Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Wydanie stworzyli: Nedelle, Shanti Black, CoSieDzieje, Nieoryginalna, Syriusz32, Aneta02, Takoizu...
>> Czytaj Więcej

Harry Potter and the...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Subiektywna recenzja i przemyślenia po obejrzeniu filmu o Harrym z pistoletem.
>> Czytaj Więcej

Ranking momentów z E...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem rankingu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Q&A z J&O Phelps

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

O&A z Jamesem i Oliverem Phelpsami przeprowadzone przez serwis Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Evanna Lynch

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Krótka biografia, opis kariery i ciekawostki o filmowej Lunie
>> Czytaj Więcej

Uzupełnij cytaty - Z...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizów zamieszczonych w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Quiz o Tajnych Przej...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.<br />
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Rozdział 5 - W ...

Tytuł: Rozdział 5 - W szpitalu
Seria: Zaginiony Miecz
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Tanya, Lilianna i Niorginalle musiały opuścić dom Szarców. Potrzebowały natychmiastowej pomocy Uz...
>> Czytaj Więcej

[NZ]6. Nowy profesor

Tytuł: 6. Nowy profesor
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry, Ron i Hermiona wyruszają pociągiem do Hogwartu, nie spodziewają się, że w trakcie podróży ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]5. Szczury, kot...

Tytuł: 5. Szczury, koty, węże i trolle
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry, Weasleyowie i Grangerowie zwiedzają ulicę Pokątną. Pan Weasley opowiada rodzicom Hermiony ...
>> Czytaj Więcej

Złośliwość rzec...

Tytuł: Złośliwość rzeczy niepotrzebnych
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikafleja

to moje pierwsze takie dziwne coś
>> Czytaj Więcej

[NZ]Prolog - Ciemne...

Tytuł: Prolog - Ciemne chmury
Seria: Inne dziedziny magii
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Prolog akcji. Dzieje się miesiąc przed rozpoczęciem właściwej akcji.
>> Czytaj Więcej

Lacock

Tytuł: Lacock
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Praca na pierwszy etap Wielkiej Wojny Fan Fiction, która zawiera w sobie krótką przygodę Lockhart...
>> Czytaj Więcej

Kot007 przeprow...

Tytuł: Kot007 przeprowadza obserwację.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Praca wysłana na pierwszy etap Wielkiej Wojny Fanfickowej.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 45
Administratorzy online: 1
Aktualnie online: 2 osoby
Prefix użytkownikaShanti Black (Uzdrowiciel Wypadków Przedmiotowych)
Prefix użytkownikaEmilyWright (Wielki mag)
Łącznie na portalu jest
46,604 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,083
Dodanych newsów: 10,361
Zdjęć w galerii: 21,370
Tematów na forum: 3,791
Postów na forum: 317,380
Komentarzy do materiałów: 221,207
Rozdanych pochwał: 3,266
Wlepionych ostrzeżeń: 4,160
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  SLYTHERIN!

Gryffindor
Punktów: 54
uczniów: 3635
Hufflepuff
Punktów: 73
uczniów: 3686
Ravenclaw
Punktów: 78
uczniów: 4342
Slytherin
Punktów: 91
uczniów: 3883

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
19% [92 głosy]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
17% [83 głosy]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
24% [119 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
7% [33 głosy]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
3% [17 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
7% [37 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
2% [9 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
21% [106 głosów]

Ogółem głosów: 496
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 26.11.2020 o godzinie 20:50 w Ruchome schody
SlytherinParker Roy ostatnio widziano 26.11.2020 o godzinie 18:34 w Ruchome schody
HufflepuffKhalil 'Khada' de Mamnun ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 22:46 w Kuchnia
HufflepuffWarren Samuel Wilson ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 22:09 w Kuchnia
HufflepuffKhalil 'Khada' de Mamnun ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 14:26 w Kuchnia
HufflepuffWarren Samuel Wilson ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 00:01 w Loch Hufflepuffu
Nawigacja
Evanna Lynch

Evanna Lynch


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/evannalynch_art_anastazja.png


Życie prywatne


Urodziła się 16 sierpnia 1991 roku w Termofeckin w Irlandii. Jest córką Marguerite i Donala Lynchów, ma dwie starsze siostry Emily i Mairead i młodszego brata, Patricka.
W wieku 11 lat zachorowała na anoreksję, którą leczyła do 13 roku życia. To wtedy czytając Harry'ego Pottera coraz bardziej zaczęła się utożsamiać z Luną Lovegood. Pisała listy do J.K. Rowling, która wielokrotnie jej odpowiedziała. Jej chorobę nazwała "niszczycielską, nie kreatywną", a poprzez korespondencję z młodą wówczas Lynch pomogła jej przejść przez proces leczenia.
W trakcie hospitalizacji miała miejsce premiera piątej części Harry'ego Pottera i Evanna została wypuszczona ze szpitala, aby osobiście pójść kupić książkę. To podczas rozdawania autografów Lynch pierwszy raz spotkała się na żywo z Rowling i wyraziła chęć zagrania Luny w filmach. Autorka powiedziała, że dziewczyna przede wszystkim musi dojść do siebie. To właśnie ta książkowa postać pomogła Evannie odzyskać wiarę w siebie i pokonać chorobę.
W późniejszym czasie zarówno Rowling jak i Lynch zaprzeczyły jakoby aktorka dostała rolę za wstawiennictwem autorki.
W jednym z wywiadów w 2014 roku powiedziała, że w dzieciństwie rodzice wychowywali ją tak, aby żyła zgodnie ze wszystkim katolickimi zasadami. "Przestałam chodzić na msze parę lat temu, głównie dlatego, że nie zgadzam się z wieloma zasadami. Nie podoba mi się nic co jest związane z karaniem siebie i sprawianiem, że mam się poczuć źle. Zostałam wychowana w poczuciu winy za rozpieszczanie się lub robienie czegokolwiek dla przyjemności".

Kariera aktorska



Przed zagraniem Luny Lovegood, Evanna nie miała doświadczenia aktorskiego za wyjątkiem gry w szkolnym teatrze. Aby dostać rolę w Harrym Potterze musiała pokonać 15 000 innych dziewczyn, ale była tak dobra, że David Heyman, producent Zakonu Feniksa, powiedział, że "inne dziewczyny mogą grać Lunę. Evanna Lynch jest Luną".
Od czasu zakończenia przygody z Harrym Potterem Lynch regularnie pojawia się na ekranie, w większości jednak są to filmy telewizyjne lub produkcje krótkometrażowe. Wystąpiła także w kilku filmach dokumentalnych o tworzeniu Harry'ego Pottera, a w 2018 roku wzięła udział w programie Dancing with the Stars, w którym dotarła do finału. Była także zaangażowana w tworzenie kilku filmów dokumentalnych o tematyce związanej z hodowlą zwierząt.

Działalność charytatywna


Evanna jest zaangażowana w projekty na rzecz promowania weganizmu i praw zwierząt. Od 2015 roku wzięła udział w wielu demonstracjach i kampaniach w tej sprawie, jako pierwsza podpisała petycję w sprawie zakazu międzynarodowego transportu żywych zwierząt, a w 2018 roku obserwowała jak traktuje się w Indiach zagrożone słonie azjatyckie, co poskutkowało stworzeniem petycji do Ministerstwa Środowiska, Żywności i Rolnictwa Wielkiej Brytanii w sprawie zakazu reklam nieetycznych zagranicznych świąt, w których wykorzystuje się słonie.
W 2017 roku razem z Robbie Jarvisem, który w Zakonie Feniksa grał młodego Jamesa Pottera, zaczęła nagrywać podcast o weganizmie.
W 2018 roku razem z amerykańską aktorką Daniellą Monet stworzyły subskrybowane co miesiąc pudełko Kinder Beauty Box, zawierające jedynie kosmetyki wegańskie i produkowane zgodnie z zasadą cruelty-free.

Filmografia


2007 Harry Potter i Zakon Feniksa jako Luna Lovegood
2009 Harry Potter i Książę Półkrwi jako Luna Lovegood
2010 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I Jako Luna Lovegood
2011 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II jako Luna Lovegood
2012 Sindbad jako Alehna
2013 G.B.F. jako McKenzie Price
2013 Apex jako Regan
2013 It Don't Come Easy jako Ella
2015 Addiction: A 60's Love Story jako Theresa Bornstein
2015 My Name is Emily jako Emily
2015 Danny and the Human Zoo jako Bridget Riordan
2019 Lucia Joyce: Full Capacity jako Lucia Joyce
2019 Madness in the Method jako Abbie Fox


Ciekawostki


- W 2012 zagrała w teledysku wokalistki Birdy pt. 1901.
- Jej ulubiona kwestia Luny to: "Jesteś tak samo normalny, jak ja", a jej ulubiony rekwizyt to lwi kapelusz.
- Evanna ma zaledwie 158 centymetrów wzrostu.
- Była wielką fanką serii jeszcze przed pojawieniem się filmów, ściany w jej pokoju zdobiły ulubione cytaty z HP.
- Na casting przyszła w własnoręcznie robionych kolczykach-rzodkiewkach.
- Potrafi mówić po francusku i po irlandzku.
- Miała kotkę o imieniu Luna. Gdy ta urodziła młode, Evanna jedno z nich nazwała Dumbledore.
- Mieszka w Londynie. Wcześniej, przez 5 lat, mieszkała w Los Angeles.

Źrodło:
imdb.com
instagram.com/msevylynch
wikipedia.org


Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 21.08.2020 11:31
Bardzo ciekawy artykuł! Super mi się czytało, bo był jak artykuł o aktorze, a nie notka w wikipedii. Nie było sucho, co jest tylko na plus. Szkoda, że artykuł nie wleciał dwie godziny temu bo byłby idealny do piątkowej kawusi. xD

Już kiedyś słyszałam o chorobie Evanny i cieszę się, że udało jej się wyjść z zaburzeń odżywiania. Szczerze mówiąc uwielbiam ją jako Lunę, była w tej roli idealna i popieram Heymana, że była bardzo autentyczna w tej roli.

Dobra robota, proszę więcej takich artów!
avatar
Nieoryginalna  dnia 28.08.2020 18:32
Może zacznę od warstwy estetycznej, super dobrane zdjęcie i kolor pod nie, artykuł po pierwsze cieszy oko :D Mnie też bardzo dobrze czytało się samą treść, nie wyszło "sucho", jak to ujęła Sam, i dowiedziałam się kilku nowych rzeczy o Evannie. Fajnie, że ktoś odświeżył biografię Lynch, bo stary art o niej był już mocno przeterminowany ;D
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 31.10.2020 13:02
Bardzo przyjemny artykuł, nie nudziłam się przy jego lekturze, a biografie aktorów zwykle mnie nie interesują (co ciekawe, streszczenia życia postaci fikcyjnych często czytam z zainteresowaniem). Ja również dowiedziałam się kilku nowych rzeczy.

Evannę widziałam tylko w Harrym Potterze, nie słyszałam nawet o pozostałych produkcjach, w których zagrała, ale ta jedna rola myślę, że pasowała do niej znakomicie. Jej Luna była odpowiednio spokojna, rozmarzona i sympatyczna :D
avatar
Prefix użytkownikaRue Riddle  dnia 31.10.2020 18:31
Prawdę mówiąc, nigdy mnie szczególnie nie interesowały te artykuły dotyczące interesującej aktorów, no ale czego się nie zrobi dla punktów, prawda? Haha
Historię o chorobie Evanny słyszałam już parę razy i za każdym razem robi mi się ciepło, kiedy sobie o niej przypomnę. Świetnie, że udało jej się wyjść na prostą i teraz może robić coś dobrego dla świata.
Podziwiam jej zaangażowanie w prawa zwierząt i naprawdę Evanna wydaje się świetną osobą, ale widziałam ją tylko w HP. Na marginesie, uważam że to jedna z najlepiej dobranych aktorek i całkowicie zgadzam się z Heymanem ;v
avatar
Prefix użytkownikaNicram_93  dnia 31.10.2020 19:21
Artykuł bardzo ładnie napisany, przejrzysty, skromny, ale zawierający najważniejsze informacje. Akurat zdecydowaną większość fantów o Evannie wiedziałem, ale dla kogoś szukającego podstawowych informacji o tej aktorce, ten artykuł jest idealny. Zgadzam się z tym, że Evanna świetnie zagrała rolę Luny.
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 31.10.2020 23:16
Jak mam być szczery to nie wiedziałem o Evannie nic, zwłaszcza o anoreksji. Historia o pisaniu z Rowling wydaje się bardzo ciekawa, a na pewno jest wyjątkowa. Nie każdemu w końcu udaje się popisać z pisarzem z grona swoich ulubionych :D Do tego ładnie dobrane zdjęcie, pasujące do oczu Evanny i sposób przekazywania informacji zasługują na duży plus.
avatar
Prefix użytkownikaania919  dnia 01.11.2020 22:07
Bardzo ciekawy i fajnie napisany artykuł. Czyta się go szybko i przyjemnie, dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o niej. Wcześniej nie wiedziałam o niej praktycznie nic. Zdjęcie jest bardzo ładne i pod względem wizualnym artykuł dobrze się prezentuje. Dobra robota :)
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Ponury Żniwiarz
26.11.2020 17:32
Wrozka

Pracownik departamentu
26.11.2020 17:32
Syriusz32, no nie wiem

Morderca Pająków!
26.11.2020 16:59
Gordian O.o

nie dam punktów, nie działa mi panel
26.11.2020 16:50
Krnabrny, w przyszłym tygodniu będą, super, co nie? Wrozka

Uzdrowiciel Wypadków Przedmiotowych
26.11.2020 16:05
jest szansa, że od grudnia wrócimy do pracy na pół gwizdka kibic

a to znaczy, że mogę zacząć straszyć dyrę odejściem, jeśli nie dostanę normalnej umowy kibic

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59580 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56229 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44649 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43318 punktów.

5) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 38575 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 37304 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36433 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 33352 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30892 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 2.02