Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Przedstawiamy Wam szesnasty numer Proroka Niecodziennego, który tworzony był przez: Shanti Black,...
>> Czytaj Więcej

Zoë Wanamaker

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Aktorka w Harrym Potterze wcielająca się w rolę Rolandy Hooch.
>> Czytaj Więcej

Julie Walters

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Julie Walters, znana brytyjska aktorka, w Harrym Potterze zagrała postać Molly Weasley.
>> Czytaj Więcej

Godryk Gryffindor

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Godryk Gryffindor jest jednym z wielkiej czwórki założycieli Hogwartu oraz niezwykle potężnym mag...
>> Czytaj Więcej

David Thewlis

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Aktor wcielający się w postać wilkołaka Remusa Lupina.
>> Czytaj Więcej

Harry Potter. Podróż...

Kategoria: Recenzje
Autor: Angelina Johnson

Z okazji dwudziestej rocznicy wydania książki "Harry Potter i Kamień Filozoficzny", British Libra...
>> Czytaj Więcej

A co by było gdyby

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Prefix użytkownikaCaleighBlack

Neville Longbottom był Chłopcem, Który Przeżył?
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział I - 8
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 1 - Ro...

Tytuł: Rozdział 1 - Rozterki Rona
Seria: Największy błąd w życiu?
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Ron postanawia porzucić Harry'ego i Hermionę, będąc niezadowolonym z rezultatów poszukiwania hork...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział I - 7
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Dziesięć sekund...

Tytuł: Dziesięć sekund szczęścia
Seria: Dziesięć sekund szczęścia
Gatunek: Romans
Autor: Alette

Widziała jak staje pod kominkiem, jak uciekają ich szanse&#8230; ale zanim zniknął, rzucił jej os...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział I - 6
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Test, koleżanka...

Tytuł: Test, koleżanka i atak
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

W Hogwarcie rozpoczyna się test, który ma zdecydować, kto dokona zaszczytu nauki w tej magicznej ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział I - 5
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 37
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 2 osoby
Prefix użytkownikakrnabrny (Pogromca Parchatego Trolla)
Prefix użytkownikaCanisPL (Mugol)
Łącznie na portalu jest
42,473 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 178
Było: 29.05.2018 19:18:22
Napisanych artykułów: 973
Dodanych newsów: 9,197
Zdjęć w galerii: 20,093
Tematów na forum: 3,326
Postów na forum: 301,896
Komentarzy do materiałów: 212,187
Rozdanych pochwał: 3,010
Wlepionych ostrzeżeń: 4,134
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 2972
uczniów: 2887
Hufflepuff
Punktów: 1431
uczniów: 2737
Ravenclaw
Punktów: 814
uczniów: 3733
Slytherin
Punktów: 479
uczniów: 2948

Ankieta
Jaki kawał wykręcisz na zakończenie roku?

Razem z bliźniakami Weasley farbuję panią Norris na różowo
21% [14 głosy]

Zamieniam w ślizgawkę wszystkie schody w Hogwarcie, a Draco mi w tym pomaga
24% [16 głosów]

Dosypuję środek przeczyszczający do jedzenia i blokuję wszystkie toalety w zamku, zostawiając tylko jedną
10% [7 głosów]

Żaden, siedzę z Hermioną w bibliotece. Głupie żarty, to nie dla mnie
9% [6 głosów]

Wraz z Harrym zakradam się do gabinetu Snape'a i zmieniam wszystkie jego szaty na mugolskie sukienki
18% [12 głosy]

Z pomocą Rona czaruję kawałki kurczaka tak, że ożywają i zaczynają atakować Ślizgonów
4% [3 głosy]

Ginny pomaga mi dolać eliksiru miłosnego do napoju Pansy Parkinson, a ta zakochuje się w Slughornie
12% [8 głosów]

Wraz z Nevilem wypłaszam wszystkie sowy z sowiarnii
1% [1 głos]

Ogółem głosów: 67
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 05.06.18

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
GryffindorAneta O'Carrick ostatnio widziano 23.06.2018 o godzinie 23:08 w Błonia
Slytherin[P] Gordian Stella ostatnio widziano 23.06.2018 o godzinie 22:04 w Błonia
GryffindorAneta O'Carrick ostatnio widziano 23.06.2018 o godzinie 21:40 w Błonia
Slytherin[P] Gordian Stella ostatnio widziano 23.06.2018 o godzinie 21:20 w Błonia
GryffindorAneta O'Carrick ostatnio widziano 23.06.2018 o godzinie 21:09 w Błonia
Slytherin[P] Gordian Stella ostatnio widziano 23.06.2018 o godzinie 20:57 w Błonia
Nawigacja
Zoë Wanamaker
ZOË WANAMAKER


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe1.jpg


Data narodzin: 13 maja 1949
Miejsce narodzin: Nowy Jork, USA
Rola w Harrym Potterze: Rolanda Hooch
Związek małżeński: Gawn Grainger
Ciekawostka: jest dyslektykiem

Zawodowo zajmuje się aktorstwem filmowym i teatralnym, rozpoznawalność przyniosła jej rola Madame Hooch, nauczycielki Quidditcha w serii filmów Harry Potter, choć należy wspomnieć, że wystąpiła tylko w pierwszej części adaptacji. Fani mają pretensje do reżysera, że nie umieścił jej w kolejnych częściach, mimo tego, że w książce była obecna.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie). Jej matka, Charlotte Holland, była gwiazdą radiową i aktorką, lecz po przeprowadzce porzuciła pracę i zajęła się rodziną. Zoë ma również dwie siostry: Abby, która jest najstarsza i Jessica - najmłodsza. Rodzina jest rosyjsko- żydowskiego pochodzenia.

Zoë zdecydowała, że chce zacząć działać już w wieku dziesięciu lat. Rodzice próbowali ją powstrzymać przed wejściem w karierę aktorską, ponieważ nie chcieli, by poczuła odrzucenie i mocną oraz niezdrową konkurencję. Szkoliła się więc jako tancerka i chodziła do szkoły artystycznej. Miała również chwilową karierę jako sekretarka i rozważała nawet możliwość wstąpienia do zakonu! Jednak finalnie wiedziała, co tak naprawdę chce robić.

Wstąpiła do Central School of Speech and Drama, spędzając tam trzy lata, lecz w roku 1970 wyjechała i od razu przystąpiła do pracy scenicznej. Pracowała coraz intensywniej i ostatnimi czasy została także współpracownikiem Teatru Narodowego na South Bank w Londynie. Pozostała także zarządcą Shakespeare's Globe, na którym zaprezentowała ostatnio Niebieską Tablicę (Blue Plaque), która została przyznana jej ojcu za wysiłek i uznanie od Globe. Nagrodą była People's Choice przyznana przez opinię publiczną, zaakceptowaną przez Zoë w imieniu swojego ojca.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe2.jpg

W późniejszych latach przeszła ze sceny na ekrany telewizyjne w wielu różnych rolach, prześlizgując się w wielu produkcjach bez problemu, ale za to z wielką dozą talentu. Obecnie jest najbardziej znana z roli Susan Harper w serialu komediowym BBC Moja rodzinka.

Była nominowana do trzech nagród BAFTA (Brytyjska Akademia Filmowa), dziewięciokrotnie do nagrody Olivera (otrzymała ją dwukrotnie 1979, 1998) oraz czterokrotnie do Tony (teatr).

Filmografia



- 1974: Jennie: Lady Randolph Churchill jako Pearl Graigie
- 1977: Opowieść wigilijna jako Bella
- 1978: The Devil's Crown jako Berengaria z Navarre
- 1979: Tales of the Unexpected
- 1982: Inside the Third Reich jako Annemarie Kempf
- 1982: Baal jako Sophie
- 1985: Na krawędzi mroku
- 1987: Biedna mała bogata dziewczynka - godny uwagi, amerykański miniserial oraz film telewizyjny o życiu Barbary Hutton; jednej z najbogatszych kobiet świata. Nie przełożyło się to jednak nigdy na życie osobiste - od dziecka samotna, otoczona fałszywymi przyjaciółmi, ośmiokrotnie wychodziła za mąż, a jej jedyny syn zginął w wypadku samolotowym.
- 1988: The Dog It Was That Died
- 1988: The Raggedy Rawney
- 1989: Ball-Trap on the Cote Sauvage
- 1990: Othello
- 1991: Główny podejrzany
- 1992: The Blackheath Poisonings
- 1992: Memento Mori
- 1992: The Countess Alice
- 1992 - 1994: Love Hurts
- 1992: Shakespeare: The Animated Tales
- 1995: Widowing of Mrs. Holroyd
- 1995: Angielska kobieta
- 1997: Creatures Fantastic
- 1997: Henry V at Shakespeare's Globe
- 1997: Taniec do muzyki czasu jako Audrey Maclintick
- 1997: Kochankowie sztormowego morza
- 1999: David Copperfield jako Jane Murdstone
- 1999: Elfy kontra skrzaty
- 2000 - 2011: Moja rodzinka
- 2000: Gormenghast
- 2001: Adrian Mole: The Cappuccino Years
- 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny
- 2004: Pięcioro dzieci i coś
- 2005: Panna Marple: Morderstwo odbędzie się...
- 2005 - 2006: Doktor Who
- 2005 - 2013: Poirot
- 2006: Johnny and the Bomb
- 2007: The Old Curiosity Shop
- 2010: Cudowne życie po życiu
- 2011: Mój tydzień z Marily
- 2012: Playhouse Presents

Źródło: zoewanamaker.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikagordian119  dnia 30.04.2018 12:48
Ten artykuł całkiem mi się podobał, był nieco inny od tradycyjnie przedstawianych na tej stronie. Pomijając moje osobiste obiekcje do artykułów o aktorach, ten był dość dobry, w sposób interesujący opisałaś jej biografię, także dość ciekawą. Nie znam tej aktorki z innych produkcji, choć spodziewam się że nieświadomie mogłem ją widzieć w którymś odcinku Poirota. Całkiem ciekawie zrobiona szata graficzna, choć dałbym jeszcze ze dwa zdjęcia, może jakiś gif o ile jest...
avatar
Prefix użytkownikakrnabrny  dnia 30.04.2018 12:51
Ok, artykuł nie wydał mi się zbyt ciekawy, bo przyznam, że niezbyt lubię czytać o życiu aktorów z HP (także o życiu Zoe, nie interesuje mnie). Pierwsze wrażenie było całkiem dobre - odpowiada mi użyty kolor i fajne zdjęcie. Zoe to jedna z aktorek, w których łatwo rozpoznać postać z HP (przykładowo Rickman tak bardzo się zmienił, że jak kiedyś zobaczyłem jego foty to gdybym nie wiedział, że on grał Severusa bym nie uwierzył)
Ciężko mi stwierdzić czy temat został dostatecznie wyczerpany, nie wiem ile o tej aktorce jest informacji aczkolwiek o ile by się dało mogłabyś poszukać czegoś więcej o jej udziale w jakichś programach rozrywkowych czy obecnej działalności pozaaktorskiej (o ile coś takiego przejawia)
W sumie uświadomiłaś mi, że aktorka ma dość bogaty dorobek, jeszcze nie widziałem jej w niczym poza HP, ale może coś obejrzę z jej udziałem.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie).

Zupełnie nie rozumiem tego zdania - wyczytałem z google, że Makkartyzm polegał na panicznym strachu USA przed rzeszą szpiegów co podsycał senator McCarthy, ale jej ojciec był o szpiegostwo oskarżony czy chodzi o jakiś film? No i "polowanie na czarownice" to chyba współczesne określenie tamtych wydarzeń, takie porównanie - aczkolwiek nie zgłębiałem się, więc mogłem coś źle zrozumieć.Mimo to mogło to zostać lepiej wyjaśnione, zdanie wydaje się dziwne.

Miała również chwilową karierę jako sekretarka

Według mnie po polsku to zdanie dziwaczne brzmi, karierę się robi albo po prostu pracowała jako sekretarka mogłoby być. Generalnie słowo kariera w odniesieniu do tego zawodu wydaje się nieco nie pasować. Ode mnie to tyle.
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 04.05.2018 00:37
Aktorka zagrała tak małą rolę w filmach, że nawet nie zwróciłam na nią uwagi, nie mówiąc o jakimkolwiek zainteresowaniu jej postacią. Nie zrozumiałam zupełnie pierwszego zdania zacytowanego przez knabrnego, dopiero jego komentarz mi coś wytłumaczył. Artykuł dobrze napisany, graficznie wygląda dobrze, trudno mi coś więcej powiedzieć, podejrzewam, że o Wanamaker trudno dużo napisać ;p
avatar
Prefix użytkownikaKlaudia Lind  dnia 06.05.2018 16:58
Bardzo podobała mi sie ta aktorka w roli Rolandy. Szkoda, że bylo jej tak mało, zawsze uważałam, że jest świetnie wykreowana i idealnie pasuje na nauczycielkę latania na miotle;)
Artykuł spoko, nie jest jakoś bardzo ciekawy, bo w sumie ani nie znam jej z innych ról, ani jej biografia nie powala. Nie jest to wina autorki artykułu, która zapewne przekazała nam wszystko co istotniejsze i zrobiła to ładnie:D
avatar
PaulaSmith  dnia 22.05.2018 23:32
Zacznę od strony wizualnej, która bardzo mi się podoba. Pierwsze zdjęcie narzuciło kolorystykę i to na plus. Jeśli chodzi o treść to najbardziej podoba mi się ta część, gdzie opisana jest jej biografia. Szczerze mówiąc nigdy się nie interesowałam tą aktorką, więc fajnie się czegoś dowiedzieć. Jeśli chodzi o wyliczanie w czym grała to zawsze mniej mnie to interesuje, rzucam tylko okiem czy widziałam coś z listy filmów aktora ;)

Podsumowując podoba mi się ten artykuł, fajnie, że skorzystałaś z jej strony internetowej.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywa legenda
24.06.2018 11:50
Katherine_Pierce, to obczaj to, ja sie śmiałam mocno

https://img2.demo.
..u8_600.jpg

White Canary
24.06.2018 11:47

Wielki mag
24.06.2018 11:08
Hejka, moje sny były też co najmniej dziwne high five

White Canary
24.06.2018 11:04
jeny jakie miałam głupie sny dzisiaj xD ogólnie ich nie pamiętam, ale jak się obudziłam to pierwsze co miałam w głowie to "o kur... jaka schiza" xD

Kandydat na aurora
24.06.2018 01:33
Branoc Love

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 40807 punktów.

2) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 40114 punktów.

3) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 32789 punktów.

4) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 32401 punktów.

5) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

6) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 30518 punktów.

7) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

8) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 28968 punktów.

9) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 28434 punktów.

10) Limonka

Avatar

Posiada 28147 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.22