Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Numer stworzyli: Sam Quest, Takoizu, Krnabrny, CoSieDzieje, Angelina Johnson, Aneta02, monciakund...
>> Czytaj Więcej

Pojedynki czarodziejów

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaania potter

O sposobie rozwiązywania sporów w świecie czarodziejów
>> Czytaj Więcej

Która wiedźma? - tes...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Test zamieszczony na Pottermore.
>> Czytaj Więcej

Życie i kłamstwa Alb...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Powstanie biografii Albusa Dumbledore'a napisanej przez Ritę Skeeter
>> Czytaj Więcej

Miecz Godryka Gryffi...

Kategoria: Magiczne przedmioty
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Kilka słów o tajemniczym mieczu legendy Hogwartu.
>> Czytaj Więcej

Buchorożec

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Buchorożec to jedno z magicznych stworzeń znanych głównie z filmu "Fantastyczne Zwierzęta i jak j...
>> Czytaj Więcej

14 lat HPnet!

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaRebecca Conran

Raport z najgorętszych urodzin w roku
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]2. James

Tytuł: 2. James
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Czasami, zamiast wyszukiwać komuś zajęć i rozrywek, wystarczy z nim posiedzieć i pomilczeć. Bądź ...
>> Czytaj Więcej

Finite

Tytuł: Finite
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Severus o miłości
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 1 - Ra...

Tytuł: Rozdział 1 - Ratunek
Seria: W poszukiwaniu lepszego jutra
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: LauraB

Pierwsza przygoda. wszystkie opowiadania pod adresem: https://w-poszukiwaniu-lepszego-jutra.blogs...
>> Czytaj Więcej

[NZ]VI

Tytuł: VI
Seria: Finite
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Harry i Draco spotykają się w Hogsmeade. Potter mało co pamięta z poprzedniego wieczoru i boi się...
>> Czytaj Więcej

[NZ]1. Hermiona

Tytuł: 1. Hermiona
Seria: Powrót do domu
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Kochała swoje dzieci, ale tęskniła za tamtym czasem i wolałaby znowu narażać swoje życie, niż pow...
>> Czytaj Więcej

Definicja miłości

Tytuł: Definicja miłości
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaania potter

Chciałbym, żebyś była moją miłością już na zawsze.
>> Czytaj Więcej

[NZ]V

Tytuł: V
Seria: Finite
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaValeriea

Piaty rozdział opowiadania. Harry i Draco spotykają się w Pokoju Życzeń, aby na spokojnie por...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 42
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 3 osoby
Prefix użytkownikaMarcus Clinton (Pan Śmierci)
Prefix użytkownikaLiliana2194 (Żywa legenda)
Prefix użytkownikaColette (Mugol)
Łącznie na portalu jest
44,332 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,065
Dodanych newsów: 10,109
Zdjęć w galerii: 21,317
Tematów na forum: 3,713
Postów na forum: 313,052
Komentarzy do materiałów: 219,588
Rozdanych pochwał: 3,220
Wlepionych ostrzeżeń: 4,151
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 3411
uczniów: 3297
Hufflepuff
Punktów: 2400
uczniów: 3248
Ravenclaw
Punktów: 2199
uczniów: 3995
Slytherin
Punktów: 1619
uczniów: 3336

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
9% [5 głosów]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
12% [7 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
16% [9 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
2% [1 głos]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
7% [4 głosy]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
14% [8 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
9% [5 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
33% [19 głosów]

Ogółem głosów: 58
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Hufflepuff[P]Valerie Adams ostatnio widziano 02.04.2020 o godzinie 18:57 w Klasa Historii Magii
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 02.04.2020 o godzinie 17:20 w Klasa Historii Magii
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 21:06 w Wielka Sala
Hufflepuff[PN]Warren Samuel Wilson ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 21:00 w Wielka Sala
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 20:47 w Wielka Sala
Hufflepuff[PN]Warren Samuel Wilson ostatnio widziano 31.03.2020 o godzinie 20:44 w Wielka Sala
Nawigacja
Zoë Wanamaker
ZOË WANAMAKER


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe1.jpg


Data narodzin: 13 maja 1949
Miejsce narodzin: Nowy Jork, USA
Rola w Harrym Potterze: Rolanda Hooch
Związek małżeński: Gawn Grainger
Ciekawostka: jest dyslektykiem

Zawodowo zajmuje się aktorstwem filmowym i teatralnym, rozpoznawalność przyniosła jej rola Madame Hooch, nauczycielki Quidditcha w serii filmów Harry Potter, choć należy wspomnieć, że wystąpiła tylko w pierwszej części adaptacji. Fani mają pretensje do reżysera, że nie umieścił jej w kolejnych częściach, mimo tego, że w książce była obecna.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie). Jej matka, Charlotte Holland, była gwiazdą radiową i aktorką, lecz po przeprowadzce porzuciła pracę i zajęła się rodziną. Zoë ma również dwie siostry: Abby, która jest najstarsza i Jessica - najmłodsza. Rodzina jest rosyjsko- żydowskiego pochodzenia.

Zoë zdecydowała, że chce zacząć działać już w wieku dziesięciu lat. Rodzice próbowali ją powstrzymać przed wejściem w karierę aktorską, ponieważ nie chcieli, by poczuła odrzucenie i mocną oraz niezdrową konkurencję. Szkoliła się więc jako tancerka i chodziła do szkoły artystycznej. Miała również chwilową karierę jako sekretarka i rozważała nawet możliwość wstąpienia do zakonu! Jednak finalnie wiedziała, co tak naprawdę chce robić.

Wstąpiła do Central School of Speech and Drama, spędzając tam trzy lata, lecz w roku 1970 wyjechała i od razu przystąpiła do pracy scenicznej. Pracowała coraz intensywniej i ostatnimi czasy została także współpracownikiem Teatru Narodowego na South Bank w Londynie. Pozostała także zarządcą Shakespeare's Globe, na którym zaprezentowała ostatnio Niebieską Tablicę (Blue Plaque), która została przyznana jej ojcu za wysiłek i uznanie od Globe. Nagrodą była People's Choice przyznana przez opinię publiczną, zaakceptowaną przez Zoë w imieniu swojego ojca.

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zoe2.jpg

W późniejszych latach przeszła ze sceny na ekrany telewizyjne w wielu różnych rolach, prześlizgując się w wielu produkcjach bez problemu, ale za to z wielką dozą talentu. Obecnie jest najbardziej znana z roli Susan Harper w serialu komediowym BBC Moja rodzinka.

Była nominowana do trzech nagród BAFTA (Brytyjska Akademia Filmowa), dziewięciokrotnie do nagrody Olivera (otrzymała ją dwukrotnie 1979, 1998) oraz czterokrotnie do Tony (teatr).

Filmografia



- 1974: Jennie: Lady Randolph Churchill jako Pearl Graigie
- 1977: Opowieść wigilijna jako Bella
- 1978: The Devil's Crown jako Berengaria z Navarre
- 1979: Tales of the Unexpected
- 1982: Inside the Third Reich jako Annemarie Kempf
- 1982: Baal jako Sophie
- 1985: Na krawędzi mroku
- 1987: Biedna mała bogata dziewczynka - godny uwagi, amerykański miniserial oraz film telewizyjny o życiu Barbary Hutton; jednej z najbogatszych kobiet świata. Nie przełożyło się to jednak nigdy na życie osobiste - od dziecka samotna, otoczona fałszywymi przyjaciółmi, ośmiokrotnie wychodziła za mąż, a jej jedyny syn zginął w wypadku samolotowym.
- 1988: The Dog It Was That Died
- 1988: The Raggedy Rawney
- 1989: Ball-Trap on the Cote Sauvage
- 1990: Othello
- 1991: Główny podejrzany
- 1992: The Blackheath Poisonings
- 1992: Memento Mori
- 1992: The Countess Alice
- 1992 - 1994: Love Hurts
- 1992: Shakespeare: The Animated Tales
- 1995: Widowing of Mrs. Holroyd
- 1995: Angielska kobieta
- 1997: Creatures Fantastic
- 1997: Henry V at Shakespeare's Globe
- 1997: Taniec do muzyki czasu jako Audrey Maclintick
- 1997: Kochankowie sztormowego morza
- 1999: David Copperfield jako Jane Murdstone
- 1999: Elfy kontra skrzaty
- 2000 - 2011: Moja rodzinka
- 2000: Gormenghast
- 2001: Adrian Mole: The Cappuccino Years
- 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny
- 2004: Pięcioro dzieci i coś
- 2005: Panna Marple: Morderstwo odbędzie się...
- 2005 - 2006: Doktor Who
- 2005 - 2013: Poirot
- 2006: Johnny and the Bomb
- 2007: The Old Curiosity Shop
- 2010: Cudowne życie po życiu
- 2011: Mój tydzień z Marily
- 2012: Playhouse Presents

Źródło: zoewanamaker.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikagordian119  dnia 30.04.2018 11:48
Ten artykuł całkiem mi się podobał, był nieco inny od tradycyjnie przedstawianych na tej stronie. Pomijając moje osobiste obiekcje do artykułów o aktorach, ten był dość dobry, w sposób interesujący opisałaś jej biografię, także dość ciekawą. Nie znam tej aktorki z innych produkcji, choć spodziewam się że nieświadomie mogłem ją widzieć w którymś odcinku Poirota. Całkiem ciekawie zrobiona szata graficzna, choć dałbym jeszcze ze dwa zdjęcia, może jakiś gif o ile jest...
avatar
Prefix użytkownikaKrnabrny  dnia 30.04.2018 11:51
Ok, artykuł nie wydał mi się zbyt ciekawy, bo przyznam, że niezbyt lubię czytać o życiu aktorów z HP (także o życiu Zoe, nie interesuje mnie). Pierwsze wrażenie było całkiem dobre - odpowiada mi użyty kolor i fajne zdjęcie. Zoe to jedna z aktorek, w których łatwo rozpoznać postać z HP (przykładowo Rickman tak bardzo się zmienił, że jak kiedyś zobaczyłem jego foty to gdybym nie wiedział, że on grał Severusa bym nie uwierzył)
Ciężko mi stwierdzić czy temat został dostatecznie wyczerpany, nie wiem ile o tej aktorce jest informacji aczkolwiek o ile by się dało mogłabyś poszukać czegoś więcej o jej udziale w jakichś programach rozrywkowych czy obecnej działalności pozaaktorskiej (o ile coś takiego przejawia)
W sumie uświadomiłaś mi, że aktorka ma dość bogaty dorobek, jeszcze nie widziałem jej w niczym poza HP, ale może coś obejrzę z jej udziałem.

W wieku trzech lat Zoë musiała wraz ze swoją rodziną przenieść się do Londynu, ponieważ jej ojciec aktor/reżyser był na czarnej liście podczas (przesłuchań) polowania na czarownice McCarthy (tu mowa o filmie).

Zupełnie nie rozumiem tego zdania - wyczytałem z google, że Makkartyzm polegał na panicznym strachu USA przed rzeszą szpiegów co podsycał senator McCarthy, ale jej ojciec był o szpiegostwo oskarżony czy chodzi o jakiś film? No i "polowanie na czarownice" to chyba współczesne określenie tamtych wydarzeń, takie porównanie - aczkolwiek nie zgłębiałem się, więc mogłem coś źle zrozumieć.Mimo to mogło to zostać lepiej wyjaśnione, zdanie wydaje się dziwne.

Miała również chwilową karierę jako sekretarka

Według mnie po polsku to zdanie dziwaczne brzmi, karierę się robi albo po prostu pracowała jako sekretarka mogłoby być. Generalnie słowo kariera w odniesieniu do tego zawodu wydaje się nieco nie pasować. Ode mnie to tyle.
avatar
Nieoryginalna  dnia 03.05.2018 23:37
Aktorka zagrała tak małą rolę w filmach, że nawet nie zwróciłam na nią uwagi, nie mówiąc o jakimkolwiek zainteresowaniu jej postacią. Nie zrozumiałam zupełnie pierwszego zdania zacytowanego przez knabrnego, dopiero jego komentarz mi coś wytłumaczył. Artykuł dobrze napisany, graficznie wygląda dobrze, trudno mi coś więcej powiedzieć, podejrzewam, że o Wanamaker trudno dużo napisać ;p
avatar
Prefix użytkownikaKlaudia Lind  dnia 06.05.2018 15:58
Bardzo podobała mi sie ta aktorka w roli Rolandy. Szkoda, że bylo jej tak mało, zawsze uważałam, że jest świetnie wykreowana i idealnie pasuje na nauczycielkę latania na miotle;)
Artykuł spoko, nie jest jakoś bardzo ciekawy, bo w sumie ani nie znam jej z innych ról, ani jej biografia nie powala. Nie jest to wina autorki artykułu, która zapewne przekazała nam wszystko co istotniejsze i zrobiła to ładnie:D
avatar
PaulaSmith  dnia 22.05.2018 22:32
Zacznę od strony wizualnej, która bardzo mi się podoba. Pierwsze zdjęcie narzuciło kolorystykę i to na plus. Jeśli chodzi o treść to najbardziej podoba mi się ta część, gdzie opisana jest jej biografia. Szczerze mówiąc nigdy się nie interesowałam tą aktorką, więc fajnie się czegoś dowiedzieć. Jeśli chodzi o wyliczanie w czym grała to zawsze mniej mnie to interesuje, rzucam tylko okiem czy widziałam coś z listy filmów aktora ;)

Podsumowując podoba mi się ten artykuł, fajnie, że skorzystałaś z jej strony internetowej.
avatar
Prefix użytkownikaBumSzakalaka  dnia 25.10.2018 20:47
Cóż za wspaniały uśmiech na powitanie! Generalnie to mnożna tu znaleźć mnóstwo informacji o Wanamaker. Widać, że to poważna aktorka ze swoją osobliwą historią. Bardzo lubię postać, którą zagrała, a dzięki temu artykułowi lubię również tą aktorkę.
Naprawdę dobra robota.
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 20.02.2020 12:35
Z wymienionych produkcji widziałam ją tylko w Poirocie i w Harrym Potterze. Nie poznałam jej jako Ariadny Oliver, a kiedy mnie olśniło, że ją i madame Hooch gra ta sama osoba, bardzo się ucieszyłam :D W obu rolach wypadła moim zdaniem przekonująco.

Większość artykułów o aktorach, w tym także ten, nie wydaje mi się wybitnie ciekawa, ale jakościowo jest dobrze Wrozka
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
02.04.2020 23:15
Na pewno w 6 części wróżyła, bo przepowiedziała to nieszczęście z błyskawicami i potem Albums dead

Pan Śmierci
02.04.2020 23:14
Nedelle, ona miała chyba takie zwykle. Nie jakieś specjalne, ale w jej lekcje nigdy się nie wczytywałem doglebnie

Żywy worek treningowy
02.04.2020 22:42
A z innej mańki: ktoś pamięta, jak to było w HP z kartami tarota? Różniły się czymś od mugolskich? Normalnie ich używano w świecie czarodziejów?

Mistrz Expelliarmusa
02.04.2020 22:41
Nedelle, a dej Hug

Żywy worek treningowy
02.04.2020 22:40
Aneta02, co powiesz na przytulasa? Może choć trochę poprawi ci humor? Hug

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59161 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55309 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 43115 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41951 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 35528 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 35201 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32976 punktów.

8) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 32922 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30685 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 2.54