Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Daniel Radcliffe

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaScarllet

Odtwórca głównej roli Harry`ego Pottera.
>> Czytaj Więcej

Eddie Redmayne

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaBumSzakalaka

Aktor znany nam z roli Newta Scamandera. Aktor teatralny i filmowy. Zdobywca Oscara.
>> Czytaj Więcej

Patronus

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaRosalind Rooks

Patronusy i zaklęcie "Expecto Patronum".
>> Czytaj Więcej

Życie i kłamstwa Alb...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Pierwsza biografia Albusa Dumbledore'a napisana przez Ritę Skeeter.
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

13 urodziny HPneta i XX wydanie proroka - jest, co świętować!
>> Czytaj Więcej

Powrót do przeszłośc...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Livka

Czy kojarzycie ten moment, kiedy podczas czytania odkrywacie, że w zasadzie to już od dawna było ...
>> Czytaj Więcej

Quidditch w Polsce

Kategoria: Quidditch
Autor: monciakund

Kilka słów o zasadach i polskich drużynach
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Ginny

Tytuł: Ginny
Gatunek: Drabble
Autor: Sam Quest

To mój debiut w tym gatunku. Ta krótka forma opowiada o miłości. Miłego czytania. :)
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. V część 17
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Smith zdobywa odciski znajomych Hermiony, a dziewczyna żegna się z rodzicami
>> Czytaj Więcej

[NZ]Iieaqa

Tytuł: Iieaqa
Seria: Dziewczyna z porcelany
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaAlette

Zapaliła się jak pochodnia. Ogień pokrył jej włosy, a ona zawyła w agonii. Próbowała odseparować ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. V część 16
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Policja przeszukuje mieszkanie Hermiony i zbiera odciski palców dla Smitha
>> Czytaj Więcej

[NZ]Święta Bożonaro...

Tytuł: Święta Bożonarodzeniowe
Seria: Największy błąd w życiu?
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Mijają kolejne dni, które Ron spędza w muszelce. Nadchodzi Boże Narodzenie, Bill ma dla brata nie...
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdz. V część 15
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Norris łapie przynętę, zaś mugolska policja próbuje na wszelkie sposoby podejrzeć Hermionę
>> Czytaj Więcej

[NZ]Tajemniczy uczeń

Tytuł: Tajemniczy uczeń
Seria: Reidsville
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaScarllet

W szkole pojawia się nowy, tajemniczy uczeń. Jakie skrywa tajemnice? I czy ma coś wspólnego ze śm...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 43
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
43,247 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 220
Było: 13.03.2019 06:44:59
Napisanych artykułów: 1,027
Dodanych newsów: 9,667
Zdjęć w galerii: 20,640
Tematów na forum: 3,544
Postów na forum: 306,931
Komentarzy do materiałów: 217,411
Rozdanych pochwał: 3,171
Wlepionych ostrzeżeń: 4,144
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 3044
uczniów: 3096
Hufflepuff
Punktów: 2634
uczniów: 3007
Ravenclaw
Punktów: 3018
uczniów: 3800
Slytherin
Punktów: 2199
uczniów: 3074

Ankieta
Do Hogwartu trafia wehikuł czasu. Gdzie się przenosisz?

Czasy Założycieli. Chętnie poznałbym ich osobiście i naprawdę rozpiera mnie ciekawość, jak wyglądała budowa Hogwartu i pierwsza Ceremonia Przydziału
32% [18 głosów]

Bunt Goblinów w 1612 roku. Kto by nie chciał zobaczyć tych ciekawych rzecz, o których rozprawialiśmy na Historii magii? Te walki musiały być epickie
2% [1 głos]

Czasy Huncwotów. Nie wiem, czy bardziej chciałbym stanąć w obronie Snape'a czy pomóc Jamesowi i Syriuszowi w wymyśleniu nowego zaklęcia do znęcania. Wybiorę, będąc na miejscu
44% [25 głosów]

31 października 1981 roku. Imprezka po zniknięciu Sami Wiecie Kogo musiała być niesamowita. Na żałobę po Potterach nie byłoby czasu
2% [1 głos]

Byle kiedy, byleby przed rokiem 1689, czyli przed podpisaniem Międzynarodowego Kodeksu Tajności. Wtedy legalnie mógłbym przelecieć się na smoku, pośmieszkować z mugoli czy po prostu czarować bez obaw
4% [2 głosy]

Wybiorę czas szkolne Voldemorta. Może byśmy się zakumplowali? Albo bym się czegoś nauczył od samego mistrza czarnej magii? A może powstrzymałbym go, zanim stałby się takim złem?
9% [5 głosów]

Ja tam wybiorę przyszłość. Co mnie interesuje to, co już było? Chcę zobaczyć, co nas czeka!
9% [5 głosów]

Ogółem głosów: 57
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 16.03.19

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Hufflepuff[PN]Liliana Williams ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 19:27 w Sala OPCM
Ravenclaw[PN]Asen Hristo ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 18:54 w Sala OPCM
SlytherinNicholas Nikiforov ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 18:40 w Sala OPCM
Hufflepuff[PN]Liliana Williams ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 18:28 w Sala OPCM
Ravenclaw[PN]Asen Hristo ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 17:20 w Sala OPCM
Hufflepuff[PN]Liliana Williams ostatnio widziano 25.03.2019 o godzinie 17:10 w Sala OPCM
Daniel Radcliffe
http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/danel1.png


Daniel Jacob Radcliffe

Urodzony 23 lipca 1989 roku w Londynie (Anglia). Tytułowy bohater powieści J.K. Rowling o Harrym Potterze, odtwórca głównej roli.
Wczesne lata


Daniel urodził się w Fulham, w dzielnicy w zachodnim Londynie. Był synem agentki do spraw obsady - Marcii Jeannine Gresham (z domu Jacobson), i agenta literackiego - Alana George'a Radcliffe`a. Marcia wywodziła się od żydowskich imigrantów ( z Rosji i Polski). Urodzona w Południowej Afryce. Natomiast ojciec Daniela wychowywał się w Hrabstwie Down, w Irlandii Północnej, w rodzinie protestanckiej. Radcliffe ukończył dobrą prywatną szkołę dla chłopców w Londynie.

Kariera


Jako młody chłopak brał udział w małych szkolnych projektach aktorskich. Mimo początkowych sprzeciwów rodziców udało się mu namówić matkę by wysłała jego zdjęcie na casting do filmu o młodym Davidzie Copperfieldzie. Daniel casting wygrał i jako ośmiolatek po raz pierwszy stanął przed kamerą. Kilka lat później pojawił się na szklanym ekranie jako odtwórca roli Marka Pendela w "Krawcu z Panamy", gdzie stanął u boku takich gwiazd jak Pierce Brosnan, Jamie Lee Curtis oraz Geoffreya Rusha. W tym samym roku Chris Columbus obsadził Radcliffa roli Harry'ego Pottera i na ekrany weszła pierwsza część przygód tego bohatera: "Harry Potter i Kamień Filozoficzny". Aktor pokonał na castingu blisko 16 tysięcy konkurentów w tym Toma Feltona, odtwórcę roli Dracona Malfoya. Ekranizacja powieści Rowling okazała się być światowym hitem, a Daniel zaczął być rozpoznawany na całym świecie. Kolejne części serii przyniosły mu nie tylko sławę, ale i ogromną fortunę. Stał się najbogatszym nastolatkiem w Wielkiej Brytanii pozostawiając w tyle nawet następcę brytyjskiego tronu, księcia Williama i jego brata Harry'ego. Zdobył uznanie autorki książek, J.K. Rowling, jednak część krytyków negatywnie oceniała jego aktorskie umiejętności. Rola ta otworzyła też Danielowi drzwi do wielkiej kariery. W wieku 17 lat debiutował na scenie Broadwayu jako Alan Strang w spektaklu Petera Shaffera Equus.

Nagrody i nominacje


Saturny
- 2002 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001).
- 2003 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Komnata Tajemnic (2002).
- 2005 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i więzień Azkabanu (2004).
- 2006 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Czara Ognia (2005).
- 2008 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Zakon Feniksa (2007). Teen Choice
- 2002 rok - Wygrana Teen Choice w kategorii: Filmowy przełomowy męski występ aktorski za film Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001).
- 2011 rok - Wygrana Teen Choice w kategorii: Ulubiony pocałunek za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010). Oraz Aktor lata za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011).
- 2011 rok - Nominacja do Teen Choice w kategorii: Ulubiony aktor w filmie science-fiction / fantasy za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010).
MTV
- 2002 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Przełomowa rola męska za film Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001).
- 2006 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy zespół aktorski za film Harry Potter i Czara Ognia (2005). Oraz Najlepszy bohater za film Harry Potter i Czara Ognia (2005).
- 2008 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy pocałunek za film Harry Potter i Zakon Feniksa (2007).
- 2010 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy aktor za film Harry Potter i Książę Półkrwi (2009).
- 2011 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy pocałunek za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010), Najlepsza scena walki za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010), Najlepszy aktor za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010).
- 2012 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepsza scena walki za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011). Oraz Najlepszy aktor za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011).
- 2012 rok - Wygrana Złoty Popcorn w kategorii: Najlepsza obsada za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011). Oraz Najlepszy bohater za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011)

Kids Choice

- 2012 rok - Nominacja do Sterowca w kategorii: Ulubiony aktor filmowy za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II(2011).

Ciekawostki

- 9 sierpnia 2008 wg magazynu "Forbes" --- Daniel oraz Miley Cyrus znaleźli się na pierwszym miejscu listy najlepiej zarabiających nastolatków w show-biznesie - w ciągu ostatnich 12 miesięcy zarobili po 26 milionów dolarów.
- Daniel cierpi na dyspraksję! To rzadkie schorzenie mózgu polegające na trudności w planowaniu i wykonywaniu czynności ruchowych. Radcliffe miewa problemy z koncentracją oraz koordynacją ruchową. Czasem nie jest w stanie wykonać tak prostych czynności jak zawiązywanie sznurówki czy złożenie podpisu. W przyszłości może mieć problemy z wejściem po schodach, bieganiem.
Dotychczas nie wynaleziono na nią lekarstwa.
- Radcliffe założył także firmę Almada Productions, zajmującą się sprzedażą scenariuszy filmowych, która już w pierwszym roku działalności przyniosła mu 67 tys. GBP zysku.
- Był brany pod uwagę do roli Logana w filmie "Szczęściarz". Ostatecznie angaż otrzymał Zac Efron.
- Był brany pod uwagę do roli Petera Parkera w filmie "Niesamowity Spider-Man". Ostatecznie angaż otrzymał Andrew Garfield.
- Był rozważany do roli Bilbo Bagginsa w filmie "Hobbit: Niezwykła podróż", jednak ostatecznie angaż otrzymał Martin Freeman.
- W 2012 roku wystąpił w wideoklipie "Beginners" zespołu Slow Club.
- Odrzucił rolę w filmie "To już jest koniec".
- Zasłynął z ogromnej tolerancji i szacunku do środowisk LGBT. Deklaruje się również jako feminista i ateista.
- Wspiera hospicjum dziecięce Damelza House.

Daniel Radcliffe, a rola Harry`ego Pottera


W jednym z wywiadów Daniel przyznał, że dopiero po długim czasie, kilka lat temu dotarło do niego, że rola głównego bohatera w ekranizacji powieści Rowlnig zmieniła jego życie i być może do końca ludzie będą utożsamiać go z czarodziejem. Aktor wyznał także, że gdy filmowe losy Pottera odniosły sukces w jego życiu osobistym pojawiło się kilka problemów. Po wkroczeniu w dorosłość ( między osiemnastym, a dwudziestym rokiem życia) nadużywał alkoholu, a media i paparazzi śledziły każdy jego krok. Wywiadzie przyznał również, że w ,, Zakonie Feniksa" grał najlepiej. Jednak w ,,Księciu Półkrwi"gra szła mu gorzej. Dla aktora granie w "Harrym Potterze" było prawdziwą frajdą. W wywiadzie podkreślał, że każdego dnia podchodził do roli z takim samym entuzjazmem, a wytężona praca na planie dawała mu dużo satysfakcji.

Filmografia


* 2019 rok - Serial "Cudotwórcy"
* 2018 rok - "Beast of Burden";
* 2017 rok - "Dżungla"
* 2016 rok - "Iluzja 2", "Człowiek-scyzoryk", "Imperium"
* 2015 rok - "Victor Frankenstein", "Wykolejona", "The Gamechangers"
* 2013 rok - "Na śmierć i życie", "Rogi", "Słowo na M"
* 2012 rok - "Kobieta w czerni", "Zapiski młodego lekarza"
* 2011 rok - "Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II"
* 2010 rok - "Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I";
* 2009 rok - "Harry Potter i Książę Półkrwi"
* 2007 rok - "Harry Potter i Zakon Feniksa"; "December Boys: Grudniowi chłopcy", "Mój syn Jack"
* 2005 rok - "Harry Potter i Czara Ognia"
* 2004 rok - "Harry Potter i więzień Azkabanu"
* 2002 rok - "Harry Potter i Komnata Tajemnic";
* 2001 rok - "Krawiec z Panamy", "Harry Potter i Kamień Filozoficzny"
* 1999 rok - ,"David Copperfield"


Źródło: Wikipedia, Filmweb, kawerna.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaBumSzakalaka  dnia 16.03.2019 22:06
Kolorystyka nienaganna i przyjemna dla oka. Szkoda, że Dan nie ma żadnych świeżych nominacji czy nagród. Znany jest głównie z roli Harry'ego i każdy, kto widzi jego twarz zawsze mówi o nim "Potter". Ta łatka jest uciążliwa. Nie widziałam Daniela w innych filmach, więc nie mogę ocenić jego gry aktorskiej.
Nie wyobrażam sobie Dana w roli Bilba xD Zaśmiałabym się chyba na śmierć :D
avatar
Prefix użytkownikaBad wolf  dnia 17.03.2019 16:49
Bardzo mi to przypomina artykuł o Eddiem jaki niedawno napisała Bumszakalaka. Jeśli do tej pory nie powstały wytyczne co do wyglądu artykułów o aktorach, to wnioskuję żeby były takie, których efektem końcowym będzie właśnie taki wygląd, bo miło i przyjemnie się to czyta.
Na początek powiem co mi się podoba: zdjęcie Daniela i kolory nagłówków pasujące do tegoż zdjęcia (jak u Bum).
Nie podoba mi się ten znak ">" rozpoczynający artykuł, nie wiem czy się po prostu wkradł czy jest celowo, ale jeśli celowo, to po co on?
A teraz część dalsza tego co mi się nie podoba:

- Był brany pod uwagę do roli Logana w filmie "Szczęściarz". Ostatecznie angaż otrzymał Zac Efron.
- Był brany pod uwagę do roli Petera Parkera w filmie "Niesamowity Spider-Man". Ostatecznie angaż otrzymał Andrew Garfield.
- Był rozważany do roli Bilbo Bagginsa w filmie "Hobbit: Niezwykła podróż", jednak ostatecznie angaż otrzymał Martin Freeman.


Właśnie to. Po pierwsze - powtórzenie (jakżeby inaczej), po drugie PO CO TAK TO ROZDZIELAĆ ZAMIAST WSZYSTKO W JEDNYM PUNKCIE NAPISAĆ?

No ale poza tym to artykuł był w porządku, jestem szczerze trochę zdziwiona, że ma tak dużo nominacji i tak mało wygranych. Jako dziecko może i rzeczywiście nie był najlepszym aktorem, ale teraz uwielbiam go oglądać w filmach i w sumie to szkoda, że angaż dostał Efron zamiast Daniela, bo chętnie zobaczyłabym go w Szczęściarzu.

Dam powyżej oczekiwań, bo po prostu nie zniosę tego rozdzielania. Może inni mają co do tego inne zdanie, ale dla mnie jest męczące.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
26.03.2019 10:09
No np możecie skomentować to: http://www.harry-.
..oto_id=854
Eyebrows

Łowca czarnoksiężników
26.03.2019 10:07
Jestem taka nie wyspana i bez możliwości wypicia kawy :(
#porannyklubnarzek
aczy

Wyrodna żyrafa
26.03.2019 09:58
snowyowly, w ogóle to zachęcam do komentowania z linków, które czasem wrzucają tutaj na sb. Można za to zdobyć punkty dla domu Eyebrows

Wyrodna żyrafa
26.03.2019 09:53
Spoczko, zawsze do usług ;)

Mugol
26.03.2019 09:52
monciakund, nareszcie si,e udało!!! dzieki! Love

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 58161 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 48999 punktów.

3) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41857 punktów.

4) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 38984 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 34105 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 34036 punktów.

7) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 31803 punktów.

9) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30488 punktów.

10) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.91