Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Kingsley Shacklebolt

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikaShanti Black

Auror, Minister Magii, członek Zakonu Feniksa.
>> Czytaj Więcej

Finalny zwiastun Zbr...

Kategoria: Streszczenia
Autor: Prefix użytkownikaZireael

Rzut na finalny zwiastun, który odkrywam przed nami kilka ciekawych informacji o filmie...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Przedstawiamy Wam osiemnasty numer Proroka Niecodziennego, który tworzony był przez: Mikase, Kath...
>> Czytaj Więcej

Seamus Finnigan

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikaLivka

Seamus Finigan urodził się w 1980 roku, prawdopodobnie w miejscowości Kenmare, w hrabstwie Kerry ...
>> Czytaj Więcej

Mantykora

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł przedstawia najważniejsze informacje na temat Mantykory - jednego z najniebezpieczniejszy...
>> Czytaj Więcej

Bill Weasley

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikakospirre

Najstarszy potomek Weasleyów, członek Zakonu Feniksa.
>> Czytaj Więcej

Miotły Harry'ego Pot...

Kategoria: Quidditch
Autor: Prefix użytkownikaErudieth

Garść informacji o miotłach, na których latał Harry Potter.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. IV część 6
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Kiedy wszystko się komplikuje...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Tajemnica Gellerta

Tytuł: Tajemnica Gellerta
Seria: Życie i kłamstwa Albusa Dumbledore'a
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaManiaLovegood

Gellert zdradza Albusowi powód odwiedzin w Dolinie Godryka. Albus jest zafascynowany nowym przyja...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Helen Watterson

Tytuł: Helen Watterson
Seria: Dziewczyna z porcelany
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaAlette

Ludzie mieli dość. Wszyscy, a było ich ponad pięćdziesiąt. Sąsiedzi, znajomi ze szkoły, mnóstwo o...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. IV część 5
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Hermiona i Severus planują podmienić ingrediencje, ale jak to w życiu - nie wszystko idzie zgodni...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. IV część 4
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Smutna Hermiona przestaje lubić Minerwę McGonagall i niechcący wsypuje się przed Ginny
>> Czytaj Więcej

Na pół

Tytuł: Na pół
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaLivka

Show musi trwać.
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. IV część 3
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Hermiona spędza nocy w zamku. Następnego dnia Snape warczy na nią przy śniadaniu, co okazuje się...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 40
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 2 osoby
Prefix użytkownikagordian119 (Wielki mag)
Prefix użytkownikaRoksolana Delakur (Uliczny sprzedawca)
Łącznie na portalu jest
42,864 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 216
Było: 20.06.2018 14:06:28
Napisanych artykułów: 994
Dodanych newsów: 9,385
Zdjęć w galerii: 20,300
Tematów na forum: 3,405
Postów na forum: 308,176
Komentarzy do materiałów: 214,518
Rozdanych pochwał: 3,053
Wlepionych ostrzeżeń: 4,134
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 7898
uczniów: 3041
Hufflepuff
Punktów: 2698
uczniów: 2818
Ravenclaw
Punktów: 3746
uczniów: 3765
Slytherin
Punktów: 5216
uczniów: 3019

Ankieta
Już koniec września, a Ty... no właśnie, co udało ci się już dokonać?

Zirytowałem Irytka, doprowadziłem do rozpaczy Jęczącą Martę, natrzaskałem minusowe punkty... same sukcesy!
19% [11 głosów]

Napisałem najlepszy esej z transmutancji w klasie, zapisałem się na dodatkowe zajęcia z zaklęć i nie mogę doczekać się pierwszego egzaminu z eliksirów!
10% [6 głosów]

Klub gargulków, Klub Pojedynków i Quidditch - uwielbiam zajęcia pozalekcyjne, im więcej, tym lepiej!
10% [6 głosów]

Koniec września... ee, że co?
29% [17 głosów]

Poznałem mnóstwo fajnych czarodziejów, z którymi założyłem paczkę i wspólnie odkryliśmy kilka tajemnic Hogwartu... przez jedną wylądowałem u p. Pomfrey!
3% [2 głosy]

Nie wiem jaka jest data, jaka jest pogoda za oknem i kiedy ostatni raz coś jadłem. Od kiedy odkryłem bibliotekę w Hogwarcie, wychodzę stąd tylko, gdy Pince się już na mnie wścieknie. Książki górą!
19% [11 głosów]

Dopiero wrzesień? Niech znowu będą wakacje. Od Wioli dla Wioli. Joł!
10% [6 głosów]

Ogółem głosów: 59
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 28.09.18

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
RavenclawMarcus Clinton ostatnio widziano 16.10.2018 o godzinie 08:51 w I piętro
SlytherinAngelina Johnson ostatnio widziano 16.10.2018 o godzinie 04:11 w I piętro
RavenclawMarcus Clinton ostatnio widziano 16.10.2018 o godzinie 04:01 w I piętro
SlytherinAngelina Johnson ostatnio widziano 16.10.2018 o godzinie 03:52 w I piętro
RavenclawMarcus Clinton ostatnio widziano 16.10.2018 o godzinie 03:41 w I piętro
SlytherinAngelina Johnson ostatnio widziano 16.10.2018 o godzinie 03:20 w I piętro
Nawigacja
Zoë Wanamaker
ZOË WANAMAKER


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe1.jpg


Data narodzin: 13 maja 1949
Miejsce narodzin: Nowy Jork, USA
Rola w Harrym Potterze: Rolanda Hooch
Związek małżeński: Gawn Grainger
Ciekawostka: jest dyslektykiem

Zawodowo zajmuje się aktorstwem filmowym i teatralnym, rozpoznawalność przyniosła jej rola Madame Hooch, nauczycielki Quidditcha w serii filmów Harry Potter, choć należy wspomnieć, że wystąpiła tylko w pierwszej części adaptacji. Fani mają pretensje do reżysera, że nie umieścił jej w kolejnych częściach, mimo tego, że w książce była obecna.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie). Jej matka, Charlotte Holland, była gwiazdą radiową i aktorką, lecz po przeprowadzce porzuciła pracę i zajęła się rodziną. Zoë ma również dwie siostry: Abby, która jest najstarsza i Jessica - najmłodsza. Rodzina jest rosyjsko- żydowskiego pochodzenia.

Zoë zdecydowała, że chce zacząć działać już w wieku dziesięciu lat. Rodzice próbowali ją powstrzymać przed wejściem w karierę aktorską, ponieważ nie chcieli, by poczuła odrzucenie i mocną oraz niezdrową konkurencję. Szkoliła się więc jako tancerka i chodziła do szkoły artystycznej. Miała również chwilową karierę jako sekretarka i rozważała nawet możliwość wstąpienia do zakonu! Jednak finalnie wiedziała, co tak naprawdę chce robić.

Wstąpiła do Central School of Speech and Drama, spędzając tam trzy lata, lecz w roku 1970 wyjechała i od razu przystąpiła do pracy scenicznej. Pracowała coraz intensywniej i ostatnimi czasy została także współpracownikiem Teatru Narodowego na South Bank w Londynie. Pozostała także zarządcą Shakespeare's Globe, na którym zaprezentowała ostatnio Niebieską Tablicę (Blue Plaque), która została przyznana jej ojcu za wysiłek i uznanie od Globe. Nagrodą była People's Choice przyznana przez opinię publiczną, zaakceptowaną przez Zoë w imieniu swojego ojca.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe2.jpg

W późniejszych latach przeszła ze sceny na ekrany telewizyjne w wielu różnych rolach, prześlizgując się w wielu produkcjach bez problemu, ale za to z wielką dozą talentu. Obecnie jest najbardziej znana z roli Susan Harper w serialu komediowym BBC Moja rodzinka.

Była nominowana do trzech nagród BAFTA (Brytyjska Akademia Filmowa), dziewięciokrotnie do nagrody Olivera (otrzymała ją dwukrotnie 1979, 1998) oraz czterokrotnie do Tony (teatr).

Filmografia



- 1974: Jennie: Lady Randolph Churchill jako Pearl Graigie
- 1977: Opowieść wigilijna jako Bella
- 1978: The Devil's Crown jako Berengaria z Navarre
- 1979: Tales of the Unexpected
- 1982: Inside the Third Reich jako Annemarie Kempf
- 1982: Baal jako Sophie
- 1985: Na krawędzi mroku
- 1987: Biedna mała bogata dziewczynka - godny uwagi, amerykański miniserial oraz film telewizyjny o życiu Barbary Hutton; jednej z najbogatszych kobiet świata. Nie przełożyło się to jednak nigdy na życie osobiste - od dziecka samotna, otoczona fałszywymi przyjaciółmi, ośmiokrotnie wychodziła za mąż, a jej jedyny syn zginął w wypadku samolotowym.
- 1988: The Dog It Was That Died
- 1988: The Raggedy Rawney
- 1989: Ball-Trap on the Cote Sauvage
- 1990: Othello
- 1991: Główny podejrzany
- 1992: The Blackheath Poisonings
- 1992: Memento Mori
- 1992: The Countess Alice
- 1992 - 1994: Love Hurts
- 1992: Shakespeare: The Animated Tales
- 1995: Widowing of Mrs. Holroyd
- 1995: Angielska kobieta
- 1997: Creatures Fantastic
- 1997: Henry V at Shakespeare's Globe
- 1997: Taniec do muzyki czasu jako Audrey Maclintick
- 1997: Kochankowie sztormowego morza
- 1999: David Copperfield jako Jane Murdstone
- 1999: Elfy kontra skrzaty
- 2000 - 2011: Moja rodzinka
- 2000: Gormenghast
- 2001: Adrian Mole: The Cappuccino Years
- 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny
- 2004: Pięcioro dzieci i coś
- 2005: Panna Marple: Morderstwo odbędzie się...
- 2005 - 2006: Doktor Who
- 2005 - 2013: Poirot
- 2006: Johnny and the Bomb
- 2007: The Old Curiosity Shop
- 2010: Cudowne życie po życiu
- 2011: Mój tydzień z Marily
- 2012: Playhouse Presents

Źródło: zoewanamaker.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikagordian119  dnia 30.04.2018 12:48
Ten artykuł całkiem mi się podobał, był nieco inny od tradycyjnie przedstawianych na tej stronie. Pomijając moje osobiste obiekcje do artykułów o aktorach, ten był dość dobry, w sposób interesujący opisałaś jej biografię, także dość ciekawą. Nie znam tej aktorki z innych produkcji, choć spodziewam się że nieświadomie mogłem ją widzieć w którymś odcinku Poirota. Całkiem ciekawie zrobiona szata graficzna, choć dałbym jeszcze ze dwa zdjęcia, może jakiś gif o ile jest...
avatar
Prefix użytkownikaKrnabrny  dnia 30.04.2018 12:51
Ok, artykuł nie wydał mi się zbyt ciekawy, bo przyznam, że niezbyt lubię czytać o życiu aktorów z HP (także o życiu Zoe, nie interesuje mnie). Pierwsze wrażenie było całkiem dobre - odpowiada mi użyty kolor i fajne zdjęcie. Zoe to jedna z aktorek, w których łatwo rozpoznać postać z HP (przykładowo Rickman tak bardzo się zmienił, że jak kiedyś zobaczyłem jego foty to gdybym nie wiedział, że on grał Severusa bym nie uwierzył)
Ciężko mi stwierdzić czy temat został dostatecznie wyczerpany, nie wiem ile o tej aktorce jest informacji aczkolwiek o ile by się dało mogłabyś poszukać czegoś więcej o jej udziale w jakichś programach rozrywkowych czy obecnej działalności pozaaktorskiej (o ile coś takiego przejawia)
W sumie uświadomiłaś mi, że aktorka ma dość bogaty dorobek, jeszcze nie widziałem jej w niczym poza HP, ale może coś obejrzę z jej udziałem.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie).

Zupełnie nie rozumiem tego zdania - wyczytałem z google, że Makkartyzm polegał na panicznym strachu USA przed rzeszą szpiegów co podsycał senator McCarthy, ale jej ojciec był o szpiegostwo oskarżony czy chodzi o jakiś film? No i "polowanie na czarownice" to chyba współczesne określenie tamtych wydarzeń, takie porównanie - aczkolwiek nie zgłębiałem się, więc mogłem coś źle zrozumieć.Mimo to mogło to zostać lepiej wyjaśnione, zdanie wydaje się dziwne.

Miała również chwilową karierę jako sekretarka

Według mnie po polsku to zdanie dziwaczne brzmi, karierę się robi albo po prostu pracowała jako sekretarka mogłoby być. Generalnie słowo kariera w odniesieniu do tego zawodu wydaje się nieco nie pasować. Ode mnie to tyle.
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 04.05.2018 00:37
Aktorka zagrała tak małą rolę w filmach, że nawet nie zwróciłam na nią uwagi, nie mówiąc o jakimkolwiek zainteresowaniu jej postacią. Nie zrozumiałam zupełnie pierwszego zdania zacytowanego przez knabrnego, dopiero jego komentarz mi coś wytłumaczył. Artykuł dobrze napisany, graficznie wygląda dobrze, trudno mi coś więcej powiedzieć, podejrzewam, że o Wanamaker trudno dużo napisać ;p
avatar
Prefix użytkownikaKlaudia Lind  dnia 06.05.2018 16:58
Bardzo podobała mi sie ta aktorka w roli Rolandy. Szkoda, że bylo jej tak mało, zawsze uważałam, że jest świetnie wykreowana i idealnie pasuje na nauczycielkę latania na miotle;)
Artykuł spoko, nie jest jakoś bardzo ciekawy, bo w sumie ani nie znam jej z innych ról, ani jej biografia nie powala. Nie jest to wina autorki artykułu, która zapewne przekazała nam wszystko co istotniejsze i zrobiła to ładnie:D
avatar
PaulaSmith  dnia 22.05.2018 23:32
Zacznę od strony wizualnej, która bardzo mi się podoba. Pierwsze zdjęcie narzuciło kolorystykę i to na plus. Jeśli chodzi o treść to najbardziej podoba mi się ta część, gdzie opisana jest jej biografia. Szczerze mówiąc nigdy się nie interesowałam tą aktorką, więc fajnie się czegoś dowiedzieć. Jeśli chodzi o wyliczanie w czym grała to zawsze mniej mnie to interesuje, rzucam tylko okiem czy widziałam coś z listy filmów aktora ;)

Podsumowując podoba mi się ten artykuł, fajnie, że skorzystałaś z jej strony internetowej.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Łowca czarnoksiężników
16.10.2018 14:42
Marcus Clinton, pomóc mi w czym? xD

Fotoaparatka
16.10.2018 14:40
Lilyatte, co się stało?

Niezwyciężony mag
16.10.2018 14:40
Aneta02, pomóc Ci? Śmiech

Łowca czarnoksiężników
16.10.2018 14:38
Lilyatte, Hug

Łowca czarnoksiężników
16.10.2018 14:38
Jeszcze mam sukienkę i buty na 12 cm obcasie Młotek
I się topię xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 55759 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 41967 punktów.

3) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41046 punktów.

4) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 33344 punktów.

5) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 32523 punktów.

6) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 30666 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 29774 punktów.

9) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 29258 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.13