tak sobie przywo³aæ. Poczê³a potwora, najwiêkszego z czarnoksiê¿ników, bezwzglêdnego mordercê.
By³o mi jej ¿al, ale ¼le pokierowa³a swoje uczucia w stosunku do mugola, który mia³ j± za wariatkê i kocmo³ucha w jednym. No chyba nikt by siê w niej nie zakocha³... Podstêp zawsze przynosi z³e 'owoce'.

Nie wiem czy by³a wê¿ousta (bo chyba nie by³o to jednoznacznie wspomniane). W filmie jej nie ma (s± tylko wspomnienia Toma w sierociñcu i u Slughorna jak pyta o te horkruksy).

Potem sprzeda³a za 10 galeonów medalion Slytherina, wyczerpana, na skraju nêdzy, g³odna i na progu ¶mierci. Tragiczna postaæ bez w±tpienia. Ona kocha³a syna, ale to co z niej wysz³o by³o po prostu kim¶ w rodzaju diab³a - bez uczuæ jakichkolwiek. Gdyby prze¿y³a ten poród i jakim¶ cudem zajê³a siê dzieckiem, to w±tpiê czy Voldemort nie sta³by siê tym kim potem by³ (mo¿e i j± by zabi³?).
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaRue Riddle
Moim zdaniem by³a trochê biedna, terroryzowana przez ojca i brat mia³a na prawdê przer±bane w ¿yciu, wiecie. taka ofiara losu trochê.
Chyba dobrze zrobi³a uciekaj±c z tego patologicznego domu. Wiem ¿e na wskutek tego poczê³a najwiêkszego czarnoksiê¿nika wszech czasów, ale na jej miejscu zrobi³abym to samo.
Chodziarz nie rozumiem dlaczego nie u¿y³a magii ¿eby ratowaæ ma³ego synka. Co o tym s±dzicie? Wiem ¿e m±¿ j± porzuci³ za bycie wied¼m± ale... TO PRZECIE¯ BY£O JEJ DZIECKO.
batalion_88, Nie zgadzam siê. Wed³ug mnie gdyby Riddle'a wychowywa³a Meropa wszystko by³oby inaczej. Gdyby Tom jako dziecko do¶wiadcza³ szczerej mi³o¶ci i opieki matki wyrós³by na ludzi, mo¿e nie by³by jakim¶ mega dobrym czarodziejem, ale te¿ nie pa³a³by tak do czarnej magii gdyby pani Gaunt (a raczej Riddle) go pilnowa³a.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaRue Riddle dnia 25.05.2017 20:07
Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje
16.04.2020

Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± xD
Wprowadzi³am emotkê "Wiedzma" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb Cwaniak
(No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna xD)

Moja HPnetowa twórczo¶æ Wizard

Fanarty:
Meropa Gaunt
Trytonka
Chiñski Ogniomiot
Molly Weasley
Hagrid i Aragog
Hagrid i Sfinks

Fan ficki:
Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y.
Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³.
Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie :D

Artyku³y:
Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie.
Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! Wino
A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê:D W tym te¿ ;p

A tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb Starstruck

Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking

Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle

Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza Love ~ Bad wolf

Witaj ksiê¿niczko rozrywki Kapelusz ~ Prorok Niecodzienny

Biorê przyk³ad z najlepszych :D (czyt. Ciebie) xD ~ AdersYooo

Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu xD ~ ulka_black_potter

Ona jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe xD ~ Bad wolf

Jeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± Cwaniak ~ Angelina Johnson

Uwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka
(Moja nowa fucha Cwaniak )

Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson

No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa xD ~ Roksolana Delakur
(Nie mia³am)

Facepalm
Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar xD
~
gordian119

S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych Chmurka ~ Roksolana Delakur

Awwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka

Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle xD ~ BumSzakalaka

Jeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci xD ~ MorfinGaunt

I mistrzowski tekst Adersa:
Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... xD ~ AdersYooo

A oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æCwaniak
- Uwielbiam Ciê xD
- Za co? Cwaniak
- Za twoje teksty xD

By Shanti Black Love

A to jest po prostu ¶mieszne ¦miech
Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson

Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter
... Dziêki, ulka xD

- Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy
- Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte
Eyebrows

- Rue jest ³atwa do wo³ania xD ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]
- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje Wrozka~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]

Moja HPnetowa rodzinka :D
Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka).
Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy:

A to rysunki z dedykacj± dla mnie, autorstwa Ewki Potter Serce
Podziwiajcie Ksiazka

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-03-10-10-43-1_1.png

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-04-15-51-26-1-1.png

A to od Klaudii Lind Love
Czy¿ nie wspania³e? Starstruck

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20171008_173442-952x699_t2.jpg

A tutaj, moi Szanowni Pañstwo widzimy wielkie dzie³o utalentowanej Zireael Wizard
Piêkne i ju¿ Motylki

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/r0tb14.jpg

i.postimg.cc/BZR8pL9C/hermiona.png

batalion_88, Nie zgadzam siê. Wed³ug mnie gdyby Riddle'a wychowywa³a Meropa wszystko by³oby inaczej. Gdyby Tom jako dziecko do¶wiadcza³ szczerej mi³o¶ci i opieki matki wyrós³by na ludzi, mo¿e nie by³by jakim¶ mega dobrym czarodziejem, ale te¿ nie pa³a³by tak do czarnej magii gdyby pani Gaunt (a raczej Riddle) go pilnowa³a.

On zosta³ poczêty pod wp³ywem eliksiru mi³o¶ci. To nie by³o prawdziwe uczucie, a k³amstwo, wiêc w±tpiê czy gdyby mia³ mamê, to nie zapragn±³by zabijaæ innych. On siê taki urodzi³. Meropa mog³a mu daæ mi³o¶æ, ale genów siê nie oszuka. By³ potomkiem Marola, samego Slytherina, ojciec i tak ich porzuci³ (Tom). To sfera domys³ów...

Meropa na pewno zrozumia³a swój b³±d. Trzeba by³o pogodziæ siê z samotno¶ci±, a nie oszukiwaæ w kwestii tak fundamentalnej jak± jest bez w±tpienia mi³o¶æ. W sumie nie wiemy czy Meropa mog³aby go jako¶ zmieniæ, i ciê¿ko to przewidzieæ (mo¿na pogdybaæ). Tak czy owak, to by³a bardzo nieszczê¶liw± osob±, pozbawion± wszelkiej nadziei. Mi jej szkoda, ale powtarzam, ¿e nie trzeba by³o w ten sposób swoj± mi³o¶æ spe³niaæ.

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaAlette
Nie ma co ukrywaæ, ¿e zachowanie Meropy by³o z³e. Nie tylko zmusi³a do mi³o¶ci obcego cz³owieka, ale jeszcze opu¶ci³a uzale¿nionego od niej malucha, bo tak naprawdê my¶la³a tylko o sobie.

Nale¿y pamiêtaæ jednak, ¿e Meropa tak naprawdê nie zna³a mi³o¶ci. Nikt jej w rodzinie nie kocha³, a to uczucie pewnie wynios³a jedynie z romantycznych opowie¶ci. Nie rozumia³a, jak to jest, gdy kto¶ siê o drugiego cz³owieka troszczy. Nie pozna³a rodzicielskiego obowi±zku, bo jej ojciec jedynie j± gnêbi³.

My¶lê, ¿e jej ucieczka do Toma wynika³a z kilku rzeczy. Po pierwsze to by³ dla niej ksi±¿ê z bajki - piêkny, bogaty, u¶miechniêty, czysty, pewny siebie. Ponad to ¿y³a w przekonaniu, ¿e magi± mo¿na za³atwiæ wszystko. Dopiero z czasem przekona³a siê, ¿e jednak nie, ¿e to wszystko wcale nie jest takie piêkne, ale ju¿ by³o za pó¼no. Zosta³a sama, bez wsparcia ¿adnej kobiety, która by jej pokaza³a, jak wspaniale jest byæ matk±. My¶lê, ¿e jej brak uczucia wobec dziecka wzi±³ siê w³a¶nie z tego, ¿e ca³y ten zwi±zek z Tomem i powstanie jej syna to tak naprawdê powiew niedojrza³o¶ci i egoizmu.

Tak czy inaczej uwa¿am, ¿e Meropa swojego dziecka nie kocha³a, nie kocha³a te¿ Toma i tak naprawdê nikogo nie obdarzy³a tym uczuciem. Voldemort mia³ byæ zreszt± przyk³adem osoby, która urodzi³a siê w kompletnym braku mi³o¶ci.

Innymi s³owy - gdyby Meropa wychowa³a dziecko, nie by³oby Voldemorta. Bo wtedy ta mi³o¶æ by istnia³a, mi³o¶æ jego matki. Nie chodzi o sam eliksir mi³o¶ci, bo przecie¿ mamy w ¿yciu przyk³ady, kiedy nawet i bez cienia uczucia ludzie rodz± siê z wpadki... a jednak ta mi³o¶æ w nich jest, czasami przelana od tylko jednego z rodziców, czasami od innych. A tak naprawdê Voldemort uczucia nie zazna³ od nikogo - ani ojca ani maki ani potem w sierociñcu.

Ta postaæ to dla mnie przyk³ad tego, jaki potwór mo¿e powstaæ w³a¶nie z braku uczucia. Najwiêkszych zwyrodnialców rodzi w³a¶nie znieczulica.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Dziêkujê Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
¯y³ sobie Rac³aw z rycerzykami.
Wielu ich tam by³o, innej ma¶ci ka¿dy,
Jednak ka¿dy spo¶ród nich by³ bardzo odwa¿ny,
Choæ nie tak jak Rac³aw - m±¿ najlepszy w ¶wiecie,
Rozpalaj±cy serce niemal ka¿dej kobiecie,
Lecz kochaj±c jedn±, tê spoza Lagary,
Któr± ow³adnê³y mi³o¶ci jego czary
I wyczekuje tylko kiedy siê zobacz±...
Ale koniec historii! Nie za to mi p³ac±.
Wracaj±c do Lagary, ¿y³a tam Liliana,
Która, chocia¿ nieporadno¶ci± owiana
I znana w otoczeniu z niechêci do koni,
Nie ba³a siê prawie dzier¿yæ w rêku broni.
Gdy tylko nadszed³ rozkaz, wskoczy³a na konia.
Maj±c u swego boku Gajê, Aarona,
Fomê i Milana, a przed sob± zadanie,
Ruszy³a, nie bacz±c, czy co¶ jej siê stanie.
Jednak Rac³awa niestety przy nich nie by³o,
A szkoda, bo to by siê lepiej skoñczy³o.
Zamiast niego, Nadar przewodzi³ tej grupie
I chocia¿ zdawa³o siê, ¿e ma wszystko w dupie,
Doprowadzi³ ich ca³ych do kapitana,
Nie maj±cego nic z Narni± wspólnego - Kasjana,
Który mia³ przy sobie ogiera wspania³ego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piêkn± grzyw± i gracj±, jakiej wiêcej mia³o
Jedynie zgrabne, Rac³awowe cia³o...

Co by³o z Aaronem? Z ostrzem w jego d³oni?
I Lilian±? Jak z jej podej¶ciem do koni?
Co z zaciêt± Gaj±? Co z nadêtym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fom±? Jak ¿yje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieæ siê mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena sp³ynie.
Mo¿e nigdy, mo¿e jutro, mo¿e w czarnej godzinie,
Byle, jak to nast±pi, napisa³a wreszcie
O Rac³awie i jego kochanej niewie¶cie.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczyta³am i polecam

Miniaturki
"Nieszczê¶liwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzie¶ci piêæ" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemy¶lenia" Wileny Romus
Przyjacio³om, których ju¿ nie ma Fuerte
"Zazdro¶æ wed³ug Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszê, powiedz moje imiê" Only Dream
"Miêdzy wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwa³ê! Na honor!" Ann
"Zwariowa³!" Wileny Romus
"Wspania³y i Staro¿ytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine
... a kie³basa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikaWioletta
W sumie to bardzo mi ¿al tej postaci. Mia³a bardzo trudne dzieciñstwo. Nie zazna³a mi³o¶ci, troski czy te¿ prostej nauki. Od najm³odszych lat t³amszona przez ojca, i brata. Nie mia³a w³asnego zdania, by³a zastraszona co na pewno odbi³o siê na jej psychice.

My¶lê, ze gdy spodoba³ jej siê Tom to widzia³a w nim wszystko to kim chcia³a byæ, jaka chcia³a byæ. Mo¿e jak±¶ drogê ucieczki od tego okropnego, nêdznego ¿ycia. Nikt nie chcia³by byæ ca³e ¿ycie popychad³em, które nic nie znaczy, a ¿yje. Mogê sobie tylko wyobraziæ jak bardzo siê ba³a, i cierpia³a przez ten czas gdy ojciec by³ w domu.

Uciek³a z Tomem, i liczy³a na lepsze ¿ycie. Jednak magi± niczego siê nie za³atwi. Nie mam do niej ¿alu o ten eliksir, poniewa¿ by³a nauczona, ze czarodzieje, i magia mog± wszystko. Nie rozumia³a, ze zrobi³a ¼le, ¿e to siê nie uda..

My¶lê, ¿e ona chcia³a umrzeæ. Dlatego nie walczy³a, a ¿e nie mia³a w sobie mi³o¶ci to nawet nie próbowa³a ¿yæ dla swojego dziecka, walczyæ o siebie. Ona siê po prostu podda³a..

Voldemort powsta³ w skutek tych wszystkich wydarzeñ. Takie mia³ geny, tak odbi³ siê na nim eliksir, dom dziecka..

Na koniec powiem, ze bardzo mi jej ¿al. Bo rodzina siê nad ni± po prostu znêca³a, i to oni zniszczyli tê kobietê.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Prefix u¿ytkownikaDark Stars
Moim zdaniem postaæ ta jest bardzo "z³o¿ona".Wszystko ma dwie strony medalu,ale u tej postaci odznaczaj± siê du¿ym kontrastem. Z jednej strony,Meropa by³a terroryzowana,nie zazna³a mi³o¶ci w domu,pochodzi³a z rodziny, która widzia³a w niej tylko popychad³o.Gdy pozna³a Toma by³ on dla niej wszystkim,my¶la³a ¿e je¶li poda mu amortencjê ich,a raczej jej uczucie,przerodzi siê w mi³o¶æ ¿ycia.
Z drugiej strony Meropa zmusi³a cz³owieka do mi³o¶ci, która by³a sztucznie wywo³ana.
Wychowywana w rodzinie czystej krwi, my¶la³a ¿e mugole powinni siê poddawaæ magii.
Kiedy okaza³o siê ¿e nie têdy droga, Meropa straci³a wolê ¿ycia i zostawi³a Jr.Toma Riddla samego przez co doprowadzi³a do tragedii. Nie wiemy czy gdyby nie umar³a i wychowa³a Voldemort'a sama,czy nadal by³ by tak z³y i nieczu³y na mi³o¶æ.

Podsumowuj±c,Meropa Gaunt by³a postaci± tragiczn±,bardzo szkoda by³o mi tej postaci.Mog³a tak na prawdê wychowywaæ swojego synka i zacz±æ ¿ycie od nowa,ale siê podda³a.Ca³e jej ¿ycie by³o zdominowane przez zaborczego,w³adczego ojca.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Otwieram dla was Tydzieñ z Tematem ; )

Swoje zdanie ju¿ przedstawi³am wy¿ej i w zwi±zku z tym chcia³abym sama zapytaæ was o kilka ciekawych w±tków

Przede wszystkim - czy s±dzicie, ¿e Meropa kocha³a swoje dziecko? Z czego wynika³o takie a nie inne zachowanie kobiety?

Jak by wygl±da³o ¿ycie Voldemorta, gdyby Meropa go nie porzuci³a?

Mi³ego dyskutowania!
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwiæ w s³odkiej niewiedzy. Umiejêtno¶æ braku my¶lenia i brak odczuwania tego braku, w po³±czeniu z brakiem my¶lenia o my¶leniu i przekonaniem, ¿e siê wszystko dobrze przemy¶la³o jest darem, który posiadaj± tylko wybrani. Im wiêcej wiesz, tym mniej rozumiesz, wiêc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieæ i mieæ ¶wiêty spokój.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na cz³owieka tak wielki wp³yw jak pierwsza ksi±¿ka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa s³ów, choæ wydaj± siê pozostawaæ gdzie¶ daleko za nami, towarzysz± nam przez ca³e ¿ycie i wznosz± w pamiêci pa³ac, do którego, wcze¶niej czy pó¼niej... i nie wa¿ne, ile w tym czasie przeczytali¶my ksi±¿ek, ile nowych ¶wiatów odkryli¶my, ile siê nauczyli¶my i ile zd±¿yli¶my zapomnieæ... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Ogl±dam chiñskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubiê surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmi³am, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubiê gotowaæ dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu ¶mierdz± (gotowane!) jajka. Pijê herbatê ko³o kibla z Ang, o mi³o¶ci rozmawiam z Pene, ¶piê na pod³odze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistê od ³owienia smerfów Katherine

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Pewnie kocha³a, tylko by³ problem, ¿e przecie¿ przez ca³e lata ¿y³a, w rodzinie "psycholi". Terroryzowali j± na ró¿ne sposoby i do tego stopnia ¿e prawie nie mia³a si³y u¿ywaæ magii.
To siê potem fatalnie odbi³o na jej ¿yciu. Kochanie kogo¶ z natury oznacza pewien stopieñ wolno¶ci. Wiêc je¶li kto¶ sam nie by³ wolny, zwykle nie umie uszanowaæ wolno¶ci drugiej osoby. Kiedy jej m±¿ odszed³ zupe³nie siê za³ama³a i nie potrafi³a siê zdobyæ na tyle odwagi aby ¿yæ dla dziecka. Zak³adam oczywi¶cie, ¿e jej choroba nie nale¿a³a do tych nieuleczalnych nawet z pomoc± magii.
Trudno powiedzieæ jakby przebiega³o ¿ycie Voldemorta gdyby by³ wychowywany przez matkê. Psychopata pewnie pozosta³by psychopat±, ale mo¿e nieco mniej gro¼nym. Choæ gdyby siê dowiedzia³ prawdy o ojcu i tak pewnie by go, w koñcu zabi³.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaWioletta
Uwa¿am, ¿e Meropa to bardzo skomplikowana, i tragiczna postaæ. Nie umiem jej oceniæ negatywnie, bo sama nie wiem kim bym by³a wychowuj±c siê w takiej rodzinie jak ona. Na pewno nie by³o jej ³atwo, a te wszystkie lata pomiatania na pewno odbi³y siê na jej psychice, i zachowaniu.

Jednak co do Twoich pytañ Alette to tak. Zacznê od tego, ¿e odpowiem co s±dzê na temat jej mi³o¶ci do syna. Nie wiem czy go kocha³a. Jednego dnia my¶lê, ¿e nie, drugiego, ¿e tak. Jednak zostawi³a go, samego na pastwê losu, w mie¶cie mugoli wiedz±c, ¿e bêdzie inni. Z drugiej strony mo¿e ba³a siê, ¿e rodzina j± odnajdzie, i jej ma³y Tom bêdzie wiód³ takie ¿ycie jak ona? Nie wiem.

Co do ¿ycia Voldemorta gdyby go nie porzuci³a.. Hm.. zale¿y. Je¶li wychowywa³aby go tak jak sama by³a wychowana to by³by taki sam. Zawsze czu³ siê lepszy tak samo jak ojciec Merope. Mo¿e rozumia³by milo¶æ je¶li by j± otrzyma³, jednak w±tpie by co¶ to zmieni³o. Musia³a umrzeæ by on móg³ byæ tym kim by³.
66.media.tumblr.com/tumblr_m7w3e1EGQt1qi99a3o1_400.gif

Severusie, jak mog³e¶..

media1.popsugar-assets.com/files/thumbor/3POlj6ueXAr6bf8j3EtDVQAohI0/fit-in/1024x1024/filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2016/01/14/936/n/1922283/31473ad6379f89e0_tumblr_m7q3sarQX11rxf32jo3_500/i/When-His-Hair-Becomes-Its-Own-Thing.gif

66.media.tumblr.com/851347c5eea14a6bb28865db2d39cacf/tumblr_mnfjpxvq3N1s5o7dro4_r1_500.gif

WYMOWNA - 26.07.2016
Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04)
Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021..

funkyimg.com/i/2joAe.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admzpiek2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminzpieklawiola.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/galeria.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_objawienie.png

Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3
- od wspania³ej Matki Karczmy, Alette!

funkyimg.com/i/2joEp.jpg

Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3

[img][/img]

Z dedykacj± dla mnie od Ewy!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170802_220052_057-1_1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-07-19-14-24-2.png

Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20170726_161423_624.jpg

Od Klaudka! <3

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/sevcio.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/severus-675x937.jpg

Od Julki! Izrael!

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/2w50byd.jpg

Wcze¶niej:
w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher
ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa
czarodziej: pó³krwi.
Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana

Pottermore: wiolcis
dom: Gryffindor
ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca.

Prefix u¿ytkownikaania919
Bo to kobieta, która wyda³a na ¶wiat Lorda Voldemorta i mo¿na powiedzieæ, ¿e to od niej wszystko siê zaczê³o. Ojca Czarnego Pana upoi³a eliksirem i sprawi³o to, i¿ Tom Riddle nie potrafi³ kochaæ.

To, ¿e go upi³a eliksirem mi³o¶ci nie spowodowa³o, ¿e Voldemort nie potrafi³ kochaæ. Przyczyna musi byæ gdzie indziej, to nie wina Meropy, ¿e jej syn sta³ siê tym kim siê sta³.

Przede wszystkim - czy s±dzicie, ¿e Meropa kocha³a swoje dziecko? Z czego wynika³o takie a nie inne zachowanie kobiety?

Pewnie tak, prawie ka¿da matka kocha swoje dziecko. Po prostu ju¿ nie mia³a si³y walczyæ. Sama nigdy nie zazna³a prawdziwej mi³o¶ci, nie mia³a od nikogo wsparcia, nie mia³a pieniêdzy, nic, podda³a siê, ale dotrwa³a do porodu i wyda³a na ¶wiat m³odego Toma Riddley'a.

My¶lê, ¿e tak czy siak sta³ by siê najgro¼niejszym i najpotê¿niejszym czarnoksiê¿nikiem. Wychowanie to nie wszystko. Na pewno trafi³by do Slytherinu gdzie gardz± mugolami, zapewne przej±³by pogl±dy swoich przodków. By³ niezwykle utalentowany i to tym bardziej by siê nie zmieni³o.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

To jeszcze co¶ dodam do pytañ Ikony.

Uwa¿am, ¿e go nie kocha³a, NIGDY. Ona bez w±tpienia by³a zakochana tylko i wy³±cznie w osobie, któr± by³ Tom Riddle. Nic j± wiêcej nie obchodzi³o, tylko jej w³asne zaspokojenie swoich marzeñ, które nie mai³y szans siê spe³niæ. Dziecko uwa¿a³a za koszmar, pomy³kê, co¶ niechcianego. Nowe ¿ycie straci³o dla niej sens w momencie, kiedy osoba, któr± kocha³a porzuci³a j±, bo pozna³a, ¿e co¶ jest nie tak. Ona my¶la³a, ¿e jak Tom dowie siê, ¿e ma dziecko, to zostanie. By³a te¿ strasznie naiwna. Moim zdaniem go nie kocha³a i nic na to nie wskazuje, ¿e by³o inaczej. Nawet przed ¶mierci± mia³a tylko nadziejê, ¿e jej syn bêdzie podobny do ojca. Tyle. Kto tu mi³o¶æ widzi? Ja, ale do Toma seniora, a nie przys³owiowego Lorda Voldemorta.

A gdyby siê nim zaopiekowa³a, to te¿ wyrós³ by z niego wstrêtny i nikczemny potwór. Matka go nie kocha³a, ojciec mugol porzuci³, dziadek by³ fanatykiem, no i dziedzic Slytherina poczêty pod wp³ywem mi³osnego eliksiru - czyli k³amstwa, oszukanego uczucia. Nic by siê nie zmieni³o. Pewnie Meropê zabi³by tak jak i ojca.

Batalion, absolutnie siê nie zgadzam. Je¶li traktowa³a dziecko jako "co¶", to mo¿e tylko sposób na przywi±zanie do siebie mê¿a, bo to by³o powodem zaprzestania stosowania eliksiru albo czarów które go trzyma³y. To jednak nie do koñca jest takie egoistyczne jak s±dzisz. Meropa chcia³a stworzyæ rodzinê, tak±, w miarê normaln±. Tak± jakiej nie mia³a, bo ojciec oraz brat jej na to nie pozwalali i wyrwaæ siê z ich domu.
Czy by zabi³ tak¿e matkê trudno przewidzieæ. By³a czarownic± czystej krwi i fizycznym ³±cznikiem, ze ¶wiatem magii ¦wiatem który wg. niego by³ jedynym prawdziwie godnym istnienia. Czarodziejów czystej krwi Voldemort bardzo ceni³, ale ona wysz³a za zwyk³ego mugola. Na dodatek takiego który j± rzuci³. Jednak taki dom i matka to chyba i tak lepiej ni¿ sierociniec, jednak kiedy ju¿ dorós³ i ukoñczy³ Hogwart. Nie potrafiê przewidzieæ jakby post±pi³.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.

Czy by zabi³ tak¿e matkê trudno przewidzieæ. By³a czarownic± czystej krwi i fizycznym ³±cznikiem, ze ¶wiatem magii ¦wiatem który wg. niego by³ jedynym prawdziwie godnym istnienia. Czarodziejów czystej krwi Voldemort bardzo ceni³, ale ona wysz³a za zwyk³ego mugola.

Voldemort NIKOGO nie ceni³ (mo¿e Dumbledore'a bo by³ on silniejszy), czarodziejów czystej krwi zabija³ tak samo jak mugolaków. A jego matka wysz³a za MUGOLA, my¶lê, ¿e na pewno by ni± pogardza³ z tego powodu i nie mia³by skrupu³ów ¿eby j± zabiæ. Czy by j± zabi³?? Jakby mu wesz³a w drogê to na 100% tak.

Jednak taki dom i matka to chyba i tak lepiej ni¿ sierociniec, jednak kiedy ju¿ dorós³ i ukoñczy³ Hogwart. Nie potrafiê przewidzieæ jakby post±pi³.

Oczywi¶cie, ¿e lepiej, ale czy Voldemort potrafi³by to doceniæ? My¶lê, ¿e nie, my¶lê, ¿e by³by taki sam jaki by³.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Ania919 "nikogo nie ceni³"? To jednak niezupe³nie tak. Ludzi co prawda traktowa³ jak narzêdzia i zabija³ kiedy stali mu na drodze do celu. Dlatego podobnie jak Ty i wielu wcze¶niej pisz±cych te¿ mam w±tpliwo¶ci. Jednak Neville'a nie chcia³ zabijaæ tylko przeci±gn±æ na swoj± stronê. Wiêc przeczytaj dok³adnie ten fragment "HP i Insygnia ¶mierci". Podobnie gotów by³ oszczêdziæ mugolaczkê Lily Evans, na pro¶bê Severusa, gdyby tylko nie stanê³a zdecydowanie, w obronie Harry'ego. Psychopaci najczê¶ciej potrafi± znakomicie kalkulowaæ. Voldemort wiedzia³, ¿e bêdzie potrzebowa³ pomocy zwolenników, w podporz±dkowaniu sobie ¶wiata mugoli. Zreszt± gdyby wszystkich pozabija³, to nie mia³by kto podziwiaæ jego niew±tpliwych osi±gniêæ, w dziedzinie "czarnej magii". By³ przecie¿ ¶wiadomy jak daleko zaszed³. Chcia³ te¿ mieæ wp³yw na wychowanie m³odych pokoleñ. To wszystko ¶wiadczy, ¿e mia³ jaki¶ rodzaj szacunku, mo¿e nie tyle do poszczególnych ludzi, ale do "¶wiata" z którego siê wywodzi³.
Nie lubiê kuzynów.

No sorry, ale Meropa wszystko zepsu³a na samym pocz±tku. Nikt na to uwagi nie zwraca, ale gdyby nie jej b±d¼ co b±d¼ haniebny czyn, to wiele nieszczê¶æ nie dosz³oby do skutku. Podanie eliksiru mi³osnego Tomowi skutkowa³o czym¶ tragicznym - narodzinami potwora. Oczywi¶cie bêd± tacy, którzy powiedz±, ¿e przecie¿ dzieci te¿ s± z "wpadek", ale to chyba co innego. Taka wpadka to wynik mi³o¶ci dwojga ludzi zazwyczaj - i je¿eli siê decyduj± na to dziecko, to jest ju¿ zacz±tek MI£O¦CI. A tutaj? Meropa perfidnie go wykorzysta³a, on nie by³ sob±, nie by³ ¶wiadomy tego co robi, co siê naprawdê dzieje. Ona jest w pe³ni odpowiedzialna za to co siê potem wydarzy³o. Pozostawi³a dziecko, bo mê¿a ju¿ nie by³o. Odesz³a, nic jej nie obchodzi³o poza niespe³nion± do koñca mi³o¶ci±. A ¿ycie jest ju¿ takie, ¿e nie zawsze wszystko nam siê tak piêknie uk³ada jakby¶my tego wszyscy chcieli. Ta mi³o¶æ jej siê nie nale¿a³a i kropka. Nie mo¿na do mi³o¶ci nikogo zmusiæ. Oszuka³a, "otru³a" eliksirem, wykorzysta³a i taki by³ skutek. Meropa poprzez swój poci±g do Toma z niczym i z nikim wiêcej siê nie liczy³a.

Prefix u¿ytkownikaAlette
Pewnie tak, prawie ka¿da matka kocha swoje dziecko.
'

Bêdê dyskutowaæ. Osobi¶cie znam przypadki okropnych matek, od których zachowania w³osy staj± dêba na g³owie. Wiêc to nie jest jaka¶ zasada nie do z³amania.
Oczywi¶cie bêd± tacy, którzy powiedz±, ¿e przecie¿ dzieci te¿ s± z "wpadek", ale to chyba co innego. Taka wpadka to wynik mi³o¶ci dwojga ludzi zazwyczaj - i je¿eli siê decyduj± na to dziecko, to jest ju¿ zacz±tek MI£O¦CI. A tutaj? Meropa perfidnie go wykorzysta³a, on nie by³ sob±, nie by³ ¶wiadomy tego co robi, co siê naprawdê dzieje. Ona jest w pe³ni odpowiedzialna za to co siê potem wydarzy³o

Nie wiem czy poci±g seksualny mo¿na nazwaæ zacz±tkiem mi³o¶ci. Ludzie id± do ³ó¿ka z ró¿nych przyczyn, czasami ich po prostu swêdzi w pewnym miejscu.

natomiast nie mo¿esz powiedzieæ, ¿e Meropa kogo¶ wykorzysta³a perfidnie. Ona poniek±d by³a ofiar± ¶wiata magicznego, który pozwoli³ zrobiæ z niej wraka cz³owieka.

We¼my pod uwagê ca³e okoliczno¶ci. Poniewa¿ by³a czarownic±, nie mog³a siê zadawaæ z mugolami. A poniewa¿ mieszka³a z daleka od czarodziejów, nie mog³a siê te¿ z nimi zadawaæ. tak naprawdê poza okrutnym ojcem i chorym na g³owê bratem nic nie zna³a. Ona nie mog³a byæ w pe³ni odpowiedzialna, bo nie zdawa³a sobie sprawy z tego, jakie konsekwencje maj± jej czyny. To by³o niedojrza³e i potwornie naiwne, z³e na pewno, ale nie doszuka³abym siê w tym zachowania perfidnego. Bo Meropa po uzyskaniu chwili wolno¶ci czego szuka³a? Nie pieniêdzy, w³adzy czy potêgi. Ona chcia³a MI£O¦CI. Szuka³a jej w z³y sposób, ale wci±¿ chcia³a rodziny.

Znam nawet wokó³ siebie przypadki osób, które w³a¶nie robi± sobie dzieci, ¿eby uwolniæ siê od toksycznych rodzin i dopiero po ptakach przekonuj± siê, ze to nie taka jazda z górki. Ale czy mo¿na mieæ im to za z³e, jak nie maj± ¿adnego wzorca, który wskaza³by im drogê?

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Pewnie tak, prawie ka¿da matka kocha swoje dziecko.

Bêdê dyskutowaæ. Osobi¶cie znam przypadki okropnych matek, od których zachowania w³osy staj± dêba na g³owie. Wiêc to nie jest jaka¶ zasada nie do z³amania.

Dlatego napisa³am, ¿e PRAWIE ka¿da, a nie ka¿da. No có¿, zdarzaj± siê sytuacje, ¿e matka porzuca swoje dziecko na ¶mietniku albo je zabija i udaje, ¿e zosta³o porwane. Jednak Meropa dotrwa³a do porodu, zale¿a³o jej na tym, sprzeda³a jedyn± pami±tkê rodzinn± jak± posiada³a ¿eby zdobyæ trochê pieniêdzy i uratowaæ chocia¿ dziecko. Zostawi³a Toma w bezpiecznym miejscu. Mo¿e i w sierociñcu nie by³ szczê¶liwy, ale jednak Meropa da³a mu szansê na w miarê normalne ¿ycie. Wkrótce trafi³ do Hogwartu, mia³ tam szansê ¿eby znale¼æ sobie przyjació³, by³ b³yskotliwym, przystojnym ch³opakiem, spokojnie móg³ znale¼æ sobie fajn± ¿onê i za³o¿yæ normaln± kochaj±c± rodzinê. To, ¿e sta³ siê tym kim siê sta³ nie jest win± Meropy, ona nie odpowiada za czyny swojego syna.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Prefix u¿ytkownikaAlette
ania, no ja nie przyjê³abym tego jako akt odwagi, ¿e urodzi³a dziecko. No nie ona jedna urodzi³a, a jednak kwintesencj± macierzyñstwa nie jest porzucanie dziecka. A dla mnie Meropa syna porzuci³a, bo mia³a szanse ich uratowaæ, a zdecydowa³a siê umrzeæ.
Nie trafia do mnie to, ¿e zostawi³a je w sierociñcu i ¿e ch³opak potem trafi³ do Hogwartu. Mieli¶my piêkny opis sierociñca w ksi±¿ce i to by³o bardzo smutne i bardzo samotne miejsce. Nie ono sta³o siê przyczyn± z³a, które wyrz±dza³ Voldemort. Ale to te¿ nie jaki¶ dobry wybór, najlepsza droga dla dziecka.

Dla mnie ona dziecka nie kocha³a, po prostu nie mia³a innego wyboru jak urodziæ, tak jak wiele kobiet w tamtych czasach. Bo niby jakie jeszcze mia³a wyj¶cie? poddaæ siê jakiej¶ szamañskiej aborcji?

Meropa by³a czarownic±, mia³a szansê czarami za³atwiæ im ca³kiem rozs±dne ¿ycie. Nie chcia³a tego zrobiæ, bo mia³a namieszane w g³owie i zero priorytetów. Dlatego bym jej bardzo negatywnie nie ocenia³a. Jednak mi³o¶ci w tym nie dostrzegam.

Natomiast wina Meropy tkwi w tym, ¿e Voldemort by³ produktem kompletnego braku uczuæ. Tom nie kocha³ Meropy, Meropa nie kocha³a jego, on nie kocha³ dziecka i ona te¿ dziecka nie kocha³a. On nawet nie by³ wynikiem po¿±dania, ale k³amstwa. St±d u niego móg³ pojawiæ siê ten brak jakiegokolwiek zrozumienia dla uczuæ wy¿szych.

Kazui <3

Miniaturki
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Mi³o¶æ" Wioletty

Poezja
"Feniks" Wileny Romus

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: