Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
01.05.2026 21:32
u mnie 19 w lipcu. chora akcja

Harrych świąt!
29.04.2026 10:56
Shanti Black, naprawdę mamy podobny staż? Wydawało mi się, że jesteś HPnetowo znacznie starsza ode mnie Wstydniś

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
27.04.2026 19:58
mi stuknie 12 w lipcu Duże oczy spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię Wstydniś

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Który film najlepszy?
jedyny
Pierwsze dwie części były bajeczkami dla dzieci, trzecia przez wzgląd na zmieniacze czasu tak jak i książka była naiwan i przeciętna. Dwie pozostałe były "bardzo" mroczne i presadnie rozreklamowane. :smilewinkgrin:
Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?

smith
Najlepszy według mnie na pewno jest Zakon Feniksa efekty i nie wiem ma cos w sobie :) szczególnie te retrospekcje :) fajnie wyszły hehe po nim na pewno Czara Ognia...najbardziej mroczna..ale nie ma co sie dziwic, wkoncu reżyser thillery kręci :) a pierwsze 3 hmm za bardzo dziecinne

Chackster
HP i Czara Ognia jest prawie tak dobra jak Więzień Azkabanu :D We "Więźniu" rządzą przede wszystkim ujęcia z hipogryfem w roli głównej, scena lotu nad powierzchnią jeziora to coś, czego się nie zapomina, podobnie jak akcja z Syriuszem i Dementorami :D Aktorzy pozbyli się "drewna" z poprzednich cześci i grają tak naturalnie, ze przyjemnie się ich ogląda :)
Z kolei "Czara" jest najbardziej widowiskowa - pod względem wizualnym zostawiła w tyle nawet "Komnatę tajemnic" a to głównie dzięki najlepiej zanimowanemu smokowi w historii kina :D
Jeden umarł z przyczyn naturalnych. Sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

R. A. Salvatore, Ojczyzna

nimfadora21
Najbardziej podobało mi sie w piątej części HP jak uciekają z sali przepowiedni, a za nimi wszystko sie wali i jeszcze dwie sceny; jak Voldemort walczy z Dumbledorem, jak ginie Syriusz. Nie podoba mi sie sam fakt, że Syriusz umiera, ale grafika, efekty specjalne. 3 HP też była niezła. Ogólnie wszystkie filmy z serii HP są THE BEST, ale nic nie przewyższy książki.
moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-)

http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img]

Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią
Ulubiony aktor: Rupert Grint
Ulubiona aktorka: Emma Watson
Wymarzona miotła: PiorunxxD
Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki
Ulubiony nauczyciel: McGonagall
Patronus: Kot
Animag: Sarna
Dom: Gryffindor
Ulubiony kolor: niebieski, złoty

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg
img.userbars.pl/14/2773.gif
i32.tinypic.com/9hl6hw.jpg

Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej!

rskar
Najlepszy "Zakon". Najlepsze jest jak Fred i George Weasley'owie wpuszczają do Wielkiej Sali fajerwerki podczas S.U.M.ów. Umbridge wtedy tak dziwnie patrzy. To jes zabawne. Później jeszcze fajnie wyglądają fajerwerki i duże, błyszczące W.

Prefix użytkownikamimid
Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Jeden z najlepszych filmów. Praktycznie wszystkie postaci, z Hermioną na czele były bardzo fajnie przedstawione. Jednak strasznie nie podobał mi się dubbing, a głos Draco był nie do zniesienia^^.

Harry Potter i Komnata Tajemnic

Najciekawsza ekranizacja zaraz po WA. Tylko, że ta część średnio mi się podobała, więc i film odbierałam trochę gorzej. Lockhart był dość zabawną ale i wkurzającą postacią. Swoją drogą... Mi jego wygląd się nie podobał xP.

Harry Potter i Więzień Azkabanu

Mi, tak jak wielu innym osobom ta część podobała się najbardziej. Nie mam co wymieniać, bo naprawdę wciągnął mnie ten film xP. Na dodatek Potter wyglądał dobrze, co jest naprawdę nie spotykane^^.

Harry Potter i Czara Ognia

Tutaj akurat nie mogę powiedzieć zbyt wiele, bo oglądałam ten film tylko raz i to dość dawno. Nie pamiętam praktycznie nic.

Harry Potter i Zakon Feniksa

Rewelacja? Nigdy w życiu nie nazwałabym tak tego filmu. Kompletne dno? Też przesada. Nie można powiedzieć, że mi się podobał, ale miał fajne fragmenty. Jednak nic szczególnego, a był tak promowany... Zresztą jak każdy inny^^.

Edytowane przez Prefix użytkownikamimid dnia 28.08.2008 17:22

niezapominajka
Mi najbardziej podobała się "Czara Ognia" - bardzo często do niej wracam. Według mnie jest najciekawiej zrobiona. Lubię też "Komnatę Tajemnic" - Bazyliszka, latający samochód, pająki... :)
images43.fotosik.pl/6/e40901a05c96d232.jpg

Mana
Zgadzam się.Książe Półkrwi to najlepsza część filmu moim zdaniem. Jak oni idą po tego harkruksa jak Dumbledore umiera...świetna część. Chociaż po przeczytaniu ostatnie części Insygni Śmierci, niecierpliwie czekam na wersję filmową.

Prefix użytkownikaAlette
Hm... bardzo lubię ostatnią część. Pomijając kilka scen, całość prezentowała się w porządku. No gdyby nie Daniel, który swoją osobę psuje mi całą zabawę. Ale jako, że ten aktor pojawia się w każdej z części, to nie może być to minusem filmu ;<
Poza tym lubię "kamień filozoficzny"... tal z sentymentu. To chyba jedyna z części, która w pełni oddaje klimat w książce.

Nie zniosę "Księcia Półkrwi". Nie zniosę i już. Tam Daniel przerósł samego siebie, a pojawiająca się wszędzie Bonnie zabija mnie w wyjątkowo okrutny sposób.

Toć tyle.
web.archive.org/web/20170527063436im_/http://i61.tinypic.com/n1qk3n.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najfanfick2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najffalette.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/fanfick.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_fanficka.png
www.harry-potter.net.pl/images/najsympatyczniejszy_uytkownik.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_ff.png

66.media.tumblr.com/df7ff26a042721958add2f4d66811db3/tumblr_oc3zx5Nkcc1toyrsho3_1280.jpg

Kazui <3

78.media.tumblr.com/67e397cafbea681870d2cef222f21aa0/tumblr_os4igq7Fwu1s8gfjqo1_500.gif

W zasadzie lepiej tkwić w słodkiej niewiedzy. Umiejętność braku myślenia i brak odczuwania tego braku, w połączeniu z brakiem myślenia o myśleniu i przekonaniem, że się wszystko dobrze przemyślało jest darem, który posiadają tylko wybrani. Im więcej wiesz, tym mniej rozumiesz, więc w zasadzie lepiej nic nie wiedzieć i mieć święty spokój.

Dziękuję Wilenie za cudowny wiersz o moich Rycerzykach <3

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami
Żył sobie Racław z rycerzykami.
Wielu ich tam było, innej maści każdy,
Jednak każdy spośród nich był bardzo odważny,
Choć nie tak jak Racław - mąż najlepszy w świecie,
Rozpalający serce niemal każdej kobiecie,
Lecz kochając jedną, tę spoza Lagary,
Którą owładnęły miłości jego czary
I wyczekuje tylko kiedy się zobaczą...
Ale koniec historii! Nie za to mi płacą.
Wracając do Lagary, żyła tam Liliana,
Która, chociaż nieporadnością owiana
I znana w otoczeniu z niechęci do koni,
Nie bała się prawie dzierżyć w ręku broni.
Gdy tylko nadszedł rozkaz, wskoczyła na konia.
Mając u swego boku Gaję, Aarona,
Fomę i Milana, a przed sobą zadanie,
Ruszyła, nie bacząc, czy coś jej się stanie.
Jednak Racława niestety przy nich nie było,
A szkoda, bo to by się lepiej skończyło.
Zamiast niego, Nadar przewodził tej grupie
I chociaż zdawało się, że ma wszystko w dupie,
Doprowadził ich całych do kapitana,
Nie mającego nic z Narnią wspólnego - Kasjana,
Który miał przy sobie ogiera wspaniałego,
Nawet dla stajennych nieprzyjemnego,
Z piękną grzywą i gracją, jakiej więcej miało
Jedynie zgrabne, Racławowe ciało...

Co było z Aaronem? Z ostrzem w jego dłoni?
I Lilianą? Jak z jej podejściem do koni?
Co z zaciętą Gają? Co z nadętym Milanem?
Potwornym ogierem wraz z jego panem?
Co z Fomą? Jak żyje? I jak jego rany?
Kiedy tego wszystkiego dowiedzieć się mamy?

Gdy tylko na Alette wielka wena spłynie.
Może nigdy, może jutro, może w czarnej godzinie,
Byle, jak to nastąpi, napisała wreszcie
O Racławie i jego kochanej niewieście.

Authors act like they are sorry for killing characters but really they are like this...

33.media.tumblr.com/1c33d4f027d1b0dfece36f03d8cab05f/tumblr_inline_nnkxxyKWKP1sr52q2_500.gif

31.media.tumblr.com/c5f304c7b0c89ee52e80a0a90f79fd7e/tumblr_inline_nnkxz1zV0v1sr52q2_500.gif

33.media.tumblr.com/9c3599c6a8d5caa85da97df2b4273732/tumblr_inline_nnkxz3S5OW1sr52q2_500.gif

Lista ficków, które przeczytałam i polecam

Miniaturki
"Nieszczęśliwa historia" ulki_black_potter
"Czterdzieści pięć" Barloma
"Pierwsza ofiara" Katherine_Pierce
"Przemyślenia" Wileny Romus
Przyjaciołom, których już nie ma Fuerte
"Zazdrość według Hermiony Weasley" Sam Quest
"Glizdogon" Nieoryginalnej
"Las mnie wzywa" Klaudek884
"***" Zirael

Serie
"Trudny wybór" Penelope
"Jako w piekle, tak i na ziemi" Christiny
"Proszę, powiedz moje imię" Only Dream
"Między wierszami" Fuerte

Drabble
"Znalezisko" Ann
"Miłość" Wioletty
"Bogini" ulki_black_potter

Poezja
"Feniks" Wileny Romus
"Na chwałę! Na honor!" Ann
"Zwariował!" Wileny Romus
"Wspaniały i Starożytny Hymn Rodu Black" Ann

38.media.tumblr.com/e7acb5a8e16d00b85b5d13f0579b1044/tumblr_inline_n8vl57qwvD1r1mylc.png

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka, która od razu trafia do jego serca. Owe pierwsze obrazy, echa słów, choć wydają się pozostawać gdzieś daleko za nami, towarzyszą nam przez całe życie i wznoszą w pamięci pałac, do którego, wcześniej czy później... i nie ważne, ile w tym czasie przeczytaliśmy książek, ile nowych światów odkryliśmy, ile się nauczyliśmy i ile zdążyliśmy zapomnieć... wrócimy." Carlos Ruiz Zafon

49.media.tumblr.com/06faed4d6c3be0fab9fbd74bd1023201/tumblr_mxeds7ekEv1ru0os8o4_500.gif

Oglądam chińskie bajki, czytam romanse a ciasto najbardziej lubię surowe. Pozdrawiam wszystkich, których karmiłam, a szczególnie tych, którzy z tego powodu cierpieli. Lubię gotować dla Gne, której wszystko smakuje i Ciemka, któremu śmierdzą (gotowane!) jajka. Piję herbatę koło kibla z Ang, o miłości rozmawiam z Pene, śpię na podłodze Ulki albo na kolanach Christiny. W moim sercu zawsze jest miejsce dla tych, z którymi obieram ziemniaki.

Pozdrawiam mistrza otwierania zamków Sam i specjalistę od łowienia smerfów Katherine
... a kiełbasa to najbardziej smakuje mi u Pauli love

68.media.tumblr.com/f0cb94d96489a7af17c663e1007e68fd/tumblr_ornxp7GtDG1sccmwvo1_1280.jpg

Prefix użytkownikapanizvengerberg
Mi się Komnata Tajemnic podobała - wystrój, scenografia itd.itp. Ja w sumie na to najbardziej zwracam uwagę. W pierwszej części ciekawe efekty specjalne - dość normalne. Potem jak dla mnie zbyt dużo komputera i zbyt podobne to wszystko do nowych filmów typu np. Batman albo nawet Transformers. Porównuję akurat do tych filmów, bo dzisiaj ujęcia i zdjęcia ogólnie są prawie wszędzie takie same. Trudno o jakąś nowatorskość i kreatywność. Szkoda, że Harry Potter jest aż tak komercyjny, ale to także rozumiem. Za to niektórzy aktorzy w HP są na prawdę świetnie dobrani. Bardzo mnie drażni światło w nowych filmach HP. Wolę to starsze, w 2 pierwszych częściach. Dawno oglądałam te filmy w sumie, ale jak pamiętam to stawiam na Komnatę Tajemnic jako najlepszą.

Prefix użytkownikaPanna_Elisabeth_
Jestem pod wrażeniem ostatniej części - jednak moją ulubioną częścią jest Kamień Filozoficzny. Mam do tej części mały sentyment i bardzo lubię do niej wracać. Moją ulubioną sceną (jedną z ulubionych) jest wyprawa na Ulicę Pokątną. Zachwyciły mnie te wszystkie wspaniałości Pokątnej.
Hmm... Chyba dziś zrobię sobie jakiś maraton ;)
Podobno Bóg kocha człowieka miłością bezwarunkową. Jak na bezwarunkową miłość, to cholernie dużo tych warunków.

Prefix użytkownikapanizvengerberg
Ja ostatnio oglądałam Kamień Filozoficzny. Super było tak sobie przypomnieć. Ale kurczę, niektóre zmiany zdarzeń z książki lub wciśnięcia scen rodem z taniej komedii familijnej trochę mnie irytowały. Ale to w sumie kiedyś też. I Harry fajny jest w 1 i 2, bardzo mi się podoba ten aktor w tych częściach, choć i tak mógłby być lepszy - tzn. ja w książce wyobrażam go sobie inaczej. Pierwsza część jest taka... bardzo magiczna wg mnie. Czarodziejska, urocza. W taki ciepły sposób.

Prefix użytkownikaPanna_Elisabeth_
Ja nienawidzę "Księcia Półkrwi" i "Zakonu Feniksa". Lubię sceny z Umbridge, Stworka  oraz Grimmauld Place 12, ale w ZF umiera Syriusz, który jest moją drugą ulubioną postacią, a w KP Dumbledore. Zawsze rozklejam się w tych momentach Nie
Podobno Bóg kocha człowieka miłością bezwarunkową. Jak na bezwarunkową miłość, to cholernie dużo tych warunków.

Prefix użytkownikaSasume
U mnie zdecydowanie Komnata Tajemnic oraz Zakon Feniksa :)

KT ze względu na świetne odwzorowanie książki i tego jak to sobie wyobrażałam czytając tę część oraz ZF za świetną grę i współpracę większej ilości bohaterów. No i oczywiście efekty w tych częściach spodobały mi się najbardziej podczas pierwszego obejrzenia w kinie.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 12.01.2013 13:16

Prefix użytkownikaJMARTA
Moim zdaniem najlepszy był film "Harry Potter i Książę Półkrwi" oraz "Harry Potter i Insygnia Śmierci cz. 2".

Świetne filmy, kilka ciekawych momentów było pominiętych, ale też kilka dodanych. Ciekawe, dużo się w nich dzieje, wesołe nie powiem (szczególnie śmierć Dumbledora). Mimo wszystkich przeciwności losu, dobro jednak zwycięża :D

Tak, czy inaczej, u mnie stoją na najwyższej półce.:D

Prefix użytkownikaNatix
Według mnie najlepszą częścią jest "Więzień...". Najpozytywniej go wspominam. Aktorzy się popisali, a reżyser pokazał klasę. Oczywiście na drugim miejscu podium stoją "Komnata tajemnic", od której zaczęła się moja przygoda z Potterem oraz "Kamień filozoficzny". Na trzecim miejscu uplasował się "Harry Potter i Insygnia Śmierci cz. I". Ostatniego filmu jeszcze nie oglądałam, ponieważ to pewne pożegnanie, odcięcie się od ważnej części mojego dzieciństwa, ale wciąż zbieram się na nią w sobie. :)

Prefix użytkownikaMarvin Aristow
Według mnie, najlepsza część filmu to Insygnia Śmierci: cz. II
Efekty, które są pokazane podczas bitwy o Hogwart, te wszystkie czary... po_prostu mistrzostwo świata... Spróbujcie zobaczyć screencaps'y na internecie. Fajnie, bo człowiek może przez to pobudzić swoją wyobraźnie jak to naprawdę mogło wyglądać. Bo film to oczywiście tylko czyjaś subiektywna interpretacja książki. Widać jak na potrzeby filmu zmienili wiele wydarzeń z książki. No ale wielu rzeczy które są w książce nie można tak po_prostu umieścić w filmie, a wielu rzeczy o których tylko w książce są napomknięte w filmie muszą być dokładnie pokazane aby oddać sens.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 23.01.2013 19:17

Prefix użytkownikayersinia
Najbardziej podobały mi się filmy nr 3 i 7. Trójka za całokształt, siódemka cz1 m.in. za taniec Harry'ego i Hermiony (w końcu Harry zachował się jak przyjaciel, nie to co ta pierdoła w ksišżce) i parę innych scen. Siódemka cz2 za to zalicza się moim zdaniem do filmów, których profanacjš jest oglšdanie na komputerze. Sceny zbrojenia Hogwartu po prostu muszš być zobaczone z porzšdnymi efektami w kinie, inaczej to nie to samo.

Prefix użytkownikaharrypottermaster661
Wiem że mogę się powtarzać z tym tematem ale tego niewiem bo jestem nowy na tym portalu. No więc odpisujcie na moje pytanie który film najbardziej się wam podobał i który jest ulubiony bo jeśli o mnie chodzi to Insygnia Śmierci część 2 obejrzałem go tyle razy i mi się nie nudzi i jescze ta muzyka np: ta którą słychać w drodze do hangaru na łodzie jak ktoś oglądał to wie o co mi chodzi.

Prefix użytkownikaulka_black_potter
Najlepszy film? Chyba Insygnia najbardziej mi sie podobały. Więzień Azkabanu też niczego sobie (niestety podobał mi się bardziej dlatego, że Daniel Radcliffe wyglądał tam jak ciacho xD żenujące to z mojej strony).
KF i KT najlepiej odzwierciedlały ksiązkę więc do nich też zarzutów nie można mieć żadnych.
Myślę, że to jaki film komu najbardziej się podoba zależy od wieku danej osoby. W moim przypadku było tak, że im starsza byłam tym bardziej podobała mi sie dalsza część xD
Edytowane przez Prefix użytkownikaulka_black_potter dnia 28.03.2013 22:24

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"