Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Gra Match Harry Pott...

Kategoria: Recenzje
Autor: Smierciojadek

Gra Match Harry Potter - krótka recenzja
>> Czytaj Więcej

20 słodyczy z potter...

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Ranking słodyczy, które pojawiły się w serii.
>> Czytaj Więcej

Te rzeczy mogły Ci u...

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Prefix użytkownikaavlee

Szczegóły występujące w serii, które mogły sugerować, co się będzie działo w następnych częściach...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Numer Fantastyczne zwierzęta stworzyli: CoSieDzieje, Mikasa, losiek13, Sam Quest, Katherine_Pierc...
>> Czytaj Więcej

10 ukrytych odniesie...

Kategoria: Inne
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Artykuł jest tłumaczeniem tekstu znajdującego się na stronie Mugglenet.com.
>> Czytaj Więcej

10 rzeczy, które mus...

Kategoria: Fantastyczne zwierzęta
Autor: Prefix użytkownikaCoSieDzieje

Artykuł jest tłumaczeniem tekstu zamieszczonego na portalu mugglenet.com
>> Czytaj Więcej

Niejednoznaczne losy...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Nie znamy sposobu, by dowiedzieć się, w jaki sposób losy każdej postaci były rozgrywane do końca ...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Przynęta

Tytuł: Przynęta
Seria: Potter musi umrzeć
Gatunek: Kryminał
Autor: Prefix użytkownikaBluecube

Potter musi umrzeć - rozdział 3
>> Czytaj Więcej

[NZ]3. Zupa grochowa

Tytuł: 3. Zupa grochowa
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Błędny Rycerz podwozi Harry'ego do Dziurawego Kotła. Niespodziewanie chłopiec wpada na miejscu w ...
>> Czytaj Więcej

Pieczony nietoperz

Tytuł: Pieczony nietoperz
Gatunek: Humor
Autor: Prefix użytkownikaAventia

Specjalnie stworzone dla avlee i wraz z jej pomocą. W rolach głównych: Angie Aventia Severus ...
>> Czytaj Więcej

Zazdroszczę

Tytuł: Zazdroszczę
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaTheWarsaw1920

Biały, jak śnieg na dachu Hogwartu.
>> Czytaj Więcej

Niesprawiedliwość

Tytuł: Niesprawiedliwość
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaAventia

Czy próbowałeś kiedyś wejść w jego głowę? Zastanawiałeś się, z czym możesz się zderzyć? Z chaosem...
>> Czytaj Więcej

A miał to być n...

Tytuł: A miał to być niewinny eksperyment
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaAventia

Nigdy nie wiesz co się może wydarzyć - w szczególności, gdy zaczynasz bawić się w jakieś dziwne e...
>> Czytaj Więcej

[NZ]2. Nieznajomy n...

Tytuł: 2. Nieznajomy na Magnolia Crescent
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Na Privet Drive przyjeżdża w odwiedziny ciotka Marge. Niestety wizyta kończy się ostrą kłótnią mi...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 38
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 3 osoby
Prefix użytkownikaAventia (Ulubieniec nauczycieli)
Prefix użytkownikaavlee (Prefekt Naczelny Hufflepuffu)
creditos12470m (Mugol)
Łącznie na portalu jest
43,897 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 246
Było: 13.10.2019 16:03:25
Napisanych artykułów: 1,047
Dodanych newsów: 9,920
Zdjęć w galerii: 20,982
Tematów na forum: 3,613
Postów na forum: 310,027
Komentarzy do materiałów: 218,342
Rozdanych pochwał: 3,186
Wlepionych ostrzeżeń: 4,144
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 1977
uczniów: 3227
Hufflepuff
Punktów: 1960
uczniów: 3144
Ravenclaw
Punktów: 1946
uczniów: 3915
Slytherin
Punktów: 836
uczniów: 3217

Ankieta
Jaką formę aktywności wybierzesz w to magiczne lato?

Codzienny trening na miotle to podstawa! Chcę utrzymać miejsce w drużynie
18% [26 głosów]

Z przyjaciółmi założymy klub pojedynków - to połączenie przyjemnego z pożytycznym
14% [21 głosów]

Bieganie oczywiście - w Hogwarcie przyda się kondycja, kiedy trzeba uciekać przed woźnym, trzygłowym psem czy ogromnym pająkiem
9% [14 głosy]

Wyczynowe jedzenie to to, na co stawiam. W Hogwarcie dobrze karmią, ale nie ma to jak u mamy
6% [9 głosów]

Wybieram aktywność mózgu. Książki, książki i jeszcze raz książki
21% [31 głosów]

Akty... cooo? Planuję się wyspać na zapas
32% [47 głosów]

Ogółem głosów: 148
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.06.19

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Gryffindor[PN]Corinne Laurientis ostatnio widziano 21.10.2019 o godzinie 13:13 w Błonia
Ravenclaw[P]Jasmine Farawell ostatnio widziano 21.10.2019 o godzinie 11:33 w Błonia
Gryffindor[PN]Corinne Laurientis ostatnio widziano 21.10.2019 o godzinie 10:25 w Błonia
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 21.10.2019 o godzinie 10:12 w Kuchnia
Ravenclaw[P]Jasmine Farawell ostatnio widziano 21.10.2019 o godzinie 08:29 w Błonia
Gryffindor[PN]Corinne Laurientis ostatnio widziano 21.10.2019 o godzinie 08:10 w Błonia
Daniel Radcliffe
http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/danel1.png


Daniel Jacob Radcliffe

Urodzony 23 lipca 1989 roku w Londynie (Anglia). Tytułowy bohater powieści J.K. Rowling o Harrym Potterze, odtwórca głównej roli.
Wczesne lata


Daniel urodził się w Fulham, w dzielnicy w zachodnim Londynie. Był synem agentki do spraw obsady - Marcii Jeannine Gresham (z domu Jacobson), i agenta literackiego - Alana George'a Radcliffe`a. Marcia wywodziła się od żydowskich imigrantów ( z Rosji i Polski). Urodzona w Południowej Afryce. Natomiast ojciec Daniela wychowywał się w Hrabstwie Down, w Irlandii Północnej, w rodzinie protestanckiej. Radcliffe ukończył dobrą prywatną szkołę dla chłopców w Londynie.

Kariera


Jako młody chłopak brał udział w małych szkolnych projektach aktorskich. Mimo początkowych sprzeciwów rodziców udało się mu namówić matkę by wysłała jego zdjęcie na casting do filmu o młodym Davidzie Copperfieldzie. Daniel casting wygrał i jako ośmiolatek po raz pierwszy stanął przed kamerą. Kilka lat później pojawił się na szklanym ekranie jako odtwórca roli Marka Pendela w "Krawcu z Panamy", gdzie stanął u boku takich gwiazd jak Pierce Brosnan, Jamie Lee Curtis oraz Geoffreya Rusha. W tym samym roku Chris Columbus obsadził Radcliffa roli Harry'ego Pottera i na ekrany weszła pierwsza część przygód tego bohatera: "Harry Potter i Kamień Filozoficzny". Aktor pokonał na castingu blisko 16 tysięcy konkurentów w tym Toma Feltona, odtwórcę roli Dracona Malfoya. Ekranizacja powieści Rowling okazała się być światowym hitem, a Daniel zaczął być rozpoznawany na całym świecie. Kolejne części serii przyniosły mu nie tylko sławę, ale i ogromną fortunę. Stał się najbogatszym nastolatkiem w Wielkiej Brytanii pozostawiając w tyle nawet następcę brytyjskiego tronu, księcia Williama i jego brata Harry'ego. Zdobył uznanie autorki książek, J.K. Rowling, jednak część krytyków negatywnie oceniała jego aktorskie umiejętności. Rola ta otworzyła też Danielowi drzwi do wielkiej kariery. W wieku 17 lat debiutował na scenie Broadwayu jako Alan Strang w spektaklu Petera Shaffera Equus.

Nagrody i nominacje


Saturny
- 2002 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001).
- 2003 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Komnata Tajemnic (2002).
- 2005 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i więzień Azkabanu (2004).
- 2006 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Czara Ognia (2005).
- 2008 rok - Nominacja do Saturn w kategorii: Najlepsza kreacja młodego aktora lub aktorki za film Harry Potter i Zakon Feniksa (2007). Teen Choice
- 2002 rok - Wygrana Teen Choice w kategorii: Filmowy przełomowy męski występ aktorski za film Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001).
- 2011 rok - Wygrana Teen Choice w kategorii: Ulubiony pocałunek za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010). Oraz Aktor lata za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011).
- 2011 rok - Nominacja do Teen Choice w kategorii: Ulubiony aktor w filmie science-fiction / fantasy za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010).
MTV
- 2002 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Przełomowa rola męska za film Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001).
- 2006 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy zespół aktorski za film Harry Potter i Czara Ognia (2005). Oraz Najlepszy bohater za film Harry Potter i Czara Ognia (2005).
- 2008 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy pocałunek za film Harry Potter i Zakon Feniksa (2007).
- 2010 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy aktor za film Harry Potter i Książę Półkrwi (2009).
- 2011 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepszy pocałunek za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010), Najlepsza scena walki za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010), Najlepszy aktor za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I (2010).
- 2012 rok - Nominacja do Złoty Popcorn w kategorii: Najlepsza scena walki za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011). Oraz Najlepszy aktor za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011).
- 2012 rok - Wygrana Złoty Popcorn w kategorii: Najlepsza obsada za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011). Oraz Najlepszy bohater za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II (2011)

Kids Choice

- 2012 rok - Nominacja do Sterowca w kategorii: Ulubiony aktor filmowy za film Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II(2011).

Ciekawostki

- 9 sierpnia 2008 wg magazynu "Forbes" --- Daniel oraz Miley Cyrus znaleźli się na pierwszym miejscu listy najlepiej zarabiających nastolatków w show-biznesie - w ciągu ostatnich 12 miesięcy zarobili po 26 milionów dolarów.
- Daniel cierpi na dyspraksję! To rzadkie schorzenie mózgu polegające na trudności w planowaniu i wykonywaniu czynności ruchowych. Radcliffe miewa problemy z koncentracją oraz koordynacją ruchową. Czasem nie jest w stanie wykonać tak prostych czynności jak zawiązywanie sznurówki czy złożenie podpisu. W przyszłości może mieć problemy z wejściem po schodach, bieganiem.
Dotychczas nie wynaleziono na nią lekarstwa.
- Radcliffe założył także firmę Almada Productions, zajmującą się sprzedażą scenariuszy filmowych, która już w pierwszym roku działalności przyniosła mu 67 tys. GBP zysku.
- Był brany pod uwagę do roli Logana w filmie "Szczęściarz". Ostatecznie angaż otrzymał Zac Efron.
- Był brany pod uwagę do roli Petera Parkera w filmie "Niesamowity Spider-Man". Ostatecznie angaż otrzymał Andrew Garfield.
- Był rozważany do roli Bilbo Bagginsa w filmie "Hobbit: Niezwykła podróż", jednak ostatecznie angaż otrzymał Martin Freeman.
- W 2012 roku wystąpił w wideoklipie "Beginners" zespołu Slow Club.
- Odrzucił rolę w filmie "To już jest koniec".
- Zasłynął z ogromnej tolerancji i szacunku do środowisk LGBT. Deklaruje się również jako feminista i ateista.
- Wspiera hospicjum dziecięce Damelza House.

Daniel Radcliffe, a rola Harry`ego Pottera


W jednym z wywiadów Daniel przyznał, że dopiero po długim czasie, kilka lat temu dotarło do niego, że rola głównego bohatera w ekranizacji powieści Rowlnig zmieniła jego życie i być może do końca ludzie będą utożsamiać go z czarodziejem. Aktor wyznał także, że gdy filmowe losy Pottera odniosły sukces w jego życiu osobistym pojawiło się kilka problemów. Po wkroczeniu w dorosłość ( między osiemnastym, a dwudziestym rokiem życia) nadużywał alkoholu, a media i paparazzi śledziły każdy jego krok. Wywiadzie przyznał również, że w ,, Zakonie Feniksa" grał najlepiej. Jednak w ,,Księciu Półkrwi"gra szła mu gorzej. Dla aktora granie w "Harrym Potterze" było prawdziwą frajdą. W wywiadzie podkreślał, że każdego dnia podchodził do roli z takim samym entuzjazmem, a wytężona praca na planie dawała mu dużo satysfakcji.

Filmografia


* 2019 rok - Serial "Cudotwórcy"
* 2018 rok - "Beast of Burden";
* 2017 rok - "Dżungla"
* 2016 rok - "Iluzja 2", "Człowiek-scyzoryk", "Imperium"
* 2015 rok - "Victor Frankenstein", "Wykolejona", "The Gamechangers"
* 2013 rok - "Na śmierć i życie", "Rogi", "Słowo na M"
* 2012 rok - "Kobieta w czerni", "Zapiski młodego lekarza"
* 2011 rok - "Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II"
* 2010 rok - "Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I";
* 2009 rok - "Harry Potter i Książę Półkrwi"
* 2007 rok - "Harry Potter i Zakon Feniksa"; "December Boys: Grudniowi chłopcy", "Mój syn Jack"
* 2005 rok - "Harry Potter i Czara Ognia"
* 2004 rok - "Harry Potter i więzień Azkabanu"
* 2002 rok - "Harry Potter i Komnata Tajemnic";
* 2001 rok - "Krawiec z Panamy", "Harry Potter i Kamień Filozoficzny"
* 1999 rok - ,"David Copperfield"


Źródło: Wikipedia, Filmweb, kawerna.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaBumSzakalaka  dnia 16.03.2019 22:06
Kolorystyka nienaganna i przyjemna dla oka. Szkoda, że Dan nie ma żadnych świeżych nominacji czy nagród. Znany jest głównie z roli Harry'ego i każdy, kto widzi jego twarz zawsze mówi o nim "Potter". Ta łatka jest uciążliwa. Nie widziałam Daniela w innych filmach, więc nie mogę ocenić jego gry aktorskiej.
Nie wyobrażam sobie Dana w roli Bilba xD Zaśmiałabym się chyba na śmierć :D
avatar
Prefix użytkownikaBad wolf  dnia 17.03.2019 16:49
Bardzo mi to przypomina artykuł o Eddiem jaki niedawno napisała Bumszakalaka. Jeśli do tej pory nie powstały wytyczne co do wyglądu artykułów o aktorach, to wnioskuję żeby były takie, których efektem końcowym będzie właśnie taki wygląd, bo miło i przyjemnie się to czyta.
Na początek powiem co mi się podoba: zdjęcie Daniela i kolory nagłówków pasujące do tegoż zdjęcia (jak u Bum).
Nie podoba mi się ten znak ">" rozpoczynający artykuł, nie wiem czy się po prostu wkradł czy jest celowo, ale jeśli celowo, to po co on?
A teraz część dalsza tego co mi się nie podoba:

- Był brany pod uwagę do roli Logana w filmie "Szczęściarz". Ostatecznie angaż otrzymał Zac Efron.
- Był brany pod uwagę do roli Petera Parkera w filmie "Niesamowity Spider-Man". Ostatecznie angaż otrzymał Andrew Garfield.
- Był rozważany do roli Bilbo Bagginsa w filmie "Hobbit: Niezwykła podróż", jednak ostatecznie angaż otrzymał Martin Freeman.


Właśnie to. Po pierwsze - powtórzenie (jakżeby inaczej), po drugie PO CO TAK TO ROZDZIELAĆ ZAMIAST WSZYSTKO W JEDNYM PUNKCIE NAPISAĆ?

No ale poza tym to artykuł był w porządku, jestem szczerze trochę zdziwiona, że ma tak dużo nominacji i tak mało wygranych. Jako dziecko może i rzeczywiście nie był najlepszym aktorem, ale teraz uwielbiam go oglądać w filmach i w sumie to szkoda, że angaż dostał Efron zamiast Daniela, bo chętnie zobaczyłabym go w Szczęściarzu.

Dam powyżej oczekiwań, bo po prostu nie zniosę tego rozdzielania. Może inni mają co do tego inne zdanie, ale dla mnie jest męczące.
avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 26.03.2019 20:17
Artykuł ładnie napisany i wymienia chyba wszystkie istotne role filmowe Daniela. Widziałem go tylko w filmie "Iluzja 2", a z filmu "Krawiec z Panamy jakoś niestety nie kojarzę. Jako odtwórcę głównej roli w HP oceniam go średnio. W pierwszych trzech częściach jakoś bardziej kojarzył się z Harrym, potem było różnie, chwilami nawet fatalnie. Pod koniec artykułu jest kilka ciekawostek których jeszcze nie znałem, wiec bardzo fajnie się czytało. Nie potrafię sobie jednak wyobrazić Daniela jako Bilbo :D
avatar
Prefix użytkownikaLilyatte  dnia 08.04.2019 14:48
Na pewno fajnie wyglądają kolory i to zdjęcie też jest ładne. Na minus dla mnie jest to, że tak naprawdę o samym Danielu jest niewiele. Wydaje mi się, że tutaj za bardzo skupiłaś się na filmografii niż na nim. Brak mi też ciekawostek innych niż te, w jakich rolach został odrzucony. Po mojemu to artykuł na mocne P
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Niezwyciężony mag
21.10.2019 11:53
Mam dzisiaj wolne i wreszcie mam czas ugotować bogracz :D

Matura to bzdura
21.10.2019 11:28
fuerte, rip

Księżna Półkrwi
21.10.2019 11:15
Grumpy cat

Pan Śmierci
21.10.2019 11:13
tez muszę wyjść z domu, a tak mnie boli brzuch, ze się nie ruszam

Wybitny uzdrowiciel
21.10.2019 11:12
ja nie odrobiłam xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 58244 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 51990 punktów.

3) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 41857 punktów.

4) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 40864 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 34528 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 34126 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32492 punktów.

8) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

9) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30567 punktów.

10) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.93