Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Magiczne puzzle HP

Kategoria: Inne
Autor: Smierciojadek

Współpraca z Tactic Games
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Nieoryginalna, Klaudia Lind, Anastazja Schubert, Takoizu, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

The House of Gaunt

Kategoria: Recenzje filmów
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Jak wyglądało życie Gauntów? Powstał film, który Wam to pokaże.
>> Czytaj Więcej

HPnet istnieje naprawdę

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

W sierpniu HPnetowicze mieli okazję spotkać się w Krakowie. Jak było?
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, louise60, Zireael, Aneta02, Anastazja Schubert, Lilyatte, Syrius...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Hanix082, Sam Quest, louise60, PaulaSmith, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

Historia pod skórą z...

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Każdy tatuaż niesie ze sobą jakąś historię. Jakie niosą te fanowskie, związane z młodym czarodzie...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Nieoczekiwana p...

Tytuł: Nieoczekiwana pomoc
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Dalsze losy bohaterów podążających śladem Tengela Złego...
>> Czytaj Więcej

Dziękuję.

Tytuł: Dziękuję.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Lupin szczerze w biegu
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział siódmy

Tytuł: Rozdział siódmy
Seria: Magiczna chwila
Gatunek: Romans
Autor: Prefix użytkownikaPaulaSmith

Gdy zdarza się to, co wydarzyć się musi.
>> Czytaj Więcej

Giętka pamięć

Tytuł: Giętka pamięć
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

Czasem trzeba się przebranżowić, by zostać w końcu docenionym.
>> Czytaj Więcej

Nie przejdziesz

Tytuł: Nie przejdziesz
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAnimag37

W dziwnych przyszło nam żyć czasach, dziwnych!
>> Czytaj Więcej

[NZ]Nulla domus, nu...

Tytuł: Nulla domus, nulla praeterita
Seria: Vita Floris
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaClaraOswinOswald

Lily Potter wróciła do życia niecałe cztery godziny wcześniej, zdążyła już jednak zasiać niepokój...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Tajne przejście...

Tytuł: Tajne przejście, Neville i Runy
Seria: Dziki pyłek
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Kto wyruszy do walki z Tengelem Złym?
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 40
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 1 osoba
Prefix użytkownikaAnastazja Schubert (Pracownik departamentu)
Łącznie na portalu jest
48,284 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 299
Było: 06.07.2022 21:37:36
Napisanych artykułów: 1,094
Dodanych newsów: 10,532
Zdjęć w galerii: 21,477
Tematów na forum: 3,913
Postów na forum: 319,795
Komentarzy do materiałów: 222,449
Rozdanych pochwał: 3,327
Wlepionych ostrzeżeń: 4,167
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 538
uczniów: 4151
Hufflepuff
Punktów: 505
uczniów: 3821
Ravenclaw
Punktów: 465
uczniów: 4482
Slytherin
Punktów: 170
uczniów: 4120

Ankieta
Nareszcie wakacje! Egzaminy końcowe za Tobą, możesz nareszcie porządnie wypocząć. Co robisz latem?

Przygotowuję się do poprawek egzaminów. Po co komu w ogóle ten OPCM, przecież Voldemorta już nie ma...
11% [2 głosy]

Wyleguję się na plaży. Niczego więcej mi nie trzeba, skoro mogę machnąć różdżką i w mgnieniu oka przywołać do siebie piwo kremowe, a woda w morzu jest przyjemnie ciepła.
26% [5 głosów]

Będę przenosić góry! Albo wdrapywać się na nie. No, chyba że na drodze stanie mi jakaś sklątka tylnowybuchowa. Ją trzeba będzie przenieść.
5% [1 głos]

Zostaję w Hogwarcie. Nigdzie nie jest mi tak dobrze jak w zamku, a latem puste korytarze są najbardziej urokliwe.
11% [2 głosy]

Większość czasu spędzam na Pokątnej. Może i pokoje w Dziurawym Kotle nie są w najwyższym standardzie, ale za to Magiczne Dowcipy Weasleyów są pod ręką.
5% [1 głos]

Spędzam czas na polu namiotowym. Na leśnej polanie urządziliśmy sobie z drużyną boisko do Quidditcha i szykujemy się do zawodów w kolejnym sezonie.
0% [0 głosów]

Nie ma to jak w domu. Nie robię nic konkretnego - czasem gonię gnomy po ogródku, innym razem tylko czytam książki.
42% [8 głosów]

Ogółem głosów: 19
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 12.07.22

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
Gryffindor[P]Natalie Swan ostatnio widziano 07.07.2022 o godzinie 10:43 w Pub pod Trzema Miotłami
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 02.07.2022 o godzinie 23:57 w Hogwart Express
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 30.06.2022 o godzinie 16:10 w V piętro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 26.06.2022 o godzinie 17:37 w Jezioro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 15.05.2022 o godzinie 14:08 w Klasa Historii Magii
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 15.04.2022 o godzinie 10:29 w Wielka Sala
Nawigacja
Evanna Lynch

Evanna Lynch


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/evannalynch_art_anastazja.png


Życie prywatne


Urodziła się 16 sierpnia 1991 roku w Termofeckin w Irlandii. Jest córką Marguerite i Donala Lynchów, ma dwie starsze siostry Emily i Mairead i młodszego brata, Patricka.
W wieku 11 lat zachorowała na anoreksję, którą leczyła do 13 roku życia. To wtedy czytając Harry'ego Pottera coraz bardziej zaczęła się utożsamiać z Luną Lovegood. Pisała listy do J.K. Rowling, która wielokrotnie jej odpowiedziała. Jej chorobę nazwała "niszczycielską, nie kreatywną", a poprzez korespondencję z młodą wówczas Lynch pomogła jej przejść przez proces leczenia.
W trakcie hospitalizacji miała miejsce premiera piątej części Harry'ego Pottera i Evanna została wypuszczona ze szpitala, aby osobiście pójść kupić książkę. To podczas rozdawania autografów Lynch pierwszy raz spotkała się na żywo z Rowling i wyraziła chęć zagrania Luny w filmach. Autorka powiedziała, że dziewczyna przede wszystkim musi dojść do siebie. To właśnie ta książkowa postać pomogła Evannie odzyskać wiarę w siebie i pokonać chorobę.
W późniejszym czasie zarówno Rowling jak i Lynch zaprzeczyły jakoby aktorka dostała rolę za wstawiennictwem autorki.
W jednym z wywiadów w 2014 roku powiedziała, że w dzieciństwie rodzice wychowywali ją tak, aby żyła zgodnie ze wszystkim katolickimi zasadami. "Przestałam chodzić na msze parę lat temu, głównie dlatego, że nie zgadzam się z wieloma zasadami. Nie podoba mi się nic co jest związane z karaniem siebie i sprawianiem, że mam się poczuć źle. Zostałam wychowana w poczuciu winy za rozpieszczanie się lub robienie czegokolwiek dla przyjemności".

Kariera aktorska



Przed zagraniem Luny Lovegood, Evanna nie miała doświadczenia aktorskiego za wyjątkiem gry w szkolnym teatrze. Aby dostać rolę w Harrym Potterze musiała pokonać 15 000 innych dziewczyn, ale była tak dobra, że David Heyman, producent Zakonu Feniksa, powiedział, że "inne dziewczyny mogą grać Lunę. Evanna Lynch jest Luną".
Od czasu zakończenia przygody z Harrym Potterem Lynch regularnie pojawia się na ekranie, w większości jednak są to filmy telewizyjne lub produkcje krótkometrażowe. Wystąpiła także w kilku filmach dokumentalnych o tworzeniu Harry'ego Pottera, a w 2018 roku wzięła udział w programie Dancing with the Stars, w którym dotarła do finału. Była także zaangażowana w tworzenie kilku filmów dokumentalnych o tematyce związanej z hodowlą zwierząt.

Działalność charytatywna


Evanna jest zaangażowana w projekty na rzecz promowania weganizmu i praw zwierząt. Od 2015 roku wzięła udział w wielu demonstracjach i kampaniach w tej sprawie, jako pierwsza podpisała petycję w sprawie zakazu międzynarodowego transportu żywych zwierząt, a w 2018 roku obserwowała jak traktuje się w Indiach zagrożone słonie azjatyckie, co poskutkowało stworzeniem petycji do Ministerstwa Środowiska, Żywności i Rolnictwa Wielkiej Brytanii w sprawie zakazu reklam nieetycznych zagranicznych świąt, w których wykorzystuje się słonie.
W 2017 roku razem z Robbie Jarvisem, który w Zakonie Feniksa grał młodego Jamesa Pottera, zaczęła nagrywać podcast o weganizmie.
W 2018 roku razem z amerykańską aktorką Daniellą Monet stworzyły subskrybowane co miesiąc pudełko Kinder Beauty Box, zawierające jedynie kosmetyki wegańskie i produkowane zgodnie z zasadą cruelty-free.

Filmografia


2007 Harry Potter i Zakon Feniksa jako Luna Lovegood
2009 Harry Potter i Książę Półkrwi jako Luna Lovegood
2010 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I Jako Luna Lovegood
2011 Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II jako Luna Lovegood
2012 Sindbad jako Alehna
2013 G.B.F. jako McKenzie Price
2013 Apex jako Regan
2013 It Don't Come Easy jako Ella
2015 Addiction: A 60's Love Story jako Theresa Bornstein
2015 My Name is Emily jako Emily
2015 Danny and the Human Zoo jako Bridget Riordan
2019 Lucia Joyce: Full Capacity jako Lucia Joyce
2019 Madness in the Method jako Abbie Fox


Ciekawostki


- W 2012 zagrała w teledysku wokalistki Birdy pt. 1901.
- Jej ulubiona kwestia Luny to: "Jesteś tak samo normalny, jak ja", a jej ulubiony rekwizyt to lwi kapelusz.
- Evanna ma zaledwie 158 centymetrów wzrostu.
- Była wielką fanką serii jeszcze przed pojawieniem się filmów, ściany w jej pokoju zdobiły ulubione cytaty z HP.
- Na casting przyszła w własnoręcznie robionych kolczykach-rzodkiewkach.
- Potrafi mówić po francusku i po irlandzku.
- Miała kotkę o imieniu Luna. Gdy ta urodziła młode, Evanna jedno z nich nazwała Dumbledore.
- Mieszka w Londynie. Wcześniej, przez 5 lat, mieszkała w Los Angeles.

Źrodło:
imdb.com
instagram.com/msevylynch
wikipedia.org


Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 21.08.2020 11:31
Bardzo ciekawy artykuł! Super mi się czytało, bo był jak artykuł o aktorze, a nie notka w wikipedii. Nie było sucho, co jest tylko na plus. Szkoda, że artykuł nie wleciał dwie godziny temu bo byłby idealny do piątkowej kawusi. xD

Już kiedyś słyszałam o chorobie Evanny i cieszę się, że udało jej się wyjść z zaburzeń odżywiania. Szczerze mówiąc uwielbiam ją jako Lunę, była w tej roli idealna i popieram Heymana, że była bardzo autentyczna w tej roli.

Dobra robota, proszę więcej takich artów!
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 28.08.2020 18:32
Może zacznę od warstwy estetycznej, super dobrane zdjęcie i kolor pod nie, artykuł po pierwsze cieszy oko :D Mnie też bardzo dobrze czytało się samą treść, nie wyszło "sucho", jak to ujęła Sam, i dowiedziałam się kilku nowych rzeczy o Evannie. Fajnie, że ktoś odświeżył biografię Lynch, bo stary art o niej był już mocno przeterminowany ;D
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 31.10.2020 13:02
Bardzo przyjemny artykuł, nie nudziłam się przy jego lekturze, a biografie aktorów zwykle mnie nie interesują (co ciekawe, streszczenia życia postaci fikcyjnych często czytam z zainteresowaniem). Ja również dowiedziałam się kilku nowych rzeczy.

Evannę widziałam tylko w Harrym Potterze, nie słyszałam nawet o pozostałych produkcjach, w których zagrała, ale ta jedna rola myślę, że pasowała do niej znakomicie. Jej Luna była odpowiednio spokojna, rozmarzona i sympatyczna :D
avatar
Prefix użytkownikaRue Riddle  dnia 31.10.2020 18:31
Prawdę mówiąc, nigdy mnie szczególnie nie interesowały te artykuły dotyczące interesującej aktorów, no ale czego się nie zrobi dla punktów, prawda? Haha
Historię o chorobie Evanny słyszałam już parę razy i za każdym razem robi mi się ciepło, kiedy sobie o niej przypomnę. Świetnie, że udało jej się wyjść na prostą i teraz może robić coś dobrego dla świata.
Podziwiam jej zaangażowanie w prawa zwierząt i naprawdę Evanna wydaje się świetną osobą, ale widziałam ją tylko w HP. Na marginesie, uważam że to jedna z najlepiej dobranych aktorek i całkowicie zgadzam się z Heymanem ;v
avatar
Prefix użytkownikaNicram_93  dnia 31.10.2020 19:21
Artykuł bardzo ładnie napisany, przejrzysty, skromny, ale zawierający najważniejsze informacje. Akurat zdecydowaną większość fantów o Evannie wiedziałem, ale dla kogoś szukającego podstawowych informacji o tej aktorce, ten artykuł jest idealny. Zgadzam się z tym, że Evanna świetnie zagrała rolę Luny.
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 31.10.2020 23:16
Jak mam być szczery to nie wiedziałem o Evannie nic, zwłaszcza o anoreksji. Historia o pisaniu z Rowling wydaje się bardzo ciekawa, a na pewno jest wyjątkowa. Nie każdemu w końcu udaje się popisać z pisarzem z grona swoich ulubionych :D Do tego ładnie dobrane zdjęcie, pasujące do oczu Evanny i sposób przekazywania informacji zasługują na duży plus.
avatar
Prefix użytkownikaania919  dnia 01.11.2020 22:07
Bardzo ciekawy i fajnie napisany artykuł. Czyta się go szybko i przyjemnie, dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o niej. Wcześniej nie wiedziałam o niej praktycznie nic. Zdjęcie jest bardzo ładne i pod względem wizualnym artykuł dobrze się prezentuje. Dobra robota :)
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Wróg ciemnej strony
14.08.2022 10:54
Cześć. ;(

Pracownik departamentu
11.08.2022 20:54
Hejka! Jak Wam leci lato?
Klaudia po urlopie, więc pewnie zadowolona z wyjazdu, ale nie z powrotu do pracy jezyk
A jak u reszty?

Praktykant w Św Mungu
10.08.2022 21:12
Hejka Wrozka

Pan Śmierci
09.08.2022 06:10
Cześć Serce I po urlopie, jadę zaraz do tyrki, na pewno wszyscy skaczą z radości że wracam i nie będą musieli robić mojej roboty Głupek

Pracownik departamentu
07.08.2022 15:18
Hejka! Pozdrawiam z DE, Frankfurt już zwiedzony, kolejne miasta czekają.
Nie wiedziałam, że krety gryzą, ale chyba bym go nie wzięła w rękę, bo bym się bała jakiejś choroby :|

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Alette

Avatar

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56913 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 47239 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 44578 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43981 punktów.

6) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 42671 punktów.

7) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38406 punktów.

8) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36651 punktów.

9) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 34141 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Avatar

Posiada 33508 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 3.41