Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Przedstawiamy Wam szesnasty numer Proroka Niecodziennego, który tworzony był przez: Shanti Black,...
>> Czytaj Więcej

Zoë Wanamaker

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Aktorka w Harrym Potterze wcielająca się w rolę Rolandy Hooch.
>> Czytaj Więcej

Julie Walters

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Julie Walters, znana brytyjska aktorka, w Harrym Potterze zagrała postać Molly Weasley.
>> Czytaj Więcej

Godryk Gryffindor

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Godryk Gryffindor jest jednym z wielkiej czwórki założycieli Hogwartu oraz niezwykle potężnym mag...
>> Czytaj Więcej

David Thewlis

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Aktor wcielający się w postać wilkołaka Remusa Lupina.
>> Czytaj Więcej

Harry Potter. Podróż...

Kategoria: Recenzje
Autor: Angelina Johnson

Z okazji dwudziestej rocznicy wydania książki "Harry Potter i Kamień Filozoficzny", British Libra...
>> Czytaj Więcej

A co by było gdyby

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Prefix użytkownikaCaleighBlack

Neville Longbottom był Chłopcem, Który Przeżył?
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Droczy?

Tytuł: Droczy?
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Porozrzucane myśli Harry'ego
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział I -1
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

[NZ]6. Miasto jest ...

Tytuł: 6. Miasto jest pełne. 5. Zebranie
Seria: Miasto jest pełne
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikafuerte

Biuro Aurorów porządkuje informacje zdobyte od Granger i układa dalszy plan działania. Jack nie w...
>> Czytaj Więcej

[NZ]NOC TRZECIA

Tytuł: NOC TRZECIA
Seria: Opowieści Dwunastu i Jednej Nocy
Gatunek: Romans
Autor: Prefix użytkownikaZireael

~Smaku Twego nie znam, choć tak często Cię mam Na końcu języka~
>> Czytaj Więcej

[NZ]świstoklik, Hog...

Tytuł: świstoklik, Hogsmeade i lot
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Egzaminy do Hogwartu zapowiadają się nieco inaczej niż Villemo zakładała...
>> Czytaj Więcej

Peron...

Tytuł: Peron...
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Krótki wiersz z perspektywy Hagrida
>> Czytaj Więcej

[NZ]Czterdzieści dw...

Tytuł: Czterdzieści dwie minuty
Seria: Dziesięć sekund szczęścia
Gatunek: Romans
Autor: Alette

Wichura to odwrotny świstoklik. Nie przeniesie cię w żadne miejsce, ale pozwoli przybyć do ciebie...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 44
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 2 osoby
Prefix użytkownikaNquus (Pogromca chochlików)
Prefix użytkownikaZireael (Wielki mag)
Łącznie na portalu jest
42,389 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 95
Było: 24.03.2018 02:07:36
Napisanych artykułów: 973
Dodanych newsów: 9,172
Zdjęć w galerii: 20,087
Tematów na forum: 3,320
Postów na forum: 301,608
Komentarzy do materiałów: 211,988
Rozdanych pochwał: 3,010
Wlepionych ostrzeżeń: 4,134
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 1698
uczniów: 2832
Hufflepuff
Punktów: 993
uczniów: 2725
Ravenclaw
Punktów: 654
uczniów: 3732
Slytherin
Punktów: 419
uczniów: 2945

Ankieta
W Hogwarcie uczniowie dostają wolne na Majówkę. Dokąd jedziesz?

wynajmuję pokój w Dziurawym Kotle, zwiedzam Pokątną i jem lody w lodziarni Floriana Fortescue
22% [18 głosów]

wybieram się na biwak do Forest of Dean - może znajdę ślady pobytu Wielkiej Trójki!
6% [5 głosów]

odwiedzam Norę i pomagam pani Weasley wypędzić gnomy z ogrodu
11% [9 głosów]

spędzam wolny weekend w Miodowym Królestwie i ukryty pod Peleryną Niewidką wyjadam wszystkie pyszności z lady
5% [4 głosy]

jadę na Dni Otwarte do Durmstrangu, mój ojciec uważa, że to jest prawdziwa Szkoła Magii, a nie jakiś Hogwart...
9% [7 głosów]

zostaję w Hogwarcie, z przyjaciółmi postanowiliśmy odkryć więcej tajemnych przejść niż Bliźniacy,
29% [24 głosy]

wracam do domu, tatuś pisał, że w okolicy pojawił się nowy gatunek gnębiwtrysków
4% [3 głosy]

wyjeżdżam trenować na obozie Quidditcha, po szkole chcę zostać ścigającym Os z Wimbourne
5% [4 głosy]

Hagrid wyjeżdża z Olimpią, więc przenoszę się do jego chatki, żeby karmić Kła i Graupa
10% [8 głosów]

Ogółem głosów: 82
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 20.04.18

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
GryffindorAneta O'Carrick ostatnio widziano 23.05.2018 o godzinie 20:32 w Błonia
GryffindorCole Hammerel Wayne ostatnio widziano 23.05.2018 o godzinie 20:05 w Błonia
GryffindorAneta O'Carrick ostatnio widziano 23.05.2018 o godzinie 19:20 w Błonia
GryffindorCole Hammerel Wayne ostatnio widziano 23.05.2018 o godzinie 19:12 w Błonia
HufflepuffPola Smith ostatnio widziano 22.05.2018 o godzinie 19:37 w Klasa Historii Magii
HufflepuffLiliana Williams ostatnio widziano 22.05.2018 o godzinie 18:59 w Klasa Historii Magii
Nawigacja
Zoë Wanamaker
ZOË WANAMAKER


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe1.jpg


Data narodzin: 13 maja 1949
Miejsce narodzin: Nowy Jork, USA
Rola w Harrym Potterze: Rolanda Hooch
Związek małżeński: Gawn Grainger
Ciekawostka: jest dyslektykiem

Zawodowo zajmuje się aktorstwem filmowym i teatralnym, rozpoznawalność przyniosła jej rola Madame Hooch, nauczycielki Quidditcha w serii filmów Harry Potter, choć należy wspomnieć, że wystąpiła tylko w pierwszej części adaptacji. Fani mają pretensje do reżysera, że nie umieścił jej w kolejnych częściach, mimo tego, że w książce była obecna.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie). Jej matka, Charlotte Holland, była gwiazdą radiową i aktorką, lecz po przeprowadzce porzuciła pracę i zajęła się rodziną. Zoë ma również dwie siostry: Abby, która jest najstarsza i Jessica - najmłodsza. Rodzina jest rosyjsko- żydowskiego pochodzenia.

Zoë zdecydowała, że chce zacząć działać już w wieku dziesięciu lat. Rodzice próbowali ją powstrzymać przed wejściem w karierę aktorską, ponieważ nie chcieli, by poczuła odrzucenie i mocną oraz niezdrową konkurencję. Szkoliła się więc jako tancerka i chodziła do szkoły artystycznej. Miała również chwilową karierę jako sekretarka i rozważała nawet możliwość wstąpienia do zakonu! Jednak finalnie wiedziała, co tak naprawdę chce robić.

Wstąpiła do Central School of Speech and Drama, spędzając tam trzy lata, lecz w roku 1970 wyjechała i od razu przystąpiła do pracy scenicznej. Pracowała coraz intensywniej i ostatnimi czasy została także współpracownikiem Teatru Narodowego na South Bank w Londynie. Pozostała także zarządcą Shakespeare's Globe, na którym zaprezentowała ostatnio Niebieską Tablicę (Blue Plaque), która została przyznana jej ojcu za wysiłek i uznanie od Globe. Nagrodą była People's Choice przyznana przez opinię publiczną, zaakceptowaną przez Zoë w imieniu swojego ojca.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe2.jpg

W późniejszych latach przeszła ze sceny na ekrany telewizyjne w wielu różnych rolach, prześlizgując się w wielu produkcjach bez problemu, ale za to z wielką dozą talentu. Obecnie jest najbardziej znana z roli Susan Harper w serialu komediowym BBC Moja rodzinka.

Była nominowana do trzech nagród BAFTA (Brytyjska Akademia Filmowa), dziewięciokrotnie do nagrody Olivera (otrzymała ją dwukrotnie 1979, 1998) oraz czterokrotnie do Tony (teatr).

Filmografia



- 1974: Jennie: Lady Randolph Churchill jako Pearl Graigie
- 1977: Opowieść wigilijna jako Bella
- 1978: The Devil's Crown jako Berengaria z Navarre
- 1979: Tales of the Unexpected
- 1982: Inside the Third Reich jako Annemarie Kempf
- 1982: Baal jako Sophie
- 1985: Na krawędzi mroku
- 1987: Biedna mała bogata dziewczynka - godny uwagi, amerykański miniserial oraz film telewizyjny o życiu Barbary Hutton; jednej z najbogatszych kobiet świata. Nie przełożyło się to jednak nigdy na życie osobiste - od dziecka samotna, otoczona fałszywymi przyjaciółmi, ośmiokrotnie wychodziła za mąż, a jej jedyny syn zginął w wypadku samolotowym.
- 1988: The Dog It Was That Died
- 1988: The Raggedy Rawney
- 1989: Ball-Trap on the Cote Sauvage
- 1990: Othello
- 1991: Główny podejrzany
- 1992: The Blackheath Poisonings
- 1992: Memento Mori
- 1992: The Countess Alice
- 1992 - 1994: Love Hurts
- 1992: Shakespeare: The Animated Tales
- 1995: Widowing of Mrs. Holroyd
- 1995: Angielska kobieta
- 1997: Creatures Fantastic
- 1997: Henry V at Shakespeare's Globe
- 1997: Taniec do muzyki czasu jako Audrey Maclintick
- 1997: Kochankowie sztormowego morza
- 1999: David Copperfield jako Jane Murdstone
- 1999: Elfy kontra skrzaty
- 2000 - 2011: Moja rodzinka
- 2000: Gormenghast
- 2001: Adrian Mole: The Cappuccino Years
- 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny
- 2004: Pięcioro dzieci i coś
- 2005: Panna Marple: Morderstwo odbędzie się...
- 2005 - 2006: Doktor Who
- 2005 - 2013: Poirot
- 2006: Johnny and the Bomb
- 2007: The Old Curiosity Shop
- 2010: Cudowne życie po życiu
- 2011: Mój tydzień z Marily
- 2012: Playhouse Presents

Źródło: zoewanamaker.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikagordian119  dnia 30.04.2018 12:48
Ten artykuł całkiem mi się podobał, był nieco inny od tradycyjnie przedstawianych na tej stronie. Pomijając moje osobiste obiekcje do artykułów o aktorach, ten był dość dobry, w sposób interesujący opisałaś jej biografię, także dość ciekawą. Nie znam tej aktorki z innych produkcji, choć spodziewam się że nieświadomie mogłem ją widzieć w którymś odcinku Poirota. Całkiem ciekawie zrobiona szata graficzna, choć dałbym jeszcze ze dwa zdjęcia, może jakiś gif o ile jest...
avatar
Prefix użytkownikakrnabrny  dnia 30.04.2018 12:51
Ok, artykuł nie wydał mi się zbyt ciekawy, bo przyznam, że niezbyt lubię czytać o życiu aktorów z HP (także o życiu Zoe, nie interesuje mnie). Pierwsze wrażenie było całkiem dobre - odpowiada mi użyty kolor i fajne zdjęcie. Zoe to jedna z aktorek, w których łatwo rozpoznać postać z HP (przykładowo Rickman tak bardzo się zmienił, że jak kiedyś zobaczyłem jego foty to gdybym nie wiedział, że on grał Severusa bym nie uwierzył)
Ciężko mi stwierdzić czy temat został dostatecznie wyczerpany, nie wiem ile o tej aktorce jest informacji aczkolwiek o ile by się dało mogłabyś poszukać czegoś więcej o jej udziale w jakichś programach rozrywkowych czy obecnej działalności pozaaktorskiej (o ile coś takiego przejawia)
W sumie uświadomiłaś mi, że aktorka ma dość bogaty dorobek, jeszcze nie widziałem jej w niczym poza HP, ale może coś obejrzę z jej udziałem.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie).

Zupełnie nie rozumiem tego zdania - wyczytałem z google, że Makkartyzm polegał na panicznym strachu USA przed rzeszą szpiegów co podsycał senator McCarthy, ale jej ojciec był o szpiegostwo oskarżony czy chodzi o jakiś film? No i "polowanie na czarownice" to chyba współczesne określenie tamtych wydarzeń, takie porównanie - aczkolwiek nie zgłębiałem się, więc mogłem coś źle zrozumieć.Mimo to mogło to zostać lepiej wyjaśnione, zdanie wydaje się dziwne.

Miała również chwilową karierę jako sekretarka

Według mnie po polsku to zdanie dziwaczne brzmi, karierę się robi albo po prostu pracowała jako sekretarka mogłoby być. Generalnie słowo kariera w odniesieniu do tego zawodu wydaje się nieco nie pasować. Ode mnie to tyle.
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 04.05.2018 00:37
Aktorka zagrała tak małą rolę w filmach, że nawet nie zwróciłam na nią uwagi, nie mówiąc o jakimkolwiek zainteresowaniu jej postacią. Nie zrozumiałam zupełnie pierwszego zdania zacytowanego przez knabrnego, dopiero jego komentarz mi coś wytłumaczył. Artykuł dobrze napisany, graficznie wygląda dobrze, trudno mi coś więcej powiedzieć, podejrzewam, że o Wanamaker trudno dużo napisać ;p
avatar
Prefix użytkownikaKlaudia Lind  dnia 06.05.2018 16:58
Bardzo podobała mi sie ta aktorka w roli Rolandy. Szkoda, że bylo jej tak mało, zawsze uważałam, że jest świetnie wykreowana i idealnie pasuje na nauczycielkę latania na miotle;)
Artykuł spoko, nie jest jakoś bardzo ciekawy, bo w sumie ani nie znam jej z innych ról, ani jej biografia nie powala. Nie jest to wina autorki artykułu, która zapewne przekazała nam wszystko co istotniejsze i zrobiła to ładnie:D
avatar
PaulaSmith  dnia 22.05.2018 23:32
Zacznę od strony wizualnej, która bardzo mi się podoba. Pierwsze zdjęcie narzuciło kolorystykę i to na plus. Jeśli chodzi o treść to najbardziej podoba mi się ta część, gdzie opisana jest jej biografia. Szczerze mówiąc nigdy się nie interesowałam tą aktorką, więc fajnie się czegoś dowiedzieć. Jeśli chodzi o wyliczanie w czym grała to zawsze mniej mnie to interesuje, rzucam tylko okiem czy widziałam coś z listy filmów aktora ;)

Podsumowując podoba mi się ten artykuł, fajnie, że skorzystałaś z jej strony internetowej.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Szef Biura Aurorów
24.05.2018 16:04
Katherine_Pierce, to jest super xD
Mam lekcje z kim chcę i kiedy chce :D

Łowca czarnoksiężników
24.05.2018 15:48
Jestem tak niewidzialna, że autobus mi odjechał, a grzecznie czekałam xD

White Canary
24.05.2018 15:47
jeny xD co to za smutne czasy, że szkoła tak wygląda xD

Szef Biura Aurorów
24.05.2018 15:44
Na której lekcji chcą mieć, z jakim nauczycielem itd.

Szef Biura Aurorów
24.05.2018 15:44
Katherine_Pierce, bo część jest na rozszerzonej biologii, część na humanie, część na matmie itd.
I po prostu dopiero później są te rozszerzenia i osoby z różnych klas się zapisują*

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 40753 punktów.

2) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 40104 punktów.

3) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 32789 punktów.

4) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 32376 punktów.

5) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

6) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 30513 punktów.

7) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

8) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 28966 punktów.

9) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 28336 punktów.

10) Limonka

Avatar

Posiada 28147 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.12