Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Wybory/Polityka
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 26.10.2015 09:56
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
Fakwes program to nie tylko obietnice wyborcze, ale także wskazanie kierunku w jakim partia chcę podążać. Nie wiemy nic o tym, jakie pan Kukiz i jego partia ma światopoglądy, nie wiemy w jakim stopniu chcą ingerowania państwa w gospodarkę, jakie mają plany na politykę międzynarodową. Dlaczego PiS i PO mają takie wyniki? Dla niektórych PO za dużo, dla innych PiS za dużo, ale jednak mają takie jakie mają? Bo lepszy diabeł znany. Bo chyba mało który wyborca PiSu uwierzył w ich obietnice wyborcze, bardziej skupili się: część na tym iż popiera ich wizję państwa Katolickiego, część na tym, żeby odsunąć od władzy PO, a część na tym, że nawet jeśli nie zgadzają się z ich poglądami na państwo to popierają ich wizję na politykę międzynarodową. I chociaż jestem przerażona wygraną PiSu (nie samą wygraną a jej skalą - władza absolutna plus prezydent) to wybór między PiS - Kukuz w celu dosunięcia PO to bardziej jestem w stanie zrozumieć tych co głosowali na znanych psychopatów niż nieznanych. Co do wysokich(jak na przegranych) wyników PO to tutaj też są plusy. Po pierwsze im więcej mandatów ma PO a nie mają inne, mniejsze partie, tym trudniej PiSowi będzie zdobyć większość konstytucyjną, bo zmiany jakie chcą tam wprowadzić nie są dobre. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 26.10.2015 10:45
|
![]() Postów: 99 Dom: RavenclawPunkty: 207 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 12.09.14 |
Czyli w skrócie chodzi o to, żeby zabrać bogatym, bo są za bogaci. Nie, chodzi właśnie o to, żeby firma nie chcąc oddać tych pieniędzy państwu, spożytkowała je na coś innego niż kieszonkowe dla prezesa. Wytłumacz to ludziom, którzy tyrają od rana do wieczora za marne grosze, że ratują naszą gospodarkę i tak jest dobrze. Może i nie znam się na ekonomii, ale to jest po prostu niedorzeczne. Może partia Razem niech skupi się na powiększaniu skali biedy, by PKB wzrosło ;D Inaczej, bo chyba źle to ujęłam. Jak rosną pensje głównie najbogatszych to gospodarka hamuje w dłuższym okresie. Jak rosną pensje najniżej opłacanych pracowników, to gospodarka rośnie. Dla gospodarki jest lepiej, gdy wzrastają głównie wynagrodzenia najniżej zarabiających i średniej klasy, a nie najbogatszych. I nie Razem to nie jest komuna, a socjaldemokracja, a to coś zupełnie innego. Razem nie mówi, że należy nierówności całkowicie zlikwidować, bo one są do pewnego stopnia dobre, ale wtedy, gdy ten najbiedniejszy widzi, że jak będzie pracować i się starać, to będzie wstanie kiedyś stać się jednym z tych najbogatszych. Jeśli ten biedny widzi, że choćby nie wiadomo ile tyrał, to i tak NIGDY nie będzie mieć tyle co Ci najbogatsi, to nierówności przestają być motywujące. Dla zobrazowania problemu prezes banku PKO SA zarobił w 2014 roku ponad 9 mln złotych. Każdy może sobie policzyć ile musiałby pracować, żeby zarobić taką kwotę. Dla ciekawych, osoba zarabiające 2 000 brutto, musiałaby pracować 375 lat, żeby zarobić 9 000 000 mln brutto. Idąc tym tokiem rozumowania, PiS ma poparcie, bo jest sensowny. Wcale nie dlatego, że ludziom znudziło się siedzieć po pas w gównie, więc dla odmiany chcą siedzieć po szyję. Różnica jest taka, że proponują podatek progresywny dla wyrównania nierówności tak jak radzą eksperci z Międzynarodowego Funduszu Walutowego. PiS coś majaczy, że da to i tamto, a jednocześnie chce obniżać podatki, więc chyba Bóg jeden wie z czego to chcą finansować. |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 26.10.2015 11:36
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
W Polsce nie ma w tej chwili klimatu dla lewicowych partii (chociaz ludzie to debile, bo PiS to gospodarcza lewica), bo one kojarzą się z poprawnością polityczną, imigrantami i rozdawnictwem. Te wyniki to bardzo wyraźny sygnał. Kompletnie nie popieram tego podatku dla najbogatszych, tak jak mówi Angelina, ta kasa poszłaby na "wydatki partyjne". Polakom trzeba mniej zabierać, a nie więcej dawać. Likwidacja Senatu, ograniczenie przywilejów i administracji - i kasa znajdzie się na wszystko. Prosty przykład, jak chora jest machina państwowa: muszę zrobić badania na prawo jazdy. Nie dość, że już mnóstwo zapłaciłam za ten przywilej prowadzenia pojazdu (pieniędzy i nerwow), to po zmianie przepisów muszę wykrwawić się na kolejne DWIEŚCIE ZŁOTYCH na badania (wcześniej było to około 70 złotych). Moja wycieczka: lekarz medycyny pracy-rejestracja-medycyna pracy-badanie krwi-medycyna pracy-okulista-medycyna pracy. Teraz jeszcze kolejny urząd i kolejne opłataty, a wszystko po to,żeby otrzymać dokument, na który już zapracowałam lata temu. CHORE. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 26.10.2015 12:28
|
![]() Postów: 99 Dom: RavenclawPunkty: 207 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 12.09.14 |
Polakom trzeba mniej zabierać, a nie więcej dawać. No właśnie Razem chce podnieść kwotę wolną od podatku do 12-krotności minimum socjalnego i tak zorganizować podatki, żeby nie zabierać tym najmniej zarabiającym. Nie obiecują, że coś Ci dadzą, np. że dostaniesz 500 zł na dziecko czy 200 zł na coś tam innego. Mówią, że im jesteś biedniejszy, tym mniej od Ciebie wezmą. A co z tą kasą zrobisz to Twoja sprawa. |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 26.10.2015 13:49
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mikasa, ale co to za różnica, czy lewica była godna, czy nie? Żaden wyborca się chyba nie spodziewał, że wybory wygra inna partia niż PiS. Chodzi o to, że w tym momencie nawet nie ma osoby w sejmie, która mogłaby przypominać o problemach osób, które mają lewicowe poglądy. Naprawdę uważacie, że parlament stworzony tylko z ludzi o jednakowych lub bardzo podobnych poglądach, to jest dobra sprawa? Może i nie ma klimatu na lewicę, nie wiem, ale nie wiem czy dziwna jest moja gorycz w momencie, kiedy nie mam żadnego reprezentanta w parlamencie. Dyskurs będzie cały czas szedł w jednym kierunku, w prawą stronę, a dla lewicowych wyborców nie zostanie jak zwykle zrobione nic. Rozumiem, że dla większości z Was sprawy światopoglądowe nie mają żadnego znaczenia, ale dla mnie rządy PiSu to jest po prostu dramat. Bo chociaż ostatnim razem, kiedy mieli władzę, miałam lat 14, to dobrze pamiętam jak było. Jasne, że jak ktoś jest konserwatywny i wierzący, to raczej płakał nie będzie, ale Kaczyński powiedział jasno, że cała reszta się sama wyklucza ze wspólnoty. Bo nie będzie myśleć tak jak on i jego partia. UE taka straszna, uciskała cały naród, odbierała wolność - zobaczymy jak wszyscy będą się fantastycznie czuli, jak ingerencja przez następne cztery lata wejdzie do życia prywatnego. Bo przerąbane nie będą mieli tylko ateiści i homoseksualiści, ale w dalszym rozrachunku każdy, kto będzie trochę odbiegał od normy wyznaczonej przez prezesa. Przecież on o tym jasno mówił. On będzie decydował, kto może się uważać za patriotę, a kto nie. Ministerstwo Kultury będzie ściśle nadzorowało sztuki, jakie będziemy oglądać w państwowych teatrach. Związki partnerskie znowu zostaną odłożone na bocznicę, bo przecież jedynie słuszne jest małżeństwo i posiadanie piątki dzieci. Myślicie, że naprawdę nie wycofają ustawy o in vitro? Że nie będą kombinować, jakby tu kogoś wsadzić do więzienia za dokonanie zabiegu? Z tych trzech przypadków możliwości dokonania aborcji też już nic nie zostanie. Kościół miał już dużo do powiedzenia za rządów PO, a teraz się to tylko pogłębi. Jasne, nikt mnie nie będzie zmuszał do chodzenia do kościoła, ale znowu jakiś biskup będzie decydował o moim prywatnym życiu. Tak się teraz wszyscy śmieją z tej paniki, a serio, poczytajcie sobie o tym, co się działo 8-10 lat temu. O tym co robił Kamiński, o tym, że trzeba było uważać na słowa. Platforma to złodzieje, jasne, sama na nich nie głosowałam. Ale nikt mi przynajmniej nie mówił jak mam żyć i w co wierzyć. Teraz ja się mam wstydzić za to, że nigdy nie oceniałam drugiego człowieka przez pryzmat tego, ile zdrowiasiek w tygodniu odmawia? Mam się wstydzić tego, że chciałabym żyć po europejsku, a nie na poziomie Ukrainy? W tym kraju naprawdę, jak ktoś ma odrobinę bardziej zachodnie myślenie, nie ma czego szukać. Przez ostatnie trzy lata zmieniło mi się podejście do Polski, z której wcześniej chciałam uciekać. A teraz znowu się okazuje, że moja ojczyzna przestaje być krajem dla mnie. Myślę, że mam prawo, tak samo jak miliony ludzi, czuć się wściekła i rozgoryczona. Zwłaszcza, że od wyborów nie minął rok, tylko jeden dzień. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 26.10.2015 14:27
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Nie, chodzi właśnie o to, żeby firma nie chcąc oddać tych pieniędzy państwu, spożytkowała je na coś innego niż kieszonkowe dla prezesa. Dalej chodzi o to samo. Żeby pieniądze nie trafiły do bogatych, bo wtedy będą za bogaci. W moim odczuciu to jest po prostu rozbój. I nie ma dla mnie znaczenia, ile osób tyle zarabia, to po prostu pachnie komuną. Zresztą jak już mówiłam, we Francji wprowadzenie tego podatku nie zakończyło się sukcesem. ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 26.10.2015 16:26
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Fuerte, żeby nie było, światopoglądowo jestem lewicowa (z wyjątkiem imigrantów, ale popieram związki partnerskie, in vitro, prawo do aborcji i te sprawy, zresztą chyba kiedyś już się wymieniłyśmy poglądami), ale po prostu staram się znaleźć przyczynę tak jednolitego parlamentu. A moje stanowisko co do podatku dla bogatych pozostaje niezmienne - NIE, NIE, NIE. Bogaty da pracę, a państwo zasiłek, tyle że jeszcze po drodze te pieniądze zostaną przejedzone. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 26.10.2015 16:51
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
Dla mnie ta Polska Razem to jakaś kpina i żaden argument niestety mnie nie przekonał. Fakt, że gospodarczo poglądy mam bardziej prawicowe (chociaż oczywiście bez przesady), jednak ten cały podatek to po prostu kwintesencja głupich pomysłów komuny. Ale 75% podatku miałoby się płacić dopiero od nadwyżki powyżej 500 tysięcy. Innymi słowy trzeba by najpierw zarobić ponad 500 tys., żeby się na niego załapać. Jak zarobisz 600 tys. w ciągu roku, to 75% płacisz od 100 tys. nadwyżki. O ile mnie pamięć nie myli, wprowadzenie takiego podatku doprowadziło do tego, że bogate spółki we Francji po prostu wyniosły się zagranicę. Więc to nie działa tak, jak piszesz - że niby się zastanowią czy dawać podwyżkę prezesowi. Zacznijmy od tego, że jak oni będą chcieli mu dać odpowiednią ilość kasy to i tak dadzą. Bo nie po to ktoś jest prezesem banku, żeby zarabiać ile przeciętny Polak. A jak spółka inwestuje swoje pieniądze to jest jej prywatna sprawa. Warto też zaznaczyć, że wraz ze wzrostem wynagrodzenia wzrasta też presja, odpowiedzialność. Dlatego sorry, ale nie ; ) Spółka wcale nie zastanowi się dwa razy, czy dać podwyżkę prezesowi. Ona się wyniesie do kraju z niższymi podatkami, a prezesowi da kasę tak czy inaczej. Podatek progresywny oczywiście ma rację bytu, bo wiadomo, że więcej może zapłacić osoba więcej zarabiająca. Ale to powinno mieć ręce i nogi. Niestety nawet obecnie to jest skandal, ile państwo nam zabiera - jak ktoś zarabia powyżej 5 tysięcy to ściągają mu prawie pół wypłaty. To jest sprawiedliwość? Że jak ktoś ciężko od wielu lat pracuje, uczył się rzetelnie od podstawówki ma teraz bulić kasę na osoby, które wolały sobie bimbać przez całą młodość? 42 tysiące miesięcznie to nie jest jakaś kasa z kosmosu. gdy ten najbiedniejszy widzi, że jak będzie pracować i się starać, to będzie wstanie kiedyś stać się jednym z tych najbogatszych. No i teraz właśnie tak jest. Wbrew temu co sobie Polacy narzekają, serio jak ktoś jest najbiedniejszy to przy odrobinie kreatywności i ciężkiej pracy może być w klasie średniej, a jeśli jest jeszcze do tego super uzdolniony to nawet śmiało niech startuje do najbogatszych. Chociaż tak na serio to dla mnie szczerą głupotą jest porównywanie swoich zarobków do ludzi najbogatszych w Polsce. Bo niestety, ale często gęsto ci najbogatsi są po prostu o wiele bardziej uzdolnieni od innych... albo są dziećmi tych lepiej uzdolnionych, ewentualnie są złodziejami (ale tutaj żadne podatki niczego nie zmienią). Chodzi o to, że w tym momencie nawet nie ma osoby w sejmie, która mogłaby przypominać o problemach osób, które mają lewicowe poglądy Fuer, ale przecież prawica też nie ma żadnej reprezentacji w Sejmie. No i nie wpadajmy też w przesadę z tym PiSem, przecież oni już raz rządzili i w zasadzie niespecjalnie coś się zmieniło. W niektórym aspektach było nawet lepiej niż za PO. Dla mnie to trochę siejesz panikę z tym cenzurowaniem sztuk teatralnych czy decydowaniu przez biskupa o twoim życiu prywatnym. Po pierwsze mamy jeszcze takie coś jak Konstytucja i dopóki jej PiS nie zmieni, to mogą sobie co najwyżej pierdzielić z ambony. Że temat homoseksualistów czy innych lewicowych spraw zejdzie na dalszy plan to wiadomo. Tylko że dla mnie ratować najpierw trzeba gospodarkę, a dopiero potem zajmować się innymi sprawami. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 26.10.2015 17:02
|
Ja dzisiaj pierwsze co usłyszałam to rozmowę w kolejce w piekarni. Dwóch dorosłych facetów i gadają tacy przerażeni, że teraz ich wytargają o szóstej rano z łóżek. Sorry, ale to jest już śmieszne. Czytałam skrócony program Razem i praktycznie z niczym się nie zgadzam, ich gospodarka sprowadza się do tego, że państwo wie lepiej, co zrobić z Twoimi pieniędzmi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mattitjah |
Dodany dnia 26.10.2015 20:20
|
![]() Postów: 44 Dom: GryffindorPunkty: 130 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 24.10.15 |
Witam! Po tych wyborach można zauważyć jedną zmianę jaka zaszła w polskiej polityce. Otóż partia lewicowa mająca swoje korzenie w PRL-u nie dostała się do sejmu co świadczy o tym gdzie Polacy mają ich beznadziejną politykę =D |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 26.10.2015 23:17
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Polska Razem i Razem, to dwie różne partie ;p. No i tu nie chodzi o to, co ja sobie sieję, a co nie, ale o to, co mówią posłowie tej partii. Zabijcie mnie, ale nie przypomnę sobie co to był za program, w którym ta kobieta o tym mówiła, ale po prostu wystrzeliła z tekstem, że PiS będzie decydował w pełni o tym, jakie treści kulturalne będą się pojawiać w obiegu. Przedstawiciele innych partii na nią naskoczyli, bo sami byli w szoku, co ona wygaduje. Poza tym serio, ja nie będę nikogo przekonywać, wystarczy poczekać kilka miesięcy na to, co się będzie działo. PO podobno sprzedawała Polskę Brukseli, PiS będzie sprzedawał Kościołowi. Wielka mi różnica d; ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 26.10.2015 23:26
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Z jednej strony smutek, bo Korwin nie wszedł, ale z drugiej radość, że PO przegrała, i Zjednoczona Lewica nie weszła ^^ Ci, którzy Kukizowi wróżyli katastrofę teraz pewnie dwa razy pomyślą zanim coś napiszą. Jest jak jest, takie prawo demokracji. Goodbye Lenin ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mattitjah |
Dodany dnia 27.10.2015 08:12
|
![]() Postów: 44 Dom: GryffindorPunkty: 130 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 24.10.15 |
Ogólnie rzecz biorąc cieszy mnie doskonały wynik polskiej prawicy, a jeszcze bardziej cieszy mnie porażka lewicy. =D Aczkolwiek z tym Kukizem to bym się zastanowił. Pół jego partii to ludzie, którzy z polityką mają tyle wspólnego co krzesło elektryczne z fotelem. Startował od niego m.in. producent filmów pornograficznych. Poza tym mówi on, że jego partia jest antysystemowa, a przecież startowało w niej wielu polityków, którzy kiedyś tworzyli dawny system w partiach takich jak PIS czy PO. Chyba jedynymi prawdziwymi antysystemowymi politykami na jego listach są działacze Ruchu Narodowego, których niestety nie było zbyt dużo na jego listach. :/ |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 27.10.2015 08:43
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
Moje reakcje po oficjalnych wynikach: Wielka ulga bo Korwin nie wszedł. Smutek bo PiS pewnie będzie rządził samodzielnie, a to przy prezydencie z ich partii oznacza pełną władzę no i... mogą robić co chcą a to z lekka przerażająca wizja. No ale to tylko 4 lata, oby tylko skutki zmian i rozdawnictwa jakie obiecali, nie ciągnęły się za nami latami bo będzie ciężko (piszę to nie jako osoba pełna niechęci do tej partii ale jako ekonomistka). Batalionie mój Ty (nie)drogi, może i Kukiz wszedł, jako 3, ale przypominam, że w zeszłych wyborach, pan Palikot też dał radę. Też na trzecim miejscu. Chyba nie muszę przypominać jak skończył prawda? Ani że niczego nie dał rady zrobić. A miał jakiś tam program Pan Kukiz nawet niczego nie zamierza robić, bo przecież nie ma żadnych planów, żadnego programu, do tego większość jego posłów to osoby (jak to wyżej ładnie napisano) :Aczkolwiek z tym Kukizem to bym się zastanowił. Pół jego partii to ludzie, którzy z polityką mają tyle wspólnego co krzesło elektryczne z fotelem. ![]() Startował od niego m.in. producent filmów pornograficznych. Poza tym mówi on, że jego partia jest antysystemowa, a przecież startowało w niej wielu polityków, którzy kiedyś tworzyli dawny system w partiach takich jak PIS czy PO. Heh z tymi byłymi działaczami PiSu czy PO to się ładnie nazywa: hipokryzja. Ale z producentem filmów dla dorosłych może być ciekawie Koleś może się inspirować niektórymi układami :lol: filmik z p. Kaczyńskim, p. Macierewiczem i Beatką by mógł mu się sprzedać ![]() A, ja rozumiem jak ktoś narzeka na PO, bo złodzieje, bo afery, ale czy ktoś serio wierzy, że PiS, czy jakakolwiek inna partia nie będzie robić tego samego? oby tylko się nie okazało, że na większą skalę (tym bardziej, że PiS teraz ma pełną władzę).Smuci brak lewicy z jednej strony, z drugiej cieszy porażka Millera. To ten człowiek, plus inni z jego "pokolenia" zaszkodzili i wpłynęli na obecny wynik. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja staram się klecić słowa aby była w tym finezja. Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze aby nie popaść w wieczna nędzę. Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą, nie chciałam aby osoba z miasta zginęła. Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana. Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa, mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa. Rozkazali głosować wbrew mojej woli, musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli. Swojego słowa bronić miałam zacięcie, najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina, głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina. Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić, szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa To z trzech części całość misternie złożona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi Zielonym długim poddupcem połączona A każdy człon tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do życia powołanego Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona A zabawna tak, że aż strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedtyłcze <3 Ołtarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Męski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogląda, Lecz na tyłek wciąż spogląda. Na nic próby oderwania Wzroku od słodkiego drania, Uśmiech jego mówi wiele Aż mam ciarki na całym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała, bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja. Refren: Chwała Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomość TVD największą masz! Chwała Ci, nasz pierniczku! Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród. Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud. Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś! Refren. Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie, lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla. Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - łosiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Bruja |
Dodany dnia 27.10.2015 14:50
|
Dalej chodzi o to samo. Żeby pieniądze nie trafiły do bogatych, bo wtedy będą za bogaci. Tak, chodzi też o to, żeby bogaci nie byli nadmiernie bogaci i nie skupiali w swoich rękach większości PKB, bo jak pokazuje raport Międzynarodowego Funduszu Walutowego w dłuższej perspektywie jest to szkodliwe dla gospodarki. Bo nie po to ktoś jest prezesem banku, żeby zarabiać ile przeciętny Polak. A jak spółka inwestuje swoje pieniądze to jest jej prywatna sprawa. Warto też zaznaczyć, że wraz ze wzrostem wynagrodzenia wzrasta też presja, odpowiedzialność. Tylko, że pensje prezesów banków są tak wysokie, że nie mają niewiele wspólnego z faktyczną wartością ich pracy. Bo ja się zgadzam, że powinni zarabiać więcej niż przeciętni Polacy i tego nie kwestionuję, ale serio ponad 9 mln rocznie? 375 razy więcej niż przeciętny obywatel? Poza tym są przecież zawody, gdzie praca też jest stresująca, np. lekarz. Praca tego bankier jest serio tak dużo bardziej stresująca niż praca człowieka, który ratuje ludzkie zdrowie i życie? Albo inżynier, który też nie zarabia takich koksów jak prezes banku, i jest odpowiedzialny za to, żeby zbudować coś co się nie zawali pod ludźmi ani na ludzi, to ma niby mniej stresującą pracę? Co do tego, że podatki tak straszliwi odstraszają przedsiębiorców. Jak pokazuje przykład Danii czy Norwegii, gdzie podatki są wysokie, jest to nie prawdą. Dania i Norwegia okazały się bardziej przyjazne biznesowi według Banku Światowego niż kraje dużo bardziej liberalne jak Stany czy Wielka Brytania, gdzie podatki są niższe. http://www.doingb...g/rankings Magazyn Forbes też uważa Danię i resztę Skandynawii za dobre miejsce do prowadzenia biznesu. http://biznestuba...nu-forbes/ Jak widać wysokie podatki w Dani, jakoś biznesowi nie przeszkadzają aż tak bardzo. No i teraz właśnie tak jest. Wbrew temu co sobie Polacy narzekają, serio jak ktoś jest najbiedniejszy to przy odrobinie kreatywności i ciężkiej pracy może być w klasie średniej, a jeśli jest jeszcze do tego super uzdolniony to nawet śmiało niech startuje do najbogatszych. Chociaż tak na serio to dla mnie szczerą głupotą jest porównywanie swoich zarobków do ludzi najbogatszych w Polsce. Bo niestety, ale często gęsto ci najbogatsi są po prostu o wiele bardziej uzdolnieni od innych... albo są dziećmi tych lepiej uzdolnionych, ewentualnie są złodziejami (ale tutaj żadne podatki niczego nie zmienią). Tak w Polsce można wejść do 10% najlepiej zarbiających, nie twierdzę, że jest to niemożliwe. Acz trochę przykre jest to, że według danych Ministerstwa Finansów wystarczy zarabiać jakieś 5600 brutto (czyli około 3600 netto) i już zarabiasz lepiej niż 90% Polaków. I nie przeczę, że są w śród bogatych jednostki uzdolnione, to niekoniecznie są bardziej uzdolnieni, między innymi to wskazują w tym raporcie, który zalinkowałam wcześniej. Niestety, ale ważną rolę mają odpowiednie znajomości, plus to czy rodzice byli bogaci, jeśli tak, to mieli lepszy start w życiu. Żeby takie rzeczy jak status materialny rodziców czy odpowiednie znajomości miały mniejsze znaczenie, potrzebne są niskie nierówności społeczne. Im mniejsze nierówności w dochodach, tym większa mobilność społeczna. Obecnie największą mobilność społeczną ma Skandynawia. Natomiast Wielka Brytania i USA wypadają słabo i w zasadzie wypadają lepiej tylko od takich państw jak Chiny, Brazylia czy Peru. http://www.brooki...tion/2.jpg Na wykresie widać, że im większe nierówności w dochodach, tym większe nierówności społeczne. Nie mówię, że w Polsce jest z tym bardzo źle, ale chyba mamy ambicje, żeby było lepiej, a nie gorzej. |
|
|
|
RazorBMW |
Dodany dnia 27.10.2015 15:21
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 561 Dom: HufflepuffPunkty: 3368 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 30.08.07 |
batalion_88 napisał(a): Ci, którzy Kukizowi wróżyli katastrofę teraz pewnie dwa razy pomyślą zanim coś napiszą. Spoookoooojnie, zobaczymy za roczek czy Kukiz będzie miał coś do powiedzenia oprócz JOWów i "****a systemu". Już jest w systemie. Goodbye Lenin ![]() Pretensje miej do nie tyle lewicy, co do podstarzałych lamusów rządzących partią (elo Miller). Sami się wykończyli, zresztą i tak byli planktonem w poprzednich latach. Kooorwin, TRADYCYJNIE JUŻ, pokazuje, że jest niezłym publicystą i politycznym kretynem. JKM jest jak piękna dziewczyna... .... która ma HIV. I, mniszku, możesz mówić cokolwiek chcesz, faktów nie zmienisz. Kukiz czy Petru robią 2x lepszy wynik niż JKM a nie siedzą 20 lat w polityce. Beka, co nie? Zandberg tak samo. Doskonale wiesz, czemu się tak dzieje. Sukces tego gościa polegał na tym, że jest kimś nowym i dla wielu niesplamionym. Coś jak Kukiz, pomijając że Zandberg nie śpiewał w Piersiach. PiS to głównie uberżelazny elektorat który zapewnił wygraną. Elektorat, który jest mega zdyscyplinowany. To ten elektorat wygrał im wybory. A że PiS obecnie MUSI robić tak, by nie popełnić błędów z lat 2005-2007, gdzie Kaczyński za bardzo chciał dorwać się do władzy uwalając przy tym Marcinkiewicza... PiS ma WSZYSTKO i jak spieprzą coś - to wymówek w stylu weta prezydenckie itp. już nie będzie. Tzn będą: som na poczontku drogi onej!111, PO zostafiło zrUjnowany kraj!!1111 Potem będzie standardowo: dalej będzie tak, że po wprowadzeniu na PROOOSTOOM ONOM trzeba kolejnych 4 lat na wprowadzenie zmian przez PiSowców. Po kolejnych 4 latach już się tak nachapią, że będą mieli wywalone jak PO teraz, a społeczeństwo zdąży zapomnieć jakie badziewne było PO więc zagłosują na nich jako znak sprzeciwu i chęć zmiany. Klasyk przecie, bo polskie społeczeństwo ma słabą pamięć, jakieś... ~4/5 lat max. Szczególnie, że PO mocno się osłabiło (bo bez Tuska oni nie istnieją - to on ciągnął tę partię). Jak nie lubię PiSu to ostatnie lata rozegrali GENIALNIE. Wielka kampania by zmienić postrzeganie Korwina? nie ma takiej możliwości. Jarek już wie, że tego się nie przeskoczy, dlatego teraz 2 razy z rzędu rozwalił sobie Platformę przy użyciu Dudy i Szydło, o których niedawno nikt nie słyszał. Tak się robi politykę, panie Korwin-Mikke. Oczywiście, PiS będzie bacznie obserwowany, zobaczymy, jak rozegrają ruchy, natomiast to proste - populizm + schowanie do szafy Antoniego i Jareczka. A inna sprawa, że Jareczek będzie sterował partią i np. polityką zagraniczną z tylnego fotela. Magia, idealna okazja dla PiSu oraz Kaczyńskiego, który bardzo lubi władzę, aczkolwiek potrafi też uczyć się na błędach.. Petru bez żadnych skandali, pewność siebie, opanowanie, oczywiście dobra reklama w telewizorku i jest sejm, Kukiz bez żadnego pomysłu, z jakimiś ogólnymi hasłami typu 'musimy zmienić Polskę' trochę pokrzyczał, ale też bez głupich wypowiedzi = BANG - jest sejm. Tak się to robi. JKM się starzeje i jego prime-time minie, szczególnie że, jak pisałem wcześniej - jego fanbase to lajki na FB i internet, a tutaj sporo kuców nie poszło do wyborów i teraz płacz? Teraz kucyki obwiniają samych siebie JKM ma mega niestabilny elektorat (TAK!) który później wyrasta, zresztą, Kath podawała na SB drzewko, które... no, wiadomo, jak było z JKMem.I, jak już pisałem - jest polityczną niemocą, która zamiast PROSTYCH hasełek jak Kukiz to daje jakieś skomplikowane przykłady, a tego ludzie NIE chcą. Vide Kukiz. Niby tak JKM chce, tylko potem jest płacz że jest mniej niż 5%. Odbij to, mniszq. ![]() ![]() ![]() ![]() Mikołaj Święty wielu przyjaciół posiadał Wielu walniętych, jednego wiernego miał Skrzata wspaniałego, zawsze zaufanego Zgryzika onego, zaiste rozrywkowego Umilacza czasu, pracownika wybitnego Co zawsze w potrzebie rozweseli... A i pomoże na Pomorzu, również tym po kądzieli. The enemy is among us The enemy is among us And nobody is doing anything about it They don't care So we had to take matters into our own hands A WORLD NOT OF MY MAKING YET A WORLD OF MY DESIGN SO STRANGE AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 27.10.2015 16:03
|
Wiecie, co mnie wkurza? Że głosując na partię, która nie wchodzi do Sejmu, głosujesz na zwycięzcę, czyli głosy na Korwina przeszły na PiS. JAKIM CUDEM TO JEST W OGÓLE LEGALNE? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alette |
Dodany dnia 27.10.2015 16:30
|
![]() Pochwały: 18 Postów: 7186 Dom: HufflepuffPunkty: 59643 Ranga: Poziomka! <3 Data rejestracji: 29.03.09 |
No to teraz ja ![]() No i tu nie chodzi o to, co ja sobie sieję, a co nie, ale o to, co mówią posłowie tej partii. Zabijcie mnie, ale nie przypomnę sobie co to był za program, w którym ta kobieta o tym mówiła, ale po prostu wystrzeliła z tekstem, że PiS będzie decydował w pełni o tym, jakie treści kulturalne będą się pojawiać w obiegu. Przedstawiciele innych partii na nią naskoczyli, bo sami byli w szoku, co ona wygaduje. Poza tym serio, ja nie będę nikogo przekonywać, wystarczy poczekać kilka miesięcy na to, co się będzie działo. Dla mnie to wciąż sianie paniki. Przekręty i różne STRASZNE rzeczy miały miejsce za rządów każdej z partii i to bez względu na jej światopogląd. Że ta banda z PiSu to są wariaty to każdy wie. Ale sama stwierdziłaś, że PO sprzedało nas Brukseli, PiS odda Kościołowi, lewica pewnie też znalazłaby kupca, to samo tyczy się prawicy. Jak będzie gorzej, to się zmieni władzę, a jak będzie bardzo źle, to znowu skrócą im kadencję i tyle. A, ja rozumiem jak ktoś narzeka na PO, bo złodzieje, bo afery, ale czy ktoś serio wierzy, że PiS, czy jakakolwiek inna partia nie będzie robić tego samego? oby tylko się nie okazało, że na większą skalę (tym bardziej, że PiS teraz ma pełną władzę).Wiesz, ja tam uważam, że okazja czyi złodzieja, więc PiSaki też będę kraść Jednak POludki robili już to bezczelnie, nawet nie próbując stwarzać pozorów. A to znaczy, że mają swój naród za debili. Bo ja się zgadzam, że powinni zarabiać więcej niż przeciętni Polacy i tego nie kwestionuję, ale serio ponad 9 mln rocznie? 375 razy więcej niż przeciętny obywatel? Poza tym są przecież zawody, gdzie praca też jest stresująca, np. lekarz. Och ja się zgadzam, że praca lekarza jest wybitnie ciężka. Tak samo dla mnie 9mln rocznie to ogromna suma... ale to jest właśnie gospodarka wolnorynkowa. Kiedy w coś inwestujesz dużo, dostajesz też dużo. Weź też pod uwagę, że im wyżej wleziesz, z tym większym hukiem spadniesz. Innymi słowy im więcej masz kasy tym większa jest twoja perspektywa długów. To samo w sobie jest ogromnym stresem, bo z długu na kilka milionów ciężko się wycackać. Co do tego, że podatki tak straszliwi odstraszają przedsiębiorców. Jak pokazuje przykład Danii czy Norwegii, gdzie podatki są wysokie, jest to nie prawdą. Dania i Norwegia okazały się bardziej przyjazne biznesowi według Banku Światowego niż kraje dużo bardziej liberalne jak Stany czy Wielka Brytania, gdzie podatki są niższe No ale mamy też przykład Szwecji, gdzie Ikea się wyniosła, to samo tyczy się Francji, gdzie chociażby carrefour się wyniósł. Poza tym Norwegia czy Dania to zupełnie inny świat, tam dużo płacisz, ale też dużo dostajesz. Mało tego - oni mają świetnie wypracowany grunt dla gospodarki, bo to są kraje bogate. Co więcej - o tym, czy kraj jest przyjazny dla biznesu, nie decydują tylko podatki, ale również mnóstwo innych czynników (chociaż wiadomo, że ten jest ważny). Nawet w podanych przez ciebie przykładach z innych stron internetowych - w przypadku Dani wzięto pod uwagę zaawansowanie technologiczne czy niski poziom korupcji. Czyli coś, czego w Polsce nie ma i na razie nie będzie. Podsumowując - może wysokie podatki przy takich krajach jak Dania czy Norwegia nie niszczą doszczętnie przedsiębiorczości, bo oni mają mnóstwo innych zalet. Polska takich zalet nie ma, więc podatek progresywny tylko wytrzepałby naszych polskich bogaczy z kraju. A to wcale nie jest zjawisko dobre. Tak w Polsce można wejść do 10% najlepiej zarbiających, nie twierdzę, że jest to niemożliwe. Acz trochę przykre jest to, że według danych Ministerstwa Finansów wystarczy zarabiać jakieś 5600 brutto (czyli około 3600 netto) i już zarabiasz lepiej niż 90% Polaków A ja bym chętnie sprawdziła, na podstawie czego stworzono te statystyki. Kooorwin, TRADYCYJNIE JUŻ, pokazuje, że jest niezłym publicystą i politycznym kretynem. JKM jest jak piękna dziewczyna... która ma HIV. Razor, jak dla mnie to ty prowokujesz i tyle. Nie rozumiem tego twojego nastawienia do Korwina. Fakt, że nie jestem jego fanką i czasami mam ochotę ukręcić mu głowę, kiedy włączy mu się ten "protokół 1%", ale to nie zmienia faktu, że w wieku sprawach mówi mądrzejsze rzeczy niż wszyscy pozostali politycy. Ktoś taki jak on mówi istnieć dla równowagi i właśnie dlatego chciałabym mieć go w Sejmie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazui <3 ![]() W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój. Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3 Za siedmioma górami, za siedmioma lasami Żył sobie Racław z rycerzykami. Wielu ich tam było, innej maści każdy, Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny, Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie, Rozpalający serce niemal każdej kobiecie, Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary, Którą owładnęły miłości jego czary I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą... Ale koniec historii! Nie za to mi płacą. Wracając do Lagary, żyła tam Liliana, Która, chociaż nieporadnością owiana I znana w otoczeniu z niechęci do koni, Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni. Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia. Mając u swego boku Gaję, Aarona, Fomę i Milana, a przed sobą zadanie, Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie. Jednak Racława niestety przy nich nie było, A szkoda, bo to by się lepiej skończyło. Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie, Doprowadził ich całych do kapitana, Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana, Który miał przy sobie ogiera wspaniałego, Nawet dla stajennych nieprzyjemnego, Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało Jedynie zgrabne, Racławowe ciało... Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni? I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni? Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem? Potwornym ogierem wraz z jego panem? Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany? Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy? Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie. Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie, Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie O Racławie i jego kochanej niewieście. Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this... ![]() ![]() ![]() Lista ficków, które przeczytałam i polecam Miniaturki "Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter "Czterdzieści pięć" Barloma "Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce "Przemyślenia" Wileny Romus Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte "Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest "Glizdogon" Nieoryginalnej "Las mnie wzywa" Klaudek884 "***" Zirael Serie "Trudny wybór" Penelope "Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny "Proszę, powiedz moje imię" Only Dream "Między wierszami" Fuerte Drabble "Znalezisko" Ann "Miłość" Wioletty "Bogini" ulki_black_potter Poezja "Feniks" Wileny Romus "Na chwałę! Na honor!" Ann "Zwariował!" Wileny Romus "Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann ![]() "Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon ![]() Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki. Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine ... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 27.10.2015 16:37
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
ale to nie zmienia faktu, że w wieku sprawach mówi mądrzejsze rzeczy niż wszyscy pozostali politycy. To też nie zmienia faktu, że WIĘKSZOŚCI spraw gada totalne bzdury, no i generalnie powinien się leczyć...Mikasa, taka jest ordynacja wyborcza od 2002 roku i od tamtej pory nikomu ona nie przeszkadzała ;p Jasne, faworyzuje zwycięzcę wyborów, no ale w końcu to ta parta zdobyła najwięcej głosów, to i zasłużyła na najwięcej mandatów. Najlepiej gdyby próg wyborczy obniżyć jeszcze bardziej, wtedy mielibyśmy totalną różnorodność w Sejmie ;p ![]() Always ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 27.10.2015 16:44
|
Losiu, no super, to ktoś sobie wziął MÓJ DEMOKRATYCZNY GŁOS i oddał go komuś, na kogo NIE GŁOSOWAŁAM. Nie ma problemu, w ogóle. A tak poza tym, to partia Korwin nie składa się tylko z Korwina, takie przypomnienie. Ja bardzo żałuję, że ich nie ma, bo zgadzam się z ich poglądami gospodarczymi, no i są głośno przeciwko imigrantom, a przydadzą się nam tacy już niedługo. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka

Gryffindor

Ravenclaw

Slytherin

Hufflepuff

oby tylko się nie okazało, że na większą skalę (tym bardziej, że PiS teraz ma pełną władzę).