Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Gryfek

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł zawiera najważniejsze informacje na temat Gryfka - jednego z goblinów
>> Czytaj Więcej

Luna Lovegood

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikakospirre

Prawdziwa przyjaciółka, uczennica Ravenclaw, urodzona marzycielka oraz artystka.
>> Czytaj Więcej

Filmowe błędy i różn...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaLivka

Pierwszy artykuł z serii Błędy w filmach i różnice w adaptacjach.
>> Czytaj Więcej

Zwiastun drugiej czę...

Kategoria: Filmy
Autor: Prefix użytkownikaBad wolf

Opracowanie klatka po klatce zwiastuna drugiej części Fantastycznych zwierząt.
>> Czytaj Więcej

Bazyliszek

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Opis jednego z najgroźniejszych stworzeń z uniwersum Harry'ego Pottera. Potocznie zwanego "Królem...
>> Czytaj Więcej

Przepowiednia

Kategoria: Świat magii
Autor: Prefix użytkownikaViolet-Horde

Wypowiedź o wydarzeniach, które mają nastąpić w przyszłości.
>> Czytaj Więcej

Teddy Lupin

Kategoria: Postacie
Autor: Prefix użytkownikaViolet-Horde

Jedyny syn Nimfadory i Remusa Lupinów, chrześniak Harry'ego Pottera.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział II - 6
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

Wspomnienia

Tytuł: Wspomnienia
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaScarllet

O wspomnieniach...
>> Czytaj Więcej

Bułeczki

Tytuł: Bułeczki
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Co pamięta Kowalski?
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział II - 5
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Czekając na Ksi...

Tytuł: Czekając na Księżyc 2
Seria: Czekając na Księżyc
Gatunek: Pierwsze Fan Fiction
Autor: Prefix użytkownikaBumSzakalaka

Kontynuacja przygód córki Remusa i Nimfadory Lupin
>> Czytaj Więcej

Hagridowa tajem...

Tytuł: Hagridowa tajemnica
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

Co się kryje w brodzie nagroda?
>> Czytaj Więcej

[NZ]HGSS Dwa Słowa ...

Tytuł: HGSS Dwa Słowa Rozdział II - 4
Seria: HGSS Dwa Słowa
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAnni1111

Rok po Drugiej Wojnie Hermiona wpada na trop spisku w samym sercu Ministerstwa Magii. Spiskowcy c...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 35
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 4 osoby
Prefix użytkownikawikikiki37 (Mugol)
Prefix użytkownikaNatka Potter (Wielki mag)
Prefix użytkownikaEmilyWright (Łowca czarnoksiężników)
Prefix użytkownikaNquus (Bohater Hogwartu)
Łącznie na portalu jest
42,689 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 216
Było: 20.06.2018 14:06:28
Napisanych artykułów: 986
Dodanych newsów: 9,301
Zdjęć w galerii: 20,176
Tematów na forum: 3,359
Postów na forum: 304,669
Komentarzy do materiałów: 213,317
Rozdanych pochwał: 3,021
Wlepionych ostrzeżeń: 4,135
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 2556
uczniów: 3017
Hufflepuff
Punktów: 897
uczniów: 2774
Ravenclaw
Punktów: 1124
uczniów: 3740
Slytherin
Punktów: 2519
uczniów: 2959

Ankieta
O NIE! Galeonów brak, a rodzice sypnąć monetą nie chcą! Musisz poszukać wakacyjnej pracy... Co wybierasz?

Miodowe Królestwo, chyba nie będą mi odciągać z pensji to, co podjem w godzinach pracy, prawda?
9% [9 głosów]

Gospodę pod świńskim Łbem - nareszcie nikt mi nie będzie smęcił, że mam posprzątać (kocham Cię mamo!)
9% [9 głosów]

Sklep Zonka - będę mieć dostęp do nowości zanim inni je poznają. Dowcipów, jakie będę robić w nowym roku szkolnym, nie powstydziliby się bliźniacy Weasley
4% [4 głosy]

Esy i Floresy - książki... Książki... KSIĄŻKI!!!
38% [39 głosów]

Bank Gringotta - gobliny to takie urocze stworzenia, a spędzanie przerw na stosie złotych monet to moje nowe hobby
5% [5 głosów]

Magiczne Dowcipy Weasleyów - muhahahaha nauczę się żartów od samych Mistrzów i może podwędzę trochę eliksiru miłosnego?
26% [27 głosów]

Magiczna Menażeria - kocham zwierzęta, szczególnie te magiczne. Ciekawe czy mają tam smoki!
11% [11 głosów]

Ogółem głosów: 104
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 18.07.18

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
SlytherinNicholas Nikiforov ostatnio widziano 14.08.2018 o godzinie 23:36 w Ulica Pokątna
HufflepuffOlivia Larracuente ostatnio widziano 14.08.2018 o godzinie 22:19 w Ulica Pokątna
SlytherinNicholas Nikiforov ostatnio widziano 14.08.2018 o godzinie 22:08 w Dziurawy Kocioł
RavenclawRoksolana Delamar ostatnio widziano 14.08.2018 o godzinie 22:05 w Pub pod Trzema Miotłami
HufflepuffOlivia Larracuente ostatnio widziano 14.08.2018 o godzinie 21:48 w Dziurawy Kocioł
SlytherinNicholas Nikiforov ostatnio widziano 14.08.2018 o godzinie 21:44 w Dziurawy Kocioł
Harry Potter. Podróż przez historię magii - recenzja
Skrót informacyjny


Z okazji dwudziestej rocznicy wydania książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny, British Library, narodowa biblioteka Wielkiej Brytanii, postanowiła podzielić się z fanami Harry'ego Pottera swoją kolekcją niepublikowanych wcześniej eksponatów, szkiców i rękopisów samej J.K.Rowling.


Podstawowe informacje o książce


Harry Potter. Podróż przez historię magii po raz pierwszy została opublikowana w 2017 roku w Wielkiej Brytanii przez wydawnictwo Bloomsbury Publishing Plc. W Polsce ukazała się rok później, a jej wydaniem zajęła się Media Rodzina, która jest również odpowiedzialna za polską wersję wszystkich tomów Harry'ego Pottera. Książka została przetłumaczona przez duet: Małgorzatę Hesko-Kołodzińską i Piotra Budkiewicza. Pierwsze wydanie ukazało się 15 lutego 2018 roku.

Książka składa się ze 144 stron, na których można poznać skróty informacyjne z książek Harry'ego Pottera, zobaczyć rękopisy i notatki Rowling, poznać proces tworzenia książek, dowiedzieć się o historii magii w naszym mugolskim świecie. Wszystkie informacje okraszone są ilustracjami Jima Kaya, który został osobiście wybrany przez Rowling jako autor obrazów w ilustrowanych wydaniach Harry'ego Pottera. Wszystko to brzmi niesamowicie, magicznie i interesująco. A jak wygląda finalnie?

Okładka i wstęp


Nie ocenia się książki po okładce, tak mówią. Wszyscy jednak wiedzą, że to nieprawda. Autorzy książek doskonale zdają sobie sprawę, że złą oprawą mogą zniechęcić wielu potencjalnych klientów. Birtish Library również musiała to wiedzieć, gdyż przyłożyli się do swojej okładki i mnie osobiście ją kupili. Okładka ma śliczny, błękitny kolor. Napis Harry Potter, jak również pomniejsze informacje, są zaznaczone na złoto. Litery się błyszczą. Wszędzie wokół tytułu latają małe klucze, co jest ewidentnym nawiązaniem do Harry Potter i Kamień Filozoficzny. Każdy fan książek od razu o tym pomyśli, gdy tylko ujrzy tę okładkę. Gdy czytelnik przyjrzy się uważniej, zobaczy jak z błękitu wyłaniają się kształty magicznych stworzeń i artefaktów. Już tutaj dużo się dzieje, dając nadzieję, że w środku zobaczymy jeszcze więcej.


Okładka "Harry Potter. Podróż przez historię magii", wyd.I


Na stronie tytułowej, poza kleksami atramentu, widać pierwszy rysunek genialnego Jima Kaya, feniksa. Stronę dalej ujrzymy skrót informacyjny na temat wydania i praw autorskich książki, okraszony kolejnymi latającymi kluczami, a także spis streści. Zawiera on następujące pozycje:

1. Magiczny świat Harry'ego Pottera
2. Podróż
3. Eliksiry i Alchemia
4. Zielarstwo
5. Zaklęcia
6. Astronomia
7. Wróżbiarstwo
8. Obrona przed czarną magią
9. Opieka nad magicznymi stworzeniami
10. Przeszłość, teraźniejszość, przyszłość
11. O kustoszach z British Library
12. J.K.Rowling
13. Podziękowania

We wstępie możemy dowiedzieć się skąd pomysł na stworzenie tej książki oraz czego możemy oczekiwać w środku. Jak dodali autorzy, magiczny świat czeka na ciebie… A więc czas go zobaczyć!

Podróż


Nie będę opisywać każdego rozdziału po kolei, ale uważam, że przy tym warto się zatrzymać na chwilę. W pierwszym rozdziale dostajemy na starcie ilustrację Harryego Pottera zamkniętego w komórce pod schodami. Łatwo więc już zgadnąć, że poznamy początki tworzenia pierwszego tomu HP. I rzeczywiście, dowiadujemy się skąd w ogóle pomysł, by zacząć pisać o świecie magii i jak trudno było Rowling wydać swój pierwszy tom. W tym rozdziale znajduje się również urocza historia o pierwszej recenzji Harry'ego Pottera, napisanej przez ośmioletnią Alice. Możemy ją nawet zobaczyć, odręcznie zapisaną przez dziewczynkę! Jeżeli ktoś zna chociaż trochę angielski, poradzi sobie również z przeczytaniem streszczenia napisanego przez Rowling, które zostało dołączone do pierwszych rozdziałów Harry Potter i Kamień Filozoficzny, wysyłanych do wydawnictw. Niestety, nie znajdziemy tutaj tekstu przetłumaczonego na język polski.

Bardzo interesującym było dla mnie ujrzenie odręcznego szkicu Hogwartu wraz z komentarzem (tym razem już przetłumaczonym na język polski!) autorki. Podkreśla ona tam jak ważne dla całej historii jest rozmieszczenie budynków i drzew, i jak niezbędne jest wyróżnienie na mapie Bijącej Wierzby. Poza tym szkicem, autorka narysowała również rodzinę Durselyów, na której, co podkreślono w tekście, jedynie Harry się uśmiecha. Jak wiele to mówi o tych mugolach!
Rozdział kończy się przepiękną ilustracją Hogwart Ekspres i peronu 9 i 3/4, którą fani mogą rozpoznać z ilustrowanej wersji Harry Potter i Kamień Filozoficzny.


Odręczny rysunek Hogwartu autorstwa J.K.Rowling


Lekcje magii


Kolejne rozdziały opisują najważniejsze lekcje w Hogwarcie. Każda z nich reprezentowana jest przez portret profesora. Na portretach na próżno szukać rysów aktorów, grających poszczególnych nauczycieli w ekranizacjach Harry'ego Pottera. Wizja Jima Kaya zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, choć przykładowo Severus Snape na swoim portrecie wyszedł moim zdaniem nieco za młodo. Dodatkowym atutem portretów nauczycieli są detale, które nawiązują do ich przedmiotu bądź charakteru, np. profesor Dumbledore został narysowany z cytrynowymi dropsami.


Portret Severusa Snape'a autorstwa Jima Kaya. Ciekawe czy wszystkie fanki Severusa nadal będą do niego wzdychać...


Pomijając jednak niewątpliwie cudowne ilustracje, na każdą kolejną lekcję składa się krótki opis na podstawie książek, mnóstwo cytatów i ciekawostek, a także odniesienie ich do realnego świata. I tak na przykład przy lekcji eliksirów można zobaczyć drzeworyt Ortus Sanitatis, prawdziwy kociołek z Battersea do eliksirów, w rozdziale o zaklęciach prawdziwe zaklęcia z Liber Medicinalis (nie działają, sprawdzałam), skomplikowane urządzenia astronomiczne, używane przez mugoli czy prawdziwą lekcję wróżenia z dłoni, której nie powstydziłaby się sama profesor Trelaweny. Przy wielu lekcjach otrzymujemy, poza zdjęciami eksponatów i odręcznymi rysunkami i zapiskami Rowling, również tzw. zadania. Przywodzą one na myśl zadania domowe, które moglibyśmy dostać na danej lekcji magii, choć z pewnością są dużo przyjemniejsze od tych, jakie dostawali Harry, Ron i Hermiona. Nie każą nam tutaj pisać esejów, ale np. uczą jak spojrzeć w niebo i znaleźć gwiazdę Syriusza (wszystkie fanki Syriusza Blacka powinny to umieć!) albo jak zaczarować banana, by sam się pokroił na kawałki. Niestety, widać tutaj, że zadania są skierowane do najmłodszych fanów Harry'ego, gdyż często spotkamy się przy nich z wyrażeniem "poproś kogoś dorosłego", gdy trzeba użyć noża albo igły. Mimo wszystko, przy części zadań lekcyjnych dorosły fan również będzie się świetnie bawił.

Rozdziały dotyczące lekcji magii to zdecydowanie najmocniejsza część całej książki. Autorzy przemycili w nich mnóstwo ciekawostek, zdjęć eksponatów, rękopisów i odręcznych rysunków, a także wiele naprawdę interesujących informacji z realnego świata. Każdy fan magii dowie się z tych rozdziałów czegoś nowego, a informacje są przedstawione w przystępny sposób, zachęcając do dowiedzenia się na dany temat więcej samodzielnie. Tutaj widać historię magii, gdzie ta hogwarcka przeplata się z tą realną, mugolską. Ilustracje jedynie dopełniają wszystkiego, przywodząc na myśl prawdziwy hogwarcki podręcznik. Zdecydowanie moim ulubionym rysunkiem we wszystkich tych rozdziałach jest panorama ulicy Pokątnej.


Panorama ulicy Pokątnej; Jim Kay. Czyż nie jest piękna?


Przyszłość, przeszłość, teraźniejszość


W tym rozdziale poznajemy wszystkie dodatki, które poza tomami HP, tworzą cały fandom Harry'ego, a więc Baśnie Barda Beedle'a wraz z oryginalnym szkicem opowieści Włochate Serce (dużo podkreśleń, przekreśleń i ogólnie dla mnie nie do rozczytania), Przeklęte Dziecko wraz z modelem sceny i opisem makiet a także Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć z genialnymi, choć bardzo mrocznymi ilustracjami Olivii Lomenech Gill i fragmentem maszynopisu scenariusza. Sam rozdział zaliczam do ciekawych, choć potraktowanych trochę po macoszemu. Został on zrobiony bardziej na zasadzie, by pokazać, że świat Harry'ego Pottera nie kończy się na siedmiu tomach książek, ale mi osobiście te informacje i ciekawostki serca nie podbiły.

A co na końcu?

Na sam koniec możemy przeczytać o tym dlaczego Steve Kloves zgodził się napisać scenariusz do Harry Potter i Kamień Filozoficzny, oraz co ujęło go w tej powieści. Kloves opisał wszystko w zabawnym, ciekawym stylu i aż widać z tego tekstu, jak bardzo spodobała mu się historia o chłopcu, którzy przeżył.

Na ostatnich stronach, poznajemy kustoszy Bristish Library, którzy tworzyli Harry Potter. Podróż przez historię magii oraz przybliżamy sobie postać J.K.Rowling, czytając o jej kolejnych powieściach, niezwiązanych już ze światem magii. Jest to część książki niewątpliwie potrzebna, by dopełnić i zamknąć tę podróż, choć oczywiście nie aż tak ciekawa jak wcześniejsze rozdziały.

Podsumowanie


Osobiście polecam książkę Harry Potter. Podróż przez historię magii każdemu fanowi Harry'ego Pottera. Zarówno dzieci, jak i dorośli znajdą w niej wiele interesujących faktów, będą mogli sobie przypomnieć mnóstwo ciekawostek zarówno z samej książki jak i z wywiadów Rowling. A gdy już znudzą się czytaniem, będą mogli pozachwycać się genialnymi ilustracjami na których, jak za pomocą najprawdziwszej magii, za każdym razem można dojrzeć nowy szczegół. Jeżeli jeszcze jakiś Potteromaniak się waha z podjęciem decyzji o kupnie tej pozycji, poniżej znajduje się lista plusów i minusów książki.

Plusy/minusy:

+ mnóstwo faktów dotyczących magii z naszego świata
+ możliwość poznania eksponatów muzeum, dotyczących czarowania, takich jak byłe podręczniki magii, zaklęcia, artefakty, które kiedyś uważane były za magiczne
+ przepiękne ilustracje Jima Kaya
+ wiele zdjęć rękopisów i rysunków J.K.Rowling
+ informacje o procesie powstawania książek HP
+ magiczne zadania do wykonania, nie tylko dla dzieci
+ przepiękne kolory i różnorodna faktura książki
+ tekst napisany przystępnym językiem

- niewymiarowy rozmiar książki (nie przeczytasz w drodze do szkoły/pracy)
- niektóre teksty w książce są skierowane typowo dla najmłodszych czytelników
- niektóre ciekawostki są zbyt banalne, np. o tym, że profesor Flitciwck zaczarował setki kluczy, pomagając ukrywać kamień filozoficzny
- niektóre rękopisy są nieczytelne
- większość rękopisów nie jest przetłumaczona z języka angielskiego


Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaKlaudia Lind  dnia 21.03.2018 14:18
Wow, po pierwsze bardzo ładnie napisana analiza/recenzja tej książki, podziwiam prace w to włożoną:)
Co do książki, to na pewno kupiła mnie okładka i ilustracje. Oprawa graficzna jest śliczna i uwielbiam błyszczące napisy:D
Bardzo mnie zainteresował plan Hogwartu i okolic, fajnie zobaczyć jak pierwotnie miało to wyglądać i w sumie to rozmieszczenie jest dosyć proste i łatwe w wizualizacji:)
Chętnie zobaczyłabym tą książkę na własne oczy. Przyznam się, że wcale o niej nie słyszałam, tym bardziej czuje się zaciekawiona:)
A rysunek tego Snape'a widziałam niedawno na Pintereście i pomyślałam "ale fajny, tylko ten miły uśmiech nie pasuje";) Ciekawa jestem jak zostali przedstawieni inni nauczyciele, nie zdradziłaś zbyt dużo i teraz mnie rozpiera ciekawość xD
Panorama ul. Pokątnej jest prze-śli-czna!
Brawo, dawno nie czytałam tak ciekawego artykułu, dziękuję:D
avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 21.03.2018 16:39
Bardzo rozbudowane streszczenie/recenzja książki, więc może być i niezwykle pomocna w podjęciu decyzji o zakupie.
Odnośnie samej książki mam jednak nieco mieszane uczucia, bo z jednej strony jest mnóstwo ciekawych zachęcających do przeczytania tytułów rozdziałów, a z drugiej te rysunki postaci, chyba nie w moim stylu. Widziałem już dużo rysunków tego autora i czegoś mi w nich brakuje, albo raczej czegoś jest o wiele za dużo. Ciekawe za to wdają się jednak te szkice Rowling. Ktoś tu wyraźnie starał się zadowolić i młodszych i dorosłych, więc obawiam się takiego chaosu. Jeśli spotkam gdzieś w księgarni to z pewnością dokładnie przejrzę i być może znajdę jeszcze jakieś subiektywne plusy.
Praca jaka wykonała autorka artykułu jest jednak ogromna i do tego został napisany pięknym przejrzystym stylem, a do tego na końcu znakomicie podsumowany. Wybitny.
avatar
Prefix użytkownikalosiek13  dnia 21.03.2018 16:49
Severus Snape na swoim portrecie wyszedł moim zdaniem nieco za młodo.
Mówisz o tym portrecie wyżej? :O Przecież Snape wygląda na nim jak zdechły Filch :V Nie dość, że te obrazki Kaya są okropne, to jeszcze przedstawia postacie starzej, niż w rzeczywistości.

jak bardzo spodobała mu się historia o chłopcu, którzy przeżył.
Wielkie litery ;> To nazwa własna.


No mnie nic nie zachęciło w tym tekście do zakupu takiej książki. Wydaje mi się ona zbędna, bo wszystkie zawarte w niej informacje można znaleźć w internecie, wywiadach. Ilustracje Kaya, jak zawsze podkreślam, są dla mnie obrzydliwie paskudne. Także nie, to nie dla mnie.

Niemniej, dzięki Ang za recenzję Wrozka
avatar
Prefix użytkownikafuerte  dnia 21.03.2018 21:20
Mam w stosunku do tej książki podobne odczucia co łosoś. Nie widzę w niej zupełnie nic nadzwyczajnego, bo faktycznie wszystkie te informacje są w Internecie. I fan, który chciałby mieć takie coś na półce, jest chyba z tej kategorii fanów, która jest raczej na bieżąco z większością ciekawostek. Znowu jest to chyba gratka dla kolekcjonerów niż dla zwykłych czytelników. Ilustracje przyjemne, no może oprócz tego wyobrażenia Snape'a, ale ogóle książka jest ładnie wydana, więc to chyba jedyny plus.
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 21.03.2018 22:25
Z jednej strony zgodzę się, że gratka bardziej dla kolekcjonerów niż zwykłych czytelników, niemniej mnie sama pozycja zaciekawiła, choć raczej nie należę do tej pierwszej kategorii ;> Bo choć znam pewnie większość ciekawostek i czytałam o nich wiele w internecie, to mimo wszystko co innego mieć taką wiedzę zebraną w jednym miejscu. Nie mówiąc o tym, że nie widziałam wcześniej tych szkiców Rowling (wstyd się przyznać?) a naprawdę bym chciała. Wątpię, by książka ostatecznie znalazła się na mojej półce, ale bardzo chętnie ją kiedyś przejrzę. Choćby dla samych ilustracji, które mi osobiście się naprawdę podobają.

Wielkie dzięki za recenzję, czytało się lekko i wiele się dowiedziałam, szczególnie, że wcześniej nie interesowałam się zbytnio tą książką. Oprócz samego tekstu wielki plus za przejrzystość, zdjęcia i krótkie podsumowanie na końcu ;D

przyłożyli się do swojej okładki i mnie osobiście kupili. <-- w tym kontekście nie będzie "nią"? ;>
avatar
PaulaSmith  dnia 18.04.2018 13:05
Wydawało mi się, że pozostawiłam tutaj po sobie komentarz, a tu zonk :D Ale do sedna.

Zamówiłyśmy książkę z Ang razem przedpremierowo, by otrzymać prezent niespodziankę. Ostatnio wraz z ilustrowaną wersją Więźnia Azkabanu dawali mapę Huncwotów, więc żałowałam, że chciałam przyoszczędzić i mapy nie mam. Także tym razem stwierdziłam, że wybulę te parę groszy więcej i no cóż... dostałam karty zapisane treścią z książki- bez szału :/ Więc to był mój duży zawód jeśli chodzi o tę pozycję. A tak poza tym to bardzo mi się podoba. Nie ma w niej wielu odkrywczych rzeczy, ale jest piękna, i choć, tak jak zaznaczyła Ang, jest niewymiarowa, to i tak cieszy moje oko. Zwłaszcza, że znajdują się w niej ilustracje Jim`ego Kaya, którego prace osobiście bardzo mi się podobają. Mogli by się pofatygować bardziej i przetłumaczyć odręczne notatki Rowling, ale jest jak jest, trzeba sobie poradzić ;)

Co do artykułu, jest piękny i pełny. Angelina wykonałaś kawał dobrej roboty, zarówno pod względem merytorycznym, jak i wizualnym. Dzięki piękne! Oczywiście leci W!
avatar
Sam Quest  dnia 26.04.2018 21:44
Ang, super recenzja, bardzo przyjemnie napisana i okraszona ilustracjami całkowicie mnie kupiła, będę polecała do czytania :D.
Co do samej książki to pewnie bym nie kupiła, ale widziałam ją w Empiku i wygląda bardzo dobrze, więc jeżeli kiedyś będę miała okazję może bliżej się z nią zapoznam :D
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 28.06.2018 18:27
Wspaniała recenzja, musiałaś włożyć w nią dużo serca Love Wszystko wnikliwie przeanalizowane, dobry pomysł z podziałem tekstu.
Jeśli mam być szczera... pierwszy raz w ogóle słyszę o tej książce nie bijcie mnie, ale po tej recenzji chętnie po nią sięgnę i przeczytam. Zawiera, według mnie po przeczytaniu artykułu, wiele ciekawych materiałów, na które chciałabym zerknąć i wykorzystać swoją marną znajomość angielskiego xD
Bezsprzecznie daję ,,W" :D
avatar
Prefix użytkownikaKrnabrny  dnia 29.06.2018 18:52
Recenzja mi się podobała, chociaż chyba się nie skuszę na zakup książki, tak jak przedmówcy zauważyli wszystkie te informacje można już gdzieś znaleźć, poza tym takie ciekawostki mnie interesują jak gdzieś na nie natrafię, ale nie na tyle by specjalnie kupować książkę, a wątpię bym zastał ją w bibliotece mojego miasta :D Te obrazki też niezbyt mi przypasowały, ale żeby było jasne odnoszę się tylko do tych zamieszczonych w artykule. Mimo to doceniam styl Ang i zaangażowanie w napisanie tego artykułu.
avatar
Prefix użytkownikaania919  dnia 30.06.2018 09:24
Znakomita recenzja. Wszystko wnikliwie przeanalizowałaś i opisałaś w sposób ciekawy i uporządkowany. Plusem artykułu są również zdjęcia, które są znakomite. Okładka również mnie urzekła Love szkic Hogwartu mnie zainteresował Love Spisałaś się znakomicie, może kiedyś sięgnę po tą książkę
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 01.07.2018 14:13
Recenzja bardzo mi się podoba, jest ciekawa i zapewne pomocna Tak Niestety ja (jak to ja) wciąż mam mieszane uczucia do tej książki. Z jednej strony mnie zachęca, z drugiej mam wrażenie, że nie wniesie wiele do mojego życia. Najbardziej zainteresowały mnie chyba szkice Rowling. A ilustracje Kaya nie zawsze oddają moje wyobrażenia, ale wszystkie mają w sobie coś magicznego :D Hmm, może jednak się skuszę...
avatar
Prefix użytkownikaEmilyWright  dnia 02.07.2018 11:06
Nie słyszałam wcześniej o tej książce (nie wiem jakim cudem), ale jejku, brzmi super! Zdjęcia są piękne, chociaż trochę trudno mi rozczytać co Jo napisała na rysunku Hogwartu, ale to nie problem, bo wygląda to świetnie i bardzo magicznie :D Recenzja również bardzo fajna, dobrze mi się czytało i oglądało, wizualnie też cudnie, nic tylko chwalić!

Jednak z drugiej strony można zdobyć informacje z książki na własną rękę, ale po co, skoro można kupić książkę, mieć w bonusie zadania, ilustracje i pięknie wyglądającą książkę :D
avatar
Prefix użytkownikaSarahis  dnia 02.07.2018 12:45
Chyba spece od marketingu trochę zawiedli, bo i ja muszę się przyznać, że nie słyszałam o tej książce aż do dzisiaj ;O. Nie jest to może coś odkrywczego, ale myślę, że to fajny prezent dla fanów, szczególnie tych młodszych. Z miłą chęcią zakupiłabym sobie egzemplarz do Potterowej kolekcji :D Jakbym miała fundusze xD
avatar
Prefix użytkownikaKHZP  dnia 02.07.2018 18:04
No ładnie! Od razu powiem, że "recenzję" oceniam na W!
Konkretna, bogata i na pewno nie nudna.
Myślałem, że "Historia Magii" będzie na serio książką o historii magii, ale widzę, że to coś znacznie (mniej historycznego ale) więcej niż przewidywałem. I tak planowałem zaopatrzyć się m. in. w ten tytuł, ale teraz jestem zmotywowany jeszcze bardziej, więc, kiedy skończę czytać "FZ" i "HQ", to na pewno nabędę.
Zapowiada się ciekawie. Ocena artykułu jw.
Pozdro, Puchon KHZP
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Prefekt Naczelny Gryffindoru
15.08.2018 14:17
Takoizu, zartuje oczywiscie! :D (galeony przesyłajcie dyskretnie) jezyk

idę zrobic sobie ciasto w mikrofali, bo mam chec na slodkie

Wielki mag
15.08.2018 14:16
Ja też chcę być w czyimś ff!

Dorosły czarodziej
15.08.2018 14:15
gordian119, właśnie do obiadu będę siadać zd
Livka, Az tak dużo osób chciało być umieszczonych xD

Wielki mag
15.08.2018 14:12
Takoizu, głowa mi zaraz pęknie... a co u Ciebie?

Prefekt Naczelny Gryffindoru
15.08.2018 14:10
Takoizu, ja zabralam sie za pisanie pracy finalowej - galeony za umieszczenie postaci juz przeszly to moge pisac :D

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 54810 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 41230 punktów.

3) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 40469 punktów.

4) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 33003 punktów.

5) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 32469 punktów.

6) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

7) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 30536 punktów.

8) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

9) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 29057 punktów.

10) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 28750 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.14