Ostatnie
Artykuły Fan Fiction

Magiczne puzzle HP

Kategoria: Inne
Autor: Smierciojadek

Współpraca z Tactic Games
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Nieoryginalna, Klaudia Lind, Anastazja Schubert, Takoizu, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

The House of Gaunt

Kategoria: Recenzje filmów
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Jak wyglądało życie Gauntów? Powstał film, który Wam to pokaże.
>> Czytaj Więcej

HPnet istnieje naprawdę

Kategoria: HPnet
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

W sierpniu HPnetowicze mieli okazję spotkać się w Krakowie. Jak było?
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Syriusz32

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, louise60, Zireael, Aneta02, Anastazja Schubert, Lilyatte, Syrius...
>> Czytaj Więcej

Prorok Niecodzienny ...

Kategoria: Prorok Niecodzienny
Autor: Prefix użytkownikaProrok Niecodzienny

Wydanie stworzyli: Klaudia Lind, Hanix082, Sam Quest, louise60, PaulaSmith, CoSieDzieje, Syriusz32.
>> Czytaj Więcej

Historia pod skórą z...

Kategoria: Wywiady
Autor: Prefix użytkownikaAnastazja Schubert

Każdy tatuaż niesie ze sobą jakąś historię. Jakie niosą te fanowskie, związane z młodym czarodzie...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej artykułów! <<

[NZ]Rozdział 6 cz.2...

Tytuł: Rozdział 6 cz.2 - Powrót do Hogwartu
Seria: Hermiona Granger i Powrót do Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Nadchodzi dzień powrotu do Hogwartu. Hermiona żegna się z rodzicami oraz przyjaciółmi i jedzie po...
>> Czytaj Więcej

Urojony raj

Tytuł: Urojony raj
Gatunek: Poezja
Autor: Kasia Koziorowska

Strofy spisane z myślą o Tomie R. :)
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 6 cz.1...

Tytuł: Rozdział 6 cz.1 - Powrót do Hogwartu
Seria: Hermiona Granger i Powrót do Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Nadchodzi dzień powrotu do Hogwartu. Hermiona żegna się z rodzicami oraz przyjaciółmi i jedzie po...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 5 cz. ...

Tytuł: Rozdział 5 cz. 2 - Zakupy na Ulicy Pokątnej
Seria: Hermiona Granger i Powrót do Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Hermiona spędza weekend w Norze, gdzie dostaje listy z Hogwartu, po czym wybiera się na zakupy na...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 5 cz. ...

Tytuł: Rozdział 5 cz. 1 - Zakupy na Ulicy Pokątnej
Seria: Hermiona Granger i Powrót do Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Hermiona spędza weekend w Norze, gdzie dostaje listy z Hogwartu, po czym wybiera się na zakupy na...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 4 cz. ...

Tytuł: Rozdział 4 cz. 2 - Podróż do Australii
Seria: Hermiona Granger i Powrót do Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Hermiona wraz z Ronem wybierają się do Australii, aby odszukać rodziców Hermiony i przywrócić im ...
>> Czytaj Więcej

[NZ]Rozdział 4 cz. ...

Tytuł: Rozdział 4 cz. 1 - Podróż do Australii
Seria: Hermiona Granger i Powrót do Hogwartu
Gatunek: Przygodowe
Autor: Prefix użytkownikaNicram_93

Hermiona wraz z Ronem wybierają się do Australii, aby odszukać rodziców Hermiony i przywrócić im ...
>> Czytaj Więcej

>> Więcej fan fiction! <<
Statystyki
Online Statystyki
Goście online: 37
Administratorzy online: 0
Aktualnie online: 0 osób
Łącznie na portalu jest
48,160 osób
Ostatnio zarejestrowany:

Rekord osób online:
Najwięcej userów: 308
Było: 25.06.2024 00:46:08
Napisanych artykułów: 1,087
Dodanych newsów: 10,564
Zdjęć w galerii: 21,490
Tematów na forum: 3,914
Postów na forum: 319,551
Komentarzy do materiałów: 221,987
Rozdanych pochwał: 3,327
Wlepionych ostrzeżeń: 4,169
Puchar Domów
Aktualnym mistrzem domów jest  GRYFFINDOR!

Gryffindor
Punktów: 1193
uczniów: 4220
Hufflepuff
Punktów: 310
uczniów: 3778
Ravenclaw
Punktów: 916
uczniów: 4452
Slytherin
Punktów: 115
uczniów: 4107

Ankieta
Zima przejęła Hogwart i okolice, śnieg mocno sypie, ale to Cię nie powstrzyma przed robieniem planów. Zastanawiasz się, co ciekawego można robić w weekend:

Bitwa na śnieżki to jest to! Może "zupełnym przypadkiem" oberwie od nas przechodzący obok Snape.
10% [6 głosów]

Plan to brak planu. Będę leżeć w łóżku, pić kakao i plotkować ze współlokatorami z dormitorium.
39% [24 głosy]

Mój nos utknie głęboko w książkach. Tylko pani Pince będzie mnie mogła odgonić od czytania.
16% [10 głosów]

Wymknę się cicho do Miodowego Królestwa. Najwyższa pora uzupełnić zapasy słodkości.
8% [5 głosów]

Postraszę we Wrzeszczącej Chacie. Uwielbiam oglądać miny przechodniów, kiedy wydaje im się, że uciekają od duchów i upiorów.
13% [8 głosów]

Każda pogoda jest dobra na Quidditcha. Śnieg nie powstrzyma mnie przed regularnymi treningami.
15% [9 głosów]

Ogółem głosów: 62
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 07.02.23

Archiwum ankiet
Ostatnio w Hogwarcie
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 02.07.2023 o godzinie 13:40 w Stacja kolejowa
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 27.06.2023 o godzinie 21:20 w Błonia
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 23.06.2023 o godzinie 16:46 w Sala transmutacji
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 22.06.2023 o godzinie 19:04 w VII piętro
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 12.06.2023 o godzinie 18:15 w Dziedziniec Transmutacji
HufflepuffValerie Adams ostatnio widziano 25.05.2023 o godzinie 18:56 w Sala OPCM
Uzupełnij cytaty - Złote Trio
Tekst jest tłumaczeniem quizów zamieszczonych w serwisie Wizarding World.


Poniżej znajdziecie trzy quizy, w których Waszym zadaniem będzie uzupełnienie wypowiedzi Harry'ego, Rona i Hermiony. Cytaty powinny być zgodne z oficjalnym polskim tłumaczeniem, ale mogą pojawić się nieznaczne różnice. Udanej zabawy!

Harry Potter
Czy dokończysz wypowiedzi Harry'ego lepiej niż Ginny?

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quiz_cytaty_harry.gif


1. Śniłem o...

a. Błysku zielonego światła
b. Miotle
c. Motorze
d. Czarodzieju

2. Nie jestem chory - powiedział Harry. - Myślę, że to ostrzeżenie... to znaczy...

a. Nadciąga burza
b. Voldemort jest blisko
c. Zbliża się koniec
d. Coś nam grozi

3. Nie próbuję być bohaterem, ale mówiąc poważnie, przecież Syriusz Black nie jest groźniejszy od...

a. Voldemorta, prawda?
b. Bycia ściganym przez trolla, prawda?
c. Bazyliszka, prawda?
d. Umbridge, prawda?

4. O tak, Quirrell był świetnym nauczycielem - powiedział głośno Harry. - Miał tylko jedną wadę...

a. pachniał czosnkiem
b. miał powiązania z czarnoksiężnikiem
c. z tyłu głowy wystawał mu Lord Voldemort
d. osobowość ślimaka

5. Nie szukam kłopotów - powiedział Harry z rozdrażnieniem...

a. Ale nagle kończę walcząc z Voldemortem
b. One się do mnie skradają
c. To kłopoty zwykle znajdują mnie
d. Kłopoty mnie ścigają

6. - Jak zawsze, pani Weasley - odparł Harry. - ..., lubię spokojne życie.

a. Tak jak pani...
b. Przecież pani mnie zna...
c. Bez szaleństw...
d. Proste i przyjemne...


7. Czuję, że to jest miejsce, w którym powinienem być tej nocy...

a. po prostu to wiem.
b. chcecie iść ze mną?
c. rozumiecie co mam na myśli?
d. czuję to w kościach.

8. Ja jestem wybrańcem, muszę go zabić. ... jest mi potrzebne.

a. Ta peleryna...
b. To wspomnienie...
c. Ta różdżka...
d. Ten eliksir wielosokowy...

9. Tak, może usłyszeć pani ode mnie słówko - warknął Harry. -...

a. Nawet dwa, do widzenia!
b. Spływaj!
c. Albo dwa, odwal się!
d. Pożegnalne!

10. - Wiedziałem, że tym razem mi się uda - powiedział Harry - ponieważ już to zrobiłem. ...

a. Czy to ma sens?
b. Rozumiesz?
c. Potrafisz to zrozumieć?
d. Czy to brzmi jak szaleństwo?

Oryginalny quiz znajdziecie tutaj, jednak kolejność odpowiedzi może się różnić od wskazanych powyżej.

Odpowiedzi:
Spoiler :: Pokaż

1. c
2. d
3. a
4. c
5. c
6. b
7. c
8. b
9. a
10. c


Hermiona Granger


Hermiona Granger miała dla nas wiele mądrych słów. Czy umiesz dokończyć te słynne cytaty Hermiony?


http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quiz_cytaty_hermiona.gif



1. Wiesz, że masz coś na...

a. nosie
b. policzku
c. czole
d. szacie

2. Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni. Mogliśmy wszyscy zginąć albo co gorsza zostać...

a. odesłani do domu
b. wydaleni ze szkoły
c. ze szlabanem na bibliotekę
d. ukarani szlabanem

3. Wypożyczyłam to z biblioteki kilka tygodni temu żeby się rozerwać...

a. czymś zabawnym
b. luźnymi esejami
c. jakąś lekką lekturą
d. dodatkową lekturą

4. Neville, bardzo mi przykro, naprawdę, ale muszę to zrobić. - I podniosła różdżkę. - ...

a. Wingardium Leviosa!
b. Expelliarmus!
c. Drętwota!
d. Petrificus Totalus!

5. To nie jest magia, to logika. Zwykła/zwykłe...

a. układanka
b. zagadka
c. gra słowna
d. wyzwanie

6. Książki! I trochę inteligencji! Są ważniejsze rzeczy... przyjaźń i...

a. męstwo
b. lojalność
c. Quidditch
d. bycie miłym

7. - Ale przynajmniej żaden członek drużyny Gryfonów nie musiał się do niej wkupywać - powiedziała z pogardą Hermiona. - Każdy po prostu...

a. ciężko pracował
b. zasłużył na to
c. miał odpowiednie umiejętności
d. miał talent

8. Więc przyjmij do wiadomości, że jeśli ty potrzebowałeś aż trzech lat, żeby zauważyć, że..., to wcale nie oznacza, że nikt inny tego nie zauważył!

a. jestem czarownicą
b. jestem ładna
c. jestem dziewczyną
d. jestem inteligentna

9. Profesor McGonagall opowiadała mi o strasznych rzeczach, jakie się wydarzyły, kiedy czarodzieje eksperymentowali z...

a. niewidzialnością
b. eliksirami
c. zaklęciami
d. czasem

10. To, że twoja wrażliwość uczuciowa mieści się w łyżeczce od herbaty, nie świadczy o tym, że...

a. nie możesz być empatyczny
b. Harry'ego też
c. wszyscy są tak upośledzeni
d. moja też

11. Gorąco, prawda? - powiedziała Hermiona, wachlując się ręką. - Viktor właśnie poszedł po...

a. lody
b. powietrze
c. napoje
d. sok dyniowy

12. - Nie wesz - odpowiedziała niecierpliwie Hermiona. - Stowarzyszenie W - E - S - Z. Stowarzyszenie Walki o Emancypacje...

a. Stworzeń Zniewolonych
b. Skrzatów Zniewolonych
c. Stworków Zniewolonych
d. Stworzeń Zniesmaczonych

13. - Może nie mam - odparła ponuro wracając do tłumaczenia. - ale przynajmniej moje szczęście nie zależy od...

a. listu od Syriusza
b. tego, czy mam duży luncz
c. umiejętności bramkarskich Rona.
d. uśmiechu Madame Rosmerty

14. Przyczołgałeś się tutaj z powrotem po tylu tygodniach, gdzie jest...

a. mój płaszcz
b. mój pamiętnik
c. moja różdżka
d. moja książka

15. Słuchajcie, może byście wreszcie przeczytali Historię...

a. Hogwartu, co?
b. Dumbledorer17;a?
c. Czterech założycieli?
d. Zamku?

Oryginalny quiz znajdziecie tutaj, jednak kolejność odpowiedzi może się różnić od wskazanych powyżej.

Odpowiedzi:
Spoiler :: Pokaż

1. a
2. b
3. c
4. d
5. b
6. a
7. d
8. c
9. d
10. c
11. c
12. b
13. c
14. c
15. a


Ron Weasley

Nigdy nie będziesz jak Hermiona, ale jak dobrze potrafisz dokończyć zdania Rona? Dowiedz się, rozwiązując nasz quiz poniżej! (W quizie znalazły się cytaty z książek i filmów)

http://www.harry-potter.net.pl/images/articles/quiz_cytaty_ron.gif


1. Dlaczego to pająki? Dlaczego to nie mogą być...

a. szczeniaczki?
b. motyle?
c. tęcze?
d. gwiazdy?

2. Zmieńcie szczura tego, głupiego, tłustego,
W szczura mądrego i całkiem...


a. niebieskiego
b. żółtego
c. żelowego
d. pustego

3. Nie daj... tym mugolom!

a. nazywać się klaunem
b. się stłamsić
c. się zasmucić
d. zadzierać z tobą

4. - Jeśli chcesz zabić Harry'ego - krzyknął zapalczywie - będziesz musiał zabić i...

a. nas!
b. ich!
c. mnie!
d. jego!

5. - Jedna osoba nie może czuć tego wszystkiego naraz, bo by...

a. zniknęła
b. załamała się
c. spłonęła
d. eksplodowała

6. - Możesz uwierzyć w takiego pecha? - zapytał Ron, schylając się po swojego szczura Parszywka. - Tyle tu..., a musieliśmy rąbnąć akurat w takie, które się wścieka i oddaje?

a. drzew
b. roślin
c. samochodów
d. budynków

7. Ciągle chce się ze mną całować...

a. aż mam suche usta
b. aż mi wargi odpadają
c. aż usta mi pierzchną
d. moja reputacja jest zrujnowana

8. Zjadaj... Malfoy! Żryj je!

a. larwy
b. robaki
c. ślimaki
d. żaby

9. W pracę domową, za którą dostałaś... na dziesięć możliwych, co?

a. jeden punkt
b. dziewięć punktów
c. dziewięć i pół punktów
d. siedem punktów

10. Cześć, ..., powiedz nam, czy może widziałeś ostatnio coś okropnego i włochatego włóczącego się po zamku?

a. Neville
b. Malfoy
c. Hagrid
d. Tom Riddle

Oryginalny quiz znajdziecie tutaj, jednak kolejność odpowiedzi może się różnić od wskazanych powyżej.

Odpowiedzi:
Spoiler :: Pokaż

1. b
2. b
3. b
4. a
5. d
6. a
7. c
8. c
9. b
10. c


Dajcie znać jak Wam poszło w komentarzach!

Źródło: wizardingworld.com

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo
Facebook - Lubię To:


Komentarze
avatar
Prefix użytkownikaRachel Otterly  dnia 18.08.2020 11:33
Ha! Maximum punktów. Jestem z siebie dumna, nie ma co. Sam, fajnie że przetłumaczyłaś, w oryginale nie dałabym rady tego zrobić xD
Quizy bywały łatwiejsze, ten okazał się no, dośc trudny. Nie wszystkie cytaty się pamięta, dlatego jestem dumna z osiągniętego miejsca.
Dobra robota Sam!
avatar
Prefix użytkownikaRoksolana Delakur  dnia 18.08.2020 12:02
No cóż, chyba jest wiadomym, że ja nie znam się na takich rzeczach! Oj maximum punktów to na pewno eni amiałam, nawet nie liczyłam po pewnym czasie... wiecie jak jest, czego oczy nie widza tego sercu nie żal. Ale generalnie tłumaczenie mega spoko! Kocham ,,czy odgadniecie wypowiedzi Harrego lepiej niż Ginny?" no poprostu nice! No i przypomniało mi sie Hermiona i jej... albo co gorsza, zostać WYLANI... oj mi już wylanie nie grozi.
avatar
Prefix użytkownikaAnastazja Schubert  dnia 18.08.2020 12:34
W cytatach Harry'ego miałam dwa źle, nie wszystkie pamiętam z której są części albo o kim bądź do kogo mówił. Z Hermioną byłam pewna, że pójdzie mi lepiej, ale - jak się okazało - miałam źle cztery. Z cytatów Rona miałam źle trzy.

Nie spodziewałam się, że najlepiej pamiętam to co mówił Harry, zawsze myślałam, że z Golden Trio najlepiej będę kojarzyła teksty Hermiony jezyk

Bardzo dobre tłumaczenie, są w nim jedynie nieznaczne różnice w stosunku do książkowej wersji. Sam, czy Twoje prawdziwe nazwisko to Andrzej Polkowski? jezyk
avatar
Prefix użytkownikaLiliana2194  dnia 18.08.2020 14:51
Wygląda na to, że jestem specjalistką od Rona :D 10/10 punktów. Trochę gorzej poszło mi z Harrym, moim ulubieńcem z golden trio - 8/10, a najsłabiej z Hermioną, 12/15.

Fajny quiz, zachęcił mnie do przeczytania ponownie serii. I faktycznie mam to w planach, ale zaczęłam już tyle innych książek, że chyba sobie na razie odpuszczę ;d
avatar
Prefix użytkownikaAneta02  dnia 19.08.2020 21:46
U Harry'ego trzy źle, Hermiony dwa, a u Rona wszystko dobrze haha. A niedawno czytałam serię, więc trochę wstyd z Potterem i Granger. No ale cóż, bywa xD
Wydaje mi się, że wypowiedzi Rona są na tyle głupie, że często zapadają w pamięć najbardziej. To chyba jedyne logiczne wytłumaczenie, bo jakie inne? xD

Bardzo dobre tłumaczenie, Sam!
avatar
Prefix użytkownikaSam Quest  dnia 20.08.2020 15:34
Cieszę się, że podobają Wam się te quizy, bo przetłumaczenie tego zajęło mi bardzo dużo czasu jak na teksty z wizarding world, wynika to z tego, że musiałam szukać tych tekstów w oryginalnym Polskim tłumaczeniu, a nie mam książek, więc nawet jak wiedziałam gdzie to jest, to musiałam jeszcze znaleźć w internecie tłumaczenie. Kilka brałam z audiobooków, ale było to średnio wygodne.

Ja już nie pamiętam jak mi poszło, gdy robiłam te quizy pierwszy raz, ale tak jak Liliana nabrałam ochoty do odświeżenia serii i słucham sobie teraz audiobooków na yt. xD
avatar
Prefix użytkownikaNicram_93  dnia 20.08.2020 18:30
Udało mi się zgadnąć wszystkie, z większością nie miałem problemów, ale nad niektórymi zatrzymałem się na krótką chwilę ;). W sumie to po tylu razach czytania całej serii, byłoby wstyd się pomylić :D. Świetna robota sam, super tłumaczenie i w fajnym stylu to zrobione. Nie ukrywam, że z miłą chęcią rozwiązałem quiz i się sprawdziłem, świetna robota :)
avatar
Takoizu  dnia 24.08.2020 17:53
Świetne tłumaczenie! Bardzo dobrze bawiłam się zgadując brakujące słowa! Nie byłam bezbłędna - Harry 7/10, Hermiona 14/15 a Ron 8/10. Biorąc pod uwagę, że nie czytałam książek kilka lat to chyba, całkiem dobrze mi poszło!
avatar
Prefix użytkownikaGrzyweczka  dnia 07.10.2020 20:02
Świetne tłumaczenie! Bardzo fajne rozrywka! Nie spodziewałam się że tak dobrze mi pójdzie aczkolwiek mogło być lepiej. U Harry'ego miałam 8/10, u Hermiony 11/15, a u Rona 9/10. Dobra robota!:birthday:
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny - Błąd
Nie możesz oceniać artykułu póki go nie skomentujesz.
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
03.07.2024 15:01
siema w lipcu

Potęga Krwistego Steka!
30.06.2024 18:25
Strasznie szybko ten czas zapitala


A zwłaszcza weekend

Potęga Krwistego Steka!
30.06.2024 18:25
A dzisiaj to mi mija dekada na stronie Duszek

Sprzedawca prac domowych
26.06.2024 21:58
ja mam dzisiaj i jutro wolne, miałam dziś nawet fajny spacer z pieskiem, byłyśmy we dwie wraz z siostrzenicą, tylko jest duchota jak nie wiem

Pan Śmierci
26.06.2024 21:32
ale u mnie dzisiaj wyszło w końcu słonko, może zostanie na trochę.

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Avatar

Posiada 59641 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Avatar

Posiada 57436 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Avatar

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Avatar

Posiada 45361 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Avatar

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Avatar

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Avatar

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Avatar

Posiada 38930 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Avatar

Posiada 36761 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Avatar

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Memy
Dodał: Prefix użytkownikaWioletta
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme by Andrzejster
Copyright © 2006-2015 by Harry-Potter.net.pl
All rights reserved.
Wygenerowano w sekund: 0.20