Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Harry Potter i Więzi...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Zapraszam Was na moją prywatną listę 10 powodów, dla których "Więzień Azkabanu" jest najlepszą ek...
>> Czytaj Więcej

Lista przyborów szko...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Artykuł jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego na pottermore.
>> Czytaj Więcej

Istoty

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł na temat istot - jednej z trzech grup magicznych stworzeń
>> Czytaj Więcej

Śmierciotula

Kategoria: Stworzenia
Autor: Prefix użytkownikaania919

Artykuł zawiera informacje o śmierciotulach - jednych z najgroźniejszych stworzeń w czarodziejski...
>> Czytaj Więcej

Baśnie Barda Beedle'a

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Wszystko, co musisz wiedzieć o Baśniach Barda Beedle'a. Tłumaczenie z Pottermore.
>> Czytaj Więcej

Chris Rankin

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Aktor znany z roli Percy'ego Weasleya
>> Czytaj Więcej

Harry Potter i Przek...

Kategoria: Streszczenia
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Streszczenie dwóch pierwszych aktów książki - scenariusza "Harry Potter i Przeklęte Dziecko" opub...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Rozdział 1 - Ci...

Tytuł: Rozdział 1 - Cisza nocna
Seria: Opowieści z Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Początek przygód Rachel. Potraktujcie to jak rozdział wstępny czy coś.
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział II

Tytuł: Rozdział II
Seria: Niewolnik własnych myśli
Gatunek: Dramat
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Allie decyduje się na ucieczkę od narzeczonego. Gdzie poprowadzi ją ścieżka?
>> Czytaj Więcej

To ma sens

Tytuł: To ma sens
Gatunek: Humor
Autor: Prefix użytkownikaAlette

Naprawdę ma. Uwierzcie mi!
>> Czytaj Więcej

Amicitia

Tytuł: Amicitia
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaNquus

O przyjaźni Rona i Harry'ego
>> Czytaj Więcej

Czy pozostała c...

Tytuł: Czy pozostała choć nadzieja?
Gatunek: Miniaturka
Autor: Prefix użytkownikaAneta02

Stłamszony nienawiścią i strachem Hogwart. Niepewność i panika ogarniająca mieszkańców zamku nie ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Ostatnia Wiecze...

Tytuł: Ostatnia Wieczerza Hovertów
Seria: Zemsta jest najgorszym napędem
Gatunek: Obyczajowe
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Ostatni wieczór szanowanej rodziny Hovertów. I nie tylko ich.
>> Czytaj Więcej

Ku chwale!

Tytuł: Ku chwale!
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Ku chwale najpotężniejszego z domów oczywiście :D
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 43
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 6 osoby
Prefix użytkownikaSyriusz32 (Żywy worek treningowy)
Prefix użytkownikaSam Quest (Znawca magicznego towaru)
Prefix użytkownikaEmilyWright (Żywy worek treningowy)
Prefix użytkownikaAnastazja Schubert (Prefekt Ravenclawu)
Prefix użytkownikaKlaudia Lind (Najlepszy wśród szkolonych)
Prefix użytkownikaRue Riddle (Morderca Pająków!)
Łącznie na portalu jest
44,834 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,072
Dodanych newsów: 10,209
Zdjęć w galerii: 21,329
Tematów na forum: 3,749
Postów na forum: 315,500
Komentarzy do materiałów: 220,588
Rozdanych pochwał: 3,244
Wlepionych ostrzeżeń: 4,155
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 2032
uczniów: 3387
Hufflepuff
Punktów: 1206
uczniów: 3340
Ravenclaw
Punktów: 745
uczniów: 4069
Slytherin
Punktów: -5
uczniów: 3456

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
17% [34 głosy]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
9% [18 głosów]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
19% [39 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
8% [17 głosów]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
5% [11 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
9% [19 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
4% [9 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
28% [57 głosów]

Ogółem głosów: 204
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
SlytherinDidi Roy ostatnio widziano 04.07.2020 o godzinie 23:19 w Hogsmeade
HufflepuffElizabeth Cooper ostatnio widziano 04.07.2020 o godzinie 22:24 w Hogsmeade
GryffindorAbigail Halliwell ostatnio widziano 04.07.2020 o godzinie 21:26 w Hogsmeade
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 04.07.2020 o godzinie 21:06 w Hogsmeade
HufflepuffLouise Lainey ostatnio widziano 04.07.2020 o godzinie 20:37 w Hogsmeade
HufflepuffWarren Samuel Wilson ostatnio widziano 04.07.2020 o godzinie 20:19 w Hogsmeade
Która wiedźma? - test o czarownicach
ARTYKUŁ JEST TŁUMACZENIEM TESTU ZAMIESZCZONEGO NA POTTERMORE



http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/wiedzma1.jpg



1. Która wiedźma powiedziała: ,,Zapewniam nasze niezbywalne prawo do zabawy"?
a. Nimfadora Tonks
b. Serafina Picquery
c. Milicenta Bagnold
d. Celestyna Warbeck

2. Która czarownica pozwalała się "złapać" przez łowców czarownic, aby ją podpalano?
a. Ottaline Gambol
b. Wendelina Dziwożona
c. Miranda Goshawk
d. Bridget Wenlock

3. Która wiedźma pełniąca niegdyś funkcję Ministra Magii przyjaźniła się z królową Victorią?
a. Priscilla Dupont
b. Evangeline Orpington
c. Josephina Flint
d. Hermiona Granger

4. Która z tych czarownic należała do Ravenclawu podczas nauki Harry'ego w Hogwarcie?
a. Daphne Greengrass
b. Hannah Abbott
c. Susan Bones
d. Marietta Edgecombe

5. Która wiedźma była kapitanem Harpii z Holyhead?
a. Ginny Weasley
b. Minerwa McGonagall
c. Gertie Keddle
d. Gwenog Jones

6. Która czarownica wynalazła proszek Fiuu?
a. Mary Jauncey
b. Ignatia Wildsmith
c. Fleamont Potter
d. Eupraxia Mole

7. Która wiedźma była matką Syriusza Blacka?
a. Bellatriks Black
b. Warburga Black
c. Isla Black
d. Callidora Black

8. Która z czarownic została dyrektorką Hogwartu w Zakonie Feniksa?
a. Pomona Sprout
b. Irma Pince
c. Minerwa McGonagall
d. Dolores Umbridge

9. Która wiedźma była metamorfomagiem?
a. Quennie Goldstein
b. Madam Maxime
c. Nimfadora Tonks
d. Rowena Raveclaw

10. Która wiedźma napisała Historię magii?
a. Cassandra Vablatsky
b. Rita Skeeter
c. Bathilda Bagshot
d. Miranda Goshwack



KLUCZ ODPOWIEDZI

Spoiler :: Pokaż
1. c
2. b
3. b
4. d
5. d
6. b
7. b
8. d
9. c
10. c

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 26.03.2020 21:10
Mam 8/10, wpadłam na pierwszym i trzecim pytaniu. xDd

Pytania nie są mocno skomplikowane i w sumie mogłoby ich być więcej xD
Tłumaczenie fajne, nie było dzikich momentów, także dobra robota Tak
avatar
Prefix użytkownikaCoSieDzieje  dnia 27.03.2020 16:21
4/10, o istnieniu większości z tych postaci nawet nie pamiętałem xD

Nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Pewne z kolei jest to, że czas najwyższy powtórzyć serię. I tak, napisałem to więcej razy niż Trump umie skłamać w ciągu jednego przemówienia, a nadal nie ruszyłem tyłka.

Tłumaczenie jest jak najbardziej w porządku i absolutnie nic się nie da mu zarzucić :D
avatar
Prefix użytkownikaania potter  dnia 27.03.2020 17:28
okej, 5/10 xD nie wiem czy to dobrze czy źle statystycznie, ale jestem z siebie dumna w sumie. Chyba pora przeczytać jeszcze raz serię, bo trochę z pamięcią jak widać słabo.
Zdziwiłam się w sumie, że tym razem jest tak mało pytań!

Tłumaczenie w porządku pod każdym względem!! Super robota
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 27.03.2020 22:37
A ja Wam powiem, że przy tłumaczeniu tego quizu, przy okazji go rozwiązywałam i miałam 9/10 punktów bez oszukiwania haha. Chociaż sporo z moich typów to było strzelanie albo intuicja, ale jakoś mi się udało. Tak sobie myślę, że fajnie by było ten artykuł wrzuci na Dzień Kobiet no ale już za późno :<

Chyba pora przeczytać jeszcze raz serię, bo trochę z pamięcią jak widać słabo.

Niektóre z tych szczegółów uciekają z głowy po następnym przeczytanym zdaniu xD
avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 28.03.2020 10:46
6/10 tak na szybko i bez wielkiego zastanawiania się. Z wyjątkiem pierwszego pytania co do którego nie miałem zielonego pojęcia, pozostałe czarownice i wydarzenia nawet kojarzę, tylko nie pamiętałem dokładnie o którą z nich chodziło. Dużo pytań wykracza bowiem po za informacje zawarte w serii książek.
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 28.03.2020 15:46
6/10, hmm, no niech będzie, mogło mi pójść gorzej xD Za najtrudniejszy z przetłumaczonych testów wciąż uważam ten o rodzinie Weasley, za najłatwiejszy - o Hagridzie. Wszystkie razem utwierdziły mnie w przekonaniu, że minęło wystarczająco dużo czasu, by wrócić do Harry'ego, ale czytam aktualnie swoją drugą ulubioną serię, nie powinnam jednocześnie przypominać sobie pierwszej ;D
avatar
Nieoryginalna  dnia 29.03.2020 21:59
Nawet nie próbuje rozwiązywać tego testu, to chyba najtrudniejszy, jaki widziałam do tej pory na pottermore ;p Wielu z wymienionych czarownic nawet nie znam, innych nie wiąże jeszcze z ich imionami (typu Serafina Picquery). Fajnie, że jest chociaż kilka prostszych pytań na pocieszenie, jak na przykład to o metamorfomaga haha
avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 01.04.2020 17:11
Nieoryginalna, właśnie to pytanie i owa Serafina kompletnie mnie zmyliło, bo pomyślałem, że może chodzić o taką "zabawę" z piciem alkoholu w USA w czasach prohibicji. MACUSA nie zdecydowało się zakazywać picia czarodziejom, bo uznało, że i tak ich życie jest mało radosne, z powodu konieczności ukrywania się przed mugolami.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Morderca Pająków!
04.07.2020 23:44
Klaudia Lind, na pewno Love

Najlepszy wśród szkolonych
04.07.2020 23:33
Rue Riddle, Nigdzie nie widziałem nic do rysowania :( Mam długopis i zeszyt w kratkę, może coś wymyślę

Prefekt Ravenclawu
04.07.2020 23:22
CoSieDzieje, jeśli publiczność może głosować to ja popieram jej kandydaturę! Nawet jeśli ona o tym nie wie jezyk

Morderca Pająków!
04.07.2020 23:21
Popieram wniosek Wrozka

Niezwyciężony mag
04.07.2020 23:19
Aneta na administratora Wrozka

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59540 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 55686 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44039 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 42043 punktów.

5) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 36776 punktów.

6) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36313 punktów.

7) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 33875 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 32995 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30770 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 2.61