Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: PaulaSmith

Wydanie stworzyli: Nedelle, Shanti Black, CoSieDzieje, Nieoryginalna, Syriusz32, Aneta02, Takoizu...
>> Czytaj Więcej

Harry Potter and the...

Kategoria: Recenzje
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Subiektywna recenzja i przemyślenia po obejrzeniu filmu o Harrym z pistoletem.
>> Czytaj Więcej

Ranking momentów z E...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem rankingu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Q&A z J&O Phelps

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

O&A z Jamesem i Oliverem Phelpsami przeprowadzone przez serwis Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Evanna Lynch

Kategoria: Aktorzy
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Krótka biografia, opis kariery i ciekawostki o filmowej Lunie
>> Czytaj Więcej

Uzupełnij cytaty - Z...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizów zamieszczonych w serwisie Wizarding World.
>> Czytaj Więcej

Quiz o Tajnych Przej...

Kategoria: Materiały z Pottermore
Autor: Prefix użytkownikaSam Quest

Tekst jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.<br />
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Rozdział 5 - W ...

Tytuł: Rozdział 5 - W szpitalu
Seria: Zaginiony Miecz
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Tanya, Lilianna i Niorginalle musiały opuścić dom Szarców. Potrzebowały natychmiastowej pomocy Uz...
>> Czytaj Więcej

[NZ]6. Nowy profesor

Tytuł: 6. Nowy profesor
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry, Ron i Hermiona wyruszają pociągiem do Hogwartu, nie spodziewają się, że w trakcie podróży ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]5. Szczury, kot...

Tytuł: 5. Szczury, koty, węże i trolle
Seria: Rozkwit odwagi (Courage Rising)
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Harry, Weasleyowie i Grangerowie zwiedzają ulicę Pokątną. Pan Weasley opowiada rodzicom Hermiony ...
>> Czytaj Więcej

Złośliwość rzec...

Tytuł: Złośliwość rzeczy niepotrzebnych
Gatunek: Drabble
Autor: Prefix użytkownikafleja

to moje pierwsze takie dziwne coś
>> Czytaj Więcej

[NZ]Prolog - Ciemne...

Tytuł: Prolog - Ciemne chmury
Seria: Inne dziedziny magii
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaRachel Otterly

Prolog akcji. Dzieje się miesiąc przed rozpoczęciem właściwej akcji.
>> Czytaj Więcej

Lacock

Tytuł: Lacock
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNedelle

Praca na pierwszy etap Wielkiej Wojny Fan Fiction, która zawiera w sobie krótką przygodę Lockhart...
>> Czytaj Więcej

Kot007 przeprow...

Tytuł: Kot007 przeprowadza obserwację.
Gatunek: Poezja
Autor: Prefix użytkownikaKrnabrny

Praca wysłana na pierwszy etap Wielkiej Wojny Fanfickowej.
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 36
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 1 osoba
Prefix użytkownikaNedelle (Wielki mag)
Łącznie na portalu jest
46,604 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 250
Było: 16.01.2020 20:17:01
Napisanych artykułów: 1,083
Dodanych newsów: 10,361
Zdjęć w galerii: 21,370
Tematów na forum: 3,791
Postów na forum: 317,380
Komentarzy do materiałów: 221,207
Rozdanych pochwał: 3,266
Wlepionych ostrzeżeń: 4,160
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  SLYTHERIN!

Gryffindor
Punktów: 54
uczniów: 3635
Hufflepuff
Punktów: 73
uczniów: 3686
Ravenclaw
Punktów: 78
uczniów: 4342
Slytherin
Punktów: 91
uczniów: 3883

Ankieta
Dumbledore zakazał opuszczania Hogwartu z powodu zarazy. Jak sobie radzisz?

idę do biblioteki i wertuję wszystkie książki. Muszę wiedzieć wszystko o tej zarazie!
19% [92 głosy]

nic sobie nie robię z kwarantanny i tajnym przejściem wymykam się do Trzech Mioteł. Kremowe piwo to świetne antidotum!
17% [83 głosy]

zamykam się w lochach i próbuję uwarzyć Eliksir Odpornościowy, zanim wszyscy padniemy jak bahanki
24% [119 głosów]

szwendam się po korytarzach, liczę obrazy i segreguję je na te w złotych i srebrnych ramach. Ta wiedza na pewno mi się przyda
7% [33 głosy]

kradnę zapas mydła i papieru toaletowego z Łazienki Prefektów. Żaden wirus mi niestraszny, kiedy mogę wytapetować dormitorium papierem!
3% [17 głosów]

ustawiam się w kolejce pod kuchnią, żeby zrobić zapasy. Wpuszczają po jednej osobie
7% [37 głosów]

proszę opiekuna domu, żeby przydzielił mi jednoosobowy pokój. Jakoś niewyraźnie się czuję
2% [9 głosów]

zastanawiam się, kogo w szkole nie lubię najbardziej, żeby móc na niego nakaszleć. O, idzie Malfoy
21% [106 głosów]

Ogółem głosów: 496
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 25.03.20

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffEileen Craven ostatnio widziano 26.11.2020 o godzinie 20:50 w Ruchome schody
SlytherinParker Roy ostatnio widziano 26.11.2020 o godzinie 18:34 w Ruchome schody
HufflepuffKhalil 'Khada' de Mamnun ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 22:46 w Kuchnia
HufflepuffWarren Samuel Wilson ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 22:09 w Kuchnia
HufflepuffKhalil 'Khada' de Mamnun ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 14:26 w Kuchnia
HufflepuffWarren Samuel Wilson ostatnio widziano 25.11.2020 o godzinie 00:01 w Loch Hufflepuffu
Quiz o Złotym Zniczu
Tekst jest tłumaczeniem quizu zamieszczonego w serwisie Wizarding World.


Aby uczcić specjalną premierę nowych butów inspirowanych światem czarodziejów: Harry Potter x K-Swiss Firebolt Hypercourt Express 2, testujemy Waszą wiedzę o Quidditchu w quizie Złoty Znicz!

Znicz jest najwyżej punktowany w grze w Quidditcha, więc nie zadaliśmy łatwych pytań - ten quiz będzie wyzwaniem nawet dla najbardziej zapalonymi fanów Quidditcha.


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/zlotyzniczquizpng.png



1. Kto jako pierwszy pokazał Harry'emu Złotego Znicza?

a. Oliver Wood
b. Profesor McGonagall
c. Fred Weasley
d. Ron Weasley

2. Ile punktów zdobywa drużyna, która złapała Znicza?

a. 500
b. 150
c. 100
d. 50

3. Co jeszcze poza przyznaniem punktów dzieje się po złapaniu Znicza?

a. mecz zaczyna się od początku
b. tłuczki wybuchają
c. mecz się kończy
d. wygrywa drużyna, która złapała Znicza

4. Jak Harry złapał pierwszego znicza?

a. Między kolana
b. Lewą ręką
c. Prawą ręką
d. Ustami

5. Gdy na trzecim roku Harry spadł z miotły w trakcie meczu, kto złapał Znicza, kończąc w ten sposób mecz?

a. Ginny Weasley
b. Draco Malfoy
c. Cedrik Diggory
d. Cho Chang


6. Dokończ zakład, który bliźniacy Weasley postawili na Mistrzostwa Świata w Quidditchu: zwycięstwo Irlandii - ale...?

a. Volchanov złapie Znicza
b. tylko dwudziestowa punktami
c. Wiktor Krum złapie znicza
d. tylko dziesięcioma punktami

7. Kto został szukającym i złapał znicza, gdy Harry został zawieszony do grania w Quidditcha?

a. Angelina Johnson
b. Dean Thomas
c. Seamus Finnigan
d. Ginny Weasley

8. Gdy w myśloodsiewni Harry widzi Jamesa Pottera ze Złotym Zniczem, jak według Jamesa zdobył Znicza?

a. Łapa mu dał
b. pożyczył go
c. zwędził go
d. złapał go w ostatnim meczu

9. Gdzie powstał pierwszy Złoty Znicz?

a. Ulica Pokątna
b. Dolina Godryka
c. Hogsmead
d. Hogwart

10. Dokończ napis, który mieścił się na zniczu podarowanym Harry'emu przez Dumbledore'a:
Otwieram się na...

a. końcu
b. sam koniec
c. drzwi śmierci
d. początku

Quiz znajdziecie tutaj, jednak kolejność odpowiedzi może się różnic od wskazanych powyżej.

Odpowiedzi:
Spoiler :: Pokaż

1. a
2. b
3. c
4. d
5. c
6. c
7. d
8. c
9. b
10.b


Źródło: Wizardingworld.com






Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaRue Riddle  dnia 20.07.2020 01:55
No nie powiem, całkiem fajny quiz, ale spodziewałam się czegoś trudniejszego, po tym wstępie, a wyszło mi 10/10 jezyk
Oryginału nie widziałam, ale wszystko brzmi ładnie i składnie, także tłumaczenie jest chyba w porządku. Fajnie, że komuś chce się to jeszcze robić ;D
avatar
monciakund  dnia 20.07.2020 10:44
To ja muszę sobie chyba odświeżyć książki, bo ustrzeliłam 7/10. Moje quidditchowe serduszko zostało złamane. Chociaż tak patrząc to 70% i tak nie jest złym wynikiem xD

Quiz fajny, przyjemny, akurat na rozruszanie mózgu o poranku. Super, że Sam chciało się poświęcić trochę czasu na jego przetłumaczenie.
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 20.07.2020 17:57
Ja przy tłumaczeniu robiłam ten quiz i miałam 8/10, więc też nie jestem znawczynią, ale nie powiedziałabym też, że ten quiz był mega trudny, tak jak zapowiadali na początku i tylko w pytaniu z Jamesem miałam problem, a w ostatnim za szybko zaznaczyłam odpowiedź i był zonk. xD
avatar
Takoizu  dnia 29.07.2020 13:36
Łuhu! Mam 10/10 xD . Myślałam, że będzie nieco cięższy, bo w innych quizach miałam nie lada problemy żeby poprawnie odpowiedzieć, bez zastanawiania się. Zaskoczyło mnie jedynie pytanie z powstaniem pierwszego znicza, było to jednak dosyć oczywiste. Co innego gdyby poza Doliną podali inne miasta ;).

avatar
Prefix użytkownikablad logiczny  dnia 29.07.2020 20:20
Nigdy nie byłem fanem quidditcha, jednak 10/10 i tylko odpowiedzi na dwa z pytań 9 i 7 wymagały chwili zastanowienia. Przy 7 chodziło o niejasność na którym roku Harry był zdyskwalifikowany 5 czy 6? jednak sobie przypomniałem jak skończyła się bijatyka ze Ślizgonami w czasie rządów Umbridge i doszedłem do wniosku, że tu chodzi o te szlabany od Snape.
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 30.07.2020 18:44
Wszystko dobrze, ale prawdopodobnie tylko dlatego, że właśnie skończyłam odświeżać sobie serię. Quidditch jakoś nieszczególnie mnie pasjonuje, a już na pewno nie poświęciłam mu wielkiej uwagi podczas czytania książek, ale nie zmienia to faktu, że był dla bohatera czymś ważnym, więc jednocześnie i dla nas.

Tłumaczenie bardzo dobre, żadnych zgrzytów. Brawo Sam!

Blad logiczny, Harry został dożywotnio odsunięty od Quidditcha po bijatyce przez Umbridge wraz z Fredem i Georgem.
avatar
Prefix użytkownikaCharlottePotter  dnia 09.08.2020 11:01
O kurczę! Moja pamięć już wysiada.... Mam 8/10. No cóż przeczytam serię od nowa to sobie przypomnę xD. Szczerze nie pamiętam jak James zdobył znicza, ani gdzie wyprodukowano pierwszego heheh. Jednak quidditch to raczej nie moja bajka. Bardziej czytałam te fragmenty jednym okiem xD
avatar
Nieoryginalna  dnia 10.08.2020 17:57
Wydawało mi się, że już dawno komentowałam ten artykuł, bo pamiętam, że po dodaniu go na pewno robiłam test i nawet dobrze mi poszedł. Wydaje się dużo łatwiejszy od innych zamieszczonych na Wizarding World, szczególnie tych dotyczących postaci. Do samego tłumaczenia nie mam zastrzeżeń ;D
avatar
Prefix użytkownikaAnastazja Schubert  dnia 13.08.2020 16:03
Trzy odpowiedzi nieprawidłowe, z jedną strzelałam. Nie wiedziałam, że pierwszy znicz powstał w Dolinie Godryka, to było przeczucie i dlatego postawiłam na tę odpowiedź.
Nie spodziewałam się, że pomylę słowa Dumbledore'a, jestem sobą zażenowana. Wybrałam "na koniec", bo wiedziałam o co chodziło, sens niby zachowany, ale taki mały kawałek tyle zmienił.

Tłumaczenie mi się podoba, widać, że dobrze Ci idą takie rzeczy!
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Instagram
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Ponury Żniwiarz
26.11.2020 17:32
Wrozka

Pracownik departamentu
26.11.2020 17:32
Syriusz32, no nie wiem

Morderca Pająków!
26.11.2020 16:59
Gordian O.o

nie dam punktów, nie działa mi panel
26.11.2020 16:50
Krnabrny, w przyszłym tygodniu będą, super, co nie? Wrozka

Uzdrowiciel Wypadków Przedmiotowych
26.11.2020 16:05
jest szansa, że od grudnia wrócimy do pracy na pół gwizdka kibic

a to znaczy, że mogę zacząć straszyć dyrę odejściem, jeśli nie dostanę normalnej umowy kibic

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59580 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 56229 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 44649 punktów.

4) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 43318 punktów.

5) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 38575 punktów.

6) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 37304 punktów.

7) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36433 punktów.

8) Prefix użytkownikalosiek13

Avatar

Posiada 33352 punktów.

9) Prefix użytkownikabatalion_88

Avatar

Posiada 31890 punktów.

10) Prefix użytkownikaMarcus Clinton

Avatar

Posiada 30892 punktów.

Losowe zdjęcie
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 2.28