Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Julie Walters

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Julie Walters, znana brytyjska aktorka, w Harrym Potterze zagrała postać Molly Weasley.
>> Czytaj Więcej

Godryk Gryffindor

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Godryk Gryffindor jest jednym z wielkiej czwórki założycieli Hogwartu oraz niezwykle potężnym mag...
>> Czytaj Więcej

David Thewlis

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Aktor wcielający się w postać wilkołaka Remusa Lupina.
>> Czytaj Więcej

Harry Potter. Podróż...

Kategoria: Recenzje
Autor: Angelina Johnson

Z okazji dwudziestej rocznicy wydania książki "Harry Potter i Kamień Filozoficzny", British Libra...
>> Czytaj Więcej

A co by było gdyby

Kategoria: Teorie, przemyślenia...
Autor: Prefix użytkownikaCaleighBlack

Neville Longbottom był Chłopcem, Który Przeżył?
>> Czytaj Więcej

12 lat HPnet!

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaRebecca Conran

Kolejny już raport z imprezy urodzinowej!
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Co tym razem kryje się na łamach naszego czasopisma? Walentynkowe, piętnaste wydanie Proroka twor...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

Lockhart

Tytuł: Lockhart
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaania919

Utwór zainspirowany wierszem Jana Brzechwy pt. "Samochwała".
>> Czytaj Więcej

Nad urwiskiem

Tytuł: Nad urwiskiem
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Nad urwiskiem, krawędzią życia.
>> Czytaj Więcej

Ciężko jest zro...

Tytuł: Ciężko jest zrozumieć
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Stoi nad grobem kobiety...
>> Czytaj Więcej

Mały futerkowy ...

Tytuł: Mały futerkowy problem
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Remus zdobywa się na szczerość...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 2

Tytuł: Rozdział 2
Seria: Potter i Dursley- w innym wymiarze dzieciństwa
Gatunek: Inne
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Rozdział 2 powieści ,,Potter i Dursley- w innym wymiarze dzieciństwa"
>> Czytaj Więcej

[NZ]Draco Malfoy - ...

Tytuł: Draco Malfoy - 7 lat później cz. 5
Seria: Draco Malfoy - 7 lat później
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaLunatyczka

Cloe tęskni za Draconem. Dziewczyna boi się, że już więcej się nie spotkają. Czy mógł zakochać si...
>> Czytaj Więcej

[Z]Rozdział 8. Wie...

Tytuł: Rozdział 8. Wielkie pytania
Seria: To się działo na początku
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikagordian119

Felder przeżywa dość poważny kryzys tożsamości. Poznaje także kolejne osoby, które mogą znacząco ...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 36
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 1 osoba
Prefix użytkownikaSyriusz32 (Szef Biura Aurorów)
Łącznie na portalu jest
42,314 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 95
Było: 24.03.2018 02:07:36
Napisanych artykułów: 970
Dodanych newsów: 9,143
Zdjęć w galerii: 20,046
Tematów na forum: 3,299
Postów na forum: 300,988
Komentarzy do materiałów: 211,546
Rozdanych pochwał: 3,010
Wlepionych ostrzeżeń: 4,134
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 601
uczniów: 2790
Hufflepuff
Punktów: 308
uczniów: 2708
Ravenclaw
Punktów: 163
uczniów: 3730
Slytherin
Punktów: 129
uczniów: 2941

Ankieta
W Hogwarcie uczniowie dostają wolne na Majówkę. Dokąd jedziesz?

wynajmuję pokój w Dziurawym Kotle, zwiedzam Pokątną i jem lody w lodziarni Floriana Fortescue
26% [11 głosów]

wybieram się na biwak do Forest of Dean - może znajdę ślady pobytu Wielkiej Trójki!
2% [1 głos]

odwiedzam Norę i pomagam pani Weasley wypędzić gnomy z ogrodu
12% [5 głosów]

spędzam wolny weekend w Miodowym Królestwie i ukryty pod Peleryną Niewidką wyjadam wszystkie pyszności z lady
2% [1 głos]

jadę na Dni Otwarte do Durmstrangu, mój ojciec uważa, że to jest prawdziwa Szkoła Magii, a nie jakiś Hogwart...
7% [3 głosy]

zostaję w Hogwarcie, z przyjaciółmi postanowiliśmy odkryć więcej tajemnych przejść niż Bliźniacy,
29% [12 głosy]

wracam do domu, tatuś pisał, że w okolicy pojawił się nowy gatunek gnębiwtrysków
7% [3 głosy]

wyjeżdżam trenować na obozie Quidditcha, po szkole chcę zostać ścigającym Os z Wimbourne
2% [1 głos]

Hagrid wyjeżdża z Olimpią, więc przenoszę się do jego chatki, żeby karmić Kła i Graupa
12% [5 głosów]

Ogółem głosów: 42
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 20.04.18

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffPola Smith ostatnio widziano 24.04.2018 o godzinie 00:47 w Sala wejsciowa
GryffindorJulia Ferras ostatnio widziano 23.04.2018 o godzinie 23:17 w Sala wejsciowa
HufflepuffPola Smith ostatnio widziano 23.04.2018 o godzinie 18:52 w Sala wejsciowa
GryffindorAlex Black ostatnio widziano 23.04.2018 o godzinie 18:05 w Sala wejsciowa
GryffindorJulia Ferras ostatnio widziano 23.04.2018 o godzinie 16:31 w Sala wejsciowa
GryffindorAlex Black ostatnio widziano 23.04.2018 o godzinie 16:21 w Ruchome schody
Harry Potter. Podróż przez historię magii - recenzja
Skrót informacyjny


Z okazji dwudziestej rocznicy wydania książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny, British Library, narodowa biblioteka Wielkiej Brytanii, postanowiła podzielić się z fanami Harry'ego Pottera swoją kolekcją niepublikowanych wcześniej eksponatów, szkiców i rękopisów samej J.K.Rowling.


Podstawowe informacje o książce


Harry Potter. Podróż przez historię magii po raz pierwszy została opublikowana w 2017 roku w Wielkiej Brytanii przez wydawnictwo Bloomsbury Publishing Plc. W Polsce ukazała się rok później, a jej wydaniem zajęła się Media Rodzina, która jest również odpowiedzialna za polską wersję wszystkich tomów Harry'ego Pottera. Książka została przetłumaczona przez duet: Małgorzatę Hesko-Kołodzińską i Piotra Budkiewicza. Pierwsze wydanie ukazało się 15 lutego 2018 roku.

Książka składa się ze 144 stron, na których można poznać skróty informacyjne z książek Harry'ego Pottera, zobaczyć rękopisy i notatki Rowling, poznać proces tworzenia książek, dowiedzieć się o historii magii w naszym mugolskim świecie. Wszystkie informacje okraszone są ilustracjami Jima Kaya, który został osobiście wybrany przez Rowling jako autor obrazów w ilustrowanych wydaniach Harry'ego Pottera. Wszystko to brzmi niesamowicie, magicznie i interesująco. A jak wygląda finalnie?

Okładka i wstęp


Nie ocenia się książki po okładce, tak mówią. Wszyscy jednak wiedzą, że to nieprawda. Autorzy książek doskonale zdają sobie sprawę, że złą oprawą mogą zniechęcić wielu potencjalnych klientów. Birtish Library również musiała to wiedzieć, gdyż przyłożyli się do swojej okładki i mnie osobiście ją kupili. Okładka ma śliczny, błękitny kolor. Napis Harry Potter, jak również pomniejsze informacje, są zaznaczone na złoto. Litery się błyszczą. Wszędzie wokół tytułu latają małe klucze, co jest ewidentnym nawiązaniem do Harry Potter i Kamień Filozoficzny. Każdy fan książek od razu o tym pomyśli, gdy tylko ujrzy tę okładkę. Gdy czytelnik przyjrzy się uważniej, zobaczy jak z błękitu wyłaniają się kształty magicznych stworzeń i artefaktów. Już tutaj dużo się dzieje, dając nadzieję, że w środku zobaczymy jeszcze więcej.


Okładka "Harry Potter. Podróż przez historię magii", wyd.I


Na stronie tytułowej, poza kleksami atramentu, widać pierwszy rysunek genialnego Jima Kaya, feniksa. Stronę dalej ujrzymy skrót informacyjny na temat wydania i praw autorskich książki, okraszony kolejnymi latającymi kluczami, a także spis streści. Zawiera on następujące pozycje:

1. Magiczny świat Harry'ego Pottera
2. Podróż
3. Eliksiry i Alchemia
4. Zielarstwo
5. Zaklęcia
6. Astronomia
7. Wróżbiarstwo
8. Obrona przed czarną magią
9. Opieka nad magicznymi stworzeniami
10. Przeszłość, teraźniejszość, przyszłość
11. O kustoszach z British Library
12. J.K.Rowling
13. Podziękowania

We wstępie możemy dowiedzieć się skąd pomysł na stworzenie tej książki oraz czego możemy oczekiwać w środku. Jak dodali autorzy, magiczny świat czeka na ciebie… A więc czas go zobaczyć!

Podróż


Nie będę opisywać każdego rozdziału po kolei, ale uważam, że przy tym warto się zatrzymać na chwilę. W pierwszym rozdziale dostajemy na starcie ilustrację Harryego Pottera zamkniętego w komórce pod schodami. Łatwo więc już zgadnąć, że poznamy początki tworzenia pierwszego tomu HP. I rzeczywiście, dowiadujemy się skąd w ogóle pomysł, by zacząć pisać o świecie magii i jak trudno było Rowling wydać swój pierwszy tom. W tym rozdziale znajduje się również urocza historia o pierwszej recenzji Harry'ego Pottera, napisanej przez ośmioletnią Alice. Możemy ją nawet zobaczyć, odręcznie zapisaną przez dziewczynkę! Jeżeli ktoś zna chociaż trochę angielski, poradzi sobie również z przeczytaniem streszczenia napisanego przez Rowling, które zostało dołączone do pierwszych rozdziałów Harry Potter i Kamień Filozoficzny, wysyłanych do wydawnictw. Niestety, nie znajdziemy tutaj tekstu przetłumaczonego na język polski.

Bardzo interesującym było dla mnie ujrzenie odręcznego szkicu Hogwartu wraz z komentarzem (tym razem już przetłumaczonym na język polski!) autorki. Podkreśla ona tam jak ważne dla całej historii jest rozmieszczenie budynków i drzew, i jak niezbędne jest wyróżnienie na mapie Bijącej Wierzby. Poza tym szkicem, autorka narysowała również rodzinę Durselyów, na której, co podkreślono w tekście, jedynie Harry się uśmiecha. Jak wiele to mówi o tych mugolach!
Rozdział kończy się przepiękną ilustracją Hogwart Ekspres i peronu 9 i 3/4, którą fani mogą rozpoznać z ilustrowanej wersji Harry Potter i Kamień Filozoficzny.


Odręczny rysunek Hogwartu autorstwa J.K.Rowling


Lekcje magii


Kolejne rozdziały opisują najważniejsze lekcje w Hogwarcie. Każda z nich reprezentowana jest przez portret profesora. Na portretach na próżno szukać rysów aktorów, grających poszczególnych nauczycieli w ekranizacjach Harry'ego Pottera. Wizja Jima Kaya zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, choć przykładowo Severus Snape na swoim portrecie wyszedł moim zdaniem nieco za młodo. Dodatkowym atutem portretów nauczycieli są detale, które nawiązują do ich przedmiotu bądź charakteru, np. profesor Dumbledore został narysowany z cytrynowymi dropsami.


Portret Severusa Snape'a autorstwa Jima Kaya. Ciekawe czy wszystkie fanki Severusa nadal będą do niego wzdychać...


Pomijając jednak niewątpliwie cudowne ilustracje, na każdą kolejną lekcję składa się krótki opis na podstawie książek, mnóstwo cytatów i ciekawostek, a także odniesienie ich do realnego świata. I tak na przykład przy lekcji eliksirów można zobaczyć drzeworyt Ortus Sanitatis, prawdziwy kociołek z Battersea do eliksirów, w rozdziale o zaklęciach prawdziwe zaklęcia z Liber Medicinalis (nie działają, sprawdzałam), skomplikowane urządzenia astronomiczne, używane przez mugoli czy prawdziwą lekcję wróżenia z dłoni, której nie powstydziłaby się sama profesor Trelaweny. Przy wielu lekcjach otrzymujemy, poza zdjęciami eksponatów i odręcznymi rysunkami i zapiskami Rowling, również tzw. zadania. Przywodzą one na myśl zadania domowe, które moglibyśmy dostać na danej lekcji magii, choć z pewnością są dużo przyjemniejsze od tych, jakie dostawali Harry, Ron i Hermiona. Nie każą nam tutaj pisać esejów, ale np. uczą jak spojrzeć w niebo i znaleźć gwiazdę Syriusza (wszystkie fanki Syriusza Blacka powinny to umieć!) albo jak zaczarować banana, by sam się pokroił na kawałki. Niestety, widać tutaj, że zadania są skierowane do najmłodszych fanów Harry'ego, gdyż często spotkamy się przy nich z wyrażeniem "poproś kogoś dorosłego", gdy trzeba użyć noża albo igły. Mimo wszystko, przy części zadań lekcyjnych dorosły fan również będzie się świetnie bawił.

Rozdziały dotyczące lekcji magii to zdecydowanie najmocniejsza część całej książki. Autorzy przemycili w nich mnóstwo ciekawostek, zdjęć eksponatów, rękopisów i odręcznych rysunków, a także wiele naprawdę interesujących informacji z realnego świata. Każdy fan magii dowie się z tych rozdziałów czegoś nowego, a informacje są przedstawione w przystępny sposób, zachęcając do dowiedzenia się na dany temat więcej samodzielnie. Tutaj widać historię magii, gdzie ta hogwarcka przeplata się z tą realną, mugolską. Ilustracje jedynie dopełniają wszystkiego, przywodząc na myśl prawdziwy hogwarcki podręcznik. Zdecydowanie moim ulubionym rysunkiem we wszystkich tych rozdziałach jest panorama ulicy Pokątnej.


Panorama ulicy Pokątnej; Jim Kay. Czyż nie jest piękna?


Przyszłość, przeszłość, teraźniejszość


W tym rozdziale poznajemy wszystkie dodatki, które poza tomami HP, tworzą cały fandom Harry'ego, a więc Baśnie Barda Beedle'a wraz z oryginalnym szkicem opowieści Włochate Serce (dużo podkreśleń, przekreśleń i ogólnie dla mnie nie do rozczytania), Przeklęte Dziecko wraz z modelem sceny i opisem makiet a także Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć z genialnymi, choć bardzo mrocznymi ilustracjami Olivii Lomenech Gill i fragmentem maszynopisu scenariusza. Sam rozdział zaliczam do ciekawych, choć potraktowanych trochę po macoszemu. Został on zrobiony bardziej na zasadzie, by pokazać, że świat Harry'ego Pottera nie kończy się na siedmiu tomach książek, ale mi osobiście te informacje i ciekawostki serca nie podbiły.

A co na końcu?

Na sam koniec możemy przeczytać o tym dlaczego Steve Kloves zgodził się napisać scenariusz do Harry Potter i Kamień Filozoficzny, oraz co ujęło go w tej powieści. Kloves opisał wszystko w zabawnym, ciekawym stylu i aż widać z tego tekstu, jak bardzo spodobała mu się historia o chłopcu, którzy przeżył.

Na ostatnich stronach, poznajemy kustoszy Bristish Library, którzy tworzyli Harry Potter. Podróż przez historię magii oraz przybliżamy sobie postać J.K.Rowling, czytając o jej kolejnych powieściach, niezwiązanych już ze światem magii. Jest to część książki niewątpliwie potrzebna, by dopełnić i zamknąć tę podróż, choć oczywiście nie aż tak ciekawa jak wcześniejsze rozdziały.

Podsumowanie


Osobiście polecam książkę Harry Potter. Podróż przez historię magii każdemu fanowi Harry'ego Pottera. Zarówno dzieci, jak i dorośli znajdą w niej wiele interesujących faktów, będą mogli sobie przypomnieć mnóstwo ciekawostek zarówno z samej książki jak i z wywiadów Rowling. A gdy już znudzą się czytaniem, będą mogli pozachwycać się genialnymi ilustracjami na których, jak za pomocą najprawdziwszej magii, za każdym razem można dojrzeć nowy szczegół. Jeżeli jeszcze jakiś Potteromaniak się waha z podjęciem decyzji o kupnie tej pozycji, poniżej znajduje się lista plusów i minusów książki.

Plusy/minusy:

+ mnóstwo faktów dotyczących magii z naszego świata
+ możliwość poznania eksponatów muzeum, dotyczących czarowania, takich jak byłe podręczniki magii, zaklęcia, artefakty, które kiedyś uważane były za magiczne
+ przepiękne ilustracje Jima Kaya
+ wiele zdjęć rękopisów i rysunków J.K.Rowling
+ informacje o procesie powstawania książek HP
+ magiczne zadania do wykonania, nie tylko dla dzieci
+ przepiękne kolory i różnorodna faktura książki
+ tekst napisany przystępnym językiem

- niewymiarowy rozmiar książki (nie przeczytasz w drodze do szkoły/pracy)
- niektóre teksty w książce są skierowane typowo dla najmłodszych czytelników
- niektóre ciekawostki są zbyt banalne, np. o tym, że profesor Flitciwck zaczarował setki kluczy, pomagając ukrywać kamień filozoficzny
- niektóre rękopisy są nieczytelne
- większość rękopisów nie jest przetłumaczona z języka angielskiego


Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaKlaudia Lind  dnia 21.03.2018 14:18
Wow, po pierwsze bardzo ładnie napisana analiza/recenzja tej książki, podziwiam prace w to włożoną:)
Co do książki, to na pewno kupiła mnie okładka i ilustracje. Oprawa graficzna jest śliczna i uwielbiam błyszczące napisy:D
Bardzo mnie zainteresował plan Hogwartu i okolic, fajnie zobaczyć jak pierwotnie miało to wyglądać i w sumie to rozmieszczenie jest dosyć proste i łatwe w wizualizacji:)
Chętnie zobaczyłabym tą książkę na własne oczy. Przyznam się, że wcale o niej nie słyszałam, tym bardziej czuje się zaciekawiona:)
A rysunek tego Snape'a widziałam niedawno na Pintereście i pomyślałam "ale fajny, tylko ten miły uśmiech nie pasuje";) Ciekawa jestem jak zostali przedstawieni inni nauczyciele, nie zdradziłaś zbyt dużo i teraz mnie rozpiera ciekawość xD
Panorama ul. Pokątnej jest prze-śli-czna!
Brawo, dawno nie czytałam tak ciekawego artykułu, dziękuję:D
avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 21.03.2018 16:39
Bardzo rozbudowane streszczenie/recenzja książki, więc może być i niezwykle pomocna w podjęciu decyzji o zakupie.
Odnośnie samej książki mam jednak nieco mieszane uczucia, bo z jednej strony jest mnóstwo ciekawych zachęcających do przeczytania tytułów rozdziałów, a z drugiej te rysunki postaci, chyba nie w moim stylu. Widziałem już dużo rysunków tego autora i czegoś mi w nich brakuje, albo raczej czegoś jest o wiele za dużo. Ciekawe za to wdają się jednak te szkice Rowling. Ktoś tu wyraźnie starał się zadowolić i młodszych i dorosłych, więc obawiam się takiego chaosu. Jeśli spotkam gdzieś w księgarni to z pewnością dokładnie przejrzę i być może znajdę jeszcze jakieś subiektywne plusy.
Praca jaka wykonała autorka artykułu jest jednak ogromna i do tego został napisany pięknym przejrzystym stylem, a do tego na końcu znakomicie podsumowany. Wybitny.
avatar
Prefix użytkownikalosiek13  dnia 21.03.2018 16:49
Severus Snape na swoim portrecie wyszedł moim zdaniem nieco za młodo.
Mówisz o tym portrecie wyżej? :O Przecież Snape wygląda na nim jak zdechły Filch :V Nie dość, że te obrazki Kaya są okropne, to jeszcze przedstawia postacie starzej, niż w rzeczywistości.

jak bardzo spodobała mu się historia o chłopcu, którzy przeżył.
Wielkie litery ;> To nazwa własna.


No mnie nic nie zachęciło w tym tekście do zakupu takiej książki. Wydaje mi się ona zbędna, bo wszystkie zawarte w niej informacje można znaleźć w internecie, wywiadach. Ilustracje Kaya, jak zawsze podkreślam, są dla mnie obrzydliwie paskudne. Także nie, to nie dla mnie.

Niemniej, dzięki Ang za recenzję Wrozka
avatar
Prefix użytkownikafuerte  dnia 21.03.2018 21:20
Mam w stosunku do tej książki podobne odczucia co łosoś. Nie widzę w niej zupełnie nic nadzwyczajnego, bo faktycznie wszystkie te informacje są w Internecie. I fan, który chciałby mieć takie coś na półce, jest chyba z tej kategorii fanów, która jest raczej na bieżąco z większością ciekawostek. Znowu jest to chyba gratka dla kolekcjonerów niż dla zwykłych czytelników. Ilustracje przyjemne, no może oprócz tego wyobrażenia Snape'a, ale ogóle książka jest ładnie wydana, więc to chyba jedyny plus.
avatar
Prefix użytkownikaNieoryginalna  dnia 21.03.2018 22:25
Z jednej strony zgodzę się, że gratka bardziej dla kolekcjonerów niż zwykłych czytelników, niemniej mnie sama pozycja zaciekawiła, choć raczej nie należę do tej pierwszej kategorii ;> Bo choć znam pewnie większość ciekawostek i czytałam o nich wiele w internecie, to mimo wszystko co innego mieć taką wiedzę zebraną w jednym miejscu. Nie mówiąc o tym, że nie widziałam wcześniej tych szkiców Rowling (wstyd się przyznać?) a naprawdę bym chciała. Wątpię, by książka ostatecznie znalazła się na mojej półce, ale bardzo chętnie ją kiedyś przejrzę. Choćby dla samych ilustracji, które mi osobiście się naprawdę podobają.

Wielkie dzięki za recenzję, czytało się lekko i wiele się dowiedziałam, szczególnie, że wcześniej nie interesowałam się zbytnio tą książką. Oprócz samego tekstu wielki plus za przejrzystość, zdjęcia i krótkie podsumowanie na końcu ;D

przyłożyli się do swojej okładki i mnie osobiście kupili. <-- w tym kontekście nie będzie "nią"? ;>
avatar
PaulaSmith  dnia 18.04.2018 13:05
Wydawało mi się, że pozostawiłam tutaj po sobie komentarz, a tu zonk :D Ale do sedna.

Zamówiłyśmy książkę z Ang razem przedpremierowo, by otrzymać prezent niespodziankę. Ostatnio wraz z ilustrowaną wersją Więźnia Azkabanu dawali mapę Huncwotów, więc żałowałam, że chciałam przyoszczędzić i mapy nie mam. Także tym razem stwierdziłam, że wybulę te parę groszy więcej i no cóż... dostałam karty zapisane treścią z książki- bez szału :/ Więc to był mój duży zawód jeśli chodzi o tę pozycję. A tak poza tym to bardzo mi się podoba. Nie ma w niej wielu odkrywczych rzeczy, ale jest piękna, i choć, tak jak zaznaczyła Ang, jest niewymiarowa, to i tak cieszy moje oko. Zwłaszcza, że znajdują się w niej ilustracje Jim`ego Kaya, którego prace osobiście bardzo mi się podobają. Mogli by się pofatygować bardziej i przetłumaczyć odręczne notatki Rowling, ale jest jak jest, trzeba sobie poradzić ;)

Co do artykułu, jest piękny i pełny. Angelina wykonałaś kawał dobrej roboty, zarówno pod względem merytorycznym, jak i wizualnym. Dzięki piękne! Oczywiście leci W!
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Księżna Półkrwi
24.04.2018 01:51
Rece opadaja

Wielki mag
24.04.2018 01:09
Stres to dno. Czemu nie mogę spać ughhh.

Łowca czarnoksiężników
24.04.2018 00:10
Zireael, zgadzam się! high five

Wielki mag
24.04.2018 00:09
Emiś, posiadanie życia jest przereklamowane

Łowca czarnoksiężników
24.04.2018 00:05
Syriusz32, szkoda, że i tak nie słuchają

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 39915 punktów.

2) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 39610 punktów.

3) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 32789 punktów.

4) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 32284 punktów.

5) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

6) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 30447 punktów.

7) Prefix użytkownikaYourSmile

Avatar

Posiada 29744 punktów.

8) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 28896 punktów.

9) Limonka

Avatar

Posiada 28147 punktów.

10) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 27733 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.15