Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Uchodźcy
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 24.08.2015 10:33
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Już od dłuższego czasu myślałam nad założeniem tego tematu. Co myślicie o uchodźcach z Syrii jak i z innych państw, którzy w coraz większej liczbie zalewają Europę, a szczególnie chcą dostać się do Niemiec? Czy należy ich wszystkich przyjmować? Czy należy dawać im zasiłki żeby stanęli na nogi? Co z nimi zrobić? Jak powszechnie wiadomo, nie są to ludzie, którzy będą prosić o pomoc. Wg nich Europejczycy muszą im pomóc i pewnie jeszcze na takich warunkach na jakich oni by chcieli. Niestety, Ci ludzie uważają się za lepszych, mimo że tak naprawdę nic nie mają. Poznałam już wiele osób z państw typu Syria, muzułmanów, czy jak to brzydko się o nich mówi "ciapatych". Naprawdę nie chciałam źle o nich myśleć, ale po prostu nikt, nie dał mi powodu żeby myśleć o nich dobrze. Ciężko mi z tym, ale nie chciałabym żeby wpuszczano ich w nie wiadomo w jakiej ilości do Polski. PO prostu bałabym się co będzie jak się zadomowią. A co Wy o tym myślicie? ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 24.08.2015 11:36
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
odrzucam polityczna poprawnosc i mowie wprost - NIE CHCE ICH TUTAJ. Czy my naprawde nie mozemy sie chociaz raz nauczyc na cudzych bledach? Ci ludzie to jest inny gatunek,inna cywilizacja. I juz pokazali,ze z nimi nie da sie koegzystowac. I jesli sprowadzimy sobie dwa tysiace takich osobnikow,to bedzie to tylko poczatek. Oni sie namnoza, sprowadza swoje rodziny i zaraz bedziemy miec wlasna Marsylie. Muzulmanow nie moze byc za duzo,bo zaczynaja wprowadzac swoj porzadek. Jedyna nadzieja w tym,ze bedziemy dla nich tylko krajem tranzytowym na zachod. Pozniej napisze wiecej, teraz sorry za literowki,pisze z telefonu. Ulka,a ty jakie mialas doswiadczenia z uchodzcami? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 24.08.2015 11:46
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Mikasa napisał(a): odrzucam polityczna poprawnosc i mowie wprost - NIE CHCE ICH TUTAJ. Czy my naprawde nie mozemy sie chociaz raz nauczyc na cudzych bledach? Ci ludzie to jest inny gatunek,inna cywilizacja. I juz pokazali,ze z nimi nie da sie koegzystowac. I jesli sprowadzimy sobie dwa tysiace takich osobnikow,to bedzie to tylko poczatek. Oni sie namnoza, sprowadza swoje rodziny i zaraz bedziemy miec wlasna Marsylie. Muzulmanow nie moze byc za duzo,bo zaczynaja wprowadzac swoj porzadek. Jedyna nadzieja w tym,ze bedziemy dla nich tylko krajem tranzytowym na zachod. Pozniej napisze wiecej, teraz sorry za literowki,pisze z telefonu. Ulka,a ty jakie mialas doswiadczenia z uchodzcami? Mówisz zupełnie jak mój chłopak. No cóż, mimo tego, że mam ciemne włosy i ogólnie takie ostre rysy twarzy, jestem najczęściej blada jak ściana. Będąc w Londynie jakiś czas i pomagając mojej siostrze w kawiarni, odczułam jak bardzo ciapaci nie lubią innych ras. MNie po prostu traktowali jak powietrze, w najlepszym przypadku, ochrzaniali mnie za coś. Nie dało się z żadnym normalnie pogadać. Fakt, przychodziłam tam tylko na kilka godzin, ale i tak. Oni byli panami świata. Zamiast zostawiać w tej kawiarni miejsce dla gości to sami się rozsiadali na trzech stolikach i oceniali innych. Bajka. Moja siostra jest blondynką, zielone oczy i taka typowa Polka. Ciapate kobiety jej po prostu nienawidzą. Wiekszośc z nich nie chce z nią normalnie rozmawiać, nawet o błahych sprawach. Nic, najlepiej jeszcze świnię jakąś podłożyć. Naprawdę jest meeega mało przypadków kiedy ktoś z nich był w porządku... Jeszcze pamiętam takiego jednego Ikubala z Bangladeszu. Chciałam go zabić. Mimo, że dopiero zaczął pracę to ciągle mi rozkazywał no a ja wiadomo sie nie dałam. W końcu szefostwo zobaczyło jaki on jest i dało mu podwyżkę i mógł z nimi jeść ![]() Jak dla mnie ta rasa ludzi tylko chce, nie dając nic w zamian. ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 24.08.2015 12:08
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
ulka,jesli oni maja w swojej religii napisane,ze jestesmy gorsi - nie mowiac juz o chrzescijanskich kobietach,ktore sa ostatnim scierwem - to czego Ty sie spodziewasz? Teraz jeszcze wszyscy graja karta rasizmu, a zalosne jest to,ze media i politycy, ogolnie Europa, daje sie tak dymac bez wazeliny. Europa nie ma do siebie szacunku i chce byc dobra ciocia dla wszystkich. Efekt bedzie taki,ze zostaniemy zadeptani i tyle. To nie jest wina muzulmanow,ze tu wala setkami. To wina polityki miekkiej paly,bo grzeczniej juz tego nie nazwe. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 24.08.2015 12:25
|
Tylko, że mi jest ich szkoda. Nie mogę przecież udawać, że im się źle nie dzieje, bo się dzieje, ale oni nie potrafią uszanować tego co dostają. Dzisiaj rano oglądałam jakiś tam program informacyjny i chodził reporter pytając ich o zdanie. Dwóch na trzech pytanych odpowiada, że im jeść nie dają i nie mają gdzie spać. To było chyba w Niemczech, a oni tam naprawdę się przecież mobilizują do pomocy. Koleżanka mówiła, że Monachium stadion to teraz ich miasteczko i się boi, że mieszkania nie znajdzie, bo zaraz im zaczną jakieś dawać. Fakt, on jest polką, ale pracuje na Niemców, bo ma legalną robotę, więc chyba takim ludziom też się coś należy, ech ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 24.08.2015 14:14
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Kwestia jest taka, że przyjmowanie ich masowo, to nie jest rozwiązanie problemu. Tak sobie świat skonstruowaliśmy, że możemy mieszkać w każdym miejscu na Ziemi i nikt nam nie powinien tego zabraniać. Natomiast to, czy sobie poradzimy w obcym miejscu i jak sobie w nim poradzimy, to już jest nasz problem. Mnie też jest ich szkoda, bo nie wyobrażam sobie nawet uciekania z własnego kraju przez wojnę. Trzeba tylko wziąć pod uwagę to, że nie można pomóc każdemu. Jeżeli już chcemy pomagać, to na naszych warunkach, ale mimo wszystko właśnie z zachowaniem jakichś humanitarnych standardów. Dlatego, jeżeli ci ludzie byliby w stanie się dostosować do warunków, jakie panują w Europie, to ja nie mam nic przeciwko. Ale jeżeli oni chcą rządzić i mówić całemu światu, jak ma im pomagać, no to przykro mi bardzo. Ja im naprawdę współczuję, że musieli się urodzić w tej części świata, w której nigdy nie będzie spokojnie i ludzie będą ginąć tysiącami, czy milionami nawet. Naprawdę chciałabym, żeby istniał jakiś dobry sposób na to, żeby im pomóc ustabilizować sytuację w tych państwach, żeby ci ludzie mogli wrócić do swojej ojczyzny i nie bać się, że ktoś w każdej chwili może ich odstrzelić. Ale w trudnej sytuacji są miliony ludzi i nie jesteśmy w stanie wszystkim pomóc. Nie jesteśmy w stanie nawet pomóc części, bez faktycznych konsekwencji dla nas samych. A co do tego zasłaniania się poprawnością polityczną - być może znaczna część to robi. Natomiast mnie osobiście drażni nazywanie uchodźców ciapatymi, czy brudasami. Tu nie chodzi o poprawność, tylko o to, że to też są ludzie, a nie robactwo. I trochę to smutne, że na świecie nie ma normalnej dyskusji na ten temat, tylko z jednej strony mamy ludzi zupełnie bezkrytycznych wobec przemocy, jaka nam może grozić ze strony muzułmanów, a z drugiej osoby, które właściwie nie potrafią z siebie wyrzucić nic poza "trzeba **** brudasów w powietrze". To jest w ogóle za bardzo złożony problem. My sobie możemy tu gadać, co byśmy chcieli, a czego nie, ale sami nie mamy rozwiązania tej sytuacji. A robi się coraz bardziej dramatyczna... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 24.08.2015 16:04
|
Gdyby to miało być 100 muzułmanów rozsianych po całym kraju, to okej. Ale to są tysiące, które będą narastać w sposób zupełnie niekontrolowany, mamy przykład z innych krajów. A gdzie gromadzą się muzułmanie, tam nastaje chaos, przemoc i ciemnota. Dlaczego żadna społeczność muzułmańska nie zorganizowała wielkich manifestacji, potępiających religijną przemoc? Dlaczego nikt się od tego nie odciął? Ja nie mam zamiaru każdego z osobna pilnować. Zasłużyli sobie na taką opinię jaką mają i nie chcę tu ŻADNEGO z nich. Co do pomagania - wszyscy mówią "jeżeli dostosują się do naszych warunków, to zapraszam". Tyle że to jest bardzo naiwne gadanie, bo się nie dostosują, to po prostu nie leży w ich naturze. To tak jakby przyjmować dementorów do Hogwartu, bo może będą mogli normalnie się uczyć i jeść z innymi. To jest kompletnie inny sposób myślenia, sposób totalitarny, i przykładanie do tego naszej europejskiej cywilizowanej miarki jest zupełnie bezsensowne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 24.08.2015 16:50
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Był taki moment, kiedy spora część Polaków też musiała uciekać za granicę i inne kraje ratowały im tyłki. Dlatego uważam, że chociażby ze względu na samo to, powinniśmy garstkę uchodźców przyjąć... ale garstkę, nie tysiące. No i przyjąć na naszych zasadach, a nie nam zagranica mówi, jak mamy się zachować. Ja bym im dała jakieś mieszkania typu akademiki (czyli po 3 osoby w pokoju z łazienką na korytarzu i heja), obiady na stołówce i zobowiązanie do podjęcia pracy, gdzie powiedzmy 300zł szłoby na ten pokój, Xzł na obiady i może wtedy zebraliby się do kupy. A jak nie to do widzenia, niech wracają, skąd przyszli. Choćby im miał ktoś w głowę strzelić. Może gdyby oni wiedzieli, że w przypadku braku przystosowania nikt ich tutaj nie będzie trzymał, to by się ogarnęli. Bo a razie to jest właśnie polityka, o której wspomniała Mikasa, czyli głaskanie po głowie i podstawianie wszystkiego pod nos. Na co nas realnie nie stać. Nie zgadzam się, że religia muzułmanom mówi, że mają nienawidzić innych ludzi. W tym sensie, że sama esencja ten religii na tym nie polega, to po prostu zwyrodnialcy interpretują ją sobie po swojemu. Wystarczy wspomnieć o obrzezaniu kobiet, gdzie przecież nie ma w Koranie żadnego zapisu tego typu, a jednak oni sobie wymyślili, że kobieta z narządami jest brudna. Po prostu tam panuje bieda, a biednymi zawsze manipuluje ten, kto im rzuci kawałek chleba. A chleb rzucają wariaci, którzy albo chcą zarobić albo po prostu mają nierówno pod sufitem. Innymi słowy oni potrafią się dostosować, jak ich się trochę przetrzepie. Ale nikt tego nie robi, tak samo zresztą jest z cyganami, którzy żyją w tych skupiskach i razem żebrzą na ulicy. Gdyby ich zmusić do pracy pd groźbą ekstradycji, to może by się ogarnęli. Ale to trzeba robić już od samego początku, kiedy w państwie jest ich niewielka liczba. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 24.08.2015 16:58
|
Wejdziesz sobie na jakikolwiek artykuł i w komentarzach są w zasadzie takie same głosy - DLACZEGO więc wszystko jest robione tak bardzo przeciwko nam? Gdzie tutaj jakiś cień demokracji? Narzekając na Polskę, cieszyłam się, że przynajmniej nie mamy problemu z leniwymi i agresywnymi emigrantami. I co się stało? Wepchnęli nam ich na siłę. Teraz pozostało mi liczyć na to, że Polacy nie dadzą się tak stłamsić jak Francuzi czy Szwedzi. Wolę dresiarsko-kibolskie łatki nakładane na nasz kraj niż totalny burdel i bezprawie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Neterin |
Dodany dnia 24.08.2015 17:21
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 270 Dom: SlytherinPunkty: 6381 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 09.09.14 |
Powinniśmy im pomóc, ale tylko do pewnego stopnia. Przyjmowanie tysięcy emigrantów nie jest rozwiązaniem i już niedługo UE będzie płakać, że w czas nie podjęła odpowiednich kroków, żeby to zatrzymać. Można znaleźć artykuły informujące o tysiącach nielegalnych emigrantów forsujących granice państw, żeby na siłę się 'do nas' dostać. W sobotę tysiące migrantów m.in. z Afryki i Bliskiego Wschodu sforsowały graniczne zapory z drutu kolczastego w pobliżu macedońskiego miasta Gevgelija, przez które przebiegają autostrada i linia kolejowa z greckich Salonik do Skopje. Policja uczyniła niewiele, by temu zapobiec. Dla mnie to jest śmieszne. Jeśli uchodźcy naruszyli granice, było ich tak wielu to policja powinna zareagować w odpowiedni sposób. Gaz, gumowe kule czy armatki wodne i towarzystwo by dostało nauczkę... Na szczęście Ci ludzie kierują się do Niemiec, Szwecji, Holandii czy innych miejsc, gdzie będą mogli ciągnąć kasę za nic i żyć sobie lepiej niż zwykli obywatele. Na razie Polska jest bezpieczna ![]() Drażni mnie takie lekkie podejście do sprawy. Zamiast postawić warunki do których mają się dostosować pod groźbą wywalenia niechcianych gości z powrotem do ich kraju przywódcy się z nimi cackają. Ludzie się buntują, protestują, ale to nic nie daje. Ciekawe do czego musi dojść, żeby władze się ocknęły i zrobiły z tym porządek. ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 24.08.2015 21:05
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mnie w ogóle trochę śmieszy widzenie tego problemu tylko w czarno-białych barwach. To nie jest takie proste, zastosować dwa rozwiązania - albo przyjąć uchodźców, albo wywalić ich na zbity pysk i niech wracają skąd przyszli. Rozumiem, że takie myślenie jest proste jak budowa cepa i byłoby przez wielu pożądane, no ale niestety. Gdyby to było takie łatwe do rozwiązania, to sytuacja byłaby już dawno opanowana. W momencie, kiedy mamy jakieś międzynarodowe zobowiązania, to musimy się z nimi liczyć, czy nam się to podoba czy nie. Oczywiście, najlepiej jest wystąpić z tych wszystkich organizacji, no ale w tym momencie sami siebie postawilibyśmy w sytuacji tych krajów trzeciego świata. Już nie wspominając o tym, że dochodzi do tego po prostu zwykłe ludzkie współczucie. A tak ogólnie, to zgadzam się z Alette (hehe). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 24.08.2015 21:21
|
Fuerte, Ty myślisz jak Europejka (w dobrym znaczeniu), jak człowiek empatyczny i inteligentny. A chodzi o to, że masa muzułmanów jest ślepa i głucha na rozsądek i empatię. Jak zaczną się rządzić, to im nie wytłumaczysz, że przyjechali tu jako goście i powinni respektować nasze prawa. Podoba mi się to, co napisała Alette - uchodźcom powinno się dać zakwaterowanie o standardzie akademika, coś takiego, co jest humanitarne, ale nie rozleniwia. Słyszałam też gdzieś, że po przyjęciu takich uchodźców PAŃSTWO GOSPODARZ ma obowiązek zapewnić im pracę w ciągu 9 miesięcy! Nie wiem, czy to prawda i w ogóle nie wiem, jak będzie rozwiązana kwestia tego typu, gdy jakiś Ahmed będzie chciał sobie do końca życia ciągnąć na zasiłku. Ktoś wie? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 24.08.2015 21:25
|
Fuerte, Ty myślisz jak Europejka (w dobrym znaczeniu), jak człowiek empatyczny i inteligentny. A chodzi o to, że masa muzułmanów jest ślepa i głucha na rozsądek i empatię. Jak zaczną się rządzić, to im nie wytłumaczysz, że przyjechali tu jako goście i powinni respektować nasze prawa. Mikasa, ja to wiem. Kiedyś bardziej emocjonalnie do tego podchodziłam i pewnie wtedy bym powiedziała, żeby ich tu przyjmować, zapraszam. Ale z czasem człowiek robi się mądrzejszy, haha. Ja jestem zupełnie za tym, żeby wyciągać wnioski z tego, co dzieje się w innych krajach, które były na imigrantów bardzo otwarte. I rozsądek mówi, że przyjmowanie ich masowo, to nie jest dobry pomysł. Natomiast moja emocjonalna strona widzi to, że oni naprawdę przyjeżdżają do nas ze strasznego świata. I jest mi ich zwyczajnie, po ludzku szkoda. To, że sobie sami ten los zgotowali, to też jest inna kwestia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 26.08.2015 11:40
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Jestem jak najbardziej przeciwny islamizacji Europy, i uchodźcom wszelkiej maści... Nieważne czy to muzułmanie, Ukraińcy czy Czeczeńcy. Uważam, że każdy kraj, naród powinien mieć swoje że tak powiem "terytorium". Polacy najpierw powinni zapewnić swoim rodakom warunki do życia (bezdomni, bezrobotni, chorzy, niepełnosprawni). No i zapewnić tu godne życie wywiezionym za czasów komunizmu repatriantów z dawnego ZSRR (Uzbekistan, Białoruś, Ukraina, Kazachstan, Syberia). W żadnym razie nie ściągać tu islamistów, bo w Polsce stanie się to co w Niemczech czy Francji. Chociaż w to wątpię, bo u nas kibiców - patriotów nie brak, i nie pozwolą, żeby ktoś inny się tu panoszył. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 04.09.2015 17:27
|
Właśnie w TVN24 widziałam sceny sprzed chwili. W Budapeszcie są już regularne zamieszki, Węgrzy dosłownie wypychają ze swojego kraju imigrantów, jest przemoc i jest policja. Jestem kompletnie przerażona. W Europie będzie wojna jak nic. Edit: bonusowy filmik. Zobaczcie, jak ten dzikus rzuca swoją (jak mniemam) żonę z dzieckiem na tory. Jakby byli workiem ziemniaków. Oni NALEŻĄ do niego. Taka mentalność właśnie wpycha nam się przez komin. https://www.youtu...PqbBGLmYuo Edytowane przez Mikasa dnia 04.09.2015 20:34
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Neterin |
Dodany dnia 05.09.2015 14:52
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 270 Dom: SlytherinPunkty: 6381 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 09.09.14 |
Wchodzę dzisiaj na portal informacyjny i połowa artykułów dotyczy imigrantów. Starcia imigrantów z ludnością w Budapeszcie, Setki imigrantów ruszyły do Wiednia, Imigranci dotarli do granic Austrii... widać, że sytuacja wymknęła się z pod kontroli i trzeba podjąć odpowiednie kroki, żeby wywalić dzikusów do siebie. Rozumiem uciekające kobiety z dziećmi czy starszych ludzi, ale młodzi, zdrowi faceci powinni siedzieć u siebie i walczyć zamiast wszczynać burdy w innych krajach. Europa zapłaci za swoje dobre serce hehe |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 05.09.2015 20:33
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
A ja bym chciała by ktoś zaznajomiony z prawem i tematem UE mi wytłumaczył dlaczego UE ma prawo narzucać innym krajom przyjmowanie określonej liczby imigrantów? Z tego co zdołałam się dowiedzieć, Polska albo ich przyjmie, albo nie będzie miała dostępu do budżetu UE na rzecz rozwojów regionalnych (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Czy naprawdę UE może nam narzucać coś takiego? I co to w ogóle znaczy, że my musimy przyjmować tych Syryjczyków? Niemcy sobie chciały poprzyjmować, proszę bardzo. Teraz dostają w ****, więc zwalą kolejne falę na państwa wschodnie? To jest niedorzeczne. A już najbardziej denerwuje mnie fakt, że nie wiadomo ilu ich tak naprawdę mamy przyjąć. Informacje na ten temat są niejasne, nie wiadomo na ilu uchodźców wyraziła zgodę nasza Premier. Myślę, że każdy już wie po moim poście, że ja ogólnie jestem przeciwko przyjmowaniu tych ludzi. Rozumiem, że ich kraj jest ogarnięty wojną i to jest straszne, ale mnie Ci ludzie autentycznie przerażają. Myśląc o nich przychodzą mi na myśl pijawki, które sobie siądą na naszej Polsce i będą chcieli wyssać ile się da. A my już mamy swoje własne pijawki, nie potrzebujemy jeszcze zagranicznych. Straszne: http://kwejk.pl/o...strii.html Edytowane przez Angelina Johnson dnia 05.09.2015 22:50 Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
winter25 |
Dodany dnia 06.09.2015 12:13
|
![]() Postów: 2 Dom: GryffindorPunkty: 4 Ranga: Mugol Data rejestracji: 20.08.15 |
Nie możemy przyjmować tych ludzi. Już na samym początku radzę przestać oglądać telewizję i większość portali internetowych. Oni chcą grać na naszych emocjach, nie chcą abyśmy myśleli racjonalnie. Ilu z Was widziało zdjęcie małego, niezyjącego chłopca? Dokładnie. Media wmawiają nam, że to nasza wina bo nie wysyłamy po nich specjalnych helikopterów i nie dajemy zrobić z Europy ich państwa (chociaż już w połowie Europa jest ich). Jak zaradzić temu problemowi? ZAMKNĄĆ WSZYSTKIE GRANICE. Ci ludzie nie mają dokumentów, nie mają prawa być na naszym kontynencie. Rodzice tych dzieci skazują je na śmierć wkradając się na statki czy pociągi. Jeśli zamkniemy granice będą wiedzieć, że nie mają czego szukać. My choćby podczas II wojny światowej nie emigrowaliśmy na inne kontynenty tylko walczyliśmy o nasz kraj. A co robią oni? Chcą sobie zrobić swoje państwo u nas. Oni nie chcą się przystosowywać. Nie chcą się adaptować. Myślicie, że kiedy ich państwa zaprzestaną wojen i będą mlekiem i miodem płynąć to tam wrócą? No właśnie. Jeśli damy im te prawa będzie jak w Anglii. Zaczną nas zabijać tasakami a policja nie będzie reagować bo bedzie bać się bycia posądzoną o rasizm. Będzie jak we Francji. Jeśli nie będzie podobał im się nasz ubiór będą nas bić. Bez konsekwencji. Zamknijmy ten cholerne granice bo skończy się życie jakie znamy. Nasze dzieci będą chodzić w burkach albo w ogóle ich nie będzie bo skończymy ukamienowani w NASZYM kraju. Nie możemy dać sobie zrobić wody z mózgu. Niemieckie media nas krytykują, nazywają nas rasistami. Ale ich kraj powoli przestaje być ich. Stają się mniejszością. Powiedzcie mi, czy gdy Polacy emigrują do Anglii, Niemiec czy Holandii narzucają komuś swoje prawa? Nie, przystosowują się i ciężko pracują. Przynajmniej większość. Naprawdę znam wielu ludzi, którzy się wyprowadzili i nie zamykają się w swoich getta. Nie żądają żadnych specjalnych praw. Mój ojciec jest kierowcą tira za granicą. Wiecie jak uchodźcy niszczą życie takim ludziom? Jego znajomy miał rutynowy przewóz gdzieś w granicach Francji, jakieś cukierki. Wyszedł z pojazdu na jakiś czas. Kiedy go nie było wpakowało mu się do pojazdu 15 bodajże ludzi. Rodzice z dziećmi do takiego pudła, które zamknęli do tego bo w przyczepie zostaliby zauważeni przez straz graniczną. Jak rodzic może tak narazić swoje dziecko? (!) Oczywiście ten kierowca jest teraz oskarżany za to, że ludzie bez mózgu wpakowali mu się do pojazdu. Dzięki takim sytuacjom, jak i tym ze statkami czy pociągami widać, że to nie są ludzie. Oni są imitacją człowieka mająca się za boga. Jeszcze jedna kwestia. Dlaczego nie uciekają do bogatych krajów w stylu Dubaju czy Emiratów? Bo tam ludzie i rządzący nie dadzą się tak w ch**a robić jak my. Dzięki za przeczytanie
|
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 06.09.2015 13:05
|
Skoro jesteśmy w UE, to musimy się do pewnych rzeczy dostosować, to nie jest jakaś wielka filozofia. Oczywiście to, czy narzucanie nam czegokolwiek jest dobre, czy złe, to już inna kwestia. Tu nie chodzi w ogóle o pomoc samym uchodźcom, tylko o to, że taka Grecja, czy Włochy i inne kraje, gdzie ci ludzie koczują tysiącami, już sobie same nie radzą. To działa przecież na tej samej zasadzie, co wszystkie transze pomocowe od państw strefy euro w przypadku greckiego kryzysu. Jesteś w Unii, to znaczy, że w jakimś stopniu też odpowiadasz za sytuacje w innych państwach UE. To się nam teraz czkawką odbija, ale tak jest. Polska i inne kraje przez członkostwo się do czegoś zobowiązały i jasne, możemy protestować i nie zgodzić się na przyjęcie uchodźców, ale nie bez konsekwencji. Gdyby Unia nie miała żadnych środków na pośrednie chociaż przymuszanie państw do realizacji jakichś tam jej żądań czy postulatów, to cała ta organizacja nie miałaby racji bytu. To nie jest wcale jakaś wielka niesprawiedliwość, że jak nie przyjmiemy, to nam obetną dofinansowanie - coś za coś. Natomiast kwestia jest taka, że nawet, jeśli taka sytuacja będzie miała miejsce, to nam się to i tak bardziej opłaci, niż gdybyśmy te tabuny uchodźców przyjęli. Nam się to wydaje oczywiste, że ci młodzi faceci powinni wracać i walczyć o swój kraj. Natomiast świat się po 1945 roku trochę zmienił, zwłaszcza w postrzeganiu konfliktów zbrojnych i to już nie jest takie oczywiste ani pożądane przez cały świat. Zresztą, ja już pisałam, mnie jest tych ludzi zwyczajnie szkoda, a syty głodnego nigdy nie zrozumie. Z tej strony patrząc, to faktycznie przyjmowanie i pomoc uchodźcom jest moralnie pożądane. Tylko, że mamy doświadczenia innych krajów i trudno być na to ślepym. I jeszcze co do tego przyjmowania ich do Polski - nie bójcie się, oni wcale tak chętnie nie będą chcieli u nas zostać. Większość bardzo szybko znajdzie sposób, żeby się dostać do Niemiec albo do Szwecji. Widzieliście wypowiedź choćby jednego uchodźca, który by mówił, że bardzo by chciał do Polski? Jadą tam, gdzie mają już rodziny albo chociaż swoich rodaków. Polska to jest tylko przystanek i to taki, z którego chcą się jak najszybciej wydostać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
wilkolacek |
Dodany dnia 06.09.2015 19:31
|
![]() Postów: 1 Dom: SlytherinPunkty: 13 Ranga: Mugol Data rejestracji: 05.09.15 |
Osobiście nic nie mam do innych osób czy o pochodzenie chodzi, religie czy kolor skóry, ale nie jednak nie chciała bym żeby tacy uchodźcy odbierali mi miejsca pracy itp. Tak naprawdę skąd pewność kim oni są? Jakby nas jakieś zło spotkało w postaci wojny czy kataklizmu to ktoś by nam pomógł? Wątpię musieli byśmy sami sobie radzić i zapewne chować się po kanałach jak to nasi dziadkowie robili. Jeśli chcą to niech przyjadą sobie sami a nie masowo z pieniędzmi, dokumentami i czym tam można jeszcze, niech wynajmą sobie mieszkanie i normalnie poszukają pracy. Do takiego czegoś to bym nie miała pretensji, ale nie jeśli masowo "wpełzają" w kontenerach,tirach itp. do Europy. Nie mówię wspaniale to niektórzy nie mają, ale sorry nie jedna tutaj osoba zapewne też ma/miała problemy i nikt za nas ich nie rozwiąże. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Hufflepuff

Ravenclaw

Slytherin

Gryffindor